Av de miljömål som Sverige genom internationella överenskommelser åtagit sig att försöka uppnå, har målet om minskade koldioxidutsläpp visat sig vara svårast att klara. Koldioxidutsläppen, som främst härrör från förbränning av fossila bränslen, t.ex. bensin och diesel, kan inte renas bort genom katalytisk avgasrening eller på annat sätt. För att koldioxidutsläppen skall minska, krävs en minskad användning av de fossila bränslena.
I diskussionerna om hur koldioxidmålet skall uppnås, har den senaste tiden allt fler instanser (Boverket, Naturvårdsverket,Trafik- och klimatkommittén...) nämnt medveten styrning av bebyggelseutveckling och infrastruktur som en viktig metod att minska den totala vägtrafiken. Vad det handlar om är att skapa en stadsstruktur där det är enkelt, trevligt och bekvämt att uträtta de flesta av sina ärenden, till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Därigenom uppnår man dels en viss ''automatisk'' minskning av biltrafiken, utan att någon upplever det som en uppoffring, dels goda möjligheter att vid bensinprishöjningar i framtiden styra över ytterligare trafik från bil till andra färdmedel.
För stadsstrukturen spelar handelns lokalisering en avgörande roll. Till butiker i bostadsområden och stadskärnor finns det goda möjligheter att ta sig utan bil, det är dessutom en trivsam miljö att röra sig i till fots eller med cykel. Det motsatta gäller för butiker i externa stormarknader eller i industriområden. Dit går på sin höjd någon enstaka busslinje, vilket innebär att de flesta först måste ta omvägen via ett bussbyte i stadskärnan. Dessutom är gångavstånden långa, och det är en miljö som känns otrygg och otrivsam att röra sig i till fots eller med cykel. Flera undersökningar visar också att biltrafiken på grund av inköpsresor ökar kraftigt vid etableringen av externa köpcentra. Det finns dock vissa typer av handel som passar i externa lägen eller i industriområden, t.ex. handel med bilar, byggvaror, vitvaror och liknande varor, som man ändå inte kan ta hem på bussen eller cykeln, utan som i stället ofta kräver frakt med större lastfordon.
1992 avskaffade riksdagen kommunernas möjlighet att i detaljplan reglera var handel med livsmedel, icke livsmedel, skrymmande respektive icke skrymmande varor får bedrivas. Trafik- och klimatkommittén konstaterar i sitt delbetänkande ''Trafiken och koldioxiden'' (SOU 1994:91) att denna lagändring kan leda till oönskade effekter på miljön.
Det är också känt att en bebyggelsestruktur som innebär att en allt större del av dagligvaruhandeln lokaliseras till externa stormarknader och industriområden, leder till ökade kostnader för kommunal hemtjänst och risk för isolering och påskyndat psykiskt åldrande hos ensamboende pensionärer, som då närservicen försämras inte längre själva kan uträtta sina inköp.
Vad som är mindre känt är att den lagändring som gjordes även innebär nackdelar för handeln. Dagens regler innebär att en plats som som anses lämplig för en typ av handel automatiskt skall anses lämplig också för alla andra slag av handel. Kommunen kan alltså varken neka en modeaffär att etablera sig på en handelstomt avsedd för bygg- och vitvaror i ett industriområde eller en bilhandel att etablera sig på en handelstomt avsedd för livsmedelsförsäljning mitt inne i ett bostadsområde. Detta har resulterat i att kommunerna nu måste vara mycket försiktiga med att i detaljplaner över huvud taget lägga ut handelstomter. Endast sådana lägen som är lämpliga för all slags handel kan i detaljplan åsättas beteckningen ''handel''. Eftersom olika slag av handel har så vitt skild omgivningspåverkan, säger det sig självt att det finns ganska få sådana lägen. Lagändringen leder således till sämre etableringsmöjligheter för handel. Det gäller särskilt handel med skrymmande varor, som skulle passa att ha i industriområden, men som kommunerna nu inte vågar släppa fram där, eftersom det skulle kunna leda till utflyttning även av annan handel. Lagändringen innebär också sämre förutsättningar att våga blanda bostäder och närservice och därigenom skapa rikare bostadsmiljöer, vilket vore önskvärt. Vid konferenser i Svenska Kommunförbundets regi har det också framkommit att missnöjet med 1992 års lagändring är stort hos kommunföreträdare oavsett politisk färg.
Lagändringen 1992, som tillkom på initiativ av Ny demokrati, motiverades med konkurrensskäl. Det ansågs alltför svårt för ''frifräsare'' utanför de rikstäckande kedjorna att etablera sig, eftersom kommunerna ofta hade tidiga kontakter med kedjorna och upplät alla bra handelstomter till dem. Om detta är problemet, är det det man bör angripa -- dvs skärpa bestämmelserna kring övervakningen av att upplåtelsen av mark för viss verksamhet sker på ett sätt som ger alla intressenter i branschen samma chans att konkurrera på lika villkor. Prövningen av vad som är en lämplig lokalisering av olika verksamheter, bör däremot utgå från respektive verksamhets omgivningspåverkan och möjligheterna att skapa en stadsstruktur som ryms inom ramarna för en långsiktigt hållbar utveckling. Möjligheterna att i detaljplan skilja mellan olika slag av handel bör därför återinföras.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att i PBL skapa möjligheter att i detaljplan skilja mellan olika slag av handel.
Stockholm den 20 januari 1995 Sonia Karlsson (s)