De senaste årens förändringar i vår omvärld har inneburit att också det svenska försvaret har genomgått flera och betydande förändringar. Olika regementen och flottiljer har lagts ned, omlokaliserats eller på annat sätt förändrats. Detta gäller inom alla delar av det militära försvaret såväl inom armé som marin och flygvapen. Det är självfallet av största vikt att de kvarvarande enheterna och resurserna nyttjas på för landet bästa sätt.
Försvarets verksamheter inom Blekinge län representeras av Sydkustens Marinkommando i Karlskrona och av Flygflottiljen F17 i Kallinge. Med hänsyn till Blekinges geografiska läge är det av största värde att dessa delar av det militära försvaret får möjligheter till gynnsam utveckling vad gäller såväl ekonomi som den operativa verksamheten.
I en krympande försvarsmakt med färre förband och en minskad personalstock är det viktigt att bygga vidare på och utnyttja den kompetens som finns vid dessa förband. Även den geografiska aspekten med Blekinges och MKS och F17:s strategiska läge i den sydöstra delen av Östersjöområdet innebär att man härifrån har en god och effektiv möjlighet till täckning av viktiga delar av Östersjöområdet. Det är därför av största vikt att också den taktiska ledningen av dessa förband och deras olika enheter även framgent kommer att ske på nuvarande sätt, d v s från Karlskrona respektive Kallinge. Inte minst inför kommande försvarsbeslut är det viktigt att slå fast denna linje.
Vi kan också notera att såväl MKS som F17 fyller viktiga funktioner för det fredstida samhället och dess behov. Inte minst inom området räddningstjänst fyller de en viktig funktion både till lands och till sjöss. Den sydöstra delen av Östersjön är Östersjöns trafikintensivaste del. Såväl transporter med varor och gods från och till olika Östersjöhamnar som Östersjöfisket är som här intensivast liksom en alltmer ökande persontrafik på färjor mellan de olika Östersjöländerna.
Vid olika typer av incidenter, olyckor och räddningsinsatser är det därför i högsta grad motiverat att utveckla och ge dessa förband goda möjligheter inför framtiden. Att bygga vidare utifrån dessa förband och deras kompetens är därför en klok investering inför framtiden. Att flytta eller ta bort resurser från dessa förband är en dålig investering inför framtiden medan utveckling och tillvaratagande är en god investering.
Som exempel på sådana kloka investeringar kan bl a nämnas att utveckla och skapa nya lokaler för Marinens officershögskola, MOHS, i Karlskrona. Detta kan ske på lämpligt sätt i lokaler som Marinmuseum inom en snar framtid kommer att lämna. Vidare är det av största vikt att arbetet med tillskapandet av en ny taxibana vid F17 påskyndas och snarast kommer till utförande. En sådan investering skulle vara till nytta för såväl flottiljen som för länet i övrigt och dess framtida utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida taktiska ledningen av Sydkustens marinkommando, MKS,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida taktiska ledningen av F
17,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser för utveckling av Marinens officershögskola,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny taxibana vid F
17:s flygplats i Kallinge.
Stockholm den 24 januari 1995 Sivert Carlsson (c)