De stora säkerhetspolitiska förändringar som redovisades i 1992 års försvarsbeslut har under de senaste tre åren befästs. Det västliga politiska samarbetet har stärkts och de mer utvecklade delarna av Central- och Östeuropa har trots ekonomiska svårigheter i transitionsprocessen från plan till marknad ytterligare närmat sig de traditionella demokratierna i västra Europa. Däremot är riskerna för säkerhetspolitiskt negativa störningar -- främst hänförliga till förhållandena i Ryssland, Vitryssland och Ukraina -- större än vad de var för ett år sedan.
1992 gjordes bedömningen att utvecklingen i öst -- och då särskilt i det forna Sovjetunionens huvuddel Ryssland -- var osäker. Ändå målades Sveriges säkerhetspolitiska situation som tämligen ljus, med reservation för just dessa osäkerheter.
Osäkerheten befäst
Samtidigt som situationen som helhet fortfarande är gynnsam och risken för angrepp mot Sverige begränsad under nu överblickbar tid, skönjs osäkerhetens dimensioner i öst tydligare än tidigare.
Det finns anledning att ifrågsätta den förenklade beskrivning som regeringen gör i prop. 1994/95:100, där man menar att ''den internationella utvecklingen befäster --
--
-- de gynnsamma säkerhets- och försvarspolitiska förutsättningarna''.
De allmänna, men enligt vår mening ogrundade, förhoppningar om en relativt snabb demokratisering och stabilisering i Ryssland som fanns 1992 har inte infriats. Osäkerheten har snarast institutionaliserats. Förhoppningarna om snabba förändringar till det bättre har grusats. I detta avseende är läget också för vårt land sämre. I stället för att felaktigt ta kortsiktiga förändringar till intäkt för ''snabba klipp'' i försvarspolitiken, borde socialdemokraterna inse den absoluta nödvändigheten av en långsiktig försvarspolitik. Vad vi gör med försvaret nu, påverkar i första hand läget på andra sidan sekelskiftet. Därför skall denna osäkerhetens parameter, snarare än årlig kontroll av säkerhetspolitikens barometer, styra försvarspolitiken.
Den militära potentialen i Sveriges närområde har visserligen minskat sedan 1992, även om tendenser till reorganisation och stabilisering i den ryska krigsmakten noterats under senare tid. Den ryska militärdoktrin som fastställts är ett exempel på hur det svenska läget faktiskt försämras om avsedd planering genomförs. De strategiskt rörliga styrkor som avses vara upprättade kring sekelskiftet innebär att den ryska krigsmaktens förmåga till ett strategiskt överfall kan öka.
Den politiska osäkerheten och de många frågetecknen kring Rysslands väg är ännu tydligare idag än 1992 och utgör därför en viktig del av beslutsunderlaget vid bedömningen av regeringens nu aktuella förslag såväl som inför nästa försvarsbeslut.
För Sveriges vidkommande är inte bara den politiska och militära utvecklingen i vårt närområde av betydelse vid en säkerhetspolitisk värdering. Inträdet i den Europeiska unionen och möjligheterna till närmare samarbete inom ramen för bl.a. den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken förbättrar vårt läge. Status som observatör i WEU kan ge oss möjligheter till insyn och i begränsad mån inflytande över viktiga beslut som berör också Sveriges säkerhet.
Många fora -- få centra med kraft och förmåga
Den flora av säkerhetspolitiska arrangemang, organisationer och samarbetsformer som Europa sett reaktiveras och födas efter murens fall innehåller mycket positivt. De många bokstavskombinationerna fyller var och en för sig viktiga funktioner för att tillsammans förebygga och förhindra konflikter mellan Europas folk och länder.
Mångfalden innebär emellertid också problem. Tröga beslutsprocesser och nationella regeringars ovilja att engagera sig i gemensamma problem dämpar styrkan i det gemensamma agerandet. Organisationernas antal och status riskerar på sikt att begränsa den reella handlingsfriheten att agera snarare än stödja den. De många och löst eller inte alls sammanfogade tegelstenarna i säkerhetsbygget formar i mycket en koloss på lerfötter.
Den europeiska säkerhetsarkitekturen är långtifrån färdig. Fortfarande saknas vitala och avgörande delar för att föra en gemensam och kraftfull politik inom ramen för den Europeiska unionen. Formandet av en sådan -- inledningsvis vid regeringskonferensen 1996 -- lämnar ändå åtskilliga länder utanför kraftfältet och därmed krävs särlösningar och ytterligare samarbetsformer.
