Innehållsförteckning
1.
En politik för 2000-talet2 1.1.
Den ekologiska krisen2 1.2.
Den sociala dimensionen3 1.3.
Statens ekonomiska kris3 1.4.
Att ta sig ur dagens ekonomiska kris5 1.5.
Den gröna ekonomisk-politiska strategin6 2.
Förslag till statsbudget10 2.1.
Miljörelaterade inkomstförstärkningar11 2.2.
Miljörelaterade skattesänkningar och utgifter12 2.3.
Socialpolitiska förändringar14 2.4.
Övriga förändringar15 2.5.
Underskott och upplåning.18
Hemställan19
Bilaga Tabell över budgetförslaget22
1. En politik för 2000-talet
Sverige är ett rikt land med unika förutsättningar och möjligheter att vara ett ekologiskt och socialt föregångsland. Vi har inom vårt land större tillgång till producerande jord och skog per capita än nästan alla andra länder, vi har tillgång till redan utbyggd vattenkraft som ger varje boende i Sverige tillgång till mer ren och billig elkraft än nästan alla andra folk, vi har levt i fred under mycket lång tid och har dessutom en materiell standard som de allra flesta i världen bara kan drömma om. Till detta skall läggas en tradition som bygger på medborgarideal, sprungna ur folkrörelsetraditioner, och som lett fram till en förhållandevis stor värdegemenskap då det gäller syn på offentlighet, delaktighet och jämlikhet.
Miljöpartiet de Gröna anser att Sverige måste ta tillvara dessa möjligheter och förutsättningar på ett medvetet och insiktsfullt sätt.
För att ta tillvara såväl förutsättningar som möjligheter krävs att ekonomin underställs ekologiska, sociala, kulturella och demokratiska målsättningar. Den idag dominerande ekonomismen måste upphöra som värdegrund, den ekonomiska internationalismen måste balanseras med självtillit, makten måste återvinnas till demokratiskt valda församlingar och kunskapen om naturens givna spelregler måste öka. Då, och först då, kan vi se framtiden an med tillförsikt. Då, och först då, kan vi ta tillvara förutsättningar och möjligheter att bli ett ekologiskt och socialt modelland istället för en sårbar och utsatt randstat i en värld som med svindlande hastighet går mot utarmning av naturens, och därmed samhällets, långsiktiga produktionsförmåga.
Miljöpartiet de Gröna uppfattar således den ekonomiska krisen på ett både djupare och bredare sätt än vad som tycks vanligt bland politiska och ekonomiska beslutsfattare med rötter i andra ideologier.
1.1. Den ekologiska krisen
Den totala livsmiljön försämras från dag till dag. Trots en del framsteg på vissa områden. Verkligheten är emellertid den att fler arter är utrotningshotade än någonsin, utsläppen av tungmetaller leder till att halterna ökar i jordar dag för dag, skogarna stressas alltmer, motståndskraften mot försurningen minskas och koldioxidutsläppen är betydligt högre än vad det ekologiska systemet medger. Riksdagens miljömål nås bara när det gäller svavelutsläpp. Allergierna ökar dramatiskt -- vart tredje barn som börjar småskolan är allergiskt.
Verkligheten är så skrämmande att många blundar. Verkligheten är den att våra celler -- djurs, växters och människors -- utsätts för en kemisk krigföring som är större än någonsin i livets historia. Verkligheten är att vi genom vår livsstil och vårt konsumtionsmönster lever på ett sätt som medför att allt mer atomer som legat lagrade i jordskorpan i årmiljoner nu förs upp, via en kort tid som förbrukningsvaror i samhället, i biosfären och atmosfären som molekylsopor. Verkligheten är att vi inte lever ett dugg förnuftigare idag än på den tid då man i städerna kastade sopor direkt ut från fönstren -- den enda skillnaden är att idag har soporna en annan form; osynliga molekylsopor.
1.2. Den sociala dimensionen
Den utbredda arbetslösheten är ett nytt fenomen i Sverige. Risken är stor att den permanentas om vi inte ganska snart lyckas få ned den till en rimlig nivå. En permanent hög arbetslöshet hotar medföra stora sociala problem som går utöver vad som tidigare varit fallet.
Borttagandet av gränskontroller i samband med EU- medlemskapet ökar med största sannolikhet införseln av såväl droger som vapen i vårt land. Även detta hotar medföra ökande sociala problem och ett ökat inslag av våld.
De omfattande ekonomiska problemen i statens finanser tvingar fram betydande besparingar. Dessa tenderar att drabba långinkomsttagare särskilt hårt av det enkla skälet att de har betydligt mindre marginaler. Nominellt bidrar de visserligen avsevärt mindre till sparbetingen, men finns det inget mer att ta så är det ingen tröst. Risken för att en 2/3- samhälle ska utvecklas i vårt land får inte underskattas!
1.3. Statens ekonomiska kris
Sverige är ett rikt land, men staten är fattig. Å ena sidan har vi i Sverige fler yuppinallar och videobandspelare per capita än något annat folk samtidigt som medborgarna betalar av personliga skulder och sparar mer än på mycket länge. Å andra sidan växer statens skuld och räntorna på budgetunderskottet tär på möjligheterna att föra en sund ekonomisk politik. Den snabbt ökande statsskulden framstår idag som det huvudsakliga skälet till betydligt högre räntenivåer allmänt taget i Sverige än i omvärlden. Statens ekonomiska kris medför en ekonomisk kris för hela samhället. Därför är det oerhört viktigt att snabbt komma tillrätta med den skenande statsskulden. Vår ambition är att snabbt vända statens underskott till överskott för att sedan minska statsskulden.
Orsakerna till den ekonomiska krisen för staten -- och för många enskilda hushåll -- är att finna i en rad orsaker. Vi kan konstatera att en rad felbedömningar gjorts och att Miljöpartiet de Grönas bedömningar under åren ofta visat sig vara riktiga, trots att de gått stick i stäv med de gängse politiska och ekonomiska uppfattningarna.
Orsak 1: Tron på evig tillväxt leder till strukturfel
Statsskulden och budgetunderskottet är följden av en politik som inte byggt på realism utan på drömmar om evig forsättning på det som varit. Tron och drömmen på den eviga tillväxten -- både som genomförbart projekt och som förutsättning för social och ekologisk standardhöjning -- har försatt landet i ekonomisk kris. I den fysiska verkligheten är emellertid ständig ekonomisk materiell tillväxt inte möjlig när samhället nått fram till en materiellt mogen nivå. Till detta kommer ett påfrestande faktum som är svårt att acceptera för många: i ett materiellt moget samhälle är det ingen självklarhet att vare sig antalet arbetstillfällen eller människors sociala standard ökar som följd av ekonomisk tillväxt. Det vanliga tillväxtbegreppet är dessutom så snävt och enkelspårigt att många av det moderna samhällets välfärdsvinster inte bokförs som plussiffror. Förbättrad hälsovård, felfria CD-skivor istället för knastrande stenkakor, förbättrade telekommunikationer och smartare och energieffektivare metoder att värma upp hus utgör exempel på välfärdsvinster som oftast går spårlöst förbi i traditionella nationalräkenskaper. Slutligen kan tilläggas att tillväxt och utveckling är enligt ordboken begrepp för förändringar i kvantitet respektive kvalitet. De är inte likvärdiga.
Allvarliga strukturfel, som miljöpartiet påpekade redan i slutet av 80-talet, har cementerats istället för att åtgärdas som följd av tron på gamla lösningar och dröm om den ständigt växande kvantitativa volymen på ekonomin. Dessa strukturfel yttrar sig på en rad olika sätt. Några exempel: fastlåsningen vid ekonomiskt ohållbara pensions- och socialförsäkringssystem,höga skatter och avgifter på arbetstid,en lagstadgad normalarbetstid som inte är anpassad till det materiellt mogna och tekniskt utvecklade samhället,den ohyggliga satsningen på det militära försvaret.
