Den regionala indelningen är från statens sida förvirrande. Vissa funktioner är strikt länsindelade, men dessa blir allt färre. I allt fler fall sker samverkan mellan flera län -- ofta olika beroende på ärendets art. De statliga organ som varit oberoende av länsindelningen har ofta utvecklat en egen regional indelning, helt oberoende av varandra. Resultatet är ett lappverk av regionala gränser som allvarligt försvårar ett rationellt samarbete mellan olika statliga organ. Man kan dock se ett mönster som talar för att man på mycket olika sätt strävar mot 6--8 regioner, vilket också stämmer med EU:s strävan efter att regioner bör omfatta 1--2,5 miljoner invånare.
Regionalutredningen har gått i baklås p.g.a. att den knutits till den sekundärkommunala planeringssidan, och man därvid bara funnit Skåne som en naturlig region.
Det torde nu vara hög tid att koncentrera sig på att få den statliga tillsynsfunktionen rationellt ordnad, och att koncentrera sig på denna del av regionalindelningen. Som underlag för den fortsatta utredningen torde studier av vart kommunikationsströmmarna -- såväl personella som digitala -- söker sig, ha stort intresse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional indelning av den statliga tillsynen.
Stockholm den 23 januari 1995 Bertil Persson (m)