I propositionen föreslås återinförande av dubbelbeskattningen på bl.a. aktier och andelar i ekonomiska föreningar.
Vi anser att en naturlig konsekvens av detta är att avdragsrätten för insatsränta i ekonomiska föreningar också återinförs. I propositionen (s. 49) sägs visserligen bl.a. följande: ''...är det för närvarande inte aktuellt att återinföra Annellavdraget eller motsvarande avdrag för ekonomiska föreningar.'' Vi anser dock att jämförelsen med Annellavdraget inte är helt självklar, och i vart fall inte tillräckligt skäl för att inte återinföra avdragsrätten för insatsränta.
Beskattningsreglerna för ekonomiska föreningar överensstämmer i stort med de bestämmelser som gäller för aktiebolag. I princip förelåg alltså dubbelbeskattning av ekonomiska föreningar fram till slopandet av dubbelbeskattningen. Dubbelbeskattningen hade dock brutits igenom på tre punkter. Den ekonomiska föreningen hade nämligen avdragsrätt för kooperativ utdelning, insatsutdelning och ränta på förlagsinsatser. Avdragsrätten för insatsränta tillkom från och med 1985 års taxering.
Beslutet hade föregåtts av Kooperationsutredningens översyn av föreningarnas möjligheter till kapitalanskaffning (SOU 1981:60). I propositionen (1983/84:84 s. 29) konstaterade departementschefen bl.a. att den låga självfinansieringsgraden var ett problem för den kooperativa företagssektorn. Vid riksdagsbehandlingen uttalade näringsutskottet (NU 1983/84:24 s. 7) följande:
De kooperativa företagen utgör, som industriministern framhåller, vid sidan av privata och samhällsägda företag en viktig del av det svenska näringslivet. Kooperationen har ett stort inflytande på den ekonomiska och sociala utvecklingen och tillgodoser väsentliga demokratiska värden. Kooperationen kan bidra till en effektivisering av näringslivet bland annat genom att verka för högre kvalitet inom produktion och distribution. Kooperationen har visat att ekonomisk effektivitet och demokrati väl låter sig förenas.
Vi vill också erinra om att inkomstskatten för ekonomiska föreningar tidigare av samma skäl var lägre än för aktiebolag.
Som en konsekvens av det generella slopandet av dubbelbeskattningen och slopandet av Annellavdraget beslutades att avdragsrätten för insatsränta och ränta på förlagsinsatser skulle slopas. Därmed uppnåddes en i detta avseende fullständig likhet mellan aktiebolag och ekonomiska föreningar.
I motiveringen (prop. 1993/94:50 s. 190) till slopandet av avdragsrätten för insatsränta förbigicks helt de motiv som anfördes för införandet av avdragsrätt, nämligen dels att i någon mån kompensera att det är svårare att klara kapitalanskaffningen via medlemskretsen än via aktiemarknaden, dels att en ekonomisk förening i realiteten i stor utsträckning ändå var enkelbeskattad genom rätten till avdrag för kooperativ utdelning. Vi noterar att slopandet av avdragsrätten inte tagits upp i den utredning som föregick slopandet av dubbelbeskattningen; det kom först i propositionen.
Det har i praktiken visat sig att ekonomiska föreningar ofta har en för låg andel riskkapital i form av inbetalda medlemsinsatser. Det har visats bl.a. i Civildepartementets rapport ''Kapitalanskaffning i nya kooperativa företag'' (Ds 1993:32). Vissa problem inom konsumentkooperationen kan sannolikt också till viss del förklaras med för låg andel insatskapital. Det är därför angeläget att ekonomiska föreningar i någon mån kompenseras för bristen på tillgång till den sedvanliga riskkapitalmarknaden.
Syftet är nu, i fråga om företagsbeskattningen, att återgå till den nivå på skatteuttagen, som gällde till och med år 1993. Ett återinförande av det utdelningsavdrag, det så kallade Annellavdraget, som aktiebolagen tidigare kunnat göra har dock ansetts vara förknippat med vissa problem. Det har pekats på att ett sådant avdrag är internationellt avvikande och att det kan medföra en överflyttning av skatteintäkter från Sverige till andra länder. För närvarande är det därför inte aktuellt att återinföra Annellavdraget utan frågan bör bli föremål för ytterligare prövning. I syfte att justera ned skatteuttagen på företagen till den nivå som gällde tidigare och för att främja riskkapitalförsörjningen föreslås att stämpelskatten på nya aktier slopas.
De faktiska förhållandena är således helt andra för kooperativa föreningar än för aktiebolag. Enligt vår uppfattning är det därför fel att utan vidare behandla de kooperativa föreningarna på samma sätt som aktiebolagen. Föreningarna verkar enbart i Sverige för att främja medlemmarnas ekonomiska intresse. De internationella aspekterna är inte giltiga här och någon kompensation i form av slopad stämpelskatt kommer föreningarna inte i åtnjutande av. I stället finns anledning att ta fasta på de motiv som låg bakom 1984 års lagstiftning om att införa avdragsrätten för utdelning.
Vi yrkar därför att 2 § 8 mom. lagen om statlig inkomstskatt återställs i den lydelse det hade till och med 1994 års taxering.
I samband med skattereformen fastställdes ett tak för hur hög utdelning från fåmansföretag som får kapitalbeskattas. I de fall personalägda företag drivs i form av ekonomisk förening saknas möjlighet att fullt ut utnyttja detta på grund av begränsningen i 10 kap. 2 § föreningslagen som begränsar insatsräntan till diskontot + 3 procentenheter. Med dagens statslåneränta respektive diskonto innebär skatteregeln en tillåten ränta på ca 16 % medan föreningslagsregeln innebär en högsta tillåten ränta på ca 9 %.
Begränsningsregeln i föreningslagen bör därför modifieras bl.a. för att medlemmarna i personalkooperativ i full utsträckning skall komma i åtnjutande av kapitalbeskattning i samma utsträckning som delägarna i ett aktiebolag.
Det bör vidare i annat sammanhang utredas huruvida det är lämpligt att terminologin i 2 § 8 mom. första stycket anpassas till motsvarande terminologi i 10 kap. 1 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar. Lagen om statlig inkomstskatt talar om ''rabatt och pristillägg'' medan föreningslagen talar om ''efterlikvider, återbäringar eller liknande''. Det torde stå klart att det är samma sak som åsyftas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra 2 § 8 mom. lagen om statlig inkomstskatt i den lydelse den hade t.o.m. 1994 års taxering.
Stockholm den 22 november 1994 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s) Reynoldh Furustrand (s) Ann-Kristine Johansson (s) Nils T Svensson (s)