Varje demokratiskt samhälle måste se det som en huvuduppgift att undanröja de fördomar och traditionella föreställningar som försvårar och förhindrar jämställdhet mellan könen. Det är en prioriterad uppgift för kristdemokraterna att utifrån den människosyn som vi företräder målmedvetet, opinionsmässigt och konkret arbeta för jämställdhet.
Den kristdemokratiska ideologin utgår från den kristna människosynen och betonar alla människors lika värde. Varken kvinnan eller mannen skall diskrimineras på grund av sitt kön. De har lika värde och status.
Jämställdhet handlar om rättvisa, om procenttal, om ''varannan damernas''. Men jämställdhet måste dessutom ta itu med de nedvärderande attityderna, den nonchalans som kvinnor ofta möter på arbetsplatser, i politiken, i föreningssammanhang och i familjeliv. Det fordras en regelrätt indoktrinering om varje individs okränkbara värde och rätt till integritet, helt oberoende av kön. Trovärdigheten kräver att det politiska arbetet med kraft inriktas på att skapa reell jämställdhet.
För att uppnå ett jämställt samhälle måste ett jämställdhetsperspektiv läggas på alla politikområden. Det innebär att förslag och beslut måste analyseras för att klarlägga möjliga konsekvenser för kvinnor respektive män. Det gäller särskilt inom utbildnings-, arbetsmarknads-, närings- och socialpolitiken samt inom den ekonomiska politiken.
Familjen
Sverige hör till de västerländska demokratier som nått längst i jämställdhetsarbetet. Ändå finns det förhållanden och tänkesätt som motverkar jämställdhet mellan könen. Kvinnan förutsätts ofta ta huvudansvaret för arbetet med hem och barn. Detta har medfört att många kvinnor blivit dubbelarbetande.
Historiskt sett har det nästan alltid varit kvinnorna som utfört de flesta arbetsuppgifterna i hemmet som obetalt arbete. Samhället har inte värderat detta arbete exempelvis när det gäller pensionspoäng och sjukförsäkringsförmåner. Männen har i betydligt större omfattning arbetat utanför hemmet med åtföljande socialförsäkringsförmåner. Arbete i hem och familj skall värderas lika som arbete utanför hemmet. I dag arbetar de flesta kvinnor utanför hemmet men utför ändå det mesta av hemarbetet. För att få ett jämställt hemmaliv krävs att arbetet med hem och familj synliggörs och att mannen och kvinnan delar på ansvaret.
Ett sätt att värdera hemarbetet skulle kunna vara att ge hushållen en reell möjlighet att köpa hushållstjänster av ungdomar under 25 år genom att en särskild ungdomsskattsedel införs. En kristdemokratisk syn på detta område utvecklas i en särskild motion.
Det är en stor framgång för kvinnorna att det nya pensionssystemet möjliggör för makar att dela pensionspoäng. Detta tydliggör att mannen och kvinnan har ett gemensamt ansvar för hem och familj. Att vård av barn blir pensionsgrundande förbättrar också kvinnornas situation.
En av anledningarna till att det oftast är kvinnan som stannar hemma för att vårda barn finner man i segregeringen på arbetsmarknaden och i det faktum att kvinnor har lägre löner än männen. Att arbeta för lika lön för likvärdigt arbete är ur flera aspekter absolut nödvändigt för möjligheten att uppnå en ökad jämställdhet.
Många pappor som vill vara föräldralediga möter en negativ attityd från arbetskamrater och arbetsgivare. För att familjen skall få riktig valfrihet fordras att valet kan göras utan påverkan av fördomar och negativa konsekvenser. Än idag är det få pappor som tar vara på möjligheten att vara hemma med sina barn.
För att kvinnor och män skall ges samma möjlighet att välja mellan eller kombinera hemarbete, förvärvsarbete eller studier är det nödvändigt med en väl fungerande barnomsorg. Familjen skall själv kunna välja barnomsorgsform. Barnomsorg omfattar såväl föräldrarnas omsorg i det egna hemmet som daghem, fritidshem, familjedaghem, föräldrakooperativ som andra alternativa former. Barnomsorg kan ske i kommunal eller enskild regi. För att skapa valfrihet och rättvisa fordras ett varierat utbud av olika barnomsorgsformer vilka tar hänsyn till barnens och föräldrarnas behov och önskemål.
