Sammanfattning
Sätt människor i arbete
Inriktningen av den ekonomiska politiken måste utformas så att vi får en långsiktigt hållbar utveckling. Det förutsätter att dagens generation inte vältrar över problemen med både en stor statsskuld och en stor miljöskuld på kommande generationer.
Kraftfulla åtgärder måste vidtas för att få en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt. Människor måste ha arbete och en tryggad välfärd.
Sveriges statsfinanser måste saneras. En sundare ekonomi ställer krav på systemförändringar och modernisering av nuvarande välfärdssystemen. Centern ger inte avkall på att den nödvändiga förnyelsen av välfärdssystemet skall ske med utgångspunkt från en rättvis fördelning och grundtrygghet.
Det behövs en ekonomisk politik som leder till sänkta räntor, pressar ned arbetslösheten, håller tillbaka inflationen, ger förutsättningar för en balanserad avtalsrörelse och en fortsatt sanering av statsfinanserna.
Mot denna bakgrund föreslås betydande förändringar och förbättringar i regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och förslag till statsbudget för budgetåret 1995/96.
Vårt förslag innebär, i förhållande till regeringens förslag, en budgetförstärkning på budgetår med ca 13 miljarder kronor. Samtidigt föreslår vi betydande insatser för att återupprusta miljö-, regional- och arbetsmarknadspolitiken.
På miljöområdet föreslår vi förstärkningar om nära 300 miljoner kronor för budgetåret. Vi avvisar neddragningen med 750 miljoner kronor till regionalpolitiken. Vi avvisar försämringen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna för ungdomar. Den allmänna obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen skall återinföras.
Vi föreslår systemförändringar i socialförsäkringssystemen, såsom ett barnkonto och en samordnad arbetslivsförsäkring, och att den automatiska uppräkningen av basbeloppet begränsas till 1 % 1996--1998.
Vi kan inte acceptera en minskning av barnbidraget. Det skall ligga kvar på nuvarande nivå för de åldrar som ej omfattas av det nya familjestödet i form av ett barnkonto.
Vi föreslår, för att skapa fler jobb och främja småföretagen, en skatteväxling på fem miljarder kronor med höjd koldioxidskatt och uranskatt i utbyte mot sänkta arbetsgivaravgifter. Tillsammans med i budgetpropositionen föreslagna två miljarder kronor för att förbättra småföretagens situation möjliggör detta en sänkning av arbetsgivaravgifterna med sju miljarder kronor under budgetåret 1995/96.
Centerpartiet föreslår därför att arbetsgivaravgifterna sänks med sju miljarder kronor och utformas så att sänkningen beräknas på lönesumman för upp till 10 anställda i varje företag/företagskoncern, räknat på en genomsnittlig lönesumma. Sänkningen avser även egenavgifter för egenföretagare. Den föreslagna utformningen gäller lika för alla företag men ger störst effekt i de mindre företagen. Den främjar småföretagens utvecklingsmöjligheter. Därigenom ges en bättre grund för tryggad sysselsättning och välfärd i ett decentraliserat samhälle.
Vi föreslår också en ny modell för riskkapitalförsörjningen till småföretag -- en företagsgaranti.
Vi föreslår en privatisering av Nordbanken genom att en försäljning sker med upp till 49 % av aktiekapitalet under budgetåret 1995/96.
Vi föreslår vidare att en återbetalning i form av en avgift till staten införs för bank- och finanssektorn. Den närmare utformningen av en återbetalningsplan i form av en bankavgift måste utredas innan den kan bli föremål för beslut. Den sammanlagda årliga avgiften bör ej understiga en miljard kronor. Utformningen måste anpassas till strävan att åstadkomma ett sänkt allmänt ränteläge och krympande räntemarginaler. Avgiften bör i princip omfatta hela bank- och finanssektorn. En utgångspunkt bör vara att avgiften tas ut fr.o.m. två år efter det att en bank eller ett finansbolag visar positivt helsårsresultat.
Sammantaget ger våra förslag betydande förutsättningar för en sänkt ränta, bättre utrymme för nya investeringar, lägre arbetslöshet och en balanserad ekonomi.
Det ekonomiska arvet
Krisen i ekonomin och dess orsaker
I proposition 1994/95:100 anges att ''hörnstenarna'' i den socialdemokratiska regeringens ekonomiska politik är åtgärder för att sanera statsfinanserna och bekämpa arbetslösheten samt en rättvis fördelningspolitik.
Orsaken till de akuta problemen anges i propositionen vara, dels den långvariga internationella lågkonjunkturen, dels att det under de senaste åren förts en inhemsk ekonomisk politik som förstärkt lågkonjunkturen i stället för att motverka den.
På samma sätt som i den ekonomisk-politiska propositionen hösten 1994 beskrivs i budgetpropositionen den ekonomiska utvecklingen under tidigare decennier på ett ytterligt tendensiöst och propagandistiskt sätt. Den bild man försöker ge i propositionen är att de nuvarande problemen främst är en följd av den ekonomiska politik som bedrivits under de tre senaste åren. Det finns ingen tillstymmelse till analys av vilken betydelse tidigare socialdemokratiska regeringar haft för den djupa ekonomiska krisen under de senaste åren. Detta är anmärkningsvärt. De kurvor och diagram som redovisas i finansplanen visar tydligt att den kraftiga nedgången i ekonomin började 1989/90 och att återhämtningen började 1993/94, bl.a. som följd av de åtgärder fyrklöverregeringen vidtagit. Om den socialdemokratiska regeringen inte erkänner dessa fakta är det ett underbetyg för uppgifterna i den preliminära nationalbudgeten (bilaga 1:1).
Som vi konstaterade i vår motion (1994/95:FI2), med anledning av den ekonomisk-politiska propositionen i höstas, är historieskrivningen synnerligen selektiv vad avser fakta. Både i höstpropositionen och i finansplanen är analysen och redovisningen av de grundläggande orsakerna till de ekonomiska problemen för Sverige mycket rudimentära. Det finns uppenbarligen inte någon insikt hos den nuvarande socialdemokratiska regeringen om vad de flesta ekonomiska bedömare numera är ense om, dvs. att de ekonomiska problem som Sverige har upplevt och upplever främst är en följd av den dåvarande socialdemokratiska regeringens missgrepp under 1980-talet. Den politik som då fördes utgör den största orsaken till de budget- och statsskuldsproblem som Sverige idag har att hantera. Detta bekräftas av den socialdemokratiska regeringskrisen våren 1990.
Socialdemokratins sätt att argumentera och dölja fakta är, enligt vår uppfattning, oroande. På olika sätt försöker man manipulera bilden av verkligheten. Genom att förvränga fakta försöker man att skapa en bild av socialdemokratin som ofelbar. Ytterst innebär denna attityd uppenbara risker för ett ökande förakt för det politiska och parlamentariska arbetet.
En mer sanningsenlig bild av den ekonomiska verkligheten visar att fyrklöverregeringen övertog en ekonomi i djup kris vid regeringsskiftet 1991. I valrörelsen 1991 hävdade socialdemokraterna att man övervunnit problemen och att vändpunkten var inom räckhåll. Såsom vi tidigare konstaterat i anledning av den ekonomisk-politiska propositionen var läget i verkligheten ett annat. Det ekonomiska läget vid denna tidpunkt kännetecknades av låg tillväxt, stigande arbetslöshet, en begynnande fastighets- och finanskris samt försämrade offentliga finanser. Sanningen är att efter perioden av extrem överhettning av ekonomin, befann sig Sverige sedan 1989 i brant utförsbacke. Industriproduktionen föll och i industrisektorn gick vart fjärde jobb förlorat. Det förteg socialdemokraterna sorgfälligt i valrörelsen 1991.
Fyrklöverregeringen fick hantera konsekvenserna av ekonomisk-politiska beslut som tagits i fel kronologisk ordning. Avregleringen av de finansiella marknaderna genomfördes före förändringarna i skattesystemet.
Skattereformen innebar minskade skattemässiga fördelar för lånefinansierad konsumtion och spekulativa investeringar. I sak var detta ett korrekt beslut men i kombination med den genomförda avregleringen av de finansiella marknaderna, fick omläggningen av skattesystemet förödande konsekvenser för ekonomin. Nedväxlingen av inflationen, dyrare lån och kraftigt höjda räntor fick i det närmaste depressiva följder, vars konsekvenser främst manifesterades i fastighets- och bankkriserna. De höga räntorna i kombination med en låg inflation medförde en realräntechock som hårt drabbade både enskilda och företag. Det privata sparandet ökade exceptionellt, bl.a. genom att enskilda amorterade skulder och sanerade sin ekonomi. Det innebar bl.a. att efterfrågan i ekonomin minskade markant.
Sammanfattningvis innebar den av socialdemokraterna initierade utvecklingen att aktiviteten i den svenska ekonomin avtog snabbt. Allt fler blev arbetslösa. Underskotten i ekonomin ökade därmed kraftigt. Den främsta orsaken till dagens höga arbetslöshet är således den socialdemokratiska regeringspolitik som fördes under 1980- talet.
Fyrklöverregeringens politik börjar ge resultat
Fyrklöverregeringen lyckades efter långsiktigt, metodiskt och offensivt arbete hejda den ekonomiska nedgången, en nedgång som visade sig bli betydligt djupare än vad de flesta bedömare räknade med. Effekterna på samhällsekonomin var, som en följd av 1980-talspolitiken och den snabbt vikande konjunkturen, dramatiska. Basen för välfärdssystemen hotades.
Den ekonomiska politik fyrklöverregeringen förde tog framför allt sikte på att, genom att långsiktigt öka tillväxten i ekonomin, hejda den kraftiga ökningen av arbetslösheten och forma hållbara trygghetssystem. Målsättningen var att bryta den ekonomiska stagnationen och återupprätta Sverige som en tillväxt- och företagarnation med en stark och växande industri.
Den beskrivning som ges i finansplanen av målen för fyrklöverregeringens ekonomiska politik är ytterligare ett exempel på hur socialdemokratin försöker manipulera verkligheten och ge sig själv hegemonin över begreppsvärld och historieskrivning. Till yttermera visso försöker man även hävda att det var socialdemokratins förtjänst att krisuppgörelsen kom till stånd 1992. I realiteten krävdes det långa förhandlingar och konstruktivt arbete från den dåvarande regeringen för att få socialdemokraterna att biträda uppgörelsen.
Problemens omfattning och djup gjorde det inte möjligt att under en mandatperiod komma till rätta med alla de problem 1980-talets casinoekonomi skapat. För fyrklöverregeringen var det avgörande att åtgärder inte vidtogs som förstärkte lågkonjunkturen, tvärtemot vad som påstås i den föreliggande propositionen. Vi kan t.ex. erinra om att på fyrklöverregeringens initiativ satsats i storleksordningen 50 miljarder kronor under den föregående mandatperioden till investeringar i syfte att pressa ned arbetslösheten. Det är i historiska jämförelser utan motstycke.
Nu sker en återhämtning i ekonomin som en följd av fyrklöverregeringens arbete. Omläggningen av den ekonomiska politiken 1991 lade grunden för den ökning av sysselsättningen som nu sker och därmed för en sundare ekonomi. Förutsättningar har skapats för att underskotten i de offentliga finanserna skall kunna minska.
