Innehåll
1 Sammanfattning3 2 Det moderata alternativet8 2.1 De fyra avgörande uppgifterna8 2.2 Nya arbeten i företagen9 2.2.1 Kraven på framtidens arbetsmarknad9 2.2.2 Kompetens -- kärnan i en politik för nya arbeten10 2.3 Sänkt skatt för nya jobb11 2.4 Statens skuldbörda skall minskas12 2.5 Valfrihetsrevolutionen skall drivas vidare13 2.6 Europas bästa skola14 2.7 Ökad vardagstrygghet -- färre brott16 2.8 Miljö för framtiden18 2.9 Ett starkt Sverige i ett starkt Europa20 2.9.1 Sverige i Europa20 2.9.2 Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken21 2.9.3 Stärk marknadsekonomin22 2.9.4 EMU22 2.9.5 Samarbete över gränserna23 3 Sverige halkar efter24 4 Från fritt fall till klar uppgång26 4.1 Regeringsskiftet26 4.2 Saneringen av statens finanser27 4.3 En offensiv skattepolitik30 4.4 Utgångsläget efter 1994 års val31 5 Den ekonomiska utvecklingen32 5.1 Internationella utsikter32 5.2 Lägre tillväxt i Sverige32 6 Regeringens ekonomiska politik36 7 Förnyelsen av Sverige -- riktlinjer för den ekonomiska politiken38 7.1 Mål38 7.2 Sverige i EU38 7.3 Penningpolitik40 7.4 Kommunal ekonomi41 7.5 Den moderata sparplanen42 8 Hemställan52
1 Sammanfattning
Sverige behöver en politik för fortsatt förändring och förnyelse. Att återfalla till den politik som misslyckats förr riskerar att på sikt få allvarliga konsekvenser på snart sagt alla samhällslivets områden.
Under den borgerliga regeringsperioden 1991--1994 inleddes ett radikalt reformarbete för att förändra och förnya Sverige. Avgörande var att Sverige helt och fullt skulle bli medlem i det europeiska samarbetet, att förutsättningarna för tillväxt och företagande radikalt skulle förbättras, att vi skulle få en valfrihetsrevolution i välfärdspolitiken och att miljöpolitiken skulle få en ny och bättre inriktning.
Detta arbete för förändring drevs samtidigt som regeringen hade att hantera en ekonomi i fritt fall efter misslyckandet för den s.k. tredje vägens ekonomiska politik. Men från slutet av 1993 började industriproduktionen att öka samtidigt som öppen arbetslöshet och budgetunderskott började att minska. Vid regeringsskiftet i oktober 1994 befann sig den svenska ekonomin i den starkaste uppgången på flera decennier.
Vi är stolta över de resultat som vi lyckades att åstadkomma under tre korta år av fyrpartiregering. Vi ser det som vår uppgift att fullfölja och fördjupa den politik för förändring och förnyelse som bar upp fyrpartiregeringen.
Genom den snabba ekonomiska uppgången -- med minskad arbetslöshet och sjunkande budgetunderskott -- fanns ett gyllene tillfälle för att med en riktig politik lägga grunden till en gyllene period för Sverige. Men vänstermajoriteten har valt en annan väg. Den politik som den socialdemokratiska regeringen, stödd på vänsterpartiet, hitintills fört har kännetecknats av massiva skattehöjningar och dogmatiska återställare. Skatterna har höjts med ca 55 miljarder kronor, vilket gör Sverige alldeles unikt i ett Europa och en värld, som annars ser sänkta skatter som vägen till bättre ekonomisk utveckling. Inte sedan det första världskrigets krigsår har Sverige upplevt en skattechock liknande den som vi kommer att utsättas för under 1995, 1996 och 1997.
På punkt efter punkt har man strävat efter att riva ner reformverket från de föregående åren. Företagsamhetens förutsättningar har försämrats, valfriheten i välfärden kringskurits och alla och envar har drabbats av -- och kommer under kommande år än mer att drabbas av -- påtagligt höjda skatter. Avgörande delar av skatteomläggningen från 1991 har rivits upp och förötts.
Socialdemokraterna har ännu inte förmått att ideologiskt bryta upp från den s.k. tredje vägens politik som de misslyckades med under 1980-talet. De vägleds mest av ambitionen att slå in på vägen tillbaka till den politik som då fördes. I vissa viktiga avseenden, t.ex. när det gäller skatterna, vänder de tillbaka till politiken före de omprövningar som de själva tvingades göra i slutet av 1980- talet.
Vårt alternativ är vägen vidare med de reformer för förnyelse och förändring som inleddes under den borgerliga perioden. Det förblir vår övertygelse att detta är den enda vägen för att långsiktigt och varaktigt få ordning på Sveriges problem och kunna ge jobb, trygghet och utvecklingsmöjligheter åt var och en.
Denna motion sammanfattar det moderata politiska alternativet som det mer utförligt presenterats i partimotioner i januari 1995. Den innehåller också de konkreta förslagen till den ekonomiska politikens och budgetpolitikens inriktning.
Skattehöjningarnas väg är en väg som förr eller senare leder till fördärv och förfall för samhällsekonomin. I stället för att höja det samlade skattetrycket i världens mest skattetyngda ekonomi måste politiken i stället inriktas på att under den statsfinansiella saneringsperioden icke höja detta för att därefter successivt kunna sänka det ned mot nivån i motsvarande andra europeiska länder.
Medan socialdemokraterna förefaller inriktade på ett skattetryck som innebär ett återställande av den gamla rekordnivån kring 55 procent av den samlade produktionen är vår politik inriktad på ett skattetryck som understiger 50 procent. Vi menar att det är viktigt för den långsiktiga dynamiken och utvecklingskraften i ekonomin att skattetrycket sänks ner mot genomsnittet för motsvarande europeiska länder.
Att åter få en ekonomi där alla kan få arbete är ett centralt mål för vår politik. Det kräver att det fram mot 1990-talets slut skapas förutsättningar för ytterligare ca 500.000 nya jobb i en växande och dynamisk enskild företagsamhet. För att det skall vara möjligt krävs en politik som skapar väsentligt bättre förutsättningar för nyföretagande och näringslivets utveckling och omdaning än vad som präglade Sverige på 1970- och 1980-talen.
Vänsterpolitiken kommer att misslyckas med detta, och dess misslyckande riskerar att drabba snart sagt varje del av samhället. Regeringens egna kalkyler utgår nu från att det trots den exceptionellt starka uppgången i ekonomin endast kommer att kunna växa fram ca 300.000 nya jobb och att den totala arbetslösheten efter närmare ett halvt decennium av kraftig konjunkturuppgång kommer att ligga strax under 10 procent. Då har Sverige fastnat i massarbetslösheten.
Utan en tydlig kraftsatsning på företagande riskerar en plågsam långtidsarbetslöshet att skapa nya sociala klyftor, hårt belasta de offentliga finanserna och bli en börda för hela vårt samhälle som blir allt tyngre att bära. Medan regeringens skattehöjar- och återställarpolitik kommer att ha svårigheter att klara ens de devalverade ambitioner man satt upp för sysselsättningspolitiken, bedömer vi att en inriktning av politiken i enlighet med vårt förslag skapar goda förutsättningar för att nå målet om 500.000 nya jobb.
Politiken sedan regeringsskiftet har inneburit att så gott som samtliga de reformer som genomfördes under den föregående mandatperioden för att förbättra företagsamhetens förutsättningar har rivits upp. Sverige har genom höjda löneskatter, höjda kapitalskatter och återregleringar på arbetsmarknaden kommit att föra en politik som entydigt går på tvärs mot alla internationella erfarenheter och rekommendationer när det gäller hur arbetslösheten skall kunna minskas.
Efter den djupa nedgången i 1990-talets början befinner sig Sveriges ekonomi nu i en stark uppgång. Till denna har inte minst de strukturella reformer som vidtogs under de borgerliga åren bidragit. För exportindustrin spelar även kronförsvagningen och den kraftiga uppgången i omvärlden en viktig roll.
Det är i denna starka uppgångsfas av extrem betydelse att politiken inriktas på att skapa ett nytt förtroende kring företagsamhetens förutsättningar så att Sverige får en period av lång och stark expansion av företagsamheten. Utan en sådan utveckling kommer vi aldrig att kunna lösa sysselsättnings- eller underskottsproblemen. När vänsterpolitiken nu bromsar och begränsar uppgången kommer detta att leda till färre nya jobb, längre arbetslöshetsköer och större underskott än vad som varit möjligt med en tillväxtorienterad politik.
Regeringens arbetsmarknadspolitik faller i praktiken samman innan den ens hunnit behandlas av riksdagen. Samtliga de tre nya förslag som presenterats -- den tillfälliga skatterabatten, den s.k. N/T-utbildningen och de s.k. arbetsföretagen -- har utsatts för en skoningslös kritik från såväl näringslivets som de fackliga organisationernas sida. Vi avvisar förslagen och vill i stället ha en politik som förbättrar företagsamhetens grundläggande förutsättningar genom lägre skatter och minskade regleringar.
Det är en central politisk uppgift under de allra närmaste åren att först stabilisera den börda för vår samlade ekonomi som statsskulden innebär för att därefter kunna börja att successivt minska den. Om utvecklingskraften i samhällsekonomin inte skall bromsas med höjda skatter måste detta ske genom att den samlade offentliga utgiftsnivån pressas ned. Det är bara genom att sänka utgiftsbördan -- aldrig genom att höja skattebördan! -- som vi långsiktigt kan minska skuldbördan.
De beräkningar som redovisas i denna motion visar hur bräcklig och riskfylld regeringens alltför begränsade saneringspolitik är. Även om vi skulle räkna med att alla regeringens optimistiska antaganden infrias, riskerar en kommande konjunkturförsvagning att snabbt leda till att statsskulden, efter en tillfällig stabilisering, närmast exploderar. Skulle så bli fallet, kan svensk ekonomi hamna i en panikartad situation.
Mot denna bakgrund är det viktigt dels att saneringspolitiken utformas så att tillväxt och sysselsättning gynnas, dels att den påtagligt förstärks till sin omfattning.
Detta kräver att höjda skatter ersätts med minskade utgifter och att den totala omfattningen av besparingar ökas. Den moderata vägen bygger vidare på ett fullföljande av saneringsstrategin från de borgerliga åren och innebär jämfört med regeringens politik bl.a. ca 45 miljarder kronor lägre skatter och ca 60 miljarder kronor i lägre utgifter och ett statiskt räknat minskat underskott till 1998 med ca 17 miljarder kronor.
Inkluderas de dynamiska effekterna i form av bättre förutsättningar för högre tillväxt och lägre ränta finns det all anledning att utgå från att förbättringen blir avsevärt mycket större.
Vår bedömning är att detta är en nödvändighet för att Sverige skall kunna ha säkerhetsmarginaler för att kunna möta oväntade händelser. Osäkerheten på de internationella finansiella marknaderna har inneburit att svagheten hos länder som Italien, Kanada, Spanien och Sverige kommit i fokus. Ett förstärkt och tydligt tillväxtinriktat sparprogram enligt de riktlinjer vi här redovisar är en förutsättning för att Sverige skall kunna häva sig upp ur denna kategori av svaga problemländer med alla de risker som den positionen medför.
De nödvändiga utgiftsminskningarna måste vara ett led i en genomtänkt förändringsstrategi. En politik som mest bygger på kamerala panikbromsningar riskerar att få betydande skadeverkningar. Det handlar inte om att plötsligt riva ner existerande utgiftssystem, utan om att långsiktigt bygga om dem till system som är både billigare och bättre.
Den moderata politiken har länge varit inriktad på just detta. Konsekvent har vi under det senaste decenniet lagt fram förslag som haft denna innebörd. Medan socialdemokraterna ägnat sig åt att bromsa det som förr eller senare är nödvändigt, har det varit vår uppgift att visa vägen och att driva på utvecklingen.
Det offentliga har ett grundläggande ansvar för trygghet och säkerheten i samhället. Mot denna bakgrund avvisar vi en politik som stänger polisskolor och fängelser och som kommer att ge oss färre poliser och fler brottslingar på gatorna. En sådan politik urholkar vardagstryggheten.
Tryggheten har också en viktig social dimension. Valfriheten i barnomsorg och vård, kvaliteten i skolan, stabiliteten i försäkringssystemen och förtroendet för pensionssystemet är avgörande för tryggheten i livets olika skeden. På alla dessa områden krävs förändringar och förbättringar som dessutom skall leda till att de olika systemen fungerar både bättre och billigare.
Valfriheten i barnomsorgen borde vara en självklarhet. Därför föreslår vi återinförande av vårdnadsavdrag och vårdnadsbidrag. Vi vill också att kommunerna skall ha skyldighet att ge bidrag till enskild barnomsorg som uppfyller de krav som ställs. På detta sätt kan vi både bättre och billigare än med den socialdemokratiska politiken ge den barnomsorg som uppfyller de starkt skiftande behov som landets barnfamiljer har.
Som ett led i saneringen av statsfinanserna finns ett behov av att minska också det generella familjestödet. Vi vill pröva olika modeller för detta utan att för den skull avvisa de modeller regeringen föreslagit. I detta sammanhang måste flerbarnsfamiljernas situation beaktas.
Att arbeta för att Sverige till år 2000 skall ha Europas bästa skola och bästa utbildningssystem har varit ett centralt mål för oss moderater under hela 1990-talet. Utan denna framtidssatsning på barn och ungdomar kommer hela Sveriges möjligheter att bli sämre än vad de annars skulle ha varit.
Vi vill fortsätta den borgerliga regeringens kraftfulla satsning på högre utbildning och forskning. Detta är det enda område där vi avvisar hela den kraftiga neddragning regeringen gjort. Den är kortsynt och farlig. Vi slår vakt om forskningens oberoende och vill ha en fortsatt stark satsning på att visa de nya informationsteknologiernas möjligheter.
De olika trygghetsförsäkringarna -- sjukförsäkring, föräldraförsäkring, arbetsskadeförsäkring, arbetslöshetsförsäkring -- bör inriktas på ersättningsnivåer på 75 procent. I sjukförsäkringen innebär ett system med två karensdagar mycket stora besparingar icke bara för företagen utan också för stat, landsting och kommun. Och det är för oss en självklarhet att Sverige skall ha en allmän arbetslöshetsförsäkring som ger rätt och rättvisa även åt dem som inte är fackligt organiserade.
Sjukvårdens organisation kommer nu att utredas ytterligare. Vi vill bygga vidare på ett öppet husläkarsystem och etableringsfrihet för att nå fram mot ett sjukvårdsförsäkringssystem som garanterar såväl valfrihet för patienten som kvalitet i vården. De långa vårdköerna får inte återkomma när socialdemokraterna nu vill återreglera också sjukvården.
Pensionsreformen under den borgerliga perioden innebär ett avgörande steg mot ett bättre pensionssystem. Vi vill växla ner förtidspensioneringen och avskaffa deltidspensionen i enlighet med tidigare förslag.
Med denna ombyggnad av de olika utgiftssystemen skapar vi förutsättningarna för den tillväxtstat som kan ge oss ett verkligt välfärdssamhälle. Valfrihet, kvalitet och tillväxt är ledstjärnor för den förändring av den offentliga sektorn i riktning mot lägre utgiftsnivåer vi föreslår.
Att skapa förutsättningarna för ca 500.000 nya riktiga jobb i en dynamisk företagsamhet, och att med valfrihet, kvalitet och tillväxt som ledstjärnor sänka de offentliga utgifterna så att skuldbördan kan börja att minskas ner mot 60 procent av BNP är avgörande men inte tillräckliga mål för den moderata politiken.
Arbetet under den borgerliga reformperioden för att åstadkomma ett kretsloppstänkande när det gäller resursförbrukning och miljöbelastning måste fortsättas. En återgång till regleringspolitik kommer att leda fel, medan en fortsatt avgiftsväg har goda förutsättningar att nå bra resultat. Att avveckla kärnkraften till förmån för mer resurskrävande och miljöbelastande energiproduktion vore en nationell dumhet.
Moderniseringen av Sverige är en nödvändighet icke bara mot bakgrund av de senaste två decenniernas allt tydligare eftersläpning, utan också mot bakgrund av det globala liberala systemskifte som nu håller på att skapa helt nya möjligheter för tillväxt och utveckling.
Sedan årsskiftet är Sverige äntligen helt och fullt medlem i den Europeiska Unionen. Vi är med i det största freds-, rätts- och liberaliseringsprojektet i Europa i historisk tid. Sverige skall spela en konstruktiv och pådrivande roll i det europeiska samarbetet.
Fredsarbetet ställer krav på att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken successivt byggs vidare och förstärks. Det är naturligt att denna också gradvis får inslag av försvarspolitiskt samarbete. Samtidigt kvarstår kravet att Sverige som ett alliansfritt land upprätthåller ett självständigt försvar. Vi avvisar också en politik som utan att föregående prövning skett i sedvanlig parlamentarisk ordning lägger fast panikneddragningar inom försvaret.
Rättsarbetet handlar dels om att bygga den rätts- och regelordning som gör den gemensamma europeiska marknaden möjlig, dels om att bygga upp den gemensamma rättsskipning som riktar sig mot dem som missbrukar samarbetets möjligheter. Gemensamma insatser mot knark och annan internationell brottslighet måste skärpas, liksom ansträngningarna att stävja fusk i olika bidragssystem.
Liberaliseringen skapar enorma nya möjligheter till tillväxt och välfärd. När detta nu gradvis kommer att omfatta även centrala och östra Europa i takt med att EU kring sekelskiftet utvidgas finns förutsättningar för en kraftig tillväxtstimulans i den samlade europeiska ekonomin. Detta förutsätter dock att alla ekonomier har den förmåga till anpassning och omvandling som den inhemska liberaliseringen leder till. Annars är risken uppenbar att bara en ny och än värre arbetslöshet blir följden.
Den socialdemokratiska vägen tillbaka riskerar, efter några år av tillfällig ekonomisk uppgång, att föra Sverige in i allvarliga problem. En historisk möjlighet kommer att ha försuttits, och risken för att vårt samhälle fastnar i välfärdsköer, massarbetslöshet och sociala slitningar går inte att bortse från.
Vårt alternativ innebär en fortsatt förändring och förnyelse. Våra utgiftsneddragningar är avsevärt större än socialdemokraternas samtidigt som de utgör delar av en genomtänkt helhet. Våra skattesänkningar ger bättre möjligheter inte bara för individer och familjer, utan allra främst för arbete, sparande och företagande.
2 Det moderata alternativet 2.1 De fyra avgörande uppgifterna
Moderata Samlingspartiet ser fyra avgörande utmaningar i den politik som måste vägleda Sverige in i framtiden.
För det första Sverige måste bli ett, i vid bemärkelse, företagsamhetens land. Svenska företag skall kunna utvecklas och växa i Sverige för att kunna erbjuda riktiga arbeten. Den enskildes företagsamhet i den lilla världen liksom i arbete och näringsliv måste stimuleras. Företagsamheten som idé, som en avgörande förutsättning för att skapa det välstånd som välfärden bygger på, måste premieras. Sverige får inte bli ett land som i praktiken accepterar arbetslöshet genom att inskränka kampen för nya arbeten till politiska insatser och nya bidrag.
För det andra måste statens skuldbörda stabiliseras till 1998 för att därefter minska. Stat och kommun måste spara i offentliga utgifter för att fortsätta minska budgetunderskottet. En förutsättning för saneringen av statsfinanserna är att skattepolitiken inriktas på att främja expansion och nya arbeten.
För det tredje måste vi i Sverige kunna erbjuda människor trygghet och stabilitet i en alltmer föränderlig värld. Det handlar om att inom samhällslivets alla olika områden klargöra och betona det ansvar som var och en har för vår egen välfärd men också för andra människors välbefinnande. Det får inte råda någon tvekan om att det allmänna kan ge det skydd som kan behövas vid sjukdom eller arbetslöshet. Politiken måste syfta till att ge människor kraft och förutsättningar att bestämma om den egna vardagen och därmed ge innehåll till den mångfald av mänskliga gemenskaper som är den yttersta och avgörande förutsättningen för vår personliga trygghet. Valfrihetsrevolutionen måste därför fullföljas.
För det fjärde måste Sverige gå i täten för en politik som bidrar till det europeiska samarbetet. Sverige skall i Europa stå för idén om ett samarbete som är ett nationernas Europa. De problem vi som svenskar och européer möter måste vi kunna hantera genom gemensamma initiativ och gemensam aktivitet. Narkotikabekämpningen måste föras över gränserna. Kampen mot den internationella brottsligheten måste föras i samverkan. Ekonomins dynamik måste frigöras genom ett samarbete som bidrar till att de nationella ekonomierna har en stabil penningpolitik men också en politik som frisläpper de skapande krafterna. Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken måste ge en stabilitet för marknadsekonomi och demokrati i länderna i Central- och Östeuropa samtidigt som samarbetet i hela Europa stärks.
2.2 Nya arbeten i företagen 2.2.1 Kraven på framtidens arbetsmarknad
De ungdomar som kommer ut från skolan och skall utgöra ryggraden i framtidslandet Sverige skiljer sig i väsentliga avseenden från sina föräldrar och farföräldrar. De har ofta en högre utbildningsnivå. De är mer vana att bestämma själva. De har en inställning till arbete och arbetsorganisation som är annorlunda. De ställer krav, erbjuder möjligheter och förändrar förutsättningarna för arbetsgivarna. I takt med att alltfler människor vill välja en egen och annorlunda väg kommer arbetskraften att bli allt mindre homogen.
Samtidigt leder ny teknologi, inte minst IT, nya organisationsformer och alltmer kvalificerade produkter till ökad decentralisering och större förändringshastighet. Mindre produktionsenheter drivs fram av effektivitetskraven. Bara företag och organisationer som förmår att skapa interna strukturer som uppmuntrar och ger drivkrafter kommer att förmå att ta tillvara kraften och potentialen hos enskilda individer. Arbetslivet kommer också att ställa större krav på individerna att klara av att själva lösa problem och fatta beslut.
Ökad öppenhet i handeln leder till att nya landvinningar när det gäller teknik, produktionsorganisation eller produktutformning slår igenom fortare. En ny tids krav ställer nya anspråk på förmåga till förändring. På kort sikt är kanske effektivitet inom en produktionsanläggning avgörande, men i ett 20-årsperspektiv är det mer betydelsefullt för tillväxt och lönsamhet att investeringar och arbetskraft, via marknader och inom företag, kan överföras till de mest produktiva anläggningarna och organisationerna och att vi effektivt klarar av att avveckla anläggningar med låg produktivitet.
Det som krävs är inre och yttre dynamik: företagen måste lära sig att anpassa sig. Regler och villkor måste bli sådana att arbetskraft och resurser från företag som slås ut snabbt kan söka sig nya vägar och överföras till växande företag. Bara en mångfald av kontrakt och avtal kan erbjuda ett flexibelt ramverk för en flexibel produktion.
En politik som hanterar framtidens arbetsmarknad måste bestå av två delar: För det första måste skatterna sänkas så att näringslivet kan expandera. För det andra måste arbetsmarknads- och utbildningspolitiken läggas om så att vi bättre utnyttjar och utvecklar kompetens. Arbetsrätt, skatter, trygghetssystem, lönebildning, arbetsmarknadspolitik och utbildningsväsen måste anpassas så att dessa krav uppfylls. En stelbent arbetsrätt gör att företagen föredrar att ta kostnaderna för övertid under en högkonjunktur i stället för att nyanställa.
Är skatterna alltför höga även på låga inkomstnivåer skattar staten bort arbetstillfällen och sysselsättningsmöjligheter för personer som har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Både EU-kommissionen och OECD har påtalat att alltför höga arbetsgivaravgifter slår hårdast mot de lågutbildade.
Trygghetssystem som motverkar sökande efter arbete undergräver de välståndsskapande krafterna.
Arbetsmarknads- och utbildningspolitiken måste inriktas på att ge ny och djupare kompetens som gör den enskilde starkare i tider av förändring. Vi måste vara beredda att omstrukturera utbildningssystem och arbetsmarknadspolitik för att uppnå detta.
2.2.2 Kompetens -- kärnan i en politik för nya arbeten
En politik för en expansion i företagen måste också bygga på förändringar av arbetsmarknadspolitiken och en långsiktig kompetensstrategi.
Den viktigaste förutsättningen för tillväxt är att varje arbetstagare kan ge största möjliga bidrag till produktionen av välstånd och välfärd. I framtiden blir detta en fråga om hur väl kompetens utvecklas och utnyttjas.
En sådan politik tar sin utgångspunkt i de nya förutsättningar för en utveckling av företagandet som den pågående omvälvningen av världsekonomin skapar tillsammans med ny teknologi. Den tar sikte på att ge varje människa möjlighet att delta genom att utveckla hennes personliga potential.
Fler riktiga arbeten kan inte skapas med reparativa arbetsmarknadsåtgärder, hur viktiga dessa än kan vara för att bistå dem som drabbats av arbetslösheten. En politik för fler arbeten går genom starka företag och en ekonomi i balans.
Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten. Lönesättningen måste vara sådan att unga människor har större möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och sedan utvecklas inom företaget. Lönerna och de samlade lönekostnaderna måste också ligga på en nivå som inte slår ut enklare och mindre kvalificerade arbeten som kan fungera som en inkörsport på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och generella möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare. Vi menar att reformarbetet bör bedrivas med två huvudinriktningar. För det första vill vi fortsätta att gradvis reformera den befintliga arbetsrätten. Det handlar om att öka möjligheterna till visstidsanställningar och provanställningar. Det är också frågan om att turordningsreglerna ges en rimlig utformning.
För det andra menar vi att det är nödvändigt att öppna generella möjligheter att sluta enskilda avtal där arbetsgivare och arbetstagare, precis som i dagens kollektivavtal, kan komma överens om andra villkor än de som gäller i lagstiftningen eller de träffade kollektivavtalen. De anställda som önskar utnyttja de befintliga lagarna och låta sig företrädas av fackföreningar kan göra detta, men för dem som istället vill göra upp om andra regler öppnas denna möjlighet.
Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän. Det är också, som konstaterats, nödvändigt att socialförsäkringarna ger incitament för arbete. Därför säger vi nej till regeringens förslag om att avskaffa karensdagen.
För att ge tydliga signaler menar vi att ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen bör sänkas till 75 procent av den tidigare inkomsten. Det är också nödvändigt att begränsa den tidsperiod under vilken ersättning utgår till att maximalt omfatta 450 dagar, med avbrott för åtgärd normalt efter halva perioden.
Kring dessa områden måste en politik för förnyelse byggas. Att avstå från att anta utmaningen -- eller att misslyckas -- är det samma som att låsa arbetslösheten vid en oacceptabelt hög nivå, att inte dra nytta av all möjlig mänsklig förmåga och att acceptera ett lägre välstånd än vad som annars skulle vara möjligt att uppnå.
Vi vill föra en politik för framtidens arbeten och framtidens arbetsmarknad. Det är en uppgift som kräver nytänkande och förmåga att våga pröva lösningar som strider mot invant tänkande. Denna politik bygger på en strategi, som kan sammanfattas i sju punkter:Företagen måste kunna växa och flera företag etableras, bl.a. genom att avdragsrätt för riskkapital införs.Skattesystemet måste ge goda förutsättningar för arbete och företagande genom att skatterna sänks. Bl.a. föreslår vi en sänkning av löneskatten för företag med 1,5 procentenheter.Lönebildningen måste främja rekrytering av ny arbetskraft, men också karriär och arbetsbyten.Arbetsmarknaden måste bli en verklig marknad. Dagens arbetsmarknadslagstiftning måste reformeras och möjligheter öppnas för enskilda anställningsavtal mellan företag och medarbetare. Socialförsäkringarna måste ändras så att de befrämjar arbete, men också för att medge nödvändigt skydd när rörligheten på arbetsmarknaden tilltar. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän.Utbildningen måste vara av hög kvalitet. Den bör fortgå under hela yrkeslivet, bl.a. med hjälp av personliga utbildningskonton.Arbetsmarknadspolitikens effektivitet måste höjas, bl.a. genom sådana ersättningsregler att ett aktivt arbetssökande främjas.
2.3 Sänkt skatt för nya jobb
Under de kommande åren krävs ytterligare minst 500.000 nya arbeten i företagen. Sänkta skatter är en viktig förutsättning för att en sådan expansion skall komma till stånd. För att företagen skall klara av att expandera måste kapital-, förmögenhets- och företagsbeskattningen vara sådan att det lönar sig att producera, spara och investera i Sverige. Den borgerliga regeringen lade stor kraft bakom ambitionen att steg för steg ge Sverige en konkurrenskraftig beskattning av företag, företagsamhet och företagare. Den skattechock socialdemokraterna nu genomför innebär ett dråpslag mot denna sektor. I stället för att höja skatterna på företagsamheten borde regeringen arbeta med att förbättra försörjningen av riskvilligt kapital för företagen.
Det är vidare nödvändigt att marginalskatterna sänks. Socialdemokraterna genomför nu en kraftig höjning av marginalskatterna. Därmed försämras förutsättningarna för nya arbeten. När skattekilarna ökar fungerar ekonomin sämre och då blir det svårare att producera effektivt och arbetsmarknaden fungerar mindre effektivt. Höjda inkomstskatter kan också leda till en utveckling på arbetsmarknaden där lönekostnaderna drivs upp och vår konkurrenskraft undergrävs. En sådan utveckling förhindrar framväxten av nya arbeten.
För att vi skall få en expansion av nya arbeten i näringslivet är det dessutom nödvändigt att löneskatterna inte stiger. När regeringen höjer arbetsgivaravgifter och andra löneavgifter leder det till att färre får arbete.
Det är angeläget att underlätta en expansion inom den arbetsintensiva tjänstesektorn. Idag är marginalskatterna så höga att många människor väljer att utföra sysslor på sin fritid som det vore samhällsekonomiskt motiverat att de i stället betalade andra för att utföra.
Detta är den huvudinriktning, som finns utvecklad i motion 1994/95:Sk328, ''Skattepolitik för tillväxt''.
Mot den bakgrunden föreslår Moderata Samlingspartiet följande skatteförändringar:att löneskatterna sänks genom att den aviserade höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen avvisas, att den allmänna löneavgiften på 1,5 procentenheter slopas, att den så kallade värnskatten slopas och fullt inflationsskydd återinförs och att uttaget av socialavgifter på vinstandelar slopas;att beskattningen på sparande, investeringar och kapital bevaras attraktiv genom att dubbelbeskattningen av riskkapital avskaffas, att beskattningen av kapitalinkomster sänks från 30 till 25 procent, att avkastningsskatten för pensionssparande sänks från 15 till 10 procent och att förmögenhetsskatten slopas; att kostnaderna för boendet hålls begränsade genom att fastighetsskatten sänks till 1,5 procent och de aviserade framtida fastighetsskattehöjningarna avvisas;att beskattningen av företagare och företag förbättras genom att kvittning av underskott i nystartade företag mot inkomst av tjänst återinförs samt att beskattningen av delägare i fåmansbolag och egenföretagare förenklas och lindras;att den föreslagna skatteskärpningen på pensionärer med sidoinkomster avvisas;att uttaget av miljörelaterade skatter skärps under mandatperioden med 2 miljarder kronor.
2.4 Statens skuldbörda skall minskas
En växande statsskuld innebär ett växande hot mot välfärden. Under 1990-talet måste Sverige nå dithän att statens skuldbörda börjar minska. Genom en framgångsrik politik i denna del förutsätter insikt om att problemen i Sverige är att de offentliga utgifterna är för höga, inte att vare sig skatte- eller utgiftsnivå är för låg.
Mot den bakgrunden måste arbetet med att kontrollera statsskulden präglas av en politik för ökad tillväxt och besparingar.
Arbetet med att minska skuldbördan förutsätter en politik som gör Sverige till ett tillväxtland i Europa under resten av 1990-talet. Satsningarna på kompetens, utbildning och forskning, liksom på att göra Sverige till ett ledande företagarland, är avgörande för att nå detta mål. Det ställer särskilda krav på skattepolitiken men också på åtgärder inom områden som bl.a. berör utvecklingen inom den nya informationsteknologin.
Det moderata alternativet innebär att vi sänker skatter och sparar i offentliga utgifter samtidigt som vi också ger en växtkraft genom förändringar i välfärdens olika system, genom en ökad frihet inom kulturlivet och inom infrastrukturens verksamheter. Genom en fortsatt frigörelse av etermedia och genom ett utnyttjande av den informationsteknologiska utvecklingen stärker vi inte bara dynamiken i ekonomin utan också förutsättningarna för mångfald och variation inom kulturlivets område.
Besparingsarbetet måste ha en strategisk inriktning som stöder tillväxt på lång sikt. Statens utgifter måste ge prioritet åt den kompetensutveckling som staten genom utbildningspolitik och arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan skapa förutsättningar för. Staten skall däremot inte försöka skapa de arbeten som bara kan växa fram i den privata sektorns företagande. Stat och kommun måste vidare kunna slå vakt om en grundläggande trygghet och stabilitet i våra välfärdssystem och i de verksamheter som garanterar den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet.
Besparingar måste mot den bakgrunden ha en inriktning som ger enskilda människor ett större ansvar för den egna välfärden, och en möjlighet att ta detta ansvar, i stället för att slå vakt om att den offentliga sektorn skall ha en kontroll över samhällets samlade verksamheter. En sådan inriktning av sparpolitiken kan bara leda till att vårt samhälles möjligheter över lag krymper.
Vi ger de enskilda människorna kraft och förutsättningar till att möta de utmaningar som arbetslivet i en föränderlig värld innebär genom den trygghet och stabilitet som Europas bästa skola kan ge. Vi skapar trygga villkor för förändringen genom att göra Sverige till ett ledande land när det gäller forskning och kompetensutveckling. Rörlighet, en livsåterkommande utbildning och internationellt ledande institutioner för forskning och utbildning i Sverige är delar av en sådan politik.
I politiken för minskade offentliga utgifter ligger en strävan att ge den enskilde medborgaren möjlighet att slå vakt om och utveckla tryggheten och välfärden genom ökad valfrihet. Vi vill genomföra besparingar som ger förutsättningar för var och en att genom eget ansvarstagande kunna klara de svåra krav som en nödvändig omställning av de offentliga utgifterna innebär. Besparingar genom införandet av en andra karensdag är ett exempel på att minskade offentliga utgifter inte bara kan leda till ökad produktivitet och tillväxt utan också ske under former som ger den enskilde möjlighet att genom ökat ansvarstagande hantera neddragningen av offentliga utgifter.
2.5 Valfrihetsrevolutionen skall drivas vidare
Den svenska välfärdsstaten har byggts på storskaliga lösningar. Storskaliga lösningar ger inte trygghet i en föränderlig tid därför att sådana system inte förmår att vara flexibla och anpassa sig till de krav verkligheten ställer.
I ett dynamiskt utvecklande samhälle måste trygghetssystemen ge stabilitet och samtidigt bygga på mångfald och decentralisering så att anpassningsförmågan blir stor.
En omläggning av välfärdspolitiken för att uppnå detta måste följa två huvudlinjer. För det första får individer och familjer vara beredda att ta ett större ansvar för sin egen trygghet. Redan den sänkning av ersättningen i de offentliga trygghetssystemen som genomförts under de senaste åren och som socialdemokraterna nu fullföljer genom att ytterligare sänka ersättningsnivån i socialförsäkringssystemet, leder till att medborgarna, med sparande och försäkringar, måste ta ett större eget ansvar. Vi bejakar denna utveckling eftersom den leder till bättre trygghetssystem, som ger starka drivkrafter för arbete och är en nödvändig del av saneringen av statsfinanserna. Vi menar att inkomstbortfallsförsäkringar måste ge en rimlig trygghet, men också utformas så att medborgarna vågar lita på att utformningen är långsiktigt hållbar.
Det avgörande för förtroendet för pensionssystemet är att vi får ordning och stabilitet i statens finanser och tillväxt i ekonomin. Endast på detta sätt kan vi garantera fullgoda pensioner och en trygghet för våra äldre.
För det andra bör medborgarnas eget inflytande och egen bestämmanderätt ökas genom mer av valfrihet och konkurrens i välfärden. De tre senaste åren har flera viktiga steg tagits genom valfrihetsrevolutionen. De största förändringarna har därför skett på familjepolitikens och hälso- och sjukvårdens område, samt inom skolan. Den socialdemokratiska regeringen har nu valt att gå i motsatt riktning.
Det behövs en konsekvent politik för att öka valfriheten. Föräldrarna bör ha rätt att välja barnomsorg och skola för sina barn. Därför vill vi återinföra vårdnadsbidraget och stödet till enskild barnomsorg. Friskolorna skall även i framtiden vara garanterade en viss ersättning. Endast så kan föräldrars och elevers rätt att välja skyddas.
Vi vill också garantera att alla svenskar själva kan välja sjukvård och få den vård som de behöver. Husläkarsystemet gav, innan socialdemokraterna förändrade systemet, ökad valfrihet och kontinuitet. Varje medborgare kunde själv välja läkare. Vi menar att ett allmänt försäkringssystem bör införas, så att alla patienter kan ges möjligheter välja inom hela sjukvården.
En ökad valfrihet i skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg kommer att ge alla medborgare bättre service och det kommer att öppna för ökad konkurrens, vilket tenderar att leda till lägre kostnader.
Detta vill vi förverkliga genom:att återinföra vårdnadsbidraget;att återinföra avdragsrätten för styrkta barnomsorgskostnader;att garantera föräldrarnas rätt till val av omsorgsform för de egna barnen;att införa en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring för alla;att garantera fri etableringsrätt för läkare och sjukgymnaster;att återinföra det fria läkarvalet;att garantera det fria valet av skola;att garantera valfrihet i äldreomsorgen;att införa en hjälpmedelsgaranti för handikappade.
2.6 Europas bästa skola
En av politikens viktigaste uppgifter är att tillse att vi har ett utbildningssystem som ger alla barn en god start i livet. Utbildningssystemets kvalitet är helt avgörande för att människor skall kunna utvecklas och finna trygghet. Den som har goda kunskaper har lättare att orientera sig i ett föränderligt samhälle och förmår att skapa sammanhang i utvecklingen och omvärlden.
Därför menar vi att grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildning och högre utbildning måste präglas av ett kvalitetstänkande. Kunskaperna måste stå i centrum. Eleverna, föräldrarna och lärarna måste ges rätt att utforma undervisningen efter de behov som eleverna har. Den nationella uppföljningen och styrningen bör vara inriktad på kunskapsmålen och inte på att detaljreglera verksamheten. Att skolorna skall ha rätt att sätta betyg före årskurs åtta är självklart för oss som tror att betygen ger en sporre åt förnyade kunskapsansträngningar.
Våra ambitioner att öka kvaliteten gör också att vi vill satsa på en ny och mer företagsanknuten gymnasial yrkesutbildning. Teoretisk vidareutbildning skall kunna varvas med yrkesutbildning.
Vi anser att en satsning på sådan eftergymnasial yrkesutbildning är långsiktigt riktig och överlägsen de åtgärder regeringen förespråkar i budgetpropositionen. Mot denna bakgrund föreslår vi att ett system för kvalificerad yrkesutbildning byggs upp till en omfattning av -- i en första etapp -- 20.000 utbildningsplatser.
Vi måste riva murarna kring skolan. Det bör vara naturligt att utbildning och arbete integreras och varvas. Det kan knappast betraktas som nödvändigt att de sista tre åren av den obligatoriska tolvåriga skolan genomförs i omedelbar följd. För många unga kan ett avbrott i studierna för något eller några års arbete tvärtom vara berikande. Med den annorlunda lönebildning som vi tidigare förordat kommer också en arbetsmarknad för unga medarbetare att skapas. En åldersgräns för när ungdomsutbildningen skall vara genomförd behövs emellertid. Vid förslagsvis 21 års ålder bör den gymnasiala grundutbildningen vara avklarad för alla.
I Agenda 2000-arbetet, som bedrevs av den tidigare regeringen, föreslogs att en form av personliga utbildningskonton skulle inrättas för dessa utbildningssyften. Dragningsrätten på dessa konton skulle den enskilde själv ha. Härigenom skulle starka incitament skapas för personlig effektivitet och målmedvetenhet i kompetensutvecklingen.
Uppbyggnad av utbildningskonton kan ske enligt olika modeller. Enskilda avsättningar, tillsammans med förmånliga skattevillkor är ett alternativ, lånemöjligheter på pensionssparandet är ett annat. Avgörande är enligt vår mening inte enskildheter i kontokonstruktionen utan att fungerande, personliga system för finansiering av förkovran skapas. Sker inte detta kommer den svenska arbetskraftens kunnande och användbarhet snabbt att föråldras med negativa konsekvenser för konkurrenskraften och sysselsättningsmöjligheterna som följd.
Vi vill också beröra den del av arbetskraften som i ungdomsåren inte tillerkänts de utbildningsmöjligheter som dagens unga får. Ca 1,5 miljoner medarbetare har idag en grundutbildning som i nivå ligger under genomgången gymnasieskola. Det gör dem sårbara när konkurrensen skärps och mindre mottagliga för de kompetensutvecklande insatser vi just har förordat. Vi finner det viktigt att ge också den äldre arbetskraften tillgång till ökade kunskaper.
Vi vänder oss mot att regeringen hittills dramatiskt har försämrat de långsiktiga förutsättningarna för universitet och högskolor. Moderata Samlingspartiet anser att forskningen har mycket stor betydelse såväl för att värna grunderna för ett öppet, dynamiskt samhälle som för att främja framåtskridandet i en tid när kunskaper blivit ett allt viktigare konkurrensmedel. Bara genom att ligga i den absoluta forskningsfronten på viktiga områden kan Sveriges intressen främjas. En sådan nödvändig forskning kan inte bedrivas utan att staten ger stabila ekonomiska och organisatoriska ramvillkor. Detta är regeringens och riksdagens centrala uppgift i sammanhanget.
Den socialdemokratiska regeringen förbereder enligt budgetpropositionen åtgärder i syfte att åter centralisera universiteten och högskolorna. Politiker skall återinträda i universitetens och högskolornas styrelser, antagningssystemet skall centraliseras och en ny central högskolemyndighet inrättas.
I stället för att återcentraliseras bör universitetens och högskolornas frihet värnas. I detta syfte kan och bör den frigörelseprocess som den förra regeringen initierade förstärkas.
Inom ramen för Agenda 2000-arbetet aktualiserades möjligheterna för universitet och högskolor med fasta forskningsresurser att mera självständigt disponera över samtliga tilldelade statliga anslag.
Vi anser att starka skäl talar för denna ordning. Varje universitet måste, om det skall kunna ta ansvar för sitt uppdrag, också kunna disponera över sina resurser.
De stora utmaningar Sverige står inför kräver en konsekvent och långsiktig utbildnings- och forskningspolitik. Kvaliteten måste hävdas på alla nivåer. Under den borgerliga regeringen lades grunden för en utbildning med sådan inriktning. Vi vill nu gå vidare och utveckla denna politik. Därför föreslår vi:att de nedskärningar regeringen föreslagit inom den tillväxtfrämjande högre utbildningen och forskningen måste avslås eftersom en seriös sanering av statsfinanserna måste syfta till att frigöra krafter för tillväxt, inte krympa och begränsa Sveriges växtkraft;att tillfälliga utbildningsinsatser av arbetsmarknadsskäl bör avslås eftersom de inte leder till den långsiktiga kompetenshöjning som behövs;att den N/T-utbildning med tillhörande studiearvode som regeringen föreslagit bör avslås, bl.a. på grund av de orättvisor den skapar mellan olika kategorier av studerande;att en ny kvalificerad eftergymnasial utbildning, inom såväl teoretisk vidareutbildning som yrkesutbildning, som sker i samråd med företag, bör inrättas med 20.000 platser;att lärarutbildningen reformeras för att skapa större bredd i lärarkompetensen och kombinationer av kunskaper;att statens främsta roll gentemot skolorna är att följa upp att kunskapsförmedlingen uppnår de kvalitativa mål som lagts fast i de nya läroplanerna;att vi måste slå vakt om de fristående skolorna och deras möjlighet att verka på likvärdiga villkor, för att tillförsäkra alla valfrihet och utbildningen mångfald.
2.7 Ökad vardagstrygghet -- färre brott
En av statens viktigaste uppgifter är att tillse att människor kan känna sig trygga i vardagen. En rättsstat måste kunna förhindra och beivra övergrepp och brott mot enskilda människor.
Detta är en uppgift som börjar hos den enskilda människan. Respekt för etik och moral ger ett samhälle med färre brott och övergrepp. Det handlar också om familjens roll. En trygg uppväxt och en god utbildning ger den enskilde en förankring i sitt samhälle som ger trygghet och stabilitet.
Att satsa på en politik mot brott och en politik för brottsoffren är ett sätt att öka vardagstryggheten i samhället, men politiken måste också ses som en helhet. Med vår familje- och utbildningspolitik kommer fler att få en god uppväxt. Med vår politik för nya arbeten kommer färre att slås ut från arbetsmarknaden.
Ett gammalt, men fortfarande lika aktuellt, moderat krav är att återinföra kvarters- eller närpoliser. Mycket är vunnet med att det finns lokala poliser som är väl förtrogna med situationen i sitt område både när det gäller att upprätthålla ordningen rent allmänt och vad gäller uppsikten över människor som det av olika anledningar kan finnas anledning att rikta uppmärksamheten mot. Bl.a. är det viktigt att polisen redan på ett tidigt stadium har möjlighet att upptäcka om och när langning och missbruk pågår. Vårt mål är ett samhälle där det känns naturligt för människor att se och tala med sin närpolis, liksom att informera närpolisen om sådant som försiggår där man bor och verkar.
Om brottsligheten skall kunna minskas och människor känna trygghet mot brott måste kriminalpolitiken samordnas och bygga på en helhetssyn. De brottsförebyggande åtgärderna inom rättsväsendet, närmast åklagar- och polisväsendet, måste därför samordnas med insatser från andra myndigheter, kommuner, organisationer och näringsliv samt från enskilda medborgare. Sammanfattningsvis är det enligt vår uppfattning mycket angeläget att ta tillvara de frivilliga krafter i hela samhället som i samverkan med polisiära insatser kan medverka i det brottsförebyggande arbetet.
Det borde vara en självklarhet att det allmänna med olika åtgärder ingriper på ett tidigt stadium för att hindra en ung person från att fortsätta på en brottslig bana. Så är dessvärre inte fallet. Reaktioner kommer ofta sent och saknar ofta verkan. Inte sällan överlämnas en ung brottsling enbart till socialtjänst för vård. I sämsta fall saknar denna vård relevant innehåll och den unge upplever att han eller hon har fått samhällets tillstånd att fortsätta att begå brott. Ett sådant system är minst sagt otillfredsställande.
Det är mycket beklagligt att socialdemokraterna motsatte sig de planerade förändringar av straff för unga som partierna tidigare varit överens om och som främst syftade till tydliga reaktioner mot ungdomsbrottslingar.
Moderata Samlingspartiet anser att politiken måste ges en ny inriktning för att bekämpa ungdomsbrottsligheten. Bl.a. bör påföljden överlämnande till vård inom socialtjänsten avskaffas. I stället införs en ny påföljd för ungdomar i åldern 15--17 år, benämnd ungdomsstraff. Ungdomsstraff kommer att skilja sig från vanlig verkställighet av fängelsestraff bl.a. genom att straffet skall verkställas på särskilt inrättade kriminalvårdshem. Vi föreslår också att restriktionerna för att döma 18--21-åringar till fängelse begränsas. Enligt vår uppfattning är skälen för straffrättslig särbehandling överhuvud taget inte särskilt starka för ungdomar från 18 år och uppåt. Dessa är rättsligt sett myndiga och bör därför fullt ut ges ansvar för sina handlingar. I principiellt hänseende bör de därför likställas med vuxna.
Narkotikapolitikens inriktning är av central betydelse för nivån på brottsligheten i samhället. När det gäller den mindre grova narkotikabrottsligheten genomförde den borgerliga regeringen straffskärpning som innebär att det numer råder totalförbud för all illegal befattning med narkotika. Fängelse kan nu utdömas för eget brukande och polisen har möjlighet att ta urin- och blodprov för att vid misstanke kunna kontrollera om missbruk förekommer. Därmed kan vård mot narkotikamissbruket sättas in betydligt snabbare. Möjligheten till provtagning är ett oerhört viktiga instrument för polisen, inte minst när det gäller möjligheterna att komma tillrätta med vardagsbrottsligheten. Den som missbrukar narkotika finansierar som bekant ofta sitt missbruk genom stölder, inbrott och annan brottslighet.
Inom narkotikahanteringen finns enorma ekonomiska vinster att göra för dem som är tillräckligt hänsyns- och samvetslösa. De grova narkotikabrottslingarna är människor som cyniskt profiterar på andra människors beroende och olycka. I detta perspektiv -- och med hänsyn till det allmänna rättsmedvetandet -- är de straffsatser som idag kan utdömas inte tillräckliga. Lagens strängaste straff, livstids fängelse, skall därför kunna utdömas för grovt narkotikabrott.
