Inledning
Sammantaget finns cirka 3 miljoner allergiker i Sverige. Med detta avses både de som lider av allergier, eksem och astma. Kurvan för alla dessa tre besvärssymptom ökar tämligen brant. Den stora ökningen av allergier har kommit under de senaste decennierna och beror till allra största delen på dålig inomhusluft som innehåller för höga halter av damm (kvalster), pollen, pälsdjurspartiklar och rök från rökning. Men också ökade problem med fukt och därmed mögelutveckling medverkar till ökningen. En mängd nya inrednings- och konsumentprodukter, bidrar sannolikt till utvecklingen av överkänslighet hos befolkningen. Konstaterat i flera undersökningar är också att dålig yttre miljö medverkar till att fler drabbas av allergier och astma.
Samhällets kostnader för allergier anges till 5--6 miljarder kronor per år (1993). I huvudsak är det sjukskrivning (produktionsbortfall) och sjukvårdskostnader i den summan. Men kostnaden för för tidig död till följd av allergier ingår dessutom. I hela arbetslivet sker cirka 80 dödsfall per år (en i internationell jämförelse låg siffra). Men dör till följd av astma/allergi gör 1 200 människor per år. Åtgärder för att förebygga och minska besvären för allergiker/astmatiker är samhällsekonomiskt lönsamma.
Minst var tredje barn är drabbat, medan var fjärde vuxen besväras av någon form av allergi/överkänslighet. Detta gör allergier till vårt folks största folksjukdom. Eftersom allergi och annan överkänslighet till så stor del är miljöbetingade bör de också vara möjliga att förebygga i långt större uträckning. Bättre kunskap och information är nyckelbegrepp för att minska allergierna och därmed både den enskildes besvär och samhällets kostnader. Forskning kring allergi/överkänslighet måste intensifieras. En handlingsplan för förstärkt förebyggande av allergier och astma, bör utarbetas! Danmarks regering fattade beslut om en sådan handlingsplan 1993, och Norges storting fattade beslut om en handlingsplan för ''Godt inneklima i Norge'' förra året.
Barns och ungdomars miljöer värst drabbade
I den studie Arbetarskyddsstyrelsen (ASS) genomförde under 1992, kunde bl.a. konstateras att det är stor skillnad i kvalitet mellan barns och vuxnas arbetsmiljöer. Medan ca 10 procent av kontorslokaler i privat och offentlig verksamhet beräknas ha för dålig ventilation/hälsostandard, så gällde att 40 procent av dagismiljöerna och 50 procent av skolorna har undermåliga lokaler ur ventilations- och hälsosynpunkt. Skolan utgör Sverige största arbetsplats med sina 1,5 miljoner människor (elever, lärare och övrig personal). ASS konstaterar att näringslivet är bättre på att förbättra arbetsmiljön än kommuner och landsting. Kommuner har oftast en pressad ekonomi och prioriterar därför bort åtgärder som är riktade till skolans lokaler. Om det direkta sparbetinget ligger på rektorn får hon/han en svår situation. Vad ska väljas bort -- pedagogiska insatser eller investering i ny ventilation? Kanske dra ner ännu mer på städning?
Det ekonomiskt kärva läge många kommuner befinner sig i, får inte gå ut över barns och ungdomars hälsa. Men ökade klasstorlekar och dagisgrupper leder till allvarliga försämringar för väbefinnandet utifrån ett redan dåligt läge, om inte den fysiska miljön rättas till. Neddragning av städningen är också allvarlig och i det långa loppet inte en verklig besparing.
I den genomförda undersökningen där nästan alla landets kommuner deltog, framkom att i åtta av tio rektorsområden hade man minst en anmärkning på dålig ventilation eller problem med värme/kyla. Klagomål på luften är i särklass dominerande. Problem med fukt och mögel fanns i en fjärdedel av skolorna. Den bedömning som rektorerna fick göra över vilka arbetsmiljöförbättringar som är mest angelägna förstärker intrycket från skyddsronderna. I 68 procent av rektorsområdena anser man att förbättringar av ventilationen är den mest angelägna arbetsmiljöförbättringen.
