1. Formell och reell jämställdhet
Det råder i dag bred enighet om de övergripande målen för jämställdhetsarbetet, nämligen att kvinnor och män skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Betydelsefulla förändringar i riktning mot jämställdhet mellan könen har ägt rum under senare år. Detta arbete har varit framgångsrikt i många avseenden, i vart fall om man ser till kvinnors och mäns formella rättigheter.
Fortfarande finns emellertid betydande olikheter i kvinnors och mäns reella villkor. Lång väg återstår att gå innan vi i praktiken uppnått en jämnare fördelning av makt, inflytande och möjligheter till ekonomisk självständighet. Sedan de rent diskriminerande lagarna och reglerna nu har avskaffats återstår den svåraste delen av jämställdhetsarbetet, nämligen att finna vägar att påverka människors attityder.
Jämställdhetsarbetet kräver insatser inom många delar av samhället. Den attitydpåverkan som nu förestår uppnås dock inte främst genom politiska beslut utan genom att enskilda individer tar ett personligt, praktiskt och moraliskt ansvar.
Jämställdhetsarbetet måste bedrivas långsiktigt. Vi måste acceptera att det tar tid att i grunden förändra människors attityder. Mycket av det jämställdhetsarbete som på sistone blivit följden av politiska beslut har skett i form av olika projekt. Utvärderingen av dessa projekt har emellertid ofta givit vid handen att verksamheterna har klingat av när projekttiden och projektpengarna har tagit slut. I realiteten blir effekterna därför ofta kortvariga och ytliga.
Jämställdheten berörs av en mängd olika faktorer. Den socialdemokratiska familjepolitiken har utformats för att gynna en viss livsform som har ansetts jämställd. Arbetsmarknaden för kvinnor har utformats på ett sätt som ansetts jämställt. Vid en närmare granskning finner man dock att systemen skapat stelbenthet och snarare hämmat kvinnorna än öppnat möjligheter för dem.
Ett aktuellt exempel på ovan nämnda fenomen är det missnöje som länge pyrt bland sjuksköterskorna och nu håller på att explodera. Sjuksköterskeyrket har av hävd ansetts vara ett ''kall'' och belönats därefter. Tack vare att sjukvården i princip har varit ett offentligt monopol har den ende arbetsgivaren på området kunnat förhindra en rimlig löneutveckling för denna stora grupp som till alldeles övervägande delen består av kvinnor. Sjuksköterskorna säger sig nu med spänning emotse svaret på frågan om ''världens mest jämställda regering'' avser att göra något konkret åt vad de anser vara en pågående lönediskriminering eller om det som vanligt skall stanna vid fagert tal.
Det är inte bara sjuksköterskorna som har fått en sämre löneutveckling än de skulle ha kunnat ha om det funnits mer än en arbetsgivare. Resonemanget ovan är applicerbart även på bibliotekarier, förskollärare och en mängd andra yrkesgrupper som är kvinnodominerade. Problemet är den offentliga sektorns monopolställning. Den har byggt upp en bomb som nu ligger och tickar.
I bilaga 6 till årets budgetproposition finns ett talande exempel på regeringens jämställdhetsstrategi. Regeringen framhåller att lönediskriminering av kvinnor är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna framöver. För att lösa detta problem överväger regeringen att införa möjligheter till grupptalan för kvinnor som vill föra en lönediskrimineringsprocess utan att själva behöva stå i förgrunden. Tanken kan ju i och för sig vara god. En majoritet av Sveriges förvärvsarbetande kvinnor är emellertid anställd inom den offentliga sektorn och det är där, i de traditionellt kvinnodominerade yrkena, som problemet med lönediskriminering är som mest utbrett. Motpart i diskrimineringsprocessen kommer alltså i de flesta fallen att vara staten, landstingen och kommunerna. Om socialdemokraterna hade någon substans bakom talet om åtgärder mot lönediskriminering skulle de naturligtvis visa en vilja till konkreta åtgärder och inte hänvisa kvinnorna till att gå till domstol och processa för att få sin rätt.
Enligt vårt sätt att se saken måste den framtida jämställdhetspolitiken utgå från ett konstruktivt tänkande med öppenhet för olika lösningar. Dagens verklighet måste vara grunden för en ny debatt och den skall präglas av respekt för olika människors egna, fria val. Utgångspunkten för politiken måste vara att dagens kvinnor och män vet sitt eget bästa och kan fatta förnuftiga beslut. Politikerna har inte rätt att förtiga vissa människors uppfattningar eller tillrättalägga deras argument. Man måste utgå från att en person som säger sig ha en viss åsikt faktiskt också har den -- även om den av vissa inte skulle anses ''politiskt korrekt''. Att lägga livet och debatten till rätta är en politik som förtrycker stora grupper i samhället.
