Vi välkomnar de förslag i propositionen som ger miljön en stärkt ställning i den kommunala översiktsplaneringen.
Efter en lagändring 1993 anges i 1 kap. 1 § plan- och bygglagen (PBL): Bestämmelserna syftar till att med beaktande av den enskilda människans frihet främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer. Vi föreslår att lydelsen en långsiktigt hållbar livsmiljö ersätts av ett ekologiskt hållbart samhälle.
Vi välkomnar kravet på rivningsanmälan som i propositionen föreslås införas i 1 kap. 4 § PBL. I motion 1994/95:Bo510 har vi föreslagit att krav på obligatoriska rivningsplaner och ansvarighet i samband med rivningslov skall införas i planlagstiftningen. Vi menar att rivningsansvaret tydligt bör avgränsas mot producentansvaret. Gränsen mellan ansvaret för producenten av byggnadsmaterialet och byggherren måste tydliggöras.
Miljöpartiet de Gröna menar att kunskap om de ekologiska sammanhangen skall ligga till grund för politiska beslut. Därför förordar vi en formulering av 2 kap. 2 § PBL som tydligare visar att planläggningen skall ha natur- och kulturvärden som sin utgångspunkt. Vi föreslår därför att lydelsen med beaktande av natur- och kulturvärden skall ersättas av med utgångspunkt från natur- och kulturvärden.
I propositionen anges att regeringen delar utredningens bedömning att det bör preciseras att en lämplig bebyggelsestruktur skall utvecklas inom ramen för miljömålen. Vi föreslår att följande skrivs in direkt i lagtexten i 2 kap. 2 § PBL: Bebyggelsestrukturen skall utvecklas inom ramen för de av riksdagen antagna miljömålen.
Det är positivt att kraven på innehållet i översiktsplaner i 4 kap. 1 § PBL nu föreslås förtydligas. I förslaget till ny lydelse av lagtexten anges: I översiktsplanen skall redovisas de allmänna intressen enligt 2 kap. och de miljö- och riskfaktorer som bör beaktas vid beslut om användningen av mark- och vattenområden. Formuleringen miljö- och riskfaktorer är tämligen vag och kan tolkas godtyckligt. Vi föreslår därför att inledningen av 4 kap. 1 § PBL ges följande lydelse: I översiktsplanen skall redovisas miljöförhållandena i kommunen, allmänna intressen enligt 2 kap. PBL samt konsekvenser av stora planerade förändringar i användningen av mark och vatten.
I propositionen anges att den kommunala planeringen bör utvecklas som ett led i kommunernas arbete för en hållbar utveckling och att anspråken på en ökad miljöhänsyn bör tillgodoses. Om detta skall få genomslag i kommunerna krävs ett nytt arbetssätt och ökade resurser. Vi menar att den höjda ambitionsnivån i PBL måste följas av ökade ekonomiska satsningar och en kompetensutveckling för kommunernas personal. Annars riskerar man att inte uppnå några reella förändringar till följd av lagändringen.
I lagrådsremissen som ligger till grund för propositionen föreslogs införandet av en ny paragraf i Plan- och bygglagen med krav på tillgänglighet -- för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga -- till allmänna lokaler och platser före år 2005. Det är helt ofattbart att denna paragraf lyfts ut ur lagförslaget i propositionen. Det är av stor vikt att rörelsehindrade och synskadade får möjlighet att vistas i allmänna lokaler och på allmänna platser på samma villkor som övriga samhällsmedborgare. Sverige har varit starkt pådrivande i FN för att få fram regler om tillgänglighet för handikappade. När regeringen nu väljer att inte införa den tidigare föreslagna lagändringen förlorar Sverige trovärdighet i handikappfrågor. Vi föreslår att att riksdagen beslutar anta 17 kap. 21 a § PBL om tillgänglighet för handikappade enligt lydelsen i det till lagrådet remitterade lagförslaget.
Riksdagen har beslutat att vindkraft skall introduceras i det svenska energisystemet och att ett investeringsbidrag skall utbetalas för byggande av vindkraftverk. Vi menar att det är viktigt att satsningarna på vindkraft inte bromsas av gällande plan- och naturresurslagstiftning. För att få en acceptabel ekonomi för vindkraftsanläggningar måste de placeras i öppna landskap och i närheten av stora öppna vatten. Detta innebär givetvis en förändring av landskapsbilden. Tidigare regeringsbeslut har fastlagt att skydd för landskapsbilden inte ska utgöra hinder för etablering av vindkraftverk. Denna inställning bör lagfästas. Naturligtvis ska vindkraftverk inte anläggas så nära kulturminnen att dessa riskerar att skadas. Men när företrädare för kulturmiljövården hävdar att vindkraftverk inte ska få synas från olika kulturminnesplatser blir det svårt att hitta platser för vindkraftverk i ett flackt landskap. I översiktsplanen kan kommunen göra avvägningar mellan olika allmänna intressen. Där finns också kommunens och länsstyrelsens syn på hushållningen med naturresurser. Vi menar att vindkraftens ställning gentemot andra intressen måste stärkas i plan- och naturresurslagstiftningen. Detsamma måste gälla för andra typer av anläggningar för alternativ energi t.ex. solfångare och solceller. Satsningar på alternativ energi ligger väl i linje med portalparagrafen i naturresurslagen (NRL) att marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt skall användas så att en från ekologisk, social och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning befrämjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att orden ''ett ekologiskt hållbart samhälle'' ersätter ''en långsiktigt hållbar livsmiljö'' i 1 kap. 1 § plan- och bygglagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rivningsansvaret tydligt bör avgränsas gentemot producentansvaret,
3. att riksdagen beslutar att formuleringen ''med utgångspunkt från'' ersätter ''med beaktande av'' i 2 kap. 2 § plan- och bygglagen,
4. att riksdagen beslutar att ''Bebyggelsestrukturen skall utvecklas inom ramen för de av riksdagen antagna miljömålen'' skall införas direkt i lagtexten i 2 kap. 2 § plan- och bygglagen,
5. att riksdagen beslutar att i 4 kap. 1 § plan- och bygglagen skall införas: ''I översiktsplanen skall redovisas miljöförhållandena i kommunen, allmänna intressen enligt 2 kap. plan- och bygglagen samt konsekvenser av stora planerade förändringar i användningen av mark och vatten'',
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till kommunerna,
7. att riksdagen beslutar anta 17 kap. 21 a § plan- och bygglagen enligt lydelsen i det till lagrådet remitterade förslaget.
Stockholm den 14 juni 1995 Per Lager (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Ewa Larsson (mp) Eva Goe s (mp) Annika Nordgren (mp) Thomas Julin (mp)