Innehållsförteckning
1.
Enskild äganderätt och valfrihet i boendet2 2.
Efterkrigstidens mark- och bostadspolitik3 3.
Socialdemokratisk oförmåga till nytänkande3 3.1
Socialdemokraterna i oppositionsställning3 3.2
Socialdemokraterna i regeringsställning4 4.
En bostadspolitik för framtiden5 4.1
Markpolitik och Plan- och Bygglagen (PBL)5 4.1.1
Expropriation5 4.1.2
Strandnära bebyggelse6 4.1.3
Tomträtt6 4.2
Fastighetsrättsliga frågor7 4.2.1
Ägarlägenheter7 4.3
Bostadsrätt7 4.3.1
Hyresrätt8 4.3.2
Förvärvslagstiftningen10 4.4
Bostadsfinansiering11 4.5
Fastighetstaxering och fastighetsskatt13 4.6
Bosparande14 4.7
Kommunernas ansvar15 4.7.1
De kommunägda bostadsföretagen15 4.7.2
Miljonprogramsområdena16 5.
Sammanfattning
1. Enskild äganderätt och valfrihet i boendet
Den enskilde medborgaren måste garanteras rätten att i så stor utsträckning som möjligt bestämma över sitt eget boende. Småhus, bostadsrätt, hyreslägenhet eller ägarlägenhet, planlösning, rumsstorlekar och standard -- det finns lika många önskemål och variationer kring hur man vill se sitt eget boende, som det finns hushåll i landet. Om bostadsmarknaden tillåts styras av människors efterfrågan och inte av detaljreglering, politiker och byråkrater, kommer detta att gynna såväl inre som yttre boendemiljö.
Vad som ska byggas och hur, ska bestämmas av hushållens önskemål och inte genom politisk styrning. Lagar, regleringar och subventionssystem som hindrar hushållens önskemål att få genomslag måste avvecklas. Politikens roll ska koncentreras till ansvarstagande för miljö och en som helhet fungerande infrastruktur.
Detaljregleringar av bostädernas utformning medför ökade kostnader för hushållen och minskade möjligheter till individuella lösningar. Lagstiftningen ska garantera allmänna säkerhetsaspekter, men i övrigt inte styra utformningen av bostäderna.
Vidare skall politiken inriktas på att behandla olika boendeformer likvärdigt ur skatte- och finansieringsperspektiv. Det ensidiga gynnandet av vissa boendeformer, främst hyresrätt i kommunalt ägda bostadsföretag, har inte bidragit till att skapa den boendemiljö som i verkligheten efterfrågats. Den politiken har endast bidragit till att motverka ett spritt och enskilt ägande till förmån för ett koncentrerat offentligt ägande. Med lika villkor för olika alternativ kommer boendet att formas utifrån hur medborgarna vill bo, inte hur politiker anser att vi ska bo.
Boendekostnaderna måste hållas tillbaka. Detta kan enbart ske genom en ansvarsfull ekonomisk politik som sänker räntorna. Via sänkta räntor minskar kapitalkostnaderna och därmed behovet av hyreshöjningar för det egna boendet. Subventionssystem och liknande åtgärder skapar enbart en illusion av billigt boende. Kostnaderna finansieras då via skattesystemet och bidrar i längden till resursslöseri genom administrationskostnader. Utgiftsexpansiva system leder dessutom till sämre statsfinanser och därmed högre räntor som fördyrar boendet. Vidare medför subventionssystem alltid en politisk styrning av hur boendet utvecklas.
De enda motiverade subventionerna på bostadsmarknaden är de bidrag som går direkt till den enskilde för att garantera honom eller henne tillgång till en fullgod bostad. Dessa bidrag skall emellertid inte betraktas som en del av bostadspolitiken, utan som en del i det grundläggande sociala skyddsnät vi förespråkar.
Inom markpolitikens område måste den enskildes äganderätt stärkas. Politiskt godtycke skall inte hindra användningen av enskilt ägd mark. Expropriation och regleringar är åtgärder som skall användas ytterst restriktivt. Särskilt hindrande verkar lagstiftningen i glesbygden där det i stället är av stor vikt att underlätta nybyggande och utveckling för att förbättra villkoren för en levande landsbygd och skärgård. Markpolitiken skall inriktas på att slå vakt om miljö och allmän säkerhet, samt genom framförhållning i planeringen ge goda förutsättningar för en väl fungerande infrastruktur.
2. Efterkrigstidens mark- och bostadspolitik
Efter andra världskriget utvecklades bostadsområdet till att bli den samhällssektor som mest präglats av regleringar och planhushållning. Resultatet blev köer, bristande valfrihet, byråkrati och en snabb kostnadsökning. Dessutom favoriserades kommunala bostadsföretag och de rikskooperativa bostadsföretagen HSB och Riksbyggen. Många av de misstag som socialdemokraterna begick har satt spår som det kommer att ta lång tid att utplåna. För den som vill studera planekonomins misslyckande är efterkrigstidens bostadsmarknad ett bra exempel.
Äganderätten har i många avseenden kränkts. Mark- och fastighetsägare förhindrades att utnyttja sina tillgångar på ett sätt som skulle varit till gagn för samhället. Utveckling och ett effektivt resursutnyttjande hindrades genom omotiverade regleringar.
Den enskilde hyresgästens inflytande utövades via förhandlingsmonopol genom Hyresgästernas Riksförbund, trots att endast två av fem hushåll som bor i hyresrätt är medlemmar i organisationen. Den enskilde tilltroddes inte förmågan att själv välja hur han ville påverka, på egen hand eller tillsammans med andra.
Kommunpolitikerna hade ett avgörande inflytande över all byggverksamhet, långt utöver vad som motiverades av behövlig planering av infrastrukturen.
Bostadsköerna, som uppstod genom hård reglering och omfattande subventioner, försökte man reglera bort genom återkommande ingrepp i bostadsmarknaden. Miljonprogrammet under 1960-talet är det mest skrämmande exemplet på den socialistiska politikens misslyckande. Ur miljonprogramsområdena har det vuxit fram en omfattande segregering.
Den reglerade bostadsmarknaden medförde att många inte kunde förverkliga sina bostadsönskemål. Det hade återverkningar på bland annat arbetsmarknaden genom att trögrörligheten försvårade möjligheten för människor att flytta till en ort med ett bättre jobb. Såväl människors välfärd som Sveriges ekonomi blev lidande av detta.
