1. Sammanfattning
De svenska hushållens sparande har under de senaste åren ökat till nivåer som närmar sig de gängse i andra västerländska demokratier.
Det privata sparandet spelar en avgörande roll för den enskildes frihet genom de möjligheter det ger hushållen att styra och kontrollera sin ekonomi och bli mindre beroende av centrala beslut och bidragssystem. Ett eget sparande spelar numera en avgörande roll för möjligheterna att skaffa en egen bostad eller fritidshus. Än viktigare är hushållssparandet för finansieringen av nyföretagande och investeringar i de minsta företagen.
Människors strävan efter att förkovra sig och förbättra tillvaron för sig själva och de sina är en mäktig drivkraft som systematiskt har motarbetats av socialdemokratiska regeringar under hela efterkrigstiden.
I en global ekonomi med avreglerade valuta- och finansmarknader ökar flödena av kapital över gränserna. Svensk politik måste inriktas på att attrahera såväl inhemskt som utländskt kapital till investeringar och placeringar i Sverige. En politik som på avgörande punkter skiljer sig från omvärldens riskerar att leda till ett utflöde av kapital med negativa effekter för bytesbalans och ränteutveckling.
Från strikt ekonomisk synpunkt finns det ingen konflikt mellan offentligt sparande och hushållssparande så länge sparandet är tillräckligt omfattande. Ett spritt enskilt ägande baserat på ett högt hushållssparande är emellertid avgörande för om Sverige skall vara ett välfärdssamhälle med fria och självständiga medborgare eller en centralt styrd och reglerad stat med ett bidragsberoende folk.
När den socialdemokratiska regeringen utpekar det ökade hushållssparandet som ett hot mot den konsumtionsökning på vilken regeringen vill bygga sin ekonomiska politik innebär det en återgång till den kollektivisering av den enskildes ekonomi och ägandet av kapital som har varit ett signum för den socialdemokratiska funktionssocialismen.
Politiken bör i stället inriktas på att främja och stimulera ett högt hushållssparande och ett spritt ägande.
Skattesystemet bör därför utformas så att det lönar sig att arbeta och spara och driva företag. Skattetrycket måste sänkas. Långsiktigt fasta spelregler måste gälla.
Privatiseringen av statliga företag under den gångna treårsperioden har tillfört statskassan 23 miljarder kronor och spritt ägandet till närmare 500.000 nya aktieägare i hela landet. Utförsäljning av statliga företag och kommunägda bostäder bör fortsätta och ske i former som ger dem som är knutna till verksamheten respektive de boende förtur.
Vi föreslår ett särskilt startsparande för barn som är spärrat till dess att barnet uppnår 18 års ålder.
Nya former för pensionssparande har tillkommit under senare år. En möjlighet att spara till en egen bostad i samband med pensionering bör prövas.
Ett eget pensionssparande ger trygghet och ekonomisk rörelsefrihet som inte får urholkas av dåligt genomtänkta politiska ingrepp. Vi avvisar regeringens förslag att höja avkastningsskatten på pensionskapital till 15 procent.
I dag äger i det närmaste varannan svensk, eller 3,8 miljoner människor, aktier i någon form. Enbart under 1994 tillfördes svenska företag 44 miljarder kronor i nytt riskkapital. Skattesystemet måste utformas så att det stimulerar ett fortsatt brett i verklig mening folkligt aktiesparande och -ägande. Vi avvisar regeringens förslag att utvidga AP-fondernas rätt att placera kapital i aktier.
Vinstandelssystem i företag bör stimuleras, inte missgynnas. Vi för fram förslag på sådana skattemässiga stimulanser. Vi föreslår att de återinförda socialavgifterna på vinstandelar avskaffas liksom skatteregler som skall underlätta för anställda att spara i aktier i det egna företaget.
Vi föreslår en statlig kreditgaranti i syfte att stimulera ett ökat bosparande.
2. 100 år av tillväxt
Hur de än mödade sig och strävade, kunde de aldrig förkovra sig här i Korpamoen. -- -- -- Han för sin del ledsnade på att sträva om han inte längre såg någonting att sträva fram emot. Han kunde inte arbeta med någon lust, om han inte trodde att han hjälpte sig och de sina till en bättre lott. Och alla människor ville väl ha något att sträva fram emot, åtminstone så länge de var unga, som nu hon och han ännu var. Vad skulle de annars leva för?
Strävan efter att förkovra sig och förbättra tillvaron för sig själv och de sina är och har alltid varit en mäktig drivkraft. Ett samhälle som inte ger sina medborgare möjligheter att förkovra sig genom eget arbete, företagsamhet och sparande stagnerar och stöter slutligen bort de människor och det kapital som utgör förutsättningen för utveckling och välstånd. Likt Karl Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs ''Utvandrarna'' söker de sig bort.
Oupplösligt förknippat med denna drivkraft är det egna ägandet av kapital och egendom. Skyddet för äganderätten är en förutsättning för att människor skall vilja investera och våga ta de risker som alltid är förknippade med företagande, teknisk och ekonomisk utveckling. Den enskilda äganderätten är basen för den ekonomiska tillväxt som i sin tur är en förutsättning för välstånd, såväl den enskildes som samhällets.
Det egna ägandet ger en trygghet som inte kan ersättas av aldrig så heltäckande, politiskt beslutade och offentligt finansierade välfärdssystem. Möjligheterna att bestämma över och kontrollera sin egen ekonomi utgör en fast grund för individens frihet och trygghet.
Med enskilt ägande följer också ansvar. ''Det man äger vårdar man'', heter det. Att t. ex. miljöförstöringen gått så mycket längre i länder styrda med extrem socialistisk planhushållning beror inte bara på svagheter i produktionssystemet. En annan viktig orsak är att det inte finns någon som har personligt intresse av att sköta byggnader, natur och andra tillgångar väl.
Sparandet och ägandet av sparandet är av central betydelse för kapitalbildningen. Det är ur sparandet investeringsmedlen tas. ''Sparsamheten är den omedelbara orsaken till tillväxten i kapital'', sade redan Adam Smith. Den statliga produktivitetsutredningen (SOU 1991:82) ansluter sig till detta synsätt och framhåller kapitalbildningen som central för produktivitetsutvecklingen. I en internationell ekonomi är det summan av det inhemska sparandet och utländska placeringar i Sverige som är det viktiga.
Enskilt ägande är jämte fri konkurrens grundläggande inslag i marknadsekonomin, som obestridligen är det mest effektiva systemet för ianspråktagande av resurser och fördelning av nyttigheter. Marknadsekonomin bygger på decentraliserat och individuellt beslutsfattande. Det kräver den handlingsfrihet och självständighet som enbart personligt ägande medger. Den enskilda äganderätten är därför en förutsättning för dynamiken i det ekonomiska livet.
Enskilt ägande och marknadsekonomi är framför allt nödvändiga förutsättningar för demokratin. De garanterar visserligen inte demokrati, men ingenstans där de har avskaffats har en fungerande demokrati kunnat fortleva. Från historien vet vi att det var i de länder där äganderätten respekterades som den ekonomiska och demokratiska utvecklingen kunde skjuta fart.
I ett samhälle utan enskild äganderätt finns ingen pluralism annan än den som staten tillåter och stöder. Det beroendeförhållande till den politiska och ekonomiska makten som den egendomslöse lyder under är inte förenlig med en fri debatt och ett demokratiskt styre. Den yttersta konsekvensen av ett sådant samhälle har gjorts tydlig genom det ekonomiska, politiska och moraliska sammanbrottet i de tidigare planhushållningsekonomierna.
2.1 Från självhushållning till aktiebolag
I det utpräglade jordbrukssamhället baserades ägandet och därmed den ekonomiska och politiska makten på innehavet av brukbar mark. Det var en statisk ekonomi, byggd på självhushållning, där den ene kunde förmera sin rikedom endast på den andres bekostnad. Den egendomslöse var för sin överlevnad och välfärd helt avhängig av goda relationer till jordägaren. Rätten satt ''i spjutstångs ände''.
De medeltida stadssamhällena och framväxande nationalstaterna byggde vidare på strävan efter enhetssystem inom de egna gränserna. Sådana enhetssystem eller monopol befästes av stadsprivilegier, skråväsende, köpmannagillen och andra korporationer.
Köpenskap och handel genererade nya rikedomar och en växande penningekonomi. Större och säkrare fartyg öppnade nya handelsvägar men möjliggjorde också underkuvandet av hela världsdelar. Också denna epok hade starka drag av nollsummespel. Världens välstånd ansågs vara konstant och det gällde att för den egna staten eller stadens räkning ta för sig så mycket som möjligt. Mycket stora vinster genererades liksom mycket stora förluster. Makten var starkt koncentrerad till dem som kunde finansiera verksamheten: staten eller staden och de korporationer som bildades, såsom Hansan och Östasiatiska kompaniet.
Med köpenskap och handel följde en växande penningekonomi. Successivt växte fungerande bank- och finansinstitut fram vilka möjliggjorde nya finansieringsformer och riskspridning.
Därmed lades också en grund för industrialismen och möjligheterna att utnyttja tekniska framsteg för investeringar i produktion och reala tillgångar. Ekonomisk tillväxt i modern mening blev möjlig. Hushållens inkomster och köpkraft började stiga.
Genom att skråväsendet och andra former av monopol avskaffades och näringsfrihet infördes kunde entreprenörer och företag utvecklas. De möjligheter som den tekniska utvecklingen gav kunde utnyttjas.
Enskilda personer kunde på eget initiativ och av egen kraft, inledningsvis ofta med ekonomiskt stöd av familj, släkt och vänner, starta och driva företag. Finansieringen av investeringar kunde ske med olika grader av risktagande i olika lagreglerade företagsformer eller juridiska personer såsom aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar. Såväl vinster som förluster kunde spridas över en vidare krets intressenter. Marknadsekonomin började utvecklas.
En absolut förutsättning för denna utveckling har varit och är den enskildes möjligheter att genom sparande och kapitalförvaltning ackumulera kapital för eget företagande och investeringar eller för att satsa i andras företagande. För detta krävdes ett skydd av äganderätten.
Så inleddes den exceptionellt dynamiska period under vilken världens demokratier utvecklade sina ekonomier och deras medborgare skapade välstånd och välfärd, frihet och trygghet.
2.2 Den svenska industrialiseringen
Tekniska innovationer baserade på nya uppfinningar eller utveckling av känd teknik, många gånger på impulser från andra länder, kunde omsättas i framgångsrika företag. Ofta var det emellertid en mödosam väg från den första produktidén till industriell produktion. De personliga riskerna var avsevärda. Eget sparkapital eller hjälp från familj och släktingar stod många gånger för de första investeringarna och tog de risker som i allmänhet är förenade med nyföretagande. Det fanns också ett litet antal, förmögna privata finansiärer som såg möjligheterna i och satsade på de tekniska framstegen och de nya uppfinnarna och innovatörerna.
Aktiebolagsformen gjorde det möjligt att till företagen attrahera riskkapital från utomstående intressenter via det växande bankväsendet.
Från början var de framgångsrika företagen av uppenbara skäl ensamma om sina produkter och kunde göra goda vinster som investerades i den fortsatta verksamheten eller i nya projekt.
På detta sätt lades grunden för den enastående välståndsutveckling i Sverige som ägde rum under perioden 1870--1970. En avgörande faktor var givetvis att Sverige stod utanför också det andra världskriget och med en intakt produktionsapparat kunde dra nytta av efterkrigstidens återuppbyggnadsbehov. Under tio år ökade produktionen med 3,5 till 4 procent årligen.