Familjen skall inte vara föremål för politikernas styrning. Familjepolitiken bör utformas så att man tar hänsyn till olika familjers behov och prioriteringar. I den mån vi har bidrag skall dessa vara neutrala och inte innefatta någon form av styrning. Så länge det finns subventioner till barnomsorgen skall de utgå lika för alla barn oavsett vilken tillsynsform deras föräldrar har valt. De skall också vara kombinerade med en rätt till avdrag för styrkta barnomsorgskostnader. Sedan socialdemokraterna nu har avskaffat vårdnadsbidraget är vi tillbaka i det djupt orättvisa system som innebär att 50 procent av barnfamiljerna får 100 procent av stödet till barnomsorgen.
Många anser att kvotering av kvinnor på manligt dominerade områden gynnar jämställdheten. Vi tror inte på kvotering. Den bygger på bristande tilltro till kvinnors förmåga och övertro på regleringar. Vi är övertygade om att verklig, långsiktig jämställdhet förutsätter det självförtroende som det ger kvinnorna att skapa sig en ställning grundad på egen kraft och duglighet. Detta är skillnaden mellan formell och reell jämställdhet.
Vi anser att den viktigaste jämställdhetsfrågan just nu, utöver långsiktig attitydpåverkan, är att bryta upp de offentliga monopolen inom vård och omsorg. Det tjänar två syften. Dels får kvinnor en alternativ arbetsmarknad, vilket kommer att framtvinga en rimligare lönesättning, dels öppnas också nya utvecklingsmöjligheter för kvinnor med ökat egenföretagande som ett resultat.
Den moderata grundsynen är att vi alla är olika men lika mycket värda. Det betyder att ingen får diskrimineras t ex på grund av sitt kön. Vi ser varje människa som en individ och inte en del av ett kollektiv. Detta är det perspektiv ur vilket vi betraktar jämställdheten.
2. Jämställdheten i lagstiftningen
Kampen för kvinnors frigörelse och ökad jämställdhet mellan könen har en lång historia. Våren 1994 högtidlighöll riksdagen 75-årsminnet av införandet av den kvinnliga rösträtten, vilket var den första viktiga milstolpen.
1976 infördes en ändring i 2 kap 16 § regeringsformen av innebörd att lag eller annan föreskrift inte får innebära att någon medborgare missgynnas på grund av sitt kön om det inte utgör ett led i jämställdhetssträvandena. Sedan dess har i princip alla yrken öppnats för kvinnor.
År 1979 antogs en särskild lag om jämställdhet mellan kvinnor och män i arbetslivet. Lagstiftningen var främst av arbetsrättslig och offentligrättslig karaktär. Lagen försågs med ett principuttalande om att arbetsmarknadens parter hade ansvaret för att förverkliga jämställdhetsmålen. Tillsynen över efterlevnaden av dessa bestämmelser fördelades mellan jämställdhetsombudsmannen (JämO) och de fackliga organisationerna.
Under 1980-talet drevs utvecklingen mot jämställdhet mellan kvinnor och män vidare. Bl.a. slöts nya jämställdhetsavtal mellan SAF och LO-PTK, på kommun- och landstingsområdet och inom den statliga sektorn. Riksdagen fattade 1988 beslut om ett femårigt nationellt handlingsprogram för jämställdhet. En nordisk handlingsplan har tillkommit i samma syfte.
Trots denna aktivitet konstaterar regeringen i prop 1990/91:113, Olika på lika villkor, att utvärderingen av de 10 åren med jämställdhetslagen ger vid handen att de förväntningar som ställdes vid lagens tillkomst bara kunde anses ha infriats i mindre utsträckning. Jämställdhetsarbetet hade inte blivit den prioriterade fråga vare sig på arbetsgivar- eller arbetstagarsidan som lagstiftarna hade hoppats.
1992 trädde en ny jämställdhetslag i kraft. Den innebär betydande skärpningar, bl a som en följd av EG-direktiv på området. Även den nya lagen utgår från att arbetsmarknadens parter skall samverka för att jämställdhet i arbetslivet skall uppnås. Lagen innebär att reglerna om arbetsgivarens aktiva jämställdhetsarbete byggts ut, bl a genom en skyldighet att underlätta för både kvinnor och män att förena förvärvsarbete och föräldraskap samt skyldighet att motverka att arbetstagare utsätts för sexuella trakasserier. Det föreskrivs också att arbetsgivare som har minst tio anställda varje år skall upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete. Frågan om lönediskriminering vid lika eller likvärdigt arbete lyfts också fram.
Riksdagen behandlade senast jämställdhetsfrågorna våren 1994 med anledning av proposition 1993/94:147 Delad makt -- delat ansvar (1993/94:AU 17). De beslutade ändringarna rörde fördelningen av kvinnors och mäns makt och inflytande i beslutande församlingar, i ekonomin och i familjen. Särskilda satsningar skulle göras för att öka andelen kvinnor på chefsnivå i näringslivet och för att stimulera ett utvecklingsarbