Under de senaste åren har kommunernas ekonomiska förutsättningar kraftigt förändrats. Övergången från specialdestinerade statsbidrag till den s.k. påsen är en mycket stor systemförändring. Till detta kommer de förändringar som genomförts och föreslagits beträffande såväl kostnads- som intäktsutjämning mellan kommunerna. Processen har präglats av mycket stor ryckighet och osäkerhet om vilka ekonomiska förutsättningar som kommunerna har att arbeta med på längre sikt. Detta står i stark motsatsställning till det behov kommunerna har av att ha klara, säkra och långsiktiga spelregler för den långsiktiga planeringen.
De svenska kommunernas ekonomiska förutsättningar har också kraftigt försämrats de senaste åren. Kommunernas intäkter från skatter och bidrag har minskat med 10 % i fasta priser sedan 1992 även när 1995 års skattehöjningar räknats in. Samtidigt möter kommunerna nya kostnader på grund av omständigheter de inte kan påverka, fler socialbidragstagare, insatser för arbetsmarknadspolitiken, statliga rättighetslagar för bl.a. barnomsorgen.
Till osäkerheten om statsbidragen skall läggas risken för att kommunernas skatteinkomster urholkas genom avdragsgilla egenavgifter som staten enbart delvis kompenserar kommunerna för.
Principen att även andra än fysiska personer drar nytta av den kommunala servicen markerades tidigare genom den kommunala beskattningen av juridiska personer. Avskaffandet av denna skatt innebär att fysiska personer drar nytta av ett förhållande som inte upplevs som rättvist. Alternativet för kommunerna kan då bli att dra ned på den service som juridiska personer är beroende av.
Tidigare hade kommunerna också intäkter av kommunalskatt för de fastigheter som ligger inom kommunens geografiska område. I dag är inte så fallet. Dessa exempel medför icke önskvärda konsekvenser genom att kostnader som kommunen har inte kan finansieras genom skatteuttag från berörda.
Enligt vår mening finns det flera skäl för att överväga en utvidgning av den kommunala beskattningsrätten. En aktuell fråga är kommunernas möjligheter att få intäkter från alla som har nytta av kommunens service, inte bara de egna invånarna utan även företagen och de fritidsboende.
En god kommunal infrastruktur liksom övriga kommunala tjänster som barnomsorg, äldreomsorg, utbildning m.m. är mycket viktiga för en fungerande företagssektor. Därför är det rimligt att även företagen bidrar till kommunernas finansiering. Om företagssektorn var en del av kommunernas skatteunderlag skulle varje kommuns motiv för att utveckla det lokala näringslivet bli ännu starkare. Något som skulle gagna hela landets ekonomiska utveckling.
Det finns ett flertal kommuner med många fritidshus, där ägarna bor en större eller mindre del av året. De fritidsboende medför kostnader för kommunen för infrastruktur m.m. men ger inga direkta intäkter. Ett stort inslag av fritidsfastigheter, där ägarna inte är skattebetalare i kommunen, innebär därför en orättmätigt stor belastning på kommunens invånare. En utvidgad kommunal beskattningsrätt, som för in även de fritidsboende och näringslivet i kommunernas skatteunderlag, skulle korrigera en viss extra belastning i fördelningen av vissa kostnader och intäkter mellan kommuner samt ge alla kommuner ett långsiktigt skatteunderlag.
För kommuner med stort inslag av fritidsfastigheter eller industrifastigheter där ägarna visserligen är kommunmedlemmar men inte skattebetalare i kommunen får detta en orättmätig belastning på kommunens egna skattebetalare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt skatteunderlag.
Stockholm den 20 januari 1995 Per Erik Granström (s) Ingemar Josefsson (s)