Innehåll
1
Inledande sammanfattning3 1.1
En politik som misslyckats på nytt3 1.2
Sverige behöver en politik för företagande3 1.3
Vägen vidare4 1.4
Kursomläggning istället för planlöshet och glädjekalkyler5 2
Den internationella ekonomin6 2.1
Fortsatt högkonjunktur6 2.2
...men finansiell oro6 3
Den svenska ekonomin8 3.1
Regeringen överskattar tillväxten8 3.2
Än större tudelning de närmaste åren9 3.3
Risken för inflation ökar10 3.4
Arbetslösheten fortsatt hög vid sekelskiftet11 3.5
Effekter av hög realränta11 3.6
Antagna skuldutvecklingen för optimistisk12 4
Regeringens ekonomiska politik15 4.1
Löften och verklighet15 4.2
Bristen på tillväxtstrategi16 4.2.1
Tillväxthämmande åtgärder16 4.2.2
Skattechocken17 4.2.3
En arbetsmarknad i obalans18 4.2.4
Näringspolitik19 4.3
Saneringen av statsfinanserna20 4.3.1
Sparbluffen20 4.3.2
Skattehöjningarna försvårar budgetsaneringen20 4.3.3
Otillräcklig omfattning21 4.4
Tid för omprövning22
5
Den moderata strategin22 5.1
Utgångspunkter för ökad tillväxt22 5.2
Budgetpolitiken25 5.2.1
Vägen vidare25 5.2.2
Långsiktig effekt av våra nya förslag25 5.2.3
Budgetalternativet26 5.3
Skattepolitiken32 5.3.1
Tillväxt tryggar välfärden32 5.3.2
Bättre näringsklimat32 5.3.3
Sänkt skatt på arbete33 5.4
En politik för nya arbeten33 5.5
Kommunal ekonomi35 5.6
Penningpolitiken36 5.7
Konvergensprogrammet38 6
Hemställan39
1 Inledande sammanfattning 1.1 En politik som misslyckats på nytt
Bara ett halvt år efter det att Socialdemokraterna bildade regering har den socialdemokratiska politiken mött vägs ände. Löften utan täckning ledde till en politik som fört Sverige djupare in i krisen och har nu återigen tvingat Socialdemokraterna till svek och löftesbrott.
Splittringen i det socialdemokratiska partiet är ett uttryck för oförmågan att lägga en realistisk grund för politiken. Konfrontationen mot näringsliv och företagande har avslöjat en anmärkningsvärd oförmåga att förstå förutsättningarna för tillväxt och nya arbeten. Höga räntor och sänkt kronkurs har blivit resultatet av en politik som inte förmått skapa förtroende vad gäller stabiliseringen av de offentliga finanserna. Urholkningen av den egna budgetens besparingsförslag i riksdagsarbetet har visat att Socialdemokraterna till och med internt saknar den för Sverige nödvändiga parlamentariska kraften.
Regeringens misslyckande är uppenbart och drabbar det svenska folket hårt. Skillnaderna mot utvecklingen i den svenska ekonomin för ett år sedan är betydande. Då var räntan lägre och den svenska kronan starkare. Det svenska näringslivet präglades av optimism och framtidstro. Ökat företagande och växande investeringar gav goda utsikter att kraftigt pressa ner arbetslösheten under 1990-talet. Den svenska ekonomin var på väg ut ur krisen. Det var då realistiskt att tro att vi skulle få 500.000 nya jobb i den privata sektorn genom en politik för fler och växande företag.
För ett år sedan trodde företagen att villkoren för att anställa och bedriva produktion i Sverige stegvis skulle förbättras. Förväntningarna om att beskattningen av arbete och investeringskapital skulle minskas och att onödigt hindrande regleringar skulle liberaliseras bidrog till ett allt bättre företagsklimat.
Idag har det svenska näringslivet sedan drygt ett halvt år tillbaka tvingats uppleva en politik som direkt motverkat företagsamhet och tillväxt. Sedan regeringen tillträdde i oktober har skatterna höjts med närmare 55 miljarder kronor. Det är den största skattechocken i modern tid för det svenska samhället. Skattehöjningarna drabbar hushåll och företag och motverkar såväl efterfrågan, sparande, arbete som företagande.
Därför har optimismen förbytts i en lika tydlig framtidspessimism. Inte ens regeringen tror längre att den långsiktiga arbetslösheten skall kunna pressas ned annat än marginellt. En anti-företagspolitik blir också en anti-tillväxt- och en anti-arbetspolitik i ett läge där var och en inser att det är i företagen de nya riktiga arbetena måste komma.
Med den bristfälliga sparpolitik regeringen presterat är det allt färre som tror att Sverige kan klara nästa lågkonjunktur utan att statsskulden på nytt skjuter i höjden. Socialdemokraternas oförmåga till en konsekvent och uthållig besparingspolitik får varje svensk betala för genom räntor som är väsentligt högre än i andra länder.
1.2 Sverige behöver en politik för företagande
Det är bara genom en politik för företagande och tillväxt som arbetslösheten kan pressas ned och den offentliga skuldbördan stabiliseras. Det ställer krav på strategiska skattesänkningar och en politik som genom besparingar och reformer minskar den offentliga utgiftsnivån.
Det är en avgörande förutsättning för utvecklat välstånd och företagande att Sverige kan minska de offentliga utgifterna. Det är dessa som är för höga, inte de svenska skatterna som är för låga. Därför krävs sänkta offentliga utgifter för att den svenska ekonomin skall kunna ge förutsättningar för tillväxt och företagande i den privata sektorn och en stabiliserad skuldbörda.
Under de borgerliga regeringsåren genomfördes omfattande reformer och förändringar för att göra Sverige till ett ledande tillväxtland i Europa. Sänkta skatter på arbete, sparande och företagande gav Sverige ett av världens bästa företagsklimat. Strategiska satsningar på forskning och utveckling liksom på infrastruktur gav Sverige nya förutsättningar för tillväxt. Genom avregleringar och avskaffade monopol stärktes växtkraften i den svenska ekonomin. Genom att samtliga offentliga försäkringssystem reformerades skapades både bättre kostnadskontroll, lägre offentliga utgifter och ökat personligt ansvarstagande.
En växande produktivitet utvecklade både offentlig och privat verksamhet. Omfattande besparingar, präglade av en strategi för tillväxt och omsorg om dem som hade det svårast att klara av offentliga utgiftsminskningar, gav en varaktig sänkning av den offentliga utgiftsnivån. Detta uppnåddes trots att den borgerliga regeringen tillträdde vid en tid då den svenska ekonomin befann sig i ett fritt fall till följd av att 1980-talets ekonomiska politik hade fört Sverige in i en finansiell kris samtidigt med en kris i form av mycket snabbt växande arbetslöshet och urholkad konkurrenskraft.
Från slutet av 1993 började trots detta industriproduktionen att öka samtidigt som öppen arbetslöshet och budgetunderskott började minska. Riksdagen beslutade om utgiftsminskningar och budgetförstärkningar syftande till en stabiliserad skuldbörda 1998. Nytt företagande var i växande. De långsiktiga förutsättningarna för den ekonomiska tillväxten var goda.
1.3 Vägen vidare
Efter misslyckandet för den socialdemokratiska regeringens vänsterpolitik med skattehöjningar och återställare måste Sverige nu börja om på nytt. Det ställer krav på en politik som förmår samla svenska folket kring ärliga besked och konsekvens i politiken. Det är endast så en uthållig politik för sanerade statsfinanser och tillväxt kan vinna respekt.
Utmaningen att göra Sverige till ett ledande tillväxtland måste på nytt sättas i centrum genom en öppen och hederlig diskussion om vad som är företagandets villkor och politikens ansvar. Sverige måste få en politik som gör det möjligt att skapa 500 000 nya arbeten i den privata sektorn. Det kan bara ske genom en politik för företagande och företagsamhet. Den är en sådan politik som Moderata Samlingspartiet ställer som alternativ till den vänsterpolitik som misslyckats redan efter ett halvår.
För att underlätta för företagande och tillväxt och för att pressa ner den offentliga utgiftsnivån föreslår vi i denna motion besparingar på nära 65 miljarder kronor. För att återge Sverige det företagsklimat som gav en rejäl uppgång i ekonomin föreslår vi skattesänkningar på drygt 47 miljarder kronor. Tillsammans med vissa andra förslag leder detta till ett minskat upplåningsbehov på mer än 22 miljarder kronor jämfört med regeringens alternativ samtidigt som förutsättningarna för tillväxt och företagande stärks på ett avgörande sätt.
Inriktningen och omfattningen av våra besparingsförslag och förslag till skattesänkningar är så utformade att de stimulerar tillväxt och företagande. De står därmed i en motsatsställning till regeringens förslag i kompletteringspropositionen som vad gäller besparingar präglas av Socialdemokraternas brist på strategi för tillväxt och utveckling. Regeringens förslag till besparingar inom ett område äts upp av planerade, planlösa eller oplanerade utgiftsökningar inom andra områden.
1.4 Kursomläggning i stället för planlöshet och glädjekalkyler
När regeringen nu föreslår en nödvändig sänkning av ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen och ett bibehållande av karensdagen -- efter att hämningslöst attackerat en sådan politik under valrörelsen -- söker Socialdemokraterna skyla över detta med hjälp av centern och förslag om sänkt matmoms. Det innebär att man söker motivera att sjuka och arbetslösa skall få en lägre ersättning genom en omvänd fördelningspolitik som mest gynnar dem som är friska och har arbete. Det är planlöst och leder till att besparingens positiva effekter slösas bort.
Följden av regeringens planlöshet och oförmåga att föreslå tillräckligt omfattande besparingar är att summan av föreslagna besparingar och ökande utgifter leder till att förbättringen av budgetsaldot bara blir 1,4 miljarder kronor. Sett i relation till budgetunderskott och statsskuld är det en försumbar förbättring, som tyder på att regeringen saknar förståelse för allvaret i problemen.
Även om det vore så att regeringens antaganden om tillväxt, valutakurser, ränteutveckling och privat konsumtion präglades av realism, skulle så begränsade besparingar likväl vara otillräckliga för att ge någon som helst marginal för att skapa förtroende för kronan och stabiliseringen av skuldbördan. Nu saknar prognoserna om tillväxt, valutakurser, ränteutveckling och privat konsumtion förankring i verkligheten.
Regeringen kan inte motivera varför räntan skulle sjunka kraftigt eller varför tillväxten skulle hålla sig på den nivå som regeringen förutsätter i sina kalkyler. Tvärtom har regeringens förda politik lett till fortsatt höga räntor, sjunkande kronkurs och minskande privat konsumtion samtidigt med att utländska och svenska prognoser om de kommande årens ekonomiska tillväxt skrivs ner.
Verkligheten och den pågående utvecklingen i ekonomin gör att regeringens prognoser och mål saknar trovärdighet. Regeringens förslag i kompletteringspropositionen framstår därför som ansvarslösa i sin kraftlöshet. Det är en politik som hotar både välstånd och välfärd i det svenska samhället.
Stabilitet och förtroende skapas inte genom ett samarbete som syftar till att så långt som möjligt undvika besparingar och förnyelse. Det behövs istället en samling kring en omläggning av politiken i den riktning som redovisas i vår motion. Det innebär ett fullföljande av den politik som fördes av den borgerliga regeringen. Det är den vägen vidare som kan leda Sverige ut ur krisen. Ju tidigare en sådan omläggning av politiken kan ske, desto bättre är det för Sverige.
2 Den internationella ekonomin 2.1 Fortsatt högkonjunktur
Den internationella högkonjunkturen kan bedömas fortsätta i år och nästa år. Tillväxten är särskilt snabb i länder utanför OECD som i Ostasien och Central- och Östeuropa. Världshandeln väntas enligt Världsbanken öka med över 7 % både 1995 och 1996, vilket är något lägre än förra året men betydligt mer än i början av 1990-talet. Inom OECD beräknas tillväxten bli närmare 3 % 1995 och något mindre 1996. I Nordamerika och flertalet EU-länder har tillväxten börjat mattas något, medan den fortfarande är på väg uppåt i Tyskland och Japan. Mönstret att industriländernas konjunkturer är ur fas kvarstår. Detta är positivt såtillvida att det alltid finns exportefterfrågan för ett lands produkter på någon kontinent, vilket medför att konjunktursvängningarna kan begränsas, men negativt i den mån det bidrar till fortsatt finansiell oro.
