Lokalhyreslagen bör ses över med syfte att stärka lokalhyresgästernas ställning.
Småföretagens roll i ett lokalhyresperspektiv
Lokalhyresgäster är oftast småföretag, de flesta av dem verksamma i servicesektorn. De är en viktig förutsättning för att samhället skall kunna skapa en så allsidig och komplett service till invånarna som möjligt. Småföretagen är också oumbärliga när det gäller att skapa närhet mellan boende, arbete och service och för goda, välordnade och fullständiga bostadsområden och lokalsamhällen.
I centerns bostadspolitiska motion betonas den bostadspolitiska helhetssynen som utgångspunkt för bostadspolitiken. Alla skall ha möjlighet till en bra bostad till rimliga kostnader i en god miljö. Variation och mångfald skall främjas. Det förutsätter engagemang och inflytande över boendet från de boendes sida. På samma sätt krävs det att lokalhyresgästerna har en trygg ställning på hyresmarknaden så att de kan fungera i den integrerade miljö som krävs för att få mångfald och variation i bebyggelsen att bestå.
Lokalhyresgästernas ställning regleras i lokalhyreslagen. Senast den reviderades var i mitten av 80-talet. Redan vid revideringen av den nuvarande lagstiftningen fanns tveksamheter om att de ändringar som gjordes skulle ge lokalhyresgästerna den trygghet på hyresmarknaden som var avsedd. Förhållandena på lokalhyresmarknaden har sedan dess genomgått stora förändringar. Mycket tyder på att lokalhyresgästerna fortfarande har en alltför osäker ställning på lokalhyresmarknaden.
Underläge i förhandlingssituationer
Normalt försöker parterna på lokalhyresmarknaden komma överens genom att överlägga med varandra. Det innebär att de inte som ett första steg begär utlåtande från Hyresnämnden eller liknande över hyran. Det är ju en god ordning för att undvika onödig byråkrati runt hyressättningen.
I de fall parterna ändå inte kan komma överens upptäcks det först mycket nära avflyttningsdagen. Följden av det blir att hyresgästen begär hyresnämndens yttrande över hyran. Tidsrymden för en sådan begäran och nämndens prövning blir då inte sällan för kort med hänsyn till avflyttningsdagen. I sådana fall hinner inte lokalhyresgästen utnyttja sin möjlighet att få vägledande hyresnivå angiven. Lokalhyresgästen ställs då inför en tvångssituation, att antingen acceptera hyresvärdens bud eller flytta.
En framförhandling av lokalhyrorna parterna emellan utan inblandning av hyresnämnd är till fördel för alla parter. Det är då också naturligt att parterna bör uppmuntras att nå en sådan ordning. I detta fall ger inte lagstiftningen denna uppmuntran utan sätter hyresgästen i en orimlig tvångssituation i kamp med tiden.
Det bör inte vara möjligt för hyresvärden att sätta detta i system för att pressa fram en orimlig hyra mot en lokalhyresgäst som har viljan att genom partvis förhandlande komma fram till en rimlig hyra. Förhandlingarna kan inte ske med likvärdiga förutsättningar parterna emellan. Lokalhyresgästen försätts av lagens nuvarande lydelse redan från början i ett underläge.
I ett översynsarbete bör övervägas en möjlighet att i en sådan situation öppna i lagstiftningen för att skjuta upp avflyttningsdagen intill en angiven maximal förskjutningstid i avvaktan på hyresnämndens yttrande.
Hyresavtal vid återuppförande av förstörd lokal
En utredning bör också överväga att införa en bestämmelse som innebär att den som innehaft hyreskontrakt till lokal i fastighet som förstörts och sedan återuppförts skall erbjudas den restaurerade lokalen före andra intressen.
Den nu gällande lagen ger inget besittningsskydd för en lokalhyresgäst i samband med att lokalen eller fastigheten förstörs genom brand eller annan händelse. Dagens regler innebär att hyresavtalet anses upphört i och med att lokalen blir obrukbar. Vid ett återuppförande har inte hyresvärden skyldighet att erbjuda den tidigare lokalhyresgästen nytt hyreskontrakt. I ett sådant läge kan en hyresvärd utnyttja en av den tidigare hyresgästen upparbetad kommersiell lägesituation till att erbjuda lokalen till en konkurrent och pressa upp hyran.
Utvärdering av tidigare ändringar
Utredningen bör också överväga utfallet av tidigare omtvistade förändringar och föreslå eventuella justeringar. Det gäller bl.a.att stärka lokalhyresgästernas indirekta besittningsskydd genom att avsevärt höja minimiskadeståndet vid obefogad uppsägning,att fastighetsägaren åläggs ett mer aktivt förhandlingsarbete efter uppsägning av hyreskontrakt,att indexuppräkningen av lokalhyran ej får överstiga mer än ett visst procenttal av bashyran ochatt lokalhyresgästerna får samma rätt att ingå i bostadsrättsförening som tillkommmer bostadshyresgäster.
Regeringen anför i budgetpropositionen att man överväger en översyn av hyreslagen för att stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden. En sådan översyn bör lämpligen också kunna pröva även lokalhyresreglerna enligt lokalhyreslagstiftningen i syfte att stärka också lokalhyresgästernas ställning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lokalhyreslagstiftningen för att stärka lokalhyresgästernas ställning på lokalhyresmarknaden i linje med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1995 Agne Hansson (c) Ingrid Skeppstedt (c) Eskil Erlandsson (c)