Sveriges vägval
Sveriges säkerhetspolitiska vägval är inte självklart. Det begynnande 90-talets modifierade alliansfrihet -- i och med vilken neutralitetspolitiken överspelats -- är alltjämt ändamålsenlig. Samtidigt öppnar utvecklingen i vår omvärld utan tvekan nya möjligheter. Sveriges val av säkerhetspolitisk lösning måste föregås av en fri och öppen debatt, där alla alternativ noggrant analyseras. Det kalla krigets skygglappar får inte hindra Sverige från att självständigt värdera och forma en nationell handlingslinje, som sätter svenska säkerhetsintressen främst. Hela skalan mellan renodlad alliansfrihet via olika typer av samarbete till ömsesidiga alliansförpliktelser är värd att studera och överväga, eftersom vi idag har ett helt annat handlingsutrymme än under den kalla krigsperioden mellan 50- och 80-tal.
Inför EU:s regeringskonferens måste Sverige ha format grundvalarna i en nationell handlingslinje i säkerhetsfrågorna. Den uppgiften vilar tungt på alla ansvariga politiker, men kräver också ett brett deltagande av experter och medborgare. Självfallet måste frågan om alliansfrihetens innebörd och framtid också belysas.
Utvecklingen i vår omvärld präglas, som nämnts ovan, minst sagt av osäkerhet, men också av många olika och till olika mål syftande samarbetsformer kring säkerhetsfrågor i vid mening. Därför finns det i nuvarande läge lika starka skäl som tidigare att bibehålla den militära handlingsfriheten, i form av ett starkt försvar, som säkerhetspolitisk grundtillgång.
I det säkerhetspolitiska brytningsskede som Sverige onekligen står mitt i, är det naturligt för Moderata samlingspartiet att verka för en noggrann beredning av dessa frågor. Våra önskemål om en tillräckligt grundlig och seriös behandling av säkerhets- och försvarsfrågorna har emellertid ännu inte tillgodsetts. Härvid bådar regeringens handlag inte gott för formandet av den nödvändiga nationella samlingen kring säkerhetsfrågorna.
Säkerhetspolitiken och försvaret
Osäkerheten vad gäller formulerandet av målen för försvaret talar för att vi bör ha en större säkerhetsmarginal än förr, detta för att bättre kunna möta också oväntade händelseutvecklingar. I det bipolära ''säkerhetssystemet'' var förutsägbarheten och därmed i många fall säkerheten större än i dagens differentierade struktur. Samtidigt går det inte att blunda för det faktum att det större hot som då utvecklade sig krävde en större grad av säkerhet i måluppfyllelse vad gäller försvarets kapacitet, eftersom ett misslyckande på ett annat sätt än för närvarande hotade Sveriges själva existens.
Säkerhetspolitiskt står tre punkter i förgrunden:
1. att ta aktiv del i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och se till att stor hänsyn tas till de särskilda strategiska och militärgeografiska förhållanden som råder i Nordeuropa,
2. att fortsätta stödet till reformpolitiken i främst de baltiska länderna och det ryska närområdet,
3. att vara pådrivande i skapandet av en fungerande säkerhetsordning i hela Europa där inte bara EU spelar en stor roll utan även FN, NATO, OSSE, WEU, PFP, NACC och ER.
Sveriges politik i dessa tre hänseenden måste forma en handlingslinje, som sammantaget tillgodoser det nationella egenintresset att dels även fortsättningsvis självständigt styra vårt land, dels kunna leva i fred oaktat förhållandena i vår omvärld.
Det är lätt att se den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa som enbart godartad och linjär. Även om utökat samarbete på alla områden ter sig som det i ett längre perspektiv mest sannolika, finns många tecken på nationella motsättningar både i de östra och de västra delarna av Europa. Efterhand ökat samarbete på ett område behöver heller inte omedelbart följas av ökad förståelse och förstärkt samarbete på andra.
Regeringens förslag
Regeringen ger i prop. 1994/95:100 tre argument för en kraftig nedskärning av anslagen till främst det militära försvaret. Sveriges ekonomiska läge, den gynnsamma utvecklingen efter 1992, Sveriges medlemskap i EU och antagandet att deltagande i den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) är ett säkerhetspolitiskt plus.