2.3 Från kapitalimport till kapitalexport
Industrialismen utvecklades jämförelsevis sent i Sverige. Den baserades på inhemska råvaror, skog och malm och energi. Den skedde i stor utsträckning med hjälp av importerad kunskap och importerat kapital.
Sverige var kapitalfattigt och saknade i stort sett en finansiell marknad. Framför allt produktionen av järn krävde stora investeringar. Finansieringen skedde genom ett s.k. förlagssystem som innebar att kunderna utomlands inlevererade förskottsbetalningar för kommande leveranser. Som mellanhand mellan det producerande bruket och den utländska kunden agerade köpmännen och handelshusen som exportörer. Dessa garanterade brukens avsättning och tog de risker som var förenade med konjunktursvängningarna.
Systemet fortplantades genom hela produktionskedjan ner till den enskilde arbetaren som vanligen stod i skuld till bruket och därigenom var bunden till arbetsplatsen så länge skulden bestod. Därigenom var bruksägaren garanterad den nödvändiga arbetskraften.
Så länge det inbördes skuldförhållandet bestod, var de olika leden ömsesidigt beroende av varandra: arbetaren och bruksägaren, bruksägaren och exportören, exportören och importören. Den reella kontrollen låg indirekt hos de utländska importörerna/finansiärerna.
På liknande sätt finansierades utnyttjandet av den andra dominerande råvaran, skogen.
Industrialismens genombrott under 1870-talet markeras av den dramatiska ökningen av investeringskvoten som på mindre än tio år mer än fördubblades till över tio procent. Detta hade inte kunnat ske utan omfattande utlandsupplåning.
Efter hand som det byggdes upp betydande inhemska kapitaltillgångar minskade beroendet av utländsk finansiering och investeringarna kunde ske med större kraft.
I ett land där jordbruket inte längre förmådde försörja den kraftigt växande befolkningen, erbjöd de snabbt växande industrierna arbetstillfällen om än på villkor som inte avsevärt skilde sig från dem som modernäringarna kunde erbjuda. Alternativet var för många emigration. Industrierna var framgångsrika på grund av stor efterfrågan på produkterna. Klyftorna mellan ett fåtal risktagande kapitalägare och de egendomslösa blev mycket stora. Det är denna kortvariga Klondyke-period i svensk ekonomisk historia som har präglat den syn på relationen mellan arbete och kapital som ända in i våra dagar har dominerat den ekonomiska politiken och debatten.
Under perioden 1870--1910 översteg investeringarna det inhemska årliga sparandet med nära två procentenheter, dvs 16 procent av investeringarna finansierades med lån utomlands. Ägandet förblev dock i allt väsentligt svenskt och mot slutet av perioden ökade det inhemska sparandet -- från 1908 steg bruttosparkvoten från tio till femton procent, där den förblev fram till andra världskriget.
De stora utlandslånen kunde, dels tack vare att Sverige stod utanför första världskriget, dels genom valutaförändringarna i dess kölvatten, betalas tillbaka på några få år. Som en följd av det växande välståndet ökade sparandet. Från 1911 till 1940 översteg det inhemska sparandet investeringarna med i stort sett en procentenhet per år. Sverige blev kapitalexportör.
3. 70 år av svensk socialism 3.1 Tillväxten
Tillväxten i Sverige har varit mycket god sett ur ett perspektiv på hundra år. Landet och dess innevånare har blivit såväl materiellt som intellektuellt mycket rikare. Paradoxalt nog är vi dock mer sårbara i dag än för hundra år sedan. För hundra år sedan klarade en bonde och hans familj hjälpligt av ett par nödår med hjälp av egna besparingar samt stöd från släkt, vänner och grannar. I dag hundra år senare talas det om kris och katastrof om barnbidraget sänks med 100 kronor/månad.
Diagram 3.1 Sveriges BNP-utveckling sedan sekelskiftet
Sveriges tillväxt sedd ur ett kortare perspektiv är betydligt mindre upplyftande. Från att under många år ha tillhört toppskiktet i tillväxtligan började Sverige i slutet på 1960- talet tappa mark mot sina konkurrenter i Europa och övriga OECD. Orsaken till detta ras i tillväxt kan sammanfattas i tre intimt hopkopplade begrepp; strukturella problem, kostnadskris och finanskris.
Diagram 3.2 BNP-tillväxt i Sverige, OECD-Europa samt i hela OECD-området 1970--1995
De strukturella problemen bottnar i en för liten utlandskonkurrerande sektor, en för stor offentlig sektor och en av den offentliga sektorn undanträngd och för liten privat tjänstesektor.
Kostnadskrisen under 1970- och 1980-talen berodde på Sveriges bristande förmåga till anpassning efter nya internationella förutsättningar. Genom en övertro på politisk ingenjörskonst försökte man i stället att genom s.k. överbryggningspolitik avskärma Sverige från omvärldsfaktorer, såsom tillkomsten av nya framgångsrika industriländer och t. ex. oljekriserna. När detta misslyckades och lönekostnaderna rusade i väg jämfört med omvärlden tillgreps devalveringar. Dessa ledde i sin tur till en fortsatt inflations- och lönespiral som snabbt gröpte ur näringslivets konkurrenskraft utan att ge några reallöneökningar. Vi blev allt fattigare.
Finanskrisen som orsakats av inflations- och spekulationsekonomin under 1980-talet är den tredje viktiga faktorn i förklaringen av Sveriges ekonomiska kris. Överhettningen av ekonomin i kombination med dålig samordning av avregleringarna skapade en grogrund för en snabb stegring av fastighetspriserna och stora upplåningar med klena säkerheter.
Genom politisk kortsiktighet lyckades man under den långa högkonjunkturen erodera förtroendet för den svenska ekonomin istället för att skörda frukterna av en osedvanligt långvarig högkonjunktur. Investeringskvoten minskade kraftigt från 1960-talet. Detta var fallet ännu under högkonjunkturen på 1980-talet.
Diagram 3.3 Nettoinvesteringar 1970--1993
Källa SAF 3.2 De ofödda företagen
Under efterkrigstiden har utvecklats ett jämförelsevis stort antal multinationella storföretag, nästan uteslutade grundade kring sekelskiftet. Sverige toppar listan över världens storföretag när det gäller antal företag per capita. Storföretagen utgör en omistlig bas för den svenska industrins utveckling och för vår ekonomiska stabilitet. Genom den pågående internationaliseringen blir de emellertid allt mindre beroende av den svenska marknaden och svenska förhållanden. Produktionen förläggs så nära marknaden som möjligt och finansieringen sker på de internationella kapitalmarknaderna. Samtidigt har nyetableringen av industriföretag minskat dramatiskt.
En sådan ensidig utveckling innebär risk för en svag innovationskraft och vikande investeringar. Det visar sig bland annat i att, samtidigt som vårt beroende av de största företagen har ökat, har den totala svenska industriproduktionen halkat efter jämförbara länder sedan 1970-talet. Samtidigt har, som framgår av diagram 3.5 produktionen vid de svenska koncerndelarna i utlandet ökat stabilt under 1970- och 1980-talen. Detta är en följd av att de svenska direktinvesteringarna i utlandet ökade kraftigt, framför allt under 1980-talet.
Det svaga nyföretagandet i industrisektorn har inte heller kompenserats av en tillräckligt kraftig tillväxt inom tjänstesektorn. Anledningen till detta är att betydande delar av tjänstesektorn, framförallt tjänster till hushållen, har skyddats av omfattande offentliga produktionsmonopol. Härigenom har marknadsutrymmet för tjänstekonsumtion begränsats snävt.
Detta är resultatet av en medveten politik som den har bedrivits under socialdemokratisk dominans. Den ekonomiska tillväxten och välståndsutvecklingen har tagits för given. Ambitionen har varit att genom koncentrationen till stora företag och en kraftig tillväxt av den offentliga sektorn minska inflytandet från privat kapital och privata finansiärer för att skapa utrymme för en ökad politisk och korporativ kontroll över produktionen och fördelningen av produktionsresultatet. De främsta medlen för denna politik har varit kollektivt ägande samt kollektivt sparande och kapitalbildning.
När socialdemokraterna nu utpekar det under de senaste åren ökade privata sparandet som ett hot mot tillväxten och välfärden, finns det anledning att närmare granska grunderna för den socialdemokratiska politiken.
3.3 Det statligt/korporativa kontrollsamhället
Socialismens huvudtanke är att begränsa för att slutligen avskaffa det privata ägandet av produktionsmedlen. Dessa skall i stället överföras i det allmännas ägo, och deras handhavande därmed läggas under den offentliga maktens kontroll.
I Sverige har socialdemokraterna tillämpat en annan metod för att uppnå liknande resultat. Efterkrigsprogrammet byggde på förutsättningen att världsekonomin skulle drabbas av depression. Så blev inte fallet. I stället fann man att kapitalismen fungerade mycket väl i återuppbyggandet av Västeuropa till ekonomiskt framgångsrika, socialt ansvarstagande nationer.
I stället för att låta staten socialisera produktionen har i Sverige produktionsresultatet och den enskildes ekonomi lagts under offentlig kontroll, huvudsakligen via ett i det närmaste konfiskatoriskt skattesystem och ett omfattande statligt socialförsäkringssystem, men också via en omfattande statlig reglering. Samtidigt har inflytandet för de organisationer som inräknas i den socialdemokratiska sfären successivt stärkts och de har givits en halvoffentlig roll.
Inriktningen för denna politik stakas ut i arbetarrörelsens efterkrigsprogram för ''en planmässig folkhushållning'':
I all den omfattning det är erforderligt för att förverkliga en sådan hushållning samordnas de olika formerna av ekonomisk verksamhet under samhällets ledning och överföras i samhällets ägo naturrikedomar, industriföretag, kreditanstalter, transportmedel och kommunikationsleder.
-- -- -- inga enskilda intressen får ställa sig hindrande i vägen för det samhällsingripande och den samfällda ekonomiska verksamhet, som visar sig erforderliga för att vinna de åsyftade målen.
En reglering av kapitalinvesteringarna skulle ske på följande sätt:
nEtt offentligt samarbetsorgan bör skapas, som representerar statlig, enskild och kooperativ företagsamhet. Det allmännas ställning i denna samverkan göres starkare genom att en omfattande statlig affärsbanksrörelse organiseras, och försäkringsverksamheten förenklas och rationaliseras genom att föras över i samhällets hand. Som led i denna planmässiga hushållning tar programmet också sikte på statens medverkan vid export och import, vid en stabilisering och rationalisering av byggnadsverksamheten, vid rationaliseringen på lång sikt av jordbruksproduktionen, via en effektivisering av olika produktionsgrenar genom samarbete för standardisering och specialisering, vid rationalisering av hemarbetet.
I denna modell för planmässig hushållning anvisades den enskilde möjligheten att inom och via olika organisationer utöva sin skaparkraft och sitt medbestämmande:
n-- -- -- de (organisationerna) kan också bli medel för att utlösa de mångas självverksamhet, ge dem känslan av den frihet det innebär att vara med och bestämma över sitt eget öde, dra upp gränserna för den omkrets där den enskilde, i hägn av den trygghet organisationen skänker, kan fritt utveckla sin personliga egenart.
I allt väsentligt har denna modell följts, även om ett regelrätt förstatligande av företag inte har skett i fullt ut den omfattning som 1945 års program förutsatte.
I stället inriktades politiken på att socialisera kapitalbildningen och sparandet. I detta syfte fördes en lågräntepolitik med hjälp av valutakontroll och kreditmarknadsreglering. Skattefria avsättningar till investeringsfonder medgav billig finansiering så länge företagen inriktade sina investeringar på för det allmänna angelägna objekt. Vad som var angeläget avgjordes av riksbanken eller det planeringsråd som fanns på 1960- och 1970-talen.
