Innehåll
1.
Vägval vänster!3 2.
Det ekonomiska läget hösten 19944 2.1
Internationella utsikter4 2.2
Den svenska utvecklingen5 2.3
Förutsättningarna för den ekonomiska politiken6 3.
Regeringens vänsterpaket7 3.1
Omfattning och avvägning7 3.2
Skattepolitiken10 3.2.1
Höjt skattetryck10 3.2.2
Beskattning av arbete12 3.2.2.1 Statlig inkomstskatt12 3.2.2.2 Särskild löneskatt m.m.12 3.2.3
Beskattning av kapitalbildning12 3.2.3.1 Höjd skatt på sparande12 3.2.3.2 Dubbel skatt på riskkapital13 3.2.4
Företagsbeskattningen i övrigt14 3.2.4.1 Direktavdrag för bygginvesteringar14 3.2.4.2 Avvecklingen av skatteutjämningsreserver15 3.2.4.3 Kvittningsrätten och nyföretagandet15 3.2.5
Beskattning av boende16 3.2.6
Beskattning av pensionssparande16 3.2.7
Socialavgifter för vinstandelar17 3.3
Besparingar17 3.3.1
Allmänt17 3.3.2
Säkerhetspolitik m.m.18 3.3.3
Jordbruksområdet18 3.3.4
Sociala frågor19 3.3.4.1 Ekonomiskt familjestöd19 3.3.4.2 Pensioner21 3.3.4.3 Förtidspensioner och sjukförsäkring24 3.4
Arbetsmarknadsåtgärder25 3.4.1
Investeringsstöd25 3.4.2
Ungdomsåtgärder26 3.4.3
Utbildning m.m.26 4.
Politik för tillväxt och riktiga jobb28 4.1
Sverige i EU28 4.2
Penningpolitiken28 4.3
Budgetpolitiken29 4.3.1
Riktlinjer29 4.3.2
Realt oförändrade offentliga utgifter32 4.3.3
Pensioner33 4.3.4
Arbetslöshets- och sjukförsäkringarna m.m.33 4.3.5
Familjestöd34 4.3.6
Bostadsbidrag och räntebidrag34 4.3.7
Bistånd m.m.34 4.3.8
Organisationsbidrag m.m.34 4.3.9
Privatiseringar34 4.3.10
Skatteförändringar35 5.
Hemställan35
1. Vägval vänster!
Regeringens förslag till inriktning av den ekonomiska politiken, i förening med den serie av s.k. återställarförslag som presenterats i övrigt, innebär en kraftig kursomläggning till vänster av den ekonomiska politiken. Mot bakgrund av politikens sakliga innehåll är dess parlamentariska förankring i vänsterpartiet närmast en självklarhet.
Den svenska ekonomin befinner sig nu i ett skede av kraftig uppgång. Kontrasten mot hösten efter regeringsskiftet 1991, då ekonomin befann sig i fritt fall, kunde knappast vara tydligare.
Den snabba uppgången i ekonomin innebär en unik möjlighet till en gyllene period för vår ekonomiska utveckling. Men detta förutsätter att den inriktning som den ekonomiska politiken getts under de tre senaste åren fullföljs och förstärks. Det gäller bl.a. nödvändigheten av att sanera statsfinanserna i allt väsentligt genom minskade utgifter och av en fortsatt avreglering av viktiga marknader i syfte att öka effektivitet och sprida ägande.
Det politikskifte som nu föreslås är unikt i Europa och sannolikt unikt i världen. När alla andra europeiska regeringar mellan Atlanten och Ural är inriktade på att förbättra företagsamhetens förutsättningar, spara i de offentliga utgifterna och avreglera och privatisera på viktiga områden, innebär den rödröda pakten mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet att Sverige skall göra tvärt om.
De massiva skattehöjningar på arbete, sparande, företagande och boende som nu föreslås är inte bara utan motstycke i Sveriges moderna historia. De är också utan motstycke i ett Europa, där man i stället går den motsatta vägen för att öka ekonomins långsiktiga konkurrenskraft och utvecklingsförmåga. När till de massiva skattehöjningarna läggs återregleringarna av t.ex. arbetsmarknaden är det uppenbart att den förda politiken snarast kommer att motverka den långsiktiga tillväxt av företagande och sparande som är en nödvändighet för att vi skall kunna klara vårt välstånd på sikt.
Medlemskapet i den Europeiska Unionen innebär att vår ekonomiska utveckling slipper den belastning som utanförskapet innebär. Samtidigt ställer detta medlemskap, för att ge de resultat vi eftersträvar, krav på en ekonomisk politik för konkurrenskraft och omvandling. Det är svårt att se annat än att den föreslagna rödröda linjen i den ekonomiska politiken kommer att göra det svårt för Sverige att göra anspråk på att ha en god utveckling i förhållande till EU:s övriga medlemsländer.
Propositionen innebär konkreta skattehöjningar på ca 36 miljarder kronor och oklara besparingar på ca 20 miljarder kronor. Besparingsbeloppet förefaller vara för högt räknat mot bakgrund av de knapphändiga informationer som ges. En inriktning mot ytterligare ca 20 miljarder kronor i besparingar och skattehöjningar i budgetpropositionen 1995 föreslås. Samtidigt har i andra sammanhang aviserats att EU- avgiften i allt väsentligt kommer att betalas med höjda skatter i en ny uppgörelse med vänsterpartiet. Dessutom förtjänar det att nämnas att minst var tredje invånare i landet nästa år får höjda kommunalskatter med i många fall uppemot 2.500 kronor för en vanlig familj.
Bilden av en massiv skattehöjning som drabbar varje del av vårt samhälle blir därmed än klarare. Det förefaller sannolikt att riksdagen under hösten 1994 och våren 1995 kommer att få ta ställning till regeringsförslag om höjda skatter i storleksordningen ca 60 miljarder kronor.
Detta skall ses mot bakgrund av Ingvar Carlssons löfte i undertecknat direktbrev till väljarna i valrörelsen att någon skattechock inte skulle komma att äga rum och att de samlade socialdemokratiska förslagen om höjda skatter uppgick till 3,5 miljarder kronor.
Den socialdemokratiska regeringen vill sanera statsfinanserna med förslag som till två tredjedelar bygger på höjda skatter. Sannolikheten för att denna andel kommer att öka ytterligare med de nya förslag som kommer är dessutom hög.
Enligt vår mening är omfattningen av de åtgärder som föreslås otillräcklig för att med tillräcklig säkerhet kunna stabilisera statsskulden till 1998 samtidigt som inriktningen är felaktig med hänsyn främst till ekonomins långsiktiga tillväxtförmåga.
Sparförslagen är, med undantag av förslaget om begränsad indexuppräkning, oklara och ännu icke preciserade. Det framgår dock, att den socialdemokratiska regeringen nu är mer inriktad på såväl högre utgifter för offentlig konsumtion som offentliga transfereringar än vad som ingick i den borgerliga regeringens program.
Efter riksdagsvalet har sparambitionen således minskat avsevärt, samtidigt som skattehöjningsviljan dramatiskt förstärkts. Politiken bär en omisskännlig socialistisk prägel i sin motvilja mot företagande och enskilt sparande och i sin oförmåga att reducera offentliga utgifter, åtaganden och regleringar.
Det moderata alternativet innebär i stället fortsatt goda villkor för företagande och sparande samt en bestämd budgetsanering genom minskade utgifter. I motionen yrkas avslag på alla skattehöjningar riktade mot arbete, sparande, företagande och boende och redovisas förslag och riktlinjer för utgiftsminskningar på drygt 73 miljarder kronor. Dessa överensstämmer i allt väsentligt med vad som redovisades i valrörelsen. Totalt förstärks den offentliga sektorns finanser 1998 med drygt 85 miljarder kronor. Av åtgärderna på skatteområdet härrör huvuddelen från den borgerliga regeringens saneringsprogram. Härtill kommer att kommunernas särbehandling i momsavseende slopas. Det föreslås också att statsbidragen för de kommuner och landsting som höjer utdebiteringen 1995 minskar med 55 procent av de ökade intäkter skattehöjningen ger.
2. Det ekonomiska läget hösten 1994 2.1 Internationella utsikter
Efter fyra år av svag tillväxt har den internationella produktionsutvecklingen tagit fart under 1994. Under denna konjunkturuppgång kommer dock inte den årliga tillväxten att nämnvärt överstiga 3 procent i OECD-området. Orsaken är att de tre ekonomiska stormakterna -- USA, Japan och Tyskland -- befinner sig i olika faser i konjunkturförloppet.
Konjunkturförbättringen har nu pågått i flera år i USA. BNP-ökningen blir i år som störst med nära 4 procent och kan väntas därefter sakta av. Penningpolitiken, som länge var expansiv, har sedan början av 1994 stramats åt i syfte att motverka tendenser till ökad inflation, vilka ges näring av att arbetslösheten nedbringats till ca 6 procent.
I Japan sker nu en återhämtning ur en förhållandevis djup recession. Upprepade stimulanspaket har äntligen fått till stånd en ökning av den inhemska efterfrågan. Den starka valutan begränsar dock exporttillväxten. Arbetslösheten är för japanska förhållanden tämligen hög men inflationen i det närmaste obefintlig.
Återhämtningen i Europa går oväntat snabbt, mycket som en följd av den goda utvecklingen i Tyskland. Tillväxten bör där redan nästa år nå upp till 3 procent. Även om inflationstakten är låg och penningmängden förefaller ha bragts under kontroll torde ränteutvecklingen ha bottnat, och nästa ändring blir snarare en höjning än en sänkning. Övriga länder på kontinenten följer Tyskland, medan Storbritannien mera skuggar USA. Norden utom Sverige uppvisar höga tillväxttal. I Danmark och Norge är uppgången främst konsumtionsledd, medan den i Finland vilar tungt på investerings- och exportsidan. Inflationen är låg men kan väntas accelerera som en följd av den ökade ekonomiska aktiviteten.
Tillväxten utanför OECD-området är fortsatt hög, särskilt i Sydostasien. De nya demokratierna i Central- och Östeuropa börjar få sina marknader att fungera, medan situationen är mera instabil i Ryssland. Den snabba utvecklingen utanför industriländerna bidrar till att marknadstillväxten kan väntas bli ca 7 procent de närmaste åren.
Den goda tillväxten till trots kan arbetslösheten i Europa väntas kvarligga på en hög nivå. De stora budgetunderskotten i många länder betyder att det inte som i Japan finns något utrymme för efterfrågestimulans. Ansträngningarna att hålla nere inflationen kommer att fortsätta, vilket i förening med de stora offentliga upplåningsbehoven och den snabba expansionstakten utanför OECD medför att realräntan förblir hög.
2.2 Den svenska utvecklingen
Den svenska ekonomin är inne i en stark uppgångsfas. Industriproduktionen ökar för närvarande i en takt av 10 procent, och orderutvecklingen är fortfarande god. Den ökade aktiviteten har hittills främst varit förlagd till exportindustrin, men även hemmamarknaden börjar nu kvickna till, främst på investeringssidan.
Med hänsyn till den starkt förbättrade konkurrenskraften till följd av lägre kostnadsläge och förbättrad produktivitet är det inte så förvånansvärt att exportökningen i år kan väntas överträffa 10 procent. Mer anmärkningsvärt är att importtillväxten inte är nämnvärt mindre, vilket med hänsyn till den låga konsumentefterfrågan måste förklaras med att kapacitetsbrist föranleder köp av insats- och investeringsvaror från utlandet. Handelsbalansen förbättras därför långsammare än vad som tidigare förutsetts, och överskottet i bytesbalansen stannar förmodligen vid ca 1 procent av BNP nästa år.
Den snabbt växande industriproduktionen har framkallat ett kraftigt omslag i näringslivets investeringar, där ökningstakten på årsbasis kan väntas ligga kring 20 procent både 1994 och 1995. Totalt sett hålls emellertid bruttoinvesteringarna tillbaka av det fortsatta fallet i bostadsbyggandet. Någon vändning kan här inte förutses, så länge utbudet överstiger efterfrågan, och väntetiden måste rimligen förlängas av de skattehöjningar som planeras av den nu sittande regeringen.
Som ett led i besparingsarbetet lyckades den förra regeringen hålla en realt oförändrad offentlig konsumtion. Den nye finansministern förutser nu ett omslag, förmodligen främst som en följd av ökade statliga insatser för att stimulera byggmarknaden. Det kan dessutom ifrågasättas om inte planerade kommunalskattehöjningar för nästa år kommer att ge upphov till en ej förutsedd volymökning inom denna sektor.
Den stora osäkerhetsfaktorn är emellertid utvecklingen av den privata konsumtionen. Denna skall ses mot bakgrund av förändringen i hushållens disponibla inkomster. Trots dåliga yttre omständigheter minskade dessa under den borgerliga regeringsperioden under endast ett år, och det var 1993. Nu kan de förväntas sjunka kraftigt både 1995 och 1996. Finansministern och många andra prognosmakare förutser att detta kommer att motverkas av att hushållen minskar sitt sparande. Men fortsatt ekonomisk osäkerhet, ökade inslag av självrisk i socialförsäkringssystemen, sviktande villapriser och -- inte minst -- höga realräntor kan mycket väl få dessa förväntningar att komma på skam.