Målsättningen måste vara att kvinnans val, oavsett om hon väljer förvärvsarbete, hemarbete eller en kombination av dessa, är ett i verklig mening fritt val, och inte ett val dikterat av politiker och arbetsgivare eller av villkoren i olika trygghetssystem.
Familjen och hemmet har en viktig roll för det fortsatta jämställdhetsarbetet. Redan i hemmet formas barnets inställning till mans- och kvinnorollerna. Vuxna har ansvaret för vilka traditioner som förs vidare.
Barnet har rätt till båda sina föräldrar och behöver stimulans från dem båda. Därför är stabila familjerelationer den bästa förutsättningen för en god uppväxtmiljö. Samhället skall ge aktivt stöd till familjebildning och äktenskap. Opinionsbildningen bör bygga på att det är viktigt att båda föräldrarna är delaktiga i arbete och fostran i hemmet så att en jämlik och stabil samlevnad uppnås. Ett sätt att stärka föräldrarollen är att erbjuda alla nyblivna föräldrar utbildning.
Den öppna familjen har en oersättlig roll som föredöme för ett jämställt liv. I dagens samhälle kan sammansättningen av vad som utgör en familj variera. Det kan vara såväl den traditionella kärnfamiljen som generationsboende, kollektiv eller ensamförälder med barn. Den öppna familjen är en trygg gemenskap som ger goda förutsättningar för en bra start i livet.
Ensamföräldrarnas situation behöver uppmärksammas. Hon/han blir lätt isolerad, har sämre möjlighet till vidareutbildning och till arbete på obekväm arbetstid. Dessutom begränsas möjligheten till politiskt, fackligt och ideellt engagemang.
För den förälder som inte är vårdnadshavare är det ofta svårt att utöva ett aktivt föräldraskap. Den förälder som självmant släpper kontakten med barnet eller hindras från att ha kontakt, blir ''osynlig'' för både barnet och samhället.
På alla nivåer måste förslag till åtgärder arbetas fram för att komma till rätta med den orättvisa behandling som både barnet och föräldrarna, oftast pappan, blir utsatta för när inte kontakten med den andra föräldern fungerar. Barnet behöver sin pappa som en manlig förebild. Det är viktigt att både pojkar och flickor får en vuxen man att identifiera sig med.
Arbetsmarknad
Ökningen av andelen kvinnor på arbetsmarknaden har varit den största förändringen i arbetskraftsutbudet under de senaste decennierna. För närvarande är andelen förvärvsarbetande kvinnor i stort sett lika stor som andelen män. Denna utveckling har inte bara inneburit en stärkt ställning för kvinnor på arbetsmarknaden utan också lett till att kvinnors ekonomiska oberoende har ökat.
Kvinnor och män har goda möjligheter att kombinera förvärvsarbete med ett praktiskt ansvar för hem och barn. Detta visar inte minst det faktum att Sverige har ett av Västeuropas högsta födelsetal.
När kvinnor kommit in på arbetsmarknaden har de i stor utsträckning burit med sig sådana arbetsuppgifter som de förut utförde i hemmen. Till största delen har dessa uppgifter legat inom den offentliga sektorns ram. Kvinnor finns i högre grad än män i rutinartade arbetsuppgifter och avancerar i mindre utsträckning. Kvinnor och män som kollektiv befinner sig således ofta inom olika sektorer på arbetsmarknaden. När de finns inom samma sektor har män, generellt sett, högre positioner än kvinnor även om de har samma utbildning.
Detta medför att kvinnors och mäns villkor i arbetslivet i flera avseenden är olika. Kvinnor har till exempel generellt sett lägre löner än män eftersom de oftare arbetar i låglöneyrken. Det finns också osakligt motiverade löneskillnader mellan kvinnor och män i storleksordningen en till åtta procent. Därför måste kravet på lika lön för likvärdigt arbete föras fram med all kraft. Att skapa gehör för könsneutral arbetsvärdering är ett steg på vägen.
Jämställdhetslagen har förstärkts på förslag av den förra regeringen. Det är inte längre möjligt att genom avtal inskränka lagens verkningsområde. Varje arbetstagare är skyldig att vidta aktiva åtgärder och att upprätta jämställdhetsplaner. Detta innebär att JämO:s position förbättrats genom att hon nu har tillsynsansvar för hela arbetsmarknaden.
Om arbetsmarknadens parter trots detta inte klarar av att nå målet om lika lön för likvärdigt arbete kan ytterligare lagstiftning bli nödvändig.
Främst inom den offentliga sektorn arbetar kvinnor ofta i lägre betalda yrken. Det är angeläget att ansträngningar görs av arbetsmarknadens parter för att komma till rätta med detta.
Arbetsgivarna bör uppmuntra försök med flexibel arbetstid för de anställda, dvs att arbetstagaren själv tillsammans med arbetslaget kan välja hur arbetstiden skall förläggas. Även arbetets innehåll bör organiseras så att möjlighet ges till frivillig arbetsdelning och/eller att tjänstledighet underlättas. Både män och kvinnor upplever det svårt att vara tjänstlediga för vård av barn eller för utbildning beroende på det sätt deras arbete är utformat.
Vid anställningsintervjuer bör, så långt som möjligt, både en man och en kvinna finnas med för att avgöra den sökandes lämplighet. På detta sätt kan bl.a. fördomar motarbetas och nya mönster för rekryteringsarbetet växa fram.
En stor del av de småföretag som startas i glesbygden idag har kvinnor som initiativtagare och ägare. Dessa kan idag uppleva att det är svårt att få inflytande och få del av samhällets resurser på samma sätt som männen.
Kvinnors företagande finns oftast inom tjänstesektorn där realsäkerheter saknas. Många nya företagare har problem med startkapital. Tillgängliga finansieringsformer tar inte i tillräcklig utsträckning hänsyn till kvinnligt nystartande. Dessa mycket små företag skall självfallet inte nekas nyföretagarstöd från samhället. Statens stöd till start av småföretagande måste därför utvecklas.
Inflytande
Arbetet med att öka kvinnors inflytande i beslutsfattande församlingar måste stärkas. Målet om en jämn könsfördelning år 1998 i statliga styrelser och kommittéer skall ligga fast.
En jämn könsfördelning på olika nivåer i arbetslivet är en viktig demokrati- och maktfråga. För att få en balanserad samhällsutveckling som tar hänsyn till både kvinnors och mäns synsätt är det viktigt att båda könen finns representerade inom alla samhällsområden och på alla beslutsnivåer. En jämn könsfördelning på chefsnivå är dessutom en resurs- och kvalitetsfråga. De arbetsplatser som tar till vara och utvecklar även kvinnors kompetens har större möjligheter att öka sin effektivitet och lönsamhet.
Kvinnors inflytande har ökat under senare år. Exempelvis har andelen kvinnor i statliga styrelser och kommittéer ökat, liksom deras andel såväl i landstings- och kommunfullmäktigeförsamlingar som i riksdagen. Trots dessa framsteg är fortfarande bristerna betydande.
Andelen kvinnor på chefspositioner är fortfarande mycket låg. Som exempel kan nämnas att år 1990 var knappt 10 procent av cheferna inom den privata sektorn kvinnor. Motsvarande siffror inom den offentliga sektorn var 30 procent. Dessa andelar skall ses i relation till att 36 procent av dem som då arbetade i den privata sektorn och 70 procent av dem som arbetade i den offentliga sektorn var kvinnor. Endast drygt tre procent av platserna i styrelserna för de börsnoterade företagen innehas av kvinnor. Av landets professorer är bara sex procent kvinnor. Myndigheternas ansvar både när det gäller fördelningen av kvinnor och män på olika uppdrag och när det gäller kvinnor och män på chefsnivå bör förtydligas.
Mer kunskap måste också spridas om skillnader i kvinnors och mäns tillgång till ekonomiska resurser och hur den ekonomiska makten är fördelad mellan kvinnor och män.
Utbildning och forskning
I skolan möter barn och ungdomar olika förväntningar beroende på vilket kön de tillhör. Dessa förväntningar följer dem genom hela skolsystemet. En uppmärksammad utredning visar hur talartiden i klassrummet fördelas. Läraren talar 2/3 av tiden. Av den återstående tredjedelen talar pojkarna 2/3 och flickorna 1/3. Därför är det viktigt att jämställdhetsarbetet också lyfts fram i skolan. De som arbetar inom skolan bör få utbildning för att öka medvetenheten om vikten av att behandla flickor och pojkar rättvist. Lärare och lärarkandidater måste få utbildning/fortbildning om skillnaden mellan pojkars och flickors agerande i undervisningssituationen.
Olika metoder bör utarbetas och projekt startas för att främja pojkars och flickors möjlighet att utvecklas på lika villkor. Vissa undervisningsmoment inom klassens ram bör till exempel organiseras i särskilda flick- och pojkgrupper. En översyn av läromedel bör ske ur jämställdhetssynpunkt.