Regeringen menar att den gynnsamma utveckling som förespåddes i FB 92 besannats och dessutom att EU- medlemskapet (inklusive den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken) givit oss ett sådant säkerhetspolitiskt nettoplus, att det nu kan kapitaliseras i form av nedskärningar på försvaret. Enligt vår mening kan sådana slutsatser inte dras förrän tidigast efter regeringskonferensen 1996. Vår rent militära säkerhet ökar inte på grund av medlemskapet i EU. Därför är nedskärningar i dag inte möjliga att motivera med detta.
Osäkerheten i den framtida utvecklingen betonas inte tillräckligt starkt i propositionens mycket allmänt hållna beskrivning av det säkerhetspolitiska läget. Den samlade bedömning som görs är svepande och utan motiv: ''Den beskrivna säkerhetspolitiska utvecklingen innebär emellertid, att det är möjligt att göra vissa avsteg från nu gällande operativa krav på förmåga och insatsberedskap.'' Moderata samlingspartiet delar inte denna uppfattning.
Regeringens förslag på försvarsområdet innebär att 1992 års försvarsbeslut riskerar att förlora sin profil. Den nedskärning på 1 950 miljoner kronor som föreslås får allvarliga konsekvenser för försvarets förmåga att lösa de uppgifter som riksdagen då fastlade. I ljuset av den tioåriga rationaliseringsprocess försvaret genomgått och de nedskärningar som beslutades i krisuppgörelsen hösten 1992 (där huvuddelen av besparingen är en av ÖB självpåtagen rationaliseringskomponent) blir detta ännu tydligare.
Det är otillfredsställande att regeringen föreslår en så kraftig besparing utan att konkret ange var den skall göras. Man till och med undantar områden från besparingar, vilket i realiteten innebär att stora nedskärningar i repetitionsutbildningen är det enda till buds stående medlet, för att försvarsmakten skall kunna uppnå regeringens besparingsmål.
Ett rimligt krav hade varit, att regeringen presenterat ett sammanhållet och konkret förslag på grundval av ÖB:s underlag från 1994-12-07. Då skulle riksdagen på ett säkert sätt ha kunnat ta ställning till följderna av propositionens förslag.
Säkerhetspolitiska skäl för att lämna försvarsbeslutets ambitionsnivåer finns enligt Moderata samlingspartiets uppfattning inte idag. Försvarspolitiken riskerar dessutom genom regeringens förslag att förlora sin nödvändiga långsiktighet. Till regeringens uttalade målsättning att utöver de nu föreslagna två miljarderna i besparing avisera ytterligare två miljarder finns starka skäl att redan nu ställa sig ytterst tveksam.
Även en mindre försvarsmakt kräver stora investeringar. Ju färre förband Sverige håller, desto viktigare är att kvaliteten på materiel, personal och utbildning hålls på en hög internationell nivå. Minskningar i volym kommer alltså inte automatiskt att innebära möjligheter till besparingar. Detta faktum, tillsammans med de internationella åtaganden alla partier är överens om vikten av, gör framtiden i det närmaste omöjlig att inteckna på det sätt regeringen gör. Först en noggrann beredningprocess kan ge svaret på om besparingar är möjliga.
Under sommaren och hösten har åtskilliga argument på försvarspolitikens områden hämtats från den nedrustning som nu pågår i övriga Europa. Många debattörer och politiker -- inte minst försvarsministern -- menar att vi med automatik skall följa förändringar i vår omvärld. Det finns anledning att peka på att många av dessa länder under 70- och 80-talen kraftigt ökade sina försvarsanslag. Åtskilliga kommer därför att ha högre försvarsanslag i reala termer 1995 än vad de hade 1980. Detta trots att de i många fall nyligen genomfört betydande nedskärningar. Våra grannländer hade samtliga högre försvarsanslag 1993 än 1980. Finlands anslagsnivå var då 45 procent högre, Norges 33 procent högre och Danmarks anslagsnivå blygsamma 4 procent högre än 1980.
Av länderna i vårt närområde är det endast Tyskland som minskat sina försvarskostnader jämfört med 1980. Där var anslagsnivån 1993 87 procent av den 1980. Under 1980-talet har en omfattande förnyelse skett genom de successivt kraftigt höjda anslagen hos våra grannar. Vad gäller teknisk förnyelse gäller detta också förband i det forna Sovjetunionen. Sverige fick i och med FB 92 möjlighet att restaurera försvaret och skaffa oss generellt välutrustade och välövade förband. Att bryta försvarsbeslutets inriktning riskerar att skapa en allvarlig obalans mellan svensk försvarsförmåga och omvärldens militära potential.
