För ca nio år sedan inträffade Tjernobylolyckan som då drog till sig ett omfattande politiskt och massmedialt intresse.
Den nedsmutsning av vissa områden med cesium som det radioaktiva regnet medförde har inte minst för jägarna inneburit stora påfrestningar. Viltköttet inom de hårdast förorenade områdena håller fortfarande värden som ofta avsevärt överstiger Livsmedelsverkets gränsvärde 1.500 Bq/kg.
Inledningsvis var det en självklarhet att cesiumanalyser av kött och fisk var kostnadsfria för kommuninnevånare i de drabbade kommunerna. Politiska uttalanden gjordes också omedelbart efter olyckan med innebörd att ingen människa skulle drabbas ekonomiskt genom det inträffade. Man hyste naturligtvis också den förhoppningen att cesiumvärdena efter några få år skulle sjunka så mycket att cesiumbelastningen inte längre kunde betraktas som ett problem.
Dessvärre har emellertid denna förhoppning inte infriats. Inom vissa områden har cesiumbelastningen inte minskat alls. Värst drabbad är Gävle kommun där 60 procent av analyserat rådjurs- och älgkött visar värden som överstiger 1.500 Bq/kg.
I tämligen många kommuner inom nedfallsområdet är fortfarande analyserna av kött kostnadsfria. Inom andra kommuner tar man emellertid ut avgifter för provtagningen. Avgiften per prov varierar från kommun till kommun. Det är högst otillfredsställande att människor blir olika behandlade beroende på bostadsort. Samtidigt ökar oron över eventuella konsekvenser av de radioaktiva födoämnena.
Under 1994 avhölls i Sandviken ett tvådagarssymposium angående cesium i viltkött. Merparten av de politiska partierna var representerade vid symposiet. Vad gällde frågan om att avgifterna för analyser av viltkött skulle vara en statlig angelägenhet rådde full enighet. Senare under 1994 gjordes en uppvaktning hos dåvarande jordbruksministern Karl Erik Olsson som därvid lovade att utreda och överväga frågan. Intill nu har emellertid ingenting hänt i ärendet.
Ekonomiskt sett är det egentligen en tämligen liten fråga. Analyskostnaden per prov är, beroende på sättet för redovisning m.m., 70--150 kr. Då älg och rådjur ger det obetingat största tillskottet till hushållen bör de fria testerna inskränkas till dessa djurarter. Vidare bör staten täcka kostnaderna för testen endast inom kommuner där mer än 25 procent av under 1994 analyserade prover visat värden över 1.500 Bq/kg.
Totalt torde detta innebära att antalet cesiumprover på viltkött som staten skall bekosta inte kommer att överstiga 5 000 prover per år. Kostnaden härför, ca en halv miljon kronor, innebär synnerligen väl använda pengar för att minska människornas oro och för att på nytt hos dem få en viss tilltro till tidigare löften och utfästelser.
De ekonomiska problemen måste lösas eftersom cesiumfrågan kommer att bestå under överskådlig tid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsansvaret för cesiumanalyser.
Stockholm den 23 januari 1995 Sigrid Bolkéus (s)