I regeringens proposition om offentlig upphandling anpassas reglerna på upphandlingsområdet till de principer som gäller inom EU. Detta är en följd av att Sverige inträtt som medlem i EU. Medlemskapet får emellertid inte innebära att vi slutar att kritisera regler som bidrar till handelsrestriktioner. Det svenska inflytandet måste utnyttjas för att påverka politiken i en riktning som främjar lokal demokrati och handeln med länder utanför EU.
I förslaget till lagstiftning om offentlig upphandling, 4:e kapitlet, ''Upphandling inom vatten-, energi, transport- och telekommunikationsområdena'', finns en prispreferensregel som medför en diskriminering av anbudsgivare utanför EU- området. I 28 § ''Prövning av anbud i visst fall'' heter det att om ''två eller flera anbud är i övrigt likvärdiga vid anbudsprövning ... skall företräde ges åt de anbud som inte får förkastas enligt andra stycket, om prisskillnaden inte överstiger tre procent''.
Längre fram i propositionen (sid. 19--20) förklaras närmare vad de nya reglerna innebär. I praktiken får vi alltså en prispreferensregel som gynnar anbud från entreprenörer inom EU-området och på omvänt sett missgynnar anbud som härstammar från regioner som står utanför EU. På sid. 20 i propositionen heter det att ''ett 'EU-anbud' på 103 kronor skall anses prismässigt lika med ett 'tredjelandsanbud' på 100 kronor''.
Det nya regelverket innebär ett avsteg från frihandelsprinciperna och en inskränkning av offentliga institutioners, t.ex. kommuners, självbestämmande vid anbudsprövning. Vi anser därför att den svenska regeringen bör utnyttja sitt inflytande inom EU för att förändra dessa regler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påverka EU i en riktning som stärker den lokala demokratin och handeln med länder utanför EU.
Stockholm den 28 mars 1995 Johan Lönnroth (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Per Rosengren (v)