Vår målsättning är att samtliga svenska fängelser skall vara fria från narkotika. Det är av stor betydelse för rättstryggheten i samhället att fängelsedömda har en chans att bli kvitt sitt drogmissbruk under tiden de avtjänar sitt straff. Narkotikaoberoende är en förutsättning för rehabilitering och ett ordnat liv i frihet. Mot denna bakgrund skärpte den borgerliga regeringen lagen om kriminalvård i anstalt så att de intagna på anmaning numera är skyldiga att lämna blod-, urin- eller utandningsprov. Narkotikabekämpningen måste i fortsatt hög utsträckning vara ett prioriterat område för kriminalvården.
Resultatet av den borgerliga kriminalpolitiken framgår av brottsstatistiken. För fjärde året i rad minskar antalet anmälda brott. För år 1994 beräknas bl.a. inbrott och stölder ur motorfordon, d.v.s. typisk vardagsbrottslighet, minska med 11 procent jämfört med föregående år. Att den nedåtgående brottskurvan ges möjlighet att fortsätta nedåt är naturligtvis den absolut bästa åtgärden för att minska antalet brottsoffer. Men även om statistiken nu visar på ett trendbrott i brottsligheten kommer det dessvärre alltid att finnas brottsoffer.
Den borgerliga regeringen såg till att sätta brottsoffrens situation i centrum genom en mängd lagändringar. Det är angeläget att det brottsofferarbete som den föregående regeringen påbörjade får möjlighet att vidareutvecklas från den plattform som nu har byggts upp.
Den moderata politiken är en politik för trygghet i vardagen. Vi vill föra en politik som ökar tryggheten genom:att bygga ut kvarters- eller närpolisverksamheten för att förbättra möjligheterna att bekämpa vardagsbrottsligheten;att samordna det brottsförebyggande arbetet i ett nationellt brottsförebyggande program;att införa nya effektiva åtgärder mot ungdomsbrottsligheten; att driva en sträng narkotikapolitik;att införa livstids fängelse för grova narkotikabrott;att skapa narkotikafria fängelser;att förbättra skyddet för brottsoffren.
2.8 Miljö för framtiden
En av de stora framtidsutmaningarna är att erbjuda kommande generationer en lika god eller bättre miljö som vi själva fått uppleva.
Ett fritt och öppet samhälle är nödvändigt för att miljön skall kunna förbättras. Endast marknadsekonomin kan skapa förutsättningar för ökad miljöhänsyn. Under senare år har miljöarbetet påskyndats genom att fler och fler konsumenter efterfrågar miljömässigt bättre produkter. Ökad miljöhänsyn har blivit ett allt viktigare konkurrensmedel, inte bara i Sverige utan även internationellt. Marknaden har blivit den starkaste drivkraften för en bättre miljö, vilket visar betydelsen av det personliga ansvaret.
Utan tillväxt försvåras övergången till ny miljömässigt bättre teknik.
Avregleringar och marknadsekonomiska reformer leder till bättre resurshushållning och större hänsyn till miljökostnaderna i samhället. Detta bör ligga till grund för miljöpolitiken i både Sverige och Europa.
Moderata Samlingspartiet har krävt skärpningar och preciseringar av miljöpolitiken på en rad områden. Till dessa hör den svenska miljöstrategin i arbetet inom EU, klimatfrågan och försurningsfrågan.
Sverige är idag i hög grad beroende av den miljöpolitik som förs av EU och länderna i den europeiska unionen. Nästan hälften av de gränsöverskridande luftföroreningarna och en stor del av vattenföroreningarna kommer från de andra länderna i EU. Därför skall EU-frågorna betraktas som en prioriterad del av den svenska miljöpolitiken.
Som medlem av EU kan Sverige föra en aktiv och tydlig politik. Det bör vara tydliggjort att Sverige inte ämnar sänka de miljönormer vi har. Sveriges miljöprogram bör bygga på att vi som nation verkar för att utsläppsgränser och miljöregler i EU skärps, att avregleringar som underlättar ökad konsumentstyrning på miljöområdet kommer till stånd och att det europeiska miljösamarbetet också inriktas på miljöproblemen i Östersjön och Baltikum.
De stora vinsterna med ett gemensamt europeiskt miljöarbete ligger i de ökade möjligheterna att minska de gränsöverskridande miljöproblemen. Inom ramen för ovanstående strategi bör dessa miljöproblem prioriteras. När det gäller skärpta utsläppsgränser bör Sverige verka för minskade utsläpp av försurande ämnen som kan transporteras hit genom luften. När det gäller avregleringar bör vi verka för en friare energimarknad i Europa för att effektivisera produktionen och därmed minska utsläppen av försurande ämnen till luften.
Växthuseffekten framstår idag som det största hotet mot den globala miljön. Moderata Samlingspartiet anser att en offensiv svensk klimatvårdsstrategi med ett skärpt utsläppsmål skall läggas fast. Sverige bör anta rekommendationen från Torontokonferensen 1988 om att sänka utsläppen av koldioxid till år 2005 med 20 procent jämfört med år 1987.
En skärpt klimatvårdsstrategi bör också innehålla en belysning av kärnkraftens betydelse för den framtida utsläppsnivån och särskilda åtgärder för att minska utsläppen inom trafiken. Då mycket höga drivmedelsskatter kan få starkt negativa effekter i ett så glesbefolkat land som Sverige anser vi att andra metoder, t.ex. energieffektivitetsnormer för fordon, måste prövas för att sänka koldioxidutsläppen från trafiken.
Sverige bör också verka för att energibeskattningen i Europa förändras så att energiskatterna leder till sänkta utsläpp av koldioxid.
Moderata Samlingspartiet anser det viktigt att Sverige markerar betydelsen av försurningsfrågan då vi är extra hårt drabbade. Vi skall därför ställa hårda krav både på oss själva men också på andra länder. Ungefär 90 procent av nedfallet av svaveldioxid kommer från andra länder.
Eftersom försurningsproblemen i svenska sjöar, vattendrag och marker kommer att bestå även om nu överenskomna sänkningar av kväveoxid- och svavelutsläppen genomförs i Europa, bör Sverige verka för mer långtgående åtgärder. Avgifter på svavelutsläpp bör vara ett tänkbart ekonomiskt styrmedel som kan bli en del av den europeiska miljöpolitiken, liksom system med överlåtelsebara utsläppsrätter för kväveoxid och svavel från stationära utsläppskällor i Europa.
Särskild uppmärksamhet bör riktas mot utsläppen från transportsektorn. Sjötransporterna står för en orimligt stor andel av de försurande utsläppen till luften jämfört med det utförda transportarbetet. EU:s utvidgning har öppnat möjligheter att införa miljökrav på sjöfartens utsläpp. Vi anser att Sverige skall verka för att EU inför gemensamma miljökrav på utsläpp av försurande ämnen för fartyg som löper mellan hamnar inom unionen.
I Sverige utgör energiförsörjningen en av de centrala tillväxtfrågorna. Priset på energi är en viktig del av kostnaden för många företag. När nu socialdemokraterna skärper beskattningen på företagen, ökar kraven på att hålla låga energipriser. Energipolitiken utgör därför en viktig komponent i en tillväxtfrämjande politik.
Flera av de branscher som under överskådlig tid kommer att fortsätta att spela en nyckelroll för landets försörjning är särskilt beroende av elkraft, t.ex. skogsindustrin, stålindustrin och den kemiska industrin.
Förutsättningarna för ekonomisk tillväxt skadas om inte energiförsörjningen tryggas långsiktigt. Sker inte det, hotar en utveckling som är allvarlig från miljösynpunkt. Mot bakgrund av de allvarliga miljöproblem som hotar på grund av utsläppen av försurande ämnen och växthusgaser utgör en utbyggnad av den fossileldade elkraftproduktionen inte något alternativ i Sverige. Vi anser att en politik för att skapa goda förutsättningar för förnyelse och tillväxt måste bygga på en säkrad tillgång till elkraft under miljömässigt godtagbara former.
Att skapa förutsättningar för en bättre miljö är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Vi vill verka för:att Sverige för en offensiv miljöpolitik i EU och verkar för att EU:s intresse för miljöproblemen i Östersjöregionen ökar;att Sverige skärper sin klimatvårdspolitik och utsläppsmålet för koldioxid;att Sverige och EU tar krafttag mot försurningen, bl.a. genom att skärpa utsläppskraven från sjöfarten;att särskild uppmärksamhet riktas mot utsläppen av koldioxid från transportsektorn, exempelvis genom införande av energieffektivitetsnormer för fordon;att kärnkraftens betydelse för en ansvarsfull klimatpolitik bättre belyses;att EU:s miljöarbete enligt nuvarande miljöhandlingsprogram kompletteras med att inventera vilka subventioner och regleringar inom EU som skadar miljön.
2.9 Ett starkt Sverige i ett starkt Europa 2.9.1 Sverige i Europa
Ett starkt Sverige i ett starkt Europa förutsätter en regering som kan hävda Sveriges roll och som i det europeiska samarbetet kan bidra till en utveckling mot ett nationernas Europa.
Genom att Sverige nu är medlem i det europeiska samarbetet har vi fått nya möjligheter att påverka Europas framtid. Om den svenska regeringen och dess företrädare visar intresse och kompetens kan Sverige i olika frågor bidra till att lösa konflikter och överbrygga motsättningar. Då ökar också beredvilligheten från andra länders företrädare i att i olika sammanhang lyssna till och påverkas av de svenska argumenten.
Varken dagens möjligheter eller dagens problem följer nationsgränserna. Gränsöverskridande angelägenheter kräver gränsöverskridande lösningar. I det europeiska samarbetet skall Sverige stå för en politik som tar tillvara medborgarnas frihet och möjligheter över gränserna.
Sverige skall sträva efter att fördjupa det europeiska samarbetet och vidga det till allt fler länder och folk. Europeiska Unionen måste bli en fredsallians för allt större delar av vår kontinent. Det förutsätter ett stärkt samarbete i förening med en öppenhet för nya medlemmar.
Europeiska Unionen skall vara öppen för Europas demokratier. Troligtvis kommer de första nya länderna att kunna tas emot som medlemmar redan före sekelskiftet. Bl.a. Malta och Cypern har för flera år sedan ansökt om medlemskap. EU har redan slutit s.k. Europa-avtal med Tjeckien, Polen, Ungern, Bulgarien, Rumänien och Slovakien. Nu står de baltiska länderna och Slovenien på tur. Syftet är att snabbt inlemma dessa länder i en välståndsfrämjande frihandel, samtidigt som de förbereds inför ett EU-medlemskap.
För att tidigare planekonomier skall kunna bli en del av det gemensamma Europa krävs givetvis omfattande ekonomiska reformer. I vissa länder har detta reformarbete gått snabbt, och nu syns också fördelarna: tillväxten ökar och arbetslösheten sjunker. Innan dessa länder kan bli medlemmar av EU måste de ha genomfört de institutionella reformerna. Beslutsorgan och lagar måste vara anpassade till vad som behövs i en demokratisk marknadsekonomi. Dessa länder kommer under många år framåt att ha lägre produktivitet och därmed lägre levnadsstandard än de västeuropeiska länderna. Detta är inte i sig något allvarligt hinder för medlemskap. Redan idag finns det en betydande spännvidd mellan länder som Grekland och Portugal å ena sidan och Tyskland och Luxemburg å andra sidan.
Medlemskap i EU har dock en vidare betydelse än de ekonomiska förbindelserna. På samma sätt som medlemskapet i EU stabiliserade det demokratiska styrelseskicket i de tre sydeuropeiska länderna Grekland, Spanien och Portugal, skulle ett medlemskap i EU för de central- och östeuropeiska länderna stadfästa demokratin. Även i säkerhetspolitiskt hänseende är medlemskap i EU synnerligen viktigt för flera av dessa länder.
Sverige måste aktivt arbeta för att EU i sin politik främjar utvecklingen i Central- och Östeuropa, så att dessa länder så snabbt som möjligt kan inlemmas i EU.
2.9.2 Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken
Det behövs en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för EU. Under de kommande åren kan man förutse att de europeiska länderna tillsammans måste hantera besvärliga konflikter och konfliktrisker i Europas närhet. Kriget i Bosnien är en ständig påminnelse om riskerna för etniska/religiösa konflikter på Balkan. I Nordafrika ökar riskerna för muslimsk fundamentalism och sociala konflikter. I Ryssland, Vitryssland och Ukraina är situationen ännu osäker och de nya demokratiska styrformerna är utsatta för starka hot. Allt detta kan leda till konflikter som direkt eller indirekt berör EU:s medlemsländer.
I detta läge är det väsentligt att regeringarna i de olika länderna inom EU gemensamt kan analysera situationen och därefter utbyta åsikter och diskutera fram en gemensam attityd till utrikespolitiska problem.
Sverige måste aktivt delta i uppbyggnaden av den nya europeiska säkerhetsordningen. Detta kan vi i första hand göra genom att stärka den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken inom EU. En passiv svensk politik ligger inte i fredens eller vårt lands intresse.
2.9.3 Stärk marknadsekonomin
Det är genom liberalisering och avreglering som de europeiska ekonomiernas tillväxt- och konkurrenskraft kan stärkas.
Medlemsländerna i EU är alla marknadsekonomier, men i alla länderna återstår behov av fortsatt privatisering, avreglering och ökad flexibilitet för att vitalisera det ekonomiska samarbetet. Det är viktigt att arbetet inom EU sätter fokus på att undanröja de tillväxthindrande faktorerna. Europeiska rådet i Essen i december underströk även detta och talade bl.a. om vikten av mer flexibla arbetsrättsliga former och minskade skatter på arbete.
Otidsenliga regleringar är inte bara ett hinder för tillväxt; regler, privilegier och subsidier kan även bidra till att konservera miljöförstörande verksamheter i olika länder.
Sverige måste aktivt arbeta för att undanröja tillväxthinder och stärka marknadsekonomin som en grund för det ekonomiska samarbetet över gränserna. Det är stärkt marknadsekonomi som kan stärka de europeiska ekonomierna -- såväl i Väst som i Öst.
Ett särskilt problematiskt område gäller EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP. Den är idag en mycket komplicerad struktur med olika regelverk. CAP är kostsamt för Europas skattebetalare. Därtill kommer att reglerna ofta är så komplicerade att det är svårt att överblicka konsekvenserna av olika regelförändringar. Det finns också mycket som tyder på ett omfattande missbruk av de olika stödsystemen från EU. Skall de central- och östeuropeiska länderna fullt ut kunna bli medlemmar i EU, måste också CAP reformeras.
EU:s handelspolitik mot andra länder skall präglas av ett marknadsekonomiskt synsätt. Målsättningen måste vara att nå global frihandel.
Gemensamma storsatsningar på kommunikationer och nya möjligheter för nya teknologier lämnar viktiga bidrag till den ekonomiska utvecklingen.
2.9.4 EMU
Långsiktigt är det en fördel för alla länder och alla medborgare inom EU om det finns en gemensam valuta. En enda valuta minskar transaktionskostnaderna för handel över gränserna drastiskt och innebär att samarbetet kan ta vidare och avgörande steg för att skapa en i verklig mening inre gemensam marknad.
En framtida europeisk valuta måste byggas på en penningpolitik vars främsta mål är att valutan skall vara värdebeständig. Pengar är ingen naturlig handelsvara, pengar används för att uttrycka värdet av varor och tjänster. Ju stabilare penningsvärdet är ju bättre förutsättningar finns det för ekonomisk tillväxt.
Vår vilja att delta i arbetet för en gemensam ekonomisk och monetär politik understryker behovet av att inflationen förblir låg, statsfinanserna saneras och växelkursstabilitet uppnås. Länderna inom EU skall utarbeta s.k. konvergens- planer för att visa vilka åtgärder som regeringarna avser vidta för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen.
2.9.5 Samarbete över gränserna
Vi vill ha en kraftfull gemensam europeisk miljöpolitik. Polis- och tullsamarbetet för knark- och brottsbekämpning måste stärkas. Det är endast genom ett aktivt samarbete mellan Europas länder som staterna i framtiden kan klara den viktiga uppgiften att skydda medborgarna. Knarksmugglare och andra brottslingar har idag hela Europa som arbetsområde. Polissamarbetet, Europol, måste snarast komma igång, i första hand med att bekämpa knarksmuggling, men efterhand måste Europol bli ett effektivt vapen för att de olika ländernas polissstyrkor skall kunna spåra och gripa brottslingar.
Miljöproblemen är till stor del gränsöverskridande. EU måste ytterligare stärka sitt miljöarbete. Det kräver dels bindande regler för de olika medlemsländerna, dels effektivare övervaknings- och analysmetoder.
Det måste ske en bättre samordning av flyktingmottagande i Europa. Flykting- och invandrarpolitken skall inriktas på förebyggande hjälp i länder och regioner som drabbas av krig och katastrofer och på insatser i Sverige för att flyktingar snabbast möjligt skall få arbete.