För företagen var det under denna tid lönsamt att investera i objekt med allt lägre förräntning. Samtidigt låstes investeringarna in i de befintliga företagen. Genom dubbelbeskattningen av aktier blev det synnerligen olönsamt att låta aktieägarna få del av vinsten. Därmed tillfördes kapitalmarknaden aldrig de medel som skulle ha behövts för satsningar i nya företag och ny teknik. Genom räntesubventionerna blev det huvudsakligen bostadssektorn som kunde tillgodogöra sig låga räntor. Denna politik har följts som framgår av det socialdemokratiska partiprogrammet 1990:
Den privata äganderätten kvarstod visserligen, men den privatkapitalistiska produktionsordningen, där det enskilda vinstintresset sågs som överordnat alla andra intressen, förändrades på avgörande punkter.
En allt större del av produktionsresultatet har undandragits kapitalismens fördelningsprinciper för att i stället fördelas solidariskt efter behov. Medborgarrätt har steg för steg ersatt penningens rätt.
Under efterkrigstiden fram till senare hälften av 1960-talet skedde denna utveckling i brett samförstånd såväl politiskt som med arbetsgivarnas medverkan i den trepartssamverkan i korporativa former som utövades i en mängd olika samarbetsorgan, kommittéer och kommissioner, i vilka staten och de fackliga organisationerna var helt dominerande. Denna period kännetecknades av den s k Saltsjöbadsandan och bröts först i och med den omfattande arbetsrättsliga lagstiftningen under 1970-talets första hälft.
Den röda tråden i den socialdemokratiska politiken har varit den fulla sysselsättningen som överordnats alla andra politiska mål. Navet i denna politik har varit och är den solidariska lönepolitiken som i kombination med skattepolitiken syftar till en långtgående utjämning av alla inkomster. Prisstabilitet och balans i utrikeshandeln har betraktats som restriktioner.
1945 års tankar var 1990 fortfarande högst aktuella:
Från demokratiska utgångspunkter är det således bestämmanderätten över produktionen och produktionsresultatens fördelning som är det centrala, inte äganderätten. -- -- -- det kan vara nödvändigt att i olika former påverka och förändra ägarstrukturen i näringslivet -- -- -- ett medel för detta är kollektivt delägarskap via den kollektiva kapitalbildningen. -- -- -- I den omfattning som viktiga gemensamma behov gör det nödvändigt är socialdemokratin också beredd att i samhällets ägo eller under samhällets kontroll överföra naturtillgångar, kreditinstitut eller enskilda företag.
Planhushållning sätts nu inte i motsatsställning till marknadsekonomi. De politiska målen anses kunna uppnås genom en kombination av samhällelig styrning och marknadshushållning. Detta görs emellertid endast till en fråga om vilken metod som i varje enskilt fall är mest lämplig.
Också sparandet omfattas av dessa tankegångar:
Folkliga intressen måste göras delaktiga i den förmögenhetstillväxt, som blir följden av att en del av produktionsresultatet alltid måste avsättas för sparande och investeringar. Denna delaktighet, som är nödvändig för att motverka så väl stora förmögenhetsskillnader som obalanser i inflytande över produktionen, förutsätter en kapitalbildning i demokratiskt kontrollerade former och som kommer alla till godo på ett rättvist sätt. Eftersom enskilt sparande aldrig har visat sig kunna motsvara dessa krav, måste det kompletteras och balanseras av olika former av kollektivt sparande och kollektiv kapitalbildning.
Dessa tankar och ambitioner har varit vägledande för den politik som har bedrivits under efterkrigstiden. De har lett till en regleringsekonomi med ett närmast konfiskatoriskt skattetryck.
Efterhand har alltmer av sparandet och kapitalbildningen kollektiviserats. Den statliga och fackliga kontrollen av företagen och löntagarna har successivt stärkts. Sedan andra hälften av 1960-talet har ekonomin fungerat allt sämre.
3.4 Den sociala bostadspolitiken
Planhushållningsmodellen har satt sin prägel också på bostadspolitiken.
Egnahemsrörelsen växte sig stark fram till andra världskriget. Den var en hjärtefråga för arbetarrörelsens grundare och omfattades av Per Albin Hanssons folkhemstanke. Enfamiljshuset som oftast uppfördes som självbygge sågs som lösningen på den bostadsnöd som uppstod som en följd av den stora inflyttningen från landsbygden till framför allt de större städerna. Trädgårdsstäder uppfördes i städernas utkanter.
Denna välstånds- och frihetsskapande politiska filosofi bröts med hyres- och bostadsregleringarna under andra världskriget.
Arbetarrörelsens efterkrigsprogram konstaterar:
nPå bostadsområdet är den statliga kredit- och subventionsverksamheten numera utslagsgivande. Det kan sägas att staten genom denna verksamhet styr större delen av bostadsproduktionen.
I sina memoarer beskriver Tage Erlander utvecklingen:
De omvälvande förändringar som hela bostadspolitiken blev utsatt för under krigsåren kom att leva vidare i sina huvuddrag. Kanske kan man säga att genombrottet för en social bostadspolitik är en av de mest genomgripande omvälvningar som det svenska samhället har genomgått. Man kan tala om en socialisering av fastighetskreditsystemet och om en planhushållning av en hel sektor i vår ekonomi. Bostadsmarknaden ställdes under samhällets kontroll.
En flora av regleringar infördes: hyresreglering, tillståndstvång för nybyggnader som kompletterades med ett detaljerat kvotsystem för såväl bostäder som industribyggnation, lånebestämmelser som gynnade de allmännyttiga företagen. Länsarbetsnämnderna avgjorde om byggprojekt var önskvärda med hänsyn till arbetsmarknaden. Det kommunala plan- och byggmonopolet infördes. Detaljerade byggnormer utarbetades. Hyresgästföreningen fick monopol på hyresförhandlingar.
Efter en period av betydande bostadsöverskott 1939-- 1942, uppstod som en följd av den reducerade byggverksamheten under krigsåren ett mindre underskott. Detta blev startpunkten för en bostadspolitik som fram till 1969 åstadkom en bostadsbrist på 500.000 lägenheter. Detaljerade regler infördes för fördelningen av bostäder via de kommunala bostadsförmedlingarna. Bostadsköerna var oändliga.
Under denna tid decentraliserades kontrollen av praktiskt taget all byggverksamhet till kommunerna som tog tillfället i akt att prioritera de egna s.k. allmännyttiga företagen. Mellan 1939 och 1948 minskade de privata byggnadsföretagens andel av bostadsbyggandet från 76,1 procent till 20,7 procent, medan de kommunala bostadsföretagens andel ökade från 15,4 procent till 62,0 procent.
Småhusens andel av bostadsbyggandet halverades.
Under det miljonprogram som i slutet av 1960-talet igångsattes för att bygga bort bostadsbristen tillkom de stora höghusområdena i städernas ytterkanter och förorter, vilka i dag utgör stora sociala och ekonomiska belastningar på såväl de boende som kommunerna.
Tabell 3.1 Bostadsbeståndets fördelning 1985 på olika ägarkategorier i procent.
Kategori Offentligt ägda Allmän- nytta Bostads- rätt Privata personer Enskilda företag
Flerbostadshus 2,7 37,8 27,7 17,7 14,1 Småhus 1,9 2,1 2,6 92,0 1,2 Alla lägenheter 2,3 21,4 16,2 51,9 8,2 Källa: SCB, Folk- och bostadsräkningen 1985.
Tillgången på bostäder har pendlat mellan överskott och underskott.
Regleringen av bostadsfinansieringen och finansinstitutens placeringar i kombination med de statliga subventionssystemen ledde till att en betydande del av det samlade finansiella sparandet låstes in i den reglerade delen av bostadsmarknaden.
3.5 Skatter
Steg för steg har socialdemokraterna under de senaste trettio åren sett till att ge Sverige tätpositionen i den internationella skatteligan. De har medvetet och ideologiskt kämpat för att höja skattetrycket och bygga upp en offentlig sektor som skall ta hand om medborgarna från vaggan till graven. Tanken har varit att staten skall sköta om allt i samhället inklusive sparandet och alla försäkringar.
Arbetsersättningen, dvs den del av lönen som individen får behålla som belöning för sitt arbete efter arbetsgivaravgifter, skatt, moms och punktskatter, sjönk stadigt från 1960 till 1980. För en vanlig inkomsttagare sjönk arbetsersättningen från 50 procent ner till ca 25 procent, och i de högre inkomstlägena sjönk ersättningen för individens arbete ner till 20 procent. För de verkliga höginkomsttagarna återstod, efter det att det offentliga tagit ''sitt'', endast 12 procent (diagram 3.6). Detta mycket höga totala skattetryck skadade landet.
Diagram 3.6
Under 1980-talet skedde som framgår av diagrammet vissa förbättringar av arbetsersättningen. Därefter vidtog en drastisk omsvängning av skattepolitiken som initierades i och med skatteomläggningen 1991. Genom dessa insatser återställdes arbetsersättningen till ungefär de nivåer som gällde i slutet av 1960-talet.
Skatteuttaget på riskkapital visar ett lite annat utseende. Här fick den riskvillige så tidigt som 1960 se 70 procent av avkastningen försvinna i skatt. 1980 var skatten uppe i 87 procent. Genom skatteomläggningen och borttagandet av dubbelbeskattningen på utdelningar sänktes den totala riskkapitalskatten till under 50 procent.
Diagram 3.7
Med dessa siffror vid handen är det inte svårt att förstå att skattesystemet fick förödande effekter på såväl arbete som sparande. Att tillväxten mattas med 87-procentiga riskkapitalskatter och 90-procentiga marginalskatter på arbete är en självklarhet. Snarare förvånas man av hur stark konjunkturuppgången var som orkade bära dessa perversiteter. Sammantaget kan man dock konstatera att Sverige med världens högsta skattetryck försatte en historisk chans att få en positiv bytesbalans och därmed betala av sina skulder under den osedvanligt långa och starka högkonjunkturen under 1980-talet. Den hårda skattebelastningen i allmänhet och de höga kapitalskatterna i synnerhet gör det naturligtvis mycket svårt att bygga upp och vidmakthålla ett enskilt ägande och skapa sig en trygghet genom privat sparande.
3.6 Lönebildning och socialförsäkringar
Att lön är ersättning för en arbetsinsats låter som en självklarhet. I Sverige har dock kopplingen mellan lön och arbetsinsats varit klen. Detta beror på flera faktorer. Dels beror det på ovan berörda skattesystem men det beror också på de högt satta sociala skyddsnäten. Tillsammans har det inneburit att många heltidsarbetande efter skatt erhållit en lägre arbetsersättning än de kunnat erhålla om de levt på socialförsäkringar och/eller socialbidrag. Löneskillnaderna i Sverige efter skatt har varit extremt små. Det har dels inneburit att det inte har lönat sig att jobba extra. Än värre har det inneburit att incitamenten för den enskilde medarbetaren att öka sin kompetens eller ta på sig ett ökat ansvar i företaget minimeras. Möjligheten att påverka sin egen lön har varit dålig.
En komponent i utvecklingen mot en likformig lönestruktur har varit det omfattande systemet för socialförsäkringar, huvudsakligen finansierade av arbetsgivaravgifter.
Avsikten har varit dels att tillhandahålla ett skydd för inkomstbortfall i alla tänkbara skeden av livet, såsom sjukdom, pensionering, vård av barn och arbetslöshet. De allmänna socialförsäkringarna har kompletterats med ett betydande antal avtalsförsäkringar.
