Propositionen om kommunal översiktsplanering enligt plan- och bygglagen, m.m. innebär ett ökat krav på miljöhänsyn i den fysiska planeringen och en önskan om att den skall ses som en integrerad del av en samlad miljöpolitik. Översiktsplanens roll förstärks och ett aktualitetskrav införs. Medborgarinflytandet ökar både inom ramen för översiktsplaneringen och detaljplaneringen. Kravet på miljökonsekvensbeskrivningar utvidgas och rivningsplaner införs för att öka återvinningen. Bevarandemöjligheter av parker, grönområden och kulturmiljövärden stärks.
Vänsterpartiet ser det som mycket positivt att man på detta sätt väljer att utveckla ett redan befintligt redskap ute i kommunerna, inte minst med tanke på det lokala Agenda 21- arbetet. Översiktsplanen är också ett juridiskt redskap, som exploateringsintressenterna har visat respekt för. Genom en tydligare miljöinriktning i form av konkreta formuleringar i lagtext kan vi komma långt, men en delegering av ansvar kräver en kommunal kompetensutveckling och ekonomiska medel för genomförande. Länsstyrelserna måste bidra med råd kring underlagsmaterial, arbetsmetoder, processutveckling, presentationstekniker m.m.
Vissa formuleringar i lagtexten är luddiga och kan skrivas annorlunda. PBL inleds med en bestämmelse av allmän karaktär, där ord används, som kan tolkas olika. Där används uttrycket ''långsiktigt hållbar livsmiljö''. Det bör bytas ut mot ''ekologiskt hållbart samhälle'', så råder inga tvivel om vad som avses. I PBL 2:2 används begreppet ''beaktande av natur- och kulturvärden''. Istället bör ''med utgångspunkt i natur- och kulturvärden'' användas. I samma paragraf talas om goda miljöförhållanden, ord som också behöver förtydligas. Vad avses? Är det livsmiljöförhållanden eller naturmiljöförhållanden? I PBL 4:1 talas det om miljö- och riskfaktorer. Vad omfattar detta? Hela första meningen bör skrivas om med följande lydelse: ''Översiktsplanen skall redovisa miljöförhållandena i kommunen, allmänna intressen enligt PBL 2 kap, samt konsekvenserna av stora förändringar i användningen av mark och vatten.''
Översiktsplanen i nu föreslagen tappning stärker miljökraven och insynsmöjligheterna och demokratiaspekten för medborgarna. Dock är det flera lagar som styr händelseförloppet. Lagen om tekniska egenskapskrav för byggnadsverk, BVL, och förordningen om tekniska egenskapskrav, BVF, ligger utanför PBL, men styr hur byggnationer utförs och även den yttre miljöpåverkan som kan bli följd därav. Vänsterpartiet har i motioner under den allmänna motionstiden gett förslag på hur man skall ändra dessa lagar för att stärka miljökraven och det medborgerliga inflytandet. En översyn av dessa lagar bör naturligtvis göras som en följd av ändringarna i PBL.
Tillgängligheten i samhället för personer med rörelsehinder och orienteringssvårigheter är, såsom det slås fast i propositionen, en fråga av allmänt intresse. Funktionshindrades rätt att delta i samhällslivet på samma villkor som andra har sedan länge omfattats av de politiska partierna i riksdagen. I alltför stor utsträckning har denna inställning emellertid kommit att stanna vid viljeyttringar, och tveksamheten har varit och är stor när det gäller att omsätta den i praktisk handling. En ny paragraf i plan- och bygglagen som lagstadgade om att enklare tillgänglighetsskapande åtgärder skulle vara genomförda före år 2005 fanns med i remissen till lagrådet. Den har nu försvunnit ur propositionen med motiveringen att de ekonomiska konsekvenserna behöver utredas.
Det finns sedan mer än 30 år lagstiftning och tillämpningsanvisningar på byggområdet som ställer krav på tillgänglighet i ny bebyggelse. Dessutom har det kommit till lagstiftning vad gäller tillgänglighet även vid omfattande reparationer och ombyggnader. Detta har dock tyvärr inte på något avgörande sätt påverkat tillgängligheten för personer med rörelsehinder och orienteringssvårigheter. I en inventering av en mellansvensk stad, på uppdrag av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, visade det sig att 12 % av de offentliga lokalerna var tillgängliga och ytterligare 65 % skulle kunna göras tillgängliga med enkla åtgärder. Inget talar för att förhållandena skulle vara väsentligt annorlunda i andra tätorter i landet. Mycket av Sverige är byggt före 1965 och tillämpningen av de nya reglerna har varit bristfällig på grund av brist på kunskap och medvetenhet om problemen.
Var och en kan lätt se att det finns brister i tillgängligheten i våra städer och tätorter. I vissa fall skulle dessa brister lätt kunna åtgärdas, t.ex. genom nedfasning av trottoarkanter, men den sammanhängande tillgängligheten blir tyvärr inte uppfylld i och med detta.