Boendekostnaderna ökade kraftigt genom detaljstyrningen och subventionssystemen. Den kommunalpolitiska styrningen av bostadsproduktionen och långtgående reglering av byggandet drev upp produktionskostnaderna och därmed också boendekostnaderna. Subventionssystemen dolde de verkliga kostnaderna och därmed fanns inget incitament för konsumenterna att få producenterna att hålla låga kostnader. I stället drevs kostnaderna uppåt och belastade bakvägen de boende i form av skatteuttaget.
Bostadsmarknaden befann sig i akut behov av en ny politik, baserad på marknadsekonomiska principer, när den borgerliga regeringen tillträdde 1991.
3. Socialdemokratisk oförmåga till nytänkande 3.1 Socialdemokraterna i oppositionsställning
Socialdemokraterna har under den föregående mandatperioden motsatt sig så gott som varje del av de nödvändiga förändringarna i bostadspolitiken. De har motsatt sig övergången till ett kostnadsminskande bostadsfinansieringssystem, förändringar i plan- och bygglagen, hyresgästernas förstärkta förhandlingsrätt m.m. De har vidhållit att bostadsbyggandet skall vara planmässigt styrt av politiker i stället för att styras av människors önskemål och behov.
Deras agerande visar vare sig på nytänkande eller omprövning av den reglerings- och subventioneringspolitik som under allt för lång tid snedvridit bostadsmarknaden och fördyrat boendet.
3.2 Socialdemokraterna i regeringsställning
Två veckor före valet svarade Göran Persson på en fråga i Morgonekot om han tänkte höja fastighetsskatten. Svaret blev att det var ''inget läge att nu höja fastighetsskatten'' och att det är ''svårt att beskatta fastigheter hårdare''. Trots detta uttalande har den socialdemokratiska regeringen redan beslutat om höjningar och införande av fastighetsskatter på totalt 6,0 miljarder kronor. Dessa skattehöjningar kommer att medföra högre boendekostnader och höjda konsumentpriser.
Höjd allmän fastighetsskatt från 1,5% till 1,7% 1,5 mdr Rullande fastighetstaxering 1,0 mdr Fastighetsskatt på jordbruksfastigheter 1,7% 0,4 mdr Fastighetsskatt på skogsbruksfastigheter 0,5% 0,4 mdr Fastighetsskatt på industribyggnader 0,5% 0,7 mdr Fastighetsskatt på butiker och kontor 2,0 mdr Höjda och införda fastighetsskatter 6,0 mdr
Det enda undantaget från socialdemokraternas avvisande av den nya bostadspolitiken var när den borgerliga regeringen och socialdemokraterna hösten 1992 var överens om nödvändigheten av en nedtrappning av bostadssubventionerna. Den minskade subventioneringen var en viktig del av den långsiktiga omställningen av bostadspolitiken i syfte att få en väl fungerande bostadsmarknad. Socialdemokraterna har nu frångått överenskommelsen och höjer istället fastighetsskatten.
Vidare har den socialdemokratiska regeringen stoppat den borgerliga regeringens utredning om införandet av ägarlägenheter som ny boendeform. Socialdemokraternas argument för att stoppa förslaget om ägarlägenheter har varit att valfriheten mellan olika boendeformer är tillräckligt stor redan idag. Denna motivering visar att socialdemokraterna anser det vara politikerna som ska avgöra vilken valfrihet som ska tillåtas, inte vad som är praktiskt möjligt.
Genom höjda skatter på fastigheter och boende, ett stopp för avvecklingen av räntesubventionssystemet och ett stopp för införandet av ägarlägenheter visar socialdemokraterna att man vill återvända till den reglerings- och subventioneringspolitik som under årtionden förstört bostadsmarknaden, minskat valfriheten och fördyrat boendet.
4. En bostadspolitik för framtiden 4.1 Markpolitik och Plan- och Bygglagen (PBL)
Den borgerliga regeringen påbörjade ett förenklingsarbete av plan- och bygglagen (PBL). Enligt den proposition som riksdagen fattat beslut om våren 1994 skall nedanstående förändringar genomföras. Vi utgår från att detta förslag ligger fast, trots att riksdagen i höstas beslutade om en senareläggning av ikraftträdandet.Bygglovsprövningen inskränks till att endast avse prövning av lokalisering samt den närmare placeringen och utformningen av byggnaden m.m. Ett särskilt system införs för kontrollen av de tekniska egenskapskraven.Kommunerna får möjlighet att genom beslut i detaljplan helt befria från kravet på bygglov inom planområdet. Villkor får uppsättas för hur åtgärderna skall genomföras och inom vilken tid. Bygglovsbefrielse får dock ej medges om bygglov krävs för att tillvarata grannars eller allmänna intressen.Byggherren ges det fulla ansvaret för att byggnaden eller anläggningen uppfyller de tekniska egenskapskraven, medan byggnadsnämnden får ett renodlat tillsynsansvar.Ett nytt kontrollsystem utformas med utgångspunkten att byggherren bestämmer byggnadens utformning och kvalitet i tekniskt avseende och har ansvaret för byggnadens egenskaper gentemot tredje man.De generella krav som ställs på byggnaders och andra anläggningars egenskaper samlas tillsammans med de krav som gäller för byggprodukter i en ny lag om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk m.m.
Redan tidigt under den borgerliga mandatperioden förändrades plan- och bygglagen så att den inte kan användas för att förhindra näringsfrihet och en effektiv konkurrens. Framförallt har detta haft betydelse för etablering av s.k. externhandel, främst lågprisvaruhus.
De förändringar av PBL som nu successivt träder i kraft är ett bra steg på vägen mot en lagstiftning som underlättar för ett byggande som motsvarar vad som efterfrågas.
Avregleringen måste dock gå vidare. Utifrån vunna erfarenheter kan nya förenklingar genomföras. Utgångspunkten skall vara att det är uppdragsgivaren, byggherren och konsumenten som avgör utformningen av fastigheten. Lagstiftningen skall endast slå vakt om sådana förhållanden som rör viktig infrastruktur, människors skydd för liv, hälsa och säkerhet samt för att skydda miljön och naturen. Särskilt viktigt är att ytterligare underlätta för byggnation utanför tätbebyggt område. Sådana åtgärder bidrar till bättre förutsättningar för en levande skogsbygd, landsbygd och skärgård.
4.1.1 Expropriation
Med markägandet följer rätten att bestämma över, bruka, bebygga och sälja egendomen. Detta är en principiell utgångspunkt vars undantag måste vara mycket restriktiva.
Expropriation av mark är en kränkning av äganderätten och får därför användas endast i de fall mycket viktiga samhällsintressen så påkallar. Statens eller kommunernas inskränkning i enskilda markägares rätt får endast ske på följande grunder:för att skydda andra människor till liv, hälsa och säkerhet,för att skydda miljön och naturen,för att kunna genomföra för landet eller kommunen ytterst angelägna uppgifter.