Vi moderater vill ge Europapolitiken en central roll. Det innebär bl.a.:att Sverige måste ha en klar politisk profil och våga delta i och påverka utvecklingen av det framtida Europasamarbetet;att Sverige bör stödja en utvidgning av EU och att Sverige har ett särskilt ansvar för att de baltiska staterna ges en möjlighet att få en förankring i kärnan av det europeiska samarbetet;att en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik är nödvändig för att de europeiska staterna skall kunna hantera våra gemensamma säkerhetsproblem; att Sverige bör eftersträva att delta i det monetära och ekonomiska samarbete som nu växer fram;att Sverige bör spela en aktiv roll för att bidra till att ett kraftfullt och konkret samarbete byggs upp för att beivra internationell brottslighet;att EU-länderna gemensamt bör sträva efter att avreglera och öka konkurrensen inom ramen för den gemensamma marknaden.
3 Sverige halkar efter
Sveriges ekonomiska problem är av strukturell natur. Den långsiktiga tillväxttakten har stegvis avtagit. När det rådde högkonjunktur i Sverige under 1950- och 60-talen var tillväxten 5--6 procent, och under lågkonjunkturerna sjönk den aldrig under 2 procent. Under 1970-talet upplevde vi för första gången efter kriget att tillväxten blev negativ under en lågkonjunktur, och under högkonjunkturerna nådde tillväxten aldrig upp till de tidigare nivåerna. Vi har nu, för första gången sedan åtminstone mitten av 1800-talet, upplevt en lågkonjunktur med tre år av minskande produktion. Hela nedgången, som började 1989 och förbyttes i en vändning uppåt först 1993, har varit exceptionellt utdragen.
Sysselsättningen i näringslivet har under dessa decennier, om man undantar byggsektorn under överhettningsåren under andra halvan av 1980-talet, inte vuxit, medan den offentliga sektorn sysselsatt allt fler.
Problemen började framträda i slutet av 1960-talet och blev tydliga i början av 1970-talet. Under såväl 1970- som 1980-talen var tillväxten i Sverige sämre än genomsnittet bland OECD-länderna.
Tabell 3.1 Genomsnittlig årlig tillväxt av BNP, BNP per anställd och BNP per capita 1970--92 (procent)
BNP
BNP per anställd
BNP per capita
Sverige 1,7 1,3 1,2
OECD 2,9 1,9 2
OECD Europa 2,4 2 1,8
Källa: Henrekson, M., Jonung, L & Stymne, J.: Economic Growth and the Swedish Model, 1994
När man studerar det makroekonomiska resultatet bör det noteras att Sverige fått lägre tillväxt, gått mot en högre strukturell arbetslöshet, fått större problem med betalningsbalansen och legat på en permanent högre inflationsnivå. En jämförelse mellan perioden 1952--73 under Bretton Woods-systemet, då stabiliseringspolitiken var underordnad normer och den offentliga sektorn fortfarande var förhållandevis begränsad, och den därpå följande normlösa perioden 1973--92, med en allt större offentlig sektor, kan belysa detta.
Diagram 3.1 Ekonomisk utveckling under två perioder
Som framgår av diagrammet skiljer sig utfallet dramatiskt mellan perioderna. Det visar att de ekonomiska problemen inte enbart yttrat sig i att vi växlat ner på en lägre tillväxtbana utan också tagit formen av en allmänt sämre ekonomisk utveckling. Sverige har under den senare perioden präglats av lägre industriell tillväxt, sämre BNP-utveckling, långsammare ökning av konsumtionen och en sämre utveckling av investeringarna. Svenska produkter har klarat sig sämre på världsmarknaden, och vi har inte haft råd att importera i samma omfattning som tidigare. Utvecklingen har gått mot snabbare penningmängdsökning, högre inflation och stigande räntor. Detta antyder att svensk ekonomi fungerar sämre sedan den tidigare marknadsekonomiskt inriktade politiken övergivits.
Efter hundra år av högre tillväxt än i andra länder drabbades Sverige inte slumpmässigt av tillväxtproblemen. I stället var de ett resultat av ett socialdemokratiskt perspektiv på samhället, där den skapande individen och företagaren förträngdes.
Det bör understrykas att Sveriges problem i realiteten är svårare än vad dessa jämförelser ger vid handen, eftersom tillväxten generellt sjunkit i industriländerna. Under 1960- och 1970-talen expanderade den offentliga sektorn i praktiskt taget alla industriländer. Det genomsnittliga skattetrycket i OECD steg, och de offentliga utgifterna tog allt större andel av ekonomin i anspråk. I den övriga industrivärlden skedde detta långtifrån i samma omfattning som i Sverige, men den generella trenden var densamma: det politiska inflytandet över ekonomin ökade dramatiskt.
Omfattande studier av ett stort antal länder har kunnat påvisa att det finns ett starkt samband mellan en stor offentlig sektor och låg tillväxt. Problemet är alltså att Sverige har halkat efter även i jämförelse med andra länder som också drabbats av tillväxtproblem.
4 Från fritt fall till klar uppgång 4.1 Regeringsskiftet
När den borgerliga regeringen tillträdde befann sig ekonomin i fritt fall neråt. Redan i konjunkturnedgångens början var problemen så stora att en rad kriser kunde skönjas. Det var uppenbart att industrin befann sig i en kostnadskris, som drev fram ett kraftigt fall i produktionen och i exportsektorn. Samtidigt inträffade en realräntechock som utlöste en fastighets- och byggkris.
Investeringsnivån föll dramatiskt när både export- och byggindustrin gick in i en djup recession. Realräntechocken drev dessutom fram en förändring av tillgångspriserna, som ledde till att hushållen snabbt ökade sitt sparande. Arbetslösheten växte mot de nivåer som den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt varnade för som arbetslöshetens stålbad. Varslen och permitteringarna accelererade. Som en omedelbar följd av en ekonomi i fritt fall började budgetunderskottet att växa snabbt under 1991.
Diagram 4.1 Industrisysselsättningen
Av diagram 4.1 framgår att industrin hade befunnit sig i en kraftigt nedåtgående utveckling sedan 1988. När kostnadskrisen kombinerades med att realräntan steg dramatiskt, utsattes ekonomin för ett extremt tryck från två håll: dels pressades den reala ekonomin av att det redan dåliga kostnadsläget förvärrades när kronan apprecierades under 1991--1992, dels blev effekterna av realräntechocken förödande inom framför allt fastighets-, bygg- och finanssektorn.
Denna kombination av kriser och chocker ledde till att hushållen, inhemskt näringsliv och exportsektorn minskade sin efterfrågan.
I grunden var 1990-talskrisen inte en konjunkturkris. De yttre faktorerna -- kostnadskrisen och realräntechocken -- sammanhängde med strukturproblemen. Att effekterna blev så stora kan också kopplas till strukturproblemen, eftersom dessa gjorde att ekonomins förmåga att klara en snabb omställning var begränsad. Priser och löner var helt enkelt för stela. I grund och botten är detta förklaringen till flertalet av de problem Sverige upplevt under 1970-, 1980- och 1990- talen. Alltmer omfattande politiska ingrepp har försvagat marknadens incitamentssystem, vilket medfört att förmågan till anpassning och utveckling minskat med hög inflation, låg tillväxt, upprepade devalveringar och nu också hög arbetslöshet som följd.
Sådant var läget när den borgerliga regeringen tog över 1991. Regeringen vann valet på ett tydligt ekonomisk- politiskt program, som hade presenterats i ''Ny start för Sverige''. Den genomgripande strategin var att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation genom att minska de offentliga utgifterna, sänka skatterna, avreglera marknader och konkurrensutsätta den offentliga tjänsteproduktionen.
4.2 Saneringen av statens finanser
I den borgerliga regeringens strategi var neddragning av offentliga utgifter en hörnsten. Långsiktigt var målet att minska den offentliga sektorns andel av BNP, och på kort sikt handlade det om att hantera det problem med budgetunderskottet som grundlagts av den ekonomiska politiken under 1980-talet.
Under 1980-talet skapades en illusion av att budgetproblemen löstes. Budgeten sanerades i huvudsak genom inflaterade inkomster och skattehöjningar, eller som Kjell-Olof Feldt uttryckt saken i sin bilaga till Lindbeckkommissionen: ''Och de förbättrade statsfinanserna var i hög grad en följd av att en allt starkare inflation drev upp skatteunderlaget.''
En liknande bild ger OECD i sin senaste Sverigerapport, där man konstaterar:
Den offentliga sektorns finanser uppvisade ett stort överskott under högkonjunkturen, men detta återspeglade snarare ekonomins överhettning och speciella faktorer än en underliggande förbättring. Sanningen är att det offentliga saldot, rensat från cykliska och exceptionella faktorer, förmodligen aldrig blev positivt.
Diskussionerna kring budgetpolitiken kom att i alltför stor utsträckning fokuseras på det kortsiktiga perspektivet. Ser man i stället till de beslut som faktiskt fattades, blir bilden en annan. Under 1980-talet förde socialdemokraterna en aktiv politik för att öka de offentliga utgifterna. De höjde den maximala arbetslöshetsersättningen vid upprepade tillfällen, förbättrade pensionerna, avskaffade karensdagarna i sjukförsäkringen och höjde barnbidraget.
När man ökar ersättningsnivåerna i praktiskt taget samtliga transfereringssystem och samtidigt uppmuntrar expansion av den offentliga konsumtionen, är risken överhängande att nästa lågkonjunktur medför en snabb ökning av de offentliga utgifterna. Så skedde också.
Diagram 4.3 Budgetunderskottet
Socialdemokraterna hävdade genomgående under den senaste mandatperioden att den borgerliga regeringen sparade för mycket. Genom en steril åtstramningspolitik förvärrade regeringen krisen, menade socialdemokraterna.
Den borgerliga regeringens strategi för att hantera de konjunkturella problem som är förknippade med att sanera statsfinanserna under en pågående konjunkturnedgång byggde på två moment. Dels sköts, som ekonomikommissionen förordat, en del av saneringsåtgärderna framåt i tiden, så att konjunkturläget hann förbättras innan saneringen fick full kraft. I den långsiktiga saneringsplanen, som löpte fram till 1998, låg tyngdpunkten på åren 1995--97, eftersom ekonomin förväntades komma att växa snabbare då. Dels menade den borgerliga regeringen att en åtstramande finanspolitik inte behövde få kontraktiva effekter, om saneringen inriktades mot strukturellt riktiga åtgärder, eftersom ett minskat budgetunderskott då också kunde förväntas leda till lägre räntor. En viktig förutsättning för sjunkande räntor var dock att saneringen i allt väsentligt skedde genom besparingar. En lång rad tunga skäl talar för att besparingspolitiken inte förstärkte nedgången i ekonomin:När besparingar sker genom att ersättningar, som försvagat arbetsviljan och minskat flexibiliteten på arbetsmarknaden, reduceras leder det långsiktigt till en lägre strukturell arbetslöshet, ett högre arbetskraftsdeltagande och därmed till ett lägre strukturellt underskott.Besparingar i den offentliga konsumtionen leder till att hushållen ersätter de tjänster som dras in med större privat konsumtion. När den offentliga konsumtionen kan ersättas med privat, blir den kontraktiva effekten mindre, vilket talar för att det framförallt är kommunernas och landstingens konsumtion som bör hållas tillbaka.En neddragning av de offentliga utgifterna kan, om de ges en strukturell inriktning och kombineras med andra utbudsreformer, förbättra den långsiktiga tillväxten och reallöneutvecklingen. Därmed stiger hushållens förväntade livsinkomster, vilket, i länder med en väl fungerande kapitalmarknad, kan leda till en ökad konsumtion även på kort sikt.Ett stort budgetunderskott och en snabbt stigande statsskuld leder till att hushållen förväntar sig att skatterna kommer att höjas, vilket de vill kompensera genom att öka sitt sparande. Besparingar minskar sannolikheten för att budgetsaneringen måste ske med skattehöjningar, vilket leder till att hushållens förväntade livsinkomster justeras uppåt.
Den borgerliga strategin förverkligades genom att ett omfattande saneringsprogram genomfördes enligt tabell 4.1.
Tabell 4.1 Budgetförstärkningar under den borgerliga regeringen
Budgetår 92/93 93/94 94/95 Full effekt
Höstprop. och BP 1992 11,3 13,2 15,1 15,1 Kompl.prop. 1992 1,1 3,5 5 13,8 Krisprop. 7,2 21,8 26,5 24,9 BP 1993 12,5 14,8 17,4 BP 1994
9,8 19,5
Summa 19,6 51 71,2 90,7
Så omfattande saneringsåtgärder måste ofrånkomligen innehålla en lång rad kontroversiella beslut. Ersättningen i sjuk- och arbetsskadeförsäkringen sänktes, och en karensdag infördes. Reglerna i föräldraförsäkringen skärptes, och bevisreglerna i arbetsskadeförsäkringen gjordes stramare. Det infördes också fem karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen, och ersättningen sänktes från 90 till 80 procent. I arbetslöshetsförsäkringen begränsades antalet ersättningsperioder till två.
Statsbidragen till kommunerna förändrades genom att de specialdestinerade bidragen ersattes med ett enhetligt bidrag som i huvudsak var beräknat per invånare. Samtidigt skedde en indragning på ca 7,5 miljarder kronor från kommunerna.
Den borgerliga regeringen följde också ekonomikommissionens förslag att presentera ett långsiktigt sparprogram. (Tabell 4.1 innehåller inte det långsiktiga saneringsprogrammet, med undantag för de delar, ca 20 miljarder kronor, som trätt i kraft under 1993/94 och 1994/95.) Syftet med detta var att reducera osäkerheten om de offentliga finanserna och därigenom bidra till en lägre ränta. Åtstramningen i finanspolitiken skulle leda till räntesänkningar som stimulerade ekonomin.
Om man lägger samman de besparingar som genomfördes under mandatperioden, totalt ca 90 miljarder kronor, med dem som var utlovade i den förstärkta saneringsplanen, som omfattade ytterligare 80 miljarder kronor och de 10--20 miljarder kronor som tillades under valrörelsen, handlade det om ett saneringsprogram på uppemot 190 miljarder kronor, vilket motsvarade 13 procent av BNP.
Om man summerar den borgerliga regeringens sparpolitik så genomfördes och beslutades det mellan 1991 och 1994 budgetförstärkningar på 7,5 procent av BNP och ytterligare 6--7 procent låg i beslutade planer. Detta torde vara det mest omfattande besparingsprogram som genomförts under en treårsperiod.
4.3 En offensiv skattepolitik
Målet för den borgerliga regeringens ekonomiska politik var att bryta den ekonomiska stagnationen och att lägga grunden för en ny period av tillväxt, företagande och nya jobb i Sverige. I regeringsförklaringen 1991 angavs följande mål för skattepolitiken:
Skattepolitiken inriktas på en successiv sänkning av det totala skattetrycket. Detta arbete inleds omedelbart. Sänkningen skall ske på ett sådant sätt att vår ekonomis utvecklings- och konkurrenskraft stärks.
Utrymmet för totala skattesänkningar begränsades emellertid av det nödvändiga och prioriterade arbetet med att sanera de offentliga finanserna. Mot den bakgrunden inriktades skattepolitiken under perioden 1991--1994 på att skapa utrymme för stärkt konkurrenskraft, fungerande kapitalförsörjning och goda förutsättningar för kapitalbildning och investeringar.
Skatteomläggningen 1991 innebar i princip enbart förändringar inom ramen för inkomstbeskattningen, mervärdesbeskattningen och i viss mån punktskatterna. De egentliga kapitalskatterna, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt, lämnades utanför reformen, trots att frågan under utredningsarbetet aktualiserades av moderaterna och folkpartiet.
Den höga, progressiva svenska förmögenhetsskatten gjorde, liksom arvs- och gåvoskatten, att många framgångsrika svenska företagare och entreprenörer valde att bosätta sig utomlands. Därigenom förlorade Sverige rätten att beskatta avkastningen på deras förmögenhet. En ännu svårare förlust var att deras entreprenörskap och initiativkraft inte längre kom Sverige till del.
Den nya borgerliga regeringen avskaffade omedelbart, hösten 1991, förmögenhetsskatten på arbetande kapital. För att undvika snedvridningar och minska risken att än fler skulle flytta från Sverige i syfte att undgå den höga svenska förmögenhetsbeskattningen fattades beslut om att successivt avskaffa den.
Också arvs- och gåvolagstiftningen reformerades 1991 genom att den rekordhöga skatten på arv och gåvor sänktes från 60 till 30 procent.