Skolans jämställdhetsarbete har till stor del inriktats på flickorna och lämnat pojkarna åt sidan. Detta arbete måste omfatta både pojkar och flickor.
Skolan bör vid planering av undervisning enligt den nya timplanen söka finna ämnen och aktiviteter ingående i skolans respektive varje elevs fria val, som uppmuntrar flickorna och pojkarna att välja ''otraditionella'' verksamheter.
Dataprogram, dataspel etc bör utvecklas som inspirerar både pojkar och flickor att utnyttja datorn och informationstekniken för områden som traditionellt uppfattas som kvinnliga eller ''mjuka''. Datorer och informationsteknologi får inte enbart nyttjas för tekniska och administrativa problem. Både flickor och pojkar måste i samma utsträckning få stifta bekantskap med den nya informationstekniken.
Skolans jämställdhetsarbete har till stor del inriktats på flickorna och lämnat pojkarna åt sidan. Detta arbete måste omfatta både pojkar och flickor.
I skolan återfinns idag de manliga lärarna främst på högstadie-, gymnasie- och universitetsnivå. Inom förskolan och på låg- och mellanstadiet möter barnen framför allt kvinnliga lärare. Vid rekrytering av ny personal bör en jämn fördelning mellan könen eftersträvas. Även vid rekryteringen till lärarutbildningen måste en jämn könsfördelning eftersträvas.
Eleverna väljer i stor utsträckning traditionellt könsbundna program och kurser till gymnasieskola, högskola och universitet. Detta gäller särskilt pojkar. För att i möjligaste mån undvika könssegregerade arbetsplatser är det viktigt att barn och ungdomar tidigt får ökade kunskaper om både mans- och kvinnodominerade arbeten. Det handlar om att skapa förutsättningar för ett verkligt fritt val. Ungdomar skall kunna välja framtid fri från fördomar om vad som anses vara kvinnligt och manligt. Studie- och yrkesorientering bör inriktas på att varje elev oberoende av kön får stöd att välja studier eller yrke efter intresse och förmåga.
För närvarande pågår försök med introducerande sommarkurser för pojkar och flickor. Syftet är att väcka intresse och öka kunskapen om områden vilka domineras av det motsatta könet.
Under utbildningen är det ofta det kön som är minst representerat som avbryter sin utbildning på grund av omgivningens negativa attityder. Detta gäller inte minst flickor på tekniska linjer.
Högskolan har en viktig uppgift i arbetet med att skapa ett i verklig mening mer jämställt samhälle. De som leder undervisning, forskning och institutioner har ett ansvar att skapa en sådan miljö som ger likvärdiga villkor för både kvinnor och män att trivas och utvecklas.
Den kvinnoforskning som finns på olika universitet och högskolor bör tilldelas goda resurser. Det bör ske genom stöd till verksamheter med s k kvinnofora vid universitet och högskolor och till forskning med kvinnoinriktning inom befintliga universitets- och högskoleinstitutioner. Målet är att utöka antalet kvinnliga forskare. Därmed möjliggörs att kvinnoperspektivet uppmärksammas i forskningen och en bättre balans mellan kvinnliga och manliga synsätt som norm för forskningen.
Kvinnoforskningen måste också i högre grad tillåtas påverka innehållet i grundutbildningen. Även i kursplaner och kurslitteratur måste ett kvinnoperspektiv finnas.
Hälsa
I vetenskapliga sammanhang utgör mannen norm. Trots att kvinnor och män har olika normvärden i exempelvis medicinska testsammanhang klassas ändå kvinnans värden som onormala, eftersom mannens värden är norm. Kvinnor och män är biologiskt sett olika och har som en följd av detta olika hälsoproblem. Även olika roller i hemmet utgör källor till skillnader i hälsa. Kvinnorna lider oftare än män av långvarig sjukdom som kräver behandling.
Kvinnors hälsoproblem och fysiologi har i mycket mindre utsträckning än männens varit föremål för forskning. För att främja kunskapen om kvinnors och mäns hälsa måste emellertid båda gälla som norm.
På senare år har ohälsotalet, dvs sjukskrivningsfrekvens, arbetsskador och förtidspensioneringar, ökat bland kvinnor. I många med Sverige jämförbara länder minskar t ex dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar medan svenska kvinnor utgör ett undantag då dödligheten i dessa sjukdomar ökar.