Arbetsgivaravgifterna för de allmänna försäkringarna uppgick 1994 till 32,86 procent på lönesumman. Avtalsförsäkringarna uppgick till 6,0 procent för LO- anslutna (varav 3,1 till STP-pension) och 6,8 för tjänstemän (varav 6,1 procent till ITP-pension). Det är således en avsevärd del av tillgängligt löneutrymme som intecknas för obligatoriska försäkringar.
Inbetalda avgifter till de allmänna försäkringarna täckte 1994 61,6 procent av de totala utgifterna. Utbetalningarna över de allmänna systemen motsvarade 1993 mer än 21 procent av BNP.
Den samlade effekten på fördelningen av skatter och transfereringar över livet är svårförutsebar. Än mer svårförutsägbara blir effekterna om avtalspensionerna tas med i beräkningarna. Den solidariska lönepolitikens utjämningseffekter ger höga marginalskatter i kombination med att en avsevärd del av löneutrymmet tagits i anspråk för arbetsförsäkringar, och ett alltmer omfattande offentligt bidrags- och socialförsäkringssystem har successivt minskat sambandet mellan individens arbetsinsats och arbetsersättningen.
Sedan mitten av 1980-talet har dock tre tydliga tendenser till en ny och mer prestationsinriktad lönepolitik gått att urskilja: den individuella lönesättningen och decentraliserade löneförhandlingar men också de individuella vinstandelar som fler och fler företag infört för att ge de anställda del av de egna företagens vinster. Trots dessa faktorer är kopplingen fortfarande svag mellan arbetsinsats och arbetsersättning. Sverige har blivit ett höglöneland för lågutbildade och ett låglöneland för högutbildade. Med de nya spelregler som håller på att växa fram med globalisering, ökad rörlighet och fria kapitalflöden kommer det inte att vara möjligt länge till för Sverige att ha civilingenjörer som har 40 procent lägre lön än sina tyska kollegor.
Den kraftiga utbyggnaden av de kollektiva skyddsnäten har medfört att många enskilda hushåll dragit slutsatsen att de inte själva behöver spara för framtida behov eller för att ha en buffert för oförutsedda händelser. Ett eget sparande kan tvärtom i många fall leda till väsentligt sämre förmåner från det allmänna än eljest.
Utbyggnaden av de kollektiva försäkringssystemen och socialpolitikens utformning har därmed bidragit till att hushållens sparande i Sverige traditionsenligt varit lägre än i jämförbara länder. Detta bekräftades i rapporten ''Pensionssystemets inverkan på hushållens sparande'', där det konstateras:
Enligt fyra av fem ekonometriska studier som gjorts på svenska data har ATP minskat hushållens sparande. Resultaten från dessa studier är att sparkvoten skulle varit mellan 1,5 och 4 procentenheter högre under 1960- och 1970-talet om pensionssystemet inte ändrats och ATP således aldrig införts.
Efter hand har socialförsäkringarna tagit allt större del av tillgängligt löneutrymme i anspråk. Trots detta kan utställda löften inte infrias. Trots att avgifter och skatter ökar måste förmånerna reduceras.
Detta innebär att den kraftiga höjning av skattetrycket som socialdemokraterna från hösten 1994 genomfört i syfte att ta i anspråk privat konsumtionsutrymme för den offentliga sektorns räkning motverkar sitt syfte genom att den återigen leder till minskat konsumtions- och investeringsutrymme för hushållen och därmed minskad tillväxt i ekonomin.
Hushållen har, liksom nationen, hamnat i en rävsax. Det under senare år ökade hushållssparandet riskerar att vändas i sin motsats. Skatter och avgifter motverkar tillväxten i ekonomin och den reallöneökning som hushållen skulle behöva för att med eget sparande bygga upp en ekonomisk trygghet.
3.7 Fondsocialismen
Den likformiga lönestrukturen på hela arbetsmarknaden som har utgjort kärnan i arbetarrörelsens politiska/fackliga utjämningsideologi har lett till en utslagning av företag som inte har kunnat betala de centralt överenskomna lönerna. Samtidigt har lönsamma företag förhindrats att låta medarbetarna få del av goda vinster i form av lokala löneökningar eller vinstdelning. Detta förhållande har ansetts utgöra ett problem genom att det i de lönsamma företagen uppstått s.k. övervinster som har uppfattats som ''en löntagarnas present till företagen''. Sådana ''övervinster'' har uppfattats som anstötliga och ett störande inslag i politiken.
En metod för att eliminera dessa störande inslag har varit att genom olika former av kollektiv kapitalbildning dra in vinstmedlen till av staten och/eller de fackliga organisationerna kontrollerade fonder. Löntagarfonderna som infördes 1983 -- och som avvecklades av den borgerliga regeringen -- är det tydligaste och mest kända exemplet på denna form av kollektiv kapitalbildning.
AP-fonderna är ett annat exempel på hur sparande har undandragits den enskildes inflytande och kontroll genom att, i detta fallet, lönemedel indragits till statligt kontrollerade fonder, varifrån de huvudsakligen använts för att finansiera det kommunala bostadsbyggandet. Därigenom har också privat pensionssparande motverkats. Efter hand har AP-fondernas möjligheter att placera i aktier utvidgats. Fondernas uppgift i pensionssystemet har emellertid endast varit att utjämna utbetalningarna mellan år med låga respektive höga utbetalningar.
En annan effekt av den socialdemokratiska politiken är att kapitalbildningen och därmed ägandet koncentrerats till storföretagen. Därav uppstod behovet av en utvidgning av statens intressen som ägare av företag. Statsföretag och annan offentligstyrd affärsverksamhet är exempel på hur denna politik har misslyckats vilket emellertid endast i ringa grad har avskräckt från fortsatta försök.
Investeringsfonderna och deras förvaltning utgjorde också en form för staten att kontrollera företagens användning av avsatta vinstmedel. Systemet med investeringsfonder ledde till att kapital och investeringar låstes in i de befintliga företagen och har därmed medverkat till den starka koncentrationen av mycket stora företag.
Fondpolitiken har efter hand försetts med nya skott. 1990 infördes t.ex. ett statligt förvaltningsbolag i syfte att äga och förvalta aktier i ett antal stora företag. Regionala riskkapitalbolag inrättades i syfte att köpa andelar i småföretag.
1988 presenterade LO:s demokrati- och inflytandeutredning med nuvarande biträdande arbetsmarknadsministern Leif Blomberg som ordförande förslag till ett ansenligt antal olika fonder som skulle dra in mycket stora belopp från näringslivet och arbetstagarna till det som kallas ett ''kollektivt nationellt kapital''.
Motivet för denna herostratiska fonduppbyggnad formulerades i rapporten:
I Sverige ger välfärdsstaten skydd både mot inkomstbortfall vid sjukdom, kostnader vid sjukvård, studier samt internationellt jämförelsevis förmånliga bostadslån och stor andel allmännyttigt boende. Vår bedömning är därför att välfärdsstaten som helhet minskar hushållens anledning till sparande. Slutsatsen är därför att staten behöver överskott för att motverka ett totalt sparandeunderskott i ekonomin.
Övervinstproblematiken plågade de socialdemokratiska regeringarna under 1980-talets inflationsekonomi. Likviditets- och vinstindragningar från företagen förekom ymnigt liksom extra avsättningar till investeringsfonderna. Nya fonder uppstod, såsom arbetslivsfonden.
Nu återknyter den socialdemokratiska regeringen till denna politik dels genom att höja avkastningsskatten på privat pensionskapital till 15 procent, dels genom att ge AP- fonderna rätt att placera i aktier. Samtidigt återinförs sociala avgifter på vinstandelar i företagen.
3.8 Det offentligförsörjda Sverige
Som framgår av diagram 3.8 fick Sverige en extremt sammanpressad struktur för disponibel inkomst per hushåll. Mellan bruttoinkomsten i decilgruppen med lägst bruttoinkomst (mestadels pensionärer och studerande ungdom) och decilen med högst bruttoinkomst skiljde det 1987 nästan hundra gånger. Skillnaden mellan högsta och lägsta gruppen efter skatter och transfereringar, är utjämnade till en faktor fyra. För medelinkomsttagarna (i decilerna 5 och 6) skiljer det endast en faktor två i disponibel inkomst. Skatteomläggningen 1990 minskade dessa kraftiga marginaleffekter. Skattehöjningar fr.o.m. hösten 1994 innebär att marginaleffekterna återigen ökar.
Diagram 3.8 Faktorinkomster och disponibla inkomster i Sverige Källa: SCB
Skatteomläggningen 1991 minskade dessa kraftiga marginaleffekter. Skattehöjningarna från och med hösten 1994 innebär emellertid att marginaleffekterna återigen ökar.
En undersökning om Sveriges medborgares inkomster i olika kommuner som gjorts av Temaplan på uppdrag av SABO visar hur huvuddelen av befolkningen 1992 var beroende av den offentliga sektorn för sin försörjning. Endast i 36 kommuner får huvuddelen av invånarna sin inkomst från näringslivet. I 250 kommuner står den offentliga sektorn för huvuddelen av invånarnas inkomster i form av lön från stat och kommun eller via socialförsäkringar. Det finns t.o.m. många kommuner där enbart socialförsäkringarna är den största inkomstkällan.
Orsakerna till detta mycket stora bidragsberoende i stora delar av landet är många. En förklaring är att den självklara regeln om att arbete måste löna sig inte längre gäller. Det är i dag ett stort antal hushåll som trots allt inte når upp till socialbidragsnivån, dvs den ersättning som ett motsvarande hushåll kan få ut med gällande socialbidragsnorm.
En undersökning 1991 (ESO 1994:81) visar att arbetsinkomsten för 50 procent av gifta med tre barn inte nådde upp till socialbidragsnivån. För ensamstående med två barn var siffran hela 90 procent. Reservationslönen, d.v.s. den lön som en familj behöver ha för att nå upp till socialbidragsnivån efter skatt och barnbidrag m.m. är i dag betydligt högre än ingångslönen i flertalet yrkeskategorier. Av tabellen nedan framgår t.ex. att en ensamstående måste få en lön som överstiger 9.300 kronor/månad för att det över huvud taget skall löna sig att arbeta.
Tabell 3.8 Beräknade ''reservationslöner'' i dagens system, d.v.s. krav på lön före skatt för att nå upp till socialbidragsnivån.
Familjetyp 1994 års regler Om inte barn/bostadsbidrag m.m. skulle utges
Ensam utan barn 9 300 9 500 Ensam med två barn 8 400 21 400 Gifta utan barn 6 900 6 900 Gifta med tre barn 12 100 14 800
När respektavståndet mellan dem som arbetar och dem som passivt lever på bidrag i många fall är negativt minskar intresset för att arbeta. Normer och värderingar löses upp när individen inte kan påverka sin situation. När enda sättet att bli rik för en vanlig medborgare är att ägna sig åt lotto, trav och stryktips är någonting fel. När det dessutom har byggts upp en kultur av missunnsamhet och avundsjuka som drabbar dem som mot förmodan ändå lyckas med konststycket att, genom hårt och enträget arbete, skapa sig en privat förmögenhet befinner sig landet på väg utför.
n3.9 Vägen utför
Från att ha haft en av världens snabbast växande ekonomier under stora delar av 1900-talet bröts trenden under 1970-talet. Sverige fick en betydligt sämre ekonomisk tillväxt än sina konkurrenter. Resultatet syns i tabellen nedan. Sverige rasade från tredjeplatsen på välståndslistan år 1970 till plats nummer 17 år 1993.