Markägaren skall då få ersättning för fastighetens fulla marknadsvärde samt för de kostnader som uppkommer genom expropriationen.
4.1.2 Strandnära bebyggelse
Möjligheterna till att bättre utnyttja strandnära områden för bebyggelse har genom ny lagstiftning ökat i de delar av Sverige som är både glest bebyggda och som har långa sjö- och kuststräckor.
Den nuvarande lagstiftningen innebär dock fortfarande ett generellt förbud att bygga intill 100 meter från havet, insjön eller vattendrag. Länsstyrelsen kan utvidga denna gräns till 300 meter och dispens ges endast i undantagsfall. Mot bakgrund av att Sverige är rikt utrustat med kuststräckor längs åar, sjöar och hav ter sig detta omotiverat. Totalt har vi, enligt SMHI 92, 409 sjöar större än en hektar i Sverige. Lägger man samman Sveriges totala längd av stränder skulle sträckan motsvara 1,5 kilometer strand för varje svensk.
Lagstiftningen medför stora svårigheter för de boende längs våra kuster att bidra till en levande skärgård. Förbudet mot strandnära bebyggelse har medfört svårigheter att utveckla boende och annan verksamhet. Svårigheterna har även gällt för stora delar av glesbygden. En ökad möjlighet till bebyggelse i strandnära områden skulle kunna skapa bättre förutsättningar att hålla landskapet levande och ett ökat befolkningsunderlag för handel och offentlig service. Även attraktiv bebyggelse i strandnära områden i större och mindre tätorter har förhindrats av lagstiftningen.
Det generella förbudet mot strandnära bebyggelse innebär också att priser på fritids- och bostadshus i dessa lägen pressas upp omotiverat högt. Det leder till att endast ett fåtal kan få möjlighet att bosätta sig eller avnjuta sin fritid i strandnära områden.
Vår uppfattning är att lagstiftning behövs för att skydda känsligt djur- och växtliv i strandnära områden och för att garantera allmän tillgång till bad- och friluftsliv, särskilt i befolkningstäta områden.
Vi anser att det skall finnas en generell rätt att bebygga sin mark nära stränder och vattendrag. En kommun skall dock kunna begränsa denna rätt, men endast där så kan motiveras med hänsyn till känsligt djur- och växtliv eller för att garantera allmänhetens tillgång till bad- och friluftsliv. Detta skall då ske genom antagande av detaljplan. Då ges de bästa förutsättningarna för en god sammanvägning av olika intressen.
4.1.3 Tomträtt
Tomträttsinstitutet infördes ursprungligen för att underlätta småhusboende. I dag har dock detta motiv spelat ut sin roll. Någon nytta av tomträttsinstitutet i markplaneringssyfte eller för att kommunen skall kunna tillgodogöra sig markvärdesstegringen finns knappast, såvida inte rent konfiskatoriska åtgärder skall tillåtas mot fastighetsinnehavarna.
Tomträttsinstitutet bör därför begränsas så att inga nya tomträtter upplåts.
4.2 Fastighetsrättsliga frågor 4.2.1 Ägarlägenheter
Ägarlägenheter finns över hela världen, och ägarlägenhetsutredningen som presenterades 1982 visade att detta är möjligt att införa även i Sverige. Den borgerliga regeringen initierade också en utredning för att ta fram lagstiftning för denna boendeform. Denna utredning har dock stoppats av socialdemokraterna, och därmed fördröjs den ökade valfrihet som denna reform skulle innebära.
Ägda småhus i ett bostadsområde tillhör ofta en samfällighetsförening som ansvarar för gemensamma utrymmen och anläggningar, som t.ex. tomtvägar, ledningar, värmecentral, centralantenn, garage etc. Fördelen med ett eget ägande av boende är ett maximalt inflytande över sina boendeförhållanden, som kostnader och villkor. Det leder också till värdetillväxt och stimulans till sparande. Många som bor i flerbostadshus önskar äga sin egen bostad, och därför bör denna boendeform inte endast vara förbehållen småhus utan också vara tillämpningsbar på lägenheter.
Vår uppfattning är att regeringen snarast till riksdagen skall överlämna ett förslag om införandet av ägarlägenheter.
4.3 Bostadsrätt
Intill dess att ägarlägenheter införs är bostadsrätten i praktiken den enda upplåtelseform som möjliggör bostadsägande -- om än indirekt -- i flerbostadshus. Bostadsrätten ger också många av de fördelar som är förknippade med direkt ägande; goda möjligheter att påverka det egna boendet och boendemiljön, lägre driftkostnader och eget ansvarstagande.
Det är ett viktigt bostadspolitiskt mål att möjliggöra ombildning till bostadsrätt. Bildande av bostadsrättsföreningar underlättades därför av den borgerliga regeringen. Det tidigare kravet på lägsta antal medlemmar i en bostadsrättsförening sänktes från fem till tre och majoritetskravet vid beslut om förvärv av en fastighet för ombildning sänktes från två tredjedelar av hyresgästerna till hälften. Samtidigt utökades den s.k. ombildningslagen till att gälla också bostadsfastigheter ägda av staten, landsting, kommuner och kommunala bostadsbolag. Vidare avskaffades den lagstiftning (Lex Malmö) som innebar att man förlorade alla statliga räntebidrag vid ombildning av hus tillhöriga kommunala bostadsbolag.
Ökad ombildning till bostadsrätt är särskilt angeläget i ensidigt sammansatta bostadsområden, ofta helt dominerade av kommunalt ägda hyreshus. Genom blandning av olika upplåtelseformer ökar de boendes valfrihet samtidigt som segregationstendenser motverkas. Bostadsrättslagens förbud mot dubbelupplåtelse bör slopas i de fall upplåtelsen sker till kommun eller kommunalt bostadsbolag. Därigenom skulle ombildning av kommunala hyreshus underlättas ytterligare.
Bostadsrätter har i dag lägre belåningsvärde och högre ränta än fast egendom. Ändringar i regelsystemen bör därför göras i syfte att förbättra bostadsrättens pantvärde. En långivare som ianspråktar en pantsatt bostadsrätt bör få ovillkorlig rätt till inträde i föreningen och till andrahandsuthyrning. Bostadsrättsföreningarnas fordran på förfallna avgifter bör heller inte prioriteras framför andra fordringar. Slutligen kan belåningssystemet göras stabilare genom att ett centralt bostadsrättsregister upprättas.
Slutligen bör medlemmarnas inflytande över sina bostadsrättsföreningar stärkas. Andra villkor för ändring av föreningsstadgarna än de som framgår av bostadsrättslagen bör förklaras ogiltiga.
