Sammanfattning
Fred är inte bara målet utan också vägen. Därför tar Miljöpartiet avstånd från våld som ett sätt att lösa konflikter. Erfarenheterna av vapenanvändning vid konflikter är djupt nedslående. Vapenutveckling och ökad militarism har på intet sätt lett till fred eller mänskligare relationer mellan folk och nationer. Snarare har militarismen lett till mänsklig förnedring och oändligt lidande, trots att det nästan alltid hävdats att det militära våldet använts i det godas tjänst. Miljöpartiet de gröna förordar en försvarsorganisation som är inriktad mot en bred hotbild och som baserar sig på en värnplikt som utvecklas till en allmän värntjänst för både kvinnor och män. Regeringen föreslår i budgetpropositionen (1994/95:100 Bilaga 5) en besparing inom försvaret som uppgår till 1 950 miljoner kronor. För en tolvmånadersperiod blir besparingen 1 300 miljoner kronor. Merparten av besparingarna drabbar det militära försvaret, vilket Miljöpartiet anser är helt riktigt, men besparingen går att göra större. Miljöpartiet de gröna redovisar våra besparingsförslag i den budgetmotion vi har lagt. Vi anser att tyngdpunkten på den besparingen ska göras på materialsidan t ex JAS- projektet. Miljöpartiet anser att delserie tre i JAS- projektet inte ska genomföras med hjälp av statlig delfinansiering.
1 Hotbilder
Säkerhetspolitik gäller inte enbart militära frågor. Orsakerna till krig och konflikter är ofta av ekonomisk, ekologisk, religiös eller kulturell natur. För människor i Sverige är de militära hoten begränsade och potentiella medan andra hot är reella i den meningen att de skadar och dödar människor och natur nu, varje dag. Det är nödvändigt att vidga hotbilden till att omfatta även dessa hot. Lars Forss skriver i ''Armén i utveckling'' under rubriken ''Avveckling mot utveckling'' följande:
De mycket genomgripande förändringarna, som skett och sker inom de flesta områden, innebär att vi måste bygga vår nya hotbild på andra och nya förutsättningar, vi måste beskriva hotbildsuppfattningen på ett annat sätt. Det vore därför mer relevant att tala om en avveckling av den gamla hotbilden än att försöka beskriva den som en kontinuerlig utvecklingsprocess, med den gamla som bas, enligt den traditionella metoden.
Vidare menar Lars Forss att det är mer komplext än tidigare att skaffa sig en uppfattning om dagens och framtidens hotbilder; fler faktorer måste vägas in när det gäller det militära hotet och nya hot måste behandlas. Forss konstaterar också att specialkunskaper krävs för att möta miljöhoten.
1.1 Militära hot
Idag finns inte några militära hot mot Sverige. Ryssland, som traditionellt betraktats som fiende av den svenska militären, saknar såväl vilja som förmåga att genomföra en invasion av Sverige. Enligt en rapport från Försvarets forskningsanstalt och Militärhögskolan i juni 1994 skulle det ta 25--30 år innan Ryssland återfick en etablerad storskalig operativ militär förmåga. I en skrift utgiven av Centralförbundet Folk och Försvar (nr 6, 1994) skriver Ingmar Oldberg: ''Trots att Rysslands framtid är genuint osäker, talar sålunda det mesta mot att Ryssland skulle bli en stark militärmakt på många års sikt, som skulle kunna hota t ex Sverige. Om det ändå skulle ske, lär vi kunna få god förvarning genom normal nyhetsbevakning och forskning, samt avancerad underrättelseteknik.''
1.2 Miljöhot
Vår frihet och överlevnad hotas på ett flertal sätt genom en kontinuerlig kemisk påverkan. Våra celler utsätts för gifter som människans celler aldrig tidigare i mänsklighetens historia varit utsatta för. Konflikterna och flyktingströmmarna till följd av ekologiska katastrofer ökar. De ekologiska systemen har en viss men varierande tålighet, som mänskligheten är på god väg att överskrida inom många områden. Det finns en omfattande litteratur som behandlar miljöförstöring och tillståndet för vår planet, det som behöver upprepas är den enkla sanningen att handling krävs framför ord och tal.