Det finns några riskfaktorer i den internationella bilden som är speciellt värda att notera. En är huruvida den amerikanska centralbanken ska klara av att balansera penningpolitiken så att inflationen hålls nere utan att den reala ekonomin går in i recession. Farhågorna härför verkar emellertid ha avtagit på senare tid. Samma orosmoment kan uppstå i EU-länderna, när dessa kommit längre fram i konjunkturfasen, särskilt mot bakgrund av att inflationen redan i början av högkonjunkturen överskridit den övre gräns på 3 % som EU-länderna själva beslutat om i sina gemensamma riktlinjer för den ekonomiska politiken.
2.2 . . . men finansiell oro
Den största riskfaktorn är emellertid effekterna på den reala ekonomin av vårens finansiella turbulens. USA-dollarn har försvagats kraftigt, sannolikt som en följd av den finansiella krisen i Mexiko och de fortsatt stora underskotten i den federala budgeten och bytesbalansen. Kapital har i stället sökt sig till länder med ett högre sparande och en bättre inflationshistoria, framför allt Japan och Tyskland. Dollarfallet har troligtvis även förstärkts av att flera asiatiska länder nu byter ut dollar mot yen i sina valutareserver, även det en följd av det låga sparandet i USA. Deprecieringen av dollarn är dock sannolikt ett större problem för Japan och Tyskland, som fått se sin konkurrenskraft försämras kraftigt, än för USA, vars utrikeshandel är relativt liten.
Svängningarna mellan dollar, yen och D-mark påverkar även andra länder. Exempelvis får de EU-länder som är knutna till D-marken inom ERM alltid problem när dollarn faller. För att försvara valutan blir de tvingade att bedriva en räntepolitik som är stramare än vad som kan motiveras av den reala efterfrågan i landet. Så har skett även denna gång trots att det bredare fluktuationsbandet sedan augusti 1993 tillåter valutorna att svänga mer mot varandra.
Svängningarna mellan de tre stora valutorna skapar emellertid störst problem för länder som inte är nära knutna till ett block genom växelkursen och som har stor handel med flera block. Sverige är ett sådant land. Den stora försvagningen av kronan gentemot yenen och D-marken riskerar att leda till importerad inflation för Sverige. Samtidigt skulle konkurrenskraften ha försämrats för den handel som sker i dollar, om kronan inte delvis hade följt med dollarn nedåt.
Att kronan har försvagats även mot dollarn är emellertid anmärkningsvärt. Kronan är redan konkurrenskraftig i USA, den svenska exporten väntas öka kraftigt både i år och nästa år och överskottet i bytesbalansen växer. En jämförelse med Finland, vars utrikeshandel också till stor del prissätts i dollar, visar att den finska marken inte alls har fallit lika mycket som den svenska. Därmed måste kronförsvagningen bero på något annat än tillståndet i den reala ekonomin. Den viktigaste förklaringen är sannolikt ett större förtroende för den ekonomiska politiken i Finland än den i Sverige.
Diagram 1
Diagram 2
3 Den svenska ekonomin 3.1 Regeringen överskattar tillväxten
Regeringen förutspår liksom i januari att BNP kommer att växa med 2,5 % i år och något mer nästa år. Det får anses vara anmärkningsvärt att Sverige inte någon gång under denna konjunkturcykel skulle nå upp till 3 % i tillväxttakt. Ändå framstår regeringen som förhållandevis optimistisk, vilket framgår av vidstående prognosjämförelse. Vidare gör regeringen kalkylen att BNP-tillväxten fram till år 2000, med 2,2 % i årsgenomsnitt, ska bli snabbare än normalt för Sverige. Vi tror inte att den ekonomiska politik som regeringen bedriver kommer att leda till den förväntade tillväxten vare sig på kort eller lång sikt.
Vi ifrågasätter framför allt att regeringens politik kommer att inge hushållen sådant förtroende att de vågar minska sitt sparande och i istället konsumera mer. Aktuella mätningar visar tvärtom att medborgarnas förväntningar på den ekonomiska utvecklingen faller. Uppgifter finns om nedgång i detaljhandeln och bilförsäljningen. Den aktuella osäkerheten gör det mer sannolikt att sparkvoten blir oförändrad och att därmed den privata konsumtionen försvagas i takt med de disponibla inkomsterna. Tillväxten blir då än mer beskedlig. Vi tror heller inte att politiken kommer att inge de finansiella marknaderna ett sådant förtroende att räntorna kan gå ned i förhållande till D- marksräntan såsom regeringen räknat med. Med lägre konsumtion och tillväxt samt högre räntor än vad regeringen förutser kan arbetslösheten samt statsskuldens andel av BNP heller inte sjunka i den utsträckning regeringen hoppas.
3.2 Än större tudelning de närmaste åren
Sedan regeringen presenterade budgetprognosen i januari är det framför allt ränteoron och kronförsvagningen som ändrar förutsättningarna för den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren. Regeringen räknar med att den expansiva effekten av kronfallet på exportindustrin och därmed för investeringarna blir ungefär lika stor som den dämpande effekten av ränteoron på konsumtionen i år men att båda effekterna klingar av nästa år. Tudelningen ökar därmed. Vi bedömer också att tudelningen ökar, men att de negativa effekterna av kronfallet och ränteoron sammantaget överväger.
Ränteturbulensen kan antas få en dämpande effekt på såväl investeringar som privat konsumtion. Hushållen har visserligen minskat sina skulder de senaste åren, varför en ränteuppgång inte får lika negativa effekter för den privata ekonomin som under recessionen. Situationen är emellertid inte tillbaka till den som rådde under 1980-talet, eftersom bl.a. de sänkta fastighetspriserna håller uppe belåningsgraden, vilket ökar hushållens räntekänslighet. Den höga räntan gör dessutom sparande mer attraktivt i förhållande till konsumtion men utgör framför allt en signal om att regeringen inte har läget under kontroll och att nya pålagor och krispaket därmed kan väntas.
Den höga räntans effekt för investeringarna gäller inte de exportinriktade storföretagen i någon högre grad, men däremot de hemmamarknadsinriktade företagen och bostadsbyggandet. Även här är det inte enbart räntans nivå som är avgörande utan dessutom svårigheten att göra investeringskalkyler när den framtida räntenivån är så osäker.
En positiv effekt av tudelningen av ekonomin är att den konkurrensutsatta delen av svensk ekonomi, dvs exportindustrin och den importkonkurrerande hemmamarknadsindustrin, får möjlighet att expandera på den skyddade sektorns bekostnad, framför allt den offentliga sektorn. Problemet uppstår när den reala deprecieringen går längre än vad som kan anses vara realistiskt på sikt. Vi är sannolikt där nu. Få företag vågar räkna med att nuvarande konkurrenskraftssituation ska bestå, varför regeringen sannolikt överskattar den expansiva effekten av deprecieringen för investeringarna i exportindustrin, om än inte för själva exporten. Signaler om en viss avmattning av efterfrågan på Sveriges exportmarknader samt en dämpning av orderingången indikerar att även exportutvecklingen kan vara överskattad. Skulle dessa tecken slå in, kan den stora lageruppbyggnaden som utgjorde två tredjedelar av förra årets BNP-ökning, komma att dras ned, vilket verkar försvagande på tillväxten.
Kronförsvagningens dämpande effekt på den privata konsumtionen är däremot ett faktum, eftersom importerade varor blir dyrare. Även för de företag som verkar på den inhemska marknaden dämpas efterfrågan. Risken för att företagen avvaktar med investeringar är därmed större än regeringen tror och utvecklingen såväl av exporten som investeringarna blir således överdriven i dess prognos.
Mot bakgrund av de dämpande effekter som finansiell oro har på den reala ekonomin och de trögheter som finns i svensk ekonomi, framför allt på arbetsmarknaden, är det osannolikt att en så snabb överflyttning, från den skyddade till den konkurrensutsatta sektorn, som regeringen räknar med kan komma till stånd. Därmed är det vår bedömning att regeringen överskattat såväl ökningen av efterfrågan som sysselsättningen i svensk ekonomi i år och nästa år.
3.3 Risken för inflation ökar
De flesta bedömare är ense om att kronan för närvarande är undervärderad köpkraftsmässigt. Det är helt enkelt billigare för utlänningar att handla i Sverige än i hemlandet. Regeringen räknar mot denna bakgrund med att kronans växelkurs ska förbättras. En sådan förbättring av kronkursen vore önskvärd av flera skäl. Möjligheterna till reallöneförbättringar är exempelvis större om vi kan konkurrera med kvalitet i stället för med låga priser.
Regeringens ekonomiska politik har dock hittills inte skapat något större förtroende på de finansiella marknaderna varför det är tveksamt om någon växelkursförbättring kommer till stånd. Det finns i stället risk för att köpkraften urholkas genom högre inflation än i omvärlden. I värsta fall får vi både se en uppgång i inflationen och en försvagning av kronkursen.
Än så länge är det inhemska inflationstrycket måttligt, sannolikt därför att den höga arbetslösheten har hållit tillbaka lönekraven och därför att detaljhandelsföretagen har skurit ned vinstmarginalerna i stället för att höja priserna. Den fortsatt höga arbetslösheten kommer förmodligen att ha en nedhållande effekt på löneutvecklingen. Den kraftiga tudelningen av ekonomin medför emellertid en risk för att devalveringsvinster i exportföretagen skall omsättas i snabba löneökningar som sedan sprider sig till den skyddade sektorn. Anmärkningsvärt är att regeringen, som brukar ligga lägst bland prognosmakare vad gäller löneutveckling, inte tror att den sk Edin-gruppens norm på 3,5 procents löneökningar per år ska hålla 1996. Då antas lönerna öka med 4 %.
Förutsatt att produktiviteten även ökar behöver en löneökningstakt på 4 % inte medföra att prisstabilitetsmålet måste överges. Risken på kort sikt är då större att inflationen stiger via importen, särskilt om kronan mot regeringens förhoppningar fortsätter att vara svag. Den aviserade sänkningen av mervärdesskatten på livsmedel nästa år kommer visserligen att minska den i konsumentprisindex (KPI) uppmätta prisstegringen, men mot bakgrund av detaljhandelns magra marginaler är det sannolikt att en stor del av matmomssänkningen kommer att stanna i handelsledet .
Situationen är alltså för närvarande den att höga realräntor samt stigande import- och producentpriser verkar uppdrivande på konsumentpriserna. För att klara det 2- procentiga inflationsmålet har Riksbanken sedan någon tid höjt styrräntan i många små steg. Denna åtstramning av penningpolitiken som är en följd av att regeringen inte tillräckligt inriktat finanspolitiken på utgiftsminskningar riskerar dock att i förtid framkalla recession.
3.4 Arbetslösheten fortsatt hög vid sekelskiftet
Utöver prognosen för de närmaste två åren har regeringen även gjort kalkyler för utvecklingen fram till sekelskiftet. Skillnaden i tillväxt i de tre scenarier regeringen presenterar beror framför allt på hur väl förtroendet för den ekonomiska politiken utvecklas och hör väl arbetsmarknaden fungerar. I scenariot för låg tillväxt förblir förtroendet lågt med högre räntor och lägre kronkurs som resultat. Arbetsmarknaden fungerar sämre med följden att arbetslösheten inte går ned särskilt mycket. Även mellanscenariot med en genomsnittlig tillväxt på 2,2 % 1996--2000, vilket är regeringens huvudscenario, innebär att den totala arbetslösheten inte går ned mer än till 9,5 % år 2000.
Finansdepartementet har inte lagt in någon konjunkturcykel i kalkylerna för utvecklingen mellan 1996 och 2000, utan kalkylerar i stället med en genomsnittlig tillväxt. I och för sig är det svårt att prognostisera hur konjunkturförloppet kommer att bli flera år framåt. Problemet med det valda tillvägagångssättet är emellertid att man inte tar hänsyn till de speciella kostnader som en konjunkturnedgång för med sig. Regeringen nämner själv förekomsten av persistens på arbetsmarknaden, dvs att i en konjunkturnedgång slås arbetskraft ut som sedan inte kommer tillbaka på arbetsmarknaden när läget förbättras. Vi kommer sannolikt att få uppleva ytterligare en konjunkturnedgång samt början på en uppgång under detta sekel. Risken är att denna cykliska variation medför högre total arbetslöshet än om tillväxten skulle bli jämn fram till år 2000.