Orsak 2: Skattereformen underfinansierad
Till detta kommer allvarliga felbedömningar när det gäller skattereformen 90/91 som blev gravt underfinansierad och som byggde på naiva föreställningar om s k dynamiska effekter. Miljöpartiet de Gröna varnade för följderna och motsatte sig ofinansierade skattesänkningar som sedermera har urholkat statskassan.Vi pekade på att de dynamiska effekter som förväntades i form av att människor skulle arbeta mer om de fick sänkt marginalskatt, mycket väl kan förbytas i sin motsats. Lågkonjunkturen kom att medföra ett kraftigt ökat sparande, dramatiskt minskad konsumtion, drastiskt krympande näringsliv och en extremt hög arbetslöshet. Låginkomsttagare och arbetslösa har drabbats särskilt svårt. För att finansiera statliga åttaganden har finansministrar tvingats in i en lånekarusell som medfört en våldsamt snabb skuldökning och accelerande räntekostnader.
Orsak 3: Nedmontering av spelregler för marknaden
Genom att montera ner valutaregleringen utan att ersätta den mer tidsenliga spelregler (främst i form av ökad tröghet på markanden) flyttades makten från politiskt valda församlingar till kapitalvalda. Eftersom kapitalvalda församlingar endast har ett enda huvudmål -- förräntning av pengar -- kommer allt mer av samhällets verksamheter att underställas detta enda mål. Därmed kan vi få en fullständigt outhärdlig utveckling som utgår från att människan reduceras till att enbart vara en ekonomisk varelse istället för den sociala och biologiska varelse hon faktiskt är. Miljöpartiet de Gröna motsatte sig avregleringen med samma motivering som Maktutredningen (SOU 1990:44) gav uttryck för: ''Kapitalägarnas ökande handlingsutrymme medför att förhandlingsutrymmet för arbetskraft och handlingsutrymmet för politiker inskränks.''
Orsak 4: Konsumtionen under högkonjunkturen
Ett allvarligt strategiskt misstag gjordes under den senaste högkonjukturen; istället för åtstramning tilläts konsumtionen växa över alla breddar såväl med intjänade som med lånade pengar. Dessutom styrdes inte företagens devalveringsvinster på ett för samhället och helheten rimligt sätt. Omfattande felinvesteringar gjordes i fastigheter, ofta av spekulativt slag. Effekten är att vi fick en djupare följande lågkonjunktur, och nu när konjunkturen åter vänt uppkommer besvärande flaskhalsar i produktionen. Mycket omfattande investeringar behövs för att kompensera 80- talets felinvesteringar och lågkonjunkturens utslagning av delar av näringslivet. Miljöpartiet de Gröna krävde såväl regler för bankernas utlåning och en skatteväxling för att styra upp användningen av företagens vinster som sparande och investeringar i bl a energisystem och miljöteknik. Den förra högkonjunkturen var en jättechans att göra de första stora investeringarna för ett miljöanpassat samhället och gröna framtidsjobb -- som slarvades bort i spekulations- och konsumtionsiver.
Orsak 5: Kronans knytning till ecun
Kronans knytning till ecun kom under sämsta möjliga tillfälle och det halsstarriga försvaret av kronan var, som Miljöpartiet de Gröna påpekade, ett grovt strategiskt misstag som lett till orimligt hög arbetslöshet och stora svårigheter för bl a småföretagen och hushållen. Den nu flytande kronan har medför en extremt stark valutapolitisk stimulans som vida överstiger 70- och 80-talens devalveringar. Vinsterna av detta uppkommer emellertid ensidigt i exportindustrin, vilket medför ett tudelat näringsliv. En del i högkonjunktur, och en del som i hög grad är kvar i lågkonjunkturen. Detta medför i sig en rad problem.
1.4. Att ta sig ur dagens ekonomiska kris
Vår modell inför 2000-talet inriktas på följande:
* Företagens vinstökningar måste styras till bärkraftiga investeringar i den reella produktionen. Miljörelaterade investeringar måste bli räntabla för företagen; på samma sätt som det blev lönsamt att investera bort arbetskraft när arbetsgivaravgifterna infördes bör det nu bli lönsamt att rationalisera bort miljöförstöring och ohälsotal.
* Den nya livsstil, som bl a Rio-konferensen talade om, måste förverkligas utan att ekonomin och den sociala välfärden drabbas.
* Marknadens dynamik bör utnyttjas för att styra om konsumtion till ett hållbart mönster -- det som är långsiktigt hållbart måste bli kortsiktigt lönsamt.
* Arbetslösheten skall minskas och internationaliseringens beroende av maktcentra dämpas.
Detta förutsätter en ny metod för krislösning. Denna nya metod är skatteväxlingsmodellen. Skatteväxling innebär att skatten på arbete växlas mot miljörelaterade skatter; främst energiskatter. Effekterna av en skatteväxling kan sammanfattas genom följande:
* En skatteväxling medför att det blir räntabelt för företagen att investera på ett hållbart sätt; de ökade vinsterna kommer att investeras på ett miljöoptimalt sätt.
* En skatteväxling innebär dessutom att återvinning av material, s k industriella kretslopp, gynnas eftersom återvinning kräver mer arbete och mindre energi än produktion som baseras på jungfruliga råvaror.
* För hushållen blir det mer intressant att reparera och underhålla -- vilket leder till fler jobb och ökad efterfrågan på hållbara produkter med lång livslängd och därmed bättre resurshushållning.
* Skatteväxling påskyndar utvecklingen från industrisamhälle till tjänste- och informationssamhälle.
Genom skatteväxling sätter vi igång Sverige på ett bärkraftigt sätt -- vi får en ekonomi som stimulerar en miljöbättre utveckling, fler jobb och ny hållbar teknik.
1.5. Den gröna ekonomisk-politiska strategin
De viktigaste målen för den ekonomiska politiken under den närmaste mandatperioden är, enligt Miljöpartiet de Gröna, att aktiva steg tas för långsiktig överlevnad, global solidaritet och ökad demokrati. Detta går alldeles utmärkt att kombinera med andra viktiga mål: att uppnå balans i statens budget och att minska arbetslösheten. Det som inte kan accepteras är traditionellt tänkande som medför att såväl arbetslösheten som statens budgetunderskott minskas genom åtgärder som innebär att de tre huvudmålen kränks.
Huvudmålen för den ekonomiska politiken
Steg mot långsiktig överlevnad innebär att den ekonomiska politiken måste underställas naturens spelregler. Dessa spelregler är inte förhandlingsbara. Spelreglerna innebär bl a att Jorden är ett slutet system, bortsett från solens instrålning och planetens värmeutstrålning, från vilket ingen materia försvinner. Varje atom som plockas upp från jorden (t ex i fossila bränslen) tar vägen någonstans efter det att den använts i samhället; de omvandlas till molekylsopor och deponier som hotar livsmiljön. Därmed är ett begrepp som ''produktion'' inte självklart något positivt. Därtill kan påpekas att den produktion som de facto äger rum i biosfären sker genom fotosyntesen i den gröna cellen. Det är allså grundläggande fel att sträva efter ökande produktion i kvantitativa termer. Därmed är också BNP-måttet ett fullständigt felaktigt mått på samhällsutveckling. För att klara överlevnad på Jorden krävs istället hållbara kvalitetsprodukter, lägre varugenomströmning i samhället, bättre användning av exergin (arbetsförmågan) i energin och kretsloppsbaserad industri.
Detta innebär i sin tur att varje investering som görs i vårt land skall leda till bättre livsmiljö och att ekonomiska styrmedel skall gynna det som är långsiktigt hållbart. Konkret medför detta bl a skatteväxling, momsen bort på miljömärkta produkter och investeringar i ny modern energi- och transportteknik.
Steg mot global solidaritet innebär bl a att den rika delen av världen måste visa vägen; vi måste sluta vara ett föredöme vars metoder och tänkande leder till ekologisk kollaps om de överförs i global skala. Detta ansvar är tungt och medför att löften om fortsatt materiell tillväxt måste bannlysas från den politiska debatten. Det innebär att den ekonomiska politiken inte får tillåtas bygga på snäva nationella intressen och kortsiktiga materiella fördelar. Detta innebär också att den traditionella konkurrensen måste kompletteras med inbördes-hjälp-förhållanden och att internationella handelsavtal (GATT och reglerna inom EU) måste underställas såväl miljöklausuler och socialklausuler som den fattiga världens behov.
Steg mot deltagande demokrati innebär att den ekonomiska politiken inte tillåts bli ett självgående system och den inte tillåts öppna och förstärka ett laglöst anarkistiskt frihetsrum för kapitalet. Detta medför att den s.k. marknaden måste omgärdas med regelverk. Det innebär också att människors delaktighet måste öka genom att ett vidare och djupare frihetsrum kombineras med reella möjligheter för de många människorna att utnyttja frihetsrummet. Valfrihet, som inte kombineras med möjligheter att utnyttja valfriheten, är bara ett tomt slagord från de högerkrafter som ser jämlikhet som ett hot för sina egna egoistiska strävanden. Ökad demokrati förutsätter således att skatter används som ett skarpt fördelningsinstrument och att den gemensamma sektorn är stark.
Ränteutgifterna måste minskas
Statens budget går med skrämmande stort underskott och staten lånar alltmer pengar för att täcka kostnaderna. Dessa pengar skulle kunna användas på ett betydligt mer produktivt sätt. Enbart räntorna för lånen ligger numera på nivån 120 miljarder. Samtidigt diskuteras smärtsamma besparingar på tiondelar av denna summa. Lånen är således stora och det kommer att ta lång tid att komma tillrätta med både utgifterna och de systemfel som legat till grund för att problemen uppstått.
Regeringen har i en tidigare proposition föreslagit besparingar på 20 miljarder kronor och detta skall nu förverkligas. Tyvärr har medlemskapet i EU medfört en tung kostnad för staten som intecknat en rad skattehöjningar. Hade medlemskapet inte blivit av hade dessa skatter kunnat användas för sanering av statsbudgeten. Förespråkarna för ett svenskt medlemskap i EU har därför en stor skuld i den besvärliga situation Sverige nu befinner sig i.
Budgetsanering måste nu innehålla både skattehöjningar och nedskäringar. Vi anser att andelen skattehöjningar och nedskärningar bör vara ungefär lika. Sammansättningen på besparingar och skattehöjningar måste vara sådan att investeringar, teknisk utveckling och produktion, i framför allt långsiktigt hållbara framtidsbranscher, tar fart. De gröna sektorerna av näringslivet, dvs miljöteknik m.m., växer internationellt sett snabbare än andra sektorer. Marknadsutveckling för grön teknik i OECD ligger på 5,5 %, i Sverige bara på 3,7 %. Här finns en trist eftersläpning som vittnar om många förlorade arbetstillfällen och bättre ekonomi beroende på oviljan att se de många fördelarna i miljösatsningar.
Aktivt företagande måste gynnas -- det gäller inte minst nyföretagande och småföretagande i landets alla delar. Även direktstimulerande åtgärder behövs för att stimulera en ekologiskt och socialt anpassad förnyelse av näringslivet. Därigenom kan skatteintäkterna öka och räntorna på statsskulden minskas. Budgetförstärkningar genom skattehöjningar och nedskärningar kan aldrig räcka om vi vill bibehålla någon form av demokratiskt och rättvist välfärdssamhälle. Genom en skatteväxling kan ekonomin stimuleras, teknikutveckling komma igång och produktion och arbetstillfällen öka på ett för miljön okränkbart sätt.
En stor del av budgetunderskottet härrör från arbetslösheten; denna har kostat statskassan över 100 miljarder kronor 1994. Detta är oacceptabelt och en direkt följd dels av ett skattesystem som gynnar den typ av systeminvesteringar som minskar antalet sysselsatta, dels en lagstiftad normalarbetstid som inte är anpassad till verkligheten.
Arbetslösheten måste minska
Deltagande demokrati förutsätter att arbetslösheten minskas snabbt eftersom de som står utanför arbetsmarknaden en längre tid får mycket svårt att komma in i samhället. Ett samhälle med hög arbetslöshet blir därmed ett samhälle med stora klyftor. Stora klyftor innebär att den politiska debatten fokuseras kring plånboksfrågor och akuta vardagsfrågor. Miljöfrågorna hamnar i skymundan. Viljan att underkasta sig nya lagar och styrmedel -- som i viss mån minskar bekvämligheten -- kan dessutom bli svag om två tredjedel av befolkningen upplever hur en tredjedel kan köpa sig fri från besvär och ansvar. Men arbetslösheten kostar också statskassan stora pengar -- 1994 kostade arbetslösheten ca 100 miljarder kronor. Pengar som kunde använts på ett mer konstruktivt sätt. De Gröna anser att ett övergripande medel för att nå ett hållbart samhälle är att minska arbetslösheten. De Gröna ser heller inga svårigheter i att minska arbetslösheten. Det handlar mer om vilja, än om brist på metoder, med tanke på att den politiska majoriteten hittills accepterat att många människor ställts utanför arbetsmarknaden.
Miljöpartiet de Gröna menar att radikal minskning av arbetslösheten kan ske genom skatteväxling, sänkt normalarbetstid och tidsbegränsade akutåtgärder för att dela på jobben. Dessutom måste småföretagen och kreativa idéer få möjlighet att utvecklas.
Offentliga sektorn en förutsättning för effektivitet
I ekonomismens tidevarv har myten om att skatter, stor offentlig sektor och jämlikhet leder till ekonomisk ineffektivitet tagit fäste som vore den en sanning. Myten härstammar från en teori som först lanserades i England under 1850-talet och som bl a drev den välkände ekonomen Eli Heckscher att redan på 1920-talet kräva sänkt skattetryck. Under 1930-talet hävdades samma sak av högerekonomen Gösta Bagge. Trots detta har skattetrycket ökats och Sverige utvecklats till ett välståndsland. I de flesta länder förs samma resonemang -- oavsett om den offentliga sektorn utgör 20% eller 60% av BNP. I själva verket används teorin av dem som ogillar fördelningspolitik, solidaritet och jämlikhet.
Det finns också skäl att nu i slutet av 90-talet slå fast att privatiseringar och s k marknadslösningar inte kan accepteras av ideologiska skäl. Den offentliga sektorn är den enda ekonomiska sektor som naturligt, utan vinstsyfte, kan lägga mänskliga aspekter på vård, omsorg och utbildning. Detta gör att en stor offentlig sektor är grunden för varje anständigt samhälle som inser att människovärde inte kan mätas i pengar. Det är också den enda ekonomiska sektor där det kan uppfattas som rationellt och effektivt att hålla en gammal människa i handen. Slås denna sektor sönder tar vi steg tillbaka mot ett i sämre samhälle.
Ekonomiska styrmedel är en del av den offentliga sektorn. Ekonomiska styrmedel är ett sätt att nå mål som ligger längre fram än marknaden själv har till syfte att planera för. Ekonomiska styrmedel kan medföra att marknadens aktörer också får ta ett fullvärdigt marknadsansvar genom att också betala de externa effekterna av sin verksamhet. Först då nås samhällsekonomisk effektivitet, i enlighet med den neoklassiska skolan.
Vi vill att riksdagen slår fast att marknadens aktörer i betydligt större omfattning än idag skall betala för de externa effekter som uppstår av verksamheter istället för att låta staten agera städgumma/städgubbe och låta kommande generationer betala -- dvs att en marknadsekonomi växer fram som är värd namnet.