17 procent av samhällets kostnader till följd av allergiska besvär står barn och ungdomar för. Den kostnaden skulle naturligtvis vara större om ''produktionsbortfallet'' kunde räknas. Det faktum att många barns prestationsförmåga i skolan allvarligt sätts ner på grund av allergiska besvär, är inte en faktor som ''räknas'' in i den i inledningen nämnda samhällskostnaden. Men det faktum att det i varje klassrum går en osynlig katt (kattallergen i luften) gör att man snabbt förstår att den absoluta nödvändigheten av god ventilation, inte ''endast'' handlar om för höga koldioxidhalter och därmed trötthet, utan faktiskt också om att radikalt minska lidandet för de barn i varje klass som lider av allergiska besvär, och därmed göra deras arbetsdag rimlig.
Sedan 1990 omfattar arbetsmiljölagen även alla elever från klass 1 och uppåt. De är alltså i lagens mening jämställda med arbetstagare. Enligt lagen ska luft-, ljud och ljusförhållanden och övriga arbetshygieniska förhållanden i en arbetslokal vara tillfredsställande. Den faktiska och konstaterade ojämlikheten mellan barns och vuxnas arbetsplatser tenderar att bli en generationsfråga. Vuxengenerationens ansvar aktualiseras i högsta grad.
Skolhälsovården
Nedskärningar i skolhälsovården är naturligtvis olycklig sett ur många perspektiv. Mindre hjälp för elever med allergier och astma är ett problem. Undersökningar visar att många barn och ungdomar idag inte får någon hjälp för att bli symptomfria eller få symptomen lindrade. Detta är mycket olyckligt. En säker diagnos är en förutsättning för en riktig behandling. Även om siktet naturligtvis ska vara inställt på att få skolmiljön så hälsosam som möjligt, innebär medicinsk behandlig att barnens fysiska välbefinnande kan öka starkt.
Utbildning av skolpersonal för att öka förståelsen och kunskapen om allergier/astma är mycket angeläget. Föräldrautbildning via barnavårdscentralerna och i övrigt information till föräldrar är också mycket viktigt.
Skolhälsovården måste ges förutsättningar att identifiera och hjälpa till att förebygga allergirisker i barnens arbetsmiljö.
Kds utvecklar sina ståndpunkter kring skolhälsovården i en särskild skolpolitisk motion.
Ventilationskontrollen
Den första obligatoriska kontrollen för daghem, skolor och vårdlokaler, skulle enligt riksdagsbeslut varit klar den 31 december 1993, men trots detta finns det ännu kommuner som inte genomfört den. De uppgifter Boverket fått in visar emellertid att situationen tyvärr är så allvarlig som förarbetet till lagstiftningen gav farhågor om. Av de kommuner som inte utfört någon inventering är det flera som angett att man enbart gör undersökningar vid klagomål eller påtalade brister. Detta kan på ett sätt anses förståeligt med tanke på de hårda prioriteringar som många kommuner tvingas till, men är inte desto mindre oacceptabelt. Regelbunden funktionskontroll av ventilationssystem i alla offentliga miljöer, där rensning av ventilationskanaler görs, är en angelägen uppgift för alla kommuner.
Luftflödet i offentliga lokaler måste stå i relation till behovet. I lokaler med hög emissionsavgivning från byggnadsmaterial, inredning, processer etc kan luftflödet behöva ligga så högt som 30 l/s och person. Då bristerna i luftflöde i offentliga miljöer i undersökningar visat sig vara stora, bör en laglig reglering av ökade luftflödeskrav övervägas.
ROT
Staten bör ställa ekonomiska medel till förfogande i satsningar på ROT-projekt (reperation, ombyggnad och tillbyggnad) i skolor, dagis etc också framgent. Beslut om ROT-projekt har i regel beslutats i enighet mellan alla partier. Dessa anslag har stor betydelse för många kommuners möjlighet att kunna finansiera förbättrad ventilation och saneringar etc i skolor.
Kommunala fastighetsavgifter
Kds har tidigare lagt en motion om behovet av kommunala fastighetsavgifter och att en del, och på sikt ev. hela, den statliga fastighetsskatten övergår till kommunerna. Det skulle täcka en del eller hela kostnaden som kommunerna nu har för drift, underhåll och investeringar för brandförsvar och den kommunala infrastruktur som är kopplad till fastigheterna och deras nyttjare.
