En alltmer anonym ägarmakt
Joseph Schumpeter konstaterade redan i början av 1940- talet att entreprenörer av den typ som var avgörande för den unga dynamiska industrikapitalismen blivit alltmer sällsynta. Sekelskiftets uppfinneri och företagaranda har omvandlats till rutin och byråkrati i de moderna storföretagen. Schumpeter -- som själv var politiskt konservativ -- drog av detta slutsatsen att socialismens seger i längden skulle vara omöjlig att förhindra.
CH Hermansson kom utifrån radikalt annorlunda utgångspunkter till samma slutsats. Det var han som myntade begreppet ''De femton familjerna'' i samband med att han visade hur den svenska storfinansen hade mer makt i Sverige än vad dess motsvarigheter hade i andra länder.
Jan Glete knyter i sin nya bok Nätverk i Näringslivet an till både Schumpeter och till Hermanssons analyser av den svenska kapitalmakten. Glete konstaterar visserligen att den gamla svenska industrikapitalistiska makteliten med familjen Wallenberg i spetsen lyckats bevara den industriella dynamiken inom de svenska storföretagens ramar. Men de har alltmer tvingats ''...från offensivt agerande till defensiv -- försvar av det etablerade.''
Glete anser också att den ''svenska modellen''-- med dess närings- och skattepolitik bl.a. -- befrämjade de ursprungliga ägargruppernas dominans. Han skriver: ''Statsmakternas näringspolitik var till sina praktiska konsekvenser den att 1920 års ekonomiska elitgrupp var näringslivet: den kunde utnyttja rikedom och privilegier som man inte gärna såg att nya företagare fick del av.''
Koncentrationen vad gäller ägarmakten har också en motsvarighet i en enorm storföretagskoncentration i Sverige. Även i detta avseende har sannolikt den solidariska lönepolitiken varit en bidragande orsak. Den hårda koncentrationen till ett begränsat antal storföretag kan illustreras genom en fördelning av det samlade börsvärdet på olika företag. Tre storföretag -- Astra, Ericsson och Volvo -- representerar tillsammans 30 procent av det samlade börsvärdet. Femton företag representerar tillsammans 60 procent av det samlade börsvärdet.
Den tidigare stabila ägarmiljön har radikalt förändrats under de senaste 25 åren. Ännu 1970 ägde enskilda hushåll nästan hälften av de börsnoterade aktierna -- några år in på 1990-talet stod de för mindre än en femtedel av ägandet. Nu finns skriver Glete ''.. ett antal stora ägare (fonder, försäkringsbolag, finanskapitalister) utan ägarengagemang, utan långsiktiga avsikter och utan ambition att vara ett industriellt orienterat mellanled mellan aktieägare och företagsstyrelser.'' Förändringar vad gäller ägarmakten är central för förståelsen av de senaste decenniernas industriutveckling och näringspolitiska problem. En dynamisk och framsynt industriutveckling förutsätter sannolikt en mer engagerad ägarmakt.
Det har följaktligen blivit allt svårare att hitta genuina entreprenörer och engagerade privatkapitalister som är villiga att göra nysatsningar som innebär stor osäkerhet och risk. En konsekvens av detta är bland annat att det i dagens Sverige inte finns någon större entreprenörsinriktad privatkapitalist som vågat satsa på elektronik, datorer, bioteknik eller annan modern högteknologi. Omvandlingen av svenskt näringsliv har gått för långsamt. Till det låga omvandlingstrycket har emellertid också en i detta avseende missriktad ekonomisk politik bidragit. Den politik för att stimulera vinster och hålla nere arbetskraftskostnader i den exportinriktade industriverksamheten som inleddes genom den borgerliga regeringens devalveringar under andra halvan av 70-talet, bidrog med all säkerhet till att skjuta upp långsiktigt nödvändiga förändringar vad gäller produktinriktning och teknikanvändning.
Staten som ägare
Under 80-talet lyckades den nya högern få genomslag för tanken att staten eller kommunen inte dög som ägare i näringslivet, att statliga företag präglades av byråkratisering och ovilja att ta ansvar. Det faktum att den statligt majoritetsägda Nordbanken -- näst efter den privata GOTA- banken -- råkade allra mest illa ut under finanskrisen användes som det slutliga beviset på det statliga företagandets misslyckande.
I själva verket har det statliga ägarengagemanget varit avgörande för det svenska näringslivets styrka. Utan den liberale finansministern J A Gripenstedts våghalsiga låneprojekt och statens storskaliga investeringar i den svenska järnvägsutbyggnaden, under 1800-talet, hade i själva verket hela industrialiseringsprocessen allvarligt försvårats och med största sannolikt försenats. Hade inte staten gått in i gruvorna, energiförsörjningen, telekommunikationerna och läkemedelsindustrin så skulle med stor säkerhet dessa branscher inte haft den styrka de har idag i Sverige.
Man skall komma ihåg att Nordbankens vansinnesutlåningar gjordes i ett företagsklimat som präglades av kulturkrocken mellan den gamla PK-bankens konservativa banktjänstemän och Pensersfärens spelare vid den delvisa privatiseringen.
Även de kommunala företagen har spelat en avgörande och på det hela taget positiv roll. Om inte de allmännyttiga bostadsföretagen funnits så skulle storstäderna vara ännu mer segregerade än vad de är idag och svensk bostadsstandard skulle varit långt lägre. Det finns en rad misslyckade kommunala företagsaffärer, men i genomsnitt har de kommunala företagen varit välskötta.
Vad händer på 2000-talet?
Den ursprungliga socialistiska idén var att de arbetande människorna själva skulle organisera produktionen i ''arbetarnas fria associationer'' och därmed befria sig från det förtryck och det främlingskap som kapitalistens diktatur på arbetsplatsen innebar. Vi tror som socialister på att denna idé är möjlig att förverkliga -- eller åtminstone är det möjligt att närma sig ett sådant samhälle. Men vi inser också att där finns ett grundläggande problem: vilka är socialismens entreprenörer -- de individer och kollektiv som lanserar nya idéer och vågar ta risker för att förverkliga dem?
Gletes och andras historiska studier visar att frågorna om vilka som är 2000-talets entreprenörer och hur näringslivets förnyelse skall finansieras borde vara strategiska inte bara för socialister. En grundläggande historisk erfarenhet är att det kapitalistiska samhället har genomgått olika perioder växlingsvis präglade av stark teknisk och ekonomisk förnyelse å ena sidan samt förstelning och oförmåga till omvandling och förnyelse å andra sidan. Under perioder präglade av stark ekonomisk förnyelse har företagarna eller innovatörerna en mycket framträdande ställning. Ägaren och innovatören som lanserar ny tillverkning och nya produkter är oftast en och samma person.
Det finns innovatörer som inte passar som företagare. Men när de nya produkterna slukas av redan etablerade företag och av ägare som inte själva deltar i produktionen sker normalt en byråkratisering. Ägandet blir mer anonymt. Ekonomer med begränsade kamerala horisonter tar över efter produktionsinriktade tekniker och ingenjörer. Kvantitet blir viktigare än kvalitet. Hårdare konkurrens möts med effektivisering inom en given struktur istället för förnyelse och investeringar på nya områden. Även kapitalet tenderar således att förstelna i gamla strukturer.
Vi vet också att den moderna teknologin kommer att i grunden ändra förutsättningarna för företagandet. Det är nödvändigt att nu genomföra de institutionella förändringar som kan underlätta den nödvändiga omställningen av produktionen i ekologiskt hållbar, jämställd och demokratisk riktning.
Ett demokratiskt arbetsliv
Vänsterpartiets uppfattning om ekonomisk demokrati kan emellertid inte enbart begränsas till en fråga om ''ägandet''. Förändringarna i arbetslivet måste också gå i allt mer demokratisk riktning. Den ekonomiska och tekniska utvecklingen medför stora möjligheter i detta avseende.
Produktionen blir framöver allt mer arbets- och kunskapsintensiv. Arbetstagarna blir företagets viktigaste resurs, inte realkapitalet. Produktionens uppläggning kring Taylors ''löpande band'' passar inte det moderna företagskonceptet. I stället för att hacka sönder produktionen i olika delmoment förutsätts att den enskilde arbetaren -- enskilt eller i grupp -- behärskar alla led i tillverkningen.
Vid produktionen av kunskapsintensiva produkter eller tjänster blir produktionen mer hantverksmässig; tillverkningen utförs i samråd med köparen och mellanleden mellan arbetaren och köparen försvinner. Det innebär också att de gamla fabrikernas hierarkiska kommandostruktur ersätts med en plattare organisation.
Arbetarnas vidgade kompetens och överblick är avgörande. Stora skillnader i löneersättning är knappast ekonomiskt rationell i denna organisation. Ökad kompetens, större inflytande och minskad lönespännvidd i företagen samverkar och bidrar till högre produktivitet. Rättvisa och produktivitet samverkar. Här finns stora möjligheter att ta vara på det positiva i den ''svenska modellen'' och utveckla den till att också innefatta en solidarisk och demokratisk arbetslivspolitik.
Nu kompliceras emellertid bilden något av att själva företagsinstitutionen genomgår en förändring. Företagen är inte längre samma slutna och stabila enheter. Verksamhetsgrenar knoppas av. Enkla standardiserade tillverkningsmoment kan med fördel läggas ut på entreprenad. Enheter kan avskiljas för mekaniserad produktion i länder med lägre lönekostnader och sämre arbetsrättsliga trygghet för löntagarna. Å andra sidan bör spännvidden vad gäller inkomster och materiell levnadsnivå avta i takt med att ekonomierna utvecklas också i låglöneländerna, och att fackföreningsrörelser och andra progressiva sociala krafter får ett allt större inflytande.
En ny svensk modell?
Garantier för trygghet i förändring är kärnpunkten i den ''svenska modellen''. Det förändringstryck som individerna utsätts för genom de allt snabbare tekniska och ekonomiska förändringar som präglar vår tid, skall inte belasta de enskilda människorna i form av arbetslöshet, utslagning, minskade inkomster o s v. Förändringar för individerna som tvingas fram av näringslivets utveckling skall bäras och finansieras kollektivt. Med andra ord skall en person som t ex flyttar eller genomgår en utbildning få ett motsvarande stöd ifrån samhället, bl a därför att förändringen på marginalen ger en samhällsekonomisk intäkt som är betydligt större än den kostnad samhället tvingas bära för att finansiera individens omställning. Samtidigt bör samhället underlätta för de som med den nya teknikens hjälp vill flytta sitt företag till glesbygden.
Den nya teknologin ställer följaktligen allt större krav på välutbildade anställda som själva kan ta ansvar och ta initiativ. Den är också mer samhällelig till sin karaktär jämfört med den gamla. Forskning och utveckling av nya produkter är idag i huvudsak kollektiva angelägenheter. Den enskilde uppfinnarjocken kan naturligtvis fortfarande spela en roll, men det kan inte vara en slump att det just inom databranschen finns så många företag som ägs och drivs kollektivt av dem som arbetar där.
Utvärderingar som gjorts av den ekonomiska utvecklingen i bl.a. USA, Tyskland och Japan har visat att modern arbetsorganisation med makt för de anställda är samhällsekonomiskt lönsammare än mer gammaldags auktoritärt organiserade arbetsplatser. När de anställda får mer att säga till om så blir produktiviteten högre. När arbetsgivarna dikterar villkoren och klassklyftorna är stora så ökar motsättningarna i samhället vilket sänker produktiviteten.
