Göteborgs kommun och Länsarbetsnämnden samarbetar i ett projekt för att motverka arbetslösheten bland utförsäkrade byggnadsarbetare.
En del av projektet är att bygga till och förändra i f.d. Ostindiska kompaniets byggnad i Göteborg för att förverkliga planerna på ett stadsmuseum. Byggnaden uppfördes 1750--1760 som magasinshus med en mindre del som kontorsdel.
Denna del av projektet kräver extra anslagsmedel, som till största delen kan utgå i form av stödåtgärder för att motverka arbetslösheten inom den hårt drabbade byggbranschen.
Riksantikvarieämbetet och Statens kulturråd har på ett uppskattande sätt uppmuntrat och uttalat sitt stöd för projektet.
Kulturrådet vill betona att projektet är av stort kulturpolitiskt värde för Göteborgsregionen och att ytterligare samhälleligt stöd krävs för förverkligandet av projektet.
I budgetpropositionen framhålls betydelsen av att vårt kulturarv förs vidare till nya generationer. Vidare uttalas att medel som avsatts för museernas föremålssamlingar också ''skall kunna användas för andra angelägna sysselsättningsinsatser m.m. inom kultur- och kulturmiljöområdet''.
När det gäller stöd till icke-statliga kulturlokaler poängterar regeringen att de 50 mkr som avsatts beräknas ge upphov till drygt 400 årsverken inom byggsektorn.
Ur arbetsmarknadssynpunkt utgör detta projekt ett mycket värdefullt tillskott till behovet av sysselsättningsprojekt för den hårt drabbade byggnadssektorn i Västsverige.
Regeringen och riksdagen har hittills gjort stora satsningar på infrastruktur i landet i form av vägar, broar och järnvägar vilket är värdefullt. Det är dock viktigt att även prioritera rena byggnadssatsningar, eftersom dessa på ett effektivt sätt skapar sysselsättning åt bredare grupper inom byggnadsarbetarkåren.
Ombyggnaden av Ostindiska huset kommer, till skillnad från ett brobygge, att sysselsätta även finsnickare, målare, plattsättare, elektriker och plåtslagare. Projektet ligger väl i linje med det stöd som numera kan utgå för underhåll och reparation av vissa kommunala byggnader. Projektet är kostnadsberäknat till totalt 90 mkr, vilket innebär en viss nedbantning från de ursprungliga planerna.
Projektet är indelat i 5 olika etapper, varav etapperna 1--3 är igångsatta. Totalt uppgår dessa etapper till 68 mkr. Statens stöd har hittills uppgått till 18 mkr som erhållits via Boverket.
Den kommunala finansieringen av återstoden av de igångsatta etapperna uppgår till 39 mkr.
Arbetet för att klara finansieringen av etapperna 4 och 5 pågår för närvarande. För att kunna genomföra projektet i en besvärlig arbetsmarknadssituation är ett statligt stöd mycket angeläget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare statliga investeringsinsatser avseende Ostindiska huset i Göteborg.
Stockholm den 23 januari 1995 Erling Bager (fp) Eva Flyborg (fp)