Kommunerna är beroende av företagens verksamheter. De ger jobb och skatteintäkter. Företagsetableringar och utbyggnader kostar kommunerna pengar i form av vägnät, vatten och avlopp, räddningstjänst, miljötillsyn och mycket annat. Fastighetsskatten är i dag statlig. Därför finns det inget skattemässigt lokalt samband mellan företag och kommun. För kommunerna är det viktigt att få stabila skattebaser. I dag är in- och utpendlingen mellan kommuner mycket stor. Det är viktigt att få en skattebas som inte bara riktar sig mot människor boende i kommunen, utan även mot företag i kommunen. Höginkomsttagare använder många gånger pendling som ett sätt att undvika kommuner med höga skatter. Behovet av stabila skattebaser är stort särskilt i tider när staten lägger på kommunerna nya uppgifter, som ibland kombineras med kommunala skattestopp och/eller minskade statsbidrag.
Att återinföra en kommunal beskattning av fastigheter är ett sätt att skapa stabila skattebaser för kommunerna. Kommunförbundet har räknat på skattebasen för byggnader och mark som är knutna till företagssektorn. Dessa fastigheter är taxerade till 630 miljarder kronor eller knappt 40 % av det samlade taxeringsvärdet på alla fastigheter i Sverige. Mark och byggnader är ungefär lika mycket värda. Om den kommunala fastighetskatten sätts till 2 % skulle landets kommuner tillföras 12,6 miljarder kronor om året. I genomsnitt blir detta närmare 1 500 kronor per innevånare och år. Införandet av kommunal beskattning av fastigheter inom företagssektorn kommer att i första hand gynna kommuner Norrland, delar av Småland, Stockholms län, Uppsala län och Hallands län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av kommunal beskattning av fastigheter knutna till företagssektorn.
Stockholm den 19 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp) Peter Eriksson (mp) Ewa Larsson (mp) Gunnar Goude (mp) Annika Nordgren (mp) Ronny Korsberg (mp) Barbro Johansson (mp)