En kommunal fastighetsavgift skulle dessutom innebära att kommunerna skulle kunna ha en långsiktig planering för drift, periodiskt underhåll samt nyinvesteringar. Möjligheterna för kommunerna att kunna hålla uppe en hög standard vad gäller underhåll och investeringar i skol-, daghems- och andra kommunala fastigheter skulle öka markant. På statlig nivå skulle ROT-bidragen för samma ändamål kunna avvecklas parallellt med att en del av den statliga fastighetsskatten övergick till kommunerna.
Vidare bör möjligheten att miljö- och hälsoklassa fastigheter utredas. En miljö- och hälsodifferentierad fastighetsavgift skulle kunna vara ett verksamt styrmedel i kommuneras miljö- hälsoförebyggande arbete.
Information och utbildning -- ett allergicentrum
Information och utbildning är centrala delar i ett allergiförebyggande arbete. Kortsiktig intensiv information kan öka allmänhetens kunskap och positiva inställning till att vilja åtgärda problemen. Långsiktig information handlar om att ge allmänheten kontinuerlig information och om att utbilda viktiga målgrupper i samhället. Utbildningens målsättning bör vara att ge olika yrkesgrupper sådana kunskaper om allergi och annan överkänslighet att de vill och kan bidra till en miljö där personer med allergi och annan överkänslighet kan må bra och där allergier inte utvecklas på grund av skadliga ämnen i miljön. Informationen och utbildningen kan knappast göras generell utan behöver skräddarsys för olika grupper.
Allergiutredningens från 1989 (SOU 1989:76) förslag att inrätta ett allergicentrum bör tas upp för ny prövning. Ett sådant centrum skulle i huvudsak ha följande uppgifter: Information och utbildning -- vilket innebär såväl kunskapsuppbyggnad som att information bedrivs till allmänhet.Forskning. Allergikunskap och forskning är idag spridd på många händer. En viktig uppgift för allergicentrum är att skaffa överblick över pågående allergiforskning och att genom konferenser låta forskare, politiker, administratörer och branschfolk m.fl. mötas.Samarbete. Att initiera sammarbete och samordna är en mycket viktig uppgift. Det gäller såväl kommun, landsting och lokala allergikommittéer, olika myndigheter och departement som berörda branscher och forskare, vidare olika forskningsorgan, högskolor och yrkesmedicinska kliniker.
Riksdagen fattade våren 1991 beslut om att ett folkhälsoinstitut skulle bilds med ansvar för bl.a. allergifrågorna. Folkhälsoinstitutets allergiforskningsgrupp som under 1994 presenterade en plan för hur allergiforskningen ska bedrivas, menar dock att behovet av ett särskilt allergicentrum alltjämt är stort för att ett koncentrerat arbete på allergi/överkänslighetsproblem i samhället ska kunna bedrivas. Allergiforskningsgruppen pekar i sin plan särskilt på behovet av tvärvetenskaplig forskning och att kunskaperna av denna forskning samlas och kan vidareförmedlas aktivt i samhället.
Kommunala allergikommittéer
Ett av Allergiutredningens krav gällde bildandet av lokala allergikommittéer. Det finns inget lagkrav eller allmän rekommendation om detta, men lokala allergikommittéer har ändå bildats på gemensamt initiativ av Astma- och Allergiförbundet, kommuner, landsting och andra intresserade, och finns för närvarande i ca 45 av landets 284 kommuner.
Vi vet i en rad avseenden tillräckligt om orsakerna till allergi och överkänslighet för att kunna vidta åtgärder och därmed förebygga allergier. Ett framgångsrikt allergiförebyggande arbete bygger på aktiva och engagerade människor i kommunerna. Allergikommittéernas uppgift ska vara att vara initiativtagare, pådrivande och att vara en samordnande funktion för det allergiförebyggande arbetet. Allergiutredningen föreslog i sin utredning att allergikommittéerna skulle upprätta och genomföra handlingsplaner för det förebyggande arbete. Människor från alla berörda håll skulle knytas till arbetet.
Allergiutredningens förslag kan också ses i ljuset av kommunernas arbete med framtagande av kommunala Agenda 21. Målet för agendaarbetet är en bärkraftig utveckling där hänsyn till miljö och hälsa tas fullt ut. Underifrånperspektivet och delaktighet från alla grupper, inte minst barn och ungdomar, betonas i agendaprocessen.
Bildandet av kommunala allergikommittéer måste på allt sätt stimuleras.
Under allergiåret 1995 kommer Follhälsoinstitutet tillsammans med Apoteksbolaget, Livsmedelsverket, Svenska Läkaresällskapet och Astma- och allergiförbundet genomföra en riksomfattande informations- och utbildningssatsning. Allergiåret 1995 syftar till att höja kunskapen och medvetandenivån när det gäller allergi och hur man förebygger allergi, att förändra attityder och beteenden samt på sikt minska sjukligheten. De tio mest ''allergianpassade'' kommunerna kommer erbjudas ett pris. För att komma ifråga gäller bl.a. att kommunen har en allergikommitté och har upprättat ett handlingsprogram.
Hälsobedömning av byggnads- och inredningsmaterial
Vi har idag en stor mängd ständigt nytillkommande byggnads- inrednings- och konsumentprodukter m.m. i vår inomhusmiljö, som sannolikt bidrar till utvecklingen av allergi och annan överkänslighet hos befolkningen. Det är en otillfredsställande situation. Byggnads- och inredningsmaterial avger ångor av olika slag. Genom att ventilera kan man minska halten av flyktiga ämnen i inomhusluften. Det bör dock vara självklart att material som har en låg avgivning och är ''säkra'' ska väljas. För hög avgivning från olika material ställer dessutom ventilationen inför en omöjlig uppgift. Föroreningarna kan helt enkelt inte vädras bort.
Därför bör obligatoriska krav ställas på tillverkare och importörer av byggnads- och inredningsmaterial vad gäller råvaror, tillsatser, emissioner och hälsobedömning. Byggproduktlagen har ändrats till följd av EU-anpassningen, men den ändringen berör inte detta krav. Sverige bör också som medlem i EU verka för stränga normer för byggnads- och inredningsmaterial.
I arbetsrum bör det vara självklart att vid ny- och ombyggnad installera öppningsbara fönster.
Den förra regeringen tog initiativ till en byggfelsförsäkring som trädde i kraft 1 juli 1993. Den innebär att det är obligatoriskt för näringsidkare att teckna byggfelsförsäkring vid ny- och ombyggnad av flerbostadshus. Denna krävs och gäller i tio år sedan huset uppförts. Detta var ett viktigt beslut. Byggfelsförsäkringen behöver löpande följas upp och utvärderas så att nödvändiga korrigeringar kan göras.
Allergiframkallande ämnen
Enligt Kemikalieinspektionens produktregister finns ca 55 000 kemiska produkter i Sverige. Det totala antalet ämnen kan uppskattas till 10 000--20 000. Ett 80-tal ämnen finns uppförda på Kemikalieinspektionens exempellista över allergiframkallande ämnen. Det totala antalet allergiframkallande ämnen i kemikalier är dock okänt. Generellt kan sägas att det är ett mycket litet antal ämnen som står för den överväldigande delen av kemikalieanvändningen.
En viktig förutsättning för att den enskilde, det allmänna och företag ska kunna välja bort allergener är att produkter och varor märks. Konsumenter måste kunna lita på att de produkter de köper inte innehåller allergiframkallande ämnen. Produktinformation måste förbättras genom att allergiframkallande ämnen alltid deklareras på produkten på ett lättbegripligt sätt. Detta gäller både för kemikalier i stort samt hushållskemikalier, kläder, läkemedel och livsmedel. Då detta innebär s.k. negativ märkning krävs någon form av politiskt beslut. Säkerhet måste också uppnås vad gäller biomaterial, dvs. sådana material som ansluts till, infogas i eller ersätter biologisk vävnad (linser, konstgjorda leder, tandfyllningar etc). Riksdagen fattade ett viktigt beslut våren 1994 som innebär att amalgam ska avvecklas till år 1997.
Märkning/innehållsdeklaration av allergiframkallande ämnen i livsmedel fungerar rätt väl. EU-medlemskapet hindrar inte fortsatt sådan märkning. En frivillig överenskommelse som innebär att allergener i livsmedel även fortsättningsvis kommer deklareras, har slutits mellan Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen. Dock kan inte Sverige ställa sådana krav på importerade livsmedel. Det är angeläget att Sverige som EU-medlem driver kravet på gemensamma obligatoriska regler som innebär att alla allergener i livsmedel deklareras. Likaså att få till stånd ett förbud mot farliga azofärgämnen.
Ett problem när det gäller läkemedel är att särskild märkning för kända allergiframkallande läkemedel saknas. Textilier som innehåller formaldehyder måste förses med upplysning om att plaggen måste tvättas före användning. Sverige bör som EU-medlem verka för att gemensamma gränsvärden fastställs för formaldehydavgivning från kläder och andra textilier.
Det är också angeläget att en heltäckande kartläggning av förekomsten av allergiframkallande ämnen görs.
Elöverkänslighet
Antalet människor som arbetar framför bildskärmar ökar ständigt. Samtidigt ökar problemen med skadliga effekter av bildskärmsarbete. Besvären kan bestå av hudbesvär, ögonbesvär, huvudvärk, yrsel, uttorkning av slemhinnor, ledbesvär m.m., och i de svårare fallen uppstår överkänslighet mot alla former av elektricitet.
Vid Arbetsmiljöinstitutet bedrivs forskning kring problemen med elektromagnetiska fält. Arbetarskyddsstyrelsen gjorde sommaren 1993 i samråd med Boverket en framställning till regeringen om behovet av ytterligare forskning.
Det är nödvändigt att ta problemen med elöverkänslighet på största allvar. Elöverkänslighet innebär ett handikapp som i de allvarligaste fallen har stora konsekvenser. Det är angeläget att stöd, exempelvis i form av elsaneringsbidrag för bostaden, erbjuds så fort tillräcklig vetenskaplig dokumentation föreligger.
Många företag arbetar för närvarande intensivt med att elsanera arbetsmiljön.
Fukt- och mögelskadefonden
Fukt- och mögelskadefonden fick under den gångna mandatperioden en vidgad ram. Vissa förenklingar av regleverket gemofördes också för att minska administrationen.
Fukt- och mögelskadefonden spelar en mycket stor roll och kommer behöva finnas kvar på minst nuvarande nivå under överskådlig tid. Följderna för dem som drabbas av fukt- och mögelskador är dramatiska och omfattande. Bortsett från att åtgärdskostnaderna för den enskilde ofta är oöverstigliga, har de senare årens debatt om sjuka hus inneburit att oron för följderna av att bo i ett skadat hus är stor och svårbemästrad. Köpare är till övervägande del unga människor och oron för de små barnens hälsotillstånd redovisas ofta i ansökningshandlingarna till Fukt- och mögelskadefonden. Den unga familjens ekonomiska situation är ofta sådan att det inte finns något annat alternativ än att bo kvar i det skadade huset. Det är därför av såväl sociala som hälsoskäl nödvändigt att skadorna åtgärdas på ett fackmässigt sätt och att detta kan göras utan onödig tidsspillan och till en rimlig kostnad. Fukt- och mögelskadefonden bidrar till att så blir fallet. Antalet ärenden till fonden har på senare år ökat.
Fondens verksamhet är också av betydelse för byggbranschen. En majoritet av de entreprenörer som utför arbete, efter sedvanlig upphandling i konkurrens, med hjälp av bidrag från den staliga fonden, är småföretagare.
Det är kds bestämda uppfattning att Fukt- och mögelskadefonden ska finnas kvar på minst nuvarande nivå. Även med ett utökat produktansvar, längre garanti- och preskriptionstid m.m. kvarstår faktum att de typiska skadorna uppträder sent och att det hittills till stor del har varit en följd av bristfälliga byggnormer och otillräcklig kontroll. Skador till följd av byggfusk är inte vanliga.