Om den privata konsumtionen sjunker i takt med disponibelinkomsterna, stannar BNP-ökningen under 3 procent både 1995 och 1996. Det betyder att arbetslösheten sjunker endast obetydligt under återstoden av denna uppgångsperiod i konjunkturen. Detta förhållande kan väntas verka återhållande på pris- och löneutvecklingen. Dock får man förutsätta att den goda utvecklingen inom den konkurrensutsatta sektorn kommer att framkalla tendenser till såväl prisstegring som löneglidning. I ett sådant läge kommer Riksbanken sannolikt att se sig föranledd att höja styrräntan. Det finns därmed en risk för att den osedvanligt höga realräntan kan bestå, åtminstone under de närmaste två åren, vilket ytterligare skulle dämpa BNP-tillväxten.
2.3 Förutsättningarna för den ekonomiska politiken
Även om Sverige fortfarande brottas med kvarstående strukturproblem i ekonomin, är förutsättningarna för att komma till rätta med dem och lägga grunden för en god, balanserad tillväxt mycket gynnsamma. Kontrasten är stor mot läget för tre år sen, då den förra socialdemokratiska regeringen försatt Sveriges ekonomi i fritt fall.
Då stagnerade produktionen. Hög konsumtion och flyktande investeringskapital skapade stora underskott i landets utrikes affärer. Inflationen var snabb och skattetrycket rekordhårt. Arbetslösheten ökade kraftigt, budgetunderskottet steg och sammanbrott hotade i den finansiella sektorn.
Den borgerliga regeringens motmedel var skattelättnader, avreglering och privatisering samt besparingar på den offentliga utgiftssidan. Även i övrigt vidtogs strukturförändrande åtgärder för att öka incitamenten till arbete, sparande och företagande. Därtill togs viktiga steg in i det europeiska samarbetet.
Resultat av denna politiska kursomläggning kan således nu avläsas. De kurvor som 1991 gick åt fel håll pekar nu rätt igen. Som framgått av det föregående växer ekonomin åter. Industrin producerar och investerar mer. Skattetrycket har sänkts, och inflationen är lägre än på mycket länge. Utrikeshandeln visar växande överskott, och t.o.m. bytesbalansen har -- trots stora räntebetalningar till utlandet -- slagit om till plussiffror.
Men tre år är en kort tid för att rätta till de djupgående strukturfel som blev följden av 1980-talets excesser och underlåtenhetssynder. Arbetslösheten är fortfarande mycket stor, även om den sedan i våras befinner sig på nedgång. Likaså kvarstår det offentliga upplåningsbehovet som ett betydande problem, även om utvecklingen även här går åt rätt håll.
Hade de borgerliga partierna getts tillfälle att fortsätta regera, skulle den politik som lagt grunden för återhämtningen ha fullföljts. Då skulle förutsättningar ha skapats för nya, riktiga jobb i den enskilda sektorn, och då skulle det redan fastlagda saneringsprogrammet ha brutit statsskuldens ökning. Men nu ligger i stället ansvaret på socialdemokraterna, som lovat återställa förutsättningarna för företagande och samhällsekonomi till vad som gällde före 1991 års val. Frågan inställer sig genast hur en återgång till den politik som förde oss in i krisen skall kunna föra oss ur den. Det första steget -- och början till svaret på frågan -- återfinns i den proposition, 1994/95:25, som den nya regeringen lagt fram i samförstånd med vänsterpartiet.
3. Regeringens vänsterpaket 3.1 Omfattning och avvägning
Den borgerliga fyrpartiregeringens ekonomiska politik hade som mål att återupprätta Sverige som tillväxt- och företagarnation. Medlen var i huvudsak offentliga utgiftsbesparingar, skattelättnader och avregleringar samt andra strukturförändrande åtgärder för att öka incitamenten till arbete, sparande och företagande. Finanspolitiken syftade till att hejda den offentliga skuldens ökning som andel av BNP till 1998. För att åstadkomma detta skärptes mot slutet av förra riksmötet programmet för att sanera statens finanser, och det klargjordes att, om räntenivån steg, ytterligare budgetförstärkningar kunde bli nödvändiga.
I opposition betecknade socialdemokraterna denna politik som alltför stram. Gång på gång röstade de emot regeringens sparprogram och förordade åtgärder för att stimulera efterfrågan i syfte att nedbringa arbetslösheten. Ännu våren 1994 föreslogs exempelvis rätt till direktavskrivning av maskininvesteringar och investeringsbidrag till nyproduktion av bostäder.
Under intryck av räntestegringen och kronförsvagningen sommaren 1994 anslöt sig dock socialdemokraterna till riktpunkten att den offentliga skulden skulle stabiliseras till 1998. I en bilaga till det socialdemokratiska valmanifestet presenterades samtidigt ett saneringsprogram, som uppgavs leda till detta mål. Det var dock mindre omfattande än regeringens tidigare framlagda, av riksdagen godkända, plan och tyngdpunkten låg på skattehöjningar snarare än utgiftsminskningar. Av sina upphovsmän beskrevs emellertid förslagen till åtgärder som ''skarpa'' och ''framtunga'' i den meningen att de skulle kunna sättas in tidigt under mandatperioden.
Prop. 1994/95:25 är avsedd att omsätta dessa planer i praktisk handling. Men skarpa är där endast skattehöjningarna, medan sparförslagen är både suddiga och baktunga. Härtill har säkert bidragit att regeringen valt att förankra sig hos vänsterpartiet. Paketet uppges leda till nettobesparingar på 20,8 miljarder kronor och inkomstökningar på 36,3 miljarder, tillhopa 57,1 miljarder kronor.
Det är svårt att urskilja vad dessa beräknade budgetförstärkningar relaterar till och vilken effekt de kan få. Uppenbarligen ansluter sig socialdemokraterna nu till redan av riksdagen beslutade åtgärder omfattande drygt 18 miljarder kronor, vilka de tidigare i stor utsträckning röstat emot. Vidare fortsätter de att räkna med posten ''Minskade ränteutgifter'', vilken i förhållande till valmanifestets budgetbilaga har vuxit från 10 till 18 miljarder kronor. Men det redovisas inga siffror för budgetunderskottets utveckling fram till 1998. Propositionens båda diagram över väntade förändringar i statsskulden och den offentliga sektorns finansiella sparande är i brist på sifferuppgifter omöjliga att tolka och värdera. Efter propositionens avlämnande har rättelser och ändringar duggat tätt, och i andra fall har precisering utlovats först i ännu ej lagda propositioner. Sammantaget betyder allt detta att det är svårt att bedöma den samlade effekten av regeringens förslag.
Det är dock uppenbart att omfattningen av den nya regeringens saneringsprogram är mindre än den gamlas, i synnerhet om man beaktar de tillägg som de borgerliga partierna förklarade sig beredda att göra före höstens val. Regeringen förefaller medveten om denna svaghet, eftersom den aviserar ytterligare budgetförstärkande åtgärder om sammanlagt 20 miljarder kronor i budgetpropositionen 1995. Det sägs att dessa huvudsakligen skall bestå av utgiftsminskningar, men det är svårt att se var dessa skall kunna sättas in, eftersom många tänkbara besparingsområden läggs under utredning med sikte på redan målsatta nedskärningar, och eftersom alliansbrodern vänsterpartiet föredrar skattehöjningar. Vad som hittills framskymtat beträffande finansieringen av EU-avgiften tyder också på att fortsatta skattehöjningar är att vänta.
Redan det som presenterats innebär emellertid den största skattehöjningen i Sveriges moderna historia och den i särklass kraftigaste skattehöjningen i någon europeisk ekonomi. Moderata varningar i valrörelsen för en kommande skattechock besannas med råge. Regeringens förslag måste ju också ses i ljuset av aviserade utdebiteringshöjningar i många kommuner och landsting, däribland landets större städer. Mot denna bakgrund framstår uttalandet i propositionen att riksdagen och kommunala församlingar för framtiden bör undvika mer betydande skattehöjningar som minst sagt motsägelsefullt och till intet förpliktande.
Enligt regeringen skall således saneringen av statsfinanserna till mer än två tredjedelar ske genom höjda skatter på företagande, sparande, arbete och boende. Detta kan inte undgå att få effekter, som strider mot uttalade syften att förstärka tillväxten, öka investeringarna och antalet arbetstillfällen i den enskilda sektorn samt hålla inflationen nere. Uppläggningen går på tvärs mot vad ekonomisk sakkunskap anvisar och mot vunna erfarenheter av utländska försök till statsfinansiell sanering huvudsakligen baserade på skattehöjningar.
Regeringen framhåller i propositionen:
Det behövs fler företag och fler företagare. De nya arbetstillfällena måste i första hand tillkomma i näringslivet och de små och medelstora företagen har därvid en central roll. Det statsfinansiella läget medför samtidigt att den offentliga sektorn inte kan bidra till den nödvändiga sysselsättningsökningen i någon större utsträckning (s. 15).
Det är kloka ord -- synd bara att de inte återspeglas i den ekonomiska politik som förordas. Socialdemokraterna har fortfarande inte besvarat frågan hur höjda skatter på arbete, sparande och företagande skall kunna ge fler jobb i näringslivet. De har inte kunnat visa hur en återgång till den politik som inte kunnat ge en nettoökning av sysselsättningen i den enskilda sektorn sedan 1950 skall kunna medföra en sådan expansion på fem år uppgående till en halv miljon jobb.
Värnskatt, reducerat inflationsskydd vid inkomstbeskattningen och höjda egenavgifter, som inte motsvaras av sänkta arbetsgivaravgifter eller ökade förmåner, minskar arbetsviljan. Höjda kapitalskatter, återinförd dubbelbeskattning av aktieutdelningar och höjd avkastningsskatt på försäkringssparande försämrar företagens försörjning med riskkapital. Sparande, investeringar och kvalificerad arbetskraft drivs över till andra länder.
Särskilt anmärkningsvärd är den negativa syn på hushållens sparande som redovisas i propositionen. Detta har ju under senare år förbättrats till att ungefär motsvara vad som gäller i andra, jämförbara länder. Därmed är det fel att, som socialdemokraterna gör, tala om en ''dubbel obalans'' med ett högt finansiellt sparande i den privata sektorn och ett omfattande sparandeunderskott i den offentliga sektorn. Det offentliga sparandet är visserligen alldeles för dåligt, men det privata sparandet behövs för de investeringar i näringslivet som skall ge fler riktiga jobb -- det är snarare mellan sparande och investeringar som obalans råder. Men det beskrivs nu som önskvärt att reducera hushållens finansiella sparande genom att öka konsumtionen, särskilt med tanke på att deras disponibla inkomster kommer att minska som en följd av de nödvändiga budgetförstärkningarna. Det används t.o.m. som ett argument för att kapitalskattesatsen skall vara 30 procent att ''en reducerad skattelättnad för ränteutgifter riskerar att försvaga marknaden för småhus och bostadsrätter''! Mycket talar emellertid för att såväl höjda skatter som försämrade pensionsvillkor kommer att skapa en sådan osäkerhet om framtiden hos medborgarna att den förutspådda sparandeminskningen inte kommer till stånd och därmed inte heller den förväntade påspädningen av den privata konsumtionen.
Socialdemokraterna återkommer inte med sina förslag från oppositionstiden i syfte att öka konsumenternas efterfrågan. De förefaller också ha tagit intryck av de invändningar som riktats mot deras idé att medge en tidsbegränsad rätt till direktavskrivning av maskininvesteringar (s. 57). I stället vill de nu öppna en sådan rätt för näringslivets byggnadsinvesteringar. Åtgärden sägs få större effekt på den inhemska aktiviteten, och dessutom finns det en outnyttjad kapacitet på området. Emellertid finns det också gott om outnyttjade industrilokaler och i synnerhet kontorsfastigheter. Samtidigt är investeringsverksamheten inom industrin redan hög, och med hänsyn till den korta framförhållningen blir det mest en subvention till redan planerad verksamhet, som dessutom närmast har karaktären av en skattekredit, eftersom avskrivningsrätten endast tidigareläggs.
I propositionen anförs goda argument mot att stimulera till nyproduktion av bostäder: det finns ett överutbud av bostäder i de flesta regioner; även med ett direktavdrag skulle det bli svårt att få avkastning på ytterligare nybyggnation av bostäder; effekten skulle därmed i alltför stor utsträckning endast innebära en subventionering av redan planerade investeringar. Likväl föreslås i arbetsmarknadsavsnittet en extra subvention om 15 procent för ROT-åtgärder avseende bostäder till en kostnad av 1,5 miljarder kronor. Det anges inte närmare vad de 15 procenten hänförs sig till eller vilka villkor som i övrigt skall gälla. Dock måste det påpekas att den föreslagna höjningen av fastighetsskatten inte gärna kan stimulera till investeringar i bostäder.
I propositionen ansluter sig regeringen till målsättningen att hålla inflationen nere i syfte att stärka förtroendet för valutan och reducera realräntan. Det betonas -- lika överraskande som korrekt och välkommet -- att det inte råder någon motsättning mellan prisstabilitet och hög sysselsättning. Mot denna bakgrund framstår det som mycket motsägelsefullt att en så stor del av saneringsprogrammet ges formen av skattehöjningar, vilka inte kan undgå att verka uppdrivande på såväl lönekrav som konsumentpriser. Den valda uppläggningen av finanspolitiken ger inte -- vare sig till omfattning eller avvägning -- det nödvändiga stödet för penningpolitikens strävan att sänka räntenivån och stärka kronan.
