Dagens ränteproblem inom bostadssektorn
I ett tiotal år har riksdagen varit medveten om att systemet med statliga bygg- och bostadssubventioner inte är hållbart. 1991 beslutade riksdagen att införa ett räntelånesystem som innebar att man sköt räntebetalningarna delvis på framtiden. Systemet byggde outtalat på en inflationsförväntning och revs upp av riksdagens nya majoritet samma höst. Regering och riksdag har därefter fullföljt intentionerna att successivt fasa ut räntesubventionerna men utan att ta hänsyn till konsekvenserna för högt belånade bostadsfastigheter byggda under det senaste decenniet. Man kan säga, att staten ensidigt brutit ett avtal; en ''garanterad'' räntesubvention uppfattas just som en garanti och bostadsägare och bostadsrättsföreningar har litat på staten. Detta har också påpekats av Marknadsdomstolen.
Problemets kärna är den höga räntan och den har man inte angripit. Vi menar att det finns skäl att pressa räntan specifikt i bostadssektorn genom såväl lagstiftning som marknadsstyrande åtgärder.
Utredning om bosparande
Med avstamp i utredningen om bosparande (SOU 1994:121) föreslår Miljöpartiet de Gröna att regeringen utreder vilka verksamma åtgärder som kan reducera räntorna i lån kopplade till bosparande. Utredningen tar vällovligt upp just ett ökat bosparande, men berör inte på något sätt räntans avgörande betydelse.
Utan att här förlänga texten med analyser av den bostadsekonomiska sektorn, vilka säkert är kända för berörda bostadspolitiker och sakkunniga, vill vi anföra två vägar till räntesänkningar.
Borgensgaranti/räntesänkning
Om staten inför en borgensgaranti kopplad till bosparande så har långivarna (bankerna) fått en markant ökad säkerhet (om de trots erfarenheten från räntesubventionerna väljer att lita på staten). Riksdagen bör därför, efter utredning, överväga att lagstifta om en generell reduktion av gällande marknadsräntor när det gäller bosparlån.
Bausparkassen och JAK
Bosparutredningen uppmärksammar de tyska byggsparkassorna (Bausparkassen), som framgångsrikt med mycket låga in- och utlåningsräntor, och enligt kedjebrevsmetoden, fungerat sedan 1920-talet. Man har också studerat den svenska motsvarigheten, JAK (jord, arbete och kapital), en ekonomisk förening som arbetar för räntans avskaffande (efter ungefär samma principer som det tyska systemet, men mer radikalt) och som har växt rekordartat under de senaste årens ränteoro.
Det nya bosparandet
Det borde vara möjligt att genom statliga initiativ pröva en utveckling mot en räntefri zon inom bostadssektorn. Förutsättningen är en vilja hos tillräckligt många människor att genom bosparande med låg eller ingen ränta skapa ett öronmärkt bostadskapital för vilket man inte kräver normal avkastning. Bostadskapitalet skall förvaltas på sådant sätt att bostadskostnaderna fördelas jämnt mellan alla generationer av boende. Kan förslaget presenteras klart och tydligt, kommer solidariteten mellan människorna i vårt land att bjuda många att ansluta sig till ett sådant sparande och lånande.
Ekologiska förtecken
Till ett sådant bosparsystem vill Miljöpartiet de Gröna också bifoga krav på att ny- och ombyggnationer skall göras efter ekologiska grundprinciper vad gäller byggmetoder och material.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om åtgärder för att sänka räntan i bostadssektorn enligt motionens intentioner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ekologiska grundprinciper skall gälla vid om- och nybyggnationer.
Stockholm den 23 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Per Lager (mp) Barbro Johansson (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp)