Motionen förordar en samordning av statliga myndigheters uppgifter på sjön. Det gäller Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Tullen, Sjöpolisen och Marinen. En sådan samordning bör prövas för hela Sverige och med ett Maritimt center för Bottenhavet och Bottenviken förlagt till Härnösand.
Bakgrund
Det har tillsatts en statlig maritim utredning med uppgift att pröva en samverkan mellan civil och militär verksamhet. Syftet är att kunna bedöma om resp. verksamheter kan bli bättre och billigare genom samordning.
Med tanke på de sönderkörda statsfinanserna är det angeläget att på olika verksamhetsområden söka en effektivare verksamhet. Rent allmänt kan man säga att sektoriseringen inom den offentliga sektorn drivits för långt och att samverkan över sektorsgränserna kan ge en slagkraftigare verksamhet. Det är nu tid för sådana mer djupgående grepp i den statliga myndighetsstrukturen. Den hitintills mest tillämpade metoden -- osthyvelsprincipen -- förmår inte att se över sektorsgränserna. Därför är samordningsgreppet angeläget att pröva inom staten.
Goda lokala förutsättningar
I Härnösand finns goda förutsättningar för upprättandet av ett maritimt center. Här finns redan en lokal samordning mellan Kustbevakningen och marinen. På den befintliga centralen finns bl.a. teleteknisk utrustning -- radar, telenät och sambandsutrustningar.
Kustbevakningen och marinen har egna fartyg i området för sin bevakningsverksamhet. Samordning kan byggas upp med tullen och sjöpolisen. Vidare kan miljöräddning, sjöräddning och lotspassning knytas till centret.
Isbrytare och isbrytarledning
I dag ansvarar och driver Sjöfartsverket isbrytarverksamheten. När isbrytarna är i drift under vinterhalvåret bemannas de av marinens personal och av reservofficerare. Isbrytarnas lokalisering under sommaren är Stockholm, Göteborg och Karlskrona. Isbrytarledningen sitter hos Sjöfartsverket i Norrköping.
Vi anser att den maritima utredningen också bör pröva om isbrytarna kan skötas mer effektivt genom en samordning med ett ev. Maritimt centrum i Härnösand. Prövningen bör gälla både en stationering av isbrytarna i Härnösand och isbrytarledningen.
Vi vill påpeka följande fördelar med en förflyttning av isbrytarna till Härnösand:Närhet till verksamhetsområdet Hög beredskapKorta gångsträckorBeredskapsplanering av bränsle i hamncisternerFörtöjning inom bevakat områdeTillgång till verkstadsresurserTillgång till utbildningsresurser nära förtöjningsplatsen
Förutom de naturliga förutsättningar för ett samarbete med kustbevakningen och det eventuella Maritima centret har omfattande investeringar gjorts i Härnösands hamn. Hamnen kan omedelbart ta emot isbrytarna.
Till dessa argument kommer nu det ökade intresse som näringslivet visar för en utvecklad kustsjöfart. Sjötransporterna har en framtid med hänsyn till energi och miljö, ny teknik i hamnarna och en utveckling av systemtransporter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den maritima utredningen prövar tillkomsten av ett Maritimt centrum för Bottenhavet och Bottenviken i Härnösand.
Stockholm den 24 januari 1995 Bo Holmberg (s) Britta Sundin (s) Agneta Lundberg (s) Susanne Eberstein (s)