Strålskydd
Senaste åren har debatten om den joniserande strålningen kommit upp i dagen pgaTjernobyl, sjunkna rostande atomubåtar som tickande bomber i Norra ishavet, explosioner i upparbetningsanläggningar, alarmerande höga doser från svenska kärnkraftverk vid ombyggnationer etc. Den totala strålningen ökar hela tiden genom utsläpp från s.k. normaldrift av kärnkraften. Hälsoriskerna kan bara anas. De smyger sig långsamt på.
Farligare än man tidigare trott
Nya forskningsresultat har visat att strålningsrisken från lågdosstrålning är större än vad man trott. På 80-talet skedde en omvärdering i samband med nya rön från japanstudierna. Ett nytt dosemetrisystem DS86 publicerades av RERF (Radiation Effect Research Foundation). Efter denna omvärdering sänkte ICRP och olika nationella strålskyddsorgan gränserna för högsta tillåtna exponering för personer som är sysselsatt inom verksamhet med joniserande strålning från extern strålkälla. (SSI FS 1989:1)
Efter Tjernobyl fick myndigheter och svenskar i allmänhet upp ögonen för strålningens farlighet, men nästan lika fort föll olyckan i glömska. Det är allvarligt. Effekterna av Tjernobyl, markstrålning och upptag av radioaktivitet genom inandning, intag av mat och direkt strålning mot kroppen, ackumulerar radioaktiviteten. Till detta kommer de dagliga utsläppen från de tolv svenska reaktorerna.
All denna lågdosstrålning ökar den kemiska belastningen på människa, natur och djur. Den som dessutom bor i ett radonhus och är renskötare utsätter sig för ytterligare exponering och därmed ökade hälsorisker. Till detta kommer synergieffekter. Det betyder att hälsorisken ökar mycket mera än om man adderar riskerna, pga att kombinationen förvärrar situationen. T ex radon och rökning i kombination ger sådana synergieffekter och risken för cancer ökar dramatiskt.
Lågdosstrålningen ökar hälsoriskerna
I år är det 50 år sedan Hiroshima, nio år sedan Tjernobyl och femton år sedan folkomröstningen om kärnkraften ägde rum. Vi vet att många katastrofer inträffat runt om i världen under denna period och en del information har börjat läcka ut om bl a experiment på människor. Runt Tjernobyl har allt och alla blivit levande experimentfall och ett nytt experimentfält har uppstått. Konsekvenserna av denna katastrof är ofattbara. Vad som skiljer Hiroshima och Tjernobyl åt är att den första var en brandstorm och den andra var en explosion med radioaktivt utsläpp av tunga partiklar med lång halveringstid. Eftersom dessa katastrofer har haft helt olika ''utseende'', har vetenskapsmän ganska nyligen omvärderat riskerna. Riskerna med lågdosstrålning har uppgraderats. Vetenskapliga rön har visat att joniserande strålning från kärnkraftsolyckor av Tjernobyls typ kan vara åtminstone tio till tjugo gånger farligare än tidigare beräkningar. Trots alla dessa fakta har Sveriges riksdag och regering inte stoppat kärnkraften och kärnkraftsindustrin erkänner att den inte har tagit ett enda konkret steg mot avveckling. Så länge det inte finns någon lag om detta, är de inte tvingade, säger Karl Axel Edin, Kraftsam.
Rådande bestämmelse
Enligt rådande författning tillåts arbetsverksamma under fem år en stråldos på 100 mSv mot tidigare 180 mSv upp till 30 år. För gravida gäller 5mSv under ett år. Internationellt är detta gränsvärde 1 mSv. Foster uppges vara tio gånger känsligare än vuxna för strålning med låg dosrat när det gäller cancer; därför anser vi att gränsen skall ligga så nära noll som möjligt.
Strålskyddsåtgärd
Dosgränser för normaldrift bestäms genom en avvägning mellan fördelarna med verksamheten och riskökningen till följd av verksamheten. Åtgärdsnivåer i händelse av olyckor bestäms genom avvägning mellan nackdelen med åtgärden och minskningen i stråldos och risk till följd av åtgärden.
Vid kärnenergiolyckor skall, enligt myndigheterna, strålskyddsåtgärderna vara ''motiverade'', ''rimliga'' och ''möjliga'' samt ge riktlinjer för åtgärdsval vid hot om eller osäkerhet om storleken på utsläpp. Under en viss stråldos är åtgärd inte berättigad och över en viss stråldosnivå är den alltid berättigad. I spannet däremellan skall åtgärden optimeras, d.v.s. strålskyddsmyndigheten skall bedöma för- och nackdelar med åtgärden. För allmänheten räknar man per månad i stället för år och godkänner en årsdos under en kort intensiv period. Man räknar med att radioaktiviteten snabbt avklingar. Det kan betyda att optimeringen av skyddsåtgärden inte genomförs. SSI har i skrivelse angett att det ofta är svårt att göra en optimering i förväg eftersom många okända faktorer inverkar på resultatet.
Optimering
Det var denna bedömning, ''optimering'', som allmänheten reagerade över efter Tjernobyl. Den ''försumbara risken'' och jämförelsen med cigaretter som gick ut som information, lugnade inte folket. Miljöpartiet de gröna anser att hälsorisker måste gå före ekonomiska hänsyn och föreslår att gränsvärdena skall sänkas. Det är politikerna som skall ta ansvaret för vilken dos som är ''rimlig'' och skärpa lagstiftningen på detta område. Det kan i förlängningen betyda att allmänheten t o m får högre dos än yrkesverksamma. Vi anser att människor är människor och att alla skall ha samma skärpta gränsvärde antingen de arbetar eller blir utsatta ofrivilligt av nedfall efter en olycka.
Att höja stråldosen för yrkesverksamma till 100 mSv under 5 år ser vi som en klar anpassning till kärnkraftsindustrin och dess intressenter samt EU. Den kraftiga exponering detta innebär under en kort period medför att yrkesverksamma förbrukas i rask takt.
Hälsan framför ekonomiska intressen
Allmänheten måste också skyddas och därför är det av stor vikt att de åtgärdsnivåer, som strålskyddsmyndigheterna föreslår, sätter allmänhetens säkerhet i första rummet och de ekonomiska hänsynen i andra hand. En författning får inte bara betydelse för åtgärderna efter en kärnkraftsolycka utan också för hur beredskapsarbetet före en olycka kommer att utformas och vilka resurser som beredskapen kräver. Detta handlar om evakuering men också om när återflyttning kan ske. Vi anser att återflyttning skall ske på frivillig basis, inte mot någons vilja. Samhället skall stå för individens extra kostnader för flyttningarna och uppehåll under evakueringstiden.
Sänk gränsvärdet i livsmedel
Tjernobyls nedfall aktualiserade debatten om radioaktiv föda. Man försökte bagatellisera det hela med att säga att det var lika höga värden under kärnvapensprängningarnas dagar. Om så var fallet, så blev det en ytterligare belastning på miljön, speciellt på lavar och mossor som har lång livslängd. Den som kan näringskedjan vet vad som händer när renarna tar upp radioaktiviteten i sig och vad som händer när människan sedan äter av köttet. Samerna blev i dubbel bemärkelse drabbade. Hela deras näring föll samman över en natt, renar nödslaktades och de själva blev mest utsatta för radioaktiviteten. Det visar också helkroppsmätningarna som utförts på samer, men inte långt efter på skalan kom folk ifrån Gävle- och Härnösandstrakten.
Det makabra är emellertid detta, att livsmedelsverket då höjer det tillåtna gränsvärdet i kött från vilt fem gånger. Exakt samma sak som skedde i forna Sovjet!
Om man betänker att ett samebarn vistas ute i naturen, äter renkött och dricker mjölk med strontium i med de tillåtna värdena, så måste hälsorisken vara stor. Oss veterligen har ingen uppföljning av strontium i mjölk eller växter gjorts. Det är allvarligt, för just strontium ersätter kalken i mjölken och för ett växande barn som skall bilda skelett, kan detta bli ödesdigert. Miljöpartiet de gröna kräver att gränsvärdena av radioaktivitet i livsmedel skall sänkas så nära noll som möjligt, åtminstone med en tiopotens. Dessutom skall helkroppsundersökningarna fortsätta och epidemiologiska undersökningar utföras. Det är allvarligt att mätningarna avbröts i Västernorrland, eftersom det blir svårt att göra jämförande studier. Vi kräver dessutom offentlig redovisning av ev. mätningar av strontium och plutonium samt s. k hot spots och om sådana inte utförs, så skall medel avsättas för detta ändamål.
Om rennäringen blir drabbad ekonomiskt av att gränsvärdet i renkött sänks, skall staten gå in med ekonomiskt stöd och fortsatt stödutfodring av ren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med lagförslag om att gränsvärdet för yrkesverksamma inom kärnteknisk verksamhet skall sänkas en tiopotens,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med översyn av effekterna vid normaldrift och förslag till skärpt gränsvärde i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med skärpt lagförslag om gränsvärde för allmänheten, däribland gravida och barn, i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya vetenskapliga rön angående riskerna med lågdosstrålning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ständiga utsläpp och s.k. normalutsläpp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella gränsvärden för gravida,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strålskyddsåtgärd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om optimering vid kärnkraftsolyckor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hälsa och ekonomiska intressen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återflyttning vid en kärnkraftsolycka och ekonomiskt stöd,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns känslighet för joniserande lågdosstrålning,
12. att riksdagen hos regeringen begär ett lagförslag om sänkning av gränsvärdet av radioaktivitet (Cesium- 137) på livsmedel med en tiopotens,1
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentliggörande av eventuella mätningar av strontium, plutonium samt hot spots och medel till sådana mätningar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta helkroppsmätningar,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om epidemiologiska undersökningar,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomisk ersättning och fortsatt stödutfodring av ren.2
Stockholm den 23 januari 1995 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Eva Goe s (mp) Barbro Johansson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Thomas Julin (mp) Gudrun Lindvall (mp) Per Lager (mp) Annika Nordgren (mp)
1 Yrkande 12 hänvisat till LU 2 Yrkande 16 hänvisat till BoU