Att arbetsmarknadens funktionssätt är avgörande för tillväxten återspeglas inte i en ekonomisk politik för att förbättra den. I stället för en avreglering av arbetsmarknaden i syfte att öka flexibiliteten, ägnar sig regeringen sig som vanligt åt arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som låser in arbetskraften och medför tveksamma effekter för de arbetslösas anställningsutsikter när åtgärderna tar slut.
Om flexibiliteten på arbetsmarknaden är betydelsefull för tillväxten så är tillväxten avgörande för utvecklingen av sysselsättningen. En genomsnittlig svensk tillväxt på 2,2 % per år efter en djup lågkonjunktur är inte särskilt imponerande. Den bygger, i Finansdepartementets kalkyler, på att den potentiella tillväxten inte är mer än 1,7 %, vilket är lågt i jämförelse med övriga OECD-länder och skulle innebära att vi fortsätter att halka efter dessa i levnadsnivå. Regeringens kalkyl om en fortsatt hög arbetslöshet vid sekelskiftet är därmed en effekt av regeringens brist på tillväxtstrategi i allmänhet och på sysselsättningsstrategi i synnerhet.
3.5 Effekter av hög realränta
Regeringen räknar med att den 5-åriga räntan successivt ska sjunka från 10--11 % i dagsläget till 8 % år 2000. Samtidigt förutsätter man att inflationen skall understiga 3 % under åren fram till sekelskiftet. Det skulle -- trots nedgången -- innebära historiskt sett höga realräntor, vars tänkbara effekter överhuvudtaget inte belyses i kompletteringspropositionen.
En första aspekt av en hög realränta är att sparande blir mer attraktivt än konsumtion. Det är därför förvånande att sparkvoten enligt regeringens egna kalkyler stegvis ska sjunka under resten av 1990-talet och att tillväxten i högre grad än tidigare väntas genereras av privat konsumtion. Om det höga ränteläget skulle leda till att sparkvoten hålls kvar på nuvarande nivå, istället för att sjunka enligt regeringens prognos, skulle tillväxten bli 1 % lägre 1995 och 0,5 % lägre 1996.
En hög realränta får även effekter på investeringarna så till vida att det krävs en högre avkastning för att motivera dem. Flertalet av de investeringar, framför allt i fastigheter, som skedde under 1980-talet då realräntan var lägre skulle överhuvudtaget inte komma till stånd vid en realränta på 5-- 8 %. Mot bakgrund av att realräntan därefter stigit hade det varit bättre om de inte kommit till stånd ens på 1980-talet. Fastighetsbeståndet finns emellertid fortfarande kvar även om avkastningen är dålig. Ju högre realränta, desto större är risken för att ägarna av dessa fastigheter ska få finansiella problem. Eftersom fastigheterna till stor del ägs av bankerna, är det inte uteslutet att oron återkommer i det finansiella systemet, en risk som inte nämns i den reviderade nationalbudgeten.
De investeringar som nu sker äger framför allt rum i exportindustrin där avkastningen p.g.a. den konkurrenskraftiga kronan för närvarande är exceptionellt god. Om kronan förstärks på det sätt som regeringen räknar med, kommer emellertid lönsamheten i exportindustrin att avta. För att investeringar ska ske i Sverige, vid en hög realränta, måste näringslivet ha bra villkor, framför allt skattemässigt. De skattehöjningar på företagande som skett sedan regeringen tillträdde har dock inte gått i den riktningen.
Kanske får vi inte se lika höga realräntor som nu under resten av 1990-talet mot bakgrund av de inflationsförväntningar som finns. Skulle vi emellertid få tillbaka den inflationstakt som rådde under 1980-talet får vi i stället andra problem. Det bästa vore därför om den ekonomiska politiken kunde skapa sådana villkor för företagande att investeringar kan bli lönsamma även vid en förhållandevis hög realränta.
3.6 Antagna skuldutvecklingen för optimistisk
Regeringens prognos framför allt för den långsiktiga skuldutvecklingen bygger på optimistiska antaganden om tillväxt, ränta och kronkurs. Den nettoförstärkning av budgeten på enbart 1,4 miljarder kronor som regeringen föreslår innebär även att det inte finns några säkerhetsmarginaler ifall utvecklingen skulle bli sämre.
Att statsskuldens andel av BNP stabiliseras redan 1996 i enlighet med regeringens prognos är dock inte uteslutet. Finansdepartementet har tidigare underskattat de positiva effekterna på statens inkomstutveckling av konjunkturuppgången samt de strukturella åtgärder som den förra borgerliga regeringen genomförde. Realiserade kapitalvinster, i syfte att undvika den högre kapitalbeskattningen från årsskiftet, har dessutom lett till ökade fyllnadsinbetalningar under våren, vilket hjälpt till att ytterligare förbättra inkomstutvecklingen.
På inkomstsidan är det betydelsefullt att sysselsättningen stiger i så snabb takt som regeringen antar. Regeringen baserar sin bedömning på att lönekostnaderna ska stiga med 3,5 % 1995 och 4,0 % 1996. Skulle lönerörelsen leda till avtal på över 2 % och det sedan inträffar en löneglidning på kanske lika mycket blir lönestegringstakten, när höjningen av arbetsgivareavgiften 1995 räknats in, avsevärt högre än regeringen räknat med. Detta ger visserligen större intäkter, men det leder också till att sysselsättningsutvecklingen försvagas, vilket kan antas vara en mer dominerande effekt, eftersom fler personer måste försörjas via transfereringssystemen.
Risken är emellertid större på längre än på kort sikt att skuldkvoten inte kommer att utvecklas enligt regeringens kalkyler.
Även om tillväxten skulle utvecklas enligt Finansdepartementets huvudscenario, vilket vi betvivlar, är det osannolikt att statens primära upplåningsbehov (upplåningsbehov minus ränteutgifter) skulle minska så snabbt som i regeringens prognos. Under 1980-talet medförde varje halv procentenhets tillväxt utöver 1,7 % att statens primära upplåningsbehov minskade med 0,6 procentenheter utan att riksdagen behövde besluta om minskade utgifter, det vill säga enbart på grund av ökade skatteintäkter och minskade konjunkturberoende utgifter, framför allt för arbetsmarknadspolitiken. En tillväxt under 1,7 % ledde i motsvarande grad till en ökning av primärupplåningen.
Visserligen verkar de strukturella neddragningarna i socialförsäkringssystemen, som den förra borgerliga och nuvarande socialdemokratiska regeringen genomfört, i riktning mot ett snabbare genomslag av konjunkturuppgången på statsfinanserna. Men mot bakgrund av den ökade långtidsarbetslösheten samt lägre och inflationsjusterade marginalskatter sedan skattereformen 1990 är det ändå inte troligt att en tillväxt på 2,2 % per år skall leda till en så mycket större budgetförbättring än under 1980-talet.
Diagrammet nedan visar hur statsskuldskvoten utvecklas i regeringens kalkyler och hur den skulle utvecklas om förutsättningarna avseende tillväxt, ränta (impliciträntan på statsskulden), kronkurs och inflation samt budgetförstärkningar var desamma som i regeringens prognos men primärupplåningen fortsatte att vara lika konjunkturkänslig som under 1980-talet.
Primärupplåningen minskar successivt även vid en utveckling enligt den heldragna linjen i diagrammet, men förbättringarna äts upp av allt större räntebetalningar på statsskulden.
Finansdepartementet har i sina kalkyler räknat med att den statliga upplåningen minskar med 10 miljarder kronor per år under kalkylperioden p.g.a. att Riksgäldskontoret tills vidare förvaltar det premiereservsystem som från och med 1995 börjar byggas upp i pensionssystemet. Det är visserligen korrekt att det statliga upplåningsbehovet minskar tills dess att riksdagen har beslutat vem som ska förvalta det nya premiereservsystemet men när pengarna betalas ut kommer statens finanser att försämras i motsvarande grad.
Diagram 3 Statsskuldens andel av BNP
Finansdepartementet har dessutom inte lagt in någon tydlig konjunkturcykel i kalkylerna. Man markerar enbart en svag uppgång som följs av en svag nedgång. Blir det en normal konjunkturcykel, kommer skuldkvoten sannolikt att öka i konjunkturnedgången, påpekas det dock. På samma sätt som en genomsnittlig tillväxt på 2,2 % (regeringens huvudscenario) över konjunkturcykeln från arbetslöshetssynpunkt är mindre gynnsam än en konstant årlig tillväxt på 2,2 % är den även sämre för statsskuldsutvecklingen. För det första blir arbetsmarknadspolitiken dyrare vid en ojämn tillväxt, särskilt om arbetslösheten p.g.a. persistensproblem ökar för varje konjunkturcykel. Andra typer av transfereringar från trygghetssystemen, exempelvis förtidspensioner och socialbidrag som också ökar i lågkonjunkturer, kan bli svåra att dra ned när konjunkturen vänder uppåt.
För det andra kommer de finansiella marknaderna att reagera på den faktiska skuldkvoten varje år för sig, inte på den genomsnittliga. Mot bakgrund av att statsskulden kommer att vara fortsatt mycket hög under resten av 1990- talet kan en tillfällig uppgång i skuldkvoten under exempelvis två års tid leda till mycket negativa reaktioner på de finansiella marknaderna med nya kronfall och ränteuppgångar som följd.
Även vad avser statens ränteutgifter är Finansdepartementets kalkyler optimistiska. I stället för att, som Riksrevisionsverket, räkna med oförändrad ränta, gör regeringen en prognos för ränte- och kronkursutvecklingen. Det är ett i och för sig tänkbart förfaringssätt. Regeringens prognos att den ekonomiska politiken ska medföra att räntorna successivt går ned och kronan stärks i den utsträckning som förutses framstår dock som optimistisk.
Så länge räntan har stigit har impliciträntan (ränteutgifter i förhållande till statsskuld) legat under marknadsräntan, helt enkelt därför att staten haft kvar gamla lån som togs upp när räntan var lägre. Om marknadsräntorna går ned, kommer det omvända förhållandet att råda. Staten blir tvungen att ligga kvar med en del gamla dyra lån. Om marknadsräntorna faller långsammare än i regeringens beräkningar, kommer även de nya lånen att behöva tas upp till hög ränta. Ränteutgifterna kommer i detta perspektiv att fortsätta att hålla uppe skuldkvoten.
Diagram 4 -- Ränteutveckling enligt regeringens prognos
4 Regeringens ekonomiska politik 4.1 Löften och verklighet
Den borgerliga regeringen strävade efter att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation genom att förstärka drivkrafterna för arbete, produktion och sparande med hjälp av strategiska skattesänkningar, avregleringar och successivt sänkta offentliga utgifter.
När Sverige fick en ny regering i oktober 1994 inleddes en annan ekonomisk politik. Socialdemokraterna hade i opposition lovat att snabbt minska arbetslösheten, att besparingarna på den offentliga utgiftssidan skulle stoppas, särskilt att neddragningarna av personal inom kommuner och landsting skulle upphöra, samt att statens finanser skulle kunna saneras med måttliga skattehöjningar för främst höginkomsttagare, kapitalägare och företag. Socialdemokraterna lovade också att deras politik för att aktivt stimulera efterfrågan, bl.a. genom lägre räntor, skulle öka tillväxten till 4 % per år.
Sedan regeringen tillträdde har en på väsentliga punkter annorlunda politik framtonat, vilket manifesteras i kompletteringspropositionen. De förväntningar som byggdes upp under oppositionstiden har svikits. Besparingar, exempelvis sänkningen av barnbidraget och den generella ersättningsnivån på 75 % i socialförsäkringssystemet, genomförs. Skatterna har höjts med uppemot 55 miljarder kronor och praktiskt taget alla inkomsttagare känner av skattehöjningarna. Några sänkningar av räntorna har inte kommit till stånd -- istället är räntorna ca 2 procentenheter högre än för ett år sedan och differensen till räntorna i Tyskland har vidgats till över 3 procentenheter.
Effekterna har också blivit annorlunda än vad som sades. Den privata konsumtionen kommer, enligt regeringens prognos, att sjunka under 1995. Tillväxten kommer inte något år under mandatperioden 1994--1998 att nå upp till de 4 % som Socialdemokraterna utlovade under oppositionstiden. Regeringens egna prognoser ger vid handen att den öppna arbetslösheten inte kommer att sjunka till de 3--5 % som utlovades, utan ligga kvar på en oacceptabelt hög nivå.
Den politik som regeringen presenterat är inte bara ett svek mot de socialdemokratiska väljarna, utan också ett svek mot Sveriges ekonomiska framtid.
Regeringens politik brister främst på två punkter: för det första saknas en genomtänkt tillväxtstrategi och för det andra saknas en politik för att sanera de offentliga finanserna.
4.2 Bristen på tillväxtstrategi 4.2.1 Tillväxthämmande åtgärder
Sveriges största ekonomiska problem är att tillväxten under de senaste decennierna legat klart under de nivåer som tidigare gällt och därtill varit sämre än i flertalet andra industriländer.
Den borgerliga regeringens politik var koncentrerad på att åtgärda detta nyckelproblem genom en kraftfull budgetsanering med tyngdpunkt på besparingar samt strategiska skattelättnader och avreglering. Den innebar också satsningar på utbildning och forskning samt infrastruktur. Den socialdemokratiska regeringen väljer nu att gå i rakt motsatt riktning. De omfattande skattehöjningar som genomförts sedan regeringsskiftet har försämrat ekonomins funktionssätt. Marginaleffekterna har höjts också för låg- och medelinkomsttagare. Arbetsmarknaden har återreglerats, arbetet för att öka konkurrensutsättningen inom den offentliga tjänsteproduktionen avbrutits och avregleringen av centrala områden som elmarknaden och byggbranschen har försenats och delvis stoppats.
Det är bra att regeringen nu förstärker incitamenten att arbeta genom att sänka ersättningsnivån till 75 % i arbetslöshets-, sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna. Likaså är det tillfredsställande att regeringen tagit den moderata kritiken mot avskaffandet av karensdagen på allvar och dragit tillbaka sitt beslut om att återinföra full ersättning fr.o.m. första sjukdagen.
Det är däremot slöseri att använda denna utgiftsminskning till att finansiera en sänkning av matmomsen. I ett läge där den främsta politiska prioriteringen måste vara att föra en politik för nya jobb i företagen väljer regeringen att först genomföra mycket omfattande skattehöjningar på produktion, arbetskraft och kapital för att sedan sänka skatten på konsumtion av livsmedel. Det finns många andra skatter som är mer angelägna att sänka, när det övergripande syftet måste vara att få igång tillväxten i Sverige.
Åtgärden framstår som särskilt motsägelsefull mot bakgrund av att barnbidragen samtidigt sänks. Barnbidrag är en mycket mer träffsäker metod att stödja barnfamiljerna än sänkt matmoms. Fördelningspolitiskt ter det sig inte heller alldeles naturligt att som motvikt till sänkt sjuk- och arbetslöshetsförsäkring sänka matmomsen. Det innebär ju förbättringar för friska och förvärvsverksamma för att sjuka och arbetslösa har fått det sämre.
Ur stabiliseringspolitiskt perspektiv är det värt att notera att regeringen väljer att sänka matmomsen 1996, som mycket väl kan vara toppåret under den nuvarande konjunkturcykeln. Till detta kommer att det är föga troligt att åtgärden får någon mer påtaglig effekt. Huvuddelen av hushållens konsumtionsbeteende styrs av förväntningar om den långsiktiga inkomstutvecklingen. I dagsläget torde majoriteten av svenskarna vara övertygade om att regeringen kommer att tvingas att presentera ytterligare budgetförstärkningar under de kommande åren. Om nu sänkningen av matmomsen ens träder i kraft, förefaller det högst osannolikt att den blir varaktig.
Det är även anmärkningsvärt att regeringen lägger fram ett förslag om att begränsa avdragsmöjligheterna för inbetalningar till pensionsförsäkringar (prop 1994/95:203). Sparandet i Sverige är inte för högt. Så länge inte hushåll samt små och medelstora företag har en god tillgång till den internationella kapitalmarknaden är vi beroende av ett högt inhemskt sparande för att försörja nya små och medelstora företag med riskkapital. Idag utgör investeringarna ungefär 13 % av BNP. För att återföra nivån till de 20--25 % som tidigare gällt i Sverige och som är nödvändiga för att öka den långsiktiga tillväxttakten är tillgången på investeringskapital avgörande. Förslaget är också olämpligt mot bakgrund av att hushållen förväntas ta ett allt större ansvar för sin egen trygghet när den offentliga sektorns åtaganden reduceras.
4.2.2 Skattechocken
Sedan regeringstillträdet i oktober 1994 har den socialdemokratiska regeringen enligt egna beräkningar genomfört statliga skattehöjningar på nästan 55 miljarder kronor. Härtill kommer skattehöjningar i ett stort antal kommuner och landsting på sammanlagt nästan fem miljarder kronor. Av de totala skattehöjningarna utgör skärpningar av skatten på arbete drygt 36 miljarder kronor. Höjda skatter på kapitalbildning, det vill säga expansion och nyföretagande, utgör nästan 12 miljarder kronor. Utöver detta belastas produktionen med ytterligare drygt sex miljarder kronor.
De genomförda och föreslagna skattehöjningarna motsvarar en ökning av skattetrycket mätt som andel av produktionen på drygt tre procentenheter. De tre senaste årens skattesänkningar undanröjs och Sveriges skatteuttag höjs i absoluta tal utöver detta med mer än 40 miljarder kronor. Den helt övervägande delen av skattehöjningarna betalas direkt eller indirekt av medel- och låginkomsttagare.
Höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen med tre procentenheter under kommande år är den enskilt största skattehöjningen. Detta är en ren inkomstskattehöjning, som innebär skatteskärpningar på 14 miljarder kronor eller ungefär 3 500 kronor per hushåll i genomsnitt. Relativt sett drabbas låg- och medelinkomsttagare hårdast.
Särskilt allvarligt är att skattehöjningarna kraftigt försämrar förutsättningarna för att uppnå den tillväxt som krävs för att tillräckligt många nya jobb ska skapas under de kommande åren. Höjd skatt på arbete leder till färre arbetstillfällen än annars. Höjd skatt på kapital innebär mindre investeringar och färre nya jobb.
Genom återinförd dubbelbeskattning, till och med utan den lindring som i vissa fall fanns tidigare, diskrimineras riskkapitalförsörjningen kraftigt. Även i andra avseenden har skatten för kapitalbildning skärpts på ett sätt som försämrar möjligheterna att få fram det egna riskbärande kapital som är grunden för varje nytt jobb i existerande och nya företag.
I en särskild proposition (1994/95:203) lägger regeringen fram förslag om redan tidigare aviserade skattehöjningar i syfte att finansiera återstående del av EU-avgiften. I några avseenden har regeringen avvikit från vad som tidigare sagts. Bland annat har de föreslagna fastighetsskatterna på jordbruks- och skogsfastigheter ersatts av en begränsad avdragsrätt för pensionsförsäkringar.
De nu föreslagna skattehöjningarna, som uppgår till sammanlagt sju miljarder kronor, höjer det redan alltför höga skatteuttaget ytterligare. De enskilda förslagen påverkar i sig den ekonomiska utvecklingen negativt. Vi har i ett annat sammanhang (motion 1994/95:Sk58) avvisat dessa skattehöjningar. Därvid har också de enskilda förslagen kommenterats.
Förslaget om begränsad avdragsrätt för pensionsförsäkringar reser därutöver principiella frågeställningar om grundlagsförbudet mot retroaktiv skattelagstiftning och behandlas därför i en särskild partimotion, 1994/95:Sk57.
4.2.3 En arbetsmarknad i obalans
En förödande konsekvens av regeringens bristande tillväxtpolitik är att arbetslösheten kommer att permanentas på en oacceptabelt hög nivå. Regeringen räknar med att den totala arbetslösheten vid mandatperiodens slut kommer att ligga strax under 10 % förutsatt att tillväxten blir jämn och relativt hög. Skulle det inträffa en konjunkturavmattning före 1998 är det, enligt Finansdepartementets analysmodell, föga troligt att den totala arbetslösheten ens minskar till 10- procentsnivån.
Detta kan jämföras med att Socialdemokraterna i sin partimotion med anledning av den borgerliga regeringens kompletteringsproposition våren 1994 lovade att snabbt sänka arbetslösheten till 5 %. Tidigare under oppositionsperioden lovade Socialdemokraterna att minska arbetslösheten till 3 %.
Ett grundläggande problem på svensk arbetsmarknad är bristande anpassningsförmåga. Löneskillnaderna är exempelvis för små för att människor ska söka sig till den utbildning och de arbeten som har framtiden för sig. I stället har socialförsäkringssystemet fått spela en allt större roll som buffert mellan arbete och arbetslöshet. Konjunkturförändringar tenderar därmed att ge onödigt dramatiska och varaktiga effekter på sysselsättningen. I högkonjunkturer uppstår snabbt en kostnadsdrivande brist på arbetskraft med efterfrågad kompetens. I konjunkturnedgångar sker i stället utslagning med ökande arbetslöshet och längre arbetslöshetstider som följd.
Regeringen saknar politik för att öka flexibiliteten och åtgärda strukturproblemen på arbetsmarknaden. De åtgärder man föreslår, exempelvis reducerad arbetsgivaravgift (RAS), ytterligare subventioner till nybyggnation och miljösanering av bostäder, utvidgat specialdestinerat stöd till småföretag och ett särskilt arvode till de vuxenstuderande som väljer en naturvetenskaplig/teknisk utbildning, har samtliga utsatts för förödande kritik. Dessa åtgärder kommenteras utförligare i motion 1994/95:A52, med anledning av regeringens proposition 1994/95:218 En effektivare arbetsmarknadspolitik m.m.
Regeringens politik ökar riskerna för permanent arbetslöshet, framför allt i följande avseenden:
Återregleringen av arbetsmarknaden gör det svårare för de nytillkomna på arbetsmarknaden, framför allt ungdomar och invandrare, att få arbete. Vidare hindras den nödvändiga rörligheten mellan yrken och arbetsplatser för dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden. Dessutom minskar arbetsgivarnas benägenhet att investera i ny personal vilket leder till ökat övertidsarbete. Därmed konserveras det system som lett till en arbetsmarknad i obalans. Den nödvändiga överströmningen av arbetskraft från den skyddade till den konkurrensutsatta sektorn uteblir dessutom.
Den återinförda möjligheten till rundgång mellan arbetsmarknadspolitiska åtgärder och kontantstöd gör det möjligt att oändligt erhålla arbetslöshetsersättning och tenderar därmed att öka arbetslösheten. Regeringens egen långtidsutredning konstaterade att det finns en betydande risk för att just ersättningsperiodens längd har en starkt negativ effekt på individens drivkrafter att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att få ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.
Skattehöjningar försämrar förutsättningarna för produktion i Sverige, vilket självfallet också leder till att färre nya jobb och företag skapas. Eftersom beskattningsbördan läggs särskilt tungt på arbete är risken stor för att utvecklingen mot arbetssparande investeringar förstärks.
4.2.4 Näringspolitik
Bristen på en klar näringspolitisk strategi har tillsammans med återregleringen av arbetsmarknaden och de stora skattehöjningarna medverkat till en försämring av näringsklimatet.
Sedan det socialdemokratiska makttillträdet har det blivit svårt för företagen att planera sin verksamhet. Genom att först försämra lagregler och höja skatterna för småföretagen och sedan tillsätta utredningar för att se över reglerna, sänder regeringen motstridiga signaler.
Näringspolitiken saknar fasta spelregler. Där man för fyra månader sedan föreslog utgiftsökningar, t.ex. på anslagen för främjande av kvinnors företagande, tekniköverföring och investeringsfrämjande, ändrar man nu plötsligt inriktning och föreslår minskade anslag.
Regeringen föreslår att avkastningskraven för ALMI Företagspartner AB respektive Industri- och nyföretagarfonden sänks så att de i fortsättningen enbart behöver bevara sitt kapital nominellt intakt.
Skulle detta förslag genomföras innebär det att kapitalet kommer att förbrukas. Samtidigt innebär det att vissa lån blir ännu förmånligare subventionerade än gängse marknadslån. Den nödvändiga utvecklingen i riktningen mot en fungerande marknad för krediter och riskkapital på kommersiella villkor fördröjs. Förslaget bör därför avvisas.
4.3 Saneringen av statsfinanserna 4.3.1 Sparbluffen
Regeringens sparpolitik är otillräcklig och missriktad. Vi förordade därför i vår partimotion med anledning av budgetpropositionen att budgetförstärkningarna borde öka i omfattning samt ges en mer tillväxtbefrämjande inriktning genom besparingar i stället för skattehöjningar. Socialdemokraterna har i riksdagsbehandlingen av budgetpropositionen valt att inte gripa tillfället till ytterligare besparingar. Av kompletteringspropositionen framgår att regeringen heller inte är inställd på att förstärka saneringsprogrammet.
Regeringen hävdar att den föreslagit och nu genomför ett program uppgående till 115 miljarder kronor för att stärka de offentliga finanserna. Detta påstående är en ren bluff. I denna summa inkluderas nämligen åtgärder om 18 miljarder kronor som det fattades beslut om under den borgerliga regeringsperioden. Det var en del av den borgerliga sparplanen, som syftade till att långsiktigt förstärka statsfinanserna med 110 miljarder kronor. Vidare tillgodoräknar sig Socialdemokraterna en förväntad ränteeffekt på 18 miljarder kronor som en åtgärd i saneringsprogrammet. Detta kan inte anses vara korrekt då det rör sig om en effekt av åtgärderna och inte en åtgärd i sig. Utfallet är dessutom ett rent antagande baserat på de optimistiska prognoser regeringen presenterat. Summan av de åtgärder regeringen föreslagit för att stärka de offentliga finanserna är således i stället 79 miljarder kronor. Tilläggas bör att det fortfarande återstår att konkretisera närmare 6 miljarder kronor av de utgiftsminskningar som föreslogs i januari och drygt en miljard av de nu föreslagna utgiftsminskningarna.
4.3.2 Skattehöjningarna försvårar budgetsaneringen
Skattehöjningarna försvårar budgetsaneringen. Vi har redan sett effekten av regeringens politik i form av ett kraftigt kronfall. Det förtjänar att påpekas att regeringen är medveten om sambandet mellan kronförsvagningen och skattehöjningarna. I bilagan angående växelkursens långsiktiga utveckling konstateras att om ''staten väljer att finansiera underskotten genom ett ökat skatteuttag'' kan det ha ''negativa konsekvenser för ekonomins funktionssätt genom ökade skattekilar och undanträngningseffekter'' och att detta kan ''leda till en lägre tillväxtpotential med en förväntad real depreciering som följd''.
Att lägga tyngdpunkten i saneringen av statsfinanserna vid skattehöjningar har även konjunkturella effekter. Om det är så att skatterna leder till en svagare långsiktig utveckling av hushållens disponibla inkomster, är det rimligt att anta att detta kortsiktigt omsätts i en svagare konsumtionsbenägenhet, vilket bidrar till att hålla tillbaka den inhemska sektorn i ekonomin.
Det kan poängteras att skattehöjningarna genomförs för att undvika att reducera utgifterna. Det är väl belagt att höga offentliga utgifter försvagar tillväxten. Detta gäller både den kommunala konsumtionen och transfereringssystemen. Om så är fallet, bidrar regeringens politik till att sänka tillväxten både genom högre skatter och genom högre offentliga utgifter.
4.3.3 Otillräcklig omfattning
Inriktningen på saneringspolitiken är felaktig, men därtill är omfattningen otillräcklig. Regeringen beräknar att statsskuldskvoten stabiliseras 1996 för att därefter sjunka successivt under resten av seklet. Detta är en prognos som är baserad på en rad optimistiska antaganden, vilka har diskuterats i avsnitt 3. Mest anmärkningsvärt är att regeringens kalkyl förutsätter att det inte inträffar någon lågkonjunktur före år 2001. Blir det lågkonjunktur, kommer skuldkvoten sannolikt att öka igen, vilket även regeringen medger.
Regeringen har försökt framställa resultatet av kompletteringspropositionen som en varaktig budgetförstärkning om 3,6 miljarder kronor. Det är inte korrekt, utan resultatet av en tabellmässig förvanskning i kompletteringspropositionen. Nettoförstärkningen i själva kompletteringspropositionen är 3,6 miljarder kronor, men då har inte försvagningarna i riksdagens behandling av budgetpropositionen medräknats. Om dessa inkluderas, är nettoförstärkningen i förhållande till vad som föreslogs i januari endast 1,4 miljarder kronor. Det är en alldeles för liten marginal för en osäker framtid.
Endast ett fåtal av åtgärderna, såsom sänkningen av ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen till 75 %, är av större och strukturell karaktär. Resten består av enstaka miljoner i utgiftsminskningar. Det är inte fel att spara även på de små utgifterna, men det är oroväckande att lappningen av januaripropositionen till viss del bygger på en mängd små åtgärder. Det tyder på att regeringen börjar nå så långt den kan komma i besparingsväg. Frågan är vilka åtgärder man förmår vidta nästa gång en utgiftsminskning fälls av den egna riksdagsgruppen, en oförutsedd utgiftsökning visar sig, eller en felräkning upptäcks.
Regeringen har dessutom presenterat engångsförstärkningar på 23,4 miljarder kronor i syfte att finansiera engångssatsningar inom arbetsmarknadspolitiken på uppemot 15 miljarder kronor under budgetåret 1995/96. Det är med andra ord i utgångsläget frågan om viss överfinansiering, vilket är föredömligt av regeringen. Det finns emellertid en betydande risk för att regeringen inte förmår dra ned de arbetsmarknadspolitiska satsningarna under de kommande åren, varför utgifterna kan bli bestående.
Av de engångsvisa budgetförstärkningarna utgör effekten av övergången till månadsvis momsinbetalning en betydande post på 8 miljarder kronor. Denna åtgärd kommer ytterligare att försämra företagens redan i dag dåliga likviditet och därmed verka hämmande på företagande, tillväxt och arbete.
Vidare genomförs engångsindragningar från statliga bolag och fonder på 6 miljarder kronor, varav drygt 3 miljarder kronor inte är preciserade. Åtgärden kan vara befogad, men som helhet innebär den inte en förstärkning av statens ekonomi. Statliga tillgångar som inte redovisas i budgeten lyfts in i densamma och därmed blir förstärkningen av ekonomin endast fiktiv. Det verkliga resultatet blir istället att soliditeten i de statliga bolagen försämras.
Av den totala engångsförstärkningen av budgeten på 23,4 miljarder kronor utgörs endast 4,9 miljarder kronor av reella utgiftsminskningar.
För att öka trovärdigheten i budgetarbetet bör en hög grad av överskådlighet eftersträvas. Regeringen väljer ännu en gång att beräkna det tillkommande utgiftsbehovet, det vill säga de budgetförändringar som regeringen planerar, i nettobelopp. Riksdagen har tidigare begärt att regeringen ska övergå till att bruttoredovisa denna post, eftersom det nuvarande förfaringssättet minskar transparensen i statsbudgeten. Detta bör på nytt ges regeringen till känna.
Det aviserade förslaget att införa ett nominellt tak för de offentliga utgifterna är en tanke väl värd att pröva. Den är dock inte ny. Den förra socialdemokratiska regeringen försökte, men misslyckades med, att genomföra ''cash limits'' för vissa utgiftstak. En förutsättning för genomförande av ett frapperande utgiftstak är den redan beslutade övergången till ett rambudgetsystem. Det är viktigt att taket omfattar såväl statens som socialförsäkringssektorns och kommunernas utgifter. Däremot vill vi avvisa tanken att utgifter som är direkt beroende av konjunkturen, framför allt för arbetsmarknadspolitiken, helt och hållet ska undandras begränsningar. Ett tak för utgifterna över hela konjunkturcykeln, som regeringen anger som möjligt, är knappast heller ett operativt mål. I samband med de fortsatta övervägandena om ett utgiftstak bör även prövas om riksdagens lånebemyndigande till regeringen -- i likhet med vad som gäller i många andra länder -- bör förses med en beloppsgräns. Om denna gräns behöver överskridas, måste regeringen återkomma till parlamentet med begäran om nytt bemyndigande, vilket föranleder offentlig debatt och ökar de folkvaldas kontrollmöjligheter. Önskvärdheten av en beloppsgräns för lånebemyndigandet bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.4 Tid för omprövning
Regeringens politik, för att summera kritiken, saknar en klar tillväxtstrategi och förmår inte att trovärdigt visa att statsfinanserna är under kontroll.
Även enligt regeringens genomgående optimistiska kalkyler kommer den svenska tillväxten sannolikt att bli lägre än genomsnittet bland industriländerna under resten av 1990-talet, och arbetslösheten kommer att ligga kvar kring närmare 10 % vid sekelskiftet.
En sådan utveckling måste leda till att politiken omprövas. En ny kurs måste stakas ut. Att bidra till denna utveckling är Moderata Samlingspartiets viktigaste uppgift de kommande åren.
5 Den moderata strategin 5.1 Utgångspunkter för ökad tillväxt
Sverige har sedan 1970-talet skilt sig från det europeiska genomsnittet genom en lägre tillväxt, högre skatter och sämre reallöneutveckling. Vi har fallit från en tredje-till en sjuttondeplats i den internationella välfärdsligan.
Målet för den moderata politiken är att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation. En politik med sådan inriktning är också det effektivaste sättet att uppnå full sysselsättning, stabila priser, stabilitet i statsfinanserna, balans i Sveriges affärer med omvärlden och en god levnadsstandard för alla medborgare.
Dessa mål förverkligas genom en politik som bygger på strategiska skattesänkningar och avregleringar samt sparande i de offentliga utgifterna. Därmed bygger vi också vidare på den politik för förändring och förnyelse som den borgerliga regeringen 1991--1994 bedrev.
Vår politik är en helhet där de olika delarna samverkar i ambitionen att öka utvecklingskraften och flexibiliteten i ekonomin. Den centrala uppgiften är att öka utbudsidans flexibilitet. Det handlar om att arbetsmarknadens funktionssätt, kapital- och penningmarknadens effektivitet och förmågan att tillvarata teknologiska förändringar måste förbättras genom att drivkrafterna för arbete, sparande och företagande förstärks.
Att minska den offentliga sektorns finansiella underskott och skuldsättning är en av de viktigaste uppgifterna för politiken de närmaste tio åren. Hur väl uppgiften lyckas är avgörande för tillväxten och sysselsättningen på längre sikt.
Den enskilt viktigaste faktorn för att få ned den offentliga skulden som andel av BNP är en hög tillväxt, dels därför att skuldens andel av BNP minskar när BNP växer, dels därför att såväl statens inkomster som utgifter är mycket beroende av tillväxten. En hög tillväxt ökar skatteintäkterna och minskar de statliga utgifterna, framför allt för arbetslösheten. Givet den offentliga skuldens storlek och placering är även räntenivån och växelkursen av stor betydelse för skuldens utveckling. Därför är det så viktigt att de finansiella marknaderna har förtroende för den ekonomiska politiken. Räntenivån är även betydelsefull för tillväxten, varför en räntenedgång får dubbel effekt. Storleken på budgetförstärkningarna är också viktig, men framför allt deras inriktning. En förstärkning som hjälper till att förbättra ekonomins funktionssätt och därmed öka tillväxten får dubbel effekt.
Den moderata strategin för att minska den offentliga skulden är därför att skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt. Det innebär ett näringslivsklimat som tillåter företagen att vara lönsamma och växa. Därför är budgetförstärkningar genom skattehöjningar inte effektiva. Det moderata alternativet förutsätter en avreglering av arbetsmarknaden så att arbetslösa snabbt kan få jobb när efterfrågan uppstår i företagen. Det kräver även en förändring av socialförsäkringssystemen så att det blir klart mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag. Regeringen har bidragit till en sådan ändring genom sänkningen av ersättningsnivån i arbetslöshetsersättningen. Det räcker emellertid inte. Den av regeringen återinförda möjligheten till en evig rundgång mellan kontantersättning och arbetsmarknadsåtgärd måste avskaffas. Därtill krävs en översyn av samtliga socialförsäkringssystem i syfte att göra dem mer arbetsbefrämjande och mindre kostnadskrävande.
Den moderata strategin för att minska den offentliga skuldsättningen inkluderar även att minska de offentliga finansernas konjunkturkänslighet. Den stabiliseringspolitiska ambitionen att genom den offentliga sektorn dämpa alla konjunktursvängningar har drivits för långt i Sverige. Trots marginalskattereformen och vissa nedskärningar i socialförsäkringssystem är den svenska offentliga sektorns finanser fortfarande mest konjunkturkänsliga bland OECD-länderna. I en värld med lättrörligt kapital skapar ett sådant system en besvärande instabilitet. Den automatiska stabiliseringen smakar mer än den kostar, eftersom de internationella kapitalmarknaderna kräver mycket högre räntor för att finansiera de extra miljarder kronor en sådan politik kostar jämfört med en mer begränsad konjunkturpolitik. Den offentliga ambitionen att dämpa konjunkturen till varje pris motverkar dessutom sitt eget syfte, eftersom människors incitament att göra något åt sin egen arbetslöshet hämmas av myndigheternas ambitioner. Automatiska stabilisatorer av den storlek vi har i Sverige är heller inte förenliga med medlemskapet i EU. Redan i EMU:s andra fas, som vi befinner oss i nu, har medlemsländerna förbundit sig att sträva efter att minska sina budgetunderskott och därefter hålla dem under 3 % av BNP.
Av stor vikt för att strategin ska fungera är att de finansiella marknaderna har förtroende för att politiken ska lyckas att minska skuldbördan. Den nuvarande höga räntenivån indikerar ett relativt lågt förtroende i detta avseende. De som placerar i svenska statsobligationer kräver en riskpremie för att inte flytta sina pengar till andra former av värdepapper. Den risk de ser är att skulden blir så stor att staten helt enkelt ställer in sina betalningar. Det är framför allt denna risk som föranlett EU-länderna att sätta upp ett tak för skuldsättningens storlek. Man vill helt enkelt inte att övriga EU-länder skall behöva lösa ut det land som inte kan sköta sin skuldtjänst. Marknaden behöver inte tro att det ska kunna gå så långt att staten ställer in sina betalningar för att den ska kräva en riskpremie. Det räcker att det finns en risk att staten på något sätt försämrar villkoren för att hålla statspapper, exempelvis genom att höja skatten på avkastningen från statsobligationer, eller genom att införa en skatt på omsättningen av dem. Oro för vilket sätt staten väljer för att lösa skuldkrisen kan göra att efterfrågan på statspapper faller bort helt och hållet. Därmed kan staten inte lägga om de lån som förfaller till betalning ens till skyhöga räntor, något som hände i Mexiko under den senaste krisen.
För att skapa förtroende för skuldsaneringsstrategin måste regeringen med andra ord göra klart att villkoren för dem som lånar pengar till staten, framför allt förvaltare av svenska pensions- och försäkringsmedel, inte kommer att försämras. Även i detta avseende är regeringens förslag att begränsa avdragsrätten för privata pensionsförsäkringar oklokt. De svenskar som sparar till den egna pensionen är potentiella långivare till den svenska staten, och troligtvis mer överseende med ekonomisk-politiska misstag än utländska kapitalförvaltare.
Att skapa förtroende för den ekonomiska politiken innefattar även att göra klart att man inte tänker falla för frestelsen att försöka inflatera bort skulden och budgetunderskottet. Det har antytts att det skulle kunna gå att åtminstone inflatera bort en del av underskottet i de offentliga finanserna. Förklaringen skulle vara att en stor del av de offentliga transfereringarna inte är fullt indexerade för inflationen. Vid en hög inflationstakt skulle det reala värdet av transfereringarna minska. Att minska de offentliga transfereringarnas andel av de offentliga utgifterna genom högre inflation i stället för genom riksdagsbeslut skulle emellertid vara mycket ineffektivt, eftersom hög inflation har så stora skadeverkningar på ekonomin.
Att försöka inflatera bort budgetunderskottet och skulden är dessutom förbjudet i EU. Det skulle heller inte fungera i praktiken, eftersom de finansiella marknaderna omedelbart skulle straffa ett sådant beteende genom att placera pengarna någon annanstans. Det skulle leda till högre räntor och svagare kronkurs. Därmed skulle räntebetalningarna bli högre för de nya lån som staten tar upp. Eftersom den genomsnittliga löptiden har minskat på skuldstocken skulle de högre marknadsräntorna få ett relativt snabbt genomslag på statens räntebetalningar. Försvagningen av kronan skulle dessutom leda till att den del av skulden och räntebetalningarna som är denominerad i utländsk valuta blir större mätt i kronor.
5.2 Budgetpolitiken 5.2.1 Vägen vidare
Vi presenterade i vår budgetmotion ''Vägen vidare'' i januari en politik med helt annan inriktning än den som regeringen för. Vår politik syftar till förnyelse och förändring och för vidare de strukturella reformer som genomfördes eller inleddes under den borgerliga mandatperioden. Vår politik innebär också en mer kraftfull sanering av de offentliga finanserna och minskade statliga utgifter istället för tillväxthämmande skattehöjningar.
I vår budgetmotion presenterade vi förslag på nya varaktiga utgiftsminskningar uppgående till 64 miljarder kronor 1998. Huvudsakligen är dessa inriktade på att åtgärda strukturella fel i ekonomin och transfereringssystemen. Vidare föreslog vi, i förhållande till regeringens förslag, sänkta skatter på drygt 44 miljarder kronor. Inriktningen på de föreslagna skattesänkningarna är att skapa goda förutsättningar för tillväxt och nya arbeten samt att avvärja ytterligare ekonomiska påfrestningar för den enskilde. Efter förslag om vissa ökade utgifter och minskade besparingar uppgick den sammantagna varaktiga budgetförstärkningen till närmare 17 miljarder kronor utöver vad regeringen då föreslog.
Redan i januari var bedömningarna av regeringens förslag samstämmiga. Såväl vi som andra -- fristående -- bedömare ansåg att budgetförstärkningarna var för svaga och hade fel inriktning. Sedan dess har de ekonomiska förutsättningarna försämrats ytterligare. Kronans försvagning och ränteturbulensen resulterar i ökade kostnader för statsskulden. Skulle nuvarande oroliga situation bli bestående under en längre tid skulle kostnaden för statsskulden öka avsevärt. Den bedömning regeringen gör, att kronan kommer att stärkas kraftigt och räntan sjunka, anser vi inte vara realistisk med nuvarande omfattning och inriktning av budgetpolitiken. För att skapa en viss säkerhetsmarginal i fall utvecklingen skulle bli sämre än regeringen räknar med krävs en budgetförstärkning på ytterligare minst 20 miljarder kronor netto och med en ändrad fördelning mellan åtgärder på inkomst- och utgiftssidan i enlighet med vad vi föreslog redan i januari.
5.2.2 Långsiktig effekt av våra nya förslag
Med utgångspunkt från vårt förslag från januari lägger vi nu fram ytterligare åtgärder för att förstärka budgeten. Sammantaget med de åtgärder vi tidigare föreslagit nås en budgetförstärkning om 22 miljarder kronor 1998 (se tabell 5.1). Inriktningen på åtgärderna är densamma som tidigare. I stället för skattehöjningar föreslår vi utgiftsminskningar, vilka huvudsakligen inriktas på strukturella förändringar.
Regeringen har nu accepterat och i kompletteringspropositionen presenterat vissa utgiftsminskningar som vi föreslog i vår januarimotion, uppgående till 4,9 miljarder kronor. Vidare har regeringen, i enlighet med vårt förslag, valt att inte införa en skatt på jord- och skogsbruksfastigheter på 0,5 miljarder kronor.
Vårt budgetalternativ från januari har visat sig behöva revideras på tre punkter: förslaget om ett ökat bidrag till miljöersättning inom jordbruket har reducerats med 300 miljoner kronor, besparingen på utbildningsbidraget har med nytt underlag visat sig uppgå till ytterligare 100 miljoner kronor och en ökad utgift på 125 miljoner kronor har tillkommit då vi avvisar regeringens förslag om minskad undervisningstid i gymnasieskolan. Sammantaget innebär revideringen att de åtgärder vi tidigare föreslagit förstärks med 275 miljoner kronor.
För att uppnå en varaktig budgetförstärkning om 22 miljarder kronor i förhållande till regeringens nivå för 1998, efter det att ovanstående justeringar vägts in, föreslår vi nu ytterligare budgetförstärkningar på 10,9 miljarder kronor netto.
5.2.3 Budgetalternativet
Vår strävan med de nya förslagen för att stärka budgeten är att presentera ett realistiskt alternativ, inte enbart för att måttligt minska den offentliga skuldbördan, utan också för att få den att närma sig de krav som ställs för ett fullt svenskt deltagande i den ekonomiska och monetära unionen (EMU). Vidare har vi en inriktning på fortsatta strukturella reformer för att förbättra förutsättningarna för företagande, tillväxt och nya arbeten. De tillkommande förslagen presenteras nedan och sammanfattas i tabell 5.2.
I avvaktan på att regeringen återkommer med förslag på ett högkostnadsskydd som konstrueras så att de ekonomiskt svagaste grupperna inte drabbas orimligt hårt av kraftigt höjda egenavgifter avvisar vi regeringens förslag om en ytterligare höjning av patientavgifterna inom läkemedelsförsäkringen och vidhåller de alternativa åtgärder vi tidigare föreslagit. Vidare anser vi det vara felaktigt att minska anslagen för yrkesinriktad rehabilitering. En neddragning av dessa insatser medför att färre kan återgå till arbete och leder därmed till ökade kostnader för förtidspensioner.
Regeringen har föreslagit ett antal skattehöjningar som, om de genomförs, kommer att bidra till ett ytterligare försämrat klimat för tillväxt, företagande och nya arbeten. Den ändrade momsuppbörden resulterar i en kraftig likviditetsindragning som slår hårt mot företagen, i synnerhet mot de små och medelstora företagen vars ekonomiska marginaler ofta är smala. Vi avvisar dessa skattehöjningar och förslaget om ändrad momsuppbörd. Vidare anser vi det vara felaktigt av regeringen att utöka dubbelbeskattningen av pensionsförsäkringar. Denna åtgärd sänder ut helt fel signaler. I en tid där de offentliga systemens ihålighet blottas bör möjligheten att finna privata lösningar snarare stimuleras än bestraffas.
Vidare föreslås en rad åtgärder för att förstärka budgeten och minska de offentliga utgifterna. Vi går emot den föreslagna momssänkningen, vars fördelningspolitiska effekter är klart tveksamma, samtidigt som denna skattesänknings effekt på tillväxten och tillkomsten av nya arbeten i praktiken är obefintlig.
Inom Socialdepartementets område föreslår vi att reglerna för den s.k. antagandeinkomsten för förtidspensionärer kopplas till inkomsten under en något längre tid än vad som gäller idag. Vidare föreslås att samma regler för avtrappning av bostadstillägget som gäller för ålderspensionärer bör gälla även för förtidspensionärer. Presumtionen för bidragsförskott föreslås bli den omvända mot idag, d.v.s. utgångspunkten blir att föräldrarna kan betala till dess att t ex socialnämnd eller försäkringskassa intygar det motsatta. Fullföljs våra förslag i motion 1994/95:So206, om fullständig decentralisering av socialbidragen till kommunerna kopplad till en sänkning av socialstyrelsens normer, medför detta att kommunernas utgifter kan minskas och i motsvarande grad kan en reducering av neutraliseringsavgiften ske. Tillströmningen av flyktingar har minskat och vi bedömer att ytterligare besparingar kan genomföras.