3.2 Skattepolitiken 3.2.1 Höjt skattetryck
I propositionen föreslås de kraftigaste skattehöjningarna i modern tid i Sverige. De motsvarar en ökning av skattetrycket med drygt två procentenheter. Det är uppenbart att skattehöjningarna i sig och den försämrade skattestruktur som är en följd av förslagen kommer att försvaga den ekonomiska återhämtningen. De kommer också att permanent försämra tillväxtkraften i svensk ekonomi.
Sammantaget föreslår regeringen skattehöjningar som 1998 uppgår till drygt 36 miljarder kronor i innevarande års prisläge. Den varaktiga nettoeffekten beräknas bli drygt 32 miljarder kronor. Beskattningen av arbete skärps med drygt 20 miljarder kronor, beskattningen av företagande och kapitalbildning höjs med cirka 10 miljarder kronor, beskattningen av boende med knappt 3 miljarder kronor och beskattningen av pensionssparande med cirka 2 miljarder kronor.
Den viktigaste uppgiften för den ekonomiska politiken under innevarande mandatperiod är att skapa goda förutsättningar för en stark tillväxt och eliminera långtidsarbetslösheten. Därmed kan den konjunkturella delen av underskottet i de offentliga finanserna växa bort. Det råder stor enighet om att nya arbeten måste komma till i den privata sektorn. Det förutsätter ett gott företagsklimat med rimliga skatter, få regleringar och lägre räntor.
Regeringen visar visserligen i ord en viss insikt om förutsättningarna för tillväxt och nya arbeten i den privata sektorn. Av detta återstår emellertid ingenting när det gäller de konkreta förslagen. I ett läge när det krävs goda förutsättningar för nya jobb och en rimlig och stabil löneutveckling höjs skatten på arbete dramatiskt. I ett läge när det krävs ökad privat kapitalbildning införs dubbel skatt på riskkapital. Dessutom bibehålls den finansiering (högre bolagsskatt och höjd arbetsgivaravgift) som gav utrymme för övergång från dubbel till enkel beskattning av riskkapital inom bolagssektorn. Sammantaget leder förslagen till kraftigt höjd beskattning av företagen.
Den borgerliga regeringens skattepolitik hade som inriktning att stärka Sveriges konkurrenskraft samt att komplettera och fullfölja skattereformen. Det senare skedde bland annat genom att överbeskattningen av det egna kapitalet i såväl enskild firma och handelsbolag som i aktiebolag slopades, vilket gav neutralitet i jämförelse med beskattningen av lånat kapital. Förmögenhetsskatten, som var en extra avkastningsskatt på privat kapital, avskaffades.
Diagram 3.1. Företagsledares syn på näringsklimatet (Fråga: ''Hur anser Du att företagsklimatet på det hela taget har förändrats under de senaste 3--4 åren? Har det blivit sämre, bättre eller har det inte förändrats?'')
Källa: NUTEK/SIFO 1993
Av diagram 3.1 framgår att de förändringar som genomfördes av den borgerliga regeringen innebar en väsentlig förbättring av företagsklimatet. 20 procent av företagsledarna ansåg 1990 att företagsklimatet hade förbättrats de senaste åren och 47 procent att det hade försämrats. 1993 var förhållandet det omvända, 65 procent var positiva och 21 procent negativa. Genom de åtgärder som nu föreslås av den socialdemokratiska regeringen återställs i stort sett den situation som fanns 1990. Detta kommer att minska tillväxtkraften, försvåra expansion och förutsättningar för nya jobb i den privata sektorn och därmed också försvåra budgetsaneringen vad avser den konjunkturella delen av underskottet.
I två viktiga avseenden frångår regeringen principerna bakom 1991 års marginalskattereform. Marginalskatten på arbetsinkomster höjs för alla. Den högsta marginalskattesatsen, som kommer att omfatta i storleksordningen en tredjedel av de heltidsarbetande, skärps från skattereformens mål på 50 procent till cirka 60 procent. Med regeringens skattepolitik är Sverige åter på väg mot 1970- och 1980-talens marginalskatteelände.
Den enhetliga och neutrala beskattningen av kapitalinkomster med 30 procent försvinner genom att aktieutdelning kommer att beskattas med 51 procent. Även kvarhållna vinster i bolagen skall dubbelbeskattas i fortsättningen.
3.2.2 Beskattning av arbete 3.2.2.1 Statlig inkomstskatt
Regeringen föreslår att den statliga inkomstskatten och därmed marginalskatten skall höjas med fem procentenheter. Samtidigt föreslås att grundavdraget vid statlig inkomstskatt återinförs ett år tidigare än vad som beslutats.
Förslaget om höjd marginalskatt bör med hänvisning till tidigare redovisade skäl avslås. Det statliga grundavdraget bör återinföras i enlighet med riksdagsbeslutet från 1993.
Regeringen föreslår också att inflationsskyddet av skatteskalan och det så kallade reallöneskyddet skall urholkas. Inflationsskydd av skatteskalan innebär att en annars automatisk skattehöjning till följd av inflationen förhindras. Samma reala inkomster belastas av samma skatteuttag år från år.
Förslaget medför att realt oförändrade inkomster successivt kommer att drabbas av högre skatt. Successivt kommer allt fler att flyttas upp över gränsen för uttag av statlig inkomstskatt och därmed få en marginalskatt på cirka 60 procent. För vissa kategorier, exempelvis ATP- pensionärer, innebär det urholkade inflationsskyddet sammantaget med den minskade indexeringen av pensionsförmånerna en dubbel förlust.
3.2.2.2 Särskild löneskatt m.m.
Regeringen föreslår mot bakgrund av förslagen om höjda egenavgifter att såväl den särskilda löneskatten på förvärvsinkomster som den särskilda löneskatten på pensionskostnader höjs med två procentenheter. Detta skall också gälla den särskilda premieskatten för grupplivförsäkringar m.m.
Med utgångspunkt i våra tidigare framförda avslagsyrkanden bör också dessa höjningar avslås.
3.2.3 Beskattning av kapitalbildning 3.2.3.1 Höjd skatt på sparande
Regeringen föreslår att skatten på sparande skall höjas från 25 till 30 procent 1995. Därmed tas ett steg tillbaka till de förhållanden som bidrog till att skapa den spekulationsekonomi som var grundorsaken till krisen i Sveriges finansiella sektor. Avvikelsen i skatteuttag jämfört med flera andra länder blir större med risk för framtida kapitalflykt. Redan i samband med skatteutskottets utfrågning under arbetet med skattereformen 1990 framkom att den föreslagna skattesatsen på 30 procent kunde befaras vara alltför hög. Med utgångspunkt i att kapitalinkomster beskattas nominellt kommer skatteuttaget vid normala realräntor att bli alltför högt även vid låg inflation.
3.2.3.2 Dubbel skatt på riskkapital
Regeringen föreslår att aktieutdelning och kvarhållna vinster inom bolagen skall beskattas dubbelt -- först i bolaget och därefter hos ägaren. Avkastning av det egna kapitalet inom aktiebolag kommer, som framgår av diagram 3.2, i fortsättningen att beskattas högre (51 procent) än avkastningen av lånat kapital och av eget kapital i enskild firma eller handelsbolag (30 procent). För delägare i fåmansaktiebolag, vars expansion är en nödvändig förutsättning för tillräckligt många nya jobb, blir skatten i många fall nästan 70 procent. Denna bristande neutralitet kommer att försvåra riskkapitalförsörjningen för särskilt de mindre och medelstora aktiebolagen, vilket ger sämre förutsättningar för expansiva och nya företag.
Diagram 3.2. Skatteuttag vid olika kapitalinkomster
Genom de skattenackdelar som uppkommer för det egna kapitalet kommer dessutom soliditeten inom svenskt näringsliv att bli lägre än annars. En sådan utveckling innebär ytterligare försämring av tillväxtförmågan. Man kan vidare förutse en icke önskvärd övergång från aktiebolag till handelsbolag.
Det hävdas ibland att dubbel beskattning av aktieutdelning och kvarhållen vinst inte skulle påverka avkastningskraven inom aktiebolagssektorn. Utgångspunkten för detta påstående är att det är de internationellt gällande avkastningskraven som styr. För de större svenska bolagen kan detta betraktelsesätt i någon utsträckning vara korrekt. En effekt av dubbel beskattning i Sverige blir då ett ökat utländskt ägande i de större svenska företagen. För de medelstora och mindre aktiebolagen finns emellertid inte de perfekt fungerande kapitalmarknader som skulle låta ett internationellt bestämt avkastningskrav gälla oavsett den svenska skattenivån. För just de växande mindre och medelstora företagen höjs alltså avkastningskraven. Detta leder till sämre förutsättningar för kapitalförsörjning och till högre avkastningskrav på framtida investeringar.
Möjligheten till s.k. Anellavdrag, som tidigare lindrade effekterna av dubbelbeskattningen för nyemitterat kapital, återinförs inte. Totalt sett blir det således betydligt sämre förutsättningar för riskkapitalförsörjning än de som rådde före 1994 års reform. Orsaken till att reglerna om Anellavdrag inte återinförs är enligt propositionen att detta är ''förknippat med vissa problem. Internationellt sett är avdraget avvikande. I likhet med vad som gäller för ett allmänt utdelningsavdrag, låt vara i mindre omfattning, kan Anellavdraget medföra en överflyttning av skatteintäkter från Sverige till andra länder.''
Socialdemokraterna har därmed accepterat de slutsatser som drogs av den borgerliga regeringen och som innebar att dubbelbeskattningen slopades genom lindring för ägaren efter uttag av bolagsskatt. Samma teknik har för övrigt också använts i Norge när dess socialdemokratiska regering slopat dubbelbeskattningen.
Socialdemokraternas förslag strider således mot den internationella trenden och inte minst mot reformer som genomförts de senaste åren i Norge och Finland.
Regeringen föreslår att stämpelskatten på nyemitterade aktier slopas. Detta är önskvärt och till en del en följd av de regler som gäller inom EU. Denna åtgärd kompenserar emellertid inte alls de negativa effekterna av återinförd dubbelbeskattning.
Regeringen föreslår vidare följdändringar för värdepappersfonder och investmentföretag av de ovan nämnda förslagen. Även dessa förslag bör avslås.
3.2.4 Företagsbeskattningen i övrigt 3.2.4.1 Direktavdrag för bygginvesteringar
Regeringen föreslår att ett tidsbegränsat direktavdrag införs för annan nybyggnation än bostäder. Syftet är dels att stimulera byggsektorn, dels att tillfälligt kompensera för den kraftigt höjda företagarbeskattningen. Regeringen bedömer att förslaget, tillsammans med ytterligare stimulansåtgärder, skall ge kraftiga effekter för sysselsättningen inom byggsektorn. Detta motsägs emellertid i den rapport om byggkonjunkturen som byggentreprenörerna presenterade för november 1994. Visserligen räknar byggentreprenörerna med att de föreslagna åtgärderna kommer att kunna leda till ett extra byggande för cirka 12 miljarder kronor och en sysselsättningseffekt på cirka 20.000 nya årsarbeten under den period (till 1996) som åtgärden gäller. Detta motverkas emellertid av den totala utformningen av regeringens proposition. Byggentreprenörerna skriver i en kommentar:
Regeringens nyligen framlagda ekonomiska proposition innehåller för mycket skattehöjningar och för lite besparingar för att rätta till de grundläggande problemen i den svenska ekonomin. Därmed får vi sannolikt behålla den höga räntenivån som är den faktor som mest av allt bromsar byggaktiviteten.
Den föreslagna åtgärden kan således snarast ses som något som syftar till att begränsa de i övrigt negativa effekterna för ekonomin av regeringens politik. Med den inriktning på den ekonomiska politiken som vi förordar erfordras inget direktavdrag för bygginvesteringar. Inte heller behövs det kompensation för skattehöjningar som vi avvisar. Regeringens förslag bör därför avslås.
Regeringen bör däremot få riksdagens uppdrag att utarbeta ett förslag till så kallad nuvärdesavskrivning vad gäller såväl byggnadsinvesteringar som inventarieanskaffning. En nuvärdesavskrivning medför inga varaktiga statsfinansiella konsekvenser, men kan möjliggöra för företag med stora vinstmedel att öka säkerheten beträffande finansieringen av investeringen.
3.2.4.2 Avvecklingen av skatteutjämningsreserver
Regeringen föreslår en skärpning vad gäller beskattningen vid upplösningen av skatteutjämningsreserver i företagen.
Den borgerliga regeringen föreslog i samband med den fortsatta reformeringen av företagsbeskattningen att de tidigare gällande skatteutjämningsreserverna skulle ersättas med reduceringsfonder. Syftet var delvis att förenkla skattelagstiftningen, delvis att finansiera vissa övriga åtgärder på företagsskatteområdet. Den borgerliga regeringen föreslog emellertid att hälften av den upplösta skatteutjämningsreserven skulle få föras till eget kapital utan skattekonsekvenser, medan den andra hälften skulle tas upp till beskattning. Därigenom ökar skatteinkomsterna jämfört med oförändrade regler.
