Sammanfattning
Många människor är idag oroliga över bristerna i boendemiljön. Var fjärde svensk har idag någon form av allergi eller annan överkänslighet. Bland barnen är ca en tredjedel drabbade av allergier. Det är viktigt att bostäder och andra byggnader har inomhusklimat och luftkvalitet som är anpassade efter oss människor. Det är lika viktigt att byggnaderna består av material, som kan återanvändas och återvinnas och att miljövänliga, energisnåla alternativ används för uppvärmning, belysning, vatten- och avloppssystem. Miljöbelastningen totalt måste minimeras.
Intresset för ekobyggande har ökat starkt under senare tid. Att bygga ekologiskt är inte att gå tillbaka i tiden utan att ta tillvara gammal kunskap tillsammans med de kunskaper och erfarenheter vi har idag. Det finns nu erfarenheter, kunnande och utprövad teknik för ekologiskt byggande och boende, men det saknas ett samlat grepp över hela området och en mer entydig definition av begreppet. Vad som är ekologiskt byggande är fortfarande oklart.
Bebyggelseutveckling
Det ursprungliga svenska bosättningsmönstret formades av den knappa tillgången på resurser för framställning av föda. Senare ändrades mönstret av industrialiseringen och tillgången på råvaror för industrin. Numera talar man om ett kunskapssamhälle. Genom att utnyttja informationsteknik får fler möjlighet att arbeta i hemmet. Vid sidan om denna utveckling har antalet jordbruk minskat betydligt och bebyggelsestrukturen ändrats med förtätningar och förortssamhällen med långa pendelavstånd.
Att definiera en ''ekoby''
1990 tog Boverket initiativ till ett första försök att precisera begreppet ''ekologiskt byggande'' och landade, med av hjälp en namnkunnig expertgrupp, vid att definiera en ''ekoby'', så långt det då gick. Att planera byggandet som en förortsbetonad ekoby var vid den här tiden på stark frammarsch och Boverkets lilla skrift om Ekobyar, 1991, med ett antal uppräknade förutsättningar, egenskaper och krav underlättade för många att komma igång. Trots att skriften inte hade så stora anspråk blev den något av en startpunkt. Redan vid den här tiden fanns exempel på ekobyar, som utvecklat ett boendeförsök i gemenskap och med naturen, kooperativt, med mål som medveten resurshushållning, ekologiskt genomtänkt drift, självförvaltning och självtillit. Det fanns också enskilda försök och mer uppmärksammande experiment med flerbostadshus inne i städerna. Intresset har hela tiden ökat och med det efterfrågan på kunskap. Självbyggarna är många och även idéerna om hur man når det bästa ekologiska och energisnåla resultatet. Det har hållits otaliga cirkelmöten och solvärmeanläggningar har byggts runt om i landet.
Nya kunskaper och nya material
Nu, efter några år, med många igångsatta ekoprojekt, är det dags att utvärdera, omformulera och på nytt definiera inte bara ekobyn utan allt som har med ekologiskt byggande att göra. Det gäller från första tanken på att bygga; hela byggets livscykel -- med avvägningar för de stora och de små kretsloppen och så lite miljöbelastning som möjligt. Det gäller råvaran, byggnadsmaterialet, som inte får medföra risker för vår hälsa eller vår miljö vare sig vid framställning, transporter, användning eller rivning. Byggnadsmetoderna ändras med de nygamla ''rena'' byggnadsmaterialen. Vårt sätt att nyttja bostaden och andra byggnader förändras också med en ny livsstil, som följer parallellt med nya insikter om människans begränsade resursramar i ett uthålligt samhälle. Kretsloppstänkandet är ett allmänt och positivt begrepp som de flesta ställer upp på, även om inte alla förstår vilka inskränkningar det egentligen betyder för vårt ''välfärdslevande''. Idag finns utvecklade bra system för uppvärmning, som minimalt tär på de ändliga resurserna, det finns nya ekologiskt riktiga lösningar för toa-avlopp, vi har ett flertal källsorteringsanordningar och komposteringsanläggningar på marknaden och kommunerna är i full gång med att hitta olika lösningar på avfallsproblemen. Den selektiva rivningen av hus, som Miljöpartiet berör i annan motion, är också en nödvändig pusselbit för att bättre komma i balans med våra egentliga ekologiska förutsättningar. Våra hus har en livscykel. Vårt ansvar skall gälla hela byggnadens cykel.