4.3.1 Hyresrätt
För många hushåll är hyresrätten en attraktiv boendeform. Dess fördelar är framförallt att man inte behöver binda ett kapital i sin bostad och den höga servicenivån. I dag bor cirka 40 procent av landets hushåll i hyresrätt. Hyresmarknaden präglas dock av bristande valfrihet på grund av den form av hyresreglering som fortfarande finns och som leder till att marknaden inte tillåts fungera. I vissa fall uppstår en ''grå marknad'', där hyreskontrakt köps och säljs, inom hyresmarknaden för att kringgå dessa problem. Ett annat uttryck för problemen på hyresmarknaden är den skeva hyressättningen som kan innebära att hyrorna i utkanten av en tätort ofta ligger på samma nivåer eller högre än för en centralt belägen lägenhet. För en fungerande hyresmarknad krävs att de boendes värderingar får ett större inflytande över hyressättningen och att hyresgästerna ges möjlighet att förhandla fram egna avtal, anpassade efter egna önskemål, med hyresvärden. Då kan en hyresmarknad med valfrihet, ett rationellt utnyttjande av lägenhetsbeståndet och ett prissystem som upplyser om vilka bostäder som efterfrågas växa fram.
Den enskilde hyresgästen har fått en stärkt hyresförhandlingsrätt genom att Hyresgästföreningens förhandlingsmonopol avskaffats. Hyresgästföreningen har haft en unik ställning genom att vara lagstiftningsmässigt prioriterade som hyresgästernas företrädare, trots att enbart en tredjedel av landets hyresgäster varit anslutna till organisationen.
Det är numera möjligt för de boende att själva välja förhandlingsorganisation eller att själva förhandla om sin hyra. Den som väljer att stå utanför det kollektiva förhandlingssystemet skall få sin hyra sänkt med ett belopp som motsvarar den förhandlingsersättning som ingår i hyran.
Hyresgäströrelsens vetorätt vid ombyggnad och reparationer har tagits bort. I stället har regler införts som bl.a. leder till att den enskilde hyresgästen inte ska drabbas orättvist av s.k. lyxsaneringar.
En viktig förutsättning för en fungerande hyresmarknad är dock, utöver den enskildes förstärkta förhandlingsrätt, ett vaktslående om hyresgästernas besittningsskydd. Ett fungerande besittningsskydd är av stort värde för att ge hyresgästen en trygghet och framförhållning i sitt boende. Hyresgästen skall ha rätt till förlängning av sitt hyreskontrakt om inte hyresgästen brustit i sina förpliktelser, huset skall rivas eller genomgå en omfattande ombyggnad. För att inte hyresvärden skall kunna kringgå besittningsskyddet med hjälp av kraftigt höjda hyreskrav krävs en restriktion för vad som är att anse som skäligt hyreskrav. Vid en tvist mellan hyresvärd och hyresgäst skall skäligheten i hyreskravet kunna prövas av domstol och ställas mot frivilligt avtalade hyresnivåer i jämförbara lägenheter -- med hänsyn till storlek, standard, läge m.m. Detta synsätt låg också till grund för införandet av bruksvärdessystemet och beskrivs i propositionen (prop. 1968:91) på följande sätt:
-- -- --Vid förhyrning av en lägenhet bestäms hyran och andra villkor genom överenskommelse mellan hyresvärden och hyresgästen. Om det är fråga om en ort utan påtaglig bostadsbrist, gäller hyran obetingat under hyrestiden. I samband med förlängning av avtalet kan hyresvärden fordra att hyran höjs. I den situationen är hyresgästen, om han vill bo kvar i lägenheten skyldig att godta den hyra som hyresvärden fordrar, men bara om hyran inte är oskälig. Vid tvist kan frågan om hyrans skälighet underkastas myndighetsprövning. Härvid blir som regel avgörande, om den fordrade hyran väsentligt överstiger hyran för lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. Detta torde principiellt sett innebära inte bara att jämförliga lägenheter får lika höga hyror utan även, åtminstone på längre sikt, att hyrorna i hela lägenhetsbeståndet anpassas till varandra efter lägenheternas varierande bruksvärden. Hyrorna blir därmed relativt bestämda. Den absoluta nivån avgörs av marknadsläget, dvs. förhållandet mellan tillgång och efterfrågan, på bostäder.
Vidare beskrivs i propositionen hur bruksvärdet skall definieras:
Med en lägenhets bruksvärde bör avses vad lägenheten med hänsyn till beskaffenhet och förmåner samt övriga faktorer kan anses från konsumenternas-hyresgästernas synpunkt vara värd i förhållande till likvärdiga lägenheter. Man skall därvid bortse från byggnadsår och produktions-, drift- och förvaltningskostnader samt från andra betingelser för hyresrätten. På bedömningen av lägenhetens beskaffenhet bör alla faktorer av betydelse inverka, såsom storlek, modernitetsgrad, planlösning och läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering. Jämte den egentliga beskaffenheten bör bedömas vad som skulle kunna kallas förmåner knutna till lägenheten eller fastigheten, såsom hiss, sopnedkast, tvättstuga, särskilda förvaringsutrymmen, god fastighetsservice, garage, biluppställningsplats. Också vissa andra faktorer måste tillåtas inverka på bruksvärdet. Hit hör inte blott husets allmänna läge och vad som enligt ett vedertaget uttryck brukar kallas miljön utan även sådant som tillgång till lekplats och parkeringsutrymmen. Samtliga på bruksvärdet inverkande faktorer skall bedömas objektivt, d.v.s. utan avseende på den enskilde hyresgästens värdering eller behov.
-- -- --
Vid den jämförelseprövning som skall ske i det enskilda fallet måste förskjutningar i hyresnivån få slå igenom vid hyressättningen för att den önskvärda balansen på marknaden skall kunna behållas. Jag instämmer med hyreslagskommitténs uttalande, att den övre gränsen för hyresvärdens vederlagsanspråk måste ligga så mycket över hyresnivån för jämförliga lägenheter att den inte hindrar de ekonomiska faktorerna att förskjuta hyresnivån uppåt. Annars får man inte någon hyresbildning efter marknadsmässiga kriterier.
Således kan konstateras att bruksvärdessystemet ursprungligen inte avsågs användas som det hyresregleringssystem det kommit att bli genom hyreslagstiftningen. Tanken var att slå vakt om ett hyresgästernas besittningskydd, men i övrigt överlåta åt hyresgäst och hyresvärd att komma överens om hyresavtal. Med denna ordning kan en fungerande hyresmarknad upprättas, samtidigt som hyresgästernas besittningsskydd garanteras.