Man skulle visserligen kunna hävda att en full avskattning bör ske till den skattesats som gällde när avdrag för avsättning till skatteutjämningsreserv medgavs. Å andra sidan skulle skatteutjämningsreserven vid oförändrade regler inte ha lett till beskattning över huvud taget. Det var för övrigt detta som var bakgrunden till att lagerreserver och investeringsfondsavsättningar avskattades till den nya bolagsskattesatsen (30 procent) vid företagsskattereformen 1991, trots att avsättning hade skett vid en skattesats på 52 procent.
Regeringens förslag om i princip avskattning av fulla värdet av skatteutjämningsreserven leder till en varaktigt ökad belastning och dessutom en kraftigt ökad likviditetsanspänning.
Förslaget om en ökad beskattning av upplösningen av skatteutjämningsreserver bör mot denna bakgrund avslås.
3.2.4.3 Kvittningsrätten och nyföretagandet
Den borgerliga regeringen införde kvittningsrätt av underskott av nystartad aktiv näringsverksamhet mot bland annat inkomst av tjänst under de fem första verksamhetsåren. Syftet med denna reform var att skapa bättre förutsättningar för nyföretagande med utgångspunkt i de många nya jobb som måste växa fram inom den privata sektorn. När den socialdemokratiska regeringen nu föreslår att denna rätt att kvitta underskott av nystartad näringsverksamhet slopas, innebär det sämre förutsättningar för nyföretagande. Förslaget bör således avslås.
3.2.5 Beskattning av boende
Regeringen föreslår att fastighetsskatten för små- och hyreshus höjs med 0,2 procentenheter från och med 1996. Samtidigt rivs beslutade besparingar inom räntesubventionssystemet upp. Förslaget är ett avsteg från uttalanden som gjordes av företrädare för regeringen, bland annat finansministern, före valet.
Fastighetsbeskattningsutredningen fick till uppdrag av den borgerliga regeringen att bedöma huruvida fastighetsskatten passar in i det svenska skattesystemet. Utredningens slutsats blev att fastighetsskatten är en extra skatt, utöver normal beskattning av de inkomster fastigheterna genererar, som inte finns vad det gäller övriga investeringar.
Slutsatsen var därför att fastighetsskatten på sikt bör slopas och vad beträffar småhus ersättas av en schablonintäkt som innebär en rimlig beräkning av avkastningen av fastigheten. Ett första steg i den riktningen har tagits genom att fastighetsskatten på kommersiella lokaler slopades från den 1 januari 1993. Beslutet var emellertid i första hand föranlett av fastighets- och finanskrisen och syftade till att stabilisera fastighetsprisutvecklingen. Den var emellertid också från principiella utgångspunkter riktig. Fastighetsskatten på hyreshus sänktes också från 2,5 procent till 1,5 procent den 1 januari 1994.
Det långsiktiga målet beträffande fastighetsskatten måste således vara att, när statsfinansiellt utrymme kan skapas, skatten slopas. För småhus införs enligt förslag, som också presenterats av fastighetsbeskattningsutredningen, en schablonintäkt för beräkning av den beskattningsbara avkastningen.
De beslutade besparingarna inom räntesubventionssystemet bör inte rivas upp. Underskottet i de offentliga finanserna måste saneras genom utgiftsneddragningar och inte med skattehöjningar, eftersom problemet är de alltför höga utgifterna. Det utbyte mot skattehöjningar som regeringen föreslår leder dessutom till ökat underskott nästkommande år, eftersom skattehöjningen inte träder i kraft förrän 1996.
Förslaget om höjd fastighetsskatt bör mot denna bakgrund avslås.
3.2.6 Beskattning av pensionssparande
Regeringen föreslår att beskattningen av pensionsförsäkringar och pensionssparkonton höjs från 9 till 15 procent av avkastningen. Denna höjning gäller såväl privata pensionsförsäkringar som tjänstepensionsförsäkringar. Härtill kommer en skärpt avkastningsskatt också beträffande kapitalförsäkringar. Dessutom föreslås vissa förändringar till följd av återinförd dubbelbeskattning av aktieutdelningar och kvarhållna vinster.
Genom regeringens förslag förstärks de skillnader som finns vid beskattningen av olika pensioner. Avkastningen av ackumulerat kapital inom den allmänna tjänstepensionen beskattas således inte alls. Samma sak gäller vissa övriga pensionsförmåner. Effekten av förslaget blir, särskilt vad gäller tjänstepensionsförsäkringarna, en snedvridning till nackdel för ett stort antal löntagare, främst privata tjänstemän.
Till detta skall läggas den starkt ökade risken för kapitalflykt genom skärpt beskattning av enskilda pensionsförsäkringar. Redan i dag med en lägre skattesats finns en tendens till utflyttning av försäkringar, eftersom någon avkastningsskatt normalt inte existerar i andra länder. Denna flyttning av försäkringar till utlandet kommer självfallet att förstärkas när skattenivån höjs.
I den mån utrymme kan skapas borde i stället beskattningen av såväl tjänstepensioner som enskilda pensionsförsäkringar lindras. Regeringens förslag bör avslås.
3.2.7 Socialavgifter för vinstandelar
Regeringen föreslår att socialavgifter skall tas ut för vinstandelar. Därmed försämras förutsättningarna för att genom frivillig vinstdelning fördela resultat av en vinstuppgång utan att lönenivån generellt höjs.
Dagens regler, som innebär att sociala förmåner inte utgår på vinstandelar och att sociala avgifter därför inte tas ut, bör bibehållas.
3.3 Besparingar 3.3.1 Allmänt
Medan förslagen till skattehöjningar utmärks av betydande skärpa, är utgiftsminskningarna -- med undantag för den reducerade indexeringen -- obetydliga eller oklara. Jämfört med valmanifestets budgetbilaga har precisionen avtagit högst avsevärt. Finansministern har tidigare framhållit att vad som krävs inte är ''planer'' och ''ramar'' utan ''skarpa och konkreta förslag''. Utöver det klara beskedet om vårdnadsbidragets slopande, vilket för övrigt i praktiken inte är en besparing utan kommer att framkalla en offentlig utgiftsökning, presenteras det nu ''ramar'' och ''planer'' utan konkret innehåll för ca 20 miljarder kronor.
Jämfört med den förra regeringens saneringsprogram förutses såväl den offentliga konsumtionen som transfereringsutgifterna öka i snabbare takt. Både statlig och kommunal konsumtion väntas växa mera än enligt planerna i våras. Särskilt anmärkningsvärd är prognosen i försörjningsbalansen att den statliga konsumtionen nästa år skall öka med med 2,3 procent. Det framgår inte hur detta rimmar med den redovisade ambitionen att redan budgetåret 1995/96 sänka utgifterna för statlig konsumtion med 2 miljarder kronor.
Förslaget att minska den automatiska inflationsuppräkningen vid beräkningen av vissa förmåner som pensioner och studiemedel ger snabbt utdelning. Det är dock tveksamt om detta -- som det uppges -- är ett sätt att understryka vikten av att inflationen även fortsättningsvis hålls nere på en låg nivå. Metoden är principiellt farlig i den meningen att ju högre inflationstakten drivs upp, desto större kan besparingen sägas bli. Det bör också understrykas att det inte finns någon koppling mellan utgifts- och skattesidan så att båda måste avindexeras lika mycket. Snarare förhåller det sig tvärtom. Det finns inget logiskt skäl till att en ATP- pensionär skall drabbas av både en minskad uppräkning av pensionen och en av inflationen förhöjd skatt på den realt sett minskade inkomsten.
Det kan göras gällande att inkomstfördelningen mellan kyrkan och staten inte har påverkats av att kostnaderna för folkbokföringen förts över från den förra till den senare. Risken är emellertid påtaglig att den nu föreslagna indragningen av 300 miljoner kronor i ''skatteadministrationsersättning'' endast kommer att resultera i en förhöjning av det totala skatteuttaget. Redan innan förslaget blev känt, hade åtskilliga församlingar i landet planerat att höja sin utdebitering och därmed utnyttja det förhållandet att kyrkoskatten är föga uppmärksammad i den politiska debatten. Fortsatta överväganden av takkonstruktioner för den kommunala utdebiteringen bör därför även innefatta kyrkoskatten.
3.3.2 Säkerhetspolitik m.m.
Enligt propositionen skall säkerhets-, försvars-, bistånds- och flyktingpolitiken effektiviseras genom ökad samordning. Regeringen avser att redovisa närmare detaljer om hur detta skall leda till en besparing på 3.060 miljoner kronor senast 1998 i nästa budgetproposition. Det förtjänar påpekas att beloppet är ca 1 miljard kronor mindre än vad som fanns upptaget i budgetbilagan till valmanifestet. Dessutom är det lika mycket mindre än vad som finns upptaget i tabellen på motstående sida i propositionen! Oavsett om detta beror på slarv eller brådska är den uppgivna summan 57,1 miljarder kronor i budgetförstärkningar uppenbarligen fel.
Förslaget att frysa biståndsramen i kronor fram till 1998 är i och för sig klart och tydligt. Däremot är det svårare att se hur en besparing på utgifterna för invandring m.m. med minst 760 miljoner kronor kan utlovas med hänsyn till att antalet asylsökande flyktingar inte kan förutses och regelsystemet dessutom först skall bli föremål för utredning.
Planerna på försvarets område är än mer oklara. Det förutskickas utgiftsbegränsningar på 2 miljarder kronor senast 1998 och -- om det säkerhetspolitiska läget medger det -- ytterligare minst 2 miljarder under perioden 1997-- 2001. Rimligen borde det inskjutna villkoret gälla hela den planerade neddragningen. Oavsett detta finns det i propositionen inget som antyder besparingar på försvaret i närtid. Vi utgår ifrån att inga fler ändringar görs i gällande försvarsbeslut. Vad förberedelserna för nästa försvarsbeslut anbelangar förutsätter vi att dessa sker inom ramen för en parlamentarisk kommitté.
3.3.3 Jordbruksområdet
Även på jordbrukets område avtar besparingsambitionen. I maj 1994 föreslog socialdemokraterna i en partimotion med anledning av kompletteringspropositionen att 710 miljoner kronor skulle sparas mot nu endast 300. Härav avser 200 miljoner kronor anslagen för inköp och beredskapslagring av livsmedel. Den borgerliga regeringen slog in på denna väg redan i budgetpropositionen 1994 med en besparing på nära 100 miljoner, som alltså redan är beslutad. Samtidigt föreslogs en fortsatt översyn av livsmedelsberedskapen. Med hänvisning till ''de väntade effekterna på importen vid ett närmare samarbete med länder inom Europa'', vilket är en pikant formulering på jordbruksministerns ansvarsområde, fullföljs nu i propositionen den förra regeringens linje.
Det andra besparingsförslaget på jordbruksområdet gäller avbytarverksamheten. I budgetpropositionen 1994 redovisades förslag, som härrörde från utredningen om sociala åtgärder för lantbrukare (SOU 1993:25). Enligt denna utredning skulle subventionsgraden för avbytarverksamheten sänkas samt konkurrensneutralitet uppnås mellan Lantbrukarnas Avbytartjänst AB och andra företag. Subventionsgraden i Sverige ligger över stödet för motsvarande verksamhet i exempelvis Danmark, och dessutom går utvecklingen mot större djurbesättningar, vilket innebär att den dagliga verksamheten inte kan vara beroende av en enda person. Den nu av regeringen förordade minskningen med 100 miljoner ligger i linje med en redan etablerad strävan.
3.3.4 Sociala frågor 3.3.4.1 Ekonomiskt familjestöd
Den valfrihets- och rättvisereform för barnfamiljerna som den borgerliga regeringen genomförde med vårdnadsbidraget och den därtill kopplade avdragsrätten för styrkta barntillsynskostnader skall nu avskaffas fr.o.m. den 1 januari 1995. Detta slår mot de enskilda familjerna på två sätt: dels hindras enskilda familjer från att själva ordna den omsorg och vårdnad som passar de egna barnen bäst, dels skall de föräldrar som erhållit vårdnadsbidrag inte få tillgodoräkna sig de återinförda 90 garantidagarna utan dessa skall avräknas mot utnyttjat vårdnadsbidrag. Detta innebär att de föräldrar som tagit ut vårdnadsbidraget -- anledningarna kan ha varit många från platsbrist inom den offentliga barnomsorgen till önskan att själv ta hand om det egna barnet -- utsätts för retroaktiv särbehandling. Vi har i en annan motion yrkat avslag på förslaget att avskaffa vårdnadsbidraget.
Regeringens förslag om ett avskaffande av vårdnadsbidraget beräknas ge en besparing på 2,3 miljarder kronor för det kommande budgetåret. Då beaktas inte att ett avskaffande av vårdnadsbidraget kommer att medföra en ökad efterfrågan på den dyra offentliga barnomsorgen. Beräkningar visar att kommunernas kostnader vid ett avskaffande av vårdnadsbidraget kan komma att uppgå till 10 miljarder kronor. Mot bakgrund av ''barnomsorgslagen'', som garanterar alla barn en plats i barnomsorg, kan man med all säkerhet räkna med att ett slopande av vårdnadsbidraget kommer att ge ett kraftigt ökat finansiellt tryck på kommunerna.
