Sammanfattning
Ett beräknat efterfrågeöverskott på 100 000--150 000 bostäder, kostnadspress av prisnivån för nyproduktion, ekonomisk rättvisa mellan olika boendeformer och mellan nyproduktion och befintligt bestånd, är viktiga frågor för den kommande bostadsutredningen att arbeta med. Liksom att reformera bostadsfinansieringssystemet så att de olika boendeformerna behandlas lika.
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att avtrappningen av räntesubventionerna i nuläget med höga räntenivåer, blir något långsammare. Också med tanke på att egnahemsägares avdragsrätt bibehålls med 30 %. En ändring av reglerna för räntebidrag sparar 0,5--1 miljard kronor under några års tid. Det är viktigt eftersom räntebidragskostnaderna är en av de enskilt största posterna i budgeten.
Satsningen på ROT-projekt och inomhusklimat är bra, men det behövs mera, inte minst satsningar med miljöprofil. Vänsterpartiet föreslår en ökad satsning på solenergianläggningar och att satsningar på utbyte av olja/el mot biobränsle och energieffektiviseringar utreds under budgetåret. Sjuka hus-problemet berörs inte alls i budgeten, vilket är beklagligt. Det är ett problem som bör uppmärksammas. Regeringen bör återkomma med förslag om åtgärder i tilläggspropositionen och inte som nu fundera på att avveckla stödet helt. Ett särskilt stöd för miljonprogrammets bostäder bör komma i tilläggspropositionen, som en uppföljning av regeringens satsning på arbetslösheten i områden där dessa bostäder finns.
Ett stort intresse för upprustning av allmänna samlingslokaler bör bemötas med ett större anslag, inte minst för att minska arbetslösheten bland byggjobbare på landsorten. För att inte nyproduktionen skall minska mer, bör regeringen granska problemet med kreditgarantiprövningen inom BKN, bostadskreditnämnden.
Lägre räntor, men också mindre upplåningsbehov för byggprojekt är viktigt för att hålla räntekostnaderna nere. Ökat bosparande, krav om lägsta egeninsats, ökad självbyggarinsats, återbruk av byggmaterial är några exempel som kan bidra. Hyresgästerna måste också ges rätt att kunna påverka sina kostnader för el, vatten, avfall och sopor, liksom rätten att förhandla om åtgärder för underhåll, upprustning och ombyggnad.
Vänsterpartiet anser att en bra bostad är en social rättighet och målsättningen skall vara att tillgodose allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad. Den uppfattningen delar regeringen i sin propositionsskrivning, frågan är bara om det kan uppfyllas. Enligt en färsk rapport från Boverket kommer det att finnas ett efterfrågeöverskott på 100 000--150 000 bostäder år 2000. Den frågan och flera andra, t.ex. att skapa ekonomisk rättvisa mellan våra olika boendeformer och mellan nyproduktion och befintligt bestånd, måste bli väsentliga inslag i den bostadsutredning som inom kort skall tillsättas. Utvecklingen av hyresgästboendet och hyresgästernas villkor är ett viktigt inslag i vår bostadspolitik och den boendeform som är mest betydelsefull för att uppfylla målet för att trygga allas rätt till en bostad.
Bostäder och samhällsekonomin
De kraftiga svängningarna i bostadsbyggandet är samhällsekonomiskt skadligt och leder till bostadsbrist och byggarbetslöshet. Bostadssektorn svarar för hälften av den totala byggproduktionen i vanliga fall. Efter toppåret 1991 har byggverksamheten på bostadsområdet sjunkit dramatiskt och är bland det lägsta under det här århundradet. Byggarbetslösheten är hög, mellan 20 och 30 %, dock väldigt ojämnt fördelad i landet. Enligt talesättet att en byggnadsarbetare ger jobb åt tre andra belastar det samhällsekonomin mer än annan arbetslöshet, i form av arbetslöshetsunderstöd.