Tabell 3.3
Källor: OECD National Accounts och Main Economic Indicators
nBytesbalansen är ett grovt mått på de löpande utrikes affärerna. Den visar skillnaden mellan vad som produceras i landet och vad vi gör av med. Om landet har överskott i bytesbalansen så innebär det att landet producerar mer än vad det gör av med och om det förbrukar mer än det producerar uppstår ett underskott i bytesbalansen. Ett underskott något enstaka år är inget problem för ett land. Däremot bör man sträva mot att bytesbalansens saldo över ett antal år skall vara i balans, dvs underskott vissa år skall täckas av överskott andra år.
Av diagram 3.9 framgår att Sverige inte lever upp till den målsättningen. Under hela högkonjunkturen på 80-talet lyckades man inte få upp bytesbalansen ordentligt över nollinjen en enda gång. Från 1974 till 1994 har landet haft en negativ bytesbalans nästan varje år. Landet har tvingats låna pengar utomlands, vilket ytterligare spätt på underskottet i bytesbalansen när räntorna på utlandsskulden skulle betalas.
Diagram 3.9 Bytesbalansen 1974--1994
Källa SAF
Skillnaden mellan nettoinvesteringar och nettosparande är saldot i bytesbalansen. Bytesbalansens saldo utgör landets totala finansiella sparande. När bytesbalansen är negativ, föreligger totalt sett för hela landet ett sparandeunderskott. En nedgång av bytesbalansens saldo behöver inte vara negativ om utlandsupplåningen används till investeringar. Tyvärr har detta inte varit fallet i Sverige. Här har såväl nettoinvesteringarna som nettosparandet trängts undan av konsumtion. Detta är en av anledningarna till den låga tillväxten i svensk ekonomi.
Diagram 3.10 Nettosparande och nettoinvesteringar 1970--1993
Skillnaden mellan nettoinvesteringar och nettosparande är saldot i bytesbalansen. Med några få undantag har nettoinvesteringarna legat på en högre nivå än nettosparandet under de senaste 20 åren. Sverige har därmed fortlöpande ökat skuldsättningen i utlandet. Källa SAF 4. Sparandet 4.1 Det finansiella sparandet
Det totala finansiella sparandet är lika med bytesbalansens saldo. Det kan delas upp i offentligt finansiellt sparande och privat finansiellt sparande. Socialdemokraterna byggde under 1960- och 1970-talen medvetet upp ett stort offentligt sparande genom överuttaxering av skatter. Detta offentliga sparande användes sedan för investeringar i miljonprogrammets mycket omfattande bostadsbyggande. Med den förda högskattepolitiken trängde man också effektivt undan det privata sparandet. Under 1980-talet ökade det offentliga sparandet åter som en följd av högkonjunkturen och ökade skatteinkomster. Under 1990- talet har det offentliga sparandet däremot blivit starkt negativt på grund av lågkonjunkturen, räntor på utlandslån och minskade skatteinkomster.
Diagram 4.1 Sparande i privat och offentlig sektor 1970-- 1993
Under 1990-talets första år har en omfördelning av sparandet ägt rum. Det offentliga sparandet har minskat kraftigt medan det privata sparandet inom företag och hushåll förbättrats betydligt. Källa SAF
Det privata finansiella sparandet kan delas upp i finansiellt företagssparande och finansiellt hushållssparande. Som framgår av diagram 4.2 låg hushållens sparande under 1970- och 1980-talen på en låg nivå, för att sjunka till klart negativt under slutet av 1980-talet. Först under 1990-talet har det privata sparandet nått upp till internationellt godtagbara nivåer. Det totala sparandet har således varit i stort sett konstant; parallelliteten är 0,93, vilket är unikt.
nDiagrammet visar också hur den politiska kontrollen över sparandet ökar under socialdemokratiska regeringar, medan den minskar under borgerliga regeringar med följd att bytesbalansen förbättras.
Diagram 4.2 Finansiellt sparande i företag och hushåll 1970--1993
Företagens och hushållens finansiella sparande har ökat kraftigt under de senaste åren. Källa SAF 4.2 Hushållens sparande
Motiven för att spara är många. En del sparar för att förränta sitt kapital, andra sparar för att köpa en bil, ytterligare andra vill lägga upp en buffert för att kunna möta oförutsedda framtida utgifter. En sparteori som rönt ökat intresse är livscykelsparandet. Enligt denna teori strävar hushållen mot att upprätthålla en viss konsumtionsprofil över en livscykel. En viktig slutsats i denna teori är att tillväxt i form av såväl en befolkningsökning som en ökning av hushållens inkomster (efter skatt) har en positiv effekt på sparandet.
Hushållens disponibla inkomster utgör ca 60 procent av BNP. Hur dessa inkomster fördelas mellan konsumtion, investeringar och finansiellt sparande har stor betydelse för landets ekonomi. Som framgår av tabell 4 uppgick den genomsnittliga disponibla inkomsten 1985 till 89 100 kronor per invånare. Av dessa pengar användes 87 000 kronor till konsumtion och 2 100 kronor till sparande varav 1 000 kronor var finansiellt sparande. 1988 hade den disponibla inkomsten ökat till 92 500 och konsumtionen ökat till hela 97 000 kronor, vilket gav ett negativt hushållssparande på 4 500 kronor och det finansiella sparandet var än lägre -5 700 kronor. Det innebar att hushållen lånade till konsumtion. Bara några få år senare var bilden helt omvänd. 1993 var den disponibla inkomsten 97 700 kronor men konsumtionen hade minskat till 90 600 kronor och det finansiella sparandet ökat till +9 100 kronor, dvs cirka 9 procent av den disponibla inkomsten. På bara fem år hade alltså det finansiella sparandet ökat från -5 700 kronor till +9 100 kronor.
Tabell 4 Hushållens disponibla inkomst, konsumtion och sparande, 1985--93
Per capita, 1993 års prisnivå
Disponibel inkomst Privat konsumtion Hushållens sparande Hushållens finansiella sparande 1985 89 100 87 000 2 100 1 000 86 92 200 91 000 1 200 500 87 92 400 95 000 -- 2 600 -- 4 600 88 92 500 97 000 -- 4 500 -- 5 700 89 93 000 97 500 -- 4 500 -- 4 900 1990 96 100 96 700 -- 600 -- 2 000 91 100 100 97 100 3 000 3 000 92 102 200 94 700 7 500 8 800 93 97 700 90 600 7 100 9 100 Källa: Nationalräkenskaperna och befolkningsstatistiken samt egna beräkningar 4.3 Hushållssparandets betydelse
Före avregleringen av valutamarknaderna i slutet av 1980- talet var hushållens sparande mycket viktigt för landets kapitalbildning. I och med att kapitalmarknaderna i dag är globaliserade och valutaregleringen avskaffad har sambandet mellan hushållens finansiella sparande och kapitalbildningen i Sverige minskat. I en fri ekonomi kan svenskarna i dag placera sina sparpengar i det land man vid en given risk får den bästa avkastningen. Därav följer att Sverige måste ha en avkastning på investeringar i nivå med omvärlden, om man vill behålla det nationella kapitalet och även locka utländska kapitalplacerare.
För finansieringen av mindre och medelstora svenska företag, som inte kan locka till sig globalt kapital, är inhemskt sparande fortfarande mycket viktigt. Här är det oftast svenska banker som lånar ut delar av behövligt kapital, under förutsättning att tillräckligt eget kapital samlats in av företaget. Detta egna riskkapital kommer oftast från företagaren, delägare och andra närstående. För att detta startkapital skall kunna samlas in är det mycket viktigt att det finns ett privat sparande. Härav kan man dra slutsatsen att en viktig faktor för nyföretagande i Sverige är att det finns ett utbrett finansiellt hushållssparande.
4.4 Fördelningen av hushållssparandet
Det tidigare skattesystemet har av många experter utpekats som en viktig faktor när det gäller hushållssparandets inriktning. Genom att systemet gynnade vissa sparformer och missgynnade andra fick det snedvridande effekter på sparandet. Beskattningen av aktier och banksparande missgynnades, medan sparande i egna hem, fritidshus, konst och diamanter gynnades.
Dessa snedvridningar minskades drastiskt i samband med skatteomläggningen 1991 som syftade till en mer likformig beskattning av olika sparformer. Härmed ökade lönsamheten i det samhällsekonomiskt viktiga finansiella sparandet i aktier och bank på bekostnad av realsparandet i bostäder och kapitalvaror.
Fördelningen av hushållens sparande är viktig. Ett finansiellt sparande innebär att hushållen avstår från reala resurser och istället lånar ut dessa till andra viktiga sektorer i samhället, där det kan användas till produktiva investeringar. Ett realt sparande å andra sidan innebär att hushållen ökar sin egen kapitalbildning, oftast i form av en bostad eller ett fritidshus.
I tabellen nedan visas hur hushållens uppdelning av sparandet uttryckt som procent av disponibel inkomst ändrats från 1970-talet till 1993. Som framgår var banksparandet under 1970-talet den dominerande sparformen med 8,2 procent för att 1993 vara nere på 0,6 procent. Ett omvänt beteende visar det frivilliga försäkringssparandet som ökat från 1,4 procent under tidigt 1970-tal till 3,4 procent 1993.
Tabell 4.1 Hushållssparandet komponentuppdelat och totalt utifrån olika spardefinitioner. Medelvärde för olika tidsperioder 1971--89 samt årstal 1990--93, uttryckta i procent av hushållens disponibla inkomst.
1971--75 1976--80 1981--85 1986--89 90 91 92 93 Hushållens sparande
1. Bankinlåning 8.2 7.0 5.0 4.9 3.6 4.7 --0.6 0.6 2. Allemanssparande
0.8 2.3 --1.2 0.9 0.7 --0.4 3. Obligationer 1.1 2.2 2.0 0.8 --0.5 --1.2 2.0 --0.2 4. Aktier --0.8 --0.4 --0.6 0.2 --5.2 --3.2 --1.1 0.3 5. Friv. försäkrings- sparande 1.4 1.1 2.0 2.8 3.2 2.4 2.2 3.4 6. Övrigt 0.9 0.8 1.4 1.3 4.9 --0.9 3.7 4.5 7. Nettonyupplåning --11.6 --11.5 --9.8 --16.2 --7.0 0.3 1.8 1.3 8. Finansiellt spa- rande (1+2+3+4+5+6+7)
--0.8 --0.8 0.7 --3.9 --2.1 3.0 8.6 9.3 9. Realt sparande 4.3 4.5 1.9 1.1 1.5 0.0 --1.2 --2.1 10. Sparkvot 1 (8+9) 3.5 3.7 2.6 --2.8 --0.6 3.0 7.4 7.2 Källa: Nationalräkenskaper och beräkningar; professor Lennart Berg 4.5 Sparandet under 1990-talet
Svenskt och nordiskt sparande har under lång tid skilt sig från mönstret i övriga OECD. Kännetecknande har varit ett högt realt sparande och ett lågt eller negativt finansiellt sparande. Sparkvoten har legat på en låg nivå jämfört med de stora OECD-länderna. Om man jämför sparkvoten för finansiellt sparande blir skillnaderna ännu större. Det långvariga negativa sparandet har i kombination med stora investeringar i hus och kapitalvaror gjort att hushållen i slutet av 1980-talet var kraftigt skuldsatta.
Trots det positiva hushållssparandet under 1990-talet är det långt kvar innan hushållen är skuldfria. De kraftiga skulderna som hushållen drog på sig under 1980-talet p.g.a. hög inflation i kombination med ogynnsamt klimat för sparande och arbete men bra klimat för att låna och spekulera i fastigheter, konst och diamanter gör att det kommer att ta många år av sparande och amorteringar innan hushållen når upp till ett skuldfritt läge. Av diagrammet nedan framgår med önskvärd tydlighet att hushållen fortfarande är finansiellt svaga. Att i dag försöka måla ut hushållssparandet som för högt är fel.
