Sammanfattning
Försvaret av Norrland är en i ett samlat perspektiv utomordentligt angelägen fråga. För att kunna vidmakthålla en tillfredsställande säkerhets- och försvarspolitisk beredskap, erfordras effektiva förband med god uppsikt också över vad som kan komma att bli viktiga infallsportar i en konflikt. Ett kustförsvar med någorlunda täthet, kvalitet och beredskap är därför en angelägenhet för befolkning, försörjning, näringsliv samt inte minst för hela säkerhetspolitiken. För detta krävs en fortsatt värnpliktsutbildning för produktion av krigsförband på Norrlandskusten.
En väsentlig förutsättning för att ett marint försvar skall kunna lösa uppgifter i stora delar av Sverige året om är att förbandsutbildning även sker under vinterförhållanden. Samtliga typer av förband skall uppnå viss förmåga att verka vintertid. Operativt rörliga förband avsedda att kunna utnyttjas över hela kusten måste ha god ''vinterförmåga'', i synnerhet som behovet ökar när fasta förband utgår längs Norrlandskusten. KA 5 är det enda marina utbildningsförband som kontinuerligt har bedrivit vinterutbildning.
Möjligheten till marin övningsverksamhet av större omfattning i hårt exploaterade kust- och skärgårdsområden kommer troligen att beskäras i framtiden på grund av miljöhänsyn. Stockholms, Göteborgs och Karlskronas skärgårdar, som är relativt hårt exploaterade och dessutom intensivt utnyttjade fritids- och rekreationsområden, kan inom en snar framtid vara stängda för militär övningsverksamhet. KA 5 (tillsammans med KA 3) erbjuder ur denna synvinkel normal marin övningsverksamhet med minimal miljöpåverkan.
Närheten till övningsområden är en klar fördel med hög kostnadseffektivitet. Från kasernområdet på KA 5 nås flera av övningsområdena inom 15--20 minuter, det vill säga bråkdelar av vad som gäller för andra marina förband.
Kollisionerna med annan effektivitetsnedsättande verksamhet från det civila samhället, i form av fritidsaktiviteter och handelssjöfart, är mycket begränsade jämfört med andra sydligare områden.
Konflikter från miljösynpunkt -- utsläpp, buller m.m. -- är också högst begränsade, något som Härnösands kommun understrukit vid ett flertal tillfällen.
KA 5 och kustbevakningen har numera en gemensam sjöbevakningscentral från Ålands hav och norrut, vilken för den egna verksamheten liksom för norrländsk sjöfart samtidigt har stor betydelse.
I Härnösand har utvecklats ett marint centrum med Norrlandskustens Marinkommando med KA 5, Sjöbevakningscentralen och Kustbevakningen. Kompletterad med isbrytarstationering blir den marina basen än mer utvecklingsbar. En möjlighet till utveckling av marint arbete i norr, vilket gagnar hela Bottenhavet, Bottenviken och Kvarken. Samarbetet med Finland skulle också kunna vidareutvecklas.
Därför är det helt orimligt som ÖB anför att lägga ner KA 5. Det är också helt oacceptabelt att det pågår en successiv nedläggning trots att detta inte beslutats.
Försvarsbeslutet och den fortsatta inriktningen av Norrlands försvar
Den lagda budgetpropositionen ställer ökade sparkrav på försvaret. ÖB har föreslagit bland annat att värnpliktsutbildningen vid KA 5 skall upphöra, vilket regeringen också föreslagit i budgetpropositionen. Det skulle innebära dels att Norrlands kustområde lämnas utan någon reell marin närvaro i fredstid, dels att den inledda nedrustningen av kustartilleriförband på kuststräckan Gävle--Haparanda med all sannolikhet slutfördes. Detta är en helt otillfredsställande situation.
Regeringen har i samband med tillsättandet av den nya parlamentariska försvarsutredningen uttalat att inga förändringar skall ske som föregriper utredningens förslag. Med anledning härav är det uppseendeväckande att regeringen själv föregriper utredningens ställningstagande.
Riksdagen bör därför, i avvaktan på försvarsutredningen, avvisa regeringens förslag om att värnpliktsutbildningen vid KA 5 skall upphöra.
