Krigsorganisationens krav på befälstillgång tillgodoses av yrkes- och reservofficerare samt värnpliktigt befäl. Antalet reservofficerare är i dag cirka 14 100, vilket kan jämföras med 15 900 yrkesofficerare.
Avgörande för krigsorganisationens förmåga att lösa tilldelade uppgifter är tillgången på dugligt och rätt utbildat befäl. Brist på sådant befäl begränsar möjligheten att fullt ut utnyttja personal, anläggningar och materiel. I flera hänseenden kan tillgången på kvalificerat befäl sägas vara dimensionerande för den framtida krigsorganisationen.
Reservofficerarna svarar för en avsevärd andel av mycket betydelsefulla befattningar. Det är för krigsorganisationen av stor vikt att reservofficerare rekryteras och utbildas i tillräcklig omfattning för den framtida befälsförsörjningen. Det är av avgörande betydelse att såväl nyrekryterade som redan anställda reservofficerare erhåller bästa möjliga utbildning och träning för sina krigsuppgifter.
Många reservofficerare har en sådan civil utbildning och kompetens att deras insats är av särskilt värde för försvaret.
Reservofficeren är dessutom ofta beredd att åta sig tjänstgöringsskyldighet som överstiger vad pliktlagstiftningen kräver, trots att det icke sällan leder till ett försämrat ekonomiskt utfall under själva tjänstgöringen. I många sammanhang talas om betydelsen för försvaret av folklig förankring. Oftast åsyftas då värnpliktssystemet. Det finns dock skäl att framhålla att även reservofficerssystemet är ett viktigt led i en kontinuerlig kontakt mellan det civila samhället och försvaret. Det finns anledning för försvarsmakten att bättre uppmärksamma och ta tillvara det intresse och den positiva grundsyn som präglar reservofficerens inställning till tjänstgöring inom försvaret.
På grund av lägre anslag har försvarsmakten ansett sig tvungen att minska möjligheterna för reservofficerare att genomgå utbildning och öva sig i sina krigsbefattningar. En följd av detta är att krigsdugligheten minskar. Det minskar krigsförbandets förmåga, samtidigt som användbarheten för befälet även i ett längre perspektiv nedgår. Det tar förhållandevis lång tid att utbilda sig och få erfarenhet att agera i till exempel kompanichefsnivå. Redan efter några år utan kontakt med försvarsmakten nedgår kunskapen om personal och materiel. Av det skälet är det viktigt med en fortlöpande och regelbunden användning av reservofficeren inom försvaret. Reservofficerssystemet är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att tillföra försvaret befälspersoner till kvalificerade befattningar.
Under senare år har försvaret ägnat mycket tid åt att anpassa yrkesofficerskårens storlek till nya förutsättningar. Men också till att utveckla ledarskapsutbildning och innehållet i officersrollen. Enligt min mening har inte tillräcklig uppmärksamhet ägnats åt reservofficerskårens ställning. Det finns därför anledning att överväga åtgärder i syfte att stärka reservofficersinstitutionen, samt att anvisa vägar så att försvarsmakten bättre kan tillgodogöra sig de tjänster som en intresserad och kompetent kår är beredd att ställa till förfogande. Tjänster som är helt nödvändiga för att försvarsmakten skall ha möjlighet att mobilisera krigsorganisationen.
Regeringen bör ge försvarsmakten i uppgift att arbeta fram en heltäckande strategi för att lyfta fram reservofficerens roll. Därvid skall ges särskild tyngd åt möjligheterna till att säkerställa utbildning och övning i krigsbefattning. I takt med att krigsorganisationen minskar, bör övervägas bästa sättet att vidmakthålla förmågan också hos dem som ej kan beredas möjlighet till en särskild krigsbefattning. En tanke kan vara att även låta dessa vara knutna till krigsförband, som befälsreserv att användas vid återtagning av försvarsmaktens förbandsvolymer i framtiden. Viktigt är också att belysa kvinnors möjligheter i detta sammanhang. Därutöver är det väsentligt att skapa ekonomiska förutsättningar som gör att ingen skall förlora på att utbilda sig eller tjänstgöra som reservofficer. Fungerande och flexibla tjänstgörings- och anställningsförhållanden är en annan förutsättning för att försvaret skall kunna ta reservofficeren i anspråk. Även denna aspekt bör särskilt belysas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en särskild strategi för att utveckla reservofficersinstitutionen.
Stockholm den 19 januari 1995 Carl Fredrik Graf (m)