Miljöpartiet de Gröna finner således ingen rationell anledning att sänka skattetrycket eller utarma den offentliga sektorn. Däremot finner vi starka skäl att dels förändra skatterna så att skatt och avgifter på arbetstid minskas och motsvarande höjningar sker på energi, råvaror och utsläpp (s.k. skatteväxling), dels förskjuta innehållet i offentliga sektorn till att mer inriktas på att upprätthålla och utveckla kvalitén inom vård, omsorg och skola än att garantera inkomstgaranti för de som har höga eller relativt höga inkomster.
Marknaden måste skyddas från marknadsekonomins brister
Det är naturligtvis inte så att marknadsekonomin är felfri bara för att planekonomin visat sig vara en katastrof. Det är snarare så att även marknadsekonomin kan vara en katastrof. Huvudorsaken är paradoxalt nog att den förutsätter allmänt accepterade fasta spelregler. Dessa spelregler måste vara demokratiskt, socialt och ekologiskt rimliga.
Ett av de stora problemen med marknadsekonomin är att vare sig naturen eller kommande generationer har någon röst på marknaden. Hade naturen haft en röst på marknaden hade det förmodligen inte varit ekonomiskt möjligt att utrota arter -- idag utrotas ca 100 arter per dag p g a det nuvarande marknadsbeteendet. Hade kommande generationer haft en röst på marknaden hade vi förmodligen för länge sedan levt i ett hållbart kretsloppssamhälle -- priset på ändliga råvaror hade skjutit i höjden så att återvinning hade varit ekonomiskt lönsamt.
Men marknadsekonomin har också andra brister. Bl a har kapitalets rörlighet ökat. Det är inte längre så att kapital bara består av mark, skog, fabriker och annat som man inte kan flytta. Idag är kapitalet extremt lättrörligt och kan gå på tillväxtjakt varhelst det vill i världen på mindre än en tiondels sekund. Kapitalet kräver snarare snabb avkastning än långsiktig miljöhänsyn. Och etik och moral har försvunnit i takt med att marknaden globaliserats och anonymiserats; avståndet mellan konsument och producent kan t o m motivera konsumtion i en del av världen av produkter som framställts på det mest förnedrande sätt (t ex barnarbete och dödlig arbetsmiljö) i en annan del av världen.
Marknadens spelregler måste utformas så att marknadens dynamik kan utnyttjas för byggandet av det ekologiskt och socialt hållbara samhället. Det handlar om beslutsfattande på två nivåer: dels på den politiska nivån som beslutar om ramar, mål och styrmedel, dels på marknadsnivå där aktörerna beslutar om produktion, konsumtion, tekniska lösningar etc. Miljöpartiet de Gröna kallar det kretsloppsekonomi -- det skulle också kunna kallas, för att låna ett uttryck från Bertil Ohlin, ramhushållning.
2. Förslag till statsbudget
Vi föreslår att statens budget förändras på det sätt som framgår i tabell 1 nedan. Tabell 1 är en sammanställning av statens inkomster och utgifter i vårt förslag i jämförelse med regeringens förslag. Som bilaga följer en mer detaljerad summering. Särskilda partimotioner har presenterats för varje utgiftsområde. För översiktlighetens skull görs i det följande korta kommentarer till rubrikerna i tabell 1.
Sammanfattningsvis föreslår en skatteväxling som styr mot såväl bättre miljö som teknisk utveckling och fler arbetstillfällen. Skatteväxlingen är grunden för vår ekonomiska politik. Totalt sänker vi arbetsgivaravgifterna med knappt 10%, eller med drygt 25 miljarder kronor, och höjer de miljörelaterade skatterna från drygt 40 miljarder till drygt 65 miljarder kronor.
Tabell 1
MILJÖRELATERADE FÖRÄNDRINGAR
Ökade inkomster/ minskade utgifter: 34,7 mrd kr Minskade inkomster/ ökade utgifter: 48,3 mrd kr Miljöskatt på kärnkraft
Sänkta arbetsgivaravgifter 26 10 öre/kWh 6,9 Sänkt moms 10,7 Koldioxidskatt 50 öre/kg 6,9 Sänkt fastighetsskatt skog 0,5 Vattenkraftsskatt 7 öre/kWh 5 Miljöbistånd utvecklingsländer 1 Höjd dieselskatt 150 öre/liter 3,1 Bidrag till fond för miljöinvest. öst 1 Avfallsskatt 1,9 Länstrafikanläggningar 1 Höjt kostnadsansvar i ben- sinskatt 1,5 Järnvägar investeringar, trafikköp 2,1 Skatt på naturgrus 0,3 Allergisanering, ekologiskt byggande Jordbruksdepartementet 3,1 2,4 Avgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel m.m. EU-stöd miljö/jordbruk Minskade väganslag 2,4 1 5,7
Miljödepartementet 0,5 FÖRDELNINGSPOLITISKA FÖRÄNDRINGAR
Ökade inkomster/ minskade utgifter: 15,5 mrd kr Minskade inkomster/ ökade utgifter: 9,6 mrd kr Transfereringar, brutet tak 6,6 Ökat barnbidrag 8,5 Skatt på barnbidrag 8,9 Förtidspensioner 0,4
Studiestöd 0,4
Glesbygdsavdrag 0,3
Ökat grundavdrag 0,5 ÖVRIGA FÖRÄNDRINGAR
Ökade inkomster/ minskade utgifter 24,1 mrd kr Minskade inkomster/ ökade utgifter 4,2 mrd kr Skatt på sprit, vin och öl 2 Höjt bistånd utom miljö 0,2 Reklamskatt 0,3 Polishögskolan, tullen 0,2 Importavgift tobak 1,5 Forskning 0,2 Militära försvaret 6,9 Kultursatsningar, radio TV 0,6 Mindre arbetslöshet 2,8 Regionalpolitiken 3 Ej N/T studielön, flyttbidrag 1,9 Anställningsstöd enbart 12 mån arb.l.
4,8 Ej arbetsföretag 3,5 Mindre bidrag till näringspolitik 0,4
2.1. Miljörelaterade inkomstförstärkningar
Koldioxidskatten
Höjd koldioxidskatt från nuvarande 35 öre/kg till 50 öre/kg. Skatten ska vara generell, dvs även gälla industrin, för alla utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. För budgetåret beräknas en nettointäkt på 6,9 miljarder kronor. Koldioxidskatt slår rätt eftersom den belastar exportindustrin mer än hemmaindustrin, vilket är en rimlig fördelning med tanke på de devalveringsvinster som exportindustrin gjort. Industri där denna breddning av koldioxidskatten medför mycket stora kostnader, även med hänsyn tagen till de sänkta arbetsgivaravgifterna, ska kunna ansöka om nedsättning. Det ska kopplas till en plan för reducering av utsläppen. Koldioxidskatten är relativt stabil under en lång övergångsperiod.
Uranskatt
Miljöskatt på kärnkraft ökas med motsvarande 10 öre/kWh för att inte kärnkraften skall gynnas jämfört med fossila bränslen. Skatten beräknas ge 6,9 miljarder kronor och utgör en bra start i en skatteväxling eftersom den är lätt att administrera. Den stimulerar också en avveckling av kärnkraften och kan därmed ses som en tillfällig skatt att utnyttja när budgetunderskottet är stort.
Vattenkraftsskatt
Vattenkraftsskatten höjs med motsvarande 7 öre/kWh. Skatten är stabil och beräknas ge 4,9 miljarder kronor.
Dieselskatt
Höjning av dieselskatten med 150 öre/liter beräknas ge 3,1 miljarder kronor och innebär att diesel likställs med bensin. Landsvägstransporter av gods får betala en större del av de externa kostnaderna som följer.