Den borgerliga regeringen genomförde hösten 1993 regler som innebär att den eftersträvade neutraliteten i beskattningen av olika kapitalinkomster i princip uppnåddes.
För egenföretagare och handelsbolagsdelägare blev skatten på -- beräknat genom en schablonmetod -- från och med 1994 30 procent, vilket motsvarar beskattningen av ränteinkomster.
Dubbelbeskattningen av aktieutdelningar och kvarhållna vinster i bolagen (som dubbelbeskattades genom såväl beskattning i bolaget som vid försäljning av aktier) slopades. Av internationella skäl bibehölls beskattningen i bolaget, som således -- i likhet med vad gäller preliminärskatt på arbetsinkomster -- erlägger utdelningsskatten.
I samband med krisuppgörelserna med socialdemokraterna under hösten 1992 genomfördes vissa skatteskärpningar. Dessa var en följd av de krav socialdemokraterna ställde vid uppgörelserna. Den största av dessa var den höjda bensinskatten. Socialdemokraterna krävde också att den arbetsgivaravgiftssänkning som genomfördes från den 1 januari 1993 skulle finansieras fullt ut genom höjd mervärdesskatt och minskat grundavdrag.
Under den förra mandatperioden genomfördes också flera skatteförändringar som syftade till att skapa bättre förhållanden på bostadsmarknaden. Den så kallade flyttskatten slopades i syfte att stimulera till ökad rörlighet och mindre inlåsning. Fastighetsskatten på hyresfastigheter sänktes från 2,5 till 1,5 procentenheter i syfte att undvika kraftiga hyreshöjningar. Resultatet blev 1994 de lägsta hyresökningarna under de senaste 25 åren. Till detta kom förbättringar av reglerna vad avser reduktion av fastighetsskatt vid ombyggnad och förbättrade skattevillkor för bostadsrättsföreningar.
I samband med hanteringen av krisen i den finansiella sektorn, som till stor del var en följd av det ras i fastighetspriserna som följde efter 1980-talets spekulationsekonomi, slopades fastighetsskatten på kommersiella lokaler. Denna åtgärd bidrog till att stabilisera fastighetsprisutvecklingen och därmed minska förlusterna och insatserna i den finansiella sektorn.
De sammanlagda skattesänkningarna uppgick under den förra mandatperioden till drygt 12 miljarder kronor. Den statsfinansiella belastningen utgjorde ett väsentligt mindre belopp med tanke på de positiva statsfinansiella effekter som uppnåtts till följd av slopad aktieomsättningsskatt och slopad fastighetsskatt på kommersiella lokaler.
4.4 Utgångsläget efter 1994 års val
Den borgerliga regeringens strategi var att uppnå en högre långsiktig icke-inflatorisk tillväxt genom strukturreformer, främst genom avmonopoliseringar, avregleringar och skattesänkningar samt ett omfattande program för att dels uppnå balans i statsbudgeten, dels långsiktigt minska den offentliga sektorn.
Många av de grundläggande strukturerna i den svenska ekonomin har i grunden förändrats. Genom valutaavregleringen, EES-avtalet och numera EU- medlemskapet är gränshindren för varor, tjänster och kapital rejält reducerade.
Konkurrenstrycket har ökat på bl.a. kapitalmarknaden, bygg- och bostadssektorn, livsmedelsmarknaden, kommunikationssektorn, transportsektorn, energimarknaden och inom den offentliga tjänsteproduktionen.
På en rad marknader har funktionssättet förbättrats och samtidigt har incitamenten för produktivt arbete förstärkts.
Sammantaget gjorde detta att förutsättningarna för att Sverige långsiktigt och stabilt skulle växla över på en bättre tillväxtbana var goda. BNP-tillväxten 1994--95 var på väg att, för första gången på mycket länge, ligga högre än OECD- genomsnittet. Bytesbalansen gick med överskott, exporten ökade, orderingången var rekordartad, industriproduktionen steg, investeringarna ökade, inflationen var låg, antalet varsel sjönk snabbt, antalet nyanmälda platser steg och arbetslösheten minskade. Till detta kom att hushållen blev mer optimistiska. Detta var läget när den socialdemokratiska regeringen tog över.
5 Den ekonomiska utvecklingen 5.1 Internationella utsikter
Återhämtningen av världsekonomin går nu snabbare än vad som förutsågs för bara några månader sedan. I USA har uppgången redan pågått länge, och där närmar man sig gränsen för fullt kapacitetsutnyttjande, vilket framgår av att arbetslösheten ligger avsevärt under de 6 procent som brukar anses utgöra en gräns för överhettning. Ännu framträder dock ingen tendens till ökad inflation i konsumentledet, vilket inger förhoppningar om att den penningpolitiska åtstramningen sattes in i sådan tid att uppgångsfasen kan förlängas. Tack vare omfattande stimulanspaket företer Japan tecken på pånyttfödd expansion, även om den nyligen inträffade jordbävningen utgör en allvarlig störning. Tillväxtländerna i Asien och Latinamerika utvecklas mycket snabbt, och deras ökande efterfrågan ger stimulans åt den ekonomiska utvecklingen även i industriländerna.
Även i Europa justeras nu tillväxtprognoserna upp. Snabbheten och kraften i den vändning som skett i Tyskland har överraskat. Därmed får tendensen till räntenedgång i detta land antas vara avslutad, och det föreligger snarare risk för att Bundesbank höjer den korta räntan i åtstramande syfte. Eftersom den ekonomiska aktiviteten redan är hög i Storbritannien och ökar på den europeiska kontinenten, blir med all sannolikhet det höga realränteläget bestående. I länder med politisk oro och/eller statsfinansiella problem föreligger därmed en risk för återkommande valutastörningar.
5.2 Lägre tillväxt i Sverige
Den gynnsamma utvecklingen av världshandeln medför att den starka uppgången i den svenska exportindustrin fortsätter. Men trots detta förutses för Sverige en lägre tillväxt än vad som tidigare angivits. Det är ett tydligt tecken på obalansen i den inhemska ekonomin att medan andra industriländer skriver upp sina tillväxtprognoser, tvingas vi göra nedrevideringar. Under hösten 1994 har vi fått uppleva en nedjustering av tillväxtförväntningarna.
Därmed skulle Sverige fortsätta att halka efter i den internationella välfärdsligan. För 25 år sedan låg vi tillsammans med USA och Schweiz i topp vad avser köpkraftsjusterad bruttonationalprodukt per invånare. Vid den senaste mätningen hamnade Sverige på sjuttonde plats bland 24 medlemsländer. Och nu förutses alltså sänkningen av vår relativa välfärd att fortsätta.
I finansplanen förutses att BNP-ökningen stannar vid 2,6 procent 1995 och 2,9 procent 1996. Det innebär för innevarande år en sänkning från de 3,4 procent som angavs i prop. 1994/95:25 så sent som i november. Det kan också jämföras med att socialdemokraterna i sin ekonomisk- politiska motion i maj 1994 utlovade att en ny regering skulle höja tillväxttakten i Sverige till 4,5 procent 1995.
Ändå är regeringen i detta avseende klart mera optimistisk än andra bedömare som t.ex. Konjunkturinstitutet och OECD. Vid en jämförelse bör man justera för att regeringen utgår från ett nytt basår, 1991, medan flertalet andra prognosorgan fortfarande arbetar utifrån tidigare förutsättningar. Det gör att 0,6 procentenheter skall adderas till regeringens siffror får att nå jämförbara tal, vilket har skett i diagram 5.1.
Diagram 5.1 Tillväxtprognoser 1995--96
Regeringen bygger sin prognos på ett antagande om att den privata konsumtionen -- trots sänkta disponibla hushållsinkomster både 1995 och 1996 -- skall kunna hållas uppe och t.o.m. öka något. Räknestycket förutsätter för att gå ihop att hushållen inte oväsentligt skall minska sitt sparande. Sparprognoser är visserligen alltid osäkra. Det förefaller dock mera troligt att sparkvoten blir oförändrad under intryck av den ovisshet som skapas av alla skattehöjningar, den förestående avtalsrörelsen, förändringar inom socialförsäkringarna och osäkerhet på fastighetsmarknaden. Men framför allt kommer naturligtvis den höga realräntan att stimulera till fortsatt sparande.
Räntan på ett femårigt bostadslån ligger nu kring 11,5 procent. Den aktuella inflationen är ca 2,5 procent. Det ger en realränta på 9 procent. Med dessa förutsättningar föreligger goda skäl att skjuta upp anskaffning av en ny bil eller bostad ytterligare någon tid för att i stället reducera sin skuldsättning. Någon bättre riskfri placering finns knappast. Men amortering av lån framkommer som ökat sparande i statistiken.
Om den privata konsumtionen skulle sjunka i takt med de disponibla inkomsterna, hamnar den årliga BNP-ökningen snarare under än över 2 procent. Detta visar hur känslig regeringens tillväxtprognos är för förändringar i förhållande till bara ett av de många optimistiska antaganden som den baseras på.
Inte ens enligt regeringens förutsägelser kommer BNP- ökningen att under något år i denna konjunkturcykel uppvisa en tillväxttakt på de 3 procent som är en förutsättning för att mera märkbart få ner arbetslösheten. Enligt finansplanen väntas den totala arbetslösheten inte sjunka mer än till ca 11 procent 1996, medan den öppna arbetslösheten fortfarande överstiger 6 procent. Dessa siffror skall jämföras med den snabba återgång till tidigare nivåer för arbetslöshetstalen som utlovades i valrörelsen. Ökar bruttonationalprodukten med endast ca 2 procent om året, blir det knappast någon minskning av arbetslösheten alls.
Enda sättet att förena låg tillväxt med minskad arbetslöshet är att sänka produktiviteten i arbetslivet. I de forna kommandoekonomierna österöver var produktionen och levnadsnivån låg, men man kunde undvika att redovisa arbetslöshet genom att produktivitetskraven var obefintliga. I slutet av 1980-talet rådde övertryck i den svenska ekonomin, men den årliga produktionsökningen var ändå svag, därför att produktiviteten utvecklades så dåligt. Den faktiska arbetslösheten doldes bl.a. av en stor frånvaro från arbetet. Med hänsyn till den kraftigt ökade aktiviteten i den konkurrensutsatta sektorn är det anmärkningsvärt att regeringen räknar med en så låg årlig produktivitetsförbättring som sker i finansplanen. Om den faktiska produktivitetsutvecklingen överträffar prognosen, verkar även det nedhållande på möjligheterna att minska arbetslösheten. Men med hänsyn till Sveriges konkurrenskraft bör vi ändå ta tillvara varje möjlighet att förbättra produktiviteten, även om detta skulle medföra -- som skedde under de borgerliga regeringsåren -- att viss dold arbetslöshet blir öppen.
Även beträffande statsfinanserna förutser regeringen en anmärkningsvärt långsam förbättring. I finansplanen kan man utläsa att mellan innevarande budgetår och de tolv månaderna 1995/96 ökar statens utgifter med 1 miljard kronor, medan statens inkomster under samma period stiger med 38 miljarder. Det illustrerar hur det socialdemokratiska saneringsprogrammet är framtungt bara i den meningen att man då satsar på skattehöjningar och andra återställare. Syftet med denna uppläggning sägs vara att genomföra den nödvändiga saneringen av statsfinanserna på ett fördelningspolitiskt rättvist sätt. Men återgången till högskattepolitik tillsammans med pågående återregleringar av arbetslivet får till följd att regeringen förstör existerande jobb och försvårar tillkomsten av nya. Självfallet bromsar detta tillväxten, inte minst inom den privata tjänstesektor där nu alla ändå tycks ense att expansionen måste ske.
Regeringens förutsägelser att statsskulden som andel av BNP skall nå sin toppunkt 1997 för att sedan vända nedåt förutsätter att dess optimistiska tillväxtscenario förverkligas. Skulle det visa sig att tillväxten inte blir så hög som regeringen antar -- eller att kronan inte apprecieras eller räntan sjunker -- får detta stort genomslag på utvecklingen, vilket framgår av diagram 5.2. I alternativet med låg tillväxt har antagits att denna understiger regeringens prognos med ca en procent varje år. Alternativet med högre ränta förutsätter att räntan under perioden blir en procentenhet högre än regeringen antagit. Det sämsta alternativet utgår ifrån att båda dessa avvikelser inträffar.
Diagram 5.2 Illustration av olika statsskuldscenarier
Kalkylerna i diagrammet, som inte skall tolkas som prognoser, illustrerar hur bräcklig regeringens saneringspolitik är. Det saknas säkerhetsmarginaler. Man behöver inte svartmåla för att teckna en bild, där statsskulden i stället för att bromsas upp genomgår en närmast explosionsartad ökning.
Problemet blir än tydligare, om man för in konjunkturcykeln i sammanhanget. Historiskt har denna haft en varaktighet av cirka fem år. Det innebär att Sverige kan vara på väg in i en avmattning om cirka två år. Enligt regeringens egna prognoser skall vi då inte ha hunnit längre än att den totala arbetslösheten kvarligger över 10 procent och att ökningen av statsskulden som andel av BNP nätt och jämnt har hejdats. Om det därefter skulle inträffa en konjunkturdämpning, kan den fortsatta skuldutvecklingen bli som följer av diagram 5.3. Där har förutsatts att tillväxten sjunker till 0,5 procent år 1999 och 2000 för att därefter återgå till 3 procent år 2001 och 2002. Beräkningarna bygger också på antagandet om ett underskott i statsbudgetens primärsaldo på 2 procent 1999 och 6 procent 2000, varefter läget förbättras så att underskottet år 2001 endast blir 0,9 procent och året därpå uppvisar ett överskott på ca 4 procent.
Diagram 5.3 Illustration av statsskuldens långsiktiga utveckling
Illustrationen i diagrammet bygger således inte heller på något skräckscenario. Om vi inte hade räknat med att räntan faller och kronan apprecieras fram till 1998 enligt regeringens antaganden, skulle det ha sett betydligt sämre ut. Det hade inte heller varit orimligt att föreställa sig att nedgången blir betydligt kraftigare än vi räknat med.
Slutsatsen blir att även om budgetunderskottet på kort sikt kan förbättras snabbare än vad regeringens prognoser visar, kan inte statsskuldens utveckling sägas vara under kontroll, därför att säkerhetsmarginalerna i saneringsprogrammet är för små. Det är med all säkerhet perspektivet bortom 1998 som förklarar att budgetförslagets framläggande inte medfört den räntenedgång och den förstärkning av kronkursen som regeringen säkert hoppats på. Talet om att det hädanefter inte skulle behövas några ytterligare besparingar är uppenbarligen missriktat -- detta så mycket mera som det inte räcker att statsskulden stabiliseras nära 100 procent av BNP utan också successivt måste sänkas ned mot de 60 procent som ingår i EU:s konvergenskrav.
6 Regeringens ekonomiska politik
Den totala omfattningen av regeringens saneringsåtgärder är således inte tillräcklig. Därtill kommer att avvägningen mellan olika åtgärdstyper är olycklig. Bara på några månader har det fattats beslut om skattehöjningar på över 55 miljarder kronor. Tillsammans med de återregleringar som sker bl.a. inom arbetslivets område måste det bromsa tillväxten och därmed försämra möjligheterna att skapa nya, riktiga jobb ute i företagen.
I finansplanen kompletteras nu de stora skattehöjningarna och de omfattande återregleringarna med ett sparprogram på ca 20 miljarder kronor. Tvärtemot de utfästelser som lämnats är de emellertid inte alla ''skarpa''. Det saknas besked om detaljutformningar av förändringar på många punkter. En annan iakttagelse är att medan flertalet skattehöjningar snabbt får genomslag, dröjer det i flera fall åtskillig tid innan större besparingar kommer till genomförande.
Ett exempel på hur valhänt regeringen går tillväga när det gäller att spara i statsbudgeten är att förslaget till enhetlig ersättningsnivå i sjukförsäkringen på 75 procent kopplas med ett slopande av karensdagen. Hur man över huvud taget inom ramen för ett sparprogram kan förorda förändringar som sammantagna leder till en utgiftsökning med över 400 miljoner kronor är obegripligt. Då är ändå kostnadsberäkningen statisk och tar inte hänsyn till möjligheten av ändrad frånvarofrekvens.
När den borgerliga regeringen drev igenom införandet av en karensdag i sjukförsäkringen, framträdde vad som föreföll vara en remarkabel förbättring av hälsotillståndet i landet. Frånvaron från arbetet mer än halverades på många håll. Vinsten blev därmed dubbel: både en utgiftsbesparing och en produktivitetsförbättring.