Enligt vår uppfattning saknar den s.k. generella besparingen inom verksamheten och det regeringen benämner ''tillvaratagandet av ytterligare möjligheter till samordning och effektivisering inom främst Försvarsmakten'' realistiska möjligheter att genomföras utan att repetitionsutbildningen allvarligt minskas. De minskade kraven på insatsberedskap och förbandens krigsduglighet, som regeringen temporärt tillåter nedgå, redovisas inte i propositionen och inte heller de besparingskonsekvenser det eventuellt får. Därmed är det inte möjligt att ta ställning till graden av realism i regeringens förslag i detta hänseende. Regeringen anger att ambitionen avseende krigsorganisationens materiella förnyelse minskas ''något'' och pekar dessutom särskilt ut ett antal materielprojekt. Senareläggningar och reduceringar skall dessutom ske avseende vissa byggnationsobjekt. Den enda tydliga handlingsregel som regeringen ger ÖB är att man inte accepterar en minskning av antalet grundutbildade. Enligt vår mening torde arbetsmarknadspolitiska snarare än säkerhetspolitiska skäl ligga bakom den bedömningen.
Enligt finansplanen skall 700 miljoner kronor tas som s.k. generell besparing på statlig konsumtion. Regeringen anger dessutom att man avser medge att FM senarelägger materielbeställningar m.m. om ca 500 miljoner kronor.
När det gäller de civila delarna av försvaret, anger regeringen särskilt att besparingsnivån skall vara lägre än för de militära. Några säkerhetspolitiska skäl eller särskilda beredskapsmotiv för detta anges anmärkningsvärt nog inte.
Ökade kostnader (också dessa ospecifierade) medges endast för återinförandet av de värnpliktigas fria hemresor varje vecka, något som avskaffades 1993 efter förslag i 1992 års stabiliseringsproposition.
Frivilligorganisationernas anslag föreslås oförändrat. Moderata samlingspartiet delar den uppfattningen.
Vårt alternativ:
Fullfölj 1992 års försvarsbeslut 1992 års försvarsbeslut var förutseende och innebar ett genomgripande trendbrott i det svenska försvarets utveckling. Skall någon efterklokhet resultera i kritik, är det i så fall inte att modernisering, teknisk anpassning och förnyelse av försvaret i och med beslutet var för snabb, utan snarare att behovet av förnyelse underskattades något. Därför är det särskilt tillfredsställande att den borgerliga regeringen fram till 1994 kunnat accelerera förnyelsen inte minst avseende arméns mekanisering.
Försvarsbeslutet bör alltså fullföljas i stället för att de facto rivas upp på det sätt som regeringen föreslår. Från en på många områden mycket låg nivå, främst vad gäller markstridskrafterna, återtas nu förmåga på bredden och når en acceptabel internationell nivå.
FB 92 skall alltså ligga fast. Vi motsätter oss i första hand den generella besparingen med hänvisning till det redan ansträngda läget. Eftersom Försvarsmakten i FB 92 inte tilläts planera med ekonomiska reserver och, som tidigare påpekats, har stora självpåtagna rationaliseringskrav sedan stabiliseringsbeslutet 1993, bedömer vi förslaget som orimligt. Dessutom kvarstår de ekonomiska säkerheter på ca 4 miljarder, som ÖB angivit som problem för Försvarsmakten. En av dessa måste sannolikt lösas inom ram. Detta gör en sänkning av ramen med 1 796 miljoner kronor för Försvarsmakten orealistisk. Detta särskilt med hänsyn till de i stort sett oförändrade målsättningar för förbandens utveckling som anges i budgetpropositionen.
Enligt vår mening kan ytterligare medel komma att behöva anvisas Försvarsmakten för att kompensera för merkostnader på grund av bl.a. priskompensationssystemets funktionssätt. När den av regeringen tillsatta kommittén för analys av ekonomiska osäkerheter för Försvarsmakten avgivit sitt betänkande den 1 mars, finns underlag för ställningstagande i denna fråga. Vi förutsätter att regeringen reglerar de ekonomiska oklarheterna i kompletteringspropositionen och där anvisar hur de uppkomna problemen skall lösas.
När det gäller besparingar på repetitionsövningar, som är den ena konkret angivna besparingen på driften, så innebär det ett i det närmaste totalt stopp för repetitionsövningar. 90 procent av soldaterna ges inte möjlighet att upprätthålla sin förmåga om ÖB:s konsekvensbeskrivning från december blir tvungen att realiseras.
Det ''långtidskontrakt'' och försök till restauration av förhållandet mellan uppgifter och resurser som genomfördes i och med FB 92 raseras därmed. I FB 92 minskades antalet förband och förbandsomsättningstider och repetitionsutbildningsbehov sågs över. Repetionsutbildning genomförs redan nu på en relativt låg nivå.
De ytterligare ingrepp i repetitionsutbildningen som nu föreslås tillhör det mest anmärkningsvärda slöseriet med skattebetalarnas pengar. Underhållet av gjorda investeringar (repetitionsövningar och förbandsomsättningssystemet) eftersätts under de närmaste åren.
Detta tvärstopp är omöjligt att acceptera. I handlingsfrihetens namn förslösas värdet av stora investeringar.
Det förslag om senareläggningar m.m. av materielbeställningar på 500 miljoner kronor som redovisas i finansplanen är lättare att förstå även om objekten till del förefaller slumpvis utvalda. Statsfinansiellt innebär emellertid senareläggningen av pansarskott 95, mörkerriktmedel till pvrb 56 (BILL), modifiering av rb 70 och spaningskapsel till JAS enbart att utgiften skjuts på framtiden. De totala merkostnaderna för ständiga förskjutningar och politiskt initierade förseningar kan emellertid uppskattas till minst 10 procent. Så mycket dyrare blir det alltså genomsnittligt att inte följa de planer som ligger. Med hänvisning till de aviserade förseningarna i JAS- projektet kan vi emellertid acceptera en viss förskjutning av medel för spaningskapsel framåt i tiden. Den samlade pansarvärnsförmågan ökade kraftigt genom FB 92 ooch de beslut som därefter fattats. En tidsförskjutning i projektet Pansarskott 95 torde därför inte påverka denna förmåga allvarligt.
På det civila försvarets område bedömer vi att regeringens lägre, om än inkonsekventa, besparingsnivå inte utgör något hot mot fullföljandet av intentionerna i 1992 års försvarsbeslut. Besparingen på 45 miljoner accepteras sålunda.
I motsats till regeringen menar vi vad gäller skyddsrumsbyggandet, att den studie som genomförts av Statens räddningsverk och Försvarets forskningsanstalt redan nu, till skillnad från tidigare, ger tillräckliga motiv för en drygt 30-procentig minskning av anslaget D 2. Skyddsrum m.m. med 225 miljoner kronor.
Det civila försvarets utveckling är en viktig del av profilen i FB 92. Lagen om civilt försvar och den överenskommelse om medel för beredskapsförberedelser som slutits mellan staten och Svenska kommunförbundet utgör en god grund för formandet av ett tidsenligt civilförsvar. Utöver de av regeringen angivna besparingarna är vi emellertid beredda att spara ytterligare på anslagen till Befolkningsskydd och Räddningstjänst. Statens räddningsverk bör självt avgöra innehållet i besparingen, men denna kan t.ex. läggas ut som en minskning av den totala utbildningskapaciteten. En möjlighet kan vara nedläggning av en av de fyra räddningsskolorna.
Även på området Övrig verksamhet föreslår regeringen besparingar. Av dessa accepterar vi 36 miljoner kronor. Nämnden för strategisk försvarsforskning bör inte läggas ned.
Riktlinjer för framtiden
En översiktlig säkerhetspolitisk analys leder till några klara slutsatser vad gäller förändringar i uppgiftsställningen till Försvarsmakten. Tre punkter är särskilt viktiga:
1. Risken för storkrig blir allt mindre och dessutom ges en allt längre förvarningstid i takt med att omvärlden inte längre underhåller sin militära potential på bredden.
2. Risken för lågintensitetskonflikter, som nu inte längre hålls i schack av det gamla säkerhetssystemet, ökar och risken för mindre konflikter ökar samtidigt.
3. Behovet av förband för deltagande i internationella operationer ökar. Dessa uppgifter får dessutom en tydligare koppling till vitala svenska säkerhetsintressen än tidigare, dels genom samarbete med nordiska såväl som västeuropeiska och andra länder, dels genom de återhållande effekter som fredsbevarande och fredsskapande insatser har och har haft t.o.m. i det forna Jugoslavien.
Dessa slutsatser leder självfallet till konsekvenser för försvarets uppgifter och utformning, som närmare skall beredas under det närmaste året.
