Alltsedan Karlskrona anlades år 1680 av försvarsstrategiska skäl på grund av sitt centrala läge i Östersjön har militär verksamhet och då särskilt marin sådan varit ett naturligt inslag i Blekinge. Detta har gjort att det civila och det militära samhället har gått hand i hand. Detta gäller även i våra dagar med ett mycket gott samarbete mellan den lokala militära ledningen och lokalbefolkningen.
Med den starka anknytningen till militärens verksamhet i den blekingska kustlinjen har stora delar av södra Östersjöns enda skärgård hållits stängd för utländska medborgare på grund av att den klassats som militärt skyddsområde. Under de senaste 30
åren har dock de militära skyddsområdena minskat ganska markant i omfattning. Dock är fortfarande stora delar av Karlskronas skärgård och öarna Stärnö och Tärnö utanför Karlshamn stängda för utländska besökare.
I Blekinge, där det på 50
år har försvunnit ca 6 000 arbetstillfällen på grund av nerdragningar dels inom marinen, dels på Karlskronavarvet, håller man nu på med att vidareutveckla turistnäringen för att på något sätt kunna kompensera sig för alla de förlorade arbetstillfällena inom försvaret och försvarsindustrin.
Dessutom har Blekinge under de senaste åren utvecklat betydande kommunikationer med omvärlden inte minst genom ett antal färjeetableringar i Karlskrona. Färjetrafik finns med Gdynia i Polen och Riga i Lettland.
Färjelinjen Karlskrona--Gdynia är också på väg att bli en länk i TEM (Trans European Motorway) som skall sträcka sig mellan Aten i söder och Oslo i norr. Detta sammantaget kommer att leda till betydande ökning i antal utländska besökare i Blekinge. Som tidigare nämnts är Blekinges skärgård södra Östersjöns enda skärgård och man kan fråga sig om det är rimligt att hålla den stängd för alla de utländska turister som varje år besöker Blekinge. I synnerhet det stora skyddsområdet i Karlskrona skärgård har en stor negativ inverkan på turismen där. Det finaste kommunen har kan inte visas upp för alla. Skyddsområdet har bl.a. fått följande negativa inverkningar på turismen.Många bussresearrangörer väljer andra utflyktsmål än Karlskrona för att skärgården är stängd för utländska medborgare. Karlskronas skärgård är en av landets bästa sportfiskeplatser. Med sina många öar och vikar har Karlskrona ett mycket varierat fiske med stor artrikedom. Det sydliga läget gör också att man kan fiska året om. Fiskeplatserna är lättillgängliga och man får fiska fritt med handredskap i havet. Från de bästa fiskeplatserna utestängs utländska medborgare på grund av skyddsområdet.Varje år passeras Utklippan (skärgårdens sydöstra utpost) av tusentals båtturister som åker vidare på grund av att man upplever Karlskronas skärgård som en stängd skärgård.Den nu låga kronkursen gör att Sverige nu är ett billigt turistmål, och den uppgång av utländsk turism som märks går i stora delar Karlskrona förbi på grund av skyddsområdet då utlänningar ej får vistas där.
Det är alltså av yttersta vikt för Blekinge att man ytterligare ser över och förminskar skyddsområdenas storlek så att vi kan få visa upp Sveriges vackraste skärgård även för utländska turister.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om militära skyddsområden i Blekinge skärgård.
Stockholm den 25 januari 1995 Magnus Johansson (s) Jan Björkman (s) Karin Olsson (s)