Om vi låter miljöförstöringen få fortsätta, om vi fortsätter att förstöra våra livsförutsättningar och öka på miljöskulden för kommande generationer, riskerar vi att hamna i en situation då demokratin blir en lyxvara.
Det är allmänt känt att en del av miljöproblemen härrör från det militära försvaret, både i Sverige och i andra länder.
I Försvarsmaktplan 95 lämnas en lägesbeskrivning avseende miljöarbetet mot bakgrund av vad som angivits i prop. 1993/94:111 ''Med sikte på en hållbar utveckling''.
Här står att läsa bland annat att hänsyn till miljön ska beaktas vid all planering och verksamhet. Försvarsmakten är nöjd med sin insats när det gäller ledning och samordning av miljöarbetet, genom att man har bildat en särskild miljösektion i högkvarteret samt försvarets miljöberedning med representanter för hela försvarssektorn och Statens naturvårdsverk. Enligt vad Miljöpartiet erfar är dock en del av arbetet inom Försvarsmakten koncentrerat till förnöjsamhet över hur lite man släpper ut i luft och mark i förhållande till andra sektorer i samhället. Dessutom vill Försvarsmakten ha ett antal undantag för försvaret från gällande lag när det gäller t ex import av haloner. För att säkra tillgången på haloner förbereds införandet av en halonbank, till en merkostnad på ca 10 miljoner kronor samt årliga driftkostnader på ca 1 miljon kronor. ''Försvarsmaktens innehav av haloner kommer att öka med 10 ton'', skriver högkvarteret. Man menar också att för utsläpp av oljeblandat vatten från fartyg kan ''dispens krävas i vissa fall''.
I sammanfattningen kan man läsa att det enligt försvarets uppfattning är av avgörande betydelse att regeringen i kommande miljöbalk får möjlighet att i vissa fall medge undantag från miljölagstiftningen för Försvarsmakten enligt redovisad inriktning i prop. 1993/94:111. Utvecklingen inom miljöområdet innebär, för Försvarsmakten likaväl som för alla andra verksamheter i samhället, miljösatsningar med krav på miljöanpassning och begränsningar av miljöfarlig verksamhet. Detta får givetvis konsekvenser för försvaret, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Försvarsmakten har uppskattat kostnaderna för redovisad utveckling till ca 1 300 miljoner kronor för programplanperioden (en införandeperiod om 5--10 år). Alarmerande nog finns inte dessa medel inplanerade i FMP 95. Miljöpartiet de gröna anser att de kostnader som kan bli till följd av miljöåtgärder ska planeras in i Försvarsmaktens budget.
Vissa ljuspunkter finns dock i försvarets miljöarbete. Som exempel kan nämnas den planerade utbildning som ska ske av officerare. Här vill dock Miljöpartiet gå en bra bit längre, se vidare under 3: Miljövärnsregementen. Positivt är också det pågående arbetet med att kartlägga miljöfarliga lämningar samt att riskbedöma dessa. Försvarsmakten nämner tyvärr inte de stora mängder flygbomber med senapsgas som efter andra världskriget dumpades sydost om Gotland och öster om Bornholm. Senapsgas finns också i Skagerrak. Det är inte helt ovanligt att fiskare får sådana bomber i sina nät och eftersom bomberna är så gamla har de ofta rostat sönder och senapsgasen kan komma upp i fri form. Senapsgasen, som är klibbig för att lätt fastna på huden, kan ge blindhet, svårläkta sår och svåra smärtor.