Vår uppfattning är att den ursprungliga tanken med bruksvärdessystemet måste återupprättas och ett system med fri hyresbildning i kombination med besittningskydd inrättas. De kommunala bostadsföretagens hyresledande roll måste mot bakgrund av detta avskaffas.
Med ovanstående synsätt framstår det även som självklart att hyresgäster och hyresvärdar inte bara frivilligt kan tillåtas avtala om hyresnivå, utan också om andra villkor vid ingående av ett hyresavtal. Andra faktorer i ett hyresavtal som skulle kunna överlåtas åt de båda parterna att själva komma överens om är avtalstid, uppsägningstid, möjlighet till indexering eller upptrappning av hyran, reparationer, andrahandsuthyrning, överlåtelse av hyreskontraktet under avtalstiden eller användandet av lägenhet, helt eller delvis, för annat ändamål än boende t.ex. kontor. Sådana möjligheter skulle bland annat skapa mycket bättre förutsättningar för en hyresgäst att få inflytande över sitt boende och skapa trygghet genom en längre förutsägbarhet om hyresvillkoren. En sådan mer individuell lösning bör leda till en översyn av nuvarande kollektiva hyresförhandlingssystem.
En friare hyressättning skapar bättre möjligheter för de boende att välja bostad efter sina egna värderingar och efter vad den anses vara värd på marknaden. Det gör det också lättare för de boende att göra jämförelser mellan olika bostäder, boendeformer och upplåtelseformer. Det kommer att befrämja en ökad rörlighet som leder till ett bättre utnyttjande av bostadsbeståndet jämfört med nuvarande system. De som nu saknar bostad eller står i bostadskö för att de efterfrågar en annan lägenhet får betydligt bättre möjligheter att få sina önskemål tillgodosedda.
4.3.2 Förvärvslagstiftningen
Sedan 1976 finns en särskild lag om förvärv av hyresfastighet m.m., den s.k. förvärvslagen, vars syfte är att hindra oseriösa personer från att förvärva hyreshus.
I förvärvslagen behandlas olika kategorier av fastighetsägare på olika sätt. Kommunala bostadsföretags förvärv är till exempel helt undantagna från lagstiftningens krav. Genom förvärvslagen försvåras fastighetsmarknadens funktionssätt, främst genom den byråkratiska handläggningsordningen och lång tidsutdräkt från överlåtelse till dess lagfart kan beviljas. Detta drabbar den seriösa merparten av aktörerna. Samtidigt öppnar lagstiftningen för godtycke. Den bygger på en förhandsbedömning av en förvärvares kvalifikationer och intentioner med förvärvet, som i praktiken är mycket svår att göra med någon större träffsäkerhet. Det med förvärvslagen avsedda syftet har heller inte uppnåtts, dvs lagen lyckas inte i praktiken förhindra oseriösa personers förvärv av fastigheter.
Förvärvslagen skall enligt vår mening avskaffas. Det berättigade kravet på att kunna skydda hyresgästerna från oseriösa ägare kan och bör inte motivera en byråkratisk och godtycklig förhandsgranskning som drabbar alla seriösa aktörer på fastighetsmarknaden. Hyresgästernas berättigade krav bör istället lösas genom ordentliga möjligheter till ingripande i de fall där en fastighetsägare visar sig vara oseriös och inte fullgör sina förpliktelser gentemot hyresgäster och andra. I SOU 1994:23, Förvalta bostäder, föreslås en lagstiftning med denna inriktning.
4.4 Bostadsfinansiering
Den främsta faktorn som påverkar boendekostnaderna är räntan. Ett lägre ränteläge är gynnsamt för alla landets 4 miljoner hushåll. För en bostad som är belånad till 500 000 kronor innebär varje procentenhets sänkning av räntan att ränteutgifterna kan sänkas med mer än 400 kronor i månaden.
Räntan är i hög utsträckning beroende av statsfinanserna, och inom bostadspolitikens område har subventionssystemen varit den faktor som främst bidragit till att skapa underskott i statsbudgeten. Därmed har bostadspolitikens subventionssystem kommit att motverka sitt eget syfte.
Det gamla räntebidragssystemet gäller fortfarande för bostäder byggda före 1993. I detta system utgår räntebidraget som mellanskillnaden mellan subventionsräntan och den s.k. garanterade räntan. För att avveckla detta mycket kostnadsdrivande system sker en årlig nedtrappning av räntebidraget genom att den garanterade räntan höjs. Socialdemokraterna har dock beslutat att avvecklingen skall fördröjas genom en minskad upptrappning av den garanterade räntan. Vår uppfattning är att reformeringen av subventionssystemen skall gå vidare. Vi avvisar därmed socialdemokraternas försök att fördröja den nödvändiga omställningen av finansieringssystemen. Vi föreslår att den årliga reguljära upptrappningen av den garanterade räntan för egna hem skall höjas till 0,667 procentenheter och för flerbostadshus till 0,5 procentenheter årligen i stället för nuvarande nivåer, 0,5 procentenheter respektive 0,375 procentenheter.
Vidare har de regleringar som tidigare hörde samman med beviljandet av räntebidrag tagits bort: det s.k. markvillkoret, konkurrensvillkoret, skyldigheten till kommunal bostadsanvisning och produktionskostnadskontrollen. Dessa villkor, som skulle uppfyllas för beviljande av lån, har enbart resulterat i en kommunalisering av marken och ökade produktionskostnader.
Det nya bostadsfinansieringssystemet, det s.k. Danell- systemet, innebär att räntebidragets storlek bestäms utifrån en beräknad räntekostnad på bidragsunderlaget. Den beräknade räntekostnaden bestäms av subventionsräntan, som motsvarar ränteläget för de bostadsobligationer som bostadslåneinstituten ger ut för lånefinansieringen av bostadsbyggandet. För nybyggnation och ombyggnader av flerbostadshus som påbörjades under 1994 är räntebidragsandelen av subventionsräntan 52 procent första året efter färdigställandet, därefter trappas bidragsandelen ned med 4 procentenheter årligen. I syfte att minska subventionsinslaget i bostadsbyggandet, är det första årets bidragsandel 5 procentenheter lägre för varje ny årgång av bostäder som byggs.
De äldre subventionssystemen har bidragit till stigande byggkostnader, som i sin tur kraftigt ökat både statens och hushållens kostnader för boendet. Efter att subventionssystemet infördes 1974 har produktionskostnaderna ökat dubbelt så snabbt som priserna på andra varor och tjänster. Produktionskostnaden för bostäder var under början av 1980-talet 8 000 kronor per kvm (omräknat till 1990 års penningvärde). I början av 90-talet hade produktionskostnaderna stigit till 12 000 kronor per kvm.
Mellan 1987 och 1993 ökade statens kostnader för räntebidragen från 19 miljarder kronor (omräknat till 1993 års penningvärde) till 33 miljarder kronor, trots att nedskärningar gjorts av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Samtliga landets 4 miljoner hushåll får via skatten betala dessa subventioner, som sedan omfördelas till de 250 000 hushåll som erhåller subventioner. En kraftig omfördelning från ''normala'' hushåll till extremt dyra och nyproducerade bostäder har varit det gällande.
Kostnadsexplosionen i subventionssystemet beror främst på reglerna i det tidigare räntebidragssystemet. I detta subventionssystem fick staten stå för hela den kostnadsökning som blev resultatet av ett högt ränteläge. Ju dyrare man byggde, desto högre bidrag.
Vidare upphörde den enskilde bostadskonsumentens incitament att gentemot fastighetsproducenterna hålla tillbaka prisutvecklingen eftersom att han eller hon inte själv, direkt, drabbades av de ökade kostnaderna. De eventuella räntekostnader den enskilde själv skulle svara för fick dessutom ett mycket litet genomslag på grund av de höga marginalskatterna.
De ökande kostnaderna för räntebidragssystemet har bidragit till statens budgetunderskott och därmed också till ett höjt ränteläge, som i sin tur medverkat till ökade boendekostnader för alla hushåll.
Den borgerliga regeringen inledde en successiv reformering av subventionssystemen i syfte att långsiktigt avveckla dem och därmed bidra till bättre statsfinanser och en bättre fungerande bostadsmarknad. Lånefinansiering av bostadsbyggande sker numera på den allmänna kreditmarknaden, vilket ökar konkurrensen och sänker kostnaderna. Vidare är räntebidragets storlek nu neutralt i förhållande till fastighetsägarkategori: äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt. Detta leder till ökad rättvisa och en finansieringsform som inte är kostnadsdrivande.
Både det äldre subventionssystemet och det nya kommer successivt, med nuvarande konstruktion, att avvecklas till förmån för en marknadsmässig lösning av finansieringen. Avvecklingen sker successivt för att hushållen inte skall drabbas av allt för snabbt ändrade förutsättningar.
Vi anser att det är viktigt att fullfölja avvecklingen av subventionssystemen. Ett fullföljande leder till bättre statsfinanser, lägre räntekostnader och därmed sänkta boendekostnader.
Genom en stram och långsiktig finanspolitik med syfte att hejda statsskuldsutvecklingen och sanera de offentliga finanserna lyckades den borgerliga regeringen sänka räntorna till en historiskt sett mycket låg nivå. För t.ex. femåriga villalån var räntan under den förra socialdemokratiska regeringen klart över 12 procent, medan den borgerliga regeringen lyckades få ner räntan under 9 procent.
En ekonomisk politik som tar itu med statsskuldsutvecklingen och därmed sänker räntenivån är den främsta åtgärden för att skapa goda finansieringsvillkor för byggande och därmed låga boendekostnader. Det nuvarande ränteläget visar att den socialdemokratiska regeringen inte förmår att föra en sådan ekonomisk politik. I vår ekonomisk-politiska motion presenteras en utförlig strategi för att sanera statens finanser och därmed sänka ränteläget. Utan den politiken kommer finansieringsproblemen på bostadsmarknaden att kvarstå.
Den borgerliga regeringens politik ledde till en stärkt ränta. Tillsammans med de avregleringar och skattesänkningar som genomfördes lyckades man effektivt pressa tillbaka kostnadsutvecklingen. Enligt byggbranschen låg anbudspriserna under våren 1994 15--20 procent lägre än 1992 års priser. Vidare så skapade den förda politiken förutsättningar för de lägsta hyreshöjningarna under de senaste 25 åren. För 1994 uppgick hyreshöjningarna till 4,4 procent, och 1995 beräknas hyreshöjningarna enligt Hyresgästernas Riksförbund stanna vid 3 procent.
4.5 Fastighetstaxering och fastighetsskatt
Den borgerliga regeringen förde en långsiktig skattesänkningspolitik för att skapa tillväxt och ett ökat utrymme för den privata ekonomin. Ett flertal skatter sänktes eller avskaffades. Inom bostadsområdet bidrar sänkta skatter även till en bättre fungerande marknad och lägre kostnader för nyttjarna.
Den s.k. flyttskatten avskaffades. Det innebär att hushållen kan flytta och byta bostad utan att drabbas av extra kostnader. Därmed ökar rörligheten och valfriheten på bostadsmarknaden. Hushållen får större möjligheter att anpassa sitt boende till ändrade förutsättningar och önskemål. Det möjliggör också ett bättre utnyttjande av befintligt fastighetsbestånd.
Fastighetsskatten för flerbostadshus sänktes från 2,5 procent till samma nivå som för småhus, d.v.s. 1,5 procent.
Vid en uppjustering av taxeringsvärdet på grund av om- och tillbyggnad leder inte detta längre till en höjd fastighetsskatt de första fem åren. De följande fem åren begränsas fastighetsskatten på värdehöjningen till hälften. Detta medför att skatten i mindre utsträckning hindrar önskvärda om- och tillbyggnader av flerbostadshus, samt att hyresökningarna beroende på om- och tillbyggnad markant begränsas.
För att åstadkomma rättvisa och neutralitet mellan olika former av fastighetsägande infördes en konventionell beskattning av de allmännyttiga bostadsföretagen. Reglerna innebär att dessa företag i likhet med privata fastighetsägare beskattas på samma sätt som övriga företag i näringslivet. De skattemässiga förutsättningarna har förbättrats genom ändrad bolagsbeskattning, ändrad beskattning av enskilda näringsidkare och en bättre form för skattefria avsättningar. Dessa åtgärder bidrar ytterligare till att hålla nere boendekostnaderna.
Slutligen, så avskaffade den borgerliga regeringen fastighetsskatten på kommersiella lokaler. Den åtgärden har bidragit till att hålla tillbaka lokalhyrorna.
Den borgerliga regeringens skattesänkningspolitik bidrog till att hålla nere boendekostnaderna och konsumentpriserna. Under hösten har socialdemokraterna fattat beslut om kraftigt höjda skatter. En av de höjda skatterna var fastighetsskatten, som höjdes från 1,5 procent till 1,7 procent. Enligt vår uppfattning bör den snarast sänkas till 1,5 procent för att på sikt helt avskaffas.