Bensinskatt
Vi föreslår en ökning av kostnadsansvaret med hänsyn till hälsoeffekter av utsläppen som orsakas av bilkörning. Ökningen föreslås till 17 öre/liter, vilket ger en skatteintäkt på 1,5 miljarder kronor. Vi föreslår också enligt ovan en höjning av koldioxidskatten med 15 öre/kg. Detta blir för bensinens del 34 öre/liter. Den sammantagna punktskattehöjningen av bensinskatten blir därmed 51 öre/liter. Om man tar hänsyn till momseffekten blir det 65 öre/liter. Glesbygdsbor kompenseras genom ett särskilt skatteavdrag på 2000 kronor (se nedan).
Avfallsskatt
Avfallskatt införs enligt förslaget i SOU 1994:114 och beräknas ge ca 1,9 miljarder kronor. Framför allt lägger vi skatten på byggnadsavfall; se separat motion.
Skatt på naturgrus
En ny skatt på uttag av naturgrus föreslås införas. 5 % skatt på råvarupriset.
Avgifter på konstgödsel och bekämpningsmedel
Denna avgift, som omfattar konstgödsel och bekämpningsmedel, är att se som en del av en skatteväxling inom jordbruket. Avgifterna beräknas ge en intäkt på 1,2 miljarder per år, för den nu aktuella 18-månadersperioden 2,4 miljarder genom att två odlingssäsonger omfattas. Detta balanserar mot utgiftsökningar på jordbruksområdet. Se Ekonomiskt stöd jordbruket och Miljöstöd jordbruket.
Minskade anslag till motorvägar m.m.
Vi föreslår en minskning av väganslagen med 5,5 miljarder, vilket innebär att anslaget återtar den nivå som gällde för bara några år sedan. Pengarna överförs till miljöinvesteringar.
2.2. Miljörelaterade skattesänkningar och utgifter
Arbetsgivaravgifter
Arbetsgivaravgifterna sänks med 25,5 mrd kronor, vilket innebär ca 10 %, förutom den speciella reduktion vi redovisar nedan. Sänkta arbetsgivaravgifter gynnar bl a verkstadsindustrin och hemmaindustrin.
Sänkt moms
Vi föreslår att momsen sänks, som ett led i skatteväxlingen, för att kompensera hushållen för höjda energiskatter. Genom medlemskapet i EU förhindras den mest miljöoptimala momssänkningen (nollmoms på kollektivtrafik och miljömärkta produkter). Vi föreslår att momssatsen 12 % för inrikes transporter sänks till 5 %, vilket är den lägsta tillåtna i unionen. Detta beräknas innebära en budgetförsvagning på 1,175 miljarder kronor. Vi föreslår dessutom att motsatsen 21 % som gäller livsmedel sänks till 12 %. Detta medför en budgetförsvagning på 9,543 miljarder kronor. Dessa förslag innebär att hushållen får 10,7 miljarder mer att röra sig med. Det ska också ses som en kompensation för höjda miljöskatter.
Sänkt fastighetsskatt för skog
Fastighetsskatten för skog sänker vi med 500 miljoner kr, beroende på att den ökning som s och v drev igenom slår hårt mot naturvården och artskyddet.
Ekonomiskt stöd till jordbruket
Denna post innehåller bl a bidrag till avbytarverksamheten (0,3 mrd), rådgivning och utbildning samt stöd till sockerbruket i Roma.
Miljöstöd till jordbruk
Innehåller bl a nationella delar som krävs för att vi skall få del av EU-medel. Även höjning av regionala bidrag som delas nationellt och av EU föreslås höjas. Totalt tillförs 2,4 miljarder extra till jordbruket i form av miljöstöd, ekonomiskt stöd och regionalt stöd.
Miljöinvesteringar i Östeuropa
Vi återkommer med förslaget att en internationell fond för miljöinvesteringar i Östeuropa ska inrättas. Vi anslår 1 miljard som svensk grundplåt till fonden.
Miljöbistånd för utvecklingsländer
Vi vill återställa biståndsmålen 1 % av BNI och ge det en miljöprofil. Investeringar i miljöanpassade projekt är viktiga för att unvika export av föråldrad teknik och miljöstörande koncept. Vi föreslår att 1 miljard avsätts till miljöinriktat bistånd.
Miljödepartementet
Vi föreslår att miljöarbetet och investeringar i olika miljöprojekt ska bibehållas, alltså inte skäras ner som regeringen föreslår. Dessutom föreslår vi ett höjt anslag för inköp av hotade urskogar m.m. till 500 miljoner, vilket innebär nära en fördubbling mot dagens nivå. Detta ska ses som en helt nödvändig investering för framtiden.
Allergisanera Sverige!
Vi föreslår ett omfattande program för att allergisanera landet. Ett inslag i detta är att vi nu föreslår att 3 miljarder avsätts i investeringsbidrag till allergisanering av främst skolor och dagis. Vi föreslår också ett mindre anslag, 100 milj kr till investeringsbidrag för ekologiskt byggande.
Bygg ut miljövänliga transportsystem!
Vi föreslår höjning av anslaget för byggande av järnvägar med 2 miljarder, ökade köp av järnvägstrafik av regionalpolitiska skäl med 100 miljoner, ökade anslag till kollektivtrafikanläggningar, cykelbanor, länsvägar och länsjärnvägar med 1 miljard. Detta finansieras genom en minskning av utbyggnaderna av stora riksvägar.
2.3. Socialpolitiska förändringar
Transfereringar, brutet tak (minskade socialförsäkringar)
Denna post innehåller de besparingar som blir följden av att vi föreslår att ett brutet tak i socialförsäkringssystemen införs 1 juli 1995. Vi likställer samtliga försäkringssystem -- arbetslöshet, föräldraförsäkring, sjukpenning -- och inför ett brutet tak som medför att den del av inkomsten som ligger under 144.000 kr ersätts med 80% av inkomsten, medan den del som ligger över 144.000 endast ersätts med 40%. Detta medför att alla inkomsttagare som har under 13.900 kr i månaden vinner på miljöpartiets förslag jämfört med socialdemokraternas.
Under budgetåret sparar vi 6,6 mrd -- under kalenderåret 4,4 mrd.
De totala besparingarna utfaller enligt följande på kalenderår:
Arbetsmarknad 600 milj (innebär att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 564 kr/dag till 612 kr/dag) Föräldraförsäkring 300 milj Sjukpenning 1 600 milj Sjuklön 2 400 milj (arbetsgivarens minskade kostnader neutraliseras genom höjd extra koldioxidskatt eller, i andra hand, återförande av den tidigare delen av arbetsgivaravgifter) Ökat bostöd -- 125 milj (ökat bostadsbidrag som följd av reformen)
Minskad statlig skatt -- 350 milj
Barnbidrag; höjt och beskattat
Vi höjer barnbidraget med 250 kronor och beskattar det. Det ger en god fördelningsprofil och ökar statens inkomster med ca 400 miljoner jämfört med regeringens förslag, vilket innebär en besparing från tidigare år med 2,5 mrd för kalenderår.
Förtidspensioner
Miljöpartiet accepterar inte de neddragningar som regeringen föreslår på förtidspensionerna och plussar på anslaget med 400 miljoner kr. Vi vill införa samma system som i ovan relaterade modell med brutet tak. Det innebär att förtidspensionärer med lägre inkomster slipper försämringen helt.
Studiestöd
I denna post återfinns kostnader för CSN-kortet och barntillägg för vuxenstuderande, där vi satsar mer än regeringen. Totalt lägger vi 407,5 milj kr mer än regeringen.
Glesbygdsavdrag
För att kompensera glesbygdsboende föreslår vi ett generellt avdrag på 2000 kr för de som bor i glesbygd. För ungdomar och pensionärer föreslås halvt avdrag, dvs 1000 kr. Detta beräknas medföra ca 300 miljoner i minskade skatteintäkter.
