Överproduktionen i svenskt jordbruk blev allt större under 1980-talet. För att minska den infördes ett trädesprogram, kallas ''Omställning -90''. Utöver statlig ersättning för träda erbjuder staten bidrag till skogsplantering på åker. Även i landets bördigaste och lönsammaste jordbruksområden t.ex. Skåne söker och får många bönder omställningsbidrag. Även på storgods i Skåne planterar man nu lövskog på åker med extra bidrag även till stängsel. Med Sveriges inträde i EU följer också att landet skall lägga mer åker i träda. För närvarande kan bonden få ca 3 000 kr per hektar. I en intressant ny rapport från Sydvästra Skånes Kommunalförbund, SSK, belyser den förre danske regionplanechefen Hugo Marcussen situationen i Malmöregionen inför inträdet i EU:s jordbrukspolitik. Marcussen menar att 500 hektar lövskog borde planteras i Malmöregionens tätortszon till att börja med. Vidare hävdar Marcussen: ''En varaktig omläggning med möjligheter till en miljömässig prioritering och styrning kan bli den faktor som kan förena jordbrukspolitiken och miljöpolitiken och bidra till ett förnuftigt samspel mellan regionens stora fysiska element: Tätorterna, åkern, skogen och vattendragen''.
Nu sker denna omställning -- nedläggning av åker -- relativt slumpmässigt så till vida att den beror på initiativ från sökande jordbrukare. Kartan blir brokig och trädorna hänger oftast inte samman. Många sökande brukar stora gods, där man lägger ner den sämsta marken. Men även brukare av normalstora gårdar söker och optimerar inom sina domäner.
Bristen på s.k. allemansrättslig mark är stor, särskilt i utpräglade helåkersbygder som Skåne. Tänk om nedläggningen, åtminstone i viss utsträckning, kunde ske i mer ordnade former. Kommunerna skulle i sin fortsatta översiktsplanering, gärna flera kommuner i gemenskap, studera och föreslå lämpliga gröna, sammanhängande stråk. I skisser till regionplaner för våra storstadsområden har ofta gröna bälten markerats för att förhindra total sammanväxning av tätorter. Med här föreslagna metoder skulle denna del i regionplaneringen konkretiseras och fullföljas på kommunal nivå. När sådana stråk angetts i region- och översiktsplanen skulle omställningsbidrag till dessa prioriteras från statens sida. Man skulle rentav kunna höja ersättningen något i sådana prioriterade områden. Erfarenheter från dansk region- och kommunplanering bör med fördel inhämtas i synnerhet som Danmark har lång erfarenhet av EG:s jordbrukspolitik. Dessutom är den fysiska planeringen framför allt på regionnivå mer utvecklad än i något annat nordiskt land. För de västskånska städerna är behov av mer allemansrättslig mark stort. Malmöbon förfogar i genomsnitt bara över 53 kvm grönyta, medan landets tio största kommuner har 108 kvm per invånare. Även de mindre tätorterna på slätten omges av åkerhav, som visserligen kan avnjutas med ögat men knappast med foten. Lovvärda försök med s.k. beträdor görs i Sydvästskåne, vilket innebär att några meter breda remsor läggs i träda runt befintliga åkrar. Detta i stället för att lägga hela fält i träda. Dessa beträdor tillåter t.ex. rörligt friluftsliv. Samtidigt kan vissa biotoper få ett bättre skydd genom att avståndet till alla maskiner och sprutningar på åkern blir längre. Inom EU lär det bli aktuellt att tillämpa s.k. rörlig beträda på upp till 15 % av den omställda arealen. På dessa ytor kan det bli tillåtet att odla annat än sådant som går till livsmedel, t.ex. energiskog, rörlig beträda är dock klart ofördelaktigare för miljön än permanent träda, rätt placerad.
Vi föreslår att Boverket och Jordbruksverket i samverkan med berörda länsstyrelse, främst de i tätbygder, omgående får i uppdrag att utveckla försök i här antydd inriktning. Självfallet skall befintliga mellankommunala organ, helst regionalplanerade sådana, liksom kommunerna och jordbrukarna, delta aktivt i försöken. De statliga anslagen till omställning skulle kunna få tas i anspråk till en viss del för sådan samverkande planering mellan stad och land. Något som också skulle kunna koordineras med de pågående arbetena i landet med Agenda 21.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nedlagda åkern som resurs i stadsregionen.
Stockholm den 19 januari 1995 Nils T Svensson (s) Per Olof Håkansson (s) Karin Wegestål (s) Lena Larsson (s) Bo Bernhardsson (s)