Diagram 4.3
Det finns minst två skäl för hushållen att fortsätta spara i minst den omfattning man ligger på i dag dels är hushållens skuldsättning fortfarande oroväckande hög, vilket gör dem mycket känsliga för höga räntor; dels finns det tydliga tecken på att statens trygghetssystem i form av socialförsäkringar inte kan leva upp till socialdemokraternas löften om att förse medborgarna med ett fullgott försäkrings- och pensionssystem. Att bygga upp ett privat sparande kan visa sig vara nödvändigt för att kunna behålla en god levnadsstandard över livscykeln. Ett annat skäl är det nya ATP-systemet.
4.6 Det nya ATP-systemet
Det nya ATP-systemet skall fungera både på avgifts- och förmånssidan år 2000. Övergångstiden är dock lång, vilket innebär att det äldre systemet kommer att leva vidare 20--30 år fram i tiden tillsammans med det reformerade. På avgiftssidan införs successivt förändringar från och med 1995.
En egenavgift till ATP-systemet på 1 procent har införts från och med 1995. Successivt kommer den tidigare folkpensionsavgiften att förvandlas till ATP-avgift, vilket hänger samman med att det framtida ATP-systemet svarar för alla ATP-pensioner från första basbeloppet, vilket inte är fallet i dag. Garantipensionen som ersätter folkpensionssystemet finansieras över statsbudgeten. Samma gäller pensionsrätt för barnår och värnpliktstjänstgöring. Redan i dag ges ersättning från sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsersättningen och liknande pensionsrättigheter. Dessa intjänade rättigheter har dock aldrig motsvarats av avgifter. I det framtida systemet blir det ändring härvidlag. De olika transfereringssystemen skall erlägga avgifter på utbetalade förmåner. Detta innebär att intäkterna till ATP-systemet blir jämnare över en konjunkturcykel.
ATP-systemet är i huvudsak fortfarande ett fördelningssystem. Detta innebär att de avgifter som kommer in under året i första hand skall användas för att betala utgående pensioner. Avgiftsöverskottet har tidigare fonderats i AP-fonderna. I det nya systemet skall ca 11 procent av avgifterna överföras till individuella fonderade premiereservsystem. Den enskilde får en betydande valfrihet, när det gäller att placera dessa medel, vilket beräknat på avgifterna 1994 motsvarar drygt 9 miljarder kronor. Detta belopp kommer att successivt öka, när folkpensionen växlats till ATP-avgift och när avgiftsuttaget gäller alla intjänade pensionsrättigheter.
ATP-systemet övergår från att vara ett förmånsbaserat system till ett avgiftsbaserat. Detta innebär att alla pensionsberättigade inkomster genererar pension, dvs att pensionen inte räknas ut med schablonregler såsom ''30 intjänandeår'' och ''de 15 bästa åren''. Inbetalade avgifter och livsinkomsten upp till förmånstaket 7,5 basbelopp samt tidpunkten när pension tas ut bestämmer pensionsnivån.
Ett avgiftsbaserat system måste vara individuellt, i motsats till det tidigare kollektiva systemet. Detta innebär två saker: det civilrättsliga skyddet stärks och de som intjänar pensionsrättigheter måste varje år få upplysning om pensionsrättigheternas förändring samt en skattning hur pensionsutfallet kan te sig vid fortsatt lönenivå och pensionsålder vid 61, 65 och 70 år.
Ett avgiftsbaserat system innebär primärt större osäkerhet om den framtida pensionsnivån. I realiteten är det sannolikt så att osäkerheten om pensionsnivåerna i det gamla systemet i dagens läge är större med tanke på de frekventa förändringar som genomförts genom politiska beslut. Genom den täta informationsgivningen om intjänade pensionsrättigheter i det nya systemet får den enskilde ett helt annat underlag för att fatta rationella beslut än de som är bundna till dagens system.
Pensionsrättigheterna för de pensionsdelar som kommer från fördelningssystemet, kommer att vara knutna till ett PGI-index (PensionsGrundande Inkomst), som bygger på en kombination av pris- och tillväxtindex.
Premiereservdelen kommer att förräntas med den uppnådda kapitalavkastningen.
Vid 1995 års övergång till de nya intjänandereglerna skall också informationen till hushållen/individen ske enligt det nya systemet.
Effekter på sparandet
Den enskilde kommer första gången ett pensionsbesked sänds ut att bli påtagligt medveten om att pensionsrättigheterna utgör en betydande förmögenhetstillgång. Pensionsbeskeden kommer att visa vilka betydande tillgångar ett bra pensionssystem kan generera.
Hushållen kommer också att bli medvetna om -- på ett mera handgripligt sätt -- skillnaderna mellan förräntning i ett tillväxtrelaterat system och ett som bygger på kapitalavkastning. Särskilt framskrivningarna av pensionstillgångarna till pensionsdag kommer att illustrera skillnaderna i behandlingen av ränta på ränta-effekter. Detta kan i förlängningen leda till krav på större premiereservandel i systemet. Detta är dock en fråga som ligger förhållandevis långt fram i tiden och som ingen kan spekulera över i dag. Det som är viktigt är att systemet är robust för även den här typen av ändringar. Avkastningsskattens effekter på framtida pensionsnivåer kommer också att få en konkret innebörd för en större allmänhet.
Pensionsbeskeden kommer dessutom att tydligt illustrera kostnaderna för tidiga pensionsavgångar. För dem som önskar gå i pension tidigt krävs i många fall ytterligare pensionssparande för att komma upp på en för den enskilde önskad pensionsnivå.
Informationen från pensionssystemet kommer att leda till möjligheter för den enskilde att fatta mer rationella sparbeslut. Pensionsavsättningar blir inte i första hand en fråga om skattehänsyn utan ett väl genomtänkt beslut om pensionsålder och pensionsnivå med en riskbuffert för sämre livsinkomst än beräknat. Ur statens synpunkt torde det vara angeläget med ett stabilt hushållssparande. Mycket talar också för att hushållens bättre och konkretare kunskaper om hur realtillväxt, inflation och kapitalavkastningen kommer att påverka de framtida inkomsterna, leder till en annan syn på beskattning, lönerörelser, företagsvinster och företagsinvesteringar etc. Hushållen får då en helt annan motivation att ta ansvar.
Tekniska frågor
Övergången till ett partiellt premiereservsystem innebär att klassificeringen av sparandet formellt kan ändras. Sparandet i AP-fonderna har betraktats som offentligt sparande inom den konsoliderade offentliga sektorn. Uppbyggnaden av ett premiereservsystem inom den offentliga försäkringens ram innebär formellt ett ökat privat sparande. Risken är att den statistiska redovisningen kommer att förvilla. Vad det är fråga om åtminstone i inledningsskedet är en omfördelning av sparandet från AP-fonderna till premiereservsystem i mer individuella former. Detta kan i sig få en väsentlig betydelse vad gäller sparandets användning på mikroplanet, men vid studier på makronivå kan inga korrekta slutsatser dras om hänsyn inte tas till de institutionella förändringar som reformeringen av ATP-systemet innebär.
5. Nya spelregler
Betydelsen av den avreglerade och snabbt globaliserade kapitalmarknaden skall inte underskattas. Genom en stor mängd mycket förfinade finansiella instrument kan placerare i dag sprida sina risker på ett helt annat sätt än tidigare. De stora internationella fonderna, bankerna och andra kreditgivare, med många miljarder att placera, kan i dag sprida sina risker över hela världen.
Sveriges långivare är i dag aktörer på den globala kapitalmarknaden. De anställda förvaltarna känner inget medlidande med en enskild nation. Deras uppgift är att med en av ägarna given riskprofil få en så bra avkastning som möjligt på insatt kapital. Härav följer att om ett land anses som en mindre säker långivare efter en intern analys eller om något av de stora kreditvärderingsinstituten såsom MoodyI s eller Standard & PoorI s sänker ett lands kreditvärdighet kräver kreditgivarna omedelbart en högre riskpremie, dvs ränta, för att låna ut pengar till landet i fråga. För att Sverige skall få en billig upplåning krävs att landet kan visa att man är en lågriskkund med en trovärdig ledning och ett gott renommé. Detta förtroende saknar Sverige.
De ekonomisk-politiska reformerna under 1980-talet och 1990-talets första år innebar såväl en avreglering av kredit- och valutamarknaden som en skatteomläggning. Ekonomiska bedömare är numera eniga om att den ordning i vilken reformerna genomfördes var illa vald.
Avregleringen på kreditmarknaden genomfördes före skatteomläggningen samtidigt som inflationen efter devalveringen 1982 i inledningen av högkonjunkturen, nådde rekordnivåer. Kredittillgången ökade. Det blev lönande att låna; realräntan efter skatt var synnerligen gynnsam och inflationen ''betalade'' lånen. Samtidigt urholkades värdet av banksparande och den reala avkastningen var negativ. Hushållens sparande minskade kraftigt.
Skatteomläggningen 1990--91 med sänkta marginalskatter och en lägre och mer enhetlig beskattning av sparande har radikalt ändrat inriktningen av hushållens sparande. Sparandet har under 1990-talets första år legat på ungefär samma nivå som under 1970-talet.
1970-talets hushållssparande bestod huvudsakligen av reala tillgångar i form av egna hem, fritidshus och kapitalvaror som delvis lånefinansierades. Under 1990-talet har hushållen dragit ner på sina reala tillgångar, slutat att låna och bygger därmed upp sina finansiella tillgångar. Att denna inriktning påverkar efterfrågan i ekonomin är uppenbart.
Många faktorer har medverkat till denna utveckling. Sjunkande värde på högbelånade småhus och en hög räntenivå i kombination med mindre avdragsvänliga marginalskatter leder till högre boendekostnader och medför att hushållen så mycket som möjligt strävar efter att minska sin skuldbörda. Lägre förmåner i socialförsäkringarna stimulerar till ökat sparande i privata försäkringar.
6. Den borgerliga regeringens politik 1991--94 6.1 Arvet
Då den borgerliga regeringen tillträdde var den svenska ekonomin i fritt fall. 1980-talets kostnadskris och förlorade marknadsandelar hade drivit fram ett kraftigt fall i produktionen och i exportsektorn. Investeringarna flyttade utomlands. Arbetslösheten ökade dramatiskt. Budgetunderskottet började växa. Hösten 1991 var Sverige på väg in i den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Valuta- och realräntechocken ledde till bank- och finanskrisen och en snabb nedgång av tillgångspriserna.
6.2 Ny start för Sverige
Den borgerliga regeringens politik baserade sig på ett ekonomisk-politiskt program, ''Ny start för Sverige'', som byggde på att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation. Inriktningen låg på reformer av välfärdssystem och avregleringar samt sänkta skatter i syfte att förstärka drivkrafterna för arbete, sparande och företagande. Under treårsperioden stärktes skyddet för flera grundläggande fri- och rättigheter. Det gällde bl.a. äganderätten, närings- och yrkesfriheten.
Flera förändringar gjordes i socialförsäkringarna i syfte att skapa ett stabilare och uthålligare system som förmår att bära sina egna kostnader. Överenskommelse träffades om ett nytt pensionssystem som skall avlösa ATP i nuvarande form. Samtidigt breddades pensionssparandet och förenklades genom införandet av det individuella pensionssparandet.
Skattepolitiken inriktades mot att i första hand sänka eller avskaffa sådana skatter som hämmar företagande, sparande och tillväxt. En rad skattesänkningar genomfördes i syfte att förbättra produktionens möjligheter.
Utvecklingen vände i rätt riktning. Inför valet 1994 kunde den summeras: tillväxten sköt fart, produktiviteten förbättrades och industriproduktionen steg. Inflationen var låg, exporten ökade liksom antalet riktiga arbeten. Den kraftiga nedgången i det finansiella sparandet som inleddes 1989/1990 bröts från 1993. Hushållssparandet ökade mycket snabbt liksom amorteringarna på skulderna. Räntebördan efter skatt var dock fortfarande hög.