Långsiktigt vill vi reformera skattesystemet inom bostadsmarknaden i syfte att åstadkomma neutralitet i beskattningen av olika upplåtelseformer. Skattesystemet skall inte vara konstruerat så att det gynnar respektive missgynnar olika boendeformer. Hushållets val av bostad ska kunna ske utifrån andra grunder än vad som för tillfället är fördelaktigast ur skattesynpunkt. De boende kan då i stället välja bostad utifrån läge, bostadsmiljö, kommunikationer, servicegrad, upplåtelseform och andra betydelsefulla hänsynstaganden.
I SOU 1993:57, Beskattning av fastigheter, skisseras en möjlighet till ett neutralare skattesystem. Genom övergång från en fastighetsskatt till en schablonintäkt som beskattas som inkomst av kapital kan ett rättvisare system åstadkommas. I likhet med utgångspunkterna för den nämnda utredningen anser vi att det totala skatteuttaget inom området inte skall öka i samband med införandet av ett nytt system.
4.6 Bosparande
Ägandet av en egen bostad innebär möjligheter att själv påverka sina boendekostnader och en ökad trygghet oavsett om bostaden är ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet. En ökad egen kapitalinsats vid köp av en bostad bidrar till en ökad förutsägbarhet av boendekostnaderna och ett minskat risktagande.
Utöver fördelarna för det egna hushållet innebär en ökad kapitalinsats i den egna bostaden en stabilisering av bostadsmarknaden. Vidare förstärks statsfinanserna genom att en minskad lånefinansiering reducerar hushållens skatteavdrag för låneräntor.
Med en låg inflation och en realränta som för närvarande är relativt hög, och riskerar att höjas ytterligare på grund av regeringens ekonomiska politik, blir lånefinansieringen mer ofördelaktig. Detta leder till ett ökat behov och intresse av en större egen kapitalinsats vid förvärv av en egen bostad.
Villkoren för hushållens sparande har allmänt sett under de senaste åren förbättrats. Trots detta kan det finnas skäl för att staten stimulerar till ett ökat sparande för köp av egen bostad. Inte minst sett till att Sverige har en sparandekvot som ligger markant under omvärldens och att ett ökat bosparande underlättar den omställning av bostadsmarknaden som inletts och som bör fortgå.
I SOU 1994:121 presenteras ett förslag till hur ett ökat bosparande ska kunna stimuleras genom en statlig kreditgaranti. Garantin ska enligt förslaget gälla för förvärv av eget hem eller bostadsrätt för permanentboende. Som motprestation måste bospararen regelbundet (minst varje kvartal) göra insättningar i någon av de sparformer som sparinstituten marknadsför. Maximal garantigrundande insättning skall vara 1/24 basbelopp per månad och det högsta sparbeloppet, inklusive avkastning, som kan ge statsgaranterade lån skall vara tre basbelopp.
Den person som bosparat maximalt har då minst 107 100 kronor (om basbeloppet är 35 700 kronor) för egen kapitalinsats och därutöver en statsgaranterad kredit om maximalt tre gånger detta belopp. Lånet kan därmed uppgå till högst 321 300 kronor. Om två personer som bosparat var och en för sig vill utnyttja sina lånemöjligheter tillsammans ska detta vara möjligt om de avser att äga bostaden gemensamt.
Den statliga garantin utformas i form av en fyllnadsborgen till kreditgivaren. Garantin skall omfatta lån om högst 40 procent av bostadens marknadsvärde, och långivningen skall ske mot säkerhet som ligger inom 90 procent av marknadsvärdet. Om det s.k. garantiunderlaget vid nyproduktion är högre än marknadsvärdet används detta belopp som grund istället för marknadsvärdet. Garantitiden bör vara 15 år vid förvärv på andrahandsmarknaden och 25 år vid förvärv av en nyproducerad bostad. Ett krav för att erhålla statsgaranterade lån är godkänd kreditvärdighet.
Vår uppfattning är att sparande till egen bostad bör stimuleras, och vi anser att förslaget i SOU 1994:121, Bosparande, bör genomföras.
4.7 Kommunernas ansvar 4.7.1 De kommunägda bostadsföretagen
Vid en internationell jämförelse är andelen hyreslägenheter mycket stort. Av landets cirka fyra miljoner bostäder är nästan hälften hyresrätter. Detta är inte resultatet av konsumenternas egentliga efterfrågan utan beror på en medveten socialistisk politik där ägande och valfrihet motarbetats medan offentligägd hyresrätt favoriserats. Denna politik har resulterat i att hundratusentals hushåll inte bor i den bostad eller med upplåtelseform de önskar.
Favoriseringen av allmännyttan har nu upphört och kommunala bostadsbolag får konkurrera på i stort sett lika villkor som andra bostadsföretag. Två viktiga skillnader kvarstår dock. Som regel har kommunerna åtagit sig ett borgensansvar för de kommunala bostadsföretagens lån. Detta leder till att man med skattebetalarnas pengar som säkerhet kan minska kostnaderna för sina lån, vilket vidare leder till en fortsatt indirekt favorisering av kommunala bostadsföretag. Detta är dessutom ett oansvarigt handlande gentemot kommuninvånarna som riskerar att drabbas av kommunens ekonomiska ansvarsförbindelser. Skräckexemplet är i detta fall Haningehem och Haninge kommun.
Vissa kommuner har under senare år för att skapa konkurrensneutralitet infört en avgift eller riskpremie för de borgensåtaganden man iklätt sig, vilket är ett mycket lovvärt initiativ. En lagstiftning med denna inriktning bör införas för att garantera konkurrensneutralitet mellan olika företag i hela landet. Det bästa alternativet är dock givetvis att kommunerna helt avstår från att ikläda sig borgensförbindelser, och därmed indirekt även kommuninvånarna.
Den andra viktiga skillnaden mellan privat och kommunalt ägda bostadsföretag är att kommuner i många fall genom att tillskjuta skattemedel favoriserar sina egna bostadsföretag och därmed skapar en ojämlik konkurrenssituation. Detta är ett helt oacceptabelt agerande. Det drabbar såväl de kommuninvånare som tvingas betala skatt för att subventionera ett visst boende som konkurrerande bostadsföretag. För att åstadkomma konkurrensneutralitet krävs ett förbud mot kommunalt stöd till egna fastighetsföretag som leder till att konkurrensen snedvrids.
Det finns i dag inga som helst argument för kommuner att driva bostadsföretag och därmed kan kommunerna låta sälja sina fastigheter. Det innebär att kapital kan frigöras och riktas till mer angelägna kommunala verksamheter än bostadsägande. Försäljningen kan ske antingen till privata företag eller till de boende om de vill överta fastigheten i form av en bostadsrättsförening eller som ägarlägenheter. Övergången till de två sistnämnda boendeformerna skall ske på ett sådant sätt att ingen mot sin vilja tvingas förvärva sin lägenhet.
