När Socialdemokratiska kvinnoförbundet vid sin kongress 1984 uppmärksammade problemet med sexuella trakasserier inom arbetslivet förnekade de flesta företeelsen och förbundet utsattes för härskartekniken förlöjligande.
I dag tio år senare erkänns företeelsen av de flesta.
Jämställdhetslagen § 6 och § 22 behandlar arbetsgivarens ansvar i denna fråga.
I § 6 fastslås att arbetsgivaren skall verka för att inte någon arbetstagare utsätts för sexuella trakasserier eller för trakasserier på grund av en anmälan om könsdiskriminering. Arbetsgivaren har alltså ett i lagen fastlagt ansvar för att det på arbetsplatsen klart markeras att ett sådant beteende ej är tillåtet samt att det finns regler för hur en överträdelse skall hanteras.
När det gäller situationer där arbetsgivaren själv utsätter en arbetstagare för sexuella trakasserier regleras detta i § 22.
I § 22 fastslås att en arbetsgivare inte får utsätta en arbetstagare för trakasserier på grund av att arbetstagaren har avvisat arbetsgivarens sexuella närmanden eller anmält arbetsgivaren för könsdiskriminering.
§ 22 begränsas till att arbetsgivaren ej får trakassera på grund av att arbetstagaren avvisat närmandet. Däremot skyddar lagen ej mot själva behandlingen.
När en arbetstagare i dag utsätts för sexuella trakasserier från sin arbetsgivare finns enbart möjligheten att anmäla händelsen till polisen för att få sitt ärende prövat enligt brottsbalkens bestämmelser. Om den som utsatts orkar ta detta steg är det oftast en lång och för individen svår process.
Behandlingen av ärendet kan dra ut på tiden med polisutredning, åtal, domstolsförhandling, dom, överklagande. Under tiden kanske personen måste vara kvar på arbetsplatsen för sin försörjning.
Som ett alternativ till denna process bör det vara möjligt att hantera situationen inom jämställdhetslagens ram. Detta förutsätter ett tillägg i lagen som slår fast att en arbetsgivare ej får utsätta en arbetstagare för sexuella trakasserier. Detta skulle ge JämO och arbetstagarens fackliga organisation möjlighet att agera.
Det skulle innebära flera fördelar för den som utsatts för sexuella trakasserier från sin arbetsgivare. En snabbare hantering blir det troliga resultatet. Detta på grund av att hög kompetens om sexuella trakasserier finns hos dessa och att möjligheten till förlikning är ett första steg. Vid förlikning får den utsatte arbetstagaren bekräftelse på att händelserna skett samt får möjlighet till skadestånd. Om ärendet går till Arbetsdomstolen är även det en snabbare process.
Att komplettera jämställdhetslagen med detta förbud skulle dessutom klart markera att detta inte är en privat fråga utan är starkt kopplad till relationen arbetstagare-- arbetsgivare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tillägg i jämställdhetslagen.
Stockholm den 25 januari 1995 Inger Segelström (s) Susanne Eberstein (s) Siv Wittgren-Ahl (s) Agneta Brendt (s)