Runt om i landet tas nu en rad kommunala miljöinitiativ bl.a. genom uppföljningen av FN:s miljökonferens genom Agenda 21:s arbete.
Genom anpassning av avgifter söker kommunerna att stimulera källsortering, kompostering och andra medel för att minska miljöbelastningen från sophanteringen. Ett stort antal kommuner har infört differentierade avgifter.
Investeringarna i rationella system för källsortering släpar emellertid efter. I vissa fall konstateras redan att differentiering, höjda avgifter och strängare regler leder till att mer och mer sopor okontrollerat slängs ut i naturen, vilket är en minst sagt oönskad effekt av initiativ för bättre miljö.
Det behövs därför i detta och i andra sammanhang kompletterande och varandra stödjande styrmedel i miljöpolitiken lokalt och centralt.
Av den anledningen för bl.a. miljörörelsen fram förslag om en miljödifferentierad fastighetsskatt. I stället för som nu högre fastighetsskatt, från högre fastighetsvärde efter det att en fastighet har rustats upp och miljöförbättrats, bör regler för fastighetsskatten utformas så att den premierar fastighetsägarens miljöinvesteringar i fastigheten. Idéer och förslag om detta finns framtagna.
Fastighetsskatten är en statlig skatt. I början av 80-talet avskaffades också den tidigare kommunala beskattningen av företag och andra juridiska personer. Skälen var goda. Med internationellt och nationellt verksamma företag var en vinstrelaterad kommunal beskattning ett mycket slumpmässigt skatteinstrument. Skatten erlades där företaget råkade ha huvudkontor även om företagets verksamhet och utnyttjande av kommunal service (vägar, vatten, avlopp osv.) samt miljöbelastningen från verksamheten var spridd i produktionsenheter runt om i landet eller i andra länder.
Sedan den kommunala beskattnigen av juridiska personer upphört bidrar företagsamheten till kommunernas kostnader enbart i den grad som dessa avgiftsbeläggs. Avgifterna skall dessutom utgå från faktiska produktionskostnader.
Som alternativ till tidigare kommunal företagsbeskattning bör införandet av en kommunal fastighetsbeskattning riktad mot företag och juridiska personer övervägas. Till skillnad mot tidigare skatt baserad på vinst ger en beskattning grundad på fastigheter och anläggningar skatteintäkter till de kommuner där verksamhet bedrivs och kommunal service utnyttjas.
Även denna skatt bör vara differentierad efter miljökriterier mätt i avfallshantering, utsläpp, energiförbrukning m.m. Även gentemot företagen skulle ett nytt skatteinstrument minska riskerna för ''smitning'' från allt för höga eller allt för hårt differentierade avgifter. Skatten skulle genom sin utformning också skapa kompletterande incitament för miljöinvesteringar.
Ovan anförda argument talar för införande av en kommunal och miljödifferentierad fastighetsskatt riktad mot såväl bostäder som industrifastigheter, kommersiella och offentliga lokaler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljödifferentierad kommunal fastighetskatt.
Stockholm den 24 januari 1995 Lena Klevenås (s)