En omfattande revidering av bygglagstiftningen har genomförts under föregående mandatperiod. Vänsterpartiet godtar revideringen, med främst ett ökat ansvar för byggherren, i stora drag.
I tre väsentliga avseenden menar vi dock att lagstiftningen måste justeras innan den träder i kraft den 1 juli 1995. Det gäller hyresgästinflytandet vid ombyggnad som försvunnit helt i det nya systemet, det gäller byggnadsnämndens roll vid prövning och kontroll som blivit alltför svag och det gäller kraven på ekologi och resurshushållning som inte kommit med bland de nio kraven på väsentliga egenskaper i BVL.
Dessutom fyller uppdelningen i två lagar, PBL och BVL, inte längre något behov efter regimskiftet.
1. Möjligheterna för hyresgästerna att i organiserad form styra en ombyggnad av bostadshuset så att den blir vettig och varsam var relativt goda tidigare genom kombinationen av bygglovsvillkor, bostadssaneringslag och hyresförhandlingslag. Allt detta förstördes av den borgerliga regeringen. Grunden för hyresgästinflytande kan dock återuppväckas genom ett tillägg till PBL 9 kap. 4 § med innebörden, att till bygganmälan skall fogas ett intyg från berörda hyresgäster eller organisation av hyresgäster med förhandlingsordning att förslaget tillgodoser kravet på varsamhet i PBL 3 kap. 3 § vid ändring av byggnad som innehåller minst en hyreslägenhet (bostad).
2. Det nya kontrollsystemet vid byggande är mer ideologiskt än praktiskt betingat i sin iver att privatisera den tidigare samhälleliga kontrollen. Det innebär att även när det är smidigast och lämpligast att Byggnadsnämnden prövar och godkänner, reses det hinder för detta. Vi föreslår att PBL 9 kap. ses över i syfte att möjliggöra för byggnadsnämnden att vara kontrollansvarig vid byggnation.
3. När det gäller de väsentliga (tekniska) kraven vid uppförande eller ändring av byggnadsverk saknas fortfarande ett tydligt uttryck för den allmänt omfattade uppfattningen att det är viktigt vid allt byggande att tillämpa ekologiska principer, kretsloppstänkande och resurshushållning. BVL 2 § innehåller krav på energihushållning (p.
6) samt hushållning med vatten och avfall (p.
9). Vi föreslår att punkt 9 kompletteras så att den omfattar krav på resurshushållning och kretsloppstillämpning i sin helhet.
4. I den borgerliga regeringen uppstod problem mellan miljödepartementet och näringsdepartementet i samband med uppdelningen av det gamla bostadsdepartementet. Miljödepartementet fick ansvaret för PBL och näringsdepartementet blev utan eget bygglagsansvar. Därför delades PBL i PBL och BVL. Det finns ingen anledning att behålla denna delning, och vi föreslår att regeringen får i uppdrag att återskapa en samlad plan- och bygglag i samband med att en innehållsmässig översyn genomförs efter det första årets tillämpningserfarenheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring av plan- och bygglagen att hyresgästernas inflytande stärks i samband med ombyggnad enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av plan- och bygglagen vad gäller byggnadsnämndens inflytande vid byggande enligt vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar om sådan ändring av byggnadsverkslagen (BVL) att 2 § punkt 9 kompletteras med krav på resurshushållning och kretsloppstillämpning i sin helhet enligt vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär en samlad plan- och bygglag enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1995 Owe Hellberg (v) Jan Jennehag (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v) Lennart Beijer (v)