Höjt grundavdrag
Vi föreslår ett höjt grundavdrag. Höjningen föreslås vara 2200 kronor utöver dagens grundavdrag. Därigenom kompenseras hushållen till del för våra förslag på väsentligt högre energi- och miljöskatter utan att styreffekten av dessa går förlorad. Detta beräknas medföra ca 500 miljoner kronor i minskade skatteintäkter.
2.4. Övriga förändringar
Höjd skatt på alkohol och tobak
Vi föreslår skatt på alkohol och tobak. Detta är att betrakta som ett kostnadsansvar för de kostnader som bruket av alkohol och tobak orsakar samhället bl.a. i form av vård och omsorg. Den höjda skatten på sprit, vin och maltdrycker beräknas ge 2 miljarder i skatteintäkter. Den höjda tobaksskatten beräknas ge 1,5 miljarder i skatteintäkter.
Höjd reklamskatt
Vi föreslår att den högre reklamskattesatsen höjs från nuvarande 11 % till 14 %. Detta beräknas ge 288 miljarder och bekostar delvis våra högre ambitioner på kulturområdet. Annonser i allmän nyhetstidning berörs inte av förslaget.
Banta militären
Vi lägger samma besparingskrav på det militära försvaret, som vi anser är omotiverat stort, som regeringen lägger som normalt sparbeting på andra områden. Det betyder en besparing i budget på 6,9 miljarder kronor.
Mindre arbetslöshet
Vi bedömer att våra förslag om sänkt arbetstid m.m. ska medföra minskad arbetslöshet. Detta beräknas ge en besparing på 2,8 miljarder i budget i form av minskade ersättningar till arbetslösa.
En annan inriktning på arbetsmarknadspolitiken
Regeringens förslag om flyttbidrag, studielön för 9000 N/T-studerande och om arbetsföretag avslås. Det ger en besparing på 5,366 miljarder kronor. Vi vill också rikta anställningsstödet (arbetsgivaravgiftsnedsättningen för anställning av arbetslösa) till enbart de som varit arbetslösa i mer än 12 månader. Det ger en besparing på 4,84 miljarder. Istället vill vi lägga pengar på gröna investeringar som ger verkliga jobb och på att underlätta en ekonomisk återhämtning genom sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt moms m.m.
Höjt bistånd
Vi vill så snart som möjligt återställa 1%-nivån i biståndet till utvecklingsländer. Vi föreslår en höjning med 1,2 miljarder i årets budget, varav 1 miljard miljöinriktat.
Polishögskola och gränskontroll
Vi vill inte genomföra lika stora besparingar som regeringen på polishögskolan och gränskontrollen. Därigenom erhåller vi ett bättre skydd mot införsel av narkotika, vapen m.m., och även bättre fortsatt satsning på bekämpning av bl.a. ekonomiska brott och miljöbrott. Det handlar om 75 miljoner mer till gränskontroll och 100 miljoner mer till polishögskolan.
Mer till forskning
Vi anser att grundforskningen är relativt eftersatt och föreslår därför en del omfördelningar, men även en påplussning för fler doktorandtjänster (188 miljoner).
Inom utbildningsdepartementets område föreslås en utökningen av anslagen till grundforskning med 1,5 miljarder genom en omfördelning från sektorsforskningen. 10 % av de medel som idag går till sektorsforskningen föreslås överföras till forskningsråden enligt följande:
Forskningsråd Förstärkt anslag i kronor (18 mån) FRN 70 000 000 HSFR 210 000 000 MFR 330 000 000 NFR 530 000 000 SJFR 160 000 000 TFR 200 000 000
Vi föreslår vidare att övergången från utbildningsbidrag till doktorandtjänster fullföljs så som planerat.
Vi föreslår också att CSN-korten ska vara kvar, dvs att studerande som uppbär studiemedel ska åka billigare på tåg m.m. För detta reserverar vi 85 miljoner.
Kultursatsningar
Vi anser inte att kulturen ska vidkännas så kraftiga besparingar som regeringen föreslår. Tvärtom bör man satsa på kultur, inte minst då tiderna upplevs som svåra. Vi säger nej till besparingarna och vill även bygga ut viss kulturverksamhet. Det beräknas medföra ökade kostnader på 620 miljoner.
Regionalpolitiken
När nu konjunkturen vänder och arbetslösheten minskar ser vi tydligt att skillnaderna mellan olika landsdelar återigen förstärks. I exempelvis Norrbotten ligger arbetslösheten kvar på en relativt sett betydligt högre nivå än i södra Sverige. De senaste årens statliga nedskärningar har också bidragit till ökade regionala skillnader. Det s.k. stödområdet drabbas hårdare av statliga nedskärningar eftersom man i större utsträckning är beroende av offentlig verksamhet och statliga företag. Medlemskapet i den Europeiska unionen och den s.k. inre marknaden är också det en faktor som bidrar till att förstärka regionala skillnader. Detta är något som uppmärksammats bättre inom EU:s centrala institutioner än i Sverige. Inom EU har man också sett att den regionalpolitik man bedrivit centralt långtifrån varit tillräcklig för att motverka dess ökade regionala skillnader.
Sammantaget ger detta anledning till en kraftig förstärkning av den svenska regionalpolitiken. Alternativet är ett accepterande av en situation med konstant extremt hög arbetslöshet, utflyttning, avfolkning och nedläggning av centrala offentliga verksamheter i vissa delar av landet. Det skulle naturligtvis också slå hårt mot för landet oersättliga basnäringar.
Miljöpartiet de gröna ser därför med stor oro på regeringens förda politik och det budgetförslag som lagts. Nedskärningarna med drygt 500 miljoner kr inom den nationella regionalpolitiken är inte acceptabelt i ett läge som kräver det motsatta. Vi motsätter oss neddragningar av stödet till det norrländska jordbruket eftersom det leder till kraftigt ökad arbetslöshet och igenväxande åkermark. Flyttstödet är också det ett inslag i den förda politiken som bör motarbetas. Målet kan inte vara stora folkomflyttningar utan att genom en positiv regional- och näringslivspolitik skapa ökade möjligheter till arbete, växande företag och balans mellan olika delar av landet. Vi begär ökade anslag inom den s.k. lilla regionalpolitiken om 3 miljarder kr i förhållande till regeringens förslag.
Insatserna bör inriktas för att bygga upp kompetens och stärka lokal och regional näringslivsutveckling. Särskilt vill vi stödja en ökad satsning inom småföretag, träförädling och tjänster inom ADB och IT. Den relativt blygsamma satsning för att underlätta för kvinnors nyföretagande som inledde under den borgerliga regeringen bör fortsätta och förstärkas. Mycket talar för att just kvinnor kan leda utvecklingen mot en starkare och stabilare näringslivsutveckling inom glesbygden de närmaste decennierna.
De regionalpolitiska anslagen liksom den kommunala skatteutjämningen har regeringen aviserat att återkomma med i kompletteringspropositionen. Vi får således anledning att återkomma med en ny motion i anslutning till den. Redan nu slår vi emellertid fast att tre miljarder utöver vad regeringen nu föreslår ska gå till regionalpolitiska satsningar. Detta påverkar vår beräkning av beloppet under Tillkommande utgiftsbehov.
2.5. Underskott och upplåning
Våra förslag innebär att underskottet minskar med 12 miljarder kronor utöver vad regeringen föreslår för budgetåret 1995/96. Detta framgår av tabell 2 nedan:
Tabell 2
YTTERLIGARE BUDGETFÖRSTÄRKNING 12 mrd kr
SKATTESÄNKNING/ UTGIFTSÖKNING 51,3 mrd kr SKATTEHÖJNING/ BESPARING 63,3 mrd kr
SKATTESÄNKNINGAR 37,5 miljard kr SKATTEHÖJNINGAR 30,3 miljard kr Glesbygdsavdrag 0,3 15 % mer skatt på sprit, vin, öl 2 Höjt grundavdrag 0,5 Höjd reklamskatt till 14 % 0,3 Sänkta arbetsgivaravgifter 25,5 Ökad tobaksskatt 1,5 Fastighetsskatt bort på skog 0,5 Uranskatt (motsv 10 öre/kWh) 6,9 Sänkt moms till 5 och 12 % 10,7 Koldioxidskatt 6,9
Vattenkraftsskatt (motsv 7 öre/kWh)
4,9
Höjd dieselskatt 150 öre/liter 3,1
Avfallsskatt 1,9
Höjd bensinskatt 1,5
Skatt på naturgrus 0,3
Avgifter på handelsgödsel och bekämpningmedel m.m.