Enligt miljöskyddslagen ska den som utövar miljöfarlig verksamhet vidta skyddsåtgärder för att begränsa störningarna. Ett verktyg för detta ändamål är miljörevisioner. Försvarsmakten har ställt sig positiv till interna miljörevisioner men avvisat ett system med externa revisioner bl a av sekretesskäl. Frågan man måste ställa sig då är: Hur effektiva blir dessa revisioner? Miljöpartiet anser att externa revisioner ska genomföras, med offentlig redovisning som är anpassad till sekretesskrav. Miljöpartiet kräver att militär verksamhet underställs samma lagar och miljökrav som civil verksamhet, utan undantag och utan befrielse från miljöavgifter. Substitutionsprincipen ska följas. Miljökriterie- och miljökonsekvensanalyser ska genomföras vid alla materialinköp och strategiska beslut.
Enligt Försvarsmaktplan 95 (huvuddokumentet kap 9) står det under rubriken ''Miljöverksamhet'' som en punkt av flera inriktningsmål att försvaret ska ''medverka i det internationella miljöarbetet''. Detta välkomnar Miljöpartiet; miljöproblemen är ofta av global natur och miljösituationen t ex kring och i Östersjön är ytterst beklämmande.
1.3 Hot på grund av ekonomisk fattigdom
Majoriteten av världens befolkning lever i ekonomisk fattigdom och många svälter. Fattigdomen och den ojämna resursfördelningen är ett ständigt hot mot världsfreden, både lokalt och globalt. Den rika världens behandling av den fattiga majoriteten kan på sikt utlösa storkrig. För att minska fattigdomen förespråkar Miljöpartiet de gröna bland annat avskrivning av de ekonomiskt fattiga ländernas skulder.
1.4 Sårbarhetshot
Dagens samhälle är utomordentligt sårbart. Ett ekologiskt väl anpassat samhällsbygge blir långt mera robust och fordrar mindre av speciella försvarsåtgärder.
Sårbarhet och ensidiga beroendeförhållanden kan också leda till konflikter och hota vårt demokratiska styrelseskick och vår regionala och nationella självständighet. Det handlar då framför allt om energi- och livsmedelsförsörjningen men också om den ekonomiska internationaliseringen, som medför beroenden av starka maktcentra utan demokratisk förankring.
Särskilt betänkligt i dessa sammanhang är våra kärnkraftverk och deras lokalisering. På denna punkt är vi mycket känsliga för utpressning och terrorism. Det är högst anmärkningsvärt att detta hot inte tas på större allvar. Utredningar hänvisar till avstängning vid krigshot, vilket endast något kan minska effekten av ett fientligt angrepp. Åtgärden mot detta är givetvis en avveckling av kärnkraften i Sverige och arbete för att på sikt få ett internationellt stopp för kärnkraften. Detta tar Miljöpartiet upp i en särskild motion.
Ett annat viktigt område är livsmedelsförsörjningen. Miljöpartiet ser med stor oro på vilka effekter regeringens jordbrukspolitik får för självförsörjningsgraden i vårt land. EU-medlemskapets konsekvenser på detta område är ännu inte fullt ut kända. Viktigt är att vi har lantbruk i hela vårt land och att konsumenterna har nära till producenterna. Detta är viktigt ur självförsörjningssynpunkt, men också med tanke på transporter och konsumenttrygghet.
ÖCB har påtalat många brister i vårt samhälle, vi är ytterst sårbara. ÖCB har bland annat påtalat brister i telesystemet; detta är ett stort problem med tanke på IT-teknikens utbredning, och måste åtgärdas. Elsystemets sårbarhet har länge påtalats, men någon radikal förbättring har oss veterligen inte inträtt. Problemet har snarast ökat beroende på vårt enorma behov av tillgång på el. Vi tänker här speciellt på datoriseringen, men också på elvärme, stordrift och järnvägstransporterna. Här är det viktigt att kommunerna tillförs kompetens och kunskap om småskalig energiförsörjning för att trygga de viktigaste funktionerna i kommunen vid ett längre strömavbrott. Miljöpartiet anser att civilförsvaret skall stärkas och prioritera andra hotbilder än den militära, t ex kriser på grund av miljökatastrofer, men också spela en aktiv roll när det gäller att få ett ekologiskt och småskaligt samhällsbyggande till stånd. Detta gäller inte minst i samarbetet med kommunerna i och med deras utökade ansvar (Lag om civilt försvar).