Om karensdagen slopas betyder det omvänt dels ökade utgifter för sjukförsäkringen, dels en genom ökad frånvaro försämrad produktivitet. Men liksom i slutet av 1980-talet behöver fler vara anställda, om företagen skall kunna parera den ökade frånvaron. Det är nästan så att man misstänker att produktivitetsnedsättande åtgärder av detta slag kan vara lösningen på gåtan hur regeringen -- trots en tillväxtdämpande och jobbförstörande skattepolitik -- tror sig kunna få ned arbetslösheten och skapa 300.000--400.000 nya arbetstillfällen.
Regeringen har som vanligt stor tilltro till möjligheten att med selektiva åtgärder stimulera till ökad sysselsättning. Det ingrepp den tydligen fäster störst förhoppningar vid är förslaget att tillfälligt avstå från löneskatter för arbetslösa som får jobb under de närmaste månaderna. Det kan ses som ett indirekt erkännande åt den gamla moderata tesen att löneskatter verkar avhållande på viljan att anställa mer personal. Men det framstår som både motsägelsefullt och cyniskt att först höja löneskatterna generellt och därmed slå ut flera tiotusentals jobb och sedan göra en punktinsats -- med alla dess snedvridande inslag mellan både olika arbetstagare och olika arbetsgivare -- för att i någon mån reparera de skador som åstadkommits.
Förslaget att erbjuda 9.000 personer över 25 år möjlighet att med ett särskilt utbildningsarvode på 12.000 kronor i månaden genomgå teknisk eller naturvetenskaplig utbildning till akademisk examen är ett annat missriktat sysselsättningsinitiativ. Den samlade kostnaden för deras utbildning uppgår till drygt 3 miljarder kronor eller mer än kostnaderna för ett stort universitet. Förutom att snedvrida studiefinansieringsvillkoren inom den högre utbildningen utgör den föreslagna utbildningen att exceptionellt dyrt sätt att erbjuda vissa personer fördelar som inte alla kan få del av.
Finansplanen återkommer också till den gamla fondsocialistiska tanken att pensionspengar skall användas för att köpa aktier. Eftersom det numera finns ett betydande inslag av utländskt ägande i de stora börsnoterade exportföretagen, framförs hotet denna gång med den förledande formuleringen att AP-fonden skall ges ökade möjligheter att tillföra riskkapital till de små och medelstora företagen. Denna motivering för ett samhälleligt övertagande av ägandet i företagen framstår som så mycket mera skenheligt, eftersom regeringen nyligen kraftigt har försvårat försörjningen med riskkapital genom att avsevärt skärpa beskattningen av sparande och företagande i landet.
7 Förnyelsen av Sverige -- riktlinjer för den ekonomiska politiken 7.1 Mål
Den ekonomiska politiken måste läggas om radikalt, om det skall vara möjligt att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation. Den borgerliga regeringen arbetade med en strategi som byggde på att sänkta skatter, avregleringar och lägre offentliga utgifter skulle ge högre tillväxt, låg inflation, fler nya riktiga jobb i företagen och sunda statsfinanser.
Den socialdemokratiska regeringen har redan lämnat denna väg och risken är nu påtaglig att utvecklingen under 1980-talet upprepas. En borgerlig reformregering ersätts av en socialdemokratisk återställarregering, som låter effekterna av en deprecierad krona dölja att Sverige fortsätter att halka efter.
Syftet med den moderata ekonomiska politiken är att förnya och modernisera Sverige med följande inriktning: För det första måste politiken inriktas på att förbättra förutsättningarna för tillväxt i Sverige. Vi bör eftersträva att tillväxten ligger på europeisk toppnivå. En förutsättning är att skatterna i Sverige skall ligga på en konkurrenskraftig europeisk nivå.För det andra måste statens finanser saneras. Skuldbördan skall stabiliseras till 1998 för att därefter sänkas. Budgetsaneringen bygger på en kombination av minskade utgifter och strukturreformer som ger tillväxt, låg inflation och lägre räntor.För det tredje måste hög prioritet ges åt inflationsbekämpningen. Bara med en politik som värnar penningvärdet kan vi få en tillväxt som är långsiktigt hållbar. En hög inflation lägger alltid grunden för en ny kris.För det fjärde måste förutsättningar skapas för full sysselsättning genom att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation. Bara genom att föra en politik som ökar utrymmet för de välståndsskapande krafterna kan Sverige pressa tillbaka arbetslösheten.För det femte vill vi utveckla och förbättra välfärden genom att, inom samhällslivets alla olika områden, klargöra och betona det ansvar som var och en har för sin egen välfärd. Den enskildes möjligheter att påverka barnomsorgen, barnens skolgång, sjukvården och äldreomsorgen, liksom alla andra verksamheter som är viktiga för den personliga tryggheten, är också centrala. En förutsättning för tryggad välfärd är att de andra fyra ekonomisk-politiska målen kan uppnås.
7.2 Sverige i EU
Sverige är nu medlem av EU. Detta kommer att få mer genomgripande effekter för den ekonomiska politiken än vad flertalet, inklusive regeringen, tycks ha insett. Medlemskapet kommer att öka konkurrenstrycket och kraven på omvandling, men det innebär också att de mer direkta kraven på vår ekonomiska politik skärps. Utnyttjar Sverige denna möjlighet på ett riktigt sätt, kommer det att få fundamental betydelse och öppna mycket stora möjligheter.
Inträdet i EU innebär, genom en kombination av direkta hinder för regleringspolitik och en ökad rörlighet, att Sverige i avsevärt större utsträckning öppnas för reell konkurrens. Möjligheterna att behålla ineffektiva regler och system minskar. Det kommer att bli allt svårare för produktion som är förlagd till Sverige att bära kostnader och regleringar som företag i andra länder inte drabbas av.
Men EU-medlemskapet för också med sig en ny uppsättning regler för det ekonomisk-politiska beslutsfattandet. Sverige lämnar nu definitivt den keynesianska eran bakom sig och går in i ett liberalt system med fasta spelregler.
Allt fler länder väljer att basera sin politik mer på att försöka förbättra den långsiktiga tillväxten än på att styra det kortsiktiga kapacitetsutnyttjandet. Det politiska beslutsfattandet, med finanspolitiken som instrument, bör inriktas på att skapa goda förutsättningar och starka drivkrafter för företagande, sparande, investeringar och arbete.
Det är insikten om den nationella politikens begränsningar som varit en av drivkrafterna bakom framväxten av det ekonomisk-politiska samarbetet inom EU. Alltfler länder har förstått att en politik för hög tillväxt, låg arbetslöshet och stabila offentliga finanser förutsätter att den ekonomiska politiken underordnas ett fast regelsystem.
Den ordning som lades fast i Maastricht-fördraget är ett första steg i denna riktning. Sverige har redan idag åtagit sig att eftersträva ett uppnående av de konvergenskrav som gäller för EMU. Dessa är enligt Maastricht-avtalet följande:att det årliga nettoupplåningsbehovet för den konsoliderade offentliga sektorn inte skall överstiga 3 procent av BNP;att den konsoliderade offentliga sektorns bruttoskuld inte skall överstiga 60 procent av BNP;att inflationen inte skall överstiga genomsnittet för de tre medlemsländerna med lägst inflation med mer än 1,5 procent;att den långa obligationsräntan inte skall överstiga den genomsnittliga räntan i de tre länderna med lägst inflation med mer än 2 procentenheter ochatt växelkursen skall vara stabil.
Regeringen konstaterar i finansplanen att Sverige skall utarbeta ett konvergensprogram. Det förefaller emellertid som om den anser att det skulle räcka med att översätta finansplanen och det riksdagsbeslut den resulterar i. Detta är emellertid att ta alltför enkelt på uppgiften. Mot bakgrund av den diskussion som förts i det föregående gäller det att visa att statsskulden inte bara stabiliseras som andel av BNP utan att den sedan förs ner mot målet 60 procent med vad som bör vara minst 3--4 procentenheter om året. Dessutom bör ett svar ges på frågan hur Sverige skall kunna ansluta sig till den europeiska växelkursmekanismen (ERM), så att vi där i två år kan uppvisa den valutastabilitet som förutsätts för övergången till EMU:s tredje fas. Vi utgår ifrån att den slutliga utformningen av det svenska konvergensprogrammet föregås av samråd med riksdagen via EU-nämnden och finansutskottet i överensstämmelse med de krav på öppenhet och förankring som hittills tillämpats beträffande Europapolitiken.
Det kan hävdas att konvergenskriterierna inte är trovärdiga, eftersom det saknas sanktionsmöjligheter mot det land som inte uppfyller kraven. Detta är bara sant i en ytlig mening. I takt med att allt fler medlemsländer stramar upp politiken för att närma sig dessa mål kommer det att bli alltmer kostsamt för ett land att avvika. I praktiken kommer konvergenskriterierna att alltmer ställas i fokus för de finansiella marknadernas utvärdering av politiken i medlemsländerna. Ett land som avviker från konvergenskriterierna kommer att drabbas av oro kring växelkursen och en högre räntenivå.
De medlemsländer som hittills utsatts för EU-proceduren vid för hög skuldsättning har fått hård kritik. Belgiens regering har kritiserats för att tempot i saneringsprocessen är för långsamt, eftersom landet annars kommer att ligga kvar på för hög skuldnivå under 1996, trots att alla offentliga utgifter frysts på en realt oförändrad nivå. Den danska regeringen får kritik därför att det goda konjunkturläge som råder de närmaste åren borde kunnat utnyttjas för en snabbare sanering. Den tyska regeringen har fått höra att alltför många av saneringsåtgärderna bygger på vaga framtida beslut och att takten i anpassningsprocessen inte får vara för långsam. Risken är därmed påtaglig att även Sverige kommer att utsättas för kritik från kommissionen, när vårt land under året genomgår motsvarande granskning.
Det är vår bestämda uppfattning att de fem konvergensmål som stipuleras i Maastricht-avtalen också bör utgöra ett ramverk för den ekonomiska politiken i Sverige. När vi eftersträvar att uppfylla de traditionella målen för den ekonomiska politiken, hög tillväxt, full sysselsättning och trygg välfärd, måste det ske med detta ramverk i åtanke.
7.3 Penningpolitik
Penningpolitiken fyller en viktig roll i den ekonomiska politiken. Inflationen är en starkt bidragande orsak till låg tillväxt och hög arbetslöshet. Den snedvrider marknadens prissignaler, vilket leder till fel- och överinvesteringar. När sedan inflationen måste tas ner, vilket utvecklingen i Sverige och andra industriländer visar är oundvikligt, kommer de företag som byggt sina kalkyler på en fortsatt hög inflation att slås ut. Den verkligt stora kostnaden för inflationen är de återkommande perioderna av desinflation som en inflationspolitik förr eller senare leder till. Det kan vara värt att notera att under de hundra år som Sverige hade högst tillväxt av alla industriländer, från mitten av 1800-talet och framåt, hade vi också ett stabilt penningvärde. Enligt Riksbankens beräkningar var den genomsnittliga inflationen 1830--1960 endast 1,8 procent per år.
När regeringen inte för en tillräckligt stram och strukturorienterad finanspolitik belastas penningpolitiken hårt. Om statsskuldssaneringen inte är långsiktigt trovärdig, om inte arbetsmarknaden fungerar effektivt och om näringslivet inte klarar av att expandera i en takt som gör att inflationsdrivande flaskhalsar kan undvikas, kommer vi även fortsättningsvis att få leva med höga räntor.
Vi konstaterade i vår motion med anledning av prop. 1994/95:25 ''Vissa ekonomisk-politiska åtgärder'', att flera uttalanden från socialdemokratiskt håll skapat onödig osäkerhet om inflationsbekämpningen. Därför är det viktigt att regeringen visar att den tar inflationsbekämpningen på allvar. Uppslutningen i finansplanen bakom Riksbankens mål att konsumentprisindex inte får öka med mer än 2 procent + 1 procentenhet är därvidlag ett gott tecken. Men detta uttalande efterföljs i finansplanen av en förklaring att saneringsprogrammet åtminstone tillfälligt kan medföra att målet överskrids. Regeringen räknar själv med en prisstegring under 1996 med 3,7 procent, och det finns nu en tendens att i näringslivet kalkylera med en höjning av inflationstakten till 4 à 5 procent. Skall målet att hålla nere inflationen vara trovärdigt, tål det inga ursäkter för tillfälliga avvikelser.
Det är viktigt att regeringen lever upp till EU- medlemskapets krav att Riksbanken före utgången av den andra fasen i Maastricht-avtalet ges en ställning som garanterar dess oberoende gentemot politiska påtryckningar. Ett förslag med denna inriktning måste presenteras före mandatperiodens utgång så att nödvändiga grundlagsändringar kan träda i kraft snarast möjligt efter 1998 års val.
7.4 Kommunal ekonomi
Regeringen är i finansplanen förtegen i frågor som rör kommunernas ekonomi och hänvisar i huvudsak till den kommande kompletteringspropositionen. Vi finner detta anmärkningsvärt mot bakgrund av den stora roll den kommunala sektorns agerande har på samhällsekonomin. Regeringen förutser dock i sina prognoser att den kommunala konsumtionen skall fortsätta att sjunka. Det sker i så fall i strid med vad socialdemokraterna i oppositionsställning och under valrörelsen framhöll. Sedan dess har mycket omfattande kommunala skattehöjningar genomförts av nya politiska majoriteter i kommunerna, totalt uppgående till ca 4,5 miljarder kronor eller ca 50 öre per skattekrona i genomsnitt. Dessa skattehöjningar har motiverats med behovet av satsningar på inte minst kommunal barnomsorg. Det får därför inte uteslutas att den kommunala konsumtionen kan komma att bli högre än regeringen förutser. Detta får i så fall långsiktigt negativa verkningar på samhällsekonomin.
Samtidigt noterar vi emellertid att regeringens budgetförslag innehåller en rad poster med besparingar på den statliga budgeten, som direkt slår på kommunerna med ökade utgifter, om inte samtidigt vissa lag- och regeländringar kommer till stånd. Eftersom regeringen ej heller angivit något om att kommunerna skall kompenseras för dessa åtgärder, får de möjligen en återhållande inverkan på kommunal konsumtion i övrigt. Detta är emellertid i hög grad avhängigt av hur regeringen konkret avser att agera för att hålla tillbaka ytterligare kommunala skattehöjningar.
Uppenbarligen saknar regeringen en strategi för den kommunala sektorn. Det går inte att avläsa vilken roll den skall spela för att åstadkomma samhällsekonomisk balans. Detta kontrasterar starkt mot fyrpartiregeringens medvetna strävan att åstadkomma en starkt förbättrad produktivitet inom kommunsektorn. Detta arbete gav mycket tydliga resultat så till vida att den tidigare starka produktivitetsnedgången förbyttes i en stark uppgång. För samhällsekonomin är det mycket betydelsefullt att omprövnings- och förnyelsearbetet fortsätter. Ändrade signaler från den nya regeringen i kombination med nya majoriteter i kommunerna kan dessvärre vända den positiva trenden.
7.5 Den moderata sparplanen
Den moderata sparplanen bygger på övertygelsen att en politik för förnyelse och förändring av Sverige måste föra vidare de strukturella reformer som genomfördes och inleddes under den föregående mandatperioden. Den statsfinansiella saneringen är en integrerad del av en sammanhållen politisk strategi för moderniseringen och förnyelsen av Sverige.
Detta innebär, att arbetet med att genom minskade utgifter skapa en långsiktigt fungerande balans mellan staten och samhället i övrigt måste gå hand i hand med arbetet att strukturellt förbättra förutsättningarna för omvandling, företagande och tillväxt i ekonomins olika delar. Och det innebär samtidigt, att det aldrig får handla bara om ett planlöst yxande i utgifter från ett enkelt kameralt perspektiv, utan det måste alltid ha sin grund i tankar om hur de existerande offentliga systemen skall byggas om i stället för att bara brytas ned.
I bägge dessa hänseenden föreligger avgörande skillnader mellan moderat och socialdemokratisk politik. I en delvis vildsint reträtt från vad de predikat och trott på tvingas de att yxa till besparingar utan större tankar på konsekvenser och följder vare sig för ekonomins tillväxtmöjligheter i stort eller för framtiden för de olika offentliga systemen. Blotta tanken på en långsiktig strategi avvisas -- inte minst därför att man med all sannolikhet är oförmögen att formulera en sådan.
Den moderata politiken är inte plötsligt påkommen. Problemet med de alltför stora offentliga utgifterna, de alltför stela offentliga systemen och de alltför starka begränsningarna för företagande och tillväxt har vi pekat på inte minst under det senaste decenniet. Vår politik får kraft inte minst av sin konsekvens och kontinuitet.
