I dag gäller att en person som före år 1984 fick tillstånd till ett kraftverksföretag har rätt till ersättning för vissa kostnader som uppkommer för honom om villkoren för företaget ändras. Det gäller exempelvis om företagaren åläggs nya förpliktelser i form av fiskevårdande åtgärder. Detta ligger helt i linje med synsättet att en person som har fått tillstånd till ett kraftverksföretag måste för sin ekonomiska och tekniska planering kunna utgå från att tillståndet kommer att fortsätta att gälla i enlighet med de villkor som ursprungligen fastställdes av domstol. Vattenlagen bygger också på principen att en dom om tillstånd till ett vattenföretag gäller för all framtid (15 kap. 1 § vattenlagen).
I propositionen föreslås att en innehavare av ett tillstånd som meddelats före år 1984 i fortsättningen inte skall ha rätt till ersättning för åtgärder av nu nämnt slag som han åläggs att utföra till följd av en senare omprövning av tillståndet. Regeringen motiverar lagändringen med att hänsyn måste tas till miljön och att staten inte har råd att hålla de drabbade kraftverksägarna skadeslösa.
Moderata Samlingspartiet driver en aktiv och ansvarskännande miljöpolitik. Om det t.ex. behövs biotopförbättrande åtgärder i de utbyggda älvarna skall självfallet sådana åtgärder komma till stånd. Men vi anser att de förbättringar som behöver vidtas aldrig får ske till priset av att grundläggande rättsstatliga principer sätts åsido. Den enskilde kraftverksägaren, som genom lagakraftvunnen dom fått sina förpliktelser gentemot det allmänna bestämda och preciserade, måste kunna lita på att domen gäller för överskådlig framtid. Han skall inte behöva riskera att förutsättningarna för hans företagande senare rubbas genom att tillståndet på ett för honom ekonomiskt betungande sätt omprövas med stöd av senare tillkommen lagstiftning.
Vi bestrider inte att de miljöfrämjande åtgärder som regeringen vill uppnå genom lagförslget i propositionen kan vara angelägna. Men av skäl som ovan angivits kan vi inte gå med på att kostnaderna för dessa åtgärder skall drabba enskilda på ett orättfärdigt sätt. Enligt vår mening bör riksdagen därför avslå propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1994/95:135 i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 9 februari 1995 Knut Billing (m) Sten Andersson (m) Stig Grauers (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Ulla Löfgren (m) Jan-Olof Franzén (m) Mikael Odenberg (m) Lennart Hedquist (m) Kent Olsson (m)