Inom Utbildningsdepartementets huvudtitel medför lägre ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen och lägsta KAS-nivå en ytterligare besparing jämfört med regeringen vad gäller vuxenstudiestödet. Vidare föreslår vi en återgång till de tidigare reglerna inom YTH.
Inom Arbetsmarknadsdepartementets område föreslås finansieringsavgiften för arbetsplatsintroduktion till 2 000 kronor per månad, vilket minskar statens utgifter med ytterligare 240 miljoner kronor. Utbildningsvikariaten föreslås helt avvecklade. Vidare avvisar vi det tillfälliga investeringsbidraget för nyproduktion av bostäder och det tillfälliga småföretagsstödet. Vi förespråkar också en omläggning och neddragning av det regionalpolitiska stödet genom en successiv minskning av det särskilda företagsstödet till förmån för vissa regionalpolitiskt motiverade utbildningssatsningar.
Vidare avvisas förslaget om ett tillfälligt partistöd som kopplas till kampanjkostnaderna i samband med valet till Europaparlamentet. Den ökade ensidiga satsningen på kvinnliga doktorander avvisas, likaså det tillfälliga extra stödet till Göteborgs kommun, och slutligen föreslår vi utöver vad vi tidigare aviserat en ytterligare sänkning av nivån för investeringar inom kommunikationsväsendet.
För budgetåret medför dessa förslag ytterligare 12,2 miljarder kronor (beräknat på 12 månader) i budgetförstärkning. Sammantaget med våra förslag i budgetmotionen och i jämförelse med de av regeringen nu föreslagna åtgärderna är vårt budgetalternativ 14,2 miljarder kronor starkare än regeringens förslag för budgetåret 1995/96 (12 månader).
För 1998 föreslår vi 10,9 miljarder kronor i ytterligare budgetförstärkningar. Som tidigare beskrivits innebär dessa förslag, tillsammans med våra förslag från budgetmotionen i januari, att vi i förhållande till regeringen föreslår en budget som är 22 miljarder kronor starkare 1998. I jämförelse med regeringens budgetförstärkningar är detta en ökning med 25 %. Vi har dessutom en tillväxtinriktning på våra förslag som innebär att vi föreslår 47 miljarder kronor i skattesänkningar som ersätts av motsvarande utgiftsminskningar och andra budgetförstärkningar. Vi kan sammantaget redovisa förslag på nya utgiftsminskningar uppgående till 65 miljarder kronor.
Våra förslag, såväl de som presenterades i januari som de nu redovisade, är konkreta åtgärder som kan erhålla parlamentariskt stöd för genomförande om den politiska viljan finns. Det är ett uttryck för vår ambition att föra en konstruktiv och ansvarsfull politik. Vi ser det också som ett ansvar att gentemot väljarna ärligt och tydligt redovisa ett politiskt alternativ som leder till tillväxt och nya arbeten.
5.3 Skattepolitiken 5.3.1 Tillväxt tryggar välfärden
Målet för den moderata skattepolitiken är att successivt sänka det svenska skatteuttaget ned mot genomsnittet för motsvarande europeiska länder. Kravet på balans i de offentliga finanserna är överordnat, men förutsätter i sig skattesänkningar i syfte att återskapa den tillväxtkraft som snabbt kan eliminera den del av det offentliga underskottet som är konjunkturellt betingat. Skattestrukturen måste utformas så att den inte motverkar tillväxt.
Det råder i dag bred politisk enighet om att det är i den privata sektorn de nya arbetena måste växa fram. Sådana arbetstillfällen kan inte beslutas på politisk väg. De kan bara växa fram om de tusentals och åter tusentals enskilda människor som driver dagens företag eller överväger att starta nya upplever att det ekonomiska klimatet är tillräckligt positivt. Den politiska sektorns uppgift är att skapa de förutsättningar som krävs.
Den första uppgiften är mot denna bakgrund att undanröja de stora skattehöjningar på arbete, riskkapital och investeringar som den socialdemokratiska regeringen har drivit igenom. Det gäller bland annat löneskattehöjningen på 1,5 %, den dubbla skatten på riskkapital i aktiebolag och de höjda egenavgifterna till sjukförsäkringarna.
Skattepolitiken måste sedan inriktas på att skapa ännu bättre förutsättningar för tillväxt och nya arbetstillfällen i den privata sektorn.
De konkreta förslagen på skatteområdet i dessa avseenden har redan tidigare redovisats i den motion 1994/95:A52 som Moderata samlingspartiet väckt med anledning av regeringens proposition om arbetsmarknadspolitiken. Vissa av förslagen, som ställdes i den moderata partimotionen om skattepolitiken som väcktes i januari, har ännu inte behandlats av riksdagen.
5.3.2 Bättre näringsklimat
Förutsättningarna för att tillväxtkraften i svensk ekonomi skall kunna återskapas är att näringsklimatet upplevs som tillfredsställande. Enligt undersökningar redovisade av NUTEK/SIFO ansåg 1993 över 60 % av företagsledarna att företagsklimatet hade förbättrats de närmast föregående åren. 1990 var siffran knappt 20 %. De reformer som genomfördes under den borgerliga mandatperioden innebar således, trots den djupa lågkonjunkturen, att näringsklimatet var bra. I en för någon tid sedan redovisad undersökning ansåg ungefär 75 % av småföretagen att det blivit sämre sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde.
Det är framförallt de socialdemokratiska skattehöjningarna som, i kombination med återregleringen av arbetsmarknaden, kritiseras. Steven J Davis och Magnus Henreksson skriver i ''Näringspolitik, företagsstorlek och ekonomisk tillväxt i Sverige: en explorativ empirisk studie'' (januari 1995) följande:
Trots de långsiktigt gynnsamma förändringarna finns fortfarande flera ekonomiskpolitiska åtgärder som snedvrider den svenska sysselsättningsfördelningen. Beslutet att höja marginalskatterna (inklusive obligatoriska avgifter), återinföra dubbelbeskattningen på aktieutdelningar, avstå från att avskaffa förmögenhetsskatten och återinföra investeringssubventioner ökar återigen snedvridningarna. Det är ofrånkomligt att skattebetingade snedvridningar i sysselsättnings-och produktionsmönstret är stora i ett land med så stor offentlig sektor som Sverige. De förändringar som genomförs (senhösten 1994) bidrar dock, enligt vår analys, till att återigen öka dessa snedvridande effekter.
Den förra mandatperiodens viktiga reformer vad avser beskattning av riskkapital, som rivits upp av den socialdemokratiska regeringen, måste därför återinföras. Dessutom måste ytterligare åtgärder vidtas som förbättrar förutsättningarna för kapitalbildning, expansion och nya arbeten.Den dubbla beskattningen av riskkapital slopas. Ett särskilt riskkapitalavdrag införs.Spärreglerna för fåmansbolagen lindras och reformerna för enskild firma och andelsbolag fullföljs.Förmögenhetsskatten slopas och kapitalinkomstskatten sänks generellt.
5.3.3 Sänkt skatt på arbete
De skattehöjningar på arbete som den socialdemokratiska regeringen drivit igenom ökar kostnaden för att anställa. De försvårar lönebildningsprocessen och kan leda till en inflationsdrivande löneutveckling.
Löneskatterna har höjts med 1,5 procentenheter, egenavgiften till den redan fullt ut finansierade sjukförsäkringen höjs med 3 procentenheter, den statliga inkomstskatten höjs med 5 procentenheter och inflationsskyddet i skatteskalan urholkas. Fler kommer att träffas av den högsta marginalskatten, som nu åter ligger kring 60 %.
De höga skatterna på arbete innebär särskilt stora problem för den privata tjänstesektorn. Det statsfinansiella läget kommer de närmaste åren inte att medge så stora generella sänkningar av skattekilen på arbete som erfordras för att öppna möjligheterna till en expansion av den privata tjänstesektorn. I stället måste selektiva åtgärder vidtas, i vart fall inledningsvis. Det som främst kan komma ifråga är sänkt eller slopad moms och avdrag vid inkomstbeskattningen för vissa tjänster.Löneskatterna sänks med 1,5 procentenheter genom att den nya ''löneavgiften'' slopas.Den aviserade höjningen av egenavgifterna med 3 procentenheter avvisas. Den statliga inkomstskatten sänks till 20 % och fullt inflationsskydd återinförs.Särskilda åtgärder som sänker skatten på arbete inom tjänstesektorn genomförs.
5.4 En politik för nya arbeten
För att Sverige ska undgå att drabbas av att arbetslösheten permanentas på en hög nivå måste ett systemskifte genomföras. Det är nödvändigt att satsa på en politik som ökar flexibiliteten på arbetsmarknaden, som förbättrar förutsättningarna för nya riktiga arbeten i företagen och som förstärker enskilda människors kompetens och vidgar individernas möjligheter att ta ansvar och frihet att utvecklas.
Även med regeringens bedömningar kommer arbetslösheten att ligga kvar på uppemot 10 % vid sekelskiftet. Vi finner för vår del en arbetslöshet av denna storlek såväl mänskligt som ekonomiskt oförsvarlig.
Det viktigaste för att pressa tillbaka arbetslösheten är att den ekonomiska politiken, som vi argumenterat för, läggs om så att Sverige kan återupprättas som tillväxt- och företagarnation och att statens finanser kan saneras med en sparkur i stället för en skattechock. Bara en sådan inriktning kan skapa förutsättningar för en högre tillväxt, en starkare krona, en lägre ränta och en större stabilitet i den ekonomiska utvecklingen.
Det behövs också en förändringspolitik som gör att arbetsmarknaden återupprättas som marknad. I dagsläget leder regleringar, höga arbetsgivaravgifter, alltför generösa transfereringssystem och en missriktad satsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder till att arbetsmarknaden präglas mer av politiskt reglerings- och fördelningstänkande än av marknadens normala funktionssätt.
I Ekonomikommissionens rapport, ''Nya villkor för ekonomi och politik'', poängteras att arbetsmarknaden är en nyckelsektor i förändringsarbetet. En rad studier, bl.a. den s.k. NBER-rapporten och den grupp europeiska arbetsmarknadsekonomer som nyligen avlämnade sin rapport till den parlamentariska arbetsmarknadskommittén, har bekräftat de slutsatser som Ekonomikommissionen presenterade.
Den traditionella arbetsmarknadspolitiken ger inte de resultat som bl.a. den nuvarande regeringen haft förhoppningar om. Politiken är utformad för att minska matchnings- och kompetensproblem vid en arbetslöshet på 2--3 %, inte att hantera en total arbetslöshet på över 10 %. Risken är stor att effektiviteten i de åtgärder som nu genomförs blir begränsade.
Kombinationen av en relativt ineffektiv arbetsmarknadspolitik, som till alltför stor del litar till traditionella AMS-åtgärder och kontantstöd, och ekonomins svaga förmåga att generera nya jobb i företagen gör framtiden dyster. Det är därför hög tid att ta ett djärvare grepp för att se till att Sverige verkligen blir en nation i arbete, istället för en nation i AMS-åtgärder.
Vi har, i motion 1994/95:A52, med anledning av regeringens proposition 1994/95:218 En effektivare arbetsmarknadspolitik m.m., presenterat de riktlinjer för en politik för riktiga jobb som vi anser kan minska arbetslösheten. Vårt program kan sammanfattas i sju punkter:
1. Företagen måste kunna växa och flera företag etableras. Avdragsrätt för riskkapital införs.
2. Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande, genom att skatterna sänks. Det gäller särskilt skatt på jobb. Dubbelbeskattningen avskaffas. Löneskatterna sänks. Skatten på tjänster utformas på ett sådant sätt att skattekilarna reduceras.
3. Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten. Arbetsmarknadens parter bär ett huvudansvar för att åstadkomma en bättre fungerande arbetsmarknad.
4. Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare. Beslut bör omedelbart fattas om en liberalisering av arbetslagstiftningen.
5. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän. Möjligheten till evig rundgång mellan A-kassa och arbetsmarknadsåtgärder bryts.
6. Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör kunna fortgå under hela yrkeslivet för att främja kompetenstillväxt och rörlighet. Ett system med personliga utbildningskonton introduceras liksom en ny yrkesteknisk utbildning.
7. Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas. Arbetsmarknadsutbildningen reformeras.
Kring dessa sju områden måste en politik för förnyelse byggas. En sådan politik ger fler riktiga arbeten. Att avstå från att genomföra de föreslagna förändringarna är detsamma som att låsa arbetslösheten vid en oacceptabelt hög nivå, att inte dra nytta av all möjlig mänsklig förmåga och att acceptera ett lägre välstånd än vad som annars skulle vara möjligt att uppnå.
5.5 Kommunal ekonomi
I kompletteringspropositionen presenteras ett förslag till inomkommunal intäkts- och kostnadsutjämning mellan kommuner respektive landsting. Systemet fungerar som en omfördelning av skattemedel från kommuner med högre skattekraft och från kommuner med en gynnsam kostnadsstruktur till kommuner där förhållandena är de omvända. Förslaget strider mot den i grundlagen skyddade kommunala beskattningsrätten som ger en kommun rätt att ta ut skatt för skötseln av sina uppgifter. Det är på lokal nivå skatteuttaget i förhållande till nivån på den kommunala servicen skall ske. Kommunalskatten skall gå till att finansiera verksamhet i den egna kommunen och inte användas till konsumtion i andra kommuner.
Utjämningen i det av regeringen föreslagna systemet är vidare så konstruerad att incitamenten att vidta lokala åtgärder i syfte att stimulera den ekonomiska tillväxten och därigenom förbättra den egna ekonomin eliminerats.
Vi föreslår -- i en särskild motion -- i stället en förändring av det idag gällande systemet med statsbidrag till kommuner och landsting, vilka har för sina uppgifter otillräcklig skattekraft och/eller struktur. I detta system lägger vi in fullt incitament för alla kommuner att vidta åtgärder som leder till ekonomisk tillväxt och förhöjd skattekraft.
Vidare anser vi det betydelsefullt att en fortsatt avreglering av kommunernas verksamhet sker för att skapa bättre förutsättningar för att klara de ökade krav på effektiviseringar och kostnadsminskningar som ställs nu och i framtiden. Enligt Svenska Kommunförbundets och Landstingsförbundets bedömningar motsvarar behovet av besparingar inom kommunsektorn närmare 100.000 årsarbetare fram till år 2000. Ju mer den statliga regleringen av kommunernas verksamhet minskar, desto större blir kommunernas möjligheter att finna lokalt anpassade och kostnadseffektiva lösningar som bidrar till att dessa besparingar kan genomföras.
Regeringen lägger inte något förslag för att motverka kommunala skattehöjningar trots att man på flera ställen i propositionen anger vilka negativa verkningar sådana skulle ha på samhällsekonomin. I vårt alternativ föreslår vi konkreta åtgärder som effektivt skall motverka att kommunala skattehöjningar genomförs.
För en långsiktigt hållbar lösning i ett längre perspektiv föreslår vi en översyn av vilka uppgifter som bör ha en nationell finansiering genom staten och vilka uppgifter som kommunerna själva skall svara för genom den kommunala beskattningen.
5.6 Penningpolitiken
Penningpolitikens överordnade mål ska vara att upprätthålla prisstabilitet. Det svenska prisstabilitetsmålet är inte en inflation på 3 % i årsgenomsnitt, som ofta framförs i massmedia, utan 2 %. En avvikelse på högst 1 procentenhet uppåt kan emellertid tillåtas enskilda månader eller år, men inte varje år. Under de tre månader som KPI-siffror har redovisats sedan prisstabilitetsmålet trädde i kraft har Riksbanken med nöd och näppe klarat målet. Det har skett genom ytterligare höjningar av styrräntan med en uppgång i de korta marknadsräntorna som följd. Riksbankens kamp mot inflationen försvåras framför allt av tre förhållanden: 1) den offentliga sektorns upplåningsbehov samt det bristande förtroendet för regeringens förmåga att minska det, 2) den svaga kronkursen som är en följd av det förra, samt 3) Riksbankens begränsade självständighet att föra en penningpolitik vars övergripande mål är prisstabilitet.
Liksom så många gånger förr är den svenska penning- och finanspolitiken på kollisionskurs och de finansiella marknaderna ser risken att det liksom tidigare blir Riksbanken som får ger sig. Detta bristande förtroende för såväl regeringens intentioner som Riksbankens självständighet försvårar kampen mot inflationen och undergräver därmed dess möjligheter att lyckas. En ytterligare uppdragning av de korta räntorna för att hålla tillbaka inflationen skulle i nuvarande läge dämpa den svaga inhemska efterfrågan ytterligare. Däremot skulle exportindustrin klara sig utan problem. Därmed skulle tudelningen av ekonomin öka ännu mer.
Diagram 4
Det moderata ekonomisk-politiska alternativet, innefattande större budgetförstärkningar och framför allt mer tillväxtorienterade sådana, skulle skapa förutsättningar för lägre marknadsräntor. Det skulle vara av större betydelse för hushållen än de håvor de tilldelas i form av t.ex. lägre matmoms. Det skulle dessutom främja en förstärkning av kronkursen, vilket skulle öka hushållens köpkraft samt minska risken för importerad inflation. En förstärkning av kronan skulle dessutom få en mer varaktig effekt på inflationen än den engångseffekt som uppstår när matmomsen sänks. Därmed skulle behovet av en fortsatt höjning av korträntorna minska.
En ökad självständighet för Riksbanken skulle sannolikt också minska trycket på de långa räntorna och därmed behovet av att höja de korta. Det är positivt att regeringen nu presenterar förslag till lagstiftning om att förbjuda statlig upplåning direkt i Riksbanken. Sverige har förpliktat sig att införa en sådan lag innan EMU:s tredje fas inleds. Detsamma gäller beträffande Riksbankens självständighet. Maastrichtfördraget kräver bl.a. att riksbankschefens avsättbarhet begränsas till att endast kunna förekomma vid kriminalitet, ohälsa eller direkt olämplighet. Eftersom en grundlagsändring kräver beslut av två riksdagar är det viktig att ett första beslut sker redan under innevarande mandatperiod. Underlag för proposition i syfte att stärka Riksbankens oberoende finns redan i form av Riksbanksutredningens betänkande Riksbanken och prisstabiliteten (SOU 1993:20).
5.7 Konvergensprogrammet
Den 1 januari 1994 gick EU in i den andra förberedelsefasen inför den ekonomiska och monetära unionen (EMU). Redan under innevarande fas ställs krav på den svenska regeringen och riksdagen att sträva efter att uppnå vissa mål, de sk konvergenskriterierna.
Maastrichtavtalet ställer upp tak för den offentliga sektorns finansiella underskott respektive bruttoskuld, för de långa räntorna, inflationen och växelkurssvängningarna. Moderata samlingspartiet har ambitionen att Sverige så småningom ska uppfylla samtliga dessa kriterier, både därför att de är eftersträvansvärda i sig och därför att vi vill kunna delta i EMU:s slutgiltiga fas, med en gemensam centralbank och en gemensam valuta.
Vi har målsättningen att klara EU:s konvergenskrav för den offentliga sektorns finansiella underskott, innebärande att underskottet inte får överstiga 3 % av BNP, till 1998. Det ska ske genom budgetförstärkningar som är drygt 20 miljarder större 1998 än i regeringens förslag och som ska baseras på utgiftsnedskärningar i stället för skattehöjningar. Därmed förbättras den långsiktiga tillväxten, vilket är avgörande för utvecklingen av såväl underskottets som skuldens andel av BNP.
Det är däremot orealistiskt att Sverige även skulle klara det siffermässiga kriteriet för den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld, 60 % av BNP, redan 1998. Den moderata ambitionen är därför att först uppnå en stabilisering av skuldkvoten och därefter en successiv minskning. Övriga medlemsländer kan under vissa förutsättningar acceptera en skuldkvot som är något högre än 60 % av BNP för ett deltagande i EMU:s tredje fas. Maastrichtavtalet säger att skulden kan få överstiga 60 % av BNP, om kvoten sjunker i tillräcklig utsträckning och närmar sig 60-procentsnivån i tillfredsställande takt.
Vi anser det däremot tveksamt att som regeringen försöka få ministerrådet att bedöma Sveriges kvalificering för EMU:s tredje fas enligt den offentliga sektorns finansiella nettoskuld som är relativt sett lägre än bruttoskulden. Den offentliga sektorns finansiella tillgångar finns framför allt i AP-fonderna, vilka utgör en buffert för att klara av pensionsåtaganden och därför inte kan avyttras för att minska bruttoskulden. Sverige skall bedömas enligt samma kriterier som övriga medlemsländer. En successiv nedgång i skuldsättning och upplåning är även avgörande för att Sverige ska uppfylla EU:s kriterium angående långa räntor.
Den moderata strategin omfattar även en mer självständig riksbank med prisstabilitet som mål. Vår målsättning är att Riksbanken ska få förutsättningar att klara av att uppfylla dels målet om en årlig genomsnittlig inflationstakt på högst 2 % (+/- 1 %), dels EU:s konvergenskriterium om en inflationstakt på högst 1 1/2 procentenhet mer än genomsnittet i de tre medlemsländerna med lägst inflationstakt. Uppfyllandet av inflationsmålet underlättas av en stram finanspolitik med en inriktning som skapar förtroende på de finansiella marknaderna så att de långa räntorna kan gå ned och kronan stärkas. Den finanspolitik vi förordar kan få en sådan effekt.
Den moderata strategin innefattar även ett framtida deltagande i den europeiska växelkursmekanismen (ERM). Maastrichtavtalet kräver att medlemslandet deltagit i ERM i två år, utan att förändra växelkurspariteten, före inträde i EMU:s tredje fas. ERM tillåter numera växelkurserna att svänga med +/-15 % runt sina paritetskurser gentemot varandra. Eftersom den svenska kronan har försvagats med mer än 30 % gentemot ecun, sedan den fasta växelkursen övergavs i november 1992, är vi knappast mogna för ett deltagande i ERM ännu. Riksbanken, som fattar beslutet om och när Sverige ska gå med i ERM, har uttalat att inträdet inte kan ske förrän de offentliga finanserna bringats i kontroll och inflationsrisken avtagit. Vår politik har just dessa syften.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar godkänna riktlinjer för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar godkänna riktlinjer för budgetregleringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen med anledning av budgetposten Beräknat tillkommande utgiftsbehov netto som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen med anledning av regeringens begäran om lånebemyndigande som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag om sänkning av avkastningskraven för ALMI Företagspartner AB och Industri- och nyföretagarfonden i enlighet med vad som anförts i motionen,1
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om höjning av patientavgifterna i läkemedelsförsäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen avslår förslaget att minska anslagen till yrkesinriktad rehabilitering i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i systemet för förtidspension,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrad presumtion vid bidragsförskott,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en minskning av 1998 års planeringsramar för byggande av vägar och nyinvesteringar i stomjärnvägar om sammanlagt 3 175 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit,
11. att riksdagen beslutar att under Finansdepartementets huvudtitel, anslaget Neutraliseringsavgift, anvisa ett i förhållande till regeringens förslag med 450 miljoner kronor minskat anslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen avslår regeringens förslag om en sänkning av mervärdesskatten på livsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om planerna på övergång till månadsvis momsinbetalning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i syfte att minska skatten på arbete inom tjänstesektorn,
15. att riksdagen beslutar om en sänkning av dagpenningen för vuxenstudiestödet i enlighet med vad som anförts i motionen.
16. att riksdagen beslutar att arbetsgivarens finansieringsavgift i arbetsplatsintroduktion skall vara 2 000 kr per månad i enlighet med vad som anförts i motionen,2
17. att riksdagen beslutar återgå till de regler som gällde före den 1 januari 1995 för studerande vid YTH- utbildningarna i enlighet med vad som anförts i motionen,
18. att riksdagen beslutar att under Arbetsmarknadsdepartementets huvudtitel littera D Invandringen m.m. anvisa ett i förhållande till regeringens förslag med 400 miljoner kronor minskat anslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en minskning av företagsstödet,2
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s konvergenskriterier och ökad självständighet för Riksbanken.
Stockholm den 10 maj 1995 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m) 1 Yrkande 5 hänvisat till NU. 2 Yrkandena 16 och 19 hänvisade till AU.