Investeringsströmmarna vände tillbaka till Sverige som framgår av diagram 6.1 som visar dels utländska direktinvesteringar i Sverige 1982--1994, dels svenska direktinvesteringar i utlandet under samma period.
Diagram 6.1 Källa: SAF 6.3 Privatiseringar i Sverige 1991--94
Under den borgerliga perioden 1991--94 genomfördes ett omfattande statligt privatiseringsprogram i Sverige som inbringade över 23 miljarder kronor, gav ca 400 000 nya aktiesparare och skapade de två mest spridda -- i förhållande till befolkningen -- folkaktierna i Europa. Köpet av folkaktierna betalades med sparmedel och de nya ägarna uppgav till 80 procent att de såg köpen som långsiktiga investeringar. Enligt Aktiefrämjandets studier har antalet aktieägare i Sverige ökat under perioden från 3,2 till 3,8 miljoner personer. Det är dessutom en helt ny typ av aktieägare som kommit in på marknaden. Det är en stor andel kvinnor, de är lågavlönade, bor i landsorten, många kommer från Norrland och två tredjedelar är under 29 år. Till skillnad från många andra nya aktieägare -- som kommit till under senare år -- har den här gruppen inte gått via ägande av andelar i fonder utan blivit direktägare av aktier.
7. Återfall och återställare
Genom sin återställarpolitik har den socialdemokratiska regeringen sedan den tillträdde hösten 1994 återfallit till en uppseendeväckande traditionell socialdemokratisk politik. Den grogrund för företagsamhet och företagande som den borgerliga politiken skapade har raserats. Steg för steg återställs den politik och det samhällsklimat som ledde Sverige in i krisen med ökande arbetslöshet och ökande budgetunderskott.
Ur sparandesynpunkt kan förödelsen delas upp i fyra delområden:höjd skatt på arbete 34,4 mdkrhöjd skatt på sparande 11,8 mdkrfastighetsskatter 6,0 mdkrhöjda skatter på produktion 2,6 mdkr
Under hösten har den socialdemokratiska regeringen genom sin återställarpolitik förstört mycket av den grogrund för företagsamhet och företagande som den borgerliga politiken skapade. En stor del av kommunerna medverkar med höjda kommunalskatter. Steg för steg har nu det samhällsklimat som ledde Sverige in i krisen med ökande arbetslöshet och växande statsskuld återskapats.
Värnskatten, uppluckringen av inflationsskyddet samt höjda kommunalskatter innebär att det återigen blir mycket höga marginalskatter i Sverige, vilket utöver att minska viljan till extrainkomster, förkovran och viljan att ta på sig ett större ansvar, kraftigt minskar möjligheten till privat sparande.
Därtill kommer höjda arbetsgivaravgifter och egenavgifter vilket minskar löneutrymmet.
När det gäller höjda skatter på sparande finns ett flertal höjda skatter på riskkapital såsom att återinföra dubbelbeskattningen på utdelningar och att höja reavinstskatten på aktier. Vidare höjs bl.a. skatten på pensionssparande och kapitalförsäkringar.
Fastighetsskatter av olika slag är ytterligare ett sätt att beskatta sparande och investeringar för såväl medborgare som företag. Sammantaget har staten höjt skatter på arbete och sparande med över 50 miljarder kronor.
Genom drastiskt ökade skatter och försämrade förutsättningar för privat sparande kommer bidragsberoendet att befästas. Återigen skall svenska folket berövas möjligheten att genom arbete och sparande förkovra sig och bygga en egen trygghet för framtiden.
Det privata sparandet utnämns till ett hot mot det offentliga sparandet och den konsumtionsökning som förefaller vara den spik på vilken regeringen hänger upp sin ekonomiska politik; därför måste den privata sparkvoten sjunka. Detta framgick tydligt i regeringsförklaringen:
För det första finns det en väldig obalans i sparandet mellan den privata och den offentliga sektorn. Det finansiella sparandet i den privata sektorn väntas nästa år uppgå till 200 miljarder kronor, eller 13 procent av BNP. Det svenska folket sparar, men sparandet omvandlas inte till framtidsinvesteringar. Det leder till ökad arbetslöshet som i sin tur ökar de offentliga utgifterna och underminerar de offentliga finanserna.
Genom att i debatten beskriva det privata sparandet som att ''pengar läggs på hög'' bereds marken för fortsatta ingripanden och indragningar. Det finns inte någonting som socialdemokraterna fruktar mer än att det i Sverige skulle uppstå ett i verklig mening folkligt ägande.
8. Moderat politik inför 2000-talet 8.1 Ett spritt ägande
I en allt mer global ekonomi kommer såväl stora som små placerare att öka sin riskspridning. För Sverige innebär det att många svenska placerare kommer att leta sig till andra länder, kanske främst inom EU, för att förränta sitt kapital men också för att minska de politiska riskerna.
Allt fler svenskar misstror i dag de statliga kollektiva systemen som under lång tid gjort det mindre viktigt att spara.
Under långa tider har det svenska privata sparandet varit för lågt. Höga skatter och hög inflation har gjort många sparformer mindre lönsamma. Banksparande har under flera år varit direkt olönsamt medan skuldsättning varit lönsamt. I och med vändningen i början av 1990-talet ökade det svenska sparandet på några få år.
Sverige behöver ett ökat sparande i såväl den privata som den offentliga sektorn. Det innebär att politiken måste inriktas på att skapa ett långsiktigt stort överskott i bytesbalansen. Att likt socialdemokraterna försöka överföra hushållens sparpengar till de offentliga systemen löser inte problemet. Sveriges problem är inte att det sparas för mycket i hushållen utan att det sparas för litet i den offentliga sektorn.
Hushållens sparande har under de senaste åren ökat till en nivå som börjar närma sig den som är gängse i andra demokratiska industriländer. Detta är en sund utveckling som bör stimuleras. Det är oss helt främmande att betrakta hushållens sparande som ett hot mot samhällsekonomin. Tvärtom utgör ett högt och stabilt hushållssparande en grundförutsättning för att medborgarna skall kunna styra och ta ansvar för sin egen ekonomi och därmed känna ekonomisk trygghet.
Det finns ingen finanspolitisk motsatsställning mellan privat och offentligt sparande. Deras inverkan på bytesbalansen är jämbördig. Båda formerna påverkar investeringsklimatet, positivt vid ett högt totalt sparande, negativt vid ett lågt totalt sparande.
Ett spritt hushållssparande däremot leder till en effektivare kapitalförsörjning till räntabla investeringar, mindre beroende av centrala beslut och ett bättre ekonomiskt klimat.
Att staten uppmuntrar till och underlättar enskild förmögenhetsbildning skall också ses som ett led i en politik syftande till att ge hushållen möjligheter att ta en del av det ansvar för den framtida tryggheten som nu åvilar det allmänna.
Uppgiften kan också beskrivas som att det gäller att avsocialisera eller privatisera sparandet. Utifrån moderat grundsyn är det självklart att motsätta sig satsningar på kollektivt eller offentligt sparande av ideologiska skäl. Därför avvisar vi regeringens aviserade förslag om utökad placeringsrätt för AP-fonderna.
Ett viktigt mål är att sprida ägandet bland de enskilda medborgarna. Det gäller inte bara andelar i näringslivet utan även innehav av bostad och andra tillgångar. Gamla visioner om ''egendomsägande demokrati'' eller ''ägardemokrati'' har större aktualitet och bärkraft än någonsin.
Staten bör således föra en aktiv politik för att stimulera till ett spritt enskilt ägande.
8.2 Näringslivets kapitalbehov
Den viktigaste förutsättningen för att såväl svenskt som utländskt kapital investeras i Sverige är att det råder ett gynnsamt näringsklimat. Moderata Samlingspartiet har i andra motioner lagt fram förslag till hur ett sådant klimat skall åstadkommas inom ramen för den ekonomiska politiken och skattepolitiken, näringspolitiken, utbildningspolitiken och arbetsmarknadspolitiken.
Den globaliserade ekonomin medför att de svenska hushållens sparande inte har samma betydelse för näringslivets utbyggnad som tidigare. Nu handlar det lika mycket om att attrahera utländskt kapital till investeringar i Sverige. Samtidigt kan svenskt kapital söka sig till utländska investeringar.
För de mindre och medelstora företagen är emellertid det inhemska sparandet av stor betydelse. Det gäller framför allt vid nystartande och i ett tidigt uppbyggnadsskede. Här sker finansieringen ofta genom egna kapitalinsatser i form av belåning av eget hem, användning av egna sparmedel etc. Ofta ingår också familj, släkt och vänner bland finansiärerna.
Ett av hindren för nyföretagandet i Sverige och ett skäl till att enmansföretag förblir enmansföretag står att finna i bristen på denna typ av kapital. Härigenom tvingas många gånger goda idéer och innovationer ut ur Sverige.
Vi har föreslagit bl.a. följande förändringar i skattesystemet som kan medverka till bättre tillgång på riskvilligt kapital:återinförd kvittningsrätt för nystartade företagslopad förmögenhetsskattreducerad fastighetsskattslopade socialavgifter på vinstandelar återinförd enkelbeskattningriskkapitalavdrag mot inkomst av kapital.
8.3 Sänkt skatt och fasta spelregler
Den bästa stimulansen för ett ökat hushållssparande är en ekonomisk politik som ökar hushållens disponibla inkomster och höjer realavkastningen på sparande efter skatt. En minskning av skattetrycket vidgar människors utrymme för att spara. En anpassning till förhållandena inom EU är dessutom nödvändig, om inte investeringskapitalet återigen skall strömma ut ur vårt land.
Den socialdemokratiska regeringen har återfallit i en politik som försämrar förutsättningarna för hushållssparandet. Skatten på arbete höjs. Det aviserade slopandet av förmögenhetsskatten inhiberas. Avkastningsskatten på pensions- och kapitalförsäkringar höjs återigen. Företagen belastas med nya och höjda skatter.
En ökad sparvilja förutsätter stabila spelregler så att människor vågar spara långsiktigt. Sparandet bör premieras -- inte motverkas.
8.4 Privatisering av offentliga tillgångar
Fyrpartiregeringens program för privatisering av statliga företag har, som framgår av motionen, varit framgångsrikt och lett till ett brett folkligt ägande av aktier.
Vi har i annat sammanhang lagt fram förslag på hur privatiseringen av statliga företag bör fortsätta.
Andra offentligt ägda tillgångar som bättre kan förvaltas i privata händer är t.ex. bostäder i den s.k. allmännyttan. Den försäljning till hyresgästerna som påbörjats i många borgerliga kommuner men som på grund av fastighets- och finanskrisen fått begränsad omfattning bör fortsätta.
Vid försäljning av offentlig egendom är det väsentligt att de som arbetar eller medverkar i verksamheten i första hand skall erbjudas möjligheter att köpa. Likaså bör i första hand de som hyr i kommunalt ägda fastigheter beredas tillfälle att förvärva sina bostäder.
Det kan visserligen sägas att försäljning av offentligt ägda tillgångar endast innebär att en real resurs utbyts mot en finansiell. Men förändringen kan utformas på ett sätt som stimulerar ett spritt enskilt sparande. Det allmänna kan använda likviden till investeringar i infrastrukturen, t.ex. underhåll och utbyggnad av kommunikationsnät, eller minska statens skuldbörda, vilket är en mer naturlig uppgift.