Till detta skall läggas förslaget att ånyo i praktiken ge möjlighet att förbjuda barnomsorg i enskild regi. Även om regeringen kan hävda att man ger kommunerna självbestämmanderätten när det gäller vem eller vilka som skall få driva barnomsorg i organiserad form, innebär det kommunala vetot att kommuner med socialistisk majoritet i många fall kommer att förhindra förekomsten av enskild barnomsorg.
Eftersom erfarenheten visar att enskild barnomsorg är billigare än motsvarande kommunal verksamhet, innebär det nya kommunala vetot, i kombination med den lagstadgade rätten till barnomsorg, att kostnaderna kommer att stiga för kommunerna. Detta är allvarligt ur samhällsekonomisk synvinkel.
Vi biträder regeringens förslag om en förändring av flerbarnstilläggen.
Enligt propositionen pågår för närvarande en översyn vad gäller underhållsbidrag och bidragsförskott. Vi vill erinra om att dessa frågor vid ett flertal tillfällen varit föremål för utredning, i bl.a. ensamförälderkommittén och underhållsbidragskommittén.
Bidragsförskottet betalas ut till den förälder som har vårdnaden om barnet och bor tillsammans med det. Syftet är dels att garantera det underhåll som den andra föräldern är ålagd att betala (underhållsbidraget), dels att ge ensamföräldern ett minimistöd.
Det är nu hög tid att förändringar åstadkoms i ett bidragssystem som av många upplevs som orättvist, bl.a. på grund av den automatiska kopplingen mellan underhållsbidraget och bidragsförskottet. Andra brister i systemet är att en höjning av t.ex. barnbidraget också medför en höjning av bidragsförskottet på grund av basbeloppsanknytningen, och att någon hänsyn inte tas till om barnet har egen förmögenhet. Bidragsförskotten medför inte sällan att ensamföräldrar har bättre levnadsstandard än familjer som lever i äktenskap.
I regeringspromemorian ''Ensamförälderstöd'' (Ds 1992:53) föreslogs nya regler för beräkning av det offentliga stödet till ensamstående förälder med barn. Förslaget innebar att sambandet mellan underhållsbidraget och bidragsförskottet -- utfyllnadsbidraget -- skulle slopas. En behovsprövning av det offentliga stödet och samordning med behovsprövning av bostadsbidraget till barnfamiljer föreslogs.
Bidraget skulle behovsprövas i förhållande till vårdnadshavares och bidragsberättigat barns inkomster. Samma regler som för bostadsbidrag skulle gälla om vårdnadshavaren var gift eller samboende med ny partner. Vid behovsprövningen skulle hänsyn tas till underhållsbidrag som hushållet mottog eller betalade.
Bidragsförskottet avsågs bli ett rent förskott på fastställt underhållsbidrag och benämnas förskottsbidrag. Den maximala bidragsnivån föreslogs uttryckt i kronor och inte i procent av basbeloppet.
De fördelningspolitiska effekterna var sådana att de ensamstående föräldrar som hade de lägsta inkomsterna skulle få ett något förbättrat stöd, medan de med högre inkomster skulle få ett lägre stöd. Förslaget var också så utformat att vårdnadshavarna skulle få ett större intresse av att medverka till att underhållsbidragen blev korrekt fastställda.
Moderata Samlingspartiet stöder de förslag som framfördes i departementspromemorian. Vid remissbehandlingen framkom dock kritik -- bl.a. från Socialdemokratiska Kvinnoförbundet och andra kvinnoförbund -- vilket föranledde den dåvarande regeringen att föranstalta om en ny utredning (dir. 1993:82).
I utredningsdirektiven föreslås bl.a. att det skall övervägasom statens kostnader för bidragsförskotten kan minskas, om försäkringskassorna kan ges en mer framträdande roll när underhållsbidragen skall fastställas, om reglerna i 7 kap. föräldrabalken om bestämmande av underhållsbidrag kan göras enklare, hur de negativa verkningarna av samordningen av reglerna för underhållsbidrag och bidragsförskott kan undanröjas eller minskas.
Från Moderata Samlingspartiets sida anser viatt föräldraansvaret bör tydliggöras oavsett om barnet lever tillsammans med sina föräldrar eller i splittrad familj,att kostnaderna för bidragsförskotten skall minskas,att försäkringskassorna bör överta fastställandet av bidragsförskotten för att därigenom bl.a. ha full kontroll över bidragsgivningen,att försäkringskassorna bör fungera som ''statens ombud'' vid domstolar i vårdnadstvister,att den automatiska kopplingen mellan underhållsbidrag och bidragsförskott bör upphöra i överensstämmelse med de förslag som framfördes i den tidigare departementspromemorian.
Vi biträder regeringens förslag till besparingar men anser att de förslag och ståndpunkter som ovan redovisats snarast bör förverkligas.
Slutligen föreslår regeringen att en utredning skall tillsättas som skall se över möjligheterna att spara ytterligare tre miljarder kronor på det familjepolitiska området. Enligt propositionen skall utredningen presentera förslag senast den 1 juli 1995. De förslag till åtgärder som utredningen presenterar skall dock inte träda i kraft förrän ett år senare, den 1 juli 1996.
Mot bakgrund av det ytterst allvarliga statsfinansiella läget, i kombination med en begynnande högkonjunktur, är det enligt vår mening märkligt att regeringen anser att besparingar på tre miljarder kronor skall läggas så sent som 1 juli 1996.
Vi ser ingen anledning till att fördröja arbetet med att sanera statens finanser. Utredningen bör redan under våren presentera förslag på möjliga besparingar. Riksdagen bör sedan under senvåren 1995 ta ställning till dessa förslag för att de skall kunna ge effekt från det kommande budgetårets början den 1 juli 1995.
3.3.4.2 Pensioner 1994 uppgår pensionsutbetalningarna till ålderspensionärer till sammanlagt 132 miljarder kronor. Utbetalningarna gällande förtidspensioner uppgår till 39 miljarder kronor.
Dessa utgifter belastar statsbudgeten med 53 miljarder för folkpension till ålderspensionärer och 15 miljarder till förtidspensionärer, d.v.s. sammanlagt 68 miljarder kronor.
Resterande belopp, d.v.s. 79 och 24 miljarder avser ATP till ålderspensionärer respektive förtidspensionärer. Det sammanlagda beloppet, 103 miljarder kronor, belastar AP- fondssystemet och inte statsbudgeten. Skall de föreslagna förändringarna vad gäller indexeringen av pensionerna påverka statsbudgeten fullt ut måste överföringar ske från AP-fondssystemet. Om detta skall ske, och i så fall hur, har inte redovisats i regeringens proposition.
Regeringens förslag till ändrad indexering innehåller en rad komponenter:
1. Det tidigare basåret för basbeloppet 1989 ändras till 1994, vilket betyder att jämförelsetalet skall multipliceras med 35 200, d.v.s. basbeloppet för 1994.
2. Det basbelopp 1995 som fastställs med ett jämförelsetal (1 kap 6 §, lag 1962:381) som skall avspegla prisökningarna mellan oktober 1993 och oktober 1994 räknas endast upp med 60 procent av prisökningarna sedan avdrag skett för kvarvarande direkta deprecieringseffekter av kronan 1992.
3. Vid beräkning av pensionsgrundande inkomst används däremot fortfarande ett icke reducerat basbelopp. Dock sker avdrag för 1992 års deprecieringseffekter.
4. Begränsningen av uppräkningen skall gälla så länge underskottet i statsbudgeten är 100 miljarder eller mer räknat på årsbasis. Då underskottet är lägre än 50 miljarder beaktas hela prisökningen vid beräkning av basbeloppet.
5. Slutligen förutskickar regeringen att en övergång till pris- och följsamhetsindexering skall kunna ske tidigare än år 2001 enligt riksdagsbeslutet om reformerad pension.
I propositionen (s. 31) påpekas att ''kortsiktiga besparingar inte skall ändra förutsättningarna för den av riksdagen beslutade reformeringen av ålderspensioneringen''. Detta är viktigt. Den samsyn som föreligger efter pensionsarbetsgruppens och sedan riksdagens principbeslut, stött av de stora partierna i riksdagen, får inte urholkas. Skall det statliga pensionssystemet kunna behålla sin legitimitet måste de grundprinciper som pensionsarbetsgruppens förslag bygger på ligga fast.
Den ena av dessa är att alla inbetalningar till pensionssystemet skall generera pensionsrättigheter. En förutsättning härför är total åtskillnad mellan statsbudgeten och det egentliga pensionssystemet. Detta åskådliggörs bl.a. genom det betalningsansvar som statsbudgeten åläggs för den garantipension (minimipension) som skall utgå till personer som inte kommit upp till en viss pensionsnivå. Även statsbudgetens ansvar för betalning av avgifter för barnår m.m. stadfäster den nu berörda principen.
Som ovan påpekats kommer den förändrade indexeringen att endast delvis påverka statsbudgeten. De största utgiftsneddragningarna sker med regeringens förslag i ATP- systemet. Pensionsarbetsgruppen har i sitt betänkande SOU 1994:20 behandlat frågan om vissa omföringar mellan statsbudgeten och ålderspensionssystemet. Denna fråga behandlas ytterligare i prop. 1993/94:250 under punkt 13.3. Omfördelningen mellan statsbudgeten och ålderspensionssystemet försvagas genom att folkpensionsavgiften överförs till ålderspensionssystemet. Samtidigt överförs dock större delen av ålderspensionärernas folkpensioner från statsbudgeten till ålderspensionssystemet. På sikt skall statsbudgeten vidare ta hela ansvaret för förtidspensionerna. Under en övergångstid skall dock ålderspensionssystemet betala förtidspensioner för de förtidspensionärer som blir ålderspensionärer senast 2001.
De nu beskrivna växlingarna mellan ålderspensionssystemet (AP-fonderna) och statsbudgeten är utomordentligt känsliga med hänsyn till trovärdigheten i det framtida pensionssystemet. I prop. 1993/94:250 fastslogs att ''det för systemets trovärdighet är viktigt att beslut om den exakta infasningen fattas vid ett tillfälle''. Detta innebär att det måste finnas förslag om den exakta regleringen av hur avgifter och betalningsansvar skall fördelas under hela infasningen. Detta innebär att regeringen inte kan komma med eventuella förslag att överföra de utgiftsnedskärningar som avindexeringen leder till i ålderspensionssystemet (ATP-systemet) vid andra tillfällen än när den nu berörda regleringen sker mellan statsbudget och ålderspensionssystem. Av denna anledning är det sannolikt både rent praktiskt och från trovärdighetssynpunkt lämpligare att använda den nu av regeringen föreslagna modellen för justering av pensionerna och i enlighet med riksdagens tidigare beslut övergå till följsamhetsindexering först 2001.
Ett annat trovärdighetsproblem uppkommer genom användningen av olika basbelopp, när det gäller utgående pensioner och intjänande av pensionsrättigheter.
Det reformerade inkomstrelaterade ålderspensionssystemet är avsett att träda i kraft den 1 januari 1996. Detta torde innebära att alla intjänade pensionsrättigheter 1995 kommer att få vidkännas motsvarande reduktion som gäller under 1995 utgående pensioner. Sedan kommer reduktionen att beröra skilda åldersklasser på olika sätt beroende på den successiva infasningen av det nya systemet. Det hade varit önskvärt att regeringen i propositionen mera noggrant hade analyserat sina förslag och klart redovisat de försämringar som kommer att drabba pensionärer och pensionsrättigheter. Över huvud taget bryter regeringen genom sitt förslag mot en av grundprinciperna i den väl förankrade pensionsreformen, nämligen att förslagen skall vara tydliga och klara.
Den svenska ekonomin uppvisar stora obalanser genom statsbudgetens underskott och en växande statsskuld. De statliga utgifterna måste beskäras. I ett tillstånd som kan liknas vid ett ''force majeur-läge'' måste detta också gälla långsiktiga pensionsrättigheter. När ingrepp görs i pensionssystemen, måste dock vissa krav uppställas. Effekterna för de enskilda måste redovisas tydligt och klart. Så är inte fallet i propositionen. Vidare måste regeringen klart ange målet med de ändrade indexeringsmetoderna vid uppräkning av pensioner m.m. Är syftet att stärka den konsoliderade statliga sektorn eller önskar man tillgodoräkna sig hela utgiftsminskningen i statsbudgeten? Om regeringen önskar uppnå det senare syftet, måste tillvägagångssättet redovisas för riksdagen. De synpunkter som riksdagen beslutat om när principbeslutet om ett reformerat pensionssystem antogs måste därvid följas.
Förbättring av bostadstillägget
Regeringens förslag till ändrade regler av det särskilda bostadstillägget till pensionärer (SBTP) innebär att vissa pensionärer kompenseras mer än vad begränsningen av basbeloppet motiverar. Kostnaden härför beräknas till 200 miljoner kronor 1998.
Pensionering innebär att inkomsten i genomsnitt minskar, om avtalspension finns, med drygt 25 procent. Minskningen har under senare år blivit större för den enskilde beroende på olika förändringar av indexeringen, senast på grund av deprecieringen av kronan. Att pensionärerna som ''grupp'' statistiskt sätt ''har fått det bättre'' beror till stor del på att äldre pensionärer utan ATP har avlidit och att nya pensionärsgrupper med ATP kommit till. Den enda relevanta jämförelsen vad avser pensionsstandard för den enskilde är jämförelsen mellan inkomster före och efter pensioneringen.
Genom regeringens förslag om skattehöjningar kommer den stora gruppen pensionärer att få inte endast lägre inkomster utan också högre skatter genom försämrad indexering av grundavdraget och skiktgränser. Till detta kommer stora kommunalskattehöjningar som drabbar ATP- pensionärerna.
Att i detta läge höja pensionerna för den grupp pensionärer som erhåller betydande bostadstillägg och som över huvud taget inte berörs av de betydande skattehöjningar som ATP- pensionärerna kommer att vidkännas är därför inte försvarbart. I detta sammanhang bör observeras att SBTP tillåter en mycket hög bostadsstandard -- enligt propositionen upp till en hyra på 64.500 kronor per år.
Att retroaktivt försämra pensionsutfästelser strider mot grundläggande principer i ett rättssamhälle. Att Moderata Samlingspartiet trots allt accepterar regeringens förslag att ändra indexeringen av ATP-pensionerna motiveras av vårt lands stora ekonomiska problem. När den här typen av beslut fattas är det av utomordentlig vikt att återhållsamheten med nya utgifter är stor. Annars uppfattas inte åtgärden som legitim av medborgarna.
3.3.4.3 Förtidspensioner och sjukförsäkring
Förtidspensioneringen kostar 1994 staten ca 40 miljarder kronor. En av orsakerna bakom den sedan 1980-talet snabbt ökande förtidspensioneringen är de växande problemen på arbetsmarknaden, vilka dolts genom en viss elasticitet i förtidspensionsreglerna. Den genomsnittliga faktiska pensionsåldern är nu 59 år. Denna utveckling är en svår ekonomisk belastning, eftersom utrymmet för ålderspensioner beskärs alltmer. Dessutom är det ofta socialt otillfredsställande att skilja människor alltför tidigt från arbetslivet, allra helst med tanke på den ökande livslängden. Att höja den faktiska pensionsåldern är ett av de absolut viktigaste socialpolitiska målen. Detta var också en viktig strävan för den borgerliga regeringen. Efter satsningar på rehabilitering i stället för sjukskrivningar och förtidspensioner har man också för första gången på mycket länge kunnat konstatera en viss minskning av antalet nya förtidspensionerade. Det är en utveckling som inte får brytas.
Det är tillfredsställande att den socialdemokratiska regeringen nu inser vikten av förändringar av förtidspensionsreglerna och nödvändigheten av rehabiliteringsinsatser. Moderata Samlingspartiet föreslog redan i början på 1980-talet att arbetet med rehabilitering måste intensifieras för att på så sätt minska antalet förtidspensioner.
I motion 1982/83:SfU2038 av Gösta Bohman m.fl. (m) konstaterades att rehabiliteringsarbetet måste samordnas vid sjukdom och handikapp för att därmed minska antalet förtidspensionärer. Våra förslag låg sedan till grund för den stora rehabiliteringsutredningen. Den förra regeringen tillsatte en arbetsgrupp som i juni 1994 presenterade en rapport ''Rätten till förtidspension och sjukpenning'' (Ds 1994:91). I rapporten föreslås en lång rad åtgärder som sammantaget skulle innebära besparingar på minst tre miljarder kronor per år, antagligen mer.
I propositionen föreslås att de s.k. äldrereglerna, d.v.s. reglerna vid förtidspension för personer över 60 år, skall slopas från den 1 juli 1995. Vi biträder förslaget, men anser att arbetsgruppens övriga förslag också bör föreläggas riksdagen under våren för att träda i kraft vid kommande halvårsskifte. Vi avvisar således tanken på en ny arbetsgrupp, då vi menar att frågan om förändringar i förtidspensionssystemet är tillräckligt utredda och nödvändigheten av snara besparingar är stor.
Utöver dessa förslag anser vi att redan beviljade förtidspensioner i större utsträckning än vad fallet är i dag bör följas upp och omprövas med jämna mellanrum. I stället för att bevilja förtidspension på ett tidigt stadium bör sjukbidrag användas för nytillkommande. Sjukbidragen skall ses som ett temporärt skydd, och med effektiv rehabilitering, som vi förordat ovan, skulle antalet nya förtidspensioner med all säkerhet kraftigt minska. Vi avser att återkomma till rehabiliteringsfrågan under allmänna motionstiden i januari 1995.
3.4 Arbetsmarknadsåtgärder 3.4.1 Investeringsstöd
Arbetsmarknadspolitiskt motiverade stödåtgärder till näringslivet har traditionellt givits formen av stimulanspaket till industrin, oftast byggnads- och anläggningssektorn. Stödtyperna har varierat men återkommit med jämna intervall, allteftersom konjunkturen har skiftat. Erfarenheten visar att politiskt motiverade stimulansåtgärder mycket sällan kommer rätt i tiden. I stället för att bryta en nedgång ger de effekt först i en konjunkturuppgång och bidrar i värsta fall till överhettning inom vissa sektorer. Dessutom kan de snedvrida investeringsbeslut, då industrin lär sig invänta diverse skattefinansierade stödpaket.
Byggnadsindustrin är det klassiska exemplet. Sysselsättningen har alltsedan 1970-talet kunnat upprätthållas även under lågkonjunkturer, tack vare olika stimulansåtgärder. Detta har medfört att branschen och dess anställda inte i tillräckligt hög grad anpassat sig till de långsiktiga förutsättningarna.
I propositionen föreslår regeringen ett omfattande investeringsprogram, som kommer byggnadsindustrin till del. Genom att ge en skattekredit vill regeringen stimulera en tidigareläggning av näringslivets byggnadsinvesteringar. Investeringsbeslut fattas ofta något eller några år före byggstart, och de medel man nu föreslår för ändamålet blir därför en subvention till dem som redan tagit beslut om byggnadsinvestering.
De s.k. miljöinvesteringar som föreslås har till stor del karaktären av understöd till kommunal verksamhet och kommunala bolag. Fortlöpande miljöinvesteringar och miljöunderhåll måste ankomma på dem som har ansvaret för driften eller tillgången. Genom att staten ger subventioner och därmed indirekt ikläder sig delansvar för underhåll och miljöförbättringar, gynnas inte det långsiktiga miljöarbetet och det ekologiska tänkandet i kommunerna.
Regeringen föreslår bidrag till investeringar i icke-statliga kulturlokaler och samlingslokaler. Detta är inte motiverat i en situation då många lokaler av detta slag utnyttjas i endast begränsad omfattning. Det förtjänar påpekas att det finns goda möjligheter för kommunerna att inom ALU- verksamheten göra miljö- och kulturvårdande insatser utöver vad som annars skulle ha varit möjligt.
Bidrag till reparation, ombyggnad och tillbyggnad av skolor och offentliga lokaler medför att staten åtar sig kostnadsansvar för vad som ofta är kommunala angelägenheter. I ett ansträngt statsfinansiellt läge är det inte rimligt att öka subventionerna till kommunerna. De föreslagna ROT-åtgärderna inom bostadssektorn är oklara till sin innebörd men leder i fel riktning. Fortsatta subventioner riskerar att medverka till sämre kostnadskontroll och en lönekostnadsledd uppgång av inflationen. Det är angeläget att nu markera fastighetsägarnas eget ansvar för sitt fastighetsbestånd.
Regeringen föreslår att ytterligare 2 miljarder kronor skall tillföras kommunikationsområdet för sysselsättningsskapande åtgärder. Mycket kortfattat anges att medlen bör användas till underhåll av främst vägar och järnvägar. Under den borgerliga regeringsperioden har avsevärda resurser satsats för att höja standarden på Sveriges vägnät, bygga ut järnvägar och åtgärda tidigare års försummelser inom den fysiska infrastrukturen. Genom den pågående bolagiseringen av Vägverkets enhet för underhåll kommer oförändrade anslag att räcka till ett förbättrat vägunderhåll. Det är därför inte angeläget att anslå ytterligare medel för vägar och järnvägar. Dessutom är det kostsamma projekt som ger ringa utdelning i antal arbetstillfällen. Moderata Samlingspartiet avvisar samtliga de investerings- och byggnadssatsningar som föreslås.
3.4.2 Ungdomsåtgärder
Ungdomsarbetslösheten fortsätter att sjunka, vilket är glädjande. Det viktigaste för ungdomar och deras framtida yrkesliv är att utbildningen är av hög kvalitet och att företagen har goda möjligheter att anställa nya medarbetare. För ungdomsgrupperna är det dessutom angeläget att arbetsrättens regelverk och höga ingångslöner inte hindrar inträdet i arbetslivet.
Regeringen föreslår en ny åtgärd för ungdomar, s.k. ungdomsintroduktion. Några kostnadsberäkningar för vad denna åtgärd kommer att kosta lämnas inte i propositionen. Idag finns en väl fungerande åtgärd för ungdomar under 25 år, ungdomspraktik, som infördes den 1 juli 1992. Den 1 juli 1993 vidgades ungdomspraktiken till att även omfatta personer i åldrarna 25--29 år, som fullföljt en akademisk utbildning. Detta har visat sig vara en bra åtgärd för att slussa in arbetslös ungdom i arbetslivet. AMS utvärdering visar på goda resultat: 23 procent av dem som lämnade ungdomspraktiken och 26 procent av dem som lämnade akademikerpraktiken har fått arbete omedelbart. Det finns ingen anledning att i dagsläget införa en ny typ av åtgärd, som förmodligen blir mer kostsam per plats än ungdomspraktik.
Om den gynnsamma utvecklingen på arbetsmarknaden fortsätter, biträder vi regeringens uppfattning att antalet ungdomspraktikplatser successivt kan minskas.
3.4.3 Utbildning m.m.
För att komma till rätta med obalanserna på arbetsmarknaden behövs fortsatt kunskaps- och kompetensutveckling. När arbetsmarknadsläget förbättras och fler efterfrågar utbildad arbetskraft, är det riktigt att utöka arbetsmarknadsutbildningen. De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna inom AMS område bör omfördelas för att detta skall kunna åstadkommas. Ytterligare budgetmedel för arbetsmarknadspolitiska åtgärder riskerar att försämra statsfinanserna och därmed bli ett hot mot den uppgångsfas Sverige nu befinner sig i.
Regeringen föreslår en ökning inom högskoleutbildningen med 4 000 platser under vårterminen 1995. Under de senaste åren har kraftig expansion skett av antalet universitets- och högskoleplatser. Det finns en risk för att utbildningskvaliteten inte överallt kan upprätthållas om expansionen sker för snabbt. Vi förutsätter att de enskilda universiteten och högskolorna tar ansvar för att nya studieplatser inte inrättas om inte kvaliteten kan upprätthållas och att utbildningsutbudet ökas först och främst på sektorer av särskild betydelse för den industriella utvecklingen. Under de förutsättningarna accepterar vi ett tillskott av medel motsvarande 4 000 årsstudieplatser.
Enligt propositionen räknar skolverket med att det blir platser över inom det s.k. tredje gymnasieåret. Anslaget är från början beräknat på ett sådant sätt att det väl skulle räcka för de åtgärder kommunerna skulle kunna erbjuda unga med knapp gymnasieutbildning. Att alla resurser -- som förutsatts -- inte förbrukats är inget skäl för att i det statsfinansiellt ansträngda läge där Sverige befinner sig överföra ytterligare resurser till kommunerna för deras egna ansvarsområden, i detta fall vuxenutbildningen. Vi anser inte heller att medel skall omfördelas från de s.k. utbildningscheckarna. Dessa möjliggör insatser från olika utbildningssamordnare vid sidan av skolväsendet och bidrar till att öka mångfalden och kvaliteten i utbildningsutbudet. Vi avvisar regeringens förslag att öka antalet särskilda vuxenstudiestöd (SVUXA).
Att, som regeringen föreslår, omfördela inom utbildningens område till folkhögskolor och folkbildning på bekostnad av den s.k. trainee-utbildningen vore olyckligt. Trainee-utbildningen är ett bra sätt att kombinera praktisk och teoretisk kunskapsförmedling. Denna form av utbildning bör snarare ges ökad omfattning, eftersom den underlättar för ungdomar att tidigt få anknytning till arbetslivet.
Vi anser det vara fel att ta bort utbildningsbidrag med lånedel för deltagare i arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära utbildningsväsendet. Generellt utökade möjligheter till fullt utbildningsbidrag skulle ge felaktiga signaler till de ungdomar som efter sina gymnasiestudier finansierar sin utbildning med studiemedel.
Under de senaste åren har en rad positiva förändringar skett vad gäller den postgymnasiala utbildningen. Övergångsfrekvensen från gymnasiet till högre utbildning har ökat. Direktövergången från gymnasiets studieförberedande linjer har fördubblats på fem år och ligger i dag på drygt 30 procent. Inflödet till den högre utbildningen av ungdomar under 22 år ökade med 64 procent mellan 1989 och 1993. Ungefär 15 procent av landets 19- åringar beräknas ha påbörjat en högre utbildning under 1992/93. Under 1980-talet var denna andel strax under 5 procent. Det vore olyckligt om denna trend bryts, vilket lätt kan bli fallet, om ungdomar uppfattar studiebidragssystemen som orättvisa.