Tre strävanden är centrala i den utvidgade moderata sparplan som nu presenteras.
För det första att icke bara stoppa ökningen av den offentliga skuldbördan, utan att också se till att den gradvis börjar att närma sig de mål som gör ett fullt svenskt deltagande i den framväxande europeiska ekonomiska och monetära unionen till en konkret möjlighet.
För det andra att ytterligare förbättra de långsiktiga och strukturella förutsättningarna för företagande, sysselsättning och tillväxt i den samlade svenska ekonomin så att vår konkurrenskraft som nation säkras icke bara kortsiktigt genom svagare krona utan långsiktigt genom kompetens och omvandlingsförmåga.
För det tredje att icke genom planlösa utgiftsminskningar bara bryta ner existerande offentliga system på t.ex. välfärdsområdet, utan att i stället genom en medveten politik bygga om dem så att de också bättre svarar mot den moderna individens och den ansvarstagande familjens behov.
Dessa tre strävanden har väglett utformningen av det moderata alternativet. Detta bygger på dels de förslag som presenterades av den tidigare fyrpartiregeringen, dels den moderata sparmeny som lades fram den 22 november 1994.
Enligt vår mening är det nödvändigt med en kraftigare sanering än den som regeringen hitintills föreslagit, vilken dels i närtid helt saknar de säkerhetsmarginaler vi anser nödvändiga, dels i det något längre tidsperspektivet riskerar att föra oss in i en veritabel skuldexplosion om och när den ekonomiska tillväxten försvagas.
Vår plan innebär, mot denna bakgrund, ett statiskt räknat mindre underskott 1998 med ca 17 miljarder kronor i förhållande till regeringens plan. Den reella skillnaden torde dock vara avsevärt större genom att vår plan med dess starka tillväxtinriktning har goda förutsättningar att ge klart lägre räntor och klart högre sysselsättning än regeringens plan med dess starka betoning av skattehöjningar. Skulle ett försök gjorts att värdera omfattningen av dessa indirekta effekter av vår plan i förhållande till regeringens hade skillnaden i saldo och därmed möjligheten att reducera skuldbördan sannolikt flerdubblats.
Även på andra sätt än genom ett lägre underskott ökar vår plan påtagligt förutsättningarna för att börja att minska skuldbördan så att ett deltagande i den ekonomiska och monetära unionen blir en möjlighet. Vi uppskattar att det finns utrymme för privatiseringar av statliga tillgångar i storleksordningen 100 miljarder kronor och att ca hälften av detta belopp kan vara möjligt att använda för att direkt reducera statsskulden under den period vi här diskuterar.
Det är för oss viktigt att den statsfinansiella saneringen sker samtidigt som de långsiktiga tillväxt- och utvecklingsmöjligheterna för Sverige stärks. I det längre perspektivet är det förutsättningarna för företagande och tillväxt som avgör möjligheterna till sysselsättning och välfärd.
Vårt förslag innebär mot denna bakgrund skattesänkningar och avregleringar som, i förhållande till vänstermajoritetens politik, är av betydande omfattning. I stor utsträckning innebär detta att vi fullföljer den linje som var fyrpartiregeringens. Förslaget innebär, att skatterna 1998 kommer att vara ca 46 miljarder kronor lägre än vad regeringen lagt fram förslag om. Dessa sänkta skatter på arbete och företagande ger fler nya jobb.
Inriktningen på konkurrenskraftiga skatter, liksom på avreglering av t.ex. arbetsmarknaden, ligger i motsats till regeringens politik väl i linje med de rekommendationer om en politik för nya jobb och ny tillväxt som blivit resultatet av de senaste årens intensiva studier och diskussioner inom bl.a. EU och OECD.
Permanent lägre löneskatter i förening med en moderniserad arbetsrätt ger klart bättre förutsättningar för nya riktiga jobb under de kommande åren. Av långsiktig betydelse är de förbättringar i förutsättningarna för företagande och sparande som ligger i den återinförda kvittningsrätten för nyföretagande, ett riskkapitalavdrag och avskaffande av dubbelbeskattningen.
Denna politik skapar förutsättningar för ett successivt stärkt och breddat ägande av ett allt mer dynamiskt näringsliv. Regeringens recept med försämrade förutsättningar i förhållande till det övriga Europa och satsning på att med hjälp av AP-fonden kollektivisera och socialisera ägandet är ett farligt återfall i forna tiders socialistiska tänkande.
Det är av avgörande betydelse att den neddragning av de samlade offentliga utgifterna som måste ske görs på ett sätt som inte innebär ett kameralt nedrivande utan i stället ett medvetet ombyggande. En sparpolitik som bara är en framtvingad reträtt kommer förr eller senare att misslyckas, medan en politik som medvetet försöker att bygga om och balansera om kommer att innebära en ny start också när det gäller den offentliga sektorn.
En fungerande tillväxtstat är det bästa sättet att lägga grunden för ett starkt välfärdssamhälle, medan en välfärdsstat som bromsar tillväxten förr eller senare kommer att rasera också välfärdssamhället.
Den tillväxtstat vi vill skapa är, enligt vår mening, den nödvändiga förutsättningen för det välfärdssamhälle vi strävar efter.
Vårt förslag innebär, att vi avvisar ca 4,8 miljarder kronor av de utgiftsneddragningar som regeringen föreslagit. Vi finner dessa förslag planlösa och okloka. Samtidigt avvisar vi ca 0,6 miljarder kronor i föreslagna nya utgifter, och lägger egna förslag om ytterligare besparingar på ca 62 miljarder kronor.
TABELL 7.1 ÖVERSIKT AV BUDGETFÖRSLAG
Den neddragning av utgifter vi totalt avvisar är den omfattande nedrustning av högre utbildning och forskning regeringen föreslagit. Vi finner det långsiktigt nödvändigt att den satsning på kompetens och kunnande som fyrpartiregeringen inledde i sin helhet förs vidare. Att skära ner denna är att skära ner på Sveriges framtida möjligheter.
På vissa övriga områden accepterar vi inte de föreslagna neddragningarna. På justitiedepartementets område har vi bevarat vad vi anser nödvändigt för rättsstatens värn. En kameral nedskärning som ger färre poliser men i stället fler brottslingar på gatorna ligger inte i någons intresse.
När det gäller det viktiga värnet av rättsordningen avsätter vi också större resurser än regeringen till skatteindrivning i syfte att dels bekämpa ekonomisk brottslighet, dels förbättra statsfinanserna. Vi ser det också som nödvändigt att ge tullen större resurser än regeringen föreslagit för att i den av oss eftersträvade fria rörlighetens Europa klara inte minst narkotikabekämpningen.
På försvarspolitikens område accepterar vi vissa av de åtgärder som kortsiktigt vidtagits, eftersom dessa nu knappast kan göras ogjorda. Inför det kommande försvarsbeslutet inriktar vi arbetet på en ram som ligger högre än regeringens men något lägre än vad en framskrivning av dagens skulle innebära. Slutgiltigt ställningstagande i denna fråga måste ske senare.
Det är en viktig del av vår EU-politik att ge olika delar av vårt land bättre möjligheter till balanserad utveckling, liksom att ge vår jordbruksnäring och vår livsmedelsindustri samma konkurrensförutsättningar som i andra EU-länder. Mot denna bakgrund, liksom mot bakgrund av de neddragningar av den nationella regionalpolitiken som föreslås, accepterar vi inte att regeringen inte fullt ut utnyttjar möjligheten till det dubbelstöd på olika områden som det av fyrpartiregeringen framförhandlade EU-avtalet innebär.
Förslagen till ytterligare neddragningar av utgifter med ca 62 miljarder kronor till 1998 omfattar i stort sett samtliga områden. Här redovisas endast större frågor samt de principer som väglett avvägningen mellan olika förslag. Huvuddelen av de förslag som här presenteras innebär en upprepning eller precisering av de förslag som presenterades i den moderata sparmenyn i november 1994.
På utrikesdepartementets område bedömer vi en ytterligare minskning av biståndsramen som möjlig. Inom denna med 1,6 miljarder kronor minskade ram föreslås en förändrad avvägning med mindre av traditionellt länderstöd och mer av multilateralt system- och systemskiftesstöd. Detta bör ge förutsättningar för ett bistånd som till lägre kostnad ger bättre resultat.
Vi vill dock se en 130 miljoner kronor högre ram för olika insatser i vårt eget närområde, främst de baltiska staterna och nordvästra Ryssland. Vi vill också ha en parlamentarisk beredning av frågan om omfattningen och inriktningen av de sparåtgärder som måste ske inom den egentliga utrikesförvaltningen.
En generell neddragning av olika typer av parti-, press- och organisationsstöd föreslås. Detta kommer till uttryck i justitiedepartementets, utrikesdepartementets, kulturdepartementets, civildepartementets och riksdagens anslag. En generell minskning av partistödet till en tredjedel av dagens föreslås, samtidigt som presstödet avskaffas i förening med momsvidgning till att omfatta även dagspressen och ett avskaffande av reklamskatten. Fria partier och fria media bör i ett fritt samhälle i största möjliga utsträckning kunna stå på egna ben.
På socialförsäkringarnas och familjepolitikens område innebär vår politik, förutom nödvändiga neddragningar, en fortsatt ombyggnad av politiken i riktning mot mer av individuell valfrihet och möjlighet till enskilt ansvarstagande.
Vi har länge förordat sänkta nivåer i de olika inkomstersättningssystemen. Efter det att dessa nu successivt sänkts från 90 procent finns det nu anledning att utgå från 75 procent som en generell ersättningsnivå i samtliga inkomstgarantisystem. Detta påverkar, i förhållande till regeringens förslag, såväl nivån i arbetslöshetsförsäkringen, som av logiska skäl måste sänkas, som den s.k. pappamånaden i föräldraförsäkringen.
Generella ytterligare sänkningar under denna nivå på 75 procent kan knappast ske utan omfattande konsekvenser och betydande omprövningar. Politiken bör mot denna bakgrund inriktas på att skapa förutsättningar för att dessa ersättningsnivåer kan bestå.
Karensdagar i olika försäkringssystem är bra. Vi har arbetat för införandet av karensdagar i såväl sjukförsäkringen som arbetslöshetsförsäkringen, och erfarenheterna har i bägge fallen varit goda. Mot denna bakgrund motsätter vi oss dels det avskaffande av karensdagen i sjukförsäkringen som regeringen föreslår och lägger dels fram förslag om ytterligare en karensdag i linje med vårt ursprungliga förslag 1991. Vi uppskatter den samhällsekonomiska belastning som regeringens förslag skulle innebära, och som drabbar såväl offentliga som privata arbetsgivare, till ca 6--7 miljarder kronor.
Detta, liksom den omläggning av familjepolitiken vi förordar, påverkar också förutsättningarna för den kommunala ekonomin.
Vi räknar med att såväl de två karensdagarna i sjukförsäkringen som den minskning av trycket på utbyggnad av enbart den offentliga barnomsorgen som införandet av vårdnadsavdrag och vårdnadsbidrag på sikt innebär lindrar kommunernas situation väsentligt. Detta för naturligt fram till en motsvarande nedräkning av statens bidrag till kommunerna med 1,6 respektive 2,3 miljarder kronor. Till detta skall, för att få en rättvisande bild, läggas effekterna på bidragsnivån på ca 4,5 miljarder kronor av den momsneutralitet som utretts och som vi tidigare förordat.
För den kommunala sektorn förblir vår inriktning realt oförändrad konsumtion. Vår bedömning är att det bör bli resultatet av summan av de åtgärder vi här föreslår. Tillsammans med ett kommunalt skattestopp innebär detta ett fortsatt förändringsbehov i kommunerna men ger samtidigt utrymme för de satsningar på Europas bästa skola och en fungerande vård och omsorg som vi vill ha. Husläkarsystemet och den fria etableringsrätten leder på sikt också till minskade kostnader genom ökad konkurrens och genom ett mindre tryck på den dyra akutsjukvården.
Vårt förslag när det gäller pensionsfrågor, inkl förtidspensioner, innebär ett upprepande av tidigare förslag. Att fr.o.m. 61 års ålder byta ut förtidspensioner mot förtida pensionsuttag, som föreslagits av den s.k. ESO-gruppen, innebär en väsentlig besparing. Vi motsätter oss vissa av de skattehöjningar som hårt drabbar pensionärers möjligheter till extra arbete och extra inkomster. Pensionärers möjligheter till arbete får aldrig ses som en belastning.
Pensionsöverenskommelsen ligger fast. Vi vill dock väcka frågan om ett tidigare införande av det indexsystem i det nya pensionssystemet som ingick i överenskommelsen. Vi står vidare fast vid vår uppfattning om vikten av en politik som innebär att den genomsnittliga pensionsåldern höjs.
Vår familjepolitik betonar mycket tydligt familjens valfrihet. När det gäller den viktiga barnomsorgen innebär vårdnadsavdraget och vårdnadsbidraget betydelsefulla steg i denna riktning.
I likhet med regeringen ser vi i detta statsfinansiella läge inget alternativ till en minskning av också de generella barnbidragen. Vi anser att en något större total ram för minskningar i familjestödet är möjlig. Utan att avvisa de av regeringen föreslagna modellerna föreslår vi att en modell med en större neddragning av det första barnbidraget och en ty följande bättre situation för familjer med fler barn prövas innan slutgiltigt beslut fattas.
Våra förslag vad gäller tandvård och läkemedel innebär i huvudsak genomförande av system som nyligen utretts liksom en övergång till i huvudsak högkostnadsskydd.
Vårt förslag innebär, som nämnts, att arbetslöshetsersättningen också sänks till 75 procent. För att underlätta flexibiliteten på arbetsmarknaden och motverka en plågsam långtidsarbetslöshet föreslås en återgång vad gäller ersättningstider till vad som ursprungligen föreslogs av fyrpartiregeringen liksom en sänkning av det kontanta arbetsmarknadsstödet. En allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är för oss en självklarhet.
Vårt alternativ innebär en betydligt mer sysselsättningsstimulerande politik genom sänkta skatter och avregleringar. Därför föreslår vi minskade arbetsmarknadspolitiska insatser uppgående till 1,8 miljarder kronor 1998.
På kommunikationsdepartementets område tvingas vi att föreslå en i förhållande till regeringen ytterligare senareläggning av beslutade infrastrukturinvesteringar. Även med dessa kommer dock ett fullföljande av fyrpartiregeringens program att innebära en mycket betydande investering i modern infrastruktur under 1990- talet. Rederistödet avvecklas. Vissa andra bidrag bl.a. till Posten AB och Väg- och Banverken sänks.
Strävan mot Europas bästa skola och bästa utbildning är central i den moderata framtidspolitiken. Det är mot denna bakgrund som den samlade besparingen på högre utbildning och forskning avvisas. På det övriga skolområdet föreslås minskade bidrag till folkbildning och studiecirklar liksom en återgång till av fyrpartiregeringen fattade beslut på studiemedelsområdet. Friskolesystemet måste bibehållas.
På kulturdepartementets område sker besparingar främst genom den omläggning av presstöd och pressbeskattning som redan nämnts, medan på näringsdepartementets område en återgång sker till den inriktning på successiv neddragning av boendesubventionerna som lades fast av fyrpartiregeringen. Erfarenheterna inte minst under 1994, med de lägsta hyreshöjningarna under de senaste två decennierna, visar att dessa neddragningar väl går att förena med en rimlig utveckling av de enskilda hushållens boendekostnader.
Summan av de förslag som ingår i denna plan innebär ett minskat direkt lånebehov för staten på ca 14,5 miljarder kronor 1998. De minskade räntekostnader detta medför innebär, med medvetet försiktig statisk beräkning, att den sammanlagda saldoförstärkningen 1998 kan beräknas till ca 17 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Som nämnts ovan vore det rimligt att räkna med en betydligt större dynamisk effekt i och med att den inriktning av politiken vi föreslår har klart bättre förutsättningar för lägre räntor och ökad sysselsättning än vad regeringens förslag innebär.
Samtliga de summor som angetts ovan avser situationen 1998. Vi har ansett detta rimligt mot bakgrund av behovet av att i detta perspektiv bestämt bryta av statsskuldsutvecklingen och skapa förutsättningar för en gradvis sänkt skuldbörda.
För budgetåret 1995/96 innebär vårt förslag ett minskat underskott med ca 17 miljarder kronor. I förhållande till regeringens förslag sker detta genom väsentligt ökade utgiftsnedskärningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken som anförts i motionen,
2. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för budgetpolitiken samt inriktningen och omfattningen av de utgiftsminskningar och inkomstförstärkningar som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)