Ännu snart nio år efter Tjernobylkatastrofen kastar denna olycka en mörk skugga över delar av vårt land. Främst i Gävleborgs och Västernorrlands län kan man ännu inte märka någon påtaglig nedgång av de mycket höga halter cesium 137 som konstaterats i vilt, fisk, svamp etc. Något annat är heller inte att vänta eftersom halveringstiden för cesium är 30 år. Människor med intresse för att ta tillvara det som naturen ger inom dessa områden känner fortfarande en stark oro och ett behov av att kontinuerligt mäta halterna av cesium i samband med älgjakt, fiske eller svampplockning.
Det gränsvärde som avgör om t ex viltkött tas tillvara är 1.500 Bq/kg. I synnerhet i kustområden är det mycket vanligt att detta gränsvärde överskrids, varför cesiummätning sker av alla skjutna älgar. I vissa utsatta områden överskrids gränsvärdena av varannan, var tredje eller var fjärde älg. När det gäller rådjur varierar cesiumvärdena inte bara beroende på var jakten sker utan också beroende på tidpunkten under året för jakten.
De kommuner som berörs av cesiumproblemen har i varierande grad ställt upp och bekostat kontinuerliga cesiummätningar när ingen annan varit beredd att ta på sig kostnaderna. Detta är dock en kostnad som inte rimligen borde belasta de kommuner som drabbats hårt nog ändå av Tjernobylolyckan.
Det har tidigare föreslagits att kärnkraftsindustrin borde bekosta nödvändig provtagning eftersom behovet av cesiummätningar orsakats av en kärnkrafts-olycka. Kärnkraftsindustrin har dock varit ovillig att ta på sig denna kostnad.
Frågan om vem som skall ta på sig kostnaden för fortsatta cesiummätningar kan nu inte längre bara skjutas över på berörda kommuner. Det är ett nationellt ansvar att frågan får en gemensam lösning för alla berörda områden.
Det är också ett nationellt intresse att den samlade statistik som nu finns tillgänglig i de olika kommunerna sammanställs och studeras systematiskt. Inte minst bilden av hur cesiumhalterna förändrats i berörda områden vid olika årstider och tid efter olyckan borde vara värdefull att få samlad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en samlad nationell lösning när det gäller cesiummätningar.
Stockholm den 25 januari 1995 Sven Bergström (c)