1.5 Militära vapen
Det har från Försvarsmaktens sida vidtagits en del åtgärder för att minska riskerna för stölder av militära vapen. De åtgärder som Försvarsmakten initierade under hösten 1993 kan få genomslag i statistiken först från år 1994. I de fall där åtgärderna kräver investeringar kommer statistiken inte att påverkas förrän 1995. Statistiken för 1993 visade en nedgång av antalet stulna vapen. Under 1994 har dock regeringen, enligt prop. 1994/95:100 Bilaga 5, fått underhandsuppgifter om att antalet förkomna vapen åter har ökat. Problemet med militära vapen som kommer i orätta händer måste bli föremål för kraftfullare åtgärder från Försvarsmaktens sida.
2 Förebyggande åtgärder
Den lugna situation, när det gäller militära hot, som vi har idag kan dock förändras, varför vi måste ha beredskap för att på olika sätt möta militära angrepp. Om EU utvecklas på sikt till en stormakt som är i konflikt med en annan stormakt kan oro uppstå. Den optimala insatsen vi kan göra är att återupprätta neutralitetspolitiken, minska sårbarheten, öka antalet handelskontakter, minska vår exploatering av fattiga länder och på andra sätt förebygga konflikter i världen. Miljöpartiet de gröna förespråkar en gradvis övergång från militärt försvar till ett effektivt och starkt civilt försvar för att minska det ekonomiska beroendet, värna människor och miljö, minska sårbarheten och öka självtilliten. Sverige bör gå före på nedrustningens väg mot det övergripande målet -- den globala avrustningen.
Den svenska säkerhetspolitiken ska enligt Miljöpartiet de grönas uppfattning bygga på en trovärdig neutralitet och arbete för internationella överenskommelser i frågor som nedrustning, icke-våldsfördrag, kärnvapenavrustning, avtal om biologiska och kemiska stridsmedel och demilitariserade zoner. Bindande överstatliga beslut ska kunna fattas när det gäller nedrustning, grundläggande sociala och mänskliga rättigheter och miniminormer för miljöpolitik.
Sverige ska enligt vår mening söka säkerhetspolitiskt samarbete, i första hand med de nordiska länderna och neutrala stater. Sverige ska också arbeta mer aktivt för fred och säkerhet inom FN och ESK (Europeiska säkerhetskonferensen). Sverige bör ta initiativ till att FN går in aktivt för att utveckla metoder för konfliktlösning utan våld. För att stå fritt och oberoende i förhållande till stormakterna ska Sverige återupprätta och utveckla neutralitetspolitiken. Miljöpartiet de gröna säger därför nej till observatörsskap eller medlemskap i VEU (Västeuropeiska unionen). Efter regeringskonferensen i EU år 1996, vet vi mer om hur den framtida försvarspolitiken inom EU kommer att se ut. Miljöpartiet kräver en folkomröstning om det visar sig att Sverige får nya åtaganden eller skyldigheter inom det försvarspolitiska området efter regeringskonferensen. Vi kräver också öppenhet från regeringens sida när det gäller agerandet i EU på det försvarspolitiska området. Miljöpartiet är positivt till ökat säkerhetspolitiskt samarbete inom exempelvis FN och ESK men också direkt med de nordiska staterna och neutrala länder.
2.1 Nationellt 2.1.1 Kärnvapenfri zon
Miljöpartiet de gröna anser att kärnvapen inte ska få finnas på svenskt territorium. Sverige måste därför avvisa alla flottbesök där man inte lämnar uttryckliga garantier för att kärnvapen inte finns ombord. Sverige ska också arbeta för att skapa en kärnvapenfri zon i Norden, som ett led i strävan att nå en kärnvapenfri värld.