Socialdemokraternas dubbelspel
Grunden för denna utveckling utgör de omfattande beslut som tagits i syfte att sanera statsfinanserna. Riksdagen har på fyrklöverregeringens förslag ställt sig bakom permanenta budgetförstärkande åtgärder om sammanlagt ca 170 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 11 % av Sveriges BNP. Inga åtgärder av engångskaraktär är då inkluderade. Av de 170 miljarder kronorna har specificerade beslut tagits rörande drygt 90 miljarder kronor, varav 62 miljarder kronor i besparingar och 28 miljarder kronor i skatte- och avgiftshöjningar. I opposition avvisade socialdemokraterna närmare 60 miljarder kronor av dessa förstärkningar av de offentliga finanserna.
I opposition bedrev socialdemokratin en ekonomisk politik som bara kan karaktäriseras som populism. Beskrivningen av den ekonomiska verkligheten i de ekonomisk-politiska motionerna under oppositionsåren skiljer sig markant från den bild som den socialdemokratiska regeringen ger i finansplanen. I motionerna är förslagen om utgiftsnedskärningar synnerligen begränsade. Där pläderades i stället för stora investeringar i bl.a. kommunikationer, bostäder och miljö. Näringslivet skulle gynnas med direktavskrivningar.
I budgetpropositionen dras investeringarna i infrastrukturen i stället ned. Insatserna på miljöområdet är devalverade. Stora löften ställdes ut i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Nu raseras i stället en fungerande organisation för att ge ungdomar arbete utan att något reellt kommer i stället. Den s.k. nationella handlingsplanen mot arbetslösheten är till betydande delar ''luft''. Man ger vinstrika stora exportföretag subventioner för att anställa folk som de till stor del avser att anställa i vilket fall som helst.
I socialdemokraternas motioner betonades även behovet av fasta spelregler för företagen. Det hindrar inte att man i regeringsställning -- uppenbarligen av prestigeskäl -- till stora delar river upp beslut som fattats av den föregående regeringen som syftade till att främja näringslivets investeringar. Okänsligheten är nu total för att man förändrar spelreglerna för näringslivets aktörer.
Slutsatsen av den historieskrivning som ges i finansplanen, av såväl orsaker som faktiskt ekonomiskt läge i samhällesekonomin, är att den nuvarande socialdemokratiska regeringen försöker på falska premisser måla upp en synnerligen pessimistisk bild av det ekonomiska läge som rådde vid regeringssskiftet hösten 1994. Syftet kan bara vara att ge sken av att den nuvarande uppgången i ekonomin, som medför att statsfinanserna nu förbättras, enbart är en följd av de åtgärder som socialdemokratin genomfört under hösten och kommer att genomföra framöver.
I verkligheten har uppgången i ekonomin mycket lite samband med de åtgärder man vidtagit efter valet. Snarast är det så att den politik man bedriver riskerar att försvåra och försena förbättringen i ekonomin med hänsyn till att de åtgärder man vidtar för att förstärka de offentliga finanserna har en felaktig inriktning.
Ett tydligt exempel på detta är bedömningen av budgetunderskott och lånebehov. Sannolikheten är stor att underskotten i ekonomin är betydligt lägre än vad som anges som följd av den ökade aktiviteten i ekonomin under 1993 och 1994, vilket har antytts av flera centralt placerade aktörer.
I summeringen i finansplanen av det ekonomiska arvet polemiserar regeringen mot den nidbild man målat upp av fyrklöverregeringens ekonomiska politik. Detta är ett känt socialdemokratiskt propagandistiskt grepp. Först ger man falsk negativ verklighetsbeskrivning och därefter pådyvlar man den politiske motståndaren denna uppfattning. Sedan tar man med emfas avstånd från densamma och ställer den i motsats till de egna förslagen.
Beskrivningen av fyrklöverregeringens arbetsmarknadspolitik antyder att man medvetet negligerat problemen på arbetsmarknaden. Sanningen är att de åtgärder på arbetsmarknadsområdet som fyrklöverregeringen vidtog -- i avsikt att ge utbildning och arbete samt bättre förutsättningar för en bättre fungerande och mer flexibel arbetsmarknad -- fick mycket positiva effekter. Omfattningen av de ekonomiska satsningarna var utan jämförelse den största någonsin.
På samma sätt försöker socialdemokraterna antyda att skattepolitikens syfte var att ta från de fattiga och ge till de rika. Sanningen är att reformeringen motiverades av nödvändigheten att främja investeringar i näringslivet, framför allt i småföretagen, i syfte att underlätta för dessa att bedriva sin verksamhet och öka sysselsättningen.
Vad beträffar budgetdisciplinen har ovan redovisats omfattningen av de förslag som lades och den inställning socialdemokratin i opposition hade. Socialdemokraterna sade nej till huvuddelen av förslagen och orkade inte med att lägga några alternativa förslag. Fyrklöverregeringen påbörjade en mycket omfattande sanering av statsfinanserna och en inriktning där åtgärderna skulle vara långsiktigt hållbara och fördelningspolitiskt acceptabla.
Sverige och den europeiska unionen
Möjligheterna att ur ett nationellt perspektiv bevara välfärden bestäms av hur ett land nationellt kan hävda sig i en allt mer globaliserad ekonomi och en allt tätare sammanflätning över territorialgränserna av transnationella företag. Storföretagen blir allt mer nationellt trolösa och i en internationaliserad värld kränger de av sig nationella begränsningar. Ekonomins internationalisering innebär i detta hänseende att den nationella politikens genomslag och räckvidd minskar. Det krävs därför ett mellanstatligt samarbete för att framför allt små länder skall kunna hävda sig mot den starka dominansen för ekonomi och teknik över politiken.
Sverige är sedan årsskiftet medlem i EU. Därmed har bättre förutsättningar skapats för Sverige att, gemensamt med andra suveräna stater, driva en politik för ekonomisk utveckling och ökad sysselsättning. En långsiktig internationalisering och globalisering av politiken är nödvändig för att inte den politiska demokratin skall bli en chimär och de politiska besluten bara bli en spegelbild av vad transnationella företag och internationella finansmarknader önskar med ökade sociala klyftor, större konflikter, exploatering av naturresurser och miljö m.m. som följd. Till detta kommer att ett skuldtyngt land har än mindre möjligheter att hävda sig mot dessa intressen än ett land med en stark ekonomi.
Medlemskapet i EU skapar förutsättningar för en positiv utveckling inom många områden och bygger på det avtal som framförhandlats av den förra regeringen i samråd med den socialdemokratiska oppositionen. För fyrklöverregeringen var det viktigt att Sverige kunde stå nationellt enat i de krav som ställdes. Svenska folket tog också i folkomröstningen om EU ställning utifrån avtalets innehåll.
Den socialdemokratiska regeringen har inte fullföljt de möjligheter som avtalet ger Sverige. Det gäller även regionalpolitiken. Medlemskapet innebär bl.a. att Sverige deltar i den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP. Målsättningen med CAP är att alla jordbrukare skall ges lika villkor.
Den svenska socialdemokratiska regeringen har däremot valt att diskriminera det egna landets jordbrukare och inte fullföljt avtalets möjligheter vad avser stöd till miljöinsatser inom jordbruket resp. stöd till s.k. LFA-områden. Vi har i en särskild motion ställt krav på att avtalet och de löften som utställts vad avser miljöstödet i jordbruket skall fullföljas. Regeringens förslag innebär att stödet till miljöinsatser jämfört med fyrklöverregeringens förslag totalt sett minskar med ca 2 miljarder kronor, varav hälften utgör bidrag från EU. Att inte utnyttja de möjligheter till bidrag som avtalet ger är samhällsekonomiskt oförsvarbart.
Under den något pretentiösa rubriken ''Sätt Europa i arbete'' konstaterar regeringen att medlemskapet i EU bör ge nya möjligheter att stärka infrastrukturen. Det är anmärkningsvärt att -- samtidigt som man väljer att ej fullfölja avtalet vad avser miljöstöd till jordbruket -- man är beredd att med hjälp av EU satsa betydande ekonomiska resurser på att bygga ett av de mest miljöstörande investeringsobjekten, Öresundsbron. Detta ger en tydlig bild av vilka prioriteringar socialdemokratin har.
Konvergensfrågorna
Sverige skall som medlem i EU utarbeta ett s.k. konvergensprogram. Avsikten är att de s.k. konvergenskriterierna skall medverka till att de olika länderna skall uppnå finansiell stabilitet.
I princip är således konvergensprogrammet en rekommendation utifrån vilka kriterier den inhemska ekonomiska politiken bör bedrivas. Regeringen anmäler i finansplanen att man avser ''på basis av föreliggande finansplan och dess behandling i riksdagen överlämna ett konvergensprogram till finansministerrådet''. Denna hanteringsordning är enligt vår uppfattning inte tillfyllest.
Vi anser att regeringen, efter riksdagens beslut om inriktningen av den ekonomiska politiken, återkommer till riksdagen med en redovisning av konvergensprogrammet. Enligt vår uppfattning är det nödvändigt att programmet förankras parlamentariskt i riksdagen. Målsättningen måste vara att nå en nationell enighet kring det program som överlämnas till ministerrådet. Detta bör ges regeringen till känna.
Finansiering av medlemskapet i EU
Sveriges medlemsavgift till EU kommer 1998 att uppgå till 20 miljarder kronor. Regeringen har i prop 1994/94:122 föreslagit att den skall finansieras med en höjd arbetsgivaravgift om 1,5 % och ökade mervärdesskatter, totalt 7,4 miljarder kronor. Vidare anges de höjda miljöavgifterna på bekämpningsmedel och handelsgödselavgifterna vara en del i finansieringen. (0,2 mdr). Regeringen aviserar ytterligare skattehöjningar för att finansiera avgiften, bl.a. fastighetsskatt på jordbruksfastigheter, skogsmark, industribyggnader och kommersiella lokaler (3,5 mdr). Vidare höjd koldioxidskatt för industrin och skatt på dieselolja för arbetsredskap (1,3 mdr). Ovanstående skattehöjningar beräknas ge en intäkt 1998 med 12,4 miljarder kronor.
Utgiftsminskningar skall därutöver finansiera 4,6 miljarder kronor. Dessa innefattar en neddragning med drygt 1 miljard kronor inom områdena bistånd, östsamarbete och slopade bidrag till Efta (drygt 0,5 mdr) som en direkt följd av medlemskapet i EU. Vidare justeras anslagen ner till de områden som berörs av EU:s s.k. gemensamma program (0,6 mdr). Utgifterna reduceras inom det arbetsmarknads- och regionalpolitiska området med 2,1 miljarder kronor, varav 0,5 miljarder kronor avser regionalpolitiken. Utgiftsbegränsningar görs också vad avser den del av medlemsavgiften som rör EU-institutionernas administration (0,4 mdr).
Slutligen skall på ett ej angivet sätt, ytterligare drygt 3 miljarder kronor tas in.
Från centerpartiets sida anser vi att medlemsavgiften till EU skall finansieras inom ramen för det ordinarie budgetarbetet. Inga specialdestinerade skatter tas ut för detta ändamål.