Tidigare kds-förslag
Kds lade under allmäna motionstiden 1993 förslag för att förebygga problemen med sjuka hus. En konsumentanpassad funktions- och matrialdeklaration på byggnader och lägenheter vid all ny- och ombyggnad, skulle underlätta för konsumenten att jämföra olika objekt och produkter och därmed också medvetenheten om att rätt värdesätta dessa efter sina behov och önskemål. För byggherrar och entreprenörer kommer kravet på information om byggnaderna att öka medvetenheten om att bygga rätt kvalité till rätt pris. En motion om fastighetsanknutna underhållsfonder pekade på möjligheterna att ekonomiskt underlätta underhåll av fastigheter och förebygga problem med sjuka hus. Avsättningen till fonden skulle vara skattefri. Fonden skulle vara knuten till en fastighet och skulle kunna upprättas för underhållsåtgärder på småhus, bostadsrätter och hyreshus. Vi fick emellertid inte gehör för dessa idéer då. Då flera förändringar och nya beslut har fattats på området sedan 1993, lägger vi åter fram dessa förslag.
Luftföroreningar
I en japansk studie har det visat sig att barn som bor vid motorvägar oftare utvecklar allergi. Likaså har en svensk undersökning visat att barn som bor i kommuner med mycket luftföroreningar har mer allergier än barn i samhällen med renare luft. Dessa studier visar alltså att det är angeläget att komma till rätta med luftföroreningar i den yttre miljön för att förebygga allergier. Höga halter kväveoxider, stoft etc från biltrafiken är ett allvarligt hälsoproblem i synnerhet i större tätorter.
Det är angeläget att komma tillrätta med dessa problem. Kds medverkade i regerigen till tillsättandet av Trafik- och klimatutredningen (TOK). Denna utredning har haft i uppgift att lämna förslag till åtgärder för att åstadkomma en mer miljöanpassad trafikmiljö. Kds stöder utredningens förslag om att kommuner ska kunna besluta om s.k. miljözoner i känsliga tätortscentra. I våra stora städer bör användning av ekonomiska styrmedel införas parallellt med utbyggd kollektivtrafik. Kds utvecklar sina tankegångar kring trafikpolitiken i en särskild motion.
Ett annat luftföroreningsproblem som fokuserats under senare år är vedeldning med vedpannor som inte är miljögodkända. Vedeldning utan ackumulatortank kan ge höga utsläpp av cancerframkallande kolväte. I tätbebyggda områden, vid hus i svackor etc, kan utomhusluften bli mycket ohälsosam om många eldar med dåliga pannor. Därför är det nödvändigt att från statlig nivå gå in och fastställa normer för typgodkända pannor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en handlingsplan för förstärkt förebyggande av allergier och astma utarbetas,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att laglig reglering av luftflöden bör övervägas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda möjligheten att miljö- och hälsoklassa fastigheter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala fastighetsavgifter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ett allergicentrum inrättas och att riksdagen för detta ändamål anvisar 5
000
000 kr,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrättandet av kommunala allergikommittéer bör stimuleras,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att obligatoriska krav bör ställas på tillverkare och importörer av byggnads- och inredningsmaterial att hälsobedöma dessa,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som EU-medlem bör verka för stränga normer på byggnads- och inredningsmaterial,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att allergiframkallande ämnen alltid skall deklareras på konsumentprodukter,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som EU-medlem bör driva kravet på gemensamma obligatoriska regler om att allergener i livsmedel skall deklareras på konsumentprodukter,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU bör arbeta för att få till stånd ett förbud mot hälsofarliga azofärgämnen,2
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en heltäckande kartläggning av förekomst av allergiframkallande ämnen bör göras,1
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumtionsanpassad funktions- och materialdeklaration på byggnader och lägenheter vid all nyproduktion och ombyggnation,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda fastighetsanknutna underhållsfonder,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommuner skall ges lagstadgad rätt att införa miljözoner i känsliga tätortscentrum,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en på statlig nivå fastställd norm för typgodkända vedpannor.
Stockholm den 17 januari 1995 Ulf Björklund (kds) Dan Ericsson (kds) Ulla-Britt Hagström (kds) Göran Hägglund (kds) Mats Odell (kds) Michael Stjernström (kds)
1 Yrkandena 1, 5, 6, och 12 hänvisade till SoU. 2 Yrkandena 9, 10 och 11 hänvisade till LU.