2.1.2 Stoppa vapenexporten
Sverige står på nionde plats bland världens vapenexportörer. Den svenska vapenexporten bidrar till att våld och krig uppfattas som ett naturligt sätt att lösa konflikter. Därför går inte svensk vapenhandel att förena med en aktiv fredspolitik. Svenska Freds har visat att vapenexporten är en ren förlustaffär, genom att de exportvinster vi får äts upp av flyktingmottagning och liknande. Dessutom visar det sig gång på gång, senast i före detta Jugoslavien, att svenska vapen används i fruktansvärda krig. Ett viktigt steg på vägen mot stoppad vapenexport är att minska militärindustrins makt och inflytande över politiken. Den utgör ett ständigt hot mot freden och demokratin. Dess kortsiktiga ekonomiska intressen kan inte tillåtas styra utvecklingen.
Miljöpartiet ser med oro på det nyligen undertecknade avtalet mellan de nordiska länderna som gäller samarbete inom försvarsmaterielområdet. Samarbetet gäller allt från forskning och utveckling till produktion och underhåll av försvarsmateriel. Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 23 november 1994 blickar Nordens försvarsministrar mot den europeiska marknaden för krigsmateriel. Tanken är, enligt DN, att det gemensamma utvecklingsarbetet ska ges en sådan inriktning att vissa produkter även kan finna avsättning i Europa.
Miljöpartiet ser också med oro på vad utvecklingen kommer att leda till inom EU på det här området. Det faktum att Sverige kan tvingas bistå ett krigförande EU-land med vapen är ännu en orsak att ställa om vapenindustrin samt att rusta ned, så att detta blir praktiskt omöjligt. Den svenska vapenexporten måste upphöra. Detta har Miljöpartiet de gröna tidigare motionerat om i motion 1994/95:U1; denna motion står vi till fullo bakom. Som en naturlig följd av Miljöpartiets ställningstagande när det gäller vapenexport, vill vi förbjuda eventuell export av JAS 39 Gripen.
2.1.3 Omrustning
I ett modernt försvarstänkande där en successiv militär nedrustning är en viktig komponent är det nödvändigt att utveckla försvarsmetoder som bygger helt på icke-militära inslag. Vi måste därför ta vara på de erfarenheter som finns av civilmotstånd, handelsblockader och andra sanktionsmöjligheter samt analysera och utveckla idéer på detta område. Civilmotstånd har många gånger visat sig vara en verksam metod. Det finns många exempel att visa på, t ex Baltikum, Filippinerna och Solidaritets kamp i Polen. I vissa fall har det varit det enda möjliga och i andra fall har det varit mindre framgångsrikt (t ex Tjeckoslovakien 1968 och Tibet). Det bör vara avskräckande att ockupera ett land där man vet att man kommer möta ett hårt civilt motstånd. Eventuellt finns det en rädsla hos statsledningar för att förbereda och organisera ett civilt motstånd; det skulle ju kunna användas även vid etableringar av t ex kärnkraftverk och motorvägar. Vi menar dock att den svenska statsledningen bör ha ett sådant civilkurage att man kan inleda en försöksverksamhet med civilmotståndsutbildning.
2.2 Internationellt 2.2.1 Stopp för kärnvapenspridning
Sveriges engagemang för spridning av kärnteknologin, bl a genom det aktiva svenska medlemskapet i IAEA (International Atomic Energy Agency), och den svenska produktionen av vapenplutonium, bidrar till att underlätta kärnvapenspridningen i världen. Miljöpartiet anser att Sverige i stället ska verka för att kärnteknologin inte sprids och att plutoniumproduktionen stoppas. Som ett led i detta ska kärnkraften avvecklas. Detta återkommer Miljöpartiet de gröna till i andra motioner. I Euratom (Europeiska atomenergigemenskapen), som Sverige automatiskt är medlem i genom EU, ska Sverige driva en konsekvent linje i enlighet med vad som ovan anförts.