Riksdagen har emellertid begärt att regeringen skall återkomma med konsekvensanalys av de föreslagna skatte- och avgiftshöjningarna. Detta har inte skett. Vi avvisar mot denna bakgrund redan nu den aviserade riktade fastighetsskatten. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi kan också godta de utgiftsneddragningar som genomförs utom vad avser minskningen av stödet till regionalpolitiken (0,5 mdr). Vi har närmare utvecklat vår syn på dessa frågor i partimotionen om regionalpolitiken.
Den ekonomiska utvecklingen
Den internationella ekonomin
Efter den djupa lågkonjunkturen sker nu en förbättring i konjunkturen som innebär ökad aktivitet i den internationella ekonomin. Totalproduktionen inom OECD-området ökade markant under 1994 och förväntas under 1995 och 1996 öka med ca 3 % vardera året.
Den ökande aktiviteten i världsekonomin kan också förväntas leda till att inflationstrycket ökar. Därmed stiger räntenivån.
Arbetslösheten väntas sjunka något inom OECD-området.
Sammantaget bedöms den internationella utvecklingen innebära att den svenska ekonomin kan få en viss draghjälp, särskilt som kostnadsläget för exportindustrin relativt sett kraftigt förbättrats. I finansplanen saknas en djupare analys av vad olika scenarier i det internationella skeendet kan få för konsekvenser för världsekonomin.
Det finns många osäkra faktorer som negativt kan påverka den nu uppåtgående konjunkturen. Oro på valutamarknaden med stigande räntor och kursfall som följd kan inträffa på grundval av de mest irrationella faktorer. Det finns vidare betydande risker för att ökande konflikter internationellt leder till påfrestningar på den globala ekonomin under de närmaste åren. De pågående konflikterna i bl.a. Ryssland och före detta Jugoslavien kan snabbt få internationella återverkningar liksom ett misslyckande i fredsförhandlingarna i Mellan-Östern. Ett annat näraliggande exempel är osäkerheten i bedömningarna av utvecklingen i den internationella ekonomin efter den jordbävning som nyligen inträffat i Japan. En jordbävning i t.ex. Tokyo skulle sannolikt få ännu kraftigare återverkningar för den globala ekonomin.
Den svenska ekonomin
Avgörande för utvecklingen av den svenska ekonomin under de närmaste åren är utvecklingen av räntor, sysselsättning och utfallet av avtalsrörelsen. Det mest centrala för att ekonomin skall utvecklas positivt är en lägre räntenivå. Förutsättningen för lägre räntor är att underskotten i ekonomin minskar. Det ställer krav på en fortsatt stram finanspolitik under de närmaste åren.
Det är dock inte helt lätt att få en rättvisande bild av utvecklingen, eftersom basår för beräkningarna har förändrats, utan att jämförbara tabeller redovisas.
I finansplanen beskrivs utsikterna för den svenska ekonomin som relativt goda. Det är dock sannolikt så att regeringens beskrivning är mer pessimistisk än vad det faktiska förhållandet motiverar. Den ekonomiska politik som fördes före regeringsskiftet är, tillsammans med den förbättrade internationella konjunkturen, grunden för en mycket stark uppgång och återhämtning av ekonomin som nu sker. Det finns snarare tecken som tyder på att aktiviteten ökar betydligt snabbare än vad som framgår av finansplanen. Underskotten kommer sannolikt att minska snabbare än vad som anges.
Vår bedömning är att uppgången i ekonomin, bl.a. beroende på fyrklöverregeringens åtgärder, är tillräckligt stark för de närmaste åren. Riksbanken bedömer t ex att den privata konsumtionen inte minskar under 1995, trots de föreslagna åtstramningsåtgärderna.
Det finns allvarliga tecken som tyder på att inflationstrycket i ekonomin ökar. Det finns därför också betydande risker för att räntenivån kommer att ligga kvar på en alltför hög nivå liksom räntedifferensen mot utlandet. Regeringen räknade med, som en konsekvens av detta, att arbetslösheten kommer att ligga kvar på en oacceptabelt hög nivå.
Det finns en fortsatt risk att tudelningen av den svenska ekonomin ytterligare förstärks.
Enligt vår uppfattning kommer således omläggningen av den ekonomiska politiken att hämma investeringar och tillväxt för småföretagen. Det sker samtidigt som de mycket stora vinsterna i den exportberoende industrin, riskerar att driva upp lönekraven.
Avtalsrörelsen
Arbetsmarknadens parter har ett mycket stort ansvar för att den kommande avtalsrörelsen inte leder till en löne- och kostnadsspiral som rycker undan grunden för den nödvändiga konsolideringen av den svenska ekonomin.
Avgörande är emellertid också att statsmakterna inte vidtar åtgärder som innebär att löntagarkollektiven uppfattar att redan vinstrika företag omotiverat får ökat stöd, som t.ex. förslaget om införandet av ett nyanställningsstöd (NYS). Det är väsentligt att utfallet av avtalsrörelsen blir sådant att kompensatoriska lönekrav inte uppstår.
En fortsatt positiv utveckling i den svenska ekonomin förutsätter således åtgärder som pressar ned räntor och arbetslöshet och skapar förutsättningar för en lugn avtalsrörelse. Insatser måste därför ske som befrämjar det inhemska näringslivet, framför allt de små och medelstora företagen. Dynamiken i den inhemska svenska ekonomin måste öka. Inriktningen av regeringens förslag ger inte dessa förutsättningar.
Regeringens förslag till förstärkning av de offentliga finanserna
Regeringen beskriver i finansplanen sitt förslag till omläggning av den ekonomiska politiken som det största program som någonsin lagts för att sanera statsfinanserna. Detta är inte sant, eftersom den föregående regeringen lade program till förstärkningar av de offentliga finanserna i samma storleksordning.
Regeringen hävdar att -- tillsammans med tidigare beslut, varav t.ex. drygt 18 miljarder kronor fattats under föregående mandatperiod -- programmet leder till en förstärkning av de offentliga finanserna med ca 114 miljarder kronor. I dessa siffror medräknas bl.a. minskade ränteeffekter på statskulden och opreciserade aviserade förslag på mer än 20 miljarder kronor. Detta är knappast att anse som reella förstärkningar av de offentliga finanserna. Vi kommer dock nedan att, för jämförbarhetens skull, utgå från regeringens sätt att redovisa sina åtgärder.
Regeringen hävdar att man introducerar det största och mest ambitiösa åtgärdsprogrammet för att öka sysselsättningen. I den arbetsmarknadspolitiska motionen har vi visat att de beräkningar av sysselsättningseffekter m.m., som programmet påstås ge, är mycket kraftigt överdrivna. Regeringen förvanskar fakta genom att påstå att ökningen i sysselsättningen sker först 1995, när sanningen är att ökningen började under 1994. Hösten 1991 ökade arbetslösheten med 8 000 per månad medan sysselsättningen minskade med 13 000 per månad. Hösten 1994, inför valet, var situationen den omvända.
Samtidigt som man hävdar att programmet tar hänsyn till de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden läggs förslag som drabbar bl.a. ungdomar och barnfamiljer mycket kraftigt, dvs grupper med mycket smala ekonomiska marginaler.
Regeringens förslag till förstärkning av de offentliga finanserna motverkar ökad sysselsättning, eftersom skatte- och avgiftsuttaget i första hand koncentrerats till arbetskraften, såväl i höstpropositionen som i budgetpropositionen. Dessutom läggs förslag som är fördelningspolitiskt oacceptabla.
Vi kommer nedan att föreslå att inriktningen av den ekonomiska politiken förändras så att angivna mål om sänkt räntenivå, lägre arbetslöshet och en balanserad avtalsrörelse kan uppnås. Det ställer krav på korrigeringar i regeringens förslag. Med hänsyn till behovet av långsiktighet och fasta spelregler föreslår vi enbart förändringar, där vi anser att regeringens förslag motverkar sänkt ränta, ökad sysselsättning och en balanserad avtalsrörelse.
Vi föreslår mot denna bakgrund, t.ex. på skatteområdet, bara de allra nödvändigaste förändringarna. Vi bedömer samtidigt att den förbättrade ekonomiska aktiviteten under de närmaste åren skapar förutsättningar för en stramare budget utan att de disponibla inkomsterna minskar och åtstramningen därmed blir alltför hård. Det viktiga är att åtstramningen får effekt innan konjunkturen dämpas på nytt.
Politik för decentralisering, grundtrygghet och kretslopp -- för en moderniserad och bevarad välfärd
Den ekonomiska politikens inriktning
Kretsloppssamhälle för hållbar utveckling
En hållbar ekonomisk utveckling ställer krav på att samhället formas i harmoni med naturen -- ett kretsloppssamhälle. Det förutsätter att de lösningar som väljs inte vältrar över problemen på kommande generationer i form av en stor statsskuld och dessutom miljöskuld. Det är därför nödvändigt att den ekonomiska politiken utformas så att kostnader i form av miljöförstöring och resursförbrukning blir synliga. I dagsläget vältras kostnaden över på staten eller på kommande generationer. Det ekonomiska systemet måste förändras så att det håller sig inom hållbara ekologiska ramar. I annat fall är det inte möjligt att få till stånd en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt för full sysselsättning, tryggad välfärd och god miljö.
Människan i centrum
En långsiktigt stabil ekonomisk utveckling förutsätter en politik som tar till vara människors engagemang och vilja till samverkan och personligt ansvar. Den bygger på mångfald och personligt ägande. Förutsättningar måste skapas för boende, utbildning, service och arbete, för alla i hela landet. Vägen till en stabil ekonomi och ett långsiktigt hållbart samhälle i samspel med naturen går via decentralisering av befolkning, näringliv, politisk och ekonomisk makt.
Rättvis fördelning och grundtrygghet
En sundare ekonomi förutsätter systemförändringar i de nuvarande välfärdssystemen med syfte att skapa en bättre fungerande ekonomi och en starkare välfärd. Förändringar och moderniseringar krävs. Många av välfärdssystemen har byggts upp i en annan tid och för ett annat samhälle. Måluppfyllelsen blir annars allt sämre. De människor som verkligen behöver stöd och omsorg riskerar att bli utan berättigat stöd, medan de som har det bättre ställt får del av detta. Kostnaderna för systemen har också ökat kraftigt. Samtidigt har tillförlitligheten i trygghetssystemen minskat.
Det är nödvändigt att förändringar i systemen sker som bryter automatiken i statens kostnadsutveckling. Sådana åtgärder blir i sig starkt inflationsdämpande. Långsiktiga och svåröverblickbara subventionsåtaganden från statens sida måste undvikas. Vägledande för saneringen av de offentliga finanserna bör vara att staten skall sörja för garanterade miniminivåer i välfärdssystemen, kombinerat med att arbetslinjen hävdas.
Förnyelsen av välfärdssystemen måste bygga på den ekonomiska verkligheten. Resurser skapas genom arbete och produktion. Enligt centerns uppfattning måste en långsiktigt bevarad välfärd ha grundtrygghet och rättvisa som bas. Ett system som bygger på grundtrygghet innebär att människor med bättre ekonomiska marginaler får bära en tyngre börda i förhållande till de stöd som utgår. Individer med stor försörjningsbörda och smala ekonomiska marginaler får därmed en större andel av samhällets stöd. Det är denna inriktning som ger förutsättningar för en rättvis fördelning.
