Det har passerat många år sedan den borgerliga regeringen med knapp majoritet 1982 drev igenom JAS-beslutet. Under de gångna åren har den säkerhetspolitiska situationen förändrats avsevärt.
Det kalla kriget är slut. En totalt förändrad säkerhetspolitisk situation råder i Europa. Warszawapakten liksom Sovjetunionen är upplöst. Utländska trupper dras tillbaka från Europa. Mycket kraftig konventionell nedrustning pågår. Land efter land stoppar stora militärprojekt.
De etniska och nationella motsättningar och konflikter som förändringarna burit med sig kan inte lösas med militära metoder enligt gamla modeller. Förhandlingar och ökat internationellt samarbete måste vara de vägar till konfliktlösning som vi väljer inför framtiden. Sverige bör vara pådrivande i arbetet med fredliga konfliktlösningsmodeller.
Redan när JAS-projektet inleddes ställde socialdemokratin ett antal villkor som borde gälla för projektet.
Några av dem var:JAS skall hålla sig inom 24,9 miljarder (prisläge februari 1981) fram till sekelskiftetom allvarliga problem uppstår skall staten ha rätt att avbryta projektetom fördyringar uppstår genom modifieringar skall de betalas inom flygvapnets ramskulle det vara möjligt med hänsyn till den militärpolitiska situationen i vår omvärld att genomföra en nedrustning får också JAS givetvis omprövas.
Vi befinner oss i dag i ett läge, helt annorlunda jämfört med situationen 1982 då JAS-beslutet fattades. Sverige har tagit steget in i den Europeiska Unionen. Ett flertal forna östländer står i tur att göra detsamma. Partnerskap för fred har gett en oanad möjlighet till fredliga konfliktlösningar i framtiden. Samtidigt har den svenska ekonomiska situationen förändrats dramatiskt. Budgetunderskott tvingar oss till förändringar i välfärdssystemet, vilka hade varit otänkbara för ett tiotal år sedan.
Mot bakgrund av detta samt de problem som kantat hela JAS-projektets historia har tidpunkten kommit för att avsluta detta flygplansexperiment.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att någon ytterligare beställning av JAS-plan, utöver kontrakterade två delserier, inte bör komma i fråga.
Stockholm den 25 januari 1995 Anneli Hulthén (s) Agneta Brendt (s) Monica Green (s)