Situationen är densamma när det gäller butiker, restauranger, biografer, museer, områden för rekreation m.m. Rörelsehindrade tvingas i många situationer använda speciallösningar i form av t.ex. bakvägar och speciella anordningar. Inför framtida statliga bidragsinvesteringar bör åtgärder för att förbättra tillgängligheten för rörelsehindrade prioriteras lika högt som t.ex. den nyligen beslutade satsningen på allergisanering av sjuka hus. Nya kommunala åtaganden som åläggs av staten skall naturligtvis finansieras med statens hjälp.
I en rad andra med Sverige jämförbara länder har man på allvar tagit itu med tillgänglighetsprincipen. USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland har alla avancerade lagar om tillgänglighet och mot diskriminering av personer med funktionshinder. Den mest omfattande lagstiftningen genomfördes av Bush-administrationen i USA när man antog Americans with disabilities act (ADA) år 1990. ADA vilar just på uppfattningen att människor med funktionsnedsättningar skall ha samma medborgerliga rättigheter, samma rätt att delta i samhällslivet som alla andra. Många intressegrupper som skulle drabbas av merkostnader protesterade på olika sätt, men lagen infördes ändå. Kortsiktiga ekonomiska intressen fick stå tillbaka till förmån för de allmänna medborgarrättsliga intressena. Sverige bör kunna leva upp till samma målsättning.
Sverige har iklätt sig ett alldeles speciellt ansvar för att bedriva en radikal politik på handikappområdet. Vi har varit drivande i utformningen och antagandet av FN:s standardregler vilkas huvudsakliga budskap är att det är statens skyldighet att se till att funktionshindrade uppnår samma levnadsbetingelser som andra medborgare i respektive land.
Om inte Sverige, som är ett förhållandevis rikt land, kan leva upp till detta krav, vilka andra länder skall då känna sig skyldiga att leva upp till FN:s standardregler?
Behovet av en tillgänglighetslagstiftning i Sverige är uppenbart och framgår med all tydlighet av argumenteringen i propositionen 1994/95:230. Det förslag som finns till ny paragraf, 21 a, i kapitel 17 i plan- och bygglagen och som finns i lagrådsremissen, är inte särskilt långtgående. Den talar om ''enkelt avhjälpta hinder mot tillgängligheten och användbarheten''. Genomförandet av detta är av allmänt intresse och ett rättighetskrav för personer med rörelsehinder och orienteringssvårigheter.
Boverket bör ge förslag på bidragsutformning och regler för genomförandet av denna nya paragraf i plan- och bygglagen och komma med förslag till regeringen.
Boverket bör också ges i uppdrag att utreda hur mer komplicerade och kostnadskrävande tillgänglighetsåtgärder skall kunna vidtas och under vilken rimlig tidsperiod detta kan ske.
När det gäller särskilda rivningsplaner vid anmälan om rivningslov, så är inte sällan den planerade rivningen en s.k. utrivning i samband med en ändring av byggnad. De bör också omfattas av kravet på rivningsplaner för att ta tillvara värdefullt byggmaterial och väsentligt minska byggavfallet. Den typen av rivningar kommer i framtiden att vara den mest förekommande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsstyrelsernas viktiga roll för att utveckla arbetet med översiktsplanerna i landets kommuner,
2. att riksdagen beslutar att 1 kap. 1§ PBL skall ges ändrad lydelse enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen beslutar att 2 kap. 2§ PBL skall ges ändrad lydelse enligt vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i 2 kap. 2§ PBL förtydliga uttrycket ''goda miljöförhållanden'',
5. att riksdagen beslutar att 4 kap. 1§ första meningen PBL skall ges följande lydelse: ''Översiktsplanen skall redovisa miljöförhållandena i kommunen, allmänna intressen enligt kap 2 kap. PBL samt konsekvenserna av stora förändringar i användningen av mark och vatten'',
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra en översyn av lagen om tekniska egenskapskrav för byggnadsverk (BVL) och förordningen om tekniska egenskapskrav (BVF) för att följa upp de förändringar som sker i PBL, när det gäller främst miljökrav, utökad medborgerlig insyn och påverkansmöjlighet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i 17 kap. 21 a § PBL införa den föreslagna nya paragraf om att införa enklare tillgänglighetsåtgärder före år 2005 som fanns med i remissen till Lagrådet,
8. att riksdagen hos regeringen begär att Boverket ges i uppdrag att utforma bidragsregler för 17 kap. 21 a § PBL,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Boverket får i uppdrag att utreda frågorna runt mer komplicerade och kostnadskrävande åtgärder när det gäller tillgängligheten för rörelsehindrade och personer med orienteringssvårigheter,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rivningsplanernas omfattning att gälla även s.k. utrivningar vid ändring av byggnader.
Stockholm den 14 juni 1995 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Owe Hellberg (v)