Decentralisering
En fungerande ekonomi förutsätter också att politiken som nu bedrivs läggs om. Med en socialdemokratisk regering riskerar Sverige på nytt få uppleva en av statsmakterna stimulerad och förstärkt koncentration av befolkning och näringsliv. En central del i den socialdemokratiska regeringens ekonomiska politik är åtgärder för att främja en ökad geografisk rörlighet. För att Sverige skall komma till rätta med obalanserna i ekonomin krävs att produktionsresurserna i hela landet tas tillvara.
Med många expansiva små och medelstora företag minskar risken för överhettning på lokala arbets- och bostadsmarknader och risken för kostnadsdrivande inflation. Samtidigt skapas förutsättningar för jobb även i de delar av landet som av hävd haft en svagare arbetsmarknad. Påståendena om att en lägre inflation förutsätter en geografisk rörlighet är felaktiga.
Investeringar för ''gröna'' jobb
Nytillkommande sysselsättningstillfällen måste främst komma till stånd inom den privata sektorn. Det är därför viktigt att ökade statliga utgifter i form av investeringsstimulanser främst inriktas på områden, där de långsiktigt gynnar en hållbar ekonomisk utveckling t.ex. på miljö- och energiområdena samt satsningar för att ta tillvara tillgängliga produktionsresurser i hela landet. Vi har i en särskild motion lagt förslag om investeringssatsningar för skapa nya ''gröna'' jobb.
I övrigt måste restriktivitet iakttas med utgiftsökningar av denna karaktär. Investeringsstimulanser, motiverade av arbetsmarknadsläget, måste utformas så att sysselsättningseffekten ligger nära i tiden. I annat fall riskerar dessa stimulanser att öka inflationen och bidra till en överhettning av ekonomin vid en kommande högkonjunktur.
Det är endast med en politik med ovan angiven inriktning som Sverige även i fortsättningen kan förbli en välfärdsstat med generell trygghet, där välfärden delas av alla och betalas av alla. Det bör ges regeringen till känna.
Finans- och penningpolitiken
Finanspolitiken måste ha en inriktning som möjliggör lägre räntor och låg inflation och därmed en låg realränta. Detta är i sin tur mycket viktiga förutsättningar för ökad sysselsättning, tryggad välfärd och en stabil arbetsmarknad med lugna avtalsrörelser. Den förutsätter också ett decentraliserat samhälle, som tar till vara resurserna i befolkning och näringsliv i landets olika delar.
En sådan inrikning ger förutsättningar för en balanserad ekonomisk utveckling och att långsiktigt pressa ned arbetslösheten. Det av riksbanksfullmäktige definierade inflationsmålet bör ligga fast. En ökad inflation är ingen långsiktig lösning på de samhällsekonomiska problemen.
Vi har ovan understrukit nödvändigheten av att underskotten i den svenska ekonomin minskar. Det är också viktigt att de åtgärder som vidtas fasas in i en tid då företag och enskilda bättre förmår bära de ökade bördorna. Det innebär att utgiftsminskningar och intäktshöjningar bör ske i ett läge där konjunkturen är god, i syfte att kunna dras ned när konjunkturen viker.
Omfattningen av åtgärderna måste anpassas till målsättningen att statsskulden skall ha stabiliserats senast 1998. En fortsatt långsiktig ökning av statsskulden innebär att det höga ränteläget blir bestående. Arbetslösheten kommer att ligga kvar på en hög nivå och välfärden kan inte försvaras. I sämsta fall riskeras även folkstyret att urholkas genom att Sverige tvingas anpassa sig till de internationella långivarnas villkor. Underskotten i den svenska ekonomin riskerar att leda till att handlingsutrymmet för regering och riksdag blir minimalt. Sveriges kreditvärdighet har också av internationella bedömare alltmer ifrågasatts.
Underskotten i statens ekonomi medför vidare att Sverige tvingas leva med högre räntor än omvärlden. Detta hämmar näringslivets investeringar och försvagar hushållens ekonomi. Ränteläget riskerar också leda till att uppgången i ekonomin försvagas och att dagens underskott i statens ekonomi belastar kommande generationer. Det är för centern en oacceptabel utveckling.
Underskotten i ekonomin måste således angripas med besparingar, systemförändringar och inkomstförstärkningar. Besparingar i de offentliga utgifterna ställer också enligt vår uppfattning extra krav på en rättvis fördelningspolitik. Vi ger inte avkall på att det skall finnas en grundtrygghet lika för alla.
Det är således väsentligt att Sverige som nation i tid försöker bemästra de ekonomiska problemen och få balans i den ekonomiska utvecklingen. Den socialdemokratiska regeringens förslag har inte i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till detta förhållande. Ett flertal av åtgärderna föreslås träda i kraft vid en tidpunkt då konjunkturen kan antas vara på nedgång. Trots de löften regeringen givit om ''framtunga'' besparingar, är förslagen synnerligen ''baktunga'' som t.ex. förslaget om sänkta ersättningsnivåer i föräldraförsäkringen, där ikraftträdandedatum är först 1/1 1997.
De nödvändiga förstärkningarna av de offentliga finanserna måste därför i större utsträckning ske tidigare under perioden. Därmed blir risken mindre att den uppgång som inleddes under den förra mandatperioden bryts, genom att åtstramningen kommer för sent.
Miljöpolitik för hållbar tillväxt
Vi har ovan understrukit att ekologi och ekonomi måste förenas för att vi skall få ett samhälle med hållbar utveckling. En ekonomisk tillväxt utan miljöhänsyn eller med överuttag av ändliga naturresurser blir inte hållbar över tiden. Under fyrklöverregeringens tid såg centern till att miljöskulden som begrepp introducerades. Att övervältra en skuldbörda på kommande generationer är lika oacceptabelt på miljöns som på ekonomins område.
För att undvika ständigt ökande miljöbelastningar och miljöskuld måste den som förorenar åläggas kostnadsansvar. På samma sätt måste den som producerar en vara ta ansvar för denna även sedan den tjänat ut. På så sätt täcks även de externa kostnaderna in. Annars blir de istället skatter eller avgifter för medborgarna för att städa i efterhand, men utan att vi som konsumenter fått veta hela priset för en vara eller verksamhet, som belastar miljön.
Miljöpolitiken måste således inriktas på att förebygga istället för att reparera i efterhand. Fler ekonomiska styrmedel måste introduceras, bl. a. som ett led i en omfattande skatteväxling fram till sekelskiftet med sänkt skatt på arbete och höjda miljöskatter. Kretsloppsarbetet måste drivas vidare.
Miljöpolitiken är i högsta grad internationell. Sverige måste vara pådrivande i FN, EU och Norden samt andra internationella fora för mer långtgående och bindande överenskommelser, inte minst när det gäller miljöhänsyn i de internationella regelsystemen för handel. Östersjön och miljöåtgärder i Östeuropa prioriteras av centern -- till skillnad från regeringen.
Vi utvecklar dessa frågor både i partimotioner om kretslopp för hållbar utveckling samt om skatteväxling. Totalt innebär våra förslag att vi förstärker miljöinsatserna med drygt en miljard kronor. I skatteväxlingens korta perspektiv införs miljöskatter på totalt 5 miljarder kronor.
Arbetsmarknad och sysselsättning
Arbetsmarknads- och regionalpolitiken
Vi har från centerpartiets sida vid upprepade tillfällen framhållit vikten av en ekonomisk politik som tar tillvara hela landets produktionsmöjligheter. Arbetsmarknadspolitiken måste vara en del av den ekonomiska politiken och bygga på målen om full sysselsättning, låg inflation och regional balans.
Många människor har självfallet naturliga skäl för att flytta mellan olika delar av landet. Det finns dock ingen anledning att staten av centraliseringsskäl och med ekonomiska stimulanser skall förmå enskilda männniskor att flytta. Jobben skall skapas där människorna bor. Hela landets produktionsförmåga måste tas tillvara.
Vi vill även understryka att det på landsbygden och i mindre städer och tätorter finns betydande produktionsmöjligheter som bl a med ny och småskalig teknik och informationsteknologi måste tas tillvara och utnyttjas.
Av såväl den ekonomisk-politiska propositionen som budgetpropositionen framgår att en central del i socialdemokraternas ekonomiska politik är att främja en geografisk rörlighet och stimulera en inflyttning till koncentrationsområden. Vi har utförligt beskrivit de negativa konsekvenserna av en sådan politik i våra motioner med anledning av prop 1994/95:25.
Den nedrustning av regionalpolitiken som regeringen aviserar i budgetpropositionen måste stoppas. Vi föreslår därför i vår regionalpolitiska motion att den regionalpolitiska ramen ökas med 751 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
Den omläggning av den ekonomiska politiken som den socialdemokratiska regeringen nu genomför, riskerar att få betydande negativa konsekvenser för den ekonomiska tillväxten. Omläggningen är en återgång till den misslyckade politik som förde in Sverige i den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Samma politik som förde Sverige in i krisen kan inte föra Sverige ur den.
Vid regeringsskiftet 1991 var antalet varsel och konkurser av mycket stor omfattning. Arbetsmarknadspolitiken ställdes inför en unik situation och en förnyelse av politiken var nödvändig för att den svåra arbetsmarknadspolitiska situationen skulle kunna bemästras. Avgörande för den dåvarande regeringens politik var dels att undvika långtidsarbetslöshet dels ge förutsättningar för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. På centerinitiativ vidtogs en rad åtgärder som nu medför att arbetsmarknaden förbättras.
Regeringen bedömer att arbetslösheten mot slutet av 1990- talet ligger kvar på 10%-nivån, varav ca 6 % är öppen arbetslöshet. Med de långsiktigt varaktiga skattehöjningar för produktionen och en återgång till en stelbent arbetsrättslig lagstiftning försitter regeringen chansen att utnyttja de möjligheter den ökande ekonomiska aktiviteten i ekonomin nu ger. Detta är allvarligt inför en kommande lågkonjunktur. Den konjunkturellt betingade arbetslösheten tenderar därför att bli strukturell (permanent) med åtföljande varaktiga ekonomiska påfrestningar på samhällsekonomin.
Den kvarstående höga arbetslösheten ställer stora krav på den ekonomiska politiken, närings- och arbetsmarknadspolitiken. Inriktningen av de åtgärder som vidtas inom dessa områden måste ha ett regionalt perspektiv. I annat fall kan Sverige aldrig öka sysselsättningen och pressa ned arbetslösheten.
I en särskild partimotion om arbetsmarknadspolitikens inriktning redovisar vi vår syn på arbetsmarknadspolitiken och regeringens förslag. Vi understryker i denna partimotion att arbetslinjen skall vara vägledande för arbetsmarknadspolitiken. Det innebär att arbete, utbildning och arbetsträning m.fl. aktiviteter skall ha företräde före ett passivt kontantstöd. De olika stödsystemen skall ha en utformning som främjar denna målsättning.
Vi påtalar vidare vikten av att arbetsmarknaden måste bli mera flexibel och mer lättillgänglig för de arbetssökande. Det ställer krav på förändringar i främst arbetsrätten och lönebildningen.
