Administrationen av det vanliga bostadsbidraget överfördes från Boverket till Riksförsäkringsverket 940101.
Många önskade under Boverkets tid få sitt bostadsbidrag utbetalt direkt till sin hyresvärd. Detta gjordes då enkelt via fullmakt eller notering på ansökan om bostadsbidrag. När bostadsbidraget överfördes till Riksförsäkringsverket ändrades rutinerna. Nu går det bara att få sitt bostadsbidrag till annan mottagare om det finns särskilda skäl.
Sedan rutinerna ändrades har, enligt uppgifter från socialtjänsten, ett stort antal ensamstående och familjer som tidigare fått sitt bostadsbidrag utbetalt till hyresvärden fått mycket stora hyresskulder. Den som har en hyra på exempelvis 4.500 kr och ett bostadsbidrag på 3.000 kr måste nu klara att betala 4.500 kr kontant eller via giro varje månad. Tidigare behövde han eller hon bara klara att betala 1.500 kr i resthyra, då hyresvärden redan fått bostadsbidraget. För den som har många skulder eller har svårt att planera sin ekonomi av andra skäl är det svårare att klara inbetalning av 4.500 kr än av 1.500 kr.
Det kan vara särskilt svårt att prioritera sina hyreskostnader när skulder finns hos en bank till vilken man även får sin inkomst överförd. Andra skulder som många vill prioritera är borgenslån eller privata skulder. Det är svårare att stå emot en långivande vän som kräver sin betalning än att sköta inbetalningar av hyran, eftersom inget händer omedelbart om man ''väntar'' med hyresbetalningen.
Många som har svårt att planera sin ekonomi p.g.a. missbruk eller andra sociala problem får socialbidrag. Den som varje månad får ett socialbidrag på t.ex. 3.000 kr kan få delhyra inbetald till hyresvärden innan resterande summa betalas till familjen. Om bostadsbidraget då redan betalats till hyresvärden innebär det att hela hyran täcks av bostadsbidrag och socialbidrag. Med de nya rutinerna måste personen klara att betala en del av hyran själv även om hela socialbidraget sänds som delhyra.
Socialbidraget ska inte generellt betalas till andra mottagare än den sökande, men när det återkommande varit problem med hyror finns det anledning att dela utbetalningarna, i samråd med sökanden. Antalet familjer där hela hyran kan betalas med socialbidrag har nu kraftigt minskat p.g.a. de ändrade rutinerna för bostadsbidrag. Vissa personer har så svåra problem att sköta sin ekonomi att de begärt att få sina inkomster förmedlade genom socialförvaltningen. Inte heller dessa kan få sitt bostadsbidrag utbetalt genom socialförvaltningen utan att ha mycket starka skäl (handikapp eller sjukdom, enligt RFV).
Om en familj av någon anledning slutar betala sin hyra stiger också hyresskulden mycket snabbare än vid samma situation före den 1 januari 1994. Möjligheterna att undvika vräkning minskar kraftigt, då det är svårare att klara avbetalning av tre månaders hyra med 13.500 kr än att klara tre månaders delhyra med 4.500 kr, som i exemplet ovan. Det gör också att det blir större summor som måste betalas genom socialbidrag för att undvika vräkning, när familjen inte klarar en avbetalning. Vissa familjer med sociala problem undviker socialförvaltningen när de klarar att betala sina kostnader i hushållet, trots att de skulle behövt en komplettering varje månad för att klara räkningar, typ el och hyra.
Ett exempel: En familj har utgifter på 9.000 kr per månad plus hyra 4.500 kr, totalt 13.500 kr. De har inkomster i form av barnbidrag, föräldrapenning och låg a-kassa på 7.500 kr. Dessutom har de bostadsbidrag på 3.000 kr, totalt 10.500 kr. Om de kommer till socialförvaltningen varje månad kan man dels kontrollera att familjen gör vad den kan för att få större inkomster, och ge annat stöd vid behov, dels ge dem rätt bistånd med 3.000 kr varje månad.
Om de vuxna i den här familjen har svårt att förstå ''kraven'' från socialförvaltningen och samtidigt har skulder som gör att de behöver varje krona kontant, kan de leva ganska gott genom att få ut bostadsbidraget utan att betala någon hyra. De har då 10.500 kr per månad att disponera. Om de inte betalar någon hyra kan det bero på ett aktivt val, men också på att de inte fått den sociala fostran som behövs eller har sådan psykisk kapacitet att de kan hantera sin situation och förstå vikten av hyresbetalningar. Dessutom kanske socialförvaltningen har löst problemet med hyresskulder och vräkning tidigare. De dagliga problemen känns mer akuta än att de får en hyresskuld.
Om de kommer till förvaltningen p.g.a. beslut om vräkning för fyra månaders hyresskuld (18.000 kr) behöver de troligen bistånd till hela hyresskulden. Om deras bostadsbidrag sänts direkt till hyresvärden, hade deras hyresskuld för fyra månader bara varit 6.000 kr. Å andra sidan hade den troligen inte alls uppstått. Om bostadsbidraget sänts till hyresvärden hade familjen bara disponerat 7.500 kr. De hade då behövt besöka socialförvaltningen varje månad för att få sina pengar att räcka till mat, kläder m.m. i hushållet.
Riksförsäkringsverkets rutiner begränsar på ett mycket ingripande sätt den enskildes möjligheter att planera sin ekonomi. I praktiken innebär det nya systemet att bostadsbidrag idag i större utsträckning än tidigare går till andra utgifter än hyresbetalningar och att planeringen av ekonomin försvåras för väldigt många familjer som redan tidigare hade problem med sin ekonomi och sociala situation.
För kommunerna innebär de ändrade utbetalningsrutinerna ökande kostnader i form av socialbidrag och skulder till de kommunala bostadsbolagen.
Även hyresvärdarna har genom SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, visat att man välkomnar fortsatta utbetalningar av bostadsbidragen direkt till dem.
I ett brev 930618 till SABO från Riksförsäkringsverket, anförs bl.a. följande:
Enligt 23
§ den nya lagen om bostadsbidrag får försäkringskassan på begäran av sökanden besluta att bidraget skall betalas ut till någon annan än sökanden. I prop 1992/93:174, sid 66, framhålls att en förutsättning för bestämmelsens tillämpning är att sökanden gör en särskild framställning om önskemålet. I det förslag till allmänna råd som Riksförsäkringsverket utarbetat rekommenderar verket att en sådan framställan bifalles endast om det finns särskilda skäl för utbetalning till annan än sökanden. Sådana skäl kan vara fysisk eller psykisk sjukdom eller andra jämförliga tillstånd ... Någon utbetalning av bostadsbidrag direkt till hyresvärd från försäkringskassan medges inte enligt de regler som kommer att gälla från 1 januari 1994.
I ett brev från SABO 930928 till Riksförsäkringsverket skriver man bl.a.:
Då både bostadsföretagen och hyresgästerna anser att nuvarande system fungerar utmärkt anser SABO att denna betalningsrutin bör kunna fortsätta.
RFV skrev ett svarsbrev 931005 där man bl.a. konstaterar följande:
När det gäller bidrag och andra socialförsäkringsförmåner är grundtanken att den som är berättigad till förmånen själv skall uppbära den. Enligt 20 kap 6 § lagen (1962:381) om allmän försäkring gäller förbud för den bidragsberättigade att överlåta förmånen innan den är tillgänglig för lyftning ... Det är bara när den bidragsberättigade på grund av missbruk av något slag inte kan sköta sin ekonomi som betalningen av bidrag kan styras till någon annan lämplig person eller till socialnämnden.
Enligt bostadsbidragslagen finns också möjlighet för bidragstagaren att göra en särskild framställan till försäkringskassan om att bidraget skall betalas ut till någon annan ... Denna bestämmelse är närmast tänkt att kunna användas av den som på grund av handikapp eller sjukdom behöver hjälp. RFV har i Allmänna råd om bostadsbidrag rekommenderat att en sådan framställning bifalls endast om det finns särskilda skäl för utbetalning till annan än bidragstagaren.
Om bostadsbidraget skulle gå direkt till hyresvärd, finns risk för att den enskilde känner mindre ansvar för att anmäla förändringar och framför allt blir mindre uppmärksam på dem. Bidragstagaren kan bli återbetalningskyldig ... Om bidragstagaren inte själv erhållit bidraget, är det tveksamt huruvida återkrav kan ställas mot honom.
I ovanstående korrespondens hänvisas flera gånger till möjligheten för bidragstagaren att få in bostadsbidraget till ett bank- eller personkonto och därefter genom autogiro överföra detta eller hela hyran till hyresvärden.
931215 lämnade SABO ett nytt brev till socialdepartementet vid en uppvaktning. Där konstaterar man att det finns problem med autogiro, bl.a. p.g.a. att banken då har möjlighet att prioritera sina fordringar framför bidragstagarens önskan om att betala hyran. SABO framförde därför följande yrkande till departementet: ''att en hyresgästs önskemål, efter lämnande av fullmakt, skall medföra att bostadsbidraget kan utbetalas direkt till bostadsföretaget. Den enskilde hyresgästens önskemål skall således inrymmas i de särskilda skäl som anges i 20 kap 6 § i lagen om allmän försäkring''.
940204 sände departementet svar till SABO. Det framgick att departementsledningen inte då var beredd att vidta någon åtgärd som ändrade RFVs rekommendation till försäkringskassorna i ärendet.
Sedan dess har inget nytt beslut fattats på departementet angående bostadsbidragen.
Med anledning av ovanstående bedömer jag det som mycket viktigt att göra en snabb utredning av effekterna av de ändrade utbetalningsrutinerna för bostadsbidrag. Då bör både Svenska Kommunförbundet och de större hyresvärdarna kunna bidra med fakta. Denna utredning bör ha som målsättning att möjliggöra utbetalning av bostadsbidrag till hyresvärden när bidragstagaren själv önskar det, om inte mycket starka skäl talar emot en förändrad betalningsrutin. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade utbetalningsrutiner för bostadsbidrag i enlighet med motionens intentioner.
Stockholm den 24 januari 1995 Rose-Marie Frebran (kds) Ulf Björklund (kds)