Förutom möjligheten att frigöra kapital för angelägnare kommunala verksamheter, innebär en försäljning av de kommunala bostadsföretagen en trygghet för kommuninvånarna som inte längre riskerar tvingas att ta ett ekonomiskt ansvar för dåligt skötta kommunala bostadsföretag.
4.7.2 Miljonprogramsområdena
Miljonprogrammets utformning och genomförande under 60-talet var nästintill planekonomiskt i sin utformning och resultatet också skrämmande likt de boendemiljöer som återfinns i det före detta Sovjet. Socialdemokraternas tanke var att med ett centralstyrt program bygga bort den bostadsbrist som skapats av hyresregleringen -- d.v.s. att bota problemen som uppstod på grund av den politiska interventionen, med ännu fler och större politiska ingrepp i bostadsmarknaden. Resultatet blev heller inte det ursprungligen tänkta; bostadsköerna bestod även efter genomförandet av miljonprogrammet. Resultatet blev istället stora betongförorter utanför de större städerna och en allt mer tilltagande segregation -- en boendestruktur som än idag leder till stora sociala problem. Praktiskt taget alla miljonprogramsområden ägs av kommunala bostadsföretag, då kommunernas involvering var avgörande för genomförandet av miljonprogrammet.
Statsminister Ingvar Carlsson var i sin egenskap av SSU- ordförande under 60-talet, tillsammans med andra socialdemokrater, pådrivande bakom miljonprogrammet. I miljonprogramsområdet Rosengård i Malmö bor 23 000 människor, cirka 20 procent av dem är arbetslösa och mellan 23 och 83 procent (beroende på områdesdel) av dem är beroende av socialbidrag. Vid ett besök i Rosengård nyligen uttalade Ingvar Carlsson: ''Visst finns det miljöer som inte blev så bra.'' Situationen i sig är djupt beklaglig, men lika illa är att socialdemokraternas grundläggande inställning -- att bostadsmarknaden skall vara ett område fullt av regleringar och politisk centralstyrning -- inte ändrats sedan miljonprogrammets dagar. Så länge denna uppfattning inte ändras, och socialdemokraterna befinner sig i regeringsställning, finns det risk för att nya Rosengårdsområden kan komma att byggas.
Trots att dessa bostadsområden är resultatet av tidigare genomförd socialdemokratisk politik, så har dagens generation av förtroendevalda ett ansvar för att få rätsida på de problem som dessa bostadsområden skapat.
Flera goda exempel finns på hur bostadsområden kunnat förnyas och förbättrats genom en överlåtelse av fastigheterna till hyresgästerna i form av en bostadsrättsförening. De boende har då fått möjlighet att själva påverka boendemiljöns utformning och kunnat ta ett eget ansvar för sin närmiljö. Boendemiljön är viktig för många och engagemang saknas säkert inte i dessa bostadsområden, men det är föga troligt att önskvärda förändringar kan komma till stånd om det först krävs att man måste övertala ledningen för bostadsföretaget innan något kan bli gjort. Den ordningen leder också troligen även till högre kostnader och därmed mindre förändringar än om de boende själva får möjlighet att engagera sig i upprustning och förnyelse.
Om de boende inte visar intresse för att ta över sina lägenheter i form av en bostadsrättsförening eller som ägarlägenheter, finns det fortfarande goda möjligheter för kommunen att sälja fastigheter till mindre bostadsföretag som förmodligen, sett till de kommunala bostadsföretagens ekonomi, har bättre förutsättningar att investera för att göra boendemiljön bättre.
5. Sammanfattning
På område efter område har den reglerade och subventionerade bostadsmarknaden misslyckats. Sedan den socialdemokratiska bostadspolitiken introducerades har marknaden kännetecknats av köer, kraftiga kostnadsstegringar, trögrörlighet, byråkrati, statlig och kommunal favorisering av vissa boendeformer samt planeringspolitikens största misslyckande -- miljonprogrammens betongförorter.
Vår uppfattning är att politiken måste gå i den helt omvända riktningen. Bostadsmarknaden blir effektiv och välfungerande först när marknadsekonomins principer tillåts vara styrande. Den borgerliga regeringen vände politiken i rätt riktning, men ytterligare steg måste tas. Subventionsavvecklingen måste fullföljas, bruksvärdessystemet med en friare hyresförhandling återupprättas, likabehandling av olika upplåtelseformer införas, offentliga bostadsföretag säljas, valfriheten ökas, miljonprogramsområdena upprustas, lagstiftningen förenklas, avreglering genomföras, äganderätten stärkas och fastighetsskatterna sänkas.
Först när konsumenter och producenter tillåts mötas på en fri marknad kan valfrihet, konsumentanpassning och lägre boendekostnader uppnås.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att markägare vid expropriation skall få ersättning för fastighetens fulla marknadsvärde samt ersättning för de kostnader som uppkommer genom expropriationen, i enlighet med vad som anförts i motionen,
n2. att riksdagen beslutar ersätta strandskyddslagstiftningen med en lagstiftning som ger kommunen möjligheter att skydda vissa strandnära områden i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att begränsa tomträttsinstitutet så att inga nya tomträtter upplåts, i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om införande av ägarlägenheter i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar upphäva bostadsrättslagens förbud mot dubbelupplåtelse, i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändringar i regelsystemet i syfte att förbättra bostadsrättens pantvärde i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att ogiltigförklara andra villkor för ändring av stadgarna för en bostadsrättsförening än de som framgår av bostadsrättslagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att upphäva de kommunala bostadsföretagens hyresledande roll upphävs i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att upphäva lagen om förvärv av hyresfastighet i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att stärka den boendes ställning gentemot oseriösa hyresvärdar i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastighetsskatten på sikt bör avvecklas,1
12. att riksdagen beslutar sänka fastighetsskatten till 1,5 % av taxeringsvärdet från den 1 januari 1996,1
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad fastighetsskatt och införande av en schablonintäktsbeskattning för småhus och bostadsrätter i enlighet med vad som anförts i motionen,1
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett bosparande i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen beslutar om förbud mot sådant kommunalt stöd till egna fastighetsföretag som medför att konkurrensen snedvrids, i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadspolitiken.
Stockholm den 24 januari 1995 Knut Billing (m) Sten Andersson (m) Stig Grauers (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Ulla Löfgren (m) Jan-Olof Franzén (m) Mikael Odenberg (m) Lennart Hedquist (m) Kent Olsson (m)
1 Yrkandena 11--13 hänvisade till SkU.