Lönebildningen är främst ett ansvar för parterna på arbetsmarknaden. Parterna har därför ett stort ansvar för att åstadkomma lösningar som innebär att arbetsmarknanden är tillgänglig för alla. Detta är särskilt viktigt för såväl nya grupper på väg in på arbetsmarknaden som för de som försöker ta sig tillbaka efter en lång arbetslöshet. Mycket avgörande för en positiv utveckling är hur parterna förmår att lösa ungdoms- och introduktionsvillkoren.
Vi framhåller även att den enskilde individens ställning på arbetsmarknaden måste förstärkas. Det gäller generellt, t.ex. kompetensutveckling och möjligheter till förnyelse och ansvarstagande. Det gäller framför allt för grupper som har svårt att få tillgång till arbetsmarknaden eller har att hantera en förändrad arbetsmarknadssituation. Vi anser därför att särskilda åtgärder måste vidtas för att stärka de långtidsarbetslösas situation.
De konkreta förslagen i budgetpropositionen innebär att den arbetsmarknadspolitiska arsenal som skapar förutsättningar för att pressa ned arbetslösheten nästan helt raseras, t. ex. systemen med ungdomspraktik och arbetslivsutveckling. Regeringen inför nya system vars effekter för arbetsmarknaden kraftigt överskattas och blir väsentligt dyrare. Arbetsmarknadspolitiken måste vara kostnadseffektiv, dvs. man måste få mesta möjliga utbyte av insatta ekonomiska resurser. Vår bedömning är att regeringen överskattar effekterna av sina förslag med ca 200 000 personer.
Arbetsrätten
I korthet innebär de förslag som vi lägger i den arbetsmarknadspolitiska motionen att den arbetsrättsliga lagstiftningen ges en mer flexibel och modern utformning. De försämringar som den socialdemokratiska regeringen genomfört bör därför rivas upp. Vidare är det viktigt att kommande förändringar i arbetsrätten tar särskild hänsyn till de villkor som gäller för småföretagen.
Arbetslöshetsförsäkringen
Vi kräver vidare att såväl den allmänna obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen som övriga regler, som gällde andra halvåret 1994, återinförs. Det innebär dels ett generellt system, dels ett system som utesluter en evig passiviserande rundgång inom arbetsmarknadspolitiken. Förslaget om särskild åldersgräns vid 20 år i arbetslöshetsförsäkringen avvisas. Behovet av skärpningar, som understryker skyldigheten för den enskilde att ta anvisat arbete, framhålls.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har som utgångspunkt att arbetslinjen skall upprätthållas -- inte avskaffas. Vi motsätter oss därför att företagsutbildningen, ungdomspraktiken och systemet med arbetslivsutveckling (ALU) kraftigt skärs ned. Vi skapar utrymme för ett betydligt ökat antal jobb genom regionalpolitiskt motiverade satsningar respektive småföretagsutveckling. Rekryteringsstödet föreslås bli ett mer aktivt och individinriktat stöd för att få varaktiga jobb.Vi föreslår vidare införande av ett nytt, individanknutet, personligt rekryteringsstöd för långtidsarbetslösa (PR) samt ett regionalpolitiskt stöd för vissa högskoleutbildade.
Anställningsstöd
Vi yrkar avslag på förslaget om införande av ett särkilt nyanställningsstöd, (NYS). Förslaget är till stora delar en subvention till starka och expansiva företag, som oberoende av stöd är i färd med att nyrekrytera. Stödet blir således ett rent bidrag till företag för de personer, som de i vilket fall som helst skulle ha anställt till en kostnad om 7 miljarder kronor för samhället. Det kommer främst att utnyttjas av företag som redan i dagsläget uppvisar stora vinster.
Arbetsmarknadsfonden
Regeringen föreslår att utbetalningarna av arbetslöshetsersättningen skall redovisas över statsbudget och att arbetsmarknadsfonden avskaffas. Motivet för detta är att angivet budgetunderskott skall spegla statens lånebehov. Vi avvisar detta förslag.
Enligt vår uppfattning skall en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring bekostas av egenavgifter från de försäkrade, arbetsgivaravgifter från arbetsgivarna samt av staten. Med hänsyn till de skilda finansieringskällorna för arbetslöshetsförsäkringen är det logiskt om medlen inbetalas till ett från statsbudgeten fristående konto. Den återinförda finansieringsavgiften blir, t.ex. med det system regeringen föreslår, en ren skatt.
Vårt förslag innebär att något nytt anslag, Bidrag till arbetslöshetsersättningen, om 59 765 miljoner kronor inte skall föras upp under Arbetsmarknadsdepartementets huvudtitel utan att fonden skall finnas kvar som ett konto i Riksgäldskontoret.
Sätt samhället i arbete
Sammantaget innebär våra förslag i jämförelse med regeringens att den totala arbetslösheten bedöms kunna minska med ytterligare 1 % av arbetskraften, varav hälften utgör en minskning av den öppna arbetslösheten. De åtgärder som vi föreslår underlättar framför allt för ungdomar och långtidsarbetslösa att få jobb, men breddar också kvinnors arbetsmarknad.
Våra förslag innebär samtidigt en kraftig effektivisering av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna samtidigt som belastningen på de offentliga finanserna blir betydligt lägre.
Förutom de ovan redovisade förslagen föreslås att AMS förvaltningskostnader centralt minskas, vidare att 800 miljoner kronor av den föreslagna medelsanvisningen till AMS ställs till länsstyrelsernas förfogande för landsbygdsutveckling och småföretagsutveckling i likhet med föregående budgetår. Vi föreslår i en särskild regionalpolitisk motion att insatserna för regionalpolitiken återställs till föregående budgetårs nivå, samtidigt som anvisade medel för flyttbidrag reduceras.
Förslaget om sänkta lönebidrag avvisas liksom införande av det särskilda s.k. N/T arvodet. Vi föreslår även att av upplupna outnyttjade reservationer på AMS budget 2,6 miljarder kronor dras in utöver regeringens förslag.
Näringspolitiken
Avgörande för en ekonomisk utveckling i hela landet är gynnsamma villkor för de mindre och medelstora företagen. Det är inom dessa företag som huvuddelen av nytillkommande jobb måste skapas.
I dagsläget är det ytterst angeläget att villkoren för hemmamarknadsbaserade små och medelstora företag förbättras. Dessa har inte den draghjälp som de stora exportföretagen har av uppgången i den internationella konjunkturen.
Istället för regeringens förslag om nyanställningsstödet (NYS) föreslår vi ett stöd som är riktat mot de små och medelstora företagen. Vi anser att arbetsgivaravgifterna bör sänkas för egen- och småföretagen. Sänkningen finansieras dels genom de medel som avsatts för skattelättnader för företag, dels genom en skatteväxling.
Vi anser även att riskkapitalförsörjningen måste förbättras för de mindre företagen. Vi föreslår införandet av en ny modell, företagsgaranti. Denna modell ger förutsättningar för många företagare att förverkliga sina affärsidéer. Vårt förslag finns utförligt beskrivet i vår motion om näringspolitiken.
Utbildningspolitiken
Utbildning och forskning är strategiska tillväxtfaktorer för ekonomin. Under den föregående mandatperioden genomfördes en omfattande satsning på forskning genom medel från löntagarfonderna. Detta gav förutsättningar för en mycket kraftig utbyggnad.
Den socialdemokratiska regeringen har på olika sätt aviserat sin strävan att minska resurserna för forskningen. En sådan utveckling vore synnerligen olycklig. Vi motsätter oss därför att resurserna dras ned i den omfattning som föreslås i budgetpropositionen. Det är också väsentligt att de mindre högskolorna får förstärkta resurser. Vi lägger i särskilda motioner förslag om en förbättrad och effektiviserad forskning och utbildning.
Strukturpolitiken
En viktig del av den fortsatta saneringen av de offentliga finanserna är åtgärder som förnyar och moderniserar förlegade system och strukturer. Det är nödvändigt eftersom enbart skattehöjningar/utgiftminskningar i ett statiskt perspektiv aldrig kan lösa de långsiktiga strukturella problemen i ekonomin.
Statlig konsumtion
Arbetet med att minska underskotten i ekonomin ställer krav på utgiftsneddragningar inom den statliga konsumtionen. Regeringen har lagt ut ett generellt sparbeting inom alla områden.
Vi delar uppfattningen att neddragningar måste göras i den statliga konsumtionen men vill samtidigt understryka att inriktningen på utgiftsneddragningarna måste vara långsiktiga och utgå från de berättigade kraven på rättvisa och en grundläggande trygghet.
Skatteväxling
En skatteväxling med sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljöstörande verksamhet skapar förutsättningar för ett mer miljöanpassat samhälle och fler jobb.
Vi föreslår en skatteväxling på 5 miljarder kronor med bl.a. höjd koldioxidskatt och uranskatt i utbyte mot sänkta arbetsgivaravgifter. Tillsammans med i budgetpropositionen föreslagna 2 miljarder kronor för att förbättra småföretagens situation möjliggör detta en sänkning av arbetsgivaravgifterna med 7 miljarder kronor under budgetåret.
Omställning av energisystemet
I en särskild partimotion föreslår vi att energisystemet förnyas genom att en energins förnyelsefond inrättas, finansierad genom en ökad skatt på kärnkrafts- och vattenkraftsproducerad el med totalt 2 miljarder kronor. Dessa medel skall utnyttjas som investeringsstöd för sol-, vind- och biobränslebaserade anläggningar.
Familjestödet
Vi lägger förslag om betydande strukturella förändringar i familjestödet. Vi vidareutvecklar familjestödet för att skapa större rättvisa. Syftet med förslagen är att ge detta en mer rättvis utformning.
Vi förordar att föräldraförsäkringen och barnbidraget i åldersgruppen 0--6 år läggs samman till ett familjestöd -- ett beskattat barnkonto. Det är en vidareutveckling och förbättring av familjestödet.
Genom vårt förslag till barnkonto, med lika stöd till varje barn, kan utgiftsminskningar göras samtidigt som familjerna, av vilka många lever under knappa ekonomiska omständigheter, får ett förstärkt stöd. Den orättvisa som idag råder där föräldraförsäkringen varierar mellan 60 och 600 kr/dag för samma insats undanröjs. Dessutom utjämnas det samhälleliga stödet mellan de som har offentlig barnomsorg och de som inte har en sådan.
Vi har i särskild partimotion beskrivit systemet utförligare och föreslår att det införs fr.o.m. den 1/1 1996.
Rådrum för reformering av socialförsäkringssystemen
Vi föreslår vidare i annan partimotion en mer kortsiktig strukturell reform innebärande att basbeloppet räknas upp med högst 1,0 % av inflationen 1996--1999.
Åtgärden har stora fördelar. Den bryter sambandet mellan statens kostnader och inflationen. Den bör också öka trycket på arbetsmarknadens parter att hålla tillbaka kostnadsökningar.
Totalt beräknas detta ge en varaktig förstärkning av de offentliga finanserna med 3,8 miljarder kronor.
En samordnad arbetslivsförsäkring
Vi föreslår vidare reformering av försäkringssystemen, innebärande att en enhetlig arbetslivsförsäkring införs.