1
UTGIFTSÖKNINGAR 13,8 miljard kr BESPARINGAR 33 miljard kr Polishögskolan Bistånd Miljöinvesteringar i Östeuropa Bibehållna förtidspensioner lågink. Järnvägar, koll.trafik, läns- vägar Mer forskning CSN-kortet kvar Barntillägg vid studier Diverse socialpolitik m.m. Ej spara på radio och TV Allergisanering 0,1 1,2 1 0,4 3,1 0,2 0,1 0,3 0,1 0,6 3 Barnbidraget höjs med 250 kr och beskattas Minskade socialförsäkringar Mindre motorvägar m.m. Mindre arbetslöshet Ej flyttbidrag Ej N/T studielön Anställningsstöd enbart 12 mån arb.1. Ej arbetsföretag Mindre till miljöfientlig tek- nik m.m. 11 % spar på militären 0,4 6,6 5,7 2,8 0,5 1,4 4,8 3,5 0,4 6,9 Ekologiskt byggande 0,1 Miljövård 0,5 Mer regionalpolitik 3 Diverse kultur m.m. 0,1 AVGIFTS- OCH SKATTEVÄXLING FÖR JORDBRUKET
Inkomständringar 2 408 milj.kr. Utgiftsändringar 2 408 milj. kr. Avgifter på handelsgödsel och
Jordbruksdepartementet 2 408 bekämpningsmedel m.m. 1 402 Bidrag från EU miljö 900 Bidrag från EU regional 106
Detta bör medföra mindre räntekostnader för staten och att återhämtningen i statens finanser sker snabbare. Vi bedömer också att ränteläget i allmänhet bör kunna förbättras snabbare med våra förslag. Vi har emellertid inte nu tillgodoräknat oss sådana positiva budgeteffekter i vårt förslag.
Förslagen om sänkt moms, sänkta arbetsgivaravgifter och miljöinriktade investeringar ska leda till en snabbare återhämtning för främst produktion och tjänsteföretag för inhemsk konsumtion.
Det blir fart på Sverige igen, men den här gången med en grön riktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en ny ekonomisk politik som tar sin utgångspunkt i ekologins och miljöns fundamentala roll för samhällsutvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekologiska krisen och vikten av att inte miljöskulden tillåts öka ytterligare utan tvärtom skall minskas,
3. att riksdagen hos regeringen begär ett ekonomisk- politiskt åtgärdsprogram för att uppfylla de miljömål som riksdagen tidigare har antagit eller uttalat,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den ekonomiska politiken inför 2000-talet,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till skatteväxling i enlighet med de allmänna riktlinjer som anförts i motionen,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudmålen i en grön ekonomisk- politisk strategi,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de negativa effekterna på statens ekonomi av att betala medlemsavgift för medlemskap i Europeiska unionen,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag för att stimulera en snabbare marknadsutveckling för grön teknik,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att utveckla en väl fungerande marknadsekonomi, en s.k. kretsloppsekonomi,
10. att riksdagen beslutar att koldioxidskatten skall höjas med 15 öre/kg till 50 öre/kg från den 1 juli 1995,1
11. att riksdagen beslutar att koldioxidskatten skall gälla med skattesatsen 50 öre/kg för alla utsläpp som innebär nettotillskott av koldioxidhalten i atmosfären på det sätt som föreslås i motionen,1
12. att riksdagen beslutar att nedsättning av koldioxidskatt för viss energiintensiv industri skall villkoras enligt de principer som anges i motionen,1
13. att riksdagen beslutar att uranskatt motsvarande 10 öre/kWh el från kärnkraft skall införas från den 1 juli 1995,1
14. att riksdagen beslutar att vattenkraftsskatten skall höjas med motsvarande 7 öre/kWh från den 1 juli 1995,1
15. att riksdagen beslutar att dieselskatten skall höjas med 150 öre/liter bränsle från den 1 juli 1995,1
16. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar att bensinskattens energiskattedel höjs med 17 öre/liter bränsle från den 1 juli 1995,1
17. att riksdagen, under förutsättning att närmast föregående yrkande bifalls, beslutar att ett särskilt glesbygdsavdrag om 2 000 kr per glesbygdsbo mellan 18 och 65 år och 1 000 kr per glesbygdsbo som är yngre eller äldre än föregående kategori införs i enlighet med vad som anförts i motionen,1
18. att riksdagen beslutar att en avfallsskatt införs från den 1 juli 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
19. att riksdagen beslutar att skatt på naturgrus införs från den 1 juli 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
20. att riksdagen till anslaget A 1 Vägverket anslår 303
631
000 kr för budgetåret 1995/96, vilket innebär en minskning med 160
000
000 kr jämfört med regeringens förslag,3
21. att riksdagen anslår 2 092 656 000 kr till anslaget A 3 Byggande av vägar för budgetåret 1995/96, vilket innebär en minskning med 5 500
000 000 kr jämfört med regeringens förslag,3
22. att riksdagen anslår 3 374 000 000 kr till anslaget A 4 Byggande av länstrafikanläggningar för budgetåret 1995/96, vilket innebär en ökning med 1 000 000 000 kr jämfört med regeringens förslag,3
23. att riksdagen under sjätte huvudtiteln A 11 Nyinvesteringar i järnvägar anslår 11 408 060 000 kr för budgetåret 1995/96, vilket innebär en ökning med 2 000 000 000 kr jämfört med regeringens förslag,3
24. att riksdagen under sjätte huvudtiteln E 2 Köp av interregional persontrafik på järnväg anslår 895 900 000 kr för budgetåret 1995/96, vilket innebär en ökning med 100 000 000 kr jämfört med regeringens förslag,3
25. att riksdagen beslutar sänka arbetsgivaravgifterna med totalt 25 500 000 000 kr för budgetåret 1995/96,
26. att riksdagen beslutar att sänka momsen för inrikes transporter m.m. från nuvarande 12 % till 5 % från den 1 juli 1995,1
27. att riksdagen beslutar att sänka momsen för livsmedel m.m. från nuvarande 21 % till 12 % från den 1 juli 1995,1
28. att riksdagen beslutar avskaffa fastighetsskatt för skog,1
29. att riksdagen beslutar att ändra ersättningsreglerna i socialförsäkringarna i enlighet med vad som anförts om brutet tak m.m. i motionen från den 1 juli 1995,4
30. att riksdagen beslutar höja barnbidraget med 250 kr till 1 000 kr,5
31. att riksdagen beslutar beskatta barnbidraget under inkomstslaget Inkomst av tjänst från den 1 juli 1995,1
32. att riksdagen beslutar att grundavdraget mot inkomst av tjänst höjs med 2 200 kr från den 1 juli 1995,1
33. att riksdagen beslutar att tobaksskatten höjs med 13 % eller 1 500 000 000 kr till totalt 13 154 000 000 kr från och med budgetåret 1995/96,1
34. att riksdagen beslutar att skatterna på spritdrycker, vin och maltdrycker höjs med 10 % vardera eller sammantaget 2 000 000 000 kr från och med budgetåret 1995/96,1
35. att riksdagen beslutar höja reklamskatten från nuvarande 11 % till 14 % i enlighet med vad som anförts i motionen,1
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att 3 000 000 000 kr utöver vad som föreslås i propositionen skall anslås till regionalpolitiska ändamål i tilläggspropositionen våren 1995.6
Stockholm den 25 januari 1995 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Roy Ottosson (mp) Gunnar Goude (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Goe s (mp) Ewa Larsson (mp) Annika Nordgren (mp)
1 Yrkandena 5, 10--19, 26--28, 31--35 hänvisade till SkU. 2 Yrkande 8 hänvisat till NU. 3 Yrkandena 20--24 hänvisade till TU. 4 Yrkande 29 hänvisat till SfU. 5 Yrkande 30 hänvisat till SoU. 6 Yrkande 36 hänvisat till AU.