Arbetsskadorna bland kvinnorna har ökat markant på senare år, särskilt inom tillverkningsindustri, vård och service. Särskilt oroande är ökningen av belastningsskador hos unga kvinnor. Vid vård och rehabilitering av arbets- och belastningsskador är det viktigt att åtgärder sätts in snabbt. Så snart som möjligt skall aktiv och regelbunden sjukgymnastik erbjudas. Långa sjukskrivningsperioder med få inslag av rehabilitering gör det betydligt svårare att komma tillbaka till arbetslivet. Det är viktigt att kontakten med arbetslivet och den sociala gemenskapen upprätthålls.
Arbetsgivaren har ett särskilt ansvar för att arbetsplatserna utformas så att arbets- och belastningsskador minimeras. Även i detta sammanhang måste påpekas att arbetsmiljön skall utformas efter varje individs behov och förutsättningar.
En förutsättning för ett framgångsrikt förebyggande hälsovårdsarbete är att det finns kunskap om de nära sambanden mellan livsstil och ohälsa samt att människor medvetandegörs om helheten. Forskning som beaktar skillnaderna i biologi, aktiviteter under arbete och fritid, livsstil och andra aspekter av den sociala miljön bör stimuleras.
Sveriges största sociala och medicinska problem är alkoholens skadeverkningar. Det manliga alkoholmissbruket är i hög grad präglat av att dricka i sällskap med andra, även om dolt missbruk förekommer. Kvinnors alkoholmissbruk är vanligtvis mer ensamt och äger oftast rum inom hemmets väggar. Av fysiologiska skäl tål kvinnan alkohol sämre än mannen.
Inom missbrukarvården skall både mäns och kvinnors behov mötas. Missbrukande kvinnor skall erbjudas behandlingshem enbart för kvinnor medan behandlingen skall vara inriktad på hela familjen. Det är särskilt viktigt att barn till missbrukande föräldrar inte glöms bort i sammanhanget.
Övergrepp mot kvinnor
Våld mot kvinnor kan i vissa fall vara ett uttryck för bristande jämlikhet och för den obalans som råder i maktförhållandet mellan män och kvinnor. Termen ''sexualiserat våld'' kan användas som samlingsbegrepp för olika former av övergrepp mot kvinnor. I begreppet ryms ett flertal handlingar som begås mot kvinnor just i deras egenskap av kvinnor. Det handlar om kvinnospecifika övergrepp och kränkningar med starka kopplingar till föreställningar om kvinnans roll som underordnad mannens. Dessa övergrepp behöver inte nödvändigtvis innehålla våld eller begränsas enbart till handlingar som är att betrakta som sexualbrott. Ofredande kan vara ett exempel på sådana övergrepp.
Frågor som rör våld mot kvinnor har ett samband med frågor om jämställdhet mellan kvinnor och män, om maktfördelningen mellan könen och om mäns syn på kvinnor. Även andra företeelser i samhället, som prostitution, pornografi, incest och sexuella trakasserier, hör samman med våldet mot kvinnor.
Den kvinnosyn som kommer till uttryck genom detta kan inte förenas med att kvinnor och män skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla livets områden.
Våldet mot kvinnor har ökat kraftigt de senaste åren. Man bör dock beakta att en del av den statistiskt registrerade ökningen kan bero på att fler kvinnor nu anmäler de brott de blir utsatta för. Till detta måste dock läggas att en mycket stor del av våldet förmodligen aldrig anmäls.
Kvinnomisshandelns orsaker, symtom och möjliga behandling skall ingå i den reguljära utbildningen i grundskola, gymnasieutbildning samt i utbildningar till olika vårdyrken. Socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens personal bör ha gemensam fortbildning om kvinnomisshandelns och barnmisshandelns orsaker och konsekvenser samt hur de kan förebyggas.
Kvinnojourer, dit den misshandlade kan vända sig i en akut situation, är viktiga för de misshandlade kvinnorna och bör få stöd. Kvinnor som utsatts för misshandel eller våldtäkt skall få tillgång till juridiskt biträde under hela förundersökningen och rättegången.
Prostitution är en gammal företeelse som har betydande skadeverkningar främst för de kvinnor som prostituerar sig men också för deras kunder. Prostitutionen slår mot de prostituerade kvinnornas fysiska och psykiska hälsa på olika sätt. Prostitution gör det också möjligt att finansiera och underhålla olika former av drogmissbruk.