Vårt förslag innebär att de olika statliga försäkringar som nu ersätter inkomstbortfall under den yrkesverksamma delen av livet sammanförs i en obligatorisk arbetslivsförsäkring. Försäkringen skall omfatta alla mellan 18 och 65 år.
Arbetslivsförsäkringen ersätter och samordnar därmed den nuvarande ersättningen vid sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, förtidspension, tillfällig föräldrapenning och lönegaranti vid konkurser. Detta innebär en avsevärd förenkling genom att olika system med skiftande ersättningsnivåer slås samman. Systemet blir enkelt.
Arbetslivsförsäkringen är avsedd att ge ett inkomstskydd upp till en normal löntagarinkomst -- dvs 175 000--180 000 kr -- och därmed en nivå som garanterar alla en grundtrygghet.
Vi föreslår även i annat sammanhang att sjuklöneperioden förlängs från 14 till 28 dagar. Denna åtgärd förstärker de offentliga finanserna med 1,4 miljarder kronor.
Bostadsfinansieringssystemet
Vi har från centerpartiets sida länge drivit kravet på en långsiktigt hållbar reform av bostadsfinansieringssystemet.
Vi föreslår i en partimotion att riksdagen hos regeringen begär att ett utredningsarbete igångsätts som syftar till avskaffande av räntebidragen vid nyproduktion och ombyggnad. Byggmomsen sänks som kompensation till 12 %, vilket innebär att investeringskostnaden kan pressas ned.
De tidigare beslutade neddragningarna av räntesubventionerna bör genomföras. Det innebär en ytterligare förstärkning av de offentliga finanserna med 1 750 miljoner kronor för budgetåret 1995/96.
Ekonomisk brottslighet
Brottsligheten måste bekämpas. Vi ser allvarligt på all brottslig verksamhet, inte minst den ekonomiska. Centern anser att närpolisverksamheten är en viktig bas i polisverksamheten. En ökad satsning på denna verksamhet är av största vikt för att tillgodose verksamheten i glesbygd. Vi anser att den av regeringen föreslagna besparingen inom polisväsendet inte bör genomföras fullt ut och anvisar 75 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit.
Vi menar också att den av regeringen föreslagna besparingen inom kriminalvården inte är förenlig med våra mål om narkotikafria anstalter och vård av intagna med psykiska problem. Vi anvisar därför 25 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit till kriminalvården.
Skatter och avgifter
Enligt vår uppfattning måste skattepolitiken vara en väsentlig del i en ekonomisk-politisk strategi för en hållbar tillväxt, ökad sysselsättning och bevarad välfärd.
En hållbar ekonomisk utveckling förutsätter både goda skattemässiga villkor och stabila spelregler för företagande, arbete och investeringar. Producenter och konsumenter måste vidare genom skatter och avgifter ges incitament som styr verksamheter bort från en negativ miljöpåverkan och stimulerar till hushållning med knappa naturresurser.
Vi framhöll i vår motion 1994/95:Fi2 att det i sak inte var motiverat att riva upp det beslut om sänkning av kapitalbeskattningen till 25 % som riksdagen beslutat. Riksdagens beslut innebär emellertid att skatt på kapital nu utgår med 30 %. Som vi tidigare framhållit är det inte försvarbart att årligen ändra skattesatser som påverkar såväl företag som enskilda. En eventuell sänkning får bedömas med hänsyn till den ekonomiska situationen inför 1997.
Riksdagen beslutade hösten 1994 att den statliga inkomstskatten skulle höjas från 20 till 25 %. Enligt beslutet skall höjningen vara tillfällig. Samtidigt återinfördes grundavdraget vid den statliga taxeringen.
Enligt vår uppfattning är det inte försvarbart att inom några månader fatta beslut om nya förändringar i skatteuttaget. Riksdagens beslut bör därför ligga fast tills vidare. Vi anser emellertid att skattesatsen bör sänkas till 20 % fr.o.m. den 1/1 1998, dvs.. ett år tidigare än gällande beslut.
I konsekvens med vårt tidigare ställningstagande accepterar vi att grundavdraget finns kvar så länge skattesatsen i den statliga beskattningen är 25 %.
Minskad indexering i skatteskalan
I enlighet med vårt förslag om maximalt 1 % uppräkning av basbeloppet åren 1996--98 har vi beräknat en varaktig budgeteffekt på 1,8 miljarder kronor i skatteskalan enligt samma frysningsprincip.
Slopat reallöneskydd i inkomstskatteskalan
Vi anser att reallöneskyddet för höginkomsttagare måste slopas eftersom utrymmet för reallöneökningar totalt sett är litet. Detta beräknas ge en intäktsförstärkning på 0,8 miljarder kronor.
Företagsbeskattningen
Riksdagen har i anledning av prop 1994/95:50 bl.a. beslutat att den skattefria upplösningen av skatteutjämningsreserven (SURV) ska begränsas och att den generella rätten att kvitta underskott i nystartad näringsverksamhet mot inkomst av tjänst skall avskaffas. Vi motsatte oss dessa förslag. Vi anser därför att de genomförda försämringarna vad avser begränsningen av upplösningen av skatteutjämningsreserven (SURV) och avskaffandet av kvittningsrätten bör rivas upp, eftersom de motverkar riskkapitalförsörjning och nyföretagande. För budgetåret 1995/96 har vi beräknat den totala kostnaden till 700 miljoner kronor.
Sänkt preliminärskatteuttag
Riksdagen har fattat beslut om en höjning av uttaget av preliminär F-skatt och särskild A-skatt. Enligt vår uppfattning drabbar detta framför allt de mindre företagen, som fortfarande har en svag likviditet. Vi anser därför att preliminärskatteuttaget av F-skatt och särskild A-skatt bör sänkas till den nivå som gällde 1994. Vi beräknar att inkomstökningen till staten minskar med 100 milj kr.
Moms på spel och dobbel
Vi föreslog i vår motion 1994/95:Fi2 att skattebasen bör breddas så att moms på 25% också omfattar spel och dobbel. Vi kvarstår vid denna uppfattning. Det beräknas ge en intäkt på 2 miljarder kr.
Effektivare skatteindrivning m m
Vi konstaterade även i motion 1995/95:Fi2 att en automatisk vinstberäkning av aktievinster, som idag enkelt kan döljas i deklarationen, kan ge en intäktsförstärkning. Vi anser även att kvittning av skatteskuld mot intjänad pensionsrätt för personer som återkommande och uppsåtligen undanhållit skatt skall kunna ske. Sammantaget bedöms detta ge en inkomstförstärkning om 700 miljoner kr.
Uttaget av egenavgifter
Riksdagens beslut att den egna avgiften för den enskilde i arbetslöshetsförsäkringen avskaffas samtidigt som avgiften i sjukförsäkringen höjs i motsvarande utsträckning är enligt vår uppfattning felaktig. Vi föreslår i annat sammanhang att beslutet rivs upp och att egenavgifter tas ut för att direkt finansiera arbetlöshetsförsäkringen. Avgiften till A-kassan tas ut på hela lönesumman och inte enbart upp till 7,5 basbelopp.
Socialavgifter och vinstandelsmedel
Riksdagen har på förslag av regeringen beslutat att avgiftsfriheten slopas för vissa vinstandelsstiftelser. Vi anser att denna under vissa villkor givna avgiftsfrihet bör återinföras med hänsyn till den positiva effekt detta kan ha för anställdas engagemang och intresse för ett företags verksamhet. För budgetåret 1995/96 har vi beräknat kostnaden till 100 miljarder kronor.
Kommunerna
Kommunsektorn, dvs.. primärkommuner och landsting, svarar för en betydande del av den svenska välfärden. Det gäller omsorg om barn och äldre, sjukvård, utbildning m m. Starkt styrande specialdestinerade statsbidrag med detaljföreskrifter har hämmat sektorns möjligheter att utnyttja lokala lösningar och önskemål. Eftersom sektorn dessutom under decennier expanderat, under successiva skattehöjningar och bristande konkurrens, har effektiviteten i den kommunala verksamheten eftersatts.
Under den förra mandatperioden avvecklades de specialdestinerade bidragen och ersattes av ett generellt utjämningssystem. Därigenom blev det möjligt för kommuner och landsting att anordna verksamheten efter sina egna förutsättningar och önskemål. Resultatet har inte låtit vänta på sig -- effektiviteten har ökat markant. Den kostnadspress sektorn utsatts för, bl.a. till följd av det statsfinansiella läget, har också bidragit. Förändringarna -- som till stor del varit initierade av centerpartiet -- har genomförts utan medverkan från socialdemokraterna i opposition. De har i stället antingen varit passiva eller motsatt sig framlagda förslag.
Vi noterar därför med tillfredsställelse att socialdemokraterna numera, efter att ha lämnat oppositionsrollen, bejakar och accepterar de åtgärder den tidigare regeringen vidtagit och dessutom har för avsikt att fortsätta på den inslagna vägen. Denna förändrade inställning står i bjärt kontrast till såväl partiets agerande i riksdagen som dess valpropaganda.
Det kommunala skatteuttaget
Höjda kommunalskatter drabbar relativt sett låginkomsttagare mer än höginkomsttagare. Låginkomsttagare är samtidigt generellt sett mest beroende av tillgången på kommunal service och därmed de som är mest betjänta av en effektivt bedriven kommunal verksamhet.
För 1995 har kommunalskatten höjts med i genomsnitt 43 öre. En del av dessa höjningar har skett i tidigare moderatledda kommuner, vilka sänkt skatten av enbart ideologiska skäl. En genomsnittlig höjning av denna storleksordning leder dock till stora påfrestningar i den totala samhällsekonomin. Det är därför av stor vikt att den samlade kommunsektorn förmår agera så att skattehöjningar i några kommuner kompenseras med skattesänkningar i andra kommuner så att det genomsnittliga skatteuttaget i vart fall inte ökar.
Den kommunala skatteutjämningen
Utjämningen av de ekonomiska förutsättningarna mellan primärkommunerna respektive landstingen är ett komplicerat problem. Under senare år har förbättringar skett, men ytterligare justeringar och preciseringar erfordras. Nyligen har en parlamentarisk beredning presenterat sitt betänkande.
Sammanfattningsvis delar vi i huvudsak de redovisade bedömningarna i budgetpropositionen. Vad gäller kommunerna avser vi att återkomma i anslutning till kompletteringspropositionen då förslag om den kommunala ekonomin läggs fram.
Övriga budgetförstärkningar
Försvaret
Vi har tidigare föreslagit att försvarskostnaderna i samband med nästa försvarsbeslut, om det säkerhetspolitiska läget så medger, kan minskas med 10 % fram till 1999, dvs 4 miljarder kr. Det innebär en förstärkning av de offentliga finanserna i förhållande till regeringens förslag med 940 milj kr. Vi kvarstår vid denna uppfattning. Förslaget påverkar dock inte anslagen till Försvaret budgetåret 1995/96.
Återvinning av stöd till bankerna
Bankkrisen har direkt kostat skattebetalarna mer än sextio miljarder kronor och aktivt medverkat till lågkonjunkturen. De indirekta kostnaderna är dessutom betydande. Det är enligt vår uppfattning angeläget att statens kostnader för bankkrisen kan minimeras. Staten bör tillse att en betydande del av de direkta kostnaderna kan återföras till statskassan.