Vägledande för nästa försvarsbeslut måste emellertid en ytterligare teknisk anpassning vara. Här spelar självfallet idéerna kring det tredimensionella kriget med den alltmer avgörande betydelsen av spanings-, sambands-, underrättelse- och ledningssystem stor roll för utformningen.
Ett kvalificerat luftförsvar och snabbrörliga, såväl tunga som lätta, mekaniserade förband är exempel på absoluta förutsättningar för ett lyckosamt utfall av striden. Oavsett detta kommer behovet av en stor mängd av något mindre kvalificerade förband med lägre rörlighet att vara fortsatt stort.
Handlingsfrihet är nyckelordet för en försvarsplanering med stor osäkerhet om såväl den goda som den mer onda omvärldens utveckling. Både våra förhoppningar om ett allt närmare samarbete inom bl.a. EU:s ram och vår osäkerhet inför händelseutvecklingen i öst talar för bibehållandet av ett starkt försvar och därmed en hög grad av handlingsfrihet.
Oavsett om de ekonomiska resurserna ökar marginellt, är oförändrade eller minskar drastiskt så kommer antalet förband sannolikt att nedgå ytterligare. Arvet av materiel -- alltifrån armébrigadernas till ytattackens fartyg eller ubåtarna -- är för stort för att vi skall kunna omsätta samma antal som vi tidigare haft, eftersom omsättning alltid innebär en fördyrande teknisk uppgradering av materielen. Teknikfaktorns införande hämmade detta faktum men löser inte ens om den får vara kvar det grundläggande problemet. Investeringsbehoven är helt enkelt för stora för att vidmakthålla krigsorganisationens storlek.
Nettosumman av minskade kostnader på grund av minskad volym kombinerad med ökade kostnader för teknisk förnyelse och internationella åtaganden är som tidigare nämnts svårbedömd.
Internationell verksamhet
Den moderata utgångspunkten är att ännu så länge enbart utbilda förband som går att använda i krigsorganisationen. Ordinarie enheter med frivillig personal från hela Sverige bör ingå i vår utlandsstyrka. Det internationella engagemanget är förenat med mycket höga kostnader, som aldrig nyttiggörs existensförsvaret av Sverige. Därför bör dessa uppgifter ännu så länge finansieras särskilt över tredje huvudtiteln och i förekommande fall från gång till gång. Våra internationella åtaganden får inte urholka förmågan att försvara Sverige.
På sikt ställer omfattande internationella operationer nya krav på den anställda personalen. Det synes svårt att klara våra internationella åtaganden utan att successivt ålägga svenska officerare tjänstgöring utomlands på samma sätt som inom landet. Härvid bör emellertid löne- och anställningsvillkor ses över särskilt, eftersom förutsättningar och villkor helt förändras, bland annat vad avser riskexponering och situationen för hemmavarande familjer.
Den fortgående moderniseringprocessen av försvaret måste fortsätta. Inriktningen bör framdeles vara handlingsfrihet för att möta olika säkerhetspolitiska utvecklingslinjer och inbyggda förutsättningar för att på längre sikt kunna återta förmågan att möta ett fullskaligt invasionsförsök.
Grundorganisatoriska frågor (förbandsproduktion)
Ett negativt ingångsvärde är att frågorna kring framtidens förbandsproduktion inte är tillräckligt genomlysta. Försvars makten/Försvarsdepartementet och försvarsutskottet har visserligen samverkat och utbytt erfarenheter kring beräkningar vid nedläggningar och flyttningar, men detta har egentligen bara förbättrat metodiken i kalkylerandet av olika faktorer. I grunden kan man på det sätt som regeringen gör i propositionen hävda att enighet har nåtts kring beräkningsmodeller m.m.
Någon enighet kring vilka vägar som leder till en mer rationell förbandsproduktion och vilka faktorer som här är avgörande har emellertid inte uppnåtts. Beslut föreligger om genomlysning av hela Flygvapnets förbandsproduktion och förslag om nedläggning av en flottilj (motsv.) skall framläggas 1995. Enligt vår uppfattning bör hela systemet för förbandsproduktion genomlysas inför nästa försvarsbeslut.