Från ekoby till allmänt ekobyggande
Ekobyrörelsen lever och har utvecklats snabbt sedan Boverkets expertgrupp diskuterade begreppen 1990. Idag har vi en folkrörelse inte bara vad gäller ekobyboendet utan också i hög grad ett miljöinriktat egnahemsbyggande. Sedan flera år pågår i våra städer olika ekologiskt och energisparinriktade ny- och ombyggnationer av hyres- och bostadsrätter, där man redan vid planeringen låter de boende påverka husens utformning, vad de skall innehålla och olika gemensamhetsanordningar. Det blir allt vanligare med solvärmeanläggningar, källsortering och kompostering, jordkällare och växthus, men man har också en helt ny syn på material, färger, ljusinsläpp, ventilation (bl.a. självdragsteknik), isoleringsmaterial och byggmetoder. Det är en positiv och nödvändig utveckling, som bör uppmuntras och få stöd på olika sätt.
Nätverk av kunskapsutbyte
Kunskaperna och erfarenheter utbyts i nätverksliknande kontaktsystem. Det ena bygget är inte likt det andra och det utvecklas en mängd varianter. Marknaden erbjuder nu också en rad olika mer eller mindre bra produktvarianter av ''ekologiska lösningar''. Det finns många olika skrifter och publikationer, som behandlar ekologiskt byggande (en bra sådan är Ekobygg, produktguide för sunda och miljövänliga hus). Men ett samlat grepp över idéer och erfarenheter finns inte, lika lite en mer tydlig definition av begreppet ''ekologiskt byggande''.
Att gå vidare
För dörren står fortsatta omfattande program för allergisaneringar av felkonstruerade hus. Ny- och ombyggnationer måste snarast få mer fasta, ekologiska kriterier, för att vi skall kunna leva upp till målen om ett kretsloppssamhälle. För att gå vidare krävs också en samordning av nationella, regionala och kommunala insatser. Boverket är den myndighet som bör ha ett samordnande ansvar för detta arbete och få i uppdrag att definiera ett ekologiskt byggnadsbegrepp. I anslutning till detta är det aktuellt att se över möjligheter att införa miljöklassning av hus. Detta tas upp i en separat motion. I ytterligare en annan motion tar vi upp en mycket viktig fråga i det här sammanhanget. Vi anser att utbildning och forskning i ekologiskt byggande mer påtagligt snarast bör etableras i arkitektutbildningen.
Ett ekologiskt byggnadsbegrepp
Det är uppenbart att det behövs ett ekologiskt byggnadsbegrepp som reglerar det fortsatta ny- och ombyggandet. Ekobyrörelsen har visat vägen. Nu gäller det att övrig byggnadsverksamhet följer efter. Vi måste sluta kretsloppen. Genom att tillämpa ekologiskt byggande kan naturens kretslopp mellan boende och närskalig produktion efter hand återskapas. Att göra ett ''sjukt'' hus ''friskt'' med hjälp av mekanisk ventilation har inte direkt med ekologiskt byggande att göra utan snarare med att ''plåstra om'' problemen med hjälp av dyra och energislukande åtgärder. Även om en sådan åtgärd ibland kan vara en sista utväg är det fel väg. Hus skall inte vara täta som plastpåsar. De skall andas, ha vackra ögon och i huvudsak kunna ventileras genom självdrag. Ett krav i det ekologiska byggnadsbegreppet bör också vara att varje enskilt nybygge eller ombyggnad alltid ska bli bättre ur energi- och resurshushållningssynpunkt än motsvarande bebyggelse vid varje tidpunkt.
Att följa upp och utvärdera
Riksdagen bör noga följa den utveckling som skett inom ekologiskt byggande och vidta åtgärder för att stora delar av nybyggnadsbehovet i framtiden kan täckas av så kallade ekobyar. Framtiden kommer säkert att ge anledningar till både utvärderingar och kanske omvärderingar också vad gäller dagens ekologiska byggande, men de goda erfarenheterna hittills är tillräckliga för en rejäl synvända. Vi föreslår att ett tydligt ekologiskt byggnadsbegrepp, som täcker byggnadens hela livscykel, snarast fastställs i enlighet med naturresurslagens portalparagraf.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Boverket bör få i uppdrag att snarast utveckla ett tydligt ekologiskt byggnadsbegrepp.
Stockholm den 23 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Per Lager (mp) Barbro Johansson (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp)