Under det senaste decenniet är det uppenbart att de kommunala bostadsföretagen har haft en mycket viktig roll på den svenska fastighetsmarknaden. Detta accentuerades främst under fastighetskrisen då dessa företag var en stabiliserande faktor och därutöver agerade både effektivt och med ett långsiktigt ansvarstagande.
Konkurrensen om hyresgästerna har på senare tid ökat då höjda relativpriser, låg inflation, sänkta bostadssubventioner och en försämrad köpkraft från hushållen satt press på efterfrågan. Detta omvandlingstryck, i kombination med kravet på att de kommunala bostadsföretagen skall konkurrera på samma villkor som övriga aktörer på bostadsmarknaden, har drivit fram en långtgående kostnadseffektivitet i förvaltningen.
De kommunala bostadsföretagen har trots de ökade kraven på ekonomiskt effektiv bostadsförvaltning förblivit innovatörer i många avseenden när det gäller hyresgästernas boinflytande. Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, tillval, områdesbudgetar, kollektivhus, kooperativ hyresrätt och ekologiskt boende är några exempel på boinflytande som i dag finns hos ett flertal av de kommunalt ägda bostadsföretagen.
Det finns i dag ca 150 kommunala bostadsstiftelser, som tillsammans förvaltar ca 250 000 lägenheter, som av ekonomiska skäl förhindras att genomföra en önskvärd ombildning till aktiebolag. Då de kommunala bostadsföretagen spelar denna så viktiga roll på bostadsmarknaden är det nödvändigt att de företag som så önskar ges möjlighet att agera i en mer rationell bolagsform och därför skall kunna ombildas till aktiebolag utan att detta medför oöverstigliga kostnader.
Befrielse från stämpelskatt
Riksdagen har tidigare uttalat sig för att underlätta för kommunala bostadsföretag som önskar ombildas från stiftelse till aktiebolag. I bostadsutskottets betänkande 1992/93:BoU19, sid 9, står följande om detta.
Utskottet delar vad som i motionerna (Bo52 (c) och Sk55 (s)) anförts om att en övergång från stiftelseform till aktiebolag bör underlättas för berörda kommunala bostadsföretag. Det innebär bl.a. att hinder som motverkar en i många fall nödvändig rationell ekonomisk omstrukturering av dessa företag måste undanröjas. Även enligt utskottets mening bör det sålunda vara möjligt att erhålla befrielse från stämpelskatt för de kommunala bostadsföretag som ändrar sin juridiska form från stiftelse till aktiebolag.
Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets hemställan. Detta medförde också att regeringen under hösten 1993 fattade beslut om att under vissa förutsättningar ge stämpelskattebefrielse för kommunala bostadsföretag som önskade ändra sin juridiska form från stiftelse till aktiebolag. Det kvarstår trots detta ett antal problem och hinder i samband med en sådan övergång.
Stämpelskatt för vårdbyggnader m.m.
Stämpelskattebefrielsen gäller endast bostadsfastigheter. De kommunala bostadsföretagen måste även fortsättningsvis betala stämpelskatt vid ombildning för andra fastigheter än bostäder. Det kan exempelvis röra sig om fastigheter med vårdbyggnader där kommunen eller landstinget bedriver äldreomsorg eller vård av personer med fysiska och psykiska funktionshinder. Trots att det i många fall kan sägas att boendet är överordnat vården -- genom att hyresgästerna/patienterna har egna hyreskontrakt, köper vårdtjänster mot avgift och de gemensamma utrymmena utgörs av bostadskomplement -- taxeras dessa fastigheter ofta som vårdbyggnad och beläggs därmed vid ombildning med stämpelskatt. Av praktiska och rationella skäl ägs och förvaltas många av dessa boende/vårdinstitutioner inte av kommunen. Det är i stället kommunens bostadsstiftelse eller bostadsföretag som både äger och förvaltar dessa fastigheter.
Avsikten med bostadsstiftelsernas ombildning är som tidigare sagts att skapa en mer ändamålsenlig och rationell bolagsform. Effekten av stämpelskatten på vårdlokaler blir dock en ökad kostnadsbelastning på företaget, dess hyresgäster och kommunen.
Minskat räntebidrag
Ombildningen medför juridiskt sett att ett nytt företag skapas och att aktiebolaget övertar stiftelsens lån som har räntebidrag enligt äldre bostadsfinansieringsregler. Det har påpekats från Boverket och länsstyrelserna att ombildningen innebär att de då som långivande myndighet måste dra tillbaka förklarandet av företaget som allmännyttigt bostadsföretag. Detta får enligt reglerna till följd att villkoren för lånet och den garanterade räntesatsen ändras på samma sätt som om lånet/fastigheten hade övertagits av ett icke allmännyttigt bostadsföretag. Den minskning av räntebidragen som därmed sker motsvarar effekten av att räntebidraget beräknades på 100 % på lånat belopp och att det genom ombildningen skall minskas till att beräknas på endast 95 %.
Kostnaden för det förlorade räntebidraget är i de flesta fall så hög att det av den anledningen gör ombildningen ekonomiskt oförsvarbar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastigheter med vårdbyggnader m.m. bör befrias från stämpelskatt vid ombildningen från stiftelse till aktiebolag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de kommunägda bostadsföretagens ställning i räntebidragshänseende vid ombildning från stiftelse till aktiebolag.
Stockholm den 23 januari 1995 Per Olof Håkansson (s)