Norrlands försvar
Av de 16 armébrigader som långsiktigt kommer att etableras, kommer bedömningsvis fem eller sex att finnas utgångsgrupperade i Norrland. En armébrigad är ett komplett förband med en mobiliseringstid på cirka fyra dygn. Mindre delar av en brigad kan ges kortare mobiliseringstid, men en sådan enhet bedöms inte kunna vara färdigmobiliserad inom kortare tid än två dygn och har naturligtvis då inte den fullständighet som brigaden har. Antalet brigader i Norrland innebär med nödvändighet viss gleshet. Med hänsyn till brigadens relativa svårrörlighet -- långa transporttider för längre sträckor -- är brigaden inte i första hand ett förband för att snabbt slå mot mindre styrkor av kuppkaraktär, exempelvis sådana som riktas mot viktiga infallsportar. Brigaden är i första hand ett anfallsförband för att slå en etablerad fiende eller avvärja invasion och framträngning. Bedömningen är därför att stora avsnitt utefter Norrlandskusten kan ligga relativt öppna för en angripares mindre, kuppartade operationer.
Marinen i Norrland har sedan lång tid till stor del bestått av förband ur Kustartilleriet. Kustartilleriets krigsförband består av fasta förband (artilleriförband och minspärrtroppar), rörliga förband (minutläggningsförband, KA-bataljoner och under uppsättande en amfibiebataljon). Vad gäller de fasta förbanden finns en dryg handfull moderna artilleribatterier. Dessa kännetecknas av hög eller mycket hög skyddsnivå, modern eller i vissa fall mycket modern materiel och stridsledningsutrustning. De är effektiva dels i den meningen att de kräver relativt liten personal för att fungera, dels är mycket krävande att bekämpa. De är belägna i anslutning till större hamnar och farledsförträngningar för att skydda dessa mot fientlig inträngning och genomfart. Genom att batterierna är fasta har de också all utrustning på plats och är därför mycket snabbt mobiliserade, i vissa fall med tider kring ett dygn. I reservförfarande och med enskilda pjäser kan tiden bedömas gå ner till storleksordning 12 timmar om fast anställd personal och årsklasen används. Motsvarande gäller delvis för fasta minspärrtroppar.
De fasta förbanden har idag genomgående en modernitet som i allt väsentligt svarar mot aktuell hotbild. Förbanden har vidare en (väsentligt) högre skyddsnivå än omgivande förband och är till sin huvuddel grupperade i infallsportar eller väsentliga förträngningar.
En avveckling av utpekade förband -- i stort sett skulle alla förband utom ett enda avvecklas enligt föreliggande planer -- är förenad dels med stora avvecklingskostnader, dels omfattande miljöåtgärder för vilka anvisningar saknas.
På taktisk nivå har berörda chefer anmält att de med oro betraktar den pågående uttunningen av territorialförsvaret. En reducering av utpekade fasta förband kan komma att få som konsekvens att operativt rörliga förband binds till dessa områden vilket avsevärt kommer att minska handlingsfriheten.
De fasta KA-förbanden har, förutom en viktig uppgift i infallsportförsvaret på Norrlandskusten, en väsentlig uppgift i skyddet utav den för folkförsörjningen helt avgörande sjötrafiken längs Norrlandskusten. Vikten hos dessa förband för denna uppgift har ökat, eftersom inga sjöstridskrafter utöver två isbrytare med minutläggningskapacitet längre finns avdelade för hela Bottniska viken.
Den höga skyddsnivån gör det svårt att bekämpa i första hand batterierna samtidigt som en bekämpning ger en viktig information/förvarning om vad som eventuellt kan väntas.
Möjligt försvarsscenario
En framträngande krigsmakt österifrån får allt längre underhållslinjer och har samtidigt behov av ett omfattande underhåll. En rimlig väg att transportera underhåll är på fartyg, vilket kräver tillgång till hamnar utefter Norrlandskusten. Att därför kunna freda hamnarna är en nödvändighet.
För den egna försvarsmaktens del innebär en fientlig framträngning i norr dels att ytterligare förband (brigader) måste tillföras, dels att kravet på underhåll stiger dramatiskt. Väl fungerande kommunikationer i nordsydlig led, inte minst sjövägen, är därför ett krav. För en angripare är detta naturligtvis en hög prioritering utav bekämpning av förbindelser i nordsydlig riktning, varför både luftlandsättning och inträngning över kusten kan komma i fråga.