Rudolf Meidners m.fl. förslag till löntagarfonder 1975 byggde på tanken att om de anställda fick ett direkt medägande och därmed medinflytande i företagen så skulle de också kunna acceptera att en större andel av förädlingsvärdet gick till investeringar och en lägre andel till löner. De rådslag som genomfördes inom LO med mer än 17 000 deltagare visade att man ville ha löntagarfonder, men de skulle vara lokalt knutna till de enskilda företagen -- inte toppstyrda.
Tyvärr lyckades inte arbetarrörelsen forma ett mer decentraliserat löntagarfondsförslag. Tvärtom backade vi stegvis från de ursprungliga målen. Fonderna blev traditionella placeringsfonder utan någon påtaglig förnyande inverkan på Sveriges näringsliv. De leddes vanligen av väletablerade organisationsproffs. De blev en del av det anonyma ägande utan långsiktiga mål som Jan Glete beskriver.
Behovet av en ny sorts ägare
Glete drar av sin historiska analys bland annat dessa slutsatser: ''vad som behövs är något närmast otrevligt: kapitalförvaltare som medvetet gynnar entreprenöriella individer med vilka de har så pass täta sociala relationer att de förmår bedöma vad entreprenörerna klarar av att åstadkomma.'' Vi tror som han om behovet av förnyelse, men kan inte inse varför denna typ av kapitalförvaltning skulle vara ''otrevlig''.
Gletes beskrivning av den nya sortens kapitalförvaltare kan bland annat stämma in på en lokal löntagarfond eller på ett kooperativ. Den kan också gälla staten eller en kommun under förutsättning att politiker vågar ge de anställda och särskilt de med egna idéer och initiativkraft ett stort handlingsutrymme inom ramen för klart definierade mål med verksamheten. Staten och kommunerna bör enligt vänsterpartiets mening fungera som starka och målmedvetna ägare i näringslivet.
Jan Glete skriver också att ... ''om stora förmögenheter över huvud taget ska tillåtas uppstå ska det vara som resultat av entreprenöriell företagarverksamhet... Ur strikt ekonomisk effektivitetssynvinkel är ärvd makt något som inte går att försvara.....'' Det finns därför -- anser Glete -- skäl att tänka på ''..om arvsskatteregler och regler för kooptering (komplettering inom styrelsen) till stiftelser och fonder kan utformas annorlunda för att gynna omvandling.'' Vi anser att det ligger mycket också i denna tanke -- inte minst efter erfarenheten med den förra regeringens sista-minuten-aktion för att gömma undan löntagarfondspengarna i stiftelser.
Framtidens ägarmakt bör bygga mer på eget arbete i ett företag, på kunskaper om produktion och teknologi och på viljan att ta ett långsiktigt ansvar -- mindre på kortsiktigt vinstintresse. En möjlighet att överväga kan vara att tillåta högre rösträtt på aktier enbart för de som själva arbetar med eller i ett företag. Vidare bör stat och kommuner finna former för att ge ett ökat ansvar till de anställda i sina företag. Även nya och mer demokratiska former för företagande samt ökad progressivitet i arvsbeskattningen bör övervägas.
Vi föreslår att en utredning tillsätts för att se över lagstiftningen så att den anpassas till behovet av ett ägande som gynnar den nödvändiga omställningen i svenskt näringsliv till ett samhälle med hög kunskapsnivå och miljömedvetenhet. Utredningen bör lägga fram sina förslag senast under år 1997. I väntan på detta bör staten inte minska sitt totala ägande i näringslivet -- enbart mindre praktiskt motiverade omstruktureringar av ägandet bör tillåtas. Bland annat bör den planerade utförsäljningen av Nordbanken läggas på is.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en parlamentarisk utredning med uppdrag att senast under år 1997 lägga fram förslag till åtgärder för att stärka den ekonomiska demokratin och underlätta förnyelse av näringslivet i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vänta med utförsäljningar av statliga företag på sätt som beskrivs i denna motion.1
Stockholm den 25 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Johan Lönnroth (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till NU.