Oförsvarligt slöseri
Materialslöseriet är ett stort problem i vårt samhälle. Framför allt inom byggnadsindustrin förekommer ett oförsvarligt slöseri. I genomsnitt produceras 1.750.000 ton avfall per år från byggverksamhet i Sverige. Avfallet innehåller upp till 30.000 ton bly, 400 ton freon, 10 ton kadmium och 400 kg kvicksilver, bland mycket annat oönskat.
Obligatoriska rivningsplaner
För att få bukt med detta och därmed bättre hushålla med värdefulla resurser, måste vi dels lagstifta om rivningsplaner och ansvarighet i samband med rivningslov, dels se till att en utvecklad sortering, genom ekonomiska styrmedel, blir lönsam. I Danmark finns ett sådant här framgångsrikt resursbevarande system för återbruk och återvinning, som det finns anledning att dra erfarenheter och slutsatser utav. Även i Holland och Tyskland har tydliga målsättningar tagits fram.
Selektiv rivning
Selektiv rivning innebär att man redan i projekteringsstadiet, då ritningar och husets verksamheter kartläggs, bestämmer hur materialen skall tas om hand. Virke av god kvalitet skall försiktigt monteras ned, medan dåligt och angripet virke, som inte kan återanvändas, går till förbränning. Miljö- och hälsofarliga material identifieras och utskiljs.
Återanvändning/återvinning
När rivningsplanen är gjord påbörjas nedmonteringen eller rivningen beroende på typ av byggnad. Kostnaden för selektiv rivning är upp till 20--30 procent högre än en konventionell, men detta balanseras ekonomiskt av mindre kostnader för osorterat byggavfall och intäkter genom försäljning av materialet. Höga deponiavgifter påskyndar en utveckling åt rätt håll. Här finns utrymme för både återbruks- och återvinningsanläggningar, som tar hand om material som kan användas igen eller återvinnas. Nya arbetstillfällen blir också följden.
Fel byggnadsmaterial
Äldre byggnader är lätta att riva och återbruka/återvinna. Senare tiders byggmetoder och material är betydligt svårare att hantera. Skivmaterial, armerad betong, fogprodukter och olika produkter av plast har ersatt traditionella material som trä, sten och tegel. De nya kompositmaterialen är nästan omöjliga att reparera, demontera och återanvända.
Nygammal kunskap och stärkt producentansvar
Dagens hus är morgondagens avfall. Det är en verklighet som borde ge varje ansvarsfull människa en rejäl tankeställare. Dels måste vi skaffa oss kunskaper om hur dagens sammansatta material skall tas om hand, dels måste vi snabbt lära oss att bygga framtidens hus med material som kan underhållas och återanvändas. Materialen skall också vara ''naturliga'' och därmed ingå i naturens kretslopp. Det innebär att vi framdeles måste undvika plastmaterial och andra naturfrämmande, sammansatta produkter. Producentansvaret för byggmaterial måste också definieras och stärkas, så att det blir möjligt att kräva materialspecifikationer.
Klara signaler
Det är viktigt att aktörerna på byggmarknaden får klara besked genom en lagstiftning om krav på rivningsplaner. Miljöinventeringen skall självklart ingå. Det måste också ges utrymme för ekonomiska styrmedel för att vi snabbare skall kunna nå fram till ekologiskt hållbara lösningar med minimala resursförluster vid ny- och ombyggnationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i aktuell lagstiftning som gäller vad som anförts i motionen om rivningsplaner med miljöinventering,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur byggmaterial kan beläggas med särskilda deponiavgifter enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 20 januari 1995 Per Lager (mp) Barbro Johansson (mp) Eva Goe s (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp)