Sverige använder ca 140 TWh el per år, varav knappt hälften är kärnkraftsel. Enligt NUTEK skulle vi kunna spara 12 TWh genom en effektivare el-användning. Om riksdagens beslut om avveckling av kärnkraften ska kunna bli verklighet är det viktigt att spara på användningen av elektricitet.
En väg att åstadkomma denna besparing vore att ställa krav på energieffektivisering för att få ROT-bidrag. Mycket kan göras inom detta område:
Elanvändningen i byggnader kan minska drastiskt genom byte av armaturer, användning av lågenergilampor och installation av automatisk närvarostyrning. Installation av moderna blandare för varmvatten ger också stora besparingar.
Fönster finns som är 30 % mer energieffektiva än de konventionella. Inte bara uppvärmningskostnaden minskar. Därtill kan de kombineras med en film som inte släpper igenom solvärme. Även problem med drag och buller minskar.
Bättre ventilation, modern teknik med varvtalsstyrning av fläkten och automatisk närvarostyrning minskar energibehovet drastiskt och förbättrar dessutom inomhusluften.
Energisnålare kontorsutrustning, bl.a. bättre teknik, avstängning av apparater när de inte används etc. kan minska elanvändningen. Även industrin kan minska sina energikostnader genom att ändra sin driftsstrategi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid om- och tillbyggnadsåtgärder ökad vikt skall läggas på åtgärder för att stimulera energibesparing.
Stockholm den 24 januari 1995 Lena Klevenås (s) Nils-Erik Söderqvist (s) Britt Bohlin (s)