I bestämmelserna för bostadsbidrag föreskrivs att den som bor och är folkbokförd i Sverige kan få bostadsbidrag.
Dessa regler är mindre lyckade i den praktiska hanteringen. Det borde vara ett uttalat krav att sökanden skall vara folkbokförd på den bostad som han söker bidrag för.
I den praktiska hanteringen har försäkringskassan, med utgångspunkt från att sökanden normalt skall anses bosatt i den bostad där han är folkbokförd, ställt krav på att folkbokföringen skall vara ''rätt'', dvs. stämma överens med den bostad han söker bidrag för. Med nuvarande skrivning i lagen om bostadsbidrag kan det vara svårt att hålla fast vid en sådan tillämpning.
Det skulle bli tydligare om man kopplar bostadsbidraget till den bostad man är folkbokförd på och att det endast i speciella fall skall kunna göras en annan bedömning. Det är särskilt viktigt med tanke på den osäkerhet kring boende och familjesituation som ändå kan förekomma och som kan leda till misstankar om ''fusk''. Det är inte alldeles ovanligt med box-adresser och andra adresser som är svåra att knyta till något boende.
Enligt specialmotivering till förslaget till lag om bostadsbidrag (prop. 1992/93:174) skall en person folkbokföras på den fastighet eller i den territoriella församling där han är att anse som bosatt. Med utgångspunkt från folkbokföringslagens bestämmelser lämnas bidrag för kostnader för den bostad där bidragssökanden är bosatt. Härav följer att bidragssökanden kan medges bidrag endast för en bostad. Detta är normalt samma bostad som den där den bidragsberättigade är folkbokförd. Genom paragrafens utformning krävs inte att en bidragssökande skall vara folkbokförd på den fastighet där han eller hon är bosatt. Avsteg kan alltså i vissa fall göras från folkbokföringsreglerna. Speciella fall kan nämligen inträffa när det råder oklarhet om sökandens rätta folkbokföringsort eller att godtagbara skäl finns för att en flyttningsanmälan inte har gjorts. Enligt folkbokföringslagen finns möjlighet att medge kvarskrivning på den gamla folkbokföringsorten om någon blivit utsatt för allvarlig eller upprepad brottslighet.
Samma syfte kan uppnås om reglerna för bostadsbidrag utformas på samma sätt som reglerna för familjebidrag till värnpliktiga, där det i familjebidragsförordningen (1991:1492) framgår av 10
§ att folkbokföring utgör ett grundvillkor för bostadsbidrag och endast om det finns särskilda skäl kan bostadsbidrag lämnas för en annan bostad än den där den tjänstepliktige är folkbokförd. Den praktiska handläggningen blir enklare att överblicka med tydliga och enhetliga utgångspunkter och försäkringskassan har inte kunnat se någon nackdel med familjebidragsförordningens villkor om krav på folkbokföring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag så att bostadsbidrag endast om det finns särskilda skäl skall kunna utgå för en annan bostad än den där sökanden är folkbokförd.
Stockholm den 20 januari 1995 Ingibjörg Sigurdsdóttir (s) Lennart Klockare (s)