I regeringens proposition 1994/95:25 Vissa ekonomisk- politiska åtgärder m.m. föreslås bl.a. åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten. Ingenting är viktigare än att minska arbetslösheten bland de unga och därför föreslår regeringen en ny arbetsmarknadspolitisk åtgärd, ungdomsintroduktion. Denna åtgärd ska ge praktik och möjlighet till ett fast arbete. Samtidigt anförs att ungdomspraktiken bör ersättas av den nya arbetsmarknadsåtgärden. En ungdomsintroduktion ska vara förenad med vägledning och en individuell utvecklingsplan, vilket vi anser vara bra.
Det som vi hyser en viss oro för, det är möjligheten att få fram platser i ungdomsintroduktionen. Vi anser att risken för en ökad öppen arbetslöshet bland ungdomarna kan bli följden under våren om inte ytterligare åtgärder vidtas. Vi utgår dock ifrån att regeringen noga följer utvecklingen och vid behov vidtar kraftfulla åtgärder för att denna situation ej uppstår. Det som vi saknar i propositionen är löftet att ingen ungdom skulle behöva gå sysslolös mer än 100 dagar! Detta löfte var ett positivt och begripligt budskap till dagens unga arbetslösa, och vi anser att vi borde klara detta löfte utan alltför mycket omställning av arbetsmarknadspolitiken.
I Värmland har vi ca 7 500 ungdomar som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Av dessa är ca 2 500 öppet arbetslösa och av dem har 650 varit arbetslösa mer än 100 dagar. Vi vill göra Värmland till ett försökslän för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, och vi vill bl.a. få möjlighet att använda de resurser som finns på olika håll på ett friare sätt. I Värmland finns en lång tradition att arbeta mot ungdomsarbetslösheten och flera försök har varit framgångsrika. Vi vill bl.a. peka på landstingets satsningar med bl.a. Värmlands Kooperativen, Ung Kultur osv.
Vi anser att det finns behov av att hitta nya vägar för att komma åt ungdomsarbetslösheten och att tiden är mogen att ta ett samlat grepp att genomföra ett försök i Värmland.
Vi vill ta vara på den kunskap och det engagemang som finns i länet. Vi vill använda de resurser som finns på olika håll, främst inom länsarbetsnämnden och på arbetsförmedlingarna, men också på länsstyrelsen, landstinget och i kommunerna, på ett samlat sätt. Vi vill också samarbeta med försäkringskassan och arbetsgivarna i länet för att klara målet att få bort ungdomsarbetslösheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsarbetslösheten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Värmland bör utses till ett försökslän för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Stockholm den 22 november 1994 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Jarl Lander (s) Ann-Kristine Johansson (s) Torgny Danielsson (s)