Svenska för invandrare
De utvärderingar av svenskundervisningen för invandrare som gjordes för ett par år sedan dels av riksdagens revisorer, dels av riksrevisionsverket, visade på anmärkningsvärt dåliga resultat. Sfi-undervisningen gav otillräckliga kunskaper för arbete eller fortsatta studier. Den statliga styrningen och uppföljningen fungerade inte.
Från den 1 juli 1994 har vissa förändringar av reglerna för sfi genomförts. Läroplanen har upphört att gälla, betyg och centralt fastställda prov har införts. Regeringen har fastställt en kursplan och ett riktvärde för undervisningens omfattning i tid.
Vänsterpartiet anser att de mål som eleven enligt kursplanen skall ha uppnått efter genomgången kurs är för lågt satta. Den nivå som anges i kursplanen kan ha varit tillräcklig för att möjliggöra ett inträde på arbetsmarknaden för tjugo år sedan. Då fanns det en betydande efterfrågan på arbetskraft hos tillverkningsindustrin samt service, disk etc. där man i dag under en lågkonjunktur i första hand väljer svenskspråkiga.
Arbetsmarknadens förändrade struktur har gjort att kraven på svenskkunskaper ökat. Det är nödvändigt att kursplanen omarbetas så att den återspeglar dessa nya krav. I vissa kommuner är målet med svenskundervisningen att eleven efter avslutad kurs skall klara sitt dagliga liv och kunna söka enklare arbeten. Ett sådant mål innebär en utbildning till underordning och förtryck.
Det räcker naturligtvis inte att införa nya mer ambitiösa mål i kursplanen. Riktvärdet för undervisningens omfattning är 525 timmar. Vänsterpartiet föreslog i motionen 1993/94:Ub48 att riktvärdet borde bestämmas till 580 timmar, men att en ytterligare förlängning av riktvärdestiden troligen skulle visa sig nödvändig. Vår bedömning är nu att riktvärdet för undervisningens omfattning bör sättas till 625 timmar.
Därför bör det statliga utjämningsbidraget till kommuner under sjunde huvudtiteln, G 1, tillföras ytterligare 80 miljoner kronor. Av stor betydelse för undervisningsresultaten är också kompetensen i fråga om metodik och pedagogiska metoder hos lärarna och tillgången på adekvata läromedel. Invandrare är ingen homogen grupp. Det borde därför finnas skilda kurser för akademiker och analfabeter, riktade kurser till t.ex. muslimska kvinnor, mor- och barnkurser etc.
Riksdagen biföll i våras ett socialdemokratiskt motionsyrkande om inrättande av ett särskilt metodutvecklingscentrum för undervisning i svenska för invandrare. Det är viktigt att detta riksdagsbeslut snarast blir genomfört.
Modersmål/hemspråksundervisning
När hemspråksundervisning infördes i skolan, gjordes det mot bakgrund av en omfattande forskning både här i Sverige och i andra länder. Bland de forskningsrapporter som då beaktades var Hansegårds ''Tvåspråkighet eller halvspråkighet'' om Tornedalen och den finske forskaren Skutnab-Kangas forskningsrapporter från bl.a. det tvåspråkiga Kanada.
Dessa forskningsrapporter står sig även i dag och har följts av andra, exempelvis Sprins-projektet vid Göteborgs universitet som visar att ett säkert grundlagt betydelsesystem på förstaspråket är en av förutsättningarna för tvåspråkighet. För barn inom barnomsorgen och låg- och mellanstadiet handlar modersmålsträningen/hemspråksundervisning och studiehandledning om att lägga grunden till språket och tänkandet.
Begreppsutveckling är en väsentlig sida av hela den intellektuella utvecklingen. Väl förankrade begrepp är av oerhörd betydelse för det abstrakta tänkandet och därmed för alla mer kognitivt krävande verksamheter. Hemspråket ger också förutsättning för att erövra en dubbel kulturidentitet. Många av flyktingbarnen har traumatiska upplevelser bakom sig när de kommer till Sverige vilka leder till bristande koncentration, ångest, försenade reaktioner m.m.
Förutom det stöd dessa elever kan få genom sin hemspråkslärare krävs kompetent elevvårdspersonal som fått särskild utbildning i hur man möter dessa barn. För barn och ungdomar på högstadiet och gymnasiet handlar det mer om att skaffa sig en språkkompetens för arbete och vuxenliv. Barn till invandrarföräldrar har inte tillgång till föräldratid i större utsträckning än vad svensktalande barn har.
Dessutom behövs undervisning av utbildad personal för att barnen skall tillägna sig ett grammatiskt riktigt läs- och skrivspråk.
Att tillvarata invandrarbarnens möjligheter att bli tvåspråkiga kan förutom barnets rätt till sin kultur och sitt språk även motiveras med att det vid en återvandring är viktigt att barnet har goda kunskaper i sitt modersmål. Därtill kommer att vi aktivt och medvetet bör tillvarata den resurs som det är för vårt land med tvåspråkighet.
I alla andra situationer betonas vikten av tvåspråkighet. Svenska ungdomar läser svenska i 9 år och engelska i 6 till 9 år. Det svenska samhället borde i stället se all tvåspråkighet som en investering framför allt med tanke på vårt medlemskap i Europeiska unionen. Likaså inom sjukvård, äldreomsorg och barnomsorg finns det ett stort behov av tvåspråkighet.
Det finns inga som helst pedagogiska eller andra godtagbara skäl till begränsning av rätten till hemspråksundervisning till sju år som gjorts i grundskoleförordningen och gymnasieförordningen. Ingenting talar för att invandrarelever uppnår aktiv tvåspråkighet på just sju år.
Riksdagen bör därför uttala sig emot denna begränsningsregel. Det statliga utjämningsbidraget till kommunerna under sjunde huvudtiteln, G 1, bör därför tillföras ytterligare 120 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen under sjunde huvudtiteln, G
1, anslår 200 000 000 kr mer än vad regeringen föreslagit eller 57 309 500 000 kr.
Stockholm den 25 januari 1995 Ulla Hoffmann (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Stig Sandström (v) Alice Åström (v)