Vi föreslår en privatisering av Nordbanken. Vi föreslår därför att en försäljning sker med upp till 49 % av aktiekapitalet under budgetåret 1995/96.
Vi föreslår vidare att en återbetalning i form av en avgift till staten införs för bank- och finanssektorn. Den närmare utformningen av en återbetalningsplan i form av en bankavgift måste utredas innan den kan bli föremål för beslut. Den sammanlagda årliga avgiften bör ej understiga en miljard kronor. Utformningen måste anpassas till strävan att åstadkomma ett sänkt allmänt ränteläge och krympande räntemarginaler. Avgiften bör i princip omfatta hela bank- och finanssektorn. En utgångspunkt bör vara att avgiften tas ut fr.o.m. två år efter det att en bank eller ett finansbolag visar positivt helsårsresultat. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi föreslår att ytterligare försäljningar av statliga företag bör övervägas, t.ex. del av Assi-Domän liksom del av Procordia.
Vi beräknar att den engångsvisa förstärkningen totalt genom försäljning av statliga företag vid en försiktig värdering kan uppgå till minst 15 miljarder kronor för budgetåret 1995/96.
Sammanfattning av centerns förslag till åtgärder för att stärka de offentliga finanserna
Sammanställning av utgifter och inkomster
I tabell 1 redovisas den varaktigt sammanlagda förstärkningen av de offentliga finanserna. Redovisningen omfattar beslut som fattats under föregående mandatperiod, hösten 1994 och de förslag som vi lägger med anledning av budgetpropositionen. I redovisningen innefattas effekterna av riksdagsbeslutet i de delar som vi ej yrkar ändringar.
I tabell 2 redovisas de förändringar, som vårt förslag till budgetalternativ innebär i jämförelse med regeringens förslag. Tabellen redovisar dels förändringarna jämfört med budgetåret 1995/96 (18 mån) dels saldoeffekten vid 1998 års början samt en helårseffekt. Regeringen har i sina redovisningar inte varit konsekvent på denna punkt utan ''t.o m 1998'' betyder ibland ''fram till'' 1998. De i budgetpropositionen redovisade sammanställningarna är ofta inte helt jämförbara eftersom man i dessa utgår från olika basår och prisnivåer.
I tabellen redovisas budgetförstärkningar med (+) och budgetbelastningar med (-) fördelade departementsvis. Vid sidan av redovisningen för respektive departement ligger de engångsvisa budgetförstärkningarna, t.ex. vårt förslag om försäljning av vissa statliga företag, bl.a. Nordbanken.
I sammanställningen särredovisas också effekterna av vårt förslag att arbetsmarknadsfonden redovisas utanför statsbudgeten liksom de ekonomiska effekterna av vårt förslag till skatteväxling. Inom ramen för den föreslagna sänkningen utnyttjas de 2 miljarder kronor, som reserverats i höstens riksdagsbeslut om skattelättnader till företag.
Detta skall ställas mot regeringens förslag i budgetpropositionen för 1995/96. Vi lämnar nedan en kortfattad redovisning departement för departement på vilka punkter vi avviker från regeringens förslag.
Tabell 1. Förstärkning av de offentliga finanserna, miljarder kr. (Saldoeffekt 1998)
Reg (s) (c)
1. Beslut föreg. mandatperiod (I regeringens redovisning är inte de konkreta beslut som fattas om indexering av miljö- och punktskatter resp skatteindrivning om 8,7 mdr) 18,3 27,0
Summa 18,3 27,0 2. Beslut hösten 1994 Prop 1994/95:25 Mot 1994/95:Fi2 2. -- Inkomstförstärkningar exkl egenavgifter 22,2 21,2 2. -- Utgiftsminskningar 24,6 26,4 3. Egenavgifter m m 2. -- Egenavgifter 14,1 10,0 2. -- Höjd arbetsgivaravgift 6,3 6,3 2. -- Ökad moms 1,1 1,1 2. -- Miljöavgifter jordbruk 0,2 0,2 2. Avgår --4,0 --4,0
Summa 64,5 61,2 4. Övr. finansiering medlemsavg. EU 2. -- Aviserad fastighetsskatt 3,5 0,02. 2. -- Opreciserad förstärkning 3,0 0,0 2. -- Utgiftsminskningar 4,6 4,1
Summa 11,1 4,1 Summa beslutade och föreslagna åtg exkl prop 1995/96:100 94,2 92,3 5. Medlemsavgift till EU --20,0 --20,0
SUMMA FÖRSTÄRKNING AV DE OFFENTLIGA FINANSERNA 1998 MED AVDRAG FÖR MEDLEMSAVGIFTEN MEN EXKL. PROP 1995/96:100 74,2 72,3 6. Prop 1994/95:100 Mot 1994/95:Fi219 ränteeffekt engångsförstärkn. och indragningar av anslagsbeh.
2. -- Utgiftsminskningar 21,7 20,0 2. -- Intäktsökningar 0,0 9,0 2. -- Utgiftsökningar 0,0 --13,9 2. -- Ränteeffekt engångs 0,0 1,9 2. -- Återstår att finansiera 0,0 + 6,5
Summa 21,7 22,8 7. Minskad räntebetalning statsskuld 18,0 18,0 TOTAL FÖRSTÄRKNING 1998 113,9 113,1
Sammanställningen visar att förstärkningen totalt av de offentliga finanserna är i samma storleksordning i vårt alternativ. För budgetåret tillkommer engångsförstärkningar om 17,6 miljarder kronor, på motsvarande sätt som regeringen redovisar återstående finansiering av EU-avgiften som kommande förstärkning.
nJustitiedepartementet
I förhållande till regeringens förslag föreslår vi ökade satsningar på polisen och kriminalvården. För budgetåret 1995/96 innebär förslaget en merkostnad med 100 miljoner kronor.
Utrikesdepartementet
På utrikesdepartementets område föreslås att föreslagen anvisning över UD:s huvudtitel vad gäller medel för miljöinsatser m.m. i Central- och Östeuropa förs över till Miljödepartementets huvudtitel för miljöinsatser m.m. i Östersjöregionen. Vi föreslår vidare att biståndet räknas upp med 300 miljoner kronor.
Försvarsdepartementet
Våra förslag på försvarsdepartementets område innebär ingen förändring med regeringens förslag vad avser budgetåret 1995/96 utan förstärkningen av de offentliga finanserna sker först i samband med nästa försvarsbeslut. (940 milj kr)
Socialdepartementet
Vi föreslår inom socialdepartementets område betydande förändringar i förhållande till regeringens förslag.
Vi avvisar regeringens förslag till försämrade barnbidrag och föreslår istället införande av ett barnkonto från den 1/1 1996. Om riksdagen avvisar centerpartiets förslag till barnkonto, föreslår vi att barnbidraget behålls på nuvarande nivå. Detta innebär en merkostnad i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 1995/96 på 850 miljoner.
Regeringen föreslår att grundavdraget vid beräkning av SGA trappas av mot inkomst av kapital. Förslag till hur detta ska utformas återkommer regeringen till vid senare tillfälle. Vi föreslår att regeringens beräknade besparing på 1,2 miljarder kronor per år från 1997 reduceras med 600 miljoner kronor. Vi föreslår att slopandet av BTP ej genomförs.
Vi föreslår att 150 miljoner kronor avsätts för att kompensera de förtidspensionärer som har försörjningsplikt. Detta sker genom att ett särskilt barntillägg införs för denna grupp.
I syfte att skapa rådrum för systemförändringar och förstärka de offentliga finanserna föreslår vi att beräkningsgrunden för basbeloppet förändras så att hänsyn tas till endast 1 % inflation under en 12-månadersperiod för åren 1996, 1997 och 1998. Detta ger en intäkt för budgetåret 1995/96 på 1,2 miljarder kronor. Det ger en helårseffekt för 1998 på 3,8 miljarder kronor.
Vi föreslår att sjuklöneperioden utvidgas till att omfatta även dag 15 -- 28 fr.o.m. den 1/1 1996. Detta ger en minskad belastning på statsbudgeten på 1,4 miljarder kronor för budgetåret 1995/96.
Centerpartiets förslag till en arbetslivsförsäkring innebär stora samordningsvinster då flera trygghetssystem slås samman. Detta innebär långsiktigt en beräknad besparing på 1,5 miljarder kronor.
Kommunikationsdepartementet
Vi föreslår i förhållande till regeringen höjt anslag med 600 miljoner kronor inom kommunikationsdepartemententets verksamhetsområde. Dessa medel avser anslag till enskilda vägar, bidrag till kommunala flygplatser i skogslänen och ersättning till posten för upprätthållande av en rikstäckande kassaservice. Dessutom föreslås en omfördelning på 1 miljard kronor från byggande av motorvägar till upprustning och bärighetshöjande åtgärder på länsvägnätet.
Finansdepartementet
Vi godtar övergångsvis merparten av de under hösten beslutade skattehöjningarna. Vi gör det p.g.a att pågående högkonjunktur dämpar de negativa effekterna av höjningarna och för att inte skapa alltför stor ryckighet i skattereglerna. Den allmänna löneavgiften för finansiering av EU-avgiften återtas genom vårt förslag till skatteväxling.
På företagsskatteområdet föreslår vi reåterställare när det gäller kvittningsrätten vid nyföretagande, avskattandet av SURV och preliminärskatteuttaget för enskild näringsverksamhet. Dessa förslag belastar kortsiktigt statskassan med 0,8 miljarder kronor per år.
Av fördelningspolitiska skäl föreslår vi en begränsning av indexeringen i skatteskalan till 1 % årligen under åren 1996, 1997 och 1998 samt slopat reallöneskydd. Vi beräknar den långsiktiga inkomstförstärkningen till 2,6 miljarder kronor per år.
Vi föreslår vidare att spel och dobbel blir föremål för mervärdebeskattning och vi föreslår en effektivare skatteindrivning. Dessa inkomstförstärkningar beräknas sammantaget till 2,7 mdr/år.
Inom ramen för skatteväxling föreslår vi inledningsvis ökade miljö- och energiskatter med 5 miljarder kronor.
I syfte att inleda återbetalningen av stödet till banksektorn föreslår vi en återbetalningsplan innefattande försäljning av del av Nordbanken, samt en avgift till staten på bank- och finanssektorn.
Vi avvisar regeringens öronmärkning av pengar till EU- avgiften, men finansierar den inom vårt totala budgetalternativ.
Utbildningsdepartementet
Kostnaderna för större satsning på forskning, mindre och medelstora högskolor, bevarat CSN-kort och oförändrad nivå på studiebidraget uppgår till 689 miljoner kronor för budgetåret 1995/96.
Jordbruksdepartementet
Vi föreslår sammantaget en förstärkning av miljöstödet till jordbruket samt stödet till mindre gynnade områden. Enligt vår uppfattning bör även det statliga stödet till avbytarverksamheten inom jordbruket återställas. Slutligen föreslår vi även att besparingarna på SLU reduceras. Sammantaget innebär våra förslag i förhållande till regeringens en ökad belastning på 1,4 miljarder kronor.
Arbetsmarknadsdepartementet
Vi föreslår i förhållande till regeringen minskade kostnader med 12946 tkr inom arbetsmarknadsdepartementets verksamhetsområde.