Det finns ingen anledning att, som regeringen föreslår, lägga mer resurser på utbildningsvikariat. Efterfrågan på denna åtgärd är inte tillräckligt stor för att motivera en utökning av antalet platser. Höjd utbildningsnivå på arbetsplatsen ligger i första hand i företagens och organisationernas eget intresse, varför staten inte bör öka insatserna i denna typ av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Den geografiska rörligheten behöver öka för att skapa tillväxt och utveckling i alla delar av landet och för att åstadkomma en önskvärd kunskapsspridning som förhindrar att flaskhalsar uppstår i produktionen. Då det finns en tröghet på delar av arbetsmarknaden, där de arbetslösa tvekar att flytta till en ny ort och ett arbete, är det motiverat att i dagsläget stimulera rörligheten. Regeringens förslag om bidrag till starthjälp bör finansieras genom omfördelning inom AMS verksamhetsområde.
Om den positiva utveckling som idag kan iakttas på arbetsmarknaden håller i sig, kan volymen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder minskas. Regeringens bedömning av vad som är en rimlig neddragning av antalet ALU-platser är dock inte realistisk. ALU är ett kostnadseffektivt sätt att underlätta för arbetslösa att upprätthålla anknytningen till arbetslivet. Det finns därför anledning att i första hand minska andra typer av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
4. Politik för tillväxt och riktiga jobb 4.1 Sverige i EU
Det är anmärkningsvärt att en ekonomisk-politisk proposition, avgiven endast några dagar före folkomröstningen om EU, inte framhåller fördelarna med ett medlemskap eller påpekar att ett utanförskap skulle medföra än större krav på förändringar i form av utgiftsbesparingar och skatteanpassning, lägre lönekostnader och ökade arbetsinsatser.
Genom att svenska folket sedermera sagt ja till medlemskap föreligger nu en viktig förutsättning för att vårt lands ekonomi skall kunna återföras till balans och stabil tillväxt. Det blir mer intressant att investera i Sverige för både inhemska entreprenörer och utländska företag. Det betyder fler riktiga jobb och en produktionsökning som ger ökad välfärd.
Inom EU skall Sverige delta i det ekonomiska och monetära samarbetet. Arbetet på att förverkliga den europeiska och monetära unionen (EMU) är inne i sin andra fas, under vilken medlemsländerna är förpliktade att säkerställa sina centralbankers oberoende. Det betyder att regeringen under innevarande mandatperiod måste lägga förslag om bl.a. grundlagsändring avseende Riksbankens ställning enligt de riktlinjer som Riksbanksutredningen angivit (SOU 1993:20).
Varje medlemsland skall vidare utarbeta ett konvergensprogram, som skall ange specifika mål för den ekonomiska politiken och de medel som skall användas för att uppnå målen, allt i syfte att till 1997 eller senast 1999 uppnå de krav avseende inflationstakt, räntenivå, budgetunderskott och statsskuld samt valutastabilitet som gäller för övergången till EMU:s tredje och sista fas. Regeringen bör skyndsamt utarbeta och underställa riksdagen ett förslag till sådant konvergensprogram.
Nästan det enda som sägs i propositionen om EU är att principerna för finansieringen av medlemsavgiften till EU skall redovisas i annan proposition. Så har skett i prop. 1994/95:40. Med anledning av där framförda riktlinjer anförs i en moderat kommittémotion att denna fråga bör behandlas inom ramen för det sedvanliga budgetarbetet och att specialdestinerade skatter riktade mot vissa grupper och verksamheter inte skall införas. Jämfört med att stå utanför kan nu Sverige påräkna en tillväxtökning och en räntedämpning, som får gynnsamma effekter på statsfinanserna. Dessa bör givetvis inte motverkas genom skattehöjningar.
4.2 Penningpolitiken
Räntan på ett femårigt banklån ligger idag ca 10 procent över aktuell inflationstakt. Risken är stor att det inte blir tillräcklig kraft i företagens investeringsplaner och konsumenternas efterfrågan med en så hög realränta. Denna kan ses som måttet på den misstro som råder mot den ekonomiska politikens möjligheter att hålla tillbaka inflationen och/eller minska det offentliga upplåningsbehovet.
Inom penningpolitiken är trovärdighet beträffande målet att hålla nere inflationen av avgörande betydelse. Före valet förekom det från socialdemokratiskt håll oroväckande uttalanden om att sätta upp konkurrerande mål för Riksbanken. Möjligen var det tänkt som en lugnande försäkran, när det i regeringsförklaringen sades att ökad inflation inte under några omständigheter kunde accepteras ''för att ta ned budgetunderskottet och statsskulden''. Men just det citerade tillägget gjorde klargörandet poänglöst och lite suspekt. Det finns ju ingen som på allvar tror att det i en öppen ekonomi med stor offentlig utlandsupplåning går att inflatera bort statsskulden. Misstanken kunde uppstå att ökad inflation kunde godtas utifrån andra bevekelsegrunder.
Regeringen ansluter sig nu uttryckligen i prop. 25 till Riksbankens uppställda inflationsmål på 2 procent +/- 1 procentenhet enligt KPI. Det är dessutom välkommet att man gör upp med tidigare rådande föreställningar och förklarar att det inte råder någon motsättning mellan prisstabilitet och hög sysselsättning (s. 20). Tvärtom -- sägs det -- är prisstabilitet en förutsättning för en långsiktigt hög tillväxt och hög sysselsättning. Mot denna bakgrund borde det inte kräva någon större självövervinnelse för socialdemokraterna att fullfölja den omorientering som deras val av icke- politiker till Riksbanksfullmäktige gett prov på genom att vid den förestående översynen av Riksbankens ställning i riksbankslagen skriva in som mål för Riksbanken att den skall värna penningvärdet.
Penningpolitiken måste för att lyckas få stöd av ett effektivt och trovärdigt regeringsprogram för sanering av statsfinanserna. Det är då ofrånkomligt att utgiftsminskningar sänker räntan och inflationstakten, medan skattehöjningar driver på prisstegringen. Medlet att nå en rimlig realränta är alltså en stram finanspolitik, baserad på utgiftsminskningar och inte på skattehöjningar. Det saneringsprogam regeringen lagt fram svarar inte mot detta krav.
4.3 Budgetpolitiken 4.3.1 Riktlinjer
Den borgerliga regeringen inledde redan från sitt tillträde ett omfattande arbete i avsikt att sanera de offentliga finanserna. Våren 1993 framlades ett saneringsprogram syftande till att stabilisera den offentliga skuldbördan som andel av BNP till 1998. Utvecklingen, såväl internationellt som nationellt, gjorde att denna plan efter hand behövde skärpas. Riksdagen ställde sig så sent som i juni i år bakom förslag i den reviderade finansplanen om att saneringsprogrammets 81 miljarder kronor i budgetförstärkningar skulle utökas med ytterligare 20 miljarder. Riksdagen fastställde också inom vilka områden budgetförstärkningarna skulle vidtas och hur stora de skulle vara inom respektive område.
Under valrörelsen konstaterade regeringspartierna att, om det höga ränteläget skulle bestå under en längre tid, det sannolikt skulle bli nödvändigt att ytterligare förstärka saneringsprogrammet. Moderata Samlingspartiet angav för sin del att behovet av ytterligare budgetförstärkningar då skulle kunna uppgå till mellan 10 och 20 miljarder kronor samt anvisade en meny från vilken sådana budgetförstärkningar skulle kunna tas. Vi konstaterade samtidigt att de tillkommande förstärkningarna i allt väsentligt måste ske i form av utgiftsminskningar.
Den socialdemokratiska regeringen har med andra ord haft goda förutsättningar för att få riksdagens stöd för ett fortsatt seriöst budgetsaneringsarbete. Regeringen har emellertid valt att stödja sig på allianspartnern vänsterpartiet, vilket tydligt framgår av förslagen i prop. 1994/95:25. Regeringen redovisar nettobesparingar för budgetåret 1995/96 (tolv månader) om 10,1 miljarder kronor. Då är väl att märka att av dessa utgörs 2,3 miljarder kronor av det avskaffade vårdnadsbidraget. Som tidigare konstaterats, kommer de minskade statliga utgifter som följer av detta sannolikt mer än väl att uppvägas av ökade kommunala utgifter för barnomsorgen. För den konsoliderade offentliga sektorn blir således slutresultatet negativt. Av nettobesparingen på 10,1 miljarder kronor utgörs 2 miljarder av minskad statlig konsumtion. Hur denna skall åstadkommas redovisas inte alls. Med tanke på att försörjningsbalansen (tabell 2.2, s. 14) redovisar en ökad statlig konsumtion med 2,3 procent för 1995, är detta föga förvånande. Bägge uppgifterna torde inte kunna vara sanna samtidigt.
Regeringen föreslår samtidigt ökade utgifter på sammantaget ca 5,4 miljarder kronor. Det faktum att dessa rent tekniskt föreslås hamna på budgetåret 1994/95 som reservationsanslag förändrar inte det faktum att upplåningsbehovet faktiskt påverkas först när reservationsanslagen utnyttjas. Sammantaget innebär detta att regeringens förslag till ökade och minskade utgifter för den offentliga sektorn i praktiken tar ut varandra för budgetåret 1995/96. Därmed återstår endast förslagen till skattehöjningar. Dessa uppgår till nästan 20 miljarder kronor. Skulle riksdagen ställa sig bakom regeringens förslag, kommer detta att allvarligt försvåra möjligheterna att stabilisera skuldbördan till 1998. Ökade skatter på företag, företagande och individer leder inte till den tillväxt som är nödvändig för att stabiliseringsmålet skall kunna uppnås utan riskerar i stället att omintetgöra den uppgång i ekonomin som den borgerliga regeringen lagt grunden till.
Regeringens förslag fram till 1998 är av samma karaktär. Förslagen om utgiftsminskningar är nästan inte alls preciserade och förefaller i vissa fall mer vara uttryck för fromma förhoppningar, medan skattehöjningsförslagen är desto mer omfattande och preciserade. Regeringen uppger nettobesparingarna till 20,8 miljarder kronor och skattehöjningarna till 36,3 miljarder kronor. Besparingarna förefaller emellertid vara angivna med en miljard för mycket vad gäller anslaget för säkerhet. Vi kan för vår del konstatera att budgetförstärkningarna har såväl för liten omfattning som fel inriktning för att det uppsatta målet om stabiliserad skuldbörda 1998 skulle kunna nås.
Moderata Samlingspartiet står fast vid det i juni i år av riksdagen fattade beslutet om det förstärkta saneringsprogrammet. Detta bör därutöver kompletteras med ytterligare budgetförstärkande åtgärder på drygt 20 miljarder kronor. Av det ursprungliga saneringsprogrammets 81 miljarder kronor återstår ca 42 miljarder. Till detta kommer den av riksdagen beslutade förstärkningen om 20 miljarder kronor och den av oss nu föreslagna ytterligare förstärkningen. Budgetförstärkningarna bör i allt väsentligt utgöras av utgiftsminskningar. Vi föreslår nedan sammantaget ca 85 miljarder kronor i budgetförstärkande åtgärder. Av dessa är ca 72 miljarder utgiftsminskningar.
Samtliga regeringens förslag, utöver de som har markerats i tabell 4.1, avvisas.
Med Moderata Samlingspartiets förslag finns goda förutsättningar för att den offentliga skuldbördan skall stabiliseras senast 1998. Våra förslag kommenteras kortfattat nedan. Regeringen bör senast i budgetpropositionen 1995 återkomma med förslag om den lagstiftning m.m. som kan behövas för att förslagen skall kunna träda i kraft. Ett flertal av dem bör kunna förverkligas fr.o.m. budgetåret 1995/96.
4.3.2 Realt oförändrade offentliga utgifter
En förutsättning för att saneringen av de offentliga finanserna skall kunna lyckas är att kostnaderna för den offentliga konsumtionen inte ökar. Den s.k. Lindbeck- kommissionen angav därför som mål att kostnaderna för den offentliga konsumtionen skulle hållas realt oförändrade under en följd av år. Enligt vår mening måste detta gälla resten av 1990-talet. Riksdagen har också tidigare ställt sig bakom detta krav.
De flesta kommuner har under den senaste mandatperioden inlett ett omfattande moderniserings- och rationaliseringsarbete. Kostnaderna för den offentliga konsumtionen har därmed kunnat minska även i reala termer. Ett fortsatt moderniserings- och rationaliseringsarbete ger goda förutsättningar för kommunerna att klara av det uppsatta målet, samtidigt som de ökade insatser som kommer att behövas till följd av bland annat demografiska förändringar, t.ex. inom åldringsvården, kan tillgodoses.
Statsmakternas möjligheter att tillse att kostnaderna för den offentliga konsumtionen hålls realt oförändrade är självfallet goda när det gäller den offentliga verksamhet som riksdag och regering direkt rår över. När det gäller den kommunala konsumtionen förhåller det sig något annorlunda. Skulle kommunerna, trots vad som ovan anförts, inte klara av att hålla kostnaderna för sin konsumtion realt oförändrade, måste statsmakterna enligt vår mening omedelbart tvinga fram en bättre hushållning med de kommunala offentliga medlen. Detta kan ske genom att statsbidragen till kommunerna minskas och/eller genom att kommunerna lagstiftningsvägen tvingas att leva upp till normen.