2.2.2 Bistånd
Få saker skulle gynna Sveriges säkerhet så mycket som en stabil demokratisk och ekonomisk utveckling i t ex Ryssland och Baltikum. Detta hänger till stor del samman med en annan viktig del av säkerhetspolitiken, som enligt Miljöpartiet de gröna är ett aktivt miljöbistånd för att åtgärda miljöhot och förebygga konflikter beroende på ekologiska katastrofer. Sveriges ansvar på detta område ligger i första hand inom vårt närområde. Betydande insatser för att minska utsläppen från Ryssland och de baltiska staterna får därmed hög prioritet.
Sedan det kalla krigets slut har 0,27 miljarder använts till bilateralt stöd till utvecklingen i Ryssland. Samtidigt, 1990-- 1994, har 176 miljarder använts till den svenska försvarsmakten. Enligt vår mening bör biståndet till östländerna öka och inte minska, som faktiskt sker nu. Sverige ska dessutom bedriva en generös handelspolitik med dessa länder. Detta är en kärnpunkt. Vi måste lägga om den svenska säkerhetspolitikens ekonomiska prioriteringar.
3 Miljövärnsregementen
Det ligger ett demokratiskt värde i att medborgarna -- kvinnor och män- på något sätt deltar i värnet av de människor som behöver hjälp och den miljö som hotas. Det finns dock inte något demokratiskt i den militära tvångsrekrytering som kallas värnplikt. Det är heller inte demokratiskt att döma totalvägrare till fängelse. Miljöpartiet de gröna accepterar inte att Sverige har samvetsfångar!
Militärtjänsten ska enligt Miljöpartiets uppfattning ombildas till en värntjänst som är öppen för både kvinnor och män. I takt med att det militära försvaret minskar kommer värntjänsten att i allt högre grad inriktas på civila insatser. Lämpliga uppgifter är t ex att medverka i internationella räddnings- och katastrofinsatser och att bevaka miljösituationen i havet, luften och på land. Miljöpartiet anser att militären och det civila samhället måste samutnyttja material, till exempel helikoptrar till räddningstjänst eller sjuktransporter, på ett effektivare sätt.
Regeringen skall ge Försvarsmakten uppgiften att ställa om två regementen till miljövärnsregementen; detta ska vara genomfört senast 1998. Våra välorganiserade regementen med en stor kår av militära lärare, liksom stora delar av vår militära materiel, utgör en resurs att sätta in mot miljöförstöringen. Uppgifter saknas ingalunda. Den kunskap som finns inom militären när det gäller att leda grupper i arbete eller organisationsförmåga ska Sverige ta vara på på ett mer samhällsekonomiskt lönande och fredsbevarande sätt än vad som hittills har skett.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibilitet gentemot en vidgad hotbild,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Försvarsmakten skall underställas alla miljölagar, utan undantag eller befrielse från miljöavgifter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att två regementen skall vara omställda till miljövärnsregementen senast år 1998,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att delserie tre av JAS-projektet inte skall medfinansieras av staten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot export av JAS 39 Gripen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen om vapenfri tjänst och värnpliktslagen att totalvägrare inte döms till fängelsestraff,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en försöksverksamhet med civilmotståndsutbildning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att kärnt eknologin inte sprids och att plutoniumproduktionen stoppas,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kärnvapen inte skall få finnas på svenskt territorium,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grunderna för den svenska säkerhetspolitiken,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kraftfulla åtgärder mot problemet med militära vapen som kommer i orätta händer,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljökonsekvensanalyser skall genomföras vid alla materielinköp, ersättning av material och strategiska beslut inom Försvarsmakten,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkomröstning efter regeringskonferensen 1996,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall göras mindre sårbart genom ett ekologiskt samhällsbyggande,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samutnyttjande av militärens materiel i det civila samhället.
Stockholm den 17 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Annika Nordgren (mp) Thomas Julin (mp) Peter Eriksson (mp)
1 Yrkandena 8--10 hänvisade till UU