Vi avvisar den föreslagna nedrustningen av regionalpolitiken. Vi motsätter oss också att arbetsmarknadsfonden införlivas i statsbudgeten. Våra förslag innebär bl.a. att vi motsätter oss borttagandet av A- kasseersättning för ungdomar under 20 år, införande av flyttbidrag och N/T-arvode och sänkningen av lönebidragen. Ungdomspraktik och ALU skall finnas kvar som viktiga arbetsmarknadspolitiska instrument. Vi säger nej till införandet av nyanställningsstödet (NYS). Dessutom görs en indragning av en icke utnyttjad reservation hos AMS. Vi föreslår också att miljöteknikcentra inrättas i varje län, med Nutek som ansvarig myndighet i samarbete med länsstyrelserna.
Flyktingmottagningen effektiviseras genom ett utökat anslag till Invandrarverket på 100 miljoner kr. Utifrån de antaganden om antalet asylsökanden och förläggningskostnader som återfinns i budgetpropositionen sänks samtidigt kostnaderna för dessa ändamål med 400 miljoner kr. Sammanlagt innebär våra förslag i denna del 300 miljoner kronor i besparing i förhållande till regeringens förslag.
Kulturdepartementet
Vi föreslår en samlad beredning om Radio och TV innan stora beslut om besparingar tas. Det gäller nytt ställningstagande till en förlängning av TV 4:s sändningskoncession, eventuellt ytterligare marksänd TV- kanal samt de ekonomiska villkoren för Sveriges Radio. I avvaktan på denna beredning avslår vi förslaget om indragningen av TV 4:s koncessionsavgifter från rundradiokontot till statskassan, liksom höjningarna av TV- licensen för budgetåret 1995/96.
För budgetåret 1995/96 innebär detta en ökad belastning med 280 miljoner kronor.
Näringsdepartementet
Vi föreslår att riksdagens tidigare beslut om att fullfölja besparingen på räntebidragen fullföljs. Det innebär en besparing i förhållande till regeringens förslag för budgetåret med 1 750 miljoner kronor. Vårt förslag om en parlamentarisk utredning av bostadsfinansieringen siktar på att ett nytt system införs från den 1 januari 1996. Statens långsiktiga subventionsåtagande i räntebidrag ersätts med sänkt byggmoms. Vårt förslag till ny bostadsfinansiering innebär en besparing när systemet är fullt utbyggd med en helårseffekt om 1 000 miljoner kronor.
Till Byggforskningsrådet anslås 15 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Miljö- och naturresursdepartementet
Inom miljö- och naturresursdepartementet föreslår vi ökade satsningar som budgetåret 1995/96 uppgår till 282 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Tabell 2. Sammanfattning av centerns budgetalternativ för budgetåret 1995/96.
Skattekvoten
Regeringens förslag innebär att skattekvoten ökar mellan 1994 och 1996. Vårt förslag innebär att det samlade uttaget av skatter och avgifter för år 1996 är i samma storleksordning som regeringens förslag. Vårt förslag om en omfattande skatteväxling innebär också ett långsiktigt sjunkande skattetryck, då efterhand den ökade miljöbeskattningen kan förväntas leda till att skattebasen minskar.
Centerns budgetalternativ -- redovisning departementsvis
Tabell 2. Centerns budgetalternativ för budgetåret 1995/96, saldoeffekter för 1998 (1/1) och långsiktig helårseffekt
Departement 1995/96 1998 (saldo) Helår
Statsch/reg -- -- -- Ju -- Polisen/krim -- 100 -- 167 67 UD -- Bistånd -- 300 -- 500 -- 200 -- Samarb cent /öste. + 100 + 167 + 67 Fö -- Besp -- + 940 + 940 So -- Barnkonto m m 1/1-96) -- 850 --2800 --1950 -- Grundavdr.pens.(netto) -- 200 -- 400 -- 200 -- Särskilt barntillägg -- 150 -- 300 -- 150 -- Begr.index +1200 +3800 +4800 -- Sjuklönep (1/1-96) +1400 +2800 +1400 -- Arbetslivsförsäkr mm -- +1500 +1500 K -- Motorvägar +1000 +1000 -- -- Länsvägar --1000 --1000 -- -- Enskilda vägar -- 500 --1000 -- 500 -- Kom.flygpl m -- 100 -- 165 -- 65 Fi -- Moms spel (1/1-96) +2000 +4000 +2000 -- Skattein m m (1/1-96) + 700 + 700 -- -- Slopad reall (1/1-96) + 800 +1600 + 800 -- Begr. index (1/1-96) + 600 +1800 +2400 -- Sänkt prelskatt(1/1-96) -- 100 -- 200 -- 100 -- Socialavg/vinst(1/1-96) -- 100 -- 200 -- 100 -- Avskattn.SURV (1/1-96) -- 600 --1200 -- 600n -- Kvittn.Und (1/1-96) -- 100 -- 200 -- 100 -- Mineraloljesk (1/7-95) + 450 + 750 + 300n U -- Mindr.högsk/Forsk -- 300 -- 500 -- 200 -- CSN -- 122 -- 210 -- 88 -- Studiebidrag -- 267 --554 -- 267 Ku -- SVT -- 280 -- 280 -- Jo -- Miljöstöd -- 750 --1125 -- 375 -- Avbytare -- 300 -- 500 -- 200 -- LFA -- 300 -- 500 -- 200 -- Forsknm m -- 50 -- 80 -- 30 A -- Anställningsstöd +7000 -- + 500 -- Ungdomsintroduktion +3000 +5000 +2000 -- Ungdomspraktik --2325 --3875 --1550 -- A-kassa under 20 år -- 200 -- 340 -- 140 -- Beredskapsarb + 190 + 320 + 130 -- ALU (kringk) -- 200 -- 340 -- 140 -- Flyttbidrag + 400 + 675 + 275 -- Utb.vik + 570 + 970 + 400 -- Otrad.åtg.mm + 105 + 175 + 70 -- AMS förv.k + 100 + 170 + 70 -- N/T-arvode +1200 +1600 + 100 -- Utbbidr.lån. +1050 +1750 + 700 -- AMS res +2600 -- + 200 -- Regionalpol -- 751 --1251 -- 500 -- Lönebidr -- 60 -- 100 -- 40 -- Reg.miljö.entra -- 38 -- 50 -- -- Invandring + 300 + 500 + 200 C ---- -- N -- Minsk räntebidr +1750 +1750 + 200 -- nytt fisystem --
+1000 -- Forskn -- 15 -- 25 -- 10 M -- Bidrag till miljöarb -- 45 -- 75 -- 30 -- Kalkning -- 57 -- 92 -- 35 -- Miljöforsk -- 36 -- 56 -- 20 -- Kretslopp -- 9 -- 15 -- 6 -- Miljöskyddst -- 35 -- 60 -- 25 -- Östersjön -- 100 -170 -- 70
Övrigt -- Försäljning av st.f inkl bankavgift +15 000 +1200 +2 200 Sammanställning
1995/96 1998 helår Besparingar 12 795 23 147 14 952 Intäktsökningar 11 550 8 850 7 000 Utgiftsökningar 10 080 17 890 7 778 Engångsförstärk 17 600 -- 1 400 Budgetförstärk 24 345 31 997 23 352 (exkl engång) Budgetförsv 10 080 17 890 7 778 Summa +14 265 +14 107 +15 574
Övrigt
Skatteväxling
Inom ramen för vår skatteväxlingsmotion föreslås att miljö- och energiskatterna årligen ökar med 5 mdr. Arbetsgivaravgifterna sänks, inkl tidigare avdelade 2 mdr i utlovade skattelättnader till företag, med 7 mdr.
Arbetsmarknadsfonden
Det föreslagna nya anslaget Bidrag till arbetslöshetsförsäkringen om 59 765 milj kr förs enligt vårt förslag inte upp på statsbudgeten utan motsvaras i belastningen på de offentliga finanserna av arbetsmarknadsfonden. Våra förslag på det arbetsmarknadspolitiska området innebär dock att denna belastning blir drygt 300 milj kr mindre för budgetåret. Den totala förstärkningen av de offentliga finanserna för budgetåret 1995/96 blir därmed med våra förslag, inkl engångsförstärkningar, ökade bidrag från EU, ändrad finansiering av arbetslöshetsförsäkringen m m, sammantaget ca 36 miljarder kr i förhållande till regeringens förslag. Statsbudgetens saldo förbättras med ca 95 miljarder, varav ca 59,5 miljarder hänför sig till att arbetsmarknadsfonden ej redovisas över statsbudgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 bil. 1 i motsvarande del godkänner de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 bil. 1 i motsvarande del godkänner de allmänna riktlinjerna för budgetregleringen i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 bil. 1 i motsvarande del godkänner riktlinjerna för finans- och penningpolitiken i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 bil. 1 i motsvarande del godkänner inriktning och omfattning av utgiftsminskningar och inkomstförstärkningar i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 i motsvarande del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om parlamentarisk förankring av det s.k. konvergensprogrammet,
6. att riksdagen avslår förslaget i proposition 1994/95:100 om avskaffande av arbetsmarknadsfonden i enlighet med vad i motionen anförts, 1
7. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 beslutar om minskade räntesubventioner med 1
750
000
000 kr för budgetåret 1995/96 i enlighet med vad i motionen anförts,2
8. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av kapital-, inkomst- och företagsbeskattningen,3
9. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 beslutar om begränsning i indexuppräkning i skattesystemet i enlighet med vad i motionen anförts,3
10. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 beslutar att reallöneskyddet i skatteskalan bör avskaffas i enlighet med vad i motionen anförts,3
11. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 beslutar om ändring i lagen om återföring av skatteutjämningsreserv i enlighet med vad i motionen anförts,3
12. att riksdagen i anledning av proposition 1994/95:100 beslutar om sänkt preliminärskatteuttag i enlighet med vad i motionen anförts,3
13. att riksdagen med avslag på proposition 1994/95:100 i motsvarande delar som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av uttaget av egenavgifter,1
14. att riksdagen med anledning av proposition 1994/95:100 beslutar om slopad avgiftsfrihet för vissa vinstandelsstiftelser i enlighet med vad i motionen anförts,4
15. att riksdagen beslutar om ändring i kommunalskattelagen vad avser kvittning av underskott i näringsverksamhet mot inkomst av tjänst,3
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskad statlig konsumtion och den kommunala ekonomin,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag om införande av mervärdesskatt på spel och lotterier och effektivare skatteindrivning i enlighet med vad i motionen anförts,3
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparing inom försvaret,5
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäljning av statliga företag,6
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäljning av Nordbanken,6
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en återbetalningsplan i form av en bankavgift.6
Stockholm den 25 januari 1995 Olof Johansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Helena Nilsson (c) Agne Hansson (c) Andreas Carlgren (c) Marianne Andersson (c) Elving Andersson (c) 1 Yrkandena 6 och 13 hänvisade till AU. 2 Yrkande 7 hänvisat till BoU. 3 Yrkandena 8--12, 15 och 17 hänvisade till SkU. 4 Yrkande 14 hänvisat till SfU. 5 Yrkande 18 hänvisat till FöU. 6 Yrkande 19--21 hänvisade till NU. Bilaga Tabell 3