I båda dessa perspektiv kan behov uppstå hos en angripare av tillgång till hamnar, dels för att klara sitt underhåll, dels för angrepp via hamnar i syfte att förhindra nordsydliga transporter inom Sverige. I båda dessa perspektiv kan därför ett kustförsvar på viktiga avsnitt spela en avgörande roll.
Enligt uppgift är Marinens avsikt vad det gäller kustartilleriförband på Norrlandskusten att minimera underhållet till minsta möjliga samt att låta förbanden vara kvar så länge nu placerad personal finns kvar. Med andra ord sker en successiv avveckling av såväl personal som materiel och utbildningen av personal upphör fastän inget beslut finns om nedläggning av KA 5.
Det enda förband som Marinen därmed skulle disponera med någon slagkraft är därefter en amfibiebataljon. En amfibiebataljon är ett litet förband som för Norrlandskustens del skulle ha ett möjligt liksom omöjligt operationsområde från Gävle till Haparanda. Förbandet kan inte delas på grund av sin uppbyggnad och kan därför bara sättas in på enstaka platser.
Möjligt alternativ vad gäller Norrlandskustens försvar
Med hänsyn till den höga standard som en dryg handfull kustartilleribatterier i dag har, är det från ekonomisk synpunkt mycket tveksamt att lägga ner förbanden. Genom sin blotta närvaro i funktionsdugligt skick innebär det en faktor som en eventuell angripare måste beakta.
Genom att, inom ramen för en marin infrastruktur på Norrlandskusten, bibehålla de relativt moderna kustartilleribatterierna i krigsorganisationen på en låg ambitionsnivå skapas förutsättningar attgenomföra nödvändiga sjötransporter längs Norrlandskusten i lägre konfliktnivåer med rimligt skydd,utifrån en marin infrastruktur på mininivå kunna hantera övriga hot mot vår territoriella integritet i låga konfliktnivåer,vid högre konfliktnivåer kunna ta emot och leda förstärkningsresurser i form av operativa förband.
Som nämnts ovan kan givetvis även sådana förband bekämpas med framgång, men själva bekämpningen ger avgörande information. Kostnaden för att långsiktigt vidmakthålla artilleriförbanden uppskattas till 20--25 Mkr inkluderande materialunderhåll och personalutbildning. Ställd i ett sammanhang är detta en mycket marginell kostnad.
En väsentlig förutsättning för att ett marint försvar skall kunna lösa uppgifter i stora delar av Sverige året om är att förbandsutbildning även sker under vinterförhållanden. Samtliga typer av förband skall uppnå viss förmåga att verka vintertid. Operativt rörliga förband avsedda att kunna utnyttjas över hela kusten måste ha god ''vinterförmåga'', i synnerhet som behovet ökar när fasta förband utgår längs Norrlandskusten. KA 5 är det enda marina utbildningsförbandet som kontinuerligt har bedrivit vinterutbildning.
I det fall grundutbildningen vid KA 5 upphör, nedgår även krigsförbandens vinterförmåga på sikt.
En ensam amfibiebataljon på Norrlandskusten utav sex beslutade är en oproportionerlig liten tilldelning i förhållande till områdets kuststräcka. Om inte rimlig nivå av kustförsvarsförband kan bibehållas på Norrlandskusten måste ytterligare minst en amfibiebataljon utgångsplaceras på Norrlandskusten.
Om vi skall behålla den allmänna värnplikten så bör alla värnpliktiga få någon form av koncentrerad utbildning eller korttidsutbildning. Försvarsmakten har av riksdagen fått i uppdrag att planera för att vi skall kunna genomföra ett återtagande av krigsförbandens krigsduglighet. En tanke borde därför vara att vi skall inrikta ovannämnda korttidsutbildning på just ett återtagande. Detta kan bäst ske på våra fasta, eller områdesbundna, förband. För att snabbt kunna göra dessa förband krigsdugliga är det viktigt att det finns dels utbildningskapacitet, dels soldater som har en allmän militär grundutbildning i botten.
En av de absolut viktigaste förutsättningarna vid korttidsutbildning är att utbildningstiden utnyttjas effektivt. Här har KA 5 sin stora fördel med bl a ett övningsfält intill förläggningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avvisar förslaget om att värnpliktsutbildning vid KA 5 skall upphöra,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett fast marint försvar längs Norrlands kustområde,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om KA 5 och korttidsutbildning.
Stockholm den 22 januari l995 Görel Thurdin (c)