Kommunsektorn har de senaste tre åren utvecklats på ett från samhällsekonomisk utgångspunkt gynnsamt sätt. Kommunernas finansiella överskott var 1992 16 miljarder kronor, 1993 22 miljarder och beräknas för 1994 bli 9 miljarder. Även för de kommande åren förväntas kommunerna uppvisa betydande finansiella överskott.
Just nu förbereds emellertid ett stort antal skattehöjningar i socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting. I lokala valrörelser har också många löften om kommunala konsumtionsökningar utställts. Det förefaller osannolikt att kommunerna skulle använda de ökade intäkter som skattehöjningarna initialt leder till för att ytterligare förstärka sitt finansiella sparande. Allt talar för att merparten kommer att användas för att öka den kommunala konsumtionen. Detta står, som anförts ovan, i strid med de krav samhällsekonomin ställer. Det strider också mot de prognoser regeringen gör över den kommunala konsumtionen under de år som kommer.
Statsbidragen till kommunerna skall under 1995 ligga kvar på nominellt oförändrad nivå enligt riksdagens beslut. De planerade kommunala skattehöjningarna gör det, enligt vår mening, dock nödvändigt att komplettera detta beslut. Vi föreslår därför att för de kommuner och landsting som höjer skatten för 1995 skall reduktionsbeloppet per invånare (enligt de särskilda bestämmelserna om utbetalning av skattemedel år 1995) ökas med ett belopp som motsvarar 55 procent av de ökade skatteintäkter som en beslutad skattehöjning för 1995 ger i förhållande till vad oförändrad skatt skulle ha inneburit.
Vi föreslår att finansutskottet detaljutformar bestämmelsen genom motsvarande ändring av lagen (1994:961).
4.3.3 Pensioner
I enlighet med den borgerliga regeringens saneringsprogram måste ytterligare insatser göras för att förstärka rehabiliteringsarbetet för dem som drabbas av sjukdom, arbetsskada m.m. Insatserna bör kunna leda till att den faktiska pensionsåldern höjs med minst ett år. Det bör också övervägas om den nominella pensionsåldern skall höjas med ett år till 66. Besparingseffekten uppgår till ca 6 miljarder kronor.
Reglerna för dem som förtidspensioneras bör ändras så att förtidspension från 61 års ålder ges samma regler som vid förtida uttag av pension. Regeländringen bör gälla dem som förtidspensioneras fr.o.m. 1996. Besparingen uppgår till ca 8 miljarder kronor vid fullt genomslag.
Delpensionen bör nu slutgiltigt avskaffas för nytillträdande pensionärer. Besparingen blir 0,5 miljarder kronor.
4.3.4 Arbetslöshets- och sjukförsäkringarna m.m.
Som framgår av annan motion avvisar vi regeringens förslag vad gäller återställande av de gamla reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Enligt vår mening skall det bl.a. inte vara möjligt att röra sig i en ständig rundgång med ersättning från försäkringen och ersättning från placering i arbetsmarknadspolitiska åtgärder av skilda slag. Incitamenten för den enskilde att så snabbt som möjligt finna och acceptera erbjudande om ett nytt arbete måste förbättras.
Inkomstbegreppet inom arbetslöshets- och sjukförsäkringarna bör ändras så att det blir mer rättvisande. Sjukpenning och dagpenning vid arbetslöshet kan, såsom föreslagits i ESO-rapporten om social försäkring (Ds Fi 1994:81), baseras på medelvärdet av de senaste 24 månadernas inkomster.
Det arbete som den borgerliga regeringen inledde med att motverka fusk med bidragssystemen måste fullföljas med kraft. Vi räknar med att detta skall leda till icke obetydliga kostnadsminskningar för det offentliga.
Tandvårdsförsäkringen bör reformeras ytterligare så att den i princip endast omfattar ett skydd mot höga kostnader. Normala tandläkarräkningar skall belasta patienterna.
Läkemedelsförsäkringen bör reformeras i huvudsak i enlighet med förslaget i utredningen ''Omsorg och konkurrens'' (SOU 1994:110), vilket bl.a. innebär att en ny form av högkostnadsskydd införs.
Sammantaget torde de ovan redovisade förändringarna innebära en besparing på ca 7 miljarder kronor.
4.3.5 Familjestöd
Regeringen aviserar tillsättandet av en utredning som skall lägga förslag om minskningar av familjestödet med 3 miljarder kronor netto. Enligt vår mening bör besparingsmålet sättas något högre, nämligen 4 miljarder kronor. Det bör i sammanhanget noteras att vi samtidigt avvisar regeringens förslag om att avskaffa vårdnadsbidraget med den därtill knutna avdragsrätten för styrkta barntillsynskostnader. Den utökade valfrihet för föräldrarna som vårdnadsbidraget och avdragsrätten medför innebär i sig också minskade offentliga utgiftsåtaganden.
4.3.6 Bostadsbidrag och räntebidrag
Det är enligt vår mening inte rimligt att hushåll utan barn inte skall kunna leva på sin lön och inom ramen för denna klara av att betala hyran för en rimligt stor lägenhet. Bostadsbidragen för denna kategori bör därför avskaffas. Samtidigt bör en marginell uppjustering av den nedre hyresgränsen i det generella bostadsbidragssystemet genomföras. Sammantaget bör detta leda till en besparing om minst en miljard kronor.
Vi avvisar regeringens förslag att riksdagen skall riva upp det tidigare beslutet om nedtrappning av räntebidragen under de kommande två åren.
4.3.7 Bistånd m.m.
Vi accepterar regeringens förslag vad gäller utgiftsminskningar på biståndsanslagen m.m. I enlighet med vad som tidigare anförts anser vi det däremot inte vara möjligt att nu föregripa kommande försvarsbeslut och avvisar således regeringens avisering om minskade anslag till försvaret. Den totala besparingsvolymen bör trots detta kunna uppgå till 3 miljarder kronor.
4.3.8 Organisationsbidrag m.m.
Statens bidrag till organisationer av skilda slag uppgår till över 7 miljarder kronor årligen. I ett besvärligt ekonomiskt läge måste alla bidra till budgetsaneringen. Anslagen till presstöd, partistöd, stöd till studiecirklar m.m. bör sammantaget kunna minskas med ca 1,5 miljarder kronor.
4.3.9 Privatiseringar
Inkomster från privatiseringar av statliga företag är i formell mening av engångskaraktär. Det hindrar emellertid inte att de kan utgöra en väsentlig del av en budgetsanering. Staten har fortfarande mycket stora tillgångar i företag som t.ex. Assidomän, Nordbanken, Telia, Vattenfall, Vasakronan, TV2 och Securum. Den av den tidigare regeringen inledda privatiseringsverksamheten bör fortsätta. Under mandatperioden torde åtminstone Nordbanken, Telia, TV2 och Vattenfall kunna privatiseras helt eller delvis. Vi beräknar att staten på detta sätt kan tillgodogöra sig intäkter om minst 50 miljarder kronor. Därmed kan de bestående ränteintäkterna av försäljningarna uppskattas till 5 miljarder kronor per år. Därutöver bidrar försäljningsintäkterna till en snabbare minskning av den offentliga skulden.
4.3.10 Skatteförändringar
I den förra regeringens saneringsprogram anges att åtgärder för att åstadkomma en effektivare skatteindrivning skall kunna öka statens intäkter med ytterligare 2 miljarder kronor utöver vad som redan åstadkommits. Förslag om en breddad momsbas och återstående del av förslagen rörande miljö- och punktskatter (realt oförändrat skatteuttag vad gäller bensin under saneringsperioden) bidrar också med 2 miljarder kronor för respektive område.
I samband med en översyn av beskattningen av spelverksamhet bör uttaget från denna sektor kunna ökas med 0,5 miljarder kronor.
Verksamhet som är momspliktig bör normalt vara detta utan undantag. Det är således inte rimligt att kommunerna åtnjuter generell avdragsrätt för all ingående mervärdesskatt oavsett om verksamheten medför skattskyldighet eller ej. Detta riskerar att snedvrida konkurrensen med motsvarande verksamhet bedriven i privat eller annan regi. Avdragsrätten bör därför avskaffas, vilket regeringen också föreslår i en särskild proposition. Till skillnad från regeringen anser vi att återbetalning av den ingående skatten inte heller skall ske på annat sätt. Vi beräknar att detta tillför statskassan ca 4,5 miljarder kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för den ekonomiska politiken som förordas i motionen,
2. att riksdagen godtar de riktlinjer för budgetpolitiken och godkänner inriktningen och omfattningen av de utgiftsminskningar och inkomstförstärkningar som förordas i motionen,
3. att riksdagen beslutar att för kommuner och landsting som höjer skatten för 1995 reduktionsbeloppet per invånare skall ökas med ett belopp som motsvarar 55 % av de ökade intäkter skattehöjningen ger i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:000) om ändring i lagen (1981:691) om socialavgifter och lag om ändring i lagen (1994:000) om allmänna egenavgifter,
5. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om förbättring av det särskilda bostadbidraget för pensionärer i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen avslår vad regeringen förordar om uttaget av allmänna egenavgifter åren 1996--1998 i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidragsförskottet och underhållsbidragen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de förslag som redovisats i Ds 1994:91 om förtidspensioner bör träda i kraft den 1 juli 1995,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprövningar av förtidspensioner,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjukbidrag i stället för förtidspensioner,
11. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser omläggning av allmänna egenavgifter och arbetsgivaravgifter,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte höja uttaget av allmänna egenavgifter till sjukförsäkringen med 1 procentenhet per år 1996 till 1998,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avgiftsfriheten vad gäller socialavgifter för vissa vinstandelsstiftelser bör bibehållas,
14. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjd skattesats på kapitalinkomster från 25 till 30 %,
15. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser återinförd dubbelbeskattning på utdelningar och kvarhållna vinster i aktiebolag,
16. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser ändrade skatteregler för värdepappersfonder och investmentföretag,
17. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjd skatt på avkastning på pensionsförsäkringar och pensionssparkonton,
18. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjd avkastningsskatt för avkastning på kapitalförsäkringar,
19. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser reglerna om att svenska aktier m.m. skattas upp till viss del av värdet vid bestämmande av underlaget för avkastningsskatt,
20. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser nya skatteregler för sparande i allemansfond,
21. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser införande av förmögenhetsskatt beskattningsåret 1995,
22. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjning av procentsatsen för spärrbeloppet i begränsningsregeln,
23. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser direktavdrag för bygginvesteringar,
24. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser skärpt beskattning vid upplösning av skatteutjämningsreserv,
25. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser slopad rätt att kvitta underskott av nystartad näringsverksamhet på inkomst av tjänst,
26. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjd statlig inkomstskatt från 20 till 25 %,
27. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser grundavdraget till statlig inkomstskatt,
28. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser försämrade regler för inflationsskyddet vid inkomstbeskattningen,
29. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjning av särskild löneskatt och premieskatt för grupplivförsäkringar,
30. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser höjd fastighetsskatt från 1,5 till 1,7 %,
31. att riksdagen avslår proposition 1994/95:25 vad avser förslaget om att inte genomföra den extra höjningen av garanterad ränta 1995 och 1996,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av nuvärdesavskrivning,
33. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag (1994:000) om praktik för ungdomar i ungdomsintroduktion,
34. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om upphörande av lagen (1993:719) om särskilt studielån för den som genomgår arbetsmarknadsutbildning,
35. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om investeringsstöd i enlighet med vad som anförts i motionen,
36. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om en ny åtgärd benämnd ungdomsintroduktion och om att ungdomspraktiken för ungdomar i åldern 20--24 år och akademikerpraktiken skall upphöra i enlighet med vad som anförts i motionen,
37. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om omfattningen av arbetsmarknadsutbildningen i enlighet med vad som anförts i motionen,
38. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om utökning av antalet utbildningsplatser i komvux i enlighet med vad som anförts i motionen,
39. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om omfattningen av utbildningsvikariat i enlighet med vad som anförts i motionen,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska åtgärder och arbetslivsutveckling,
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om starthjälp,
42. att riksdagen avslår regeringens förslag om att bemyndiga regeringen att omfördela medel från anslaget Försöksverksamhet med trainee-utbildning till anslaget Bidrag till folkbildningen,
43. att riksdagen avvisar regeringens förslag om att anvisa ett reservationsanslag om 342
000
000 kr till vuxenstudiestöd m.m. på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1994/95,
44. att riksdagen avslår regeringens förslag att till arbetsmarknadspolitiska åtgärder på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1994/95 under tionde huvudtiteln anvisa att reservationsanslag på 3
070
948
000 kr,
45. att riksdagen avvisar regeringens förslag om att anvisa ett reservationsanslag om 2
000
000
000 kr till sysselsättningsskapande åtgärder inom Kommunikationsdepartementets verksamhetsområde på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1994/95,
46. att riksdagen hos regeringen begär ett skyndsamt förslag till konvergensprogram i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 november 1994 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)