Under en lång följd av år har vi haft problem med inomhusmiljöer. Det har handlat om brister i ventilation, mögel, andra fuktskador, asbest etc. Men det har också handlat om brister beträffande planlösning, byggkonstruktion, material m.m. Brister som inneburit dåliga arbetsmiljöer för dem som varit tvungna att vistas och arbeta i dessa lokaler.
Att de ovan beskrivna bristerna kunnat återupprepas decennier efter decennier måste tillskrivas brister i utbildning och dålig samverkan mellan de olika aktörerna i byggprocessen. Vunna erfarenheter på det här området måste tas tillvara bättre.
Ny lagstiftning har under senare år på ett tydligare sätt lagt fast ansvaret på byggherren för samverkan mellan aktörerna och för att förhindra att olyckor och skador inträffar under förberedelser och uppförande av en byggnad. Men det räcker inte. Dåliga insikter i arbetsmiljö på ett tidigt stadium i byggprocessen har vid många tillfällen påverkat arbetsmiljön för arbetstagarna under lång tid efter inflyttningen. Det kan ha berott på avsaknaden av tämligen elementära kunskaper i arbetsmiljö. Detta måste åtgärdas.
Mer och bättre utbildning i arbetsmiljö för arkitekter och projektörer är önskvärt. Ansvaret för dem som projekterar måste också förtydligas liksom skyldigheten att samverka i byggprocessen.
Yrkesinspektionens förhandsgranskning är ett stöd för utveckling av god arbetsmiljö. Genom att bättre ta tillvara de synpunkter som yrkesinspektionen ger kan man förhindra att omöjliga arbetsförhållanden ''byggs fast'' vid ny- eller ombyggnad. Det därför viktigt att denna förhandsgranskning slutförs innan bygglov lämnas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre utbildning och samverkan i byggprocessen.
Stockholm den 24 januari 1995 Hans Karlsson (s)