Göta Kanal är en av vårt lands förnämsta kultur- och miljötillgångar. Internationellt sett är kanalen sannolikt vår mest kända turistattraktion.
Kanalens hela stäckning är ca 19 mil. Därav utgör den grävda delen ca 10 mil. Kanalområdet som består av en enda fastighet,Kanaljorden 1:1, är klassad som riksintresse.
Många utländska turister men också många svenskar förknippar oftast Göta Kanal med passagerartrafiken och de vita kanalbåtarna. Det är naturligt eftersom det är så kanalen för det mesta beskrivs i böcker och turistbroschyrer. Men detta ger långt ifrån hela bilden.
Passagerartrafikens omfattning är ca 100 000 turister per säsong och har det senaste året ökat med ca 20 %. Dessutom trafikeras årligen kanalen av ca 4 000 fritidsbåtar. Ändå är detta bara högst 20 % av alla som utnyttjar de möjligheter till rekreation och friluftsliv som kanalen erbjuder.
Mellan 1,5 och 2 miljoner människor turistar, motionerar, promenerar, cyklar etc varje år utmed kanalen. Den som under högsommartid rört sig utmed kanalen vet t ex att det inte är någon överdrift att påstå att den också är Sveriges längsta insjöbad. Dessutom är det på många sträckor ett bra fiskevatten. Årligen ordnas fisketävlingar på ett flertal platser.
Det kan därför med fog hävdas att Göta Kanal inte bara är en av våra mest kända turistanläggningar utan också en av de mest frekventerade.
Att Göta Kanal har ett mycket stort kulturvärde är ostridigt. Betydelsen för turismen är mer än väldokumenterat. Däremot har naturmiljövärdet och värdet för det rörliga friluftslivet hittills varit underskattat.
Kanalområdet har på många håll en alldeles unik natur som formats och utvecklats av de speciella förutsättningar och med den variation som bara en kanal kan ge. Ibland med en vildvuxenhet och en lummighet som nästan ger en vision av en nordisk variant på regnskog. Ibland med närmast prydliga rader av grovvuxna alléträdstammar. På somliga sträckor finns det utbyggda cykel- och promenadvägar, på andra kan man fortfarande skönja resterna av den gamla dragvägen.
Här och var finns små kullar eller höjder som skapats av överskottsmassorna från utgrävningen och på några ställen kan man fortfarande tydligt se resterna av de kalkstensbrott som öppnades för att ge material till kanalbygget.
Göta Kanal är kort och gott både i kulturell och ekologisk mening en unik tillgång som måste bevaras för framtida generationer.
Det är i det avseendet tveksamt om en klassning som riksintresse utgör tillräckliga garantier, i vart fall vad gäller bevarandet av den unika naturmiljön.
Den ständigt ökade frekvensen av turism och rörligt friluftsliv utmed kanalen är mycket positiv. Men den innebär också en ökad risk för förslitning och därmed förändring av den speciella miljön.
I det förslag till miljöbalk som framlades av den förra regringen men som den nya regeringen återkallade föreslogs att landskap som utgör värdefulla kulturmiljöer skall kunna skyddas som kulturreservat och kulturvårdsområden.
Som skäl anfördes att ''det är viktigt med regler om att bevara kulturmiljöer som en del av landskapsbilden i den nya mijöbalken. Det bör klart markeras att kulturmiljöaspekter, ensamma eller tillsammans med naturvårdsaspekter är ett skäl att meddela skyddsföreskrifter. En särskild bestämmelse bör därför finnas med denna innebörd.''
Att göra Göta Kanal med strandzon till kulturvårdsområde skulle således väl ha passat in i det som inledningsvis i motionen beskrivits.
Det skulle på ett bra sätt kunna förena det rörliga friluftslivet och den ökade turismen med intresset att bevara den unika miljön i Göta Kanalområdet.
Genom att förslaget till miljöbalk återkallats saknas dock än så länge denna möjlighet. Ett alternativ kan därför istället vara att göra kanalen med strandzon till ekopark enligt samma principer som tillämpats för nationalstadsparken i Stockholm.
Vad detta skulle innebära och hur det skulle komma att fungera bör dock först utredas. I händelse av att regeringen återkommer med förslaget att kulturvårdsområden skall kunna inrättas, bör utredningen omfatta även detta alternativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om konsekvenserna av att göra Göta kanal med strandområde till ekopark alternativt kulturvårdsområde.
Stockholm den 25 januari 1995 Roland Larsson (c)