Fi212 Bilaga
TABELL ÖVER BUDGETFÖRSLAGET Statsbudgetens inkomster mp ändring kommentar milj kr budgeteffekt 1000 Skatter m.m.
1100 Skatt på inkomst 113501 8907 beskattat barnbidrag (netto 400 milj kr)
-- 500 2200 mer i grund- avdrag
-- 300 glesbygdsavdrag 1200 Arbetsgivaravgifter --25550 ''skatteväxling'' 1300 Skatt på egendom -- 500 bort på skog 1312 Fastighetsskatt 1400 Skatt på varor och tjänster 1411 Mervärdesskatt 165932 --10718 till 5 och 12 % 1424 Tobaksskatt 13154 1500 1425 Skatt på spritdrycker 9211,9 1018,15 10 % upp för alkohol 1426 Skatt på vin 4398,8 488,76 1427 Skatt på maltdrycker 4437,8 493,09 1452 Skatt på annonser och reklam 1757 288 14 %, ej dagspress Miljöskatt på kärnkraft 10 öre/kWh 6900 Koldioxidskatt 50 öre/kg 6900 Vattenkraftsskatt 7 öre/kWh
4950 Höjd dieselskatt 150 öre/liter
3100 Avfallsskatt 1900 Höjt kostnadsansvar växla till arb.avg.: i bensinskatt 1500 25550 Skatt på naturgrus 300 Avgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel m.m
2400 växla till jordbruk 6000 Bidrag m.m. från EU Miljöstöd jordbruk 900 växlas mot jordbruk Regionalt stöd jordbruk 106 växlas mot jordbrukSUMMA ÄNDRINGAR
4083
Statsbudgetens inkomster mp ändring kommentar milj kr budgeteffekt II. Justitiedepartementet --100 B. Polisväsendet 3 Polishögskolan 100 --100 III. Utrikesdepartementet --2200 C. Internationellt utvecklingssamarbete 1 Bidrag till intern. utvecklings- program 4962,5 --200 8 Miljöbistånd till utvecklingsländer 1000 --1000 nytt anslag G. Samarbete med Central- och Östeuropa 4 Bidrag till fond för miljö- investeringar 1000 --1000 nytt anslag IV. Försvarsdepartementet 6939,47 A. Försvarsmakten m.m. 1 Försvarsmakten 57260,534 7000 nedrustning C. 1 Civil ledning och samordning 126 --6,04 2 Tekn. åtgärder i ledningssystemet 110 --2,29 D. 3 Förebygga åtgärder mot natur- olyckor 41,7 --4,2 E. 1 Styrelsen för psykologiskt försvar 26,814 --5 G. 2 Kustbevakningen 547,707 --35 70 pers. 4 Försvarsforskning 160,175 --6 6 Flygtekniska försöksanstalter 28,244 --2 V. Socialdepartementet --2326 A. 1 Allmänna barnbidrag 32000 --8507 beskattas! B. 5 Förtidspensioner 21480 --400 brutet tak 12000 B. 1 Sjukpenning m.m. 28063 6600 nettosumma Färdtjänst --10 Tolk, ledarhundar --9 VI. Kommunikationsdepartementet 2560 A. Infrastruktur 1 Vägverket 303,631 160 miljöanpassning 3 Byggande av vägar 2092,656 5500 4 Byggande av länstrafikanläggningar 3374 --1000 11 Nyinvesteringar i stomjärnvägar 11408,06 --2000 E. 2 Köp av interregional persontrafik på järnväg 895,9 --100 VII. Finansdepartementet --75 D. Vissa centrala myndigheter m.m.
1 Tullverket 1742,38 --75 narkotika m.m. VIII. Utbildningsdepartementet --595 C. Universitet och högskolor 27537 --187,5 E. Studiestöd m.m. 20041,8 --127,5 Barntillägg --280 IX. Jordbruksdepartementet --2408,315 B. Jordbruk och trädgårdsnäring 3 Stöd till jordbrukets företagshälso- vård 337,5 --300 avbytarverks. 4 Rådgivning och utbildning 103,296 --75 6 Stöd till sockerbruket på Gotland 18,75 --6,25 9 Regionala stöd till jordbruket 1078 374 10 Från EG-budgeten finans. regionala stöd 390 --106 11 Miljöersättningar i jordbruket 1700 --900 12 Från EG-budgeten miljöersätt- ningar 1700 --900 D. 1 Sametinget 20 --5 sam. nat.scen F. Växtskydd och jordbrukets miljöfrågor 3 Statens växtsortnämnd 4,002 --4 G. Livsmedel 8 Konsument- och marknadsförings- åtg. 43 --13 H. Utbildning och forskning 1 Sveriges lantbruksuniversitet 1674,657 --254 2 Skogs- och jordbrukets forsk- ningsråd 449 --219,065 X. Arbetsmarknadsdepartementet 4680 A. Arbetsmarknad 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder 32076,746 1880 ej N/T, flyttbidr. C. 5 Bidrag till arbetslöshetsersättning m.m. 56965 2800 arbetsdelning XI. Kulturdepartementet --620 B. 4 Centrala museer 670,818 --15 tre nya C. 10 Bidrag till Riksteatern, Operan, Dramaten 971 --50 ej besparing D. 1 Radio- och TV-verket 632,778 --555 ej besparing XII. Näringsdepartementet --2657,193 A. Näringspolitik m.m. 1 Närings- och teknikutvecklings- verket 221,975 73,992 5 Investeringsfrämjande 48,75 48,75 6 Turistfrämjande 49,5 49,5 F. Teknisk forskning och utveckling 1 Teknisk forskning och utveckling 800 266,465 6 Bidrag till Ingenjörsvetenskaps- akademien 4,1 4,1 G. Bygg- och bostadsväsende 14 Bidrag till allergisanering 3000 --3000 nytt anslag 15 Bidrag till ekologiskt byggande 100 --100 nytt anslag XIII. Civildepartementet --7 A. 1 Länsstyrelserna m.m. 2711,438 9,75 C. 1 Konsumentverket 106,687 --5 3 Konsumentorganisationer 7,15 --1 E. 2 Stöd till kooperativ utveckling 9759,75 --9,75 5 Bidrag till kvinnoorganisationer 6,148 --1 roks XIV. Miljödepartementet --454,808 A. Miljövård 1 Statens naturvårdsverk 636,361 --76,476 bibehållet 2 Bidrag till miljöarbete 86,653 --10 Agenda 21 3 Bidrag till kalkning 270 --30 bibehållet 4 Investeringar på miljöområdet 500 --214,332 bibehållet 5 Miljöforskning 227,031 --24 bibehållet 6 Sanering och återställning 69,88 --50 nytt program 15 Bidrag till information om genteknik 50 --50 nytt anslag SUMMA ÄNDRINGAR 2736,154 SUMMERING AV STATENS INKOMSTER OCH UTGIFTER I BUDGET 1995/96 (18 mån)
mp förslag milj kr ändring milj kr Inkomster 729 030,38 4 083 Utgiftsanslag 946 642,5 -- 2 736,15 3 000 0 Beräknat tillkommande utgiftsbehov, netto 10 674 -- 5 326 Summa utgifter 960 316,5 -- 8 062,15 Underskott 231 286,12 12 145,15 Minskat upplåningsbehov 12 145,2