Orsakerna till raset inom framför allt nyproduktionen är naturligtvis en rad samverkande faktorer: ränteläget, låg inflation, entreprenörskostnader, byggmaterialkostnader, byggavgifter och tomtavgifter m.m. Nyproduktionskostnaderna överstiger vida marknadsvärdena på fastigheter, möjligen med undantag av storstadsområdena. Det gör det intressantare att satsa kapital på annat, spekulera i statsobligationer, aktier m.m. Avkastningen på satsat kapital är blygsam och vid ett fortsatt högt ränteläge t.o.m. negativ. Här måste politiker och byggmarknadens aktörer samverka för att pressa kostnaderna på alla tänkbara sätt, utan att för den sakens skull ge avkall på kvalitetskraven i byggandet. Naturliga byggmaterial, energieffektivitet och miljövänligt tänkande i utformandet av boendemiljön är hörnpelare i kvalitetsaspekten.
Satsning på upprustning
Behovet av upprustning är stort. 275 000 lägenheter i Sverige har inte fått någon större renovering på 40 år, där t.ex. stammar för byte av vatten- och avloppsnätet är en tung post. Här kommer naturligtvis regeringens och Vänsterpartiets gemensamma beslut om ROT-stödet på 15 % att få betydelse. Hur stödet kommer att användas är svårt att bedöma, eftersom det är generellt och gäller alla boendeformer, även egnahem och bostadsrätter. Hur stödet används får noga följas under våren, för att se om det är nödvändigt att komma med förslag till särskilda åtgärder eller om det skall riktas mot någon speciell grupp. Ett särskilt stöd för miljonprogrammets bostäder, som under 90-talet passerar 30-årsstrecket med krav på större renoveringsinsatser, är nödvändigt för att områdena inte skall förslummas med ytterligare segregationsproblem och sociala konsekvenser som följd. Regeringen har gjort en särskild insats för de här områdena, när det gäller arbetsmarknaden och den bör följas upp med en satsning på boendemiljön. Regeringen får återkomma med förslag om detta i tilläggspropositionen under våren.
Sjuka hus
I propositionen anslår regeringen ytterligare 125 miljoner kronor för att förbättra inomhusklimatet i skolor, på daghem m.m. Ett tillskott utöver de 200 miljoner kronor som tidigare beslutats för liknande åtgärder i bostäder. För att de här klimatförbättringarna skall få bästa effekt, bör Boverket utarbeta föreskrifter som gäller för de här bidragen. Kända försök och rapporter visar att det är enkla ventilationssystem som fungerar bäst. Tyvärr, så är förbättrade ventilationssystem inte lösningen på problemet med allergier på grund av inomhusmiljön. Orsakerna är fuktiga golv som en utlösande faktor för kemisk nedbrytning med emissioner och hälsobesvär som följd. Det här är ett stort problem, som det inte finns medel för under något anslag, möjligen under anslaget Fonden för fukt-och mögelskador. Det anslaget antyder regeringen skall avvecklas utan att för den sakens skull ange någon sluttidpunkt. Sjuka hus-problemet måste tas på allvar och regeringen bör återkomma i tilläggspropositionen under våren med förslag till åtgärder. Vänsterpartiet belyser den här problematiken i en särskild motion om allergier.
Energiomställning
Det är viktigt att byta energisystem i bostäder, från el- och oljeberoende till förnyelsebar energi och minskad energianvändning. Detta är viktigt, inte bara ur miljösynpunkt, utan är också ett sätt att bidra till avvecklingen av kärnkraften. Bostäder, service m.m. svarar för mer än hälften av elenergiförbrukningen, mer än hela kärnkraftsprogrammet.
Här görs alldeles för lite och på bostäder finns endast en särskild åtgärd, anslaget för solenergianläggningar. Regeringen nöjer sig med att fullfölja programmet, som skall avslutas 1996, och satsar därmed 5 miljoner kronor. Boverkets anslag för 1994/1995 var intecknat redan i höstas och Boverket begärde i en skrivelse till regeringen ytterligare 28 miljoner kronor för att klara budgetårets ansökningar. Inga ytterligare medel tillfördes. Inför 1995/1996 äskar man 17 miljoner kronor mer än regeringens förslag, för att klara de ansökningar som föreligger. Intresset är stort och hur många ansökningar som kommer under den närmaste tiden avgörs naturligtvis av vilka signaler som kommer från politiskt håll.
Utvecklingsmöjligheterna inom produktionssidan är också beroende av den här verksamhetens fortsättning inom Boverket. Småskaliga solenergianläggningar bygger på känd teknik och är relativt driftsäkra. En fortsättning av den här verksamheten är viktig och till nytta för miljön. Vänsterpartiet föreslår att programmet utökas med 45 miljoner kronor under 1995/1996 och att det fortsätter även framåt i tiden. För andra satsningar inom energisidan, t.ex. fastbränsleanläggningar, energieffektiviseringar och kompletterande energikällor, behövs särskilda stimulanser för att underlätta övergången från el- och oljeberoendet. Boverket kan här utveckla sitt kompetensområde och samordna en sådan verksamhet. Vänsterpartiet föreslår att den frågan utreds under budgetåret.
Allmänna samlingslokaler
Föreningar, aktiebolag eller stiftelser kan få bidrag för ny- och ombyggnad av samlingslokaler. Det årliga anslaget brukar vara ca 45 miljoner kronor. Nu föreslår regeringen att stödet blir 20 miljoner kronor under 18-månadersperioden 1995/1996. Hos Boverket finns ansökningar av projekt, till ett värde av 1,2 miljarder kronor. Kötiden från förhandsbesked till igångsättning är för närvarande 5 år. Med ändrade anslag förlängs den tiden avsevärt. Förväntningarna från föreningslivet är stora när det gäller de här satsningarna. Dels skapar de framtidstro på landsbygden, dels har många av lokalerna ett kulturhistoriskt värde, som nu även Riksantikvarieämbetet har visat intresse för. Lokalerna är en del av folkrörelsehistorien och många är i dåligt skick. Projekten är förberedda och kan dras igång snabbt, vilket är bra ur arbetsmarknadssynpunkt. De skapar arbetstillfällen i byggbranschen och närliggande branscher och är dessutom spridda över hela landet. Rimligt är att åtminstone återställa 1993/1994 års nivå, i det här anslaget. Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 40 miljoner kronor anslås för 1995/1996.
Bostadssubventioner
Statens kostnader för räntebidrag har nästan fördubblats från 1988--1994. Orsakerna är flera: kraftigt stigande byggkostnader, höga räntenivåer och en relativt omfattande nybyggnation. Sedan räntebidragssystemet infördes 1975, har byggkostnaderna fördubblats relativt jämfört med övriga prisökningar. Förklaringen är att subventionerna inte till alla delar tillfaller de boende, utan ''kapitaliseras'' inom byggsektorn och nyproduktionen fördyras i onödan. Systemet har också gynnat höginkomsttagare och de kapitalstarka. Det innebär också att många bor onödigt stort, vilket leder till ökad energiförbrukning och överkonsumtion av möbler och prylar, inte minst elektriska.
Vänsterpartiet anser att bostadsfinansieringssystemet bör läggas om i grunden och bl.a. likställa de olika boendeformerna. Det betyder att egnahemmens ränteavdrag bör avvecklas och ersättas med ett system som är lika för alla, oavsett boendeform. Avvecklingen av de gamla systemen måste sträckas ut över en relativt lång period, inte minst med tanke på dagens räntesituation. Därför accepterar vi att avtrappningen av räntesubventionerna justeras något, med tanke på att den 30-procentiga avdragsrätten för egnahem inte sänks till 25 %, som tidigare var tanken. Det framtida bostadsfinansieringssystemet är naturligtvis en av den tillkommande parlamentariska bostadsutredningsgruppens största frågor att behandla. I dagens system finns möjlighet för välinformerade och kapitalstarka byggherrar att utnyttja räntesubventionssystemet för att minska sina kapitalutgifter i samband med byggandet. Det beror på att den statliga subventionsräntan är frikopplad från finansieringen av byggprojektet, vilket i en del fall leder till onödiga utgifter för staten. Det kan röra sig om ca 0,5--1 miljard kronor under de närmaste åren. Boverket har i en skrivelse till regeringen påpekat detta, men någon åtgärd är inte föreslagen i budgetpropositionen. Vänsterpartiet har i en särskild motion föreslagit att detta skall åtgärdas enligt Boverkets skrivelse.
Kreditgarantier
Sedan den statliga bostadsfinansieringen upphört och upplåningen till byggprojekt sker på den öppna marknaden finns nu BKN, den statliga bostadskreditnämnden, som en garant för att trygga säkerheten för bostadsinstitut och en del andra kreditgivare. BKN har stor betydelse för den nyproduktion som kommer till den närmaste tiden. Antalet förhandsprövningar har ökat markant och kraven är hårda, tilläggssäkerhet mellan 3 och 40 % har krävts i ca 40 % av de beslut om förhandsbesked om kreditgaranti som gjorts under 1993/1994. Det här är naturligtvis en avvägning, eftersom antalet skadeersättningsärenden ökar kraftigt. Eftersom BKN har ''sista ordet'' i en sådan här kreditprövning, är det ytterst viktigt att rätt beslut fattas så att inte nyproduktion stoppas i ''onödan''. Den här frågan är viktig och regeringen bör påtala problemet för BKN. Garantistocken för skadegarantin omfattade ca 20 miljarder kronor vid utgången av 1993/1994. De anslutna kreditgivarna betalar en avgift på 0,5 % av lånestocken för att täcka statens förluster för garantiverksamheten. Det ackumulerade avgiftsbeloppet t.o.m. 1996 beräknas till 485 miljoner kronor. Samtidigt beräknas statens underskott av verksamheten till 2,7 miljarder kronor. Om full kostnadstäckning för förlusterna skall uppnås, måste garantiavgiften höjas till 3 % under 1995. Detta förväntas leda till kraftigt ökade förluster för både kreditinstitut och BKN och kan inte därför bedömas som realistiskt. En höjning av kreditgarantiavgiften måste dock övervägas och analyseras, för att om möjligt minska statens utgifter för beviljade kreditgarantier. Regeringen bör snarast inleda en sådan överläggning med BKN för att vidta lämpliga åtgärder.
Minskade kostnader
Det finns flera vägar att se till att kapitalkostnaderna för boendet sjunker. Ett sätt är att stimulera bosparandet på olika sätt. Bosparandet bör gälla alla upplåtelseformer, och kravet om en lägsta egeninsats bör övervägas. Om hyresgästerna skall kunna påverka sina boendekostnader, måste de själva kunna få ta ansvar för kostnader för elförbrukning, vattenförbrukning, avfalls- och sophantering m.m. Den primära förhandlingsskyldigheten bör utvidgas till ägarbyte, bestämning av förstagångshyra och underhåll/upprustning/ombyggnad. Vid egnahemsbyggen bör självbyggarinsatser och återbruk av material uppmuntras för att hålla kostnaderna nere. Ett kretsloppstänkande i byggsektorn med större återvinning av byggmaterial genom miljöavgifter på byggavfall bidrar också till minskade byggkostnader. Detta belyser Vänsterpartiet i en särskild motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostäder och samhällsekonomi,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av bostäder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjuka hus-problemet,
4. att riksdagen till solenergianläggningar för budgetåret 1995/96 över anslaget E 7 anvisar 45 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit eller således 50 miljoner kronor,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Boverkets roll för en ny energipolitik,
6. att riksdagen till allmänna samlingslokaler för budgetåret 1995/96 anvisar 40 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadssubventioner,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kreditgarantier,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskade kostnader i boendet.
Stockholm den 21 januari 1995 Owe Hellberg (v) Jan Jennehag (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v) Hanna Zetterberg (v) Lennart Beijer (v)
1 Yrkande 4 hänvisat till NU.