Försvarsindustriella frågor
Senare i år skall Försvarsmakten redovisa behovet av teknologisk kompetens för att långsiktigt uppfylla säkerhetspolitiska och operativa krav. Grunden för en politik för försvarsindustrin måste vara vad som gynnar det nationella säkerhetsintresset mest. Under lång tid har svensk försvarsindustri haft en mycket stor bredd med tillverkning av i stort sett alla tänkbara system. I förhållande till vårt lands och försvarets storlek är omfattningen självfallet än mer unik.
Internationella bedömningar tyder på en fortsatt kraftig nedgång i försvarsindustrin. Detta gäller i stort sett alla delar, men är särskilt tydligt i mer konventionell vapenindustri men också flygindustri. Svensk försvarsindustri står, trots nedgången och passerade såväl som framtida kritiska omslagspunkter till trots, mycket stark även i denna nedgång.
Omstruktureringen av försvarsindustrin har förlöpt väl nationellt, även om ytterligare omstruktureringsmöjligheter föreligger. Nu måste emellertid ytterligare steg mot internationell integration tas. Här är politiska viljeyttringar och stöd från regeringen av stor betydelse. Även exportreglerna bör ses över i takt med den ökade internationaliseringen. Svensk försvarsindustri bör ha möjlighet att gå in i samarbete och export även avseende vapensystem, som inte utvecklas för det svenska försvarets behov.
Vid bedömning av motköp vid beställningar av utländsk materiel bör större vikt läggas vid sådana motköp, som upprätthåller av statsmakterna prioriterad kompetens i stället för att säkra tillfälliga arbetstillfällen i Sverige.
Vilken kompetens Sverige skall prioritera och i det längsta behålla vad gäller förmåga till såväl vidmakthållande som nyutveckling beror delvis på förutsättningarna för ett djupgående samarbete med andra länders försvarsindustri. Regeringens allmänt hållna bedömningar utgör härvid ett otillfredsställande underlag för bedömningen av försvarsindustrin och dess framtid.
Lednings-, sambands-, underrättelse- och spaningssystem, d.v.s. system med stort innehåll av bl.a. elektronik, och optronik, bör ges hög prioritet. Att bibehålla systemsammanhållande svensk kompetens på bl.a. dessa områden kan vara viktigare än att kunna tillverka alla vapenplattformar.
Ökad precision och ökad grad av ledningsbarhet ökar däremot vapenverkan och systemeffekt avsevärt. Att vara ledande alternativt ha en god förmåga på dessa områden är viktigt. De civila applikationerna av datateknik och telekommunikationsteknik driver i dag, till skillnad från tidigare, teknikutvecklingen. Detta faktum måste självfallet också tas med i beräkningen, när vi värderar den svenska försvarsindustrin.
Försvarsspecifik forskning och utveckling blir i ljuset av detta ännu viktigare. Andelen medel till FoU inom försvaret bör inte minska. Den förändring av styrningen av försvarsforskningen som den borgerliga regeringen genomförde, riskerar nu att äventyras av regeringens förslag att inte upprätta myndigheten Nämnden för strategisk försvarsforskning. Enligt vår uppfattning utgör denna ett viktigt komplement till den mer konkreta beställningsforskning som myndigheterna numera styr själva. Regeringens besparing på detta område bör därför avvisas.
Långsiktig handlingsfrihet på det försvarsindustriella området är dyrbar, särskilt om man inte har helt klart för sig vilken kompetens man vill prioritera. Målsättningen, även om det är svårt, måste vara att satsa skattebetalarnas pengar på försvarsindustri, som dels tillverkar sådant vi behöver också i någorlunda närtid, dels utgör en del i en strategi för kompetensförsörjning på sikt. Att bevara ''allt'' på bredden i handlingsfrihetens namn kostar för mycket pengar och riskerar dessutom att ske på bekostnad av operativ förmåga respektive handlingsfrihet på andra områden.
Värnpliktsfrågan
Att värnplikt är nödvändig för att tillgodose försvarets behov av personal både kvalitativt och kvantitativt är i stort oomstritt. Hur denna värnplikt skall utformas nåddes fullständig politisk enighet kring i Pliktutredningen, vars förslag i huvudsak genom riksdagens beslut i december 1994 resulterat i den nya lagen om totalförsvarsplikt.
Utgångspunkten för förslagen är att antalet värnpliktiga som grundutbildas i fred skall styras av krigsorganisationens behov. Andra hänsyn, t.ex. rättvise- och folkförsvarsaspekter avvisades inte, men gavs lägre prioritet i avvägningen mellan att utbilda fler mycket och länge och att använda de resurser som den minskade värnpliktsutbildningen frigjort till förnyelsen av försvaret.