De prostituerade kvinnorna utsätts för eget och/eller omvärldens förakt vilket tär på självkänslan. De löper stor risk att bli smittade av könssjukdomar, HIV och infektioner. De utsätts också oftare än andra kvinnor för misshandel.
Frågan om kriminalisering av prostitution har länge diskuterats. I praktiken var det fram till 1964 straffbart att vara prostituerad. Det står idag utom allt tvivel att motiv finns att kriminalisera prostitution.
Våldspornografi och grova våldsskildringar är förbjudna enligt tryckfrihetslagen. Orsaken är främst att sådana skildringar kan komma att stimulera någon att begå de handlingar som skildras. Ett aktivt bekämpande av våldspornografi utgör samtidigt ett bidrag till bekämpande av sexualbrott som ligger bakom produktionen och som det kan vara svårt att på annat sätt komma åt. Reklam som är kränkande för kvinnor bör motverkas genom lagstiftning.
Studenter och doktorander bör i lag skyddas mot sexuella trakasserier. Kristdemokraternas syn i denna fråga utvecklas i en annan motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett aktivt opinionsbildande arbete bör bedrivas som betonar mannens och kvinnans gemensamma ansvar för hem och familj,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbete i hem och familj skall värderas lika som arbete utanför hemmet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att familjer skall ges möjlighet att köpa hushållstjänster genom införandet av en ungdomsskattsedel för ungdomar under 25 år,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att kunna välja en väl fungerande barnomsorg,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnor och män skall ha samma möjligheter till ekonomiskt oberoende,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika lön för likvärdigt arbete,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens stöd till start av småföretagande måste utvecklas,3
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetet med att öka kvinnors inflytande i beslutsfattande församlingar måste stärkas och att målet om en jämn könsfördelning år 1998 i statliga styrelser och kommittéer skall ligga fast,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att myndigheternas ansvar både när det gäller fördelningen av kvinnor och män på olika uppdrag och när det gäller kvinnor och män på chefsnivå bör förtydligas,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att mer kunskap måste spridas om skillnader i kvinnors och mäns tillgång till ekonomiska resurser och hur den ekonomiska makten är fördelad mellan kvinnor och män,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lärare och lärarkandidater måste få fortbildning/ utbildning om skillnaden mellan pojkars och flickors agerande i undervisningssituationen,4
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att olika metoder bör utarbetas och projekt startas för att främja pojkars och flickors möjlighet att utvecklas på lika villkor,4
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att både flickor och pojkar i samma utsträckning skall få stifta bekantskap med den nya informationstekniken,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en jämn könsfördelning bör eftersträvas vid rekryteringen till lärarutbildningen,4
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studie- och yrkesorientering bör inriktas på att varje elev oberoende av kön får stöd att välja studier eller yrke efter intresse och förmåga,4
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnoforskningen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att både kvinnors och mäns normalvärden skall gälla som norm i vetenskapliga sammanhang,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnors hälsa i samma utsträckning som mäns skall vara föremål för forskning,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskning som beaktar skillnaderna i biologi, aktiviteter under arbete och fritid, livsstil och andra aspekter av den sociala miljön bör stimuleras,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att separata vårdhem bör inrättas för missbrukande kvinnor,2
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vård och behandling av missbrukare skall vara inriktad på hela familjen,2
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnomisshandelns orsaker, symtom och möjliga behandling skall ingå i den reguljära utbildningen i grundskola, gymnasieutbildning samt i utbildningar till olika vårdyrken,2
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens personal bör ha gemensam fortbildning om kvinnomisshandelns och barnmisshandelns orsaker och konsekvenser samt hur de kan förebyggas,2
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnojourer, dit den misshandlade kan vända sig i en akut situation, bör få stöd,2
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnor som utsatts för misshandel eller våldtäkt skall få tillgång till juridiskt biträde under hela förundersökningen och rättegången,5
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reklam som är kränkande för kvinnor bör motverkas genom lagstiftning.6
Stockholm den 25 januari 1995 Alf Svensson (kds) Inger Davidson (kds) Mats Odell (kds) Chatrine Pålsson (kds) Göran Hägglund (kds) Rose-Marie Frebran (kds)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU. 2 Yrkandena 4, 20--24 hänvisade till SoU. 3 Yrkande 7 hänvisat till NU. 4 Yrkandena 11--15 hänvisade till UbU. 5 Yrkande 25 hänvisat till JuU. 6 Yrkande 26 hänvisat till LU.