8.5 Startsparande
Att premiera långsiktigt bundet sparande hör till de viktigaste åtgärderna för att öka hushållssparandet. Vi vill därför föreslå införande av s.k. startsparande och en utvidgning av möjligheterna att pensionsspara.
En nedre gräns för uttag av gåvoskatt på 10.000 kronor har införts på moderaternas initiativ. Därmed ges möjligheter att för t.ex. barns räkning bygga upp ett startkapital.
Denna möjlighet att bygga upp en god ekonomisk bas för barn och ungdom bör utvecklas vidare.
För barn bör därför ett särskilt startsparande införas. På konton, som är spärrade för uttag intill 18 års ålder, skall föräldrar och släktingar vardera kunna sätta in upp till 5.000 kronor årligen, vilket kan ske utan skyldighet att erlägga gåvoskatt. Någon typ av tak får dock övervägas. All avkastning på kontot bör vara skattefri under den tid medlen inte får disponeras. På detta sätt kan barnen ges en trygg start i vuxenlivet. Pengarna kan användas för att bestrida utgifter för t.ex. utbildning eller bostad.
Regeringen bör ges i uppdrag att skyndsamt utreda de närmare detaljerna och återkomma till riksdagen med ett förslag under 1995. Därigenom skulle startsparandet kunna träda i kraft redan den 1 januari 1996.
8.6 Försäkringssparande
Försäkringsmarknaden har förändrats starkt under senare år. Konkurrensen har ökat och det finns i dag ett betydligt större urval av olika försäkringsalternativ än för bara några år sedan.
Denna utveckling mot nya och mer individuellt anpassade försäkringsformer och distributionskanaler kommer säkerligen att fortsätta, inte minst som en följd av internationaliseringen.
Det nya ATP-systemet som skall vara i kraft från år 2000 innebär att den enskilde kommer att vara bättre informerad om sitt pensionssparande än i dag. Därmed kommer också rationella beslut att kunna fattas om de eventuella pensionsförsäkringar som därutöver kan vara aktuella i varje enskilt fall.
Under 1994 infördes ett individuellt pensionssparande (IPS) i bank som, under förutsättning att det var bundet i räntebärande papper och aktier, fick samma gynnade skatteställning som försäkringssparande. I och med IPS och den gryende insikten om att ATP-systemet inte kommer att ge den statligt utlovade tryggheten, finns det en klar möjlighet till ett ökat långsiktigt sparande i Sverige. Många blivande pensionärer vill säkert öka sin trygghet och bättra på sin framtida pension med ett privat tillskott. När socialdemokraterna nu försöker minska detta sparande genom att öka skatten på pensionssparkapitalet med 66 procent -- från 9 till 15 procent -- är risken uppenbar för att man enbart skrämmer sparandet ur landet. I en internationell kapitalmarknad skall människor inte hindras från att placera sina egna pengar på ett så säkert och lönsamt sätt de kan. De senaste personskatterna på sparandet men också den konfiskatoriska engångsskatt på pensionsspararnas pengar som den förra socialdemokratiska regeringen gjorde sig skyldig till innebär att det i dag finns många pensionssparare som ser Sverige som ett alltför riskabelt land att placera sina framtida pensionspengar i. Detta är mycket illavarslande. Ett långsiktigt sparande i Sverige är en förutsättning för tillväxt och välstånd. Sparandet behövs för att få till stånd investeringar, för att försörja företag med riskkapital och för att bygga upp familjeförmögenheter som i sin tur är en förutsättning för fler familjeföretag. Det är därför alarmerande att så mycket av pensionssparandet nu sker utomlands.
Trots att Sverige i dag är medlem i EU kommer det inte att sparas och investeras i Sverige om inte villkoren är lika bra eller bättre än EU-snittet. En socialistisk regering med klara svårigheter att skilja på mitt och ditt riskerar att leda svenskt kapital utomlands.
I annan motion föreslår vi att avkastningen på pensions- och kapitalförsäkringar sänks.
Livförsäkringar skiljer sig från pensionssparande genom att de också inrymmer en försäkring mot risken för ett tidigt dödsfall. Sparande i pensionsförsäkring har traditionellt varit förenat med vissa skatteförmåner.
Marknaden för livförsäkringar är fortfarande jämförelsevis stel i Sverige. Det sammanhänger med att alla livbolag måste vara ömsesidiga. När det inte föreligger något vinstintresse, blir det inget incitament till förnyelse. Konkurrensen skulle öka, om den traditionella livförsäkringsrörelsen fick drivas i aktiebolagsform. Det skulle då bli möjligt att sätta räntan under risk. I dag utgår alla bolag från en kalkylränta på 4 procent om året, vartill kommer möjligheten till återbäring. Utomlands är det vanligt att bolaget i stället erbjuder en garanterad ränta på exempelvis 10 procent. Blir avkastningen på gjorda placeringar mindre, får bolaget stå för mellanskillnaden, medan det får behålla den om avkastningen blir större. I förening med fördelaktiga återlåneregler har detta visat sig vara en attraktiv sparform i bl.a. USA.
Unit-link-försäkringarna erbjudera numera ett varierat utbud av placeringsmöjligheter. En annan önskvärd modell vore ett sparande med sikte på förvärv av bostad i samband med övergången från yrkesverksamhet till pensionärstillvaro.
Regeringen bör ges i uppdrag att skyndsamt utreda de närmare detaljerna för det ovan skisserade sparandet och återkomma till riksdagen med förslag under 1995. Därigenom skulle de nya reglerna kunna träda i kraft redan den 1 januari 1996.
8.7 Aktiesparande
I dag äger varannan svensk aktier, antingen genom direkt ägande eller genom någon typ av aktiefond. Närmare var tredje vuxen svensk äger andelar i någon typ av aktiefond och nästan lika många, 27 procent, äger börsnoterade aktier. Bara under 1994 ökade det svenska aktiesparandet med ca 500 000 personer. Det innebär sammantaget att ca 3,8 miljoner svenskar är aktieägare i någon form.
Detta fina resultat beror i stor utsträckning på den borgerliga regeringens privatiseringar av SSAB, Assidomän och Pharmacia, samt de förbättringar för aktieägare som vidtogs med bl.a. sänkt reavinstbeskattning och slopad dubbelbeskattning på aktieutdelning.
Den mycket positiva utvecklingen av aktiesparandet har varit av stor vikt för att förse svenska företag med riskvilligt kapital. Under åren 1991--1994 tillfördes börsen sammantaget 89 miljarder kronor i nytt riskkapital. Bara under 1994 tillfördes börsen över 44 miljarder i nytt riskkapital via nyintroduktioner, nyemissioner och privatiseringar. Av dessa 44 miljarder i nytt riskkapital svarade bara nyintroduktionen av ett 40-tal bolag till börsen för närmare 25 miljarder. Det totala riskkapitalet till börsen motsvarar enligt Aktiefrämjandet 3 procent av BNP, vilket de anser vara bevis på en mycket effektiv börs.
8.8 Vinstandelar
Dagens, och än mer morgondagens, arbetsmarknad kommer att kännetecknas av ett närmare samband mellan den enskilde anställde, arbetets organisation och genomförande och företagets framgång. De anställda kommer att ha ett större personligt ansvar för arbetsuppgifterna och resultatet. Det är då också rimligt att de skall kunna få del av företagets vinst.
Av denna anledning har många företag med anställda, kollektivt eller enskilt, avtalat om att dessa skall göras delaktiga i företagens vinst. Härigenom blir medarbetarna direkt delaktiga i företagets resultat. Genom att på detta sätt sprida det individuella ägandet och stärka känslan av samhörighet inom företaget kan lönsamheten förbättras. Sparandet ökar och intresset för fortsatt sparande kan stimuleras.
För socialdemokraterna utgör vinstdelningssystem ett problem. De rubbar förutsättningarna för den övergripande ambitionen att utjämna inkomster. De leder till enskilt sparande och enskild kapitalbildning och strider därmed mot arbetarrörelsens kollektivistiska grundsyn.
Socialdemokraterna har därför konsekvent genomfört åtgärder i syfte att försämra förutsättningarna för vinstdelning genom att göra dem dyra för arbetsgivaren och mindre attraktiva för arbetstagaren.
Moderata Samlingspartiet har konsekvent motsatt sig sådana försämringar. I stället hävdar vi att frivilliga vinstandelssystem borde stimuleras t.ex. genom att de stiftelser som förvaltar vinstandelsmedlen skattebefrias. Vidare borde övervägas möjligheten att i viss utsträckning beskatta vinstandelarna som inkomst av tillfällig förvärvsverksamhet. De förslag som vi under våren 1987 framförde och sedan upprepat har samma aktualitet i dag, varför vi anser att regeringen bör återkomma med förslag till stimulanser av företagsanknutna vinstandelssystem.
1992 slopade den borgerliga regeringen de sociala avgifterna på vinstandelar. Den socialdemokratiska regeringen har nu återinfört dessa. Vi anser fortfarande att sociala avgifter inte bör utgå på vinstandelar.
Anställda i börsnoterade och andra företag måste också få möjlighet att spara i aktier i det egna företaget utan att eventuell skillnad mellan marknadsvärdet och förvärvspriset betraktas som löneförmån. Vi föreslår skattefrihet för alla anställdas aktieköp i det egna företaget utan annan begränsning än att köpen skall ha skett på samma ekonomiska villkor som tillämpas för utomstående.
8.9 Bosparande
Ägandet av en egen bostad innebär möjligheter att själv påverka sina boendekostnader och en ökad trygghet oavsett om bostaden är ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet. En ökad egen kapitalinsats vid köp av en bostad bidrar till en ökad förutsägbarhet av boendekostnaderna och ett minskat risktagande.
Med en låg inflation och en realränta som för närvarande är relativt hög, och som riskerar att höjas ytterligare på grund av regeringens ekonomiska politik, blir lånefinansieringen mer ofördelaktig. Detta leder till ett ökat behov och intresse av en större egen kapitalinsats vid förvärv av en egen bostad.
Villkoren för hushållens sparande har, allmänt sett, under de senaste åren förbättrats. Trots detta kan det finnas skäl för staten att stimulera till ett ökat sparande för köp av egen bostad.
I en annan motion presenteras ett förslag till hur ett ökat bosparande ska kunna stimuleras genom en statlig kreditgaranti. Garantin ska enligt förslaget gälla för förvärv av eget hem eller bostadsrätt för permanentboende. Som motprestation måste bospararen regelbundet (minst varje kvartal) göra insättningar i någon av de sparformer som sparinstituten marknadsför.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stimulera hushållssparandet och öka ägarspridningen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om startsparande i enlighet med vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen hos regeringen begär utredning av pensions- och livförsäkringssparandet i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att främja enskilt sparande i aktier,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att AP-fonderna ej bör ges utvidgade placeringsmöjligheter, m2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vinstandelssystem,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställdas möjligheter att aktiespara i det egna företaget.
nStockholm den 24 januari 1995 Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Lennart Hedquist (m) Fredrik Reinfeldt (m) Per Bill (m) Anna Åkerhielm (m) Stig Rindborg (m) Tom Heyman (m) Margit Gennser (m) Bo Lundgren (m) Rune Rydén (m)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 5 hänvisat till NU.
3 Yrkande 6 hänvisat till SfU.
Diagram 3.5 Industriproduktionen i Sverige, OECD, OECD-Europa, samt de svenska koncerndelarna i utlandet, fasta priser (1974=1) Anm: Data för de multinationella företagen finns endast för 1970, 1974, 1978, 1986 och 1990. Källa: TSDB, Statistiska centralbyrån (OECD MEI) samt IUIs enkätmaterial.
Diagram 3.4 Antal nya industriföretag i procent av beståndet samt sysselsättningstillskott genom nya industriföretag, 1920--1991