En återgång till tidigare tillämpning av den allmänna värnplikten skulle sannolikt kosta kring en miljard per år. En mindre ambitiös variant där alla ges möjlighet att genomgå t.ex. en tremånaders soldatutbildning kostar 200--400 miljoner kronor beroende på årsklassens storlek. Detta med nuvarande behov i krigsorganisationen, d.v.s. ca 34 000 värnpliktiga i grundutbildning varje år. Om dessa behov skulle minska ytterligare till följd av dels en minskad organisation, dels en större andel anställd personal, närmar sig den summan också miljarden. Till detta kommer kostnader för utrustning och repetitionsövningar. Ytterst handlar värnpliktsfrågan alltså om pengar. Varje nytt tusental värnpliktiga som skall ges 3 månaders soldatutbildning kostar på marginalen 40 miljoner kronor. Till detta kommer behov av förläggningsutrymmen om fler än 5 000/år skall utbildas.
Det finns fyra huvudmotiv för att diskutera utbildning av de vapenföra som idag placeras i utbildningsreserven. Det första är för att säkra försvarets förankring i folkdjupet och bibehålla en förståelse för försvaret och dess funktionssätt hos befolkningen. Det andra är ett eventuellt behov av dessa soldater till bevakningsuppgifter. En mängd idag oförsvarade skyddsobjekt inom totalförsvaret har identifierats. Det tredje är nödvändigheten av en soldatutbildad reserv för att säkra återtagningsförmågan och kunna snabbutbilda förband respektive behovet av en bredare rekryteringsgrund till hemvärnet, som med dagens grundutbildningsvolymer har svårigheter att fylla sina kadrar. Det fjärde och för många avgörande är rättviseaspekten och de konsekvenser den får för motivationen hos de mönstrande. Åtskilliga debattörer hävdar att nuvarande system på sikt kommer att leda till kompensationskrav som minskar den ekonomiska vinning som förutsattes vid beslutet 1992.
Vad gäller försvarets folkliga förankring är detta naturligtvis ett giltigt argument. Problemet är bara att en allmän tillämpning av grundutbildning för alla vapenföra tar stora resurser från det som är försvarets egentliga uppgift.
Vi försvarar ytterst inte Sverige med folklig förankring utan med utbildade krigsförband. Man får heller inte glömma att mellan 50 och 65 procent av de prövade gör grundutbildning inom försvaret på samma sätt som tidigare. Någon artskillnad i försvarets folkliga förankring blir alltså inte fallet, däremot en gradskillnad.
Behovet av skyddsstyrkor är ett faktum, men uppsättandet i mycket en kostnads- och därmed avvägningsfråga. Med nuvarande eller mindre krigsorganisation kan inte skyddsförbanden gärna prioriteras högre än idag. Det sistnämnda argumentet -- hemvärnets behov av rekryteringsbas -- kan lösas genom frivillig grundutbildning. Sådana försök har gjorts bl.a. med lottor under sommaren 1994. Rättvisefrågan och de eventuella kompensationskrav som kan komma får övervägas när de blir aktuella. För närvarande finns inga tecken som tyder på oöverstigliga problem i dessa avseenden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om osäkerheten i den säkerhetspolitiska utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarsindustriella frågor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strategisk försvarsforskning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värnpliktssystemets tillämpning i framtiden,
5. att riksdagen till A 1. Försvarsmakten för budgetåret 1995/96 anvisar ett ramanslag på 60
924
034
000
kr,
6. att riksdagen till D 1. Befolkningsskydd och Räddningstjänst för budgetåret 1995/96 anvisar ett ramanslag på 947
295
000
kr,
7. att riksdagen till D 2. Skyddsrum m.m. för budgetåret 1995/96 anvisar ett förslagsanslag på 456
509
000
kr,
8. att riksdagen beslutar inrätta ett nytt anslag, G
17. Strategisk försvarsforskning, och till detta för budgetåret 1995/96 anvisar ett anslag på 45
000
000
kr.
Stockholm den 24 januari 1995 Arne Andersson (m) Henrik Landerholm (m) My Persson (m) Olle Lindström (m) Rolf Gunnarsson (m) Göthe Knutson (m) Carl Fredrik Graf (m) Stig Grauers (m) Anders Björck (m) Wiggo Komstedt (m) Ingvar Eriksson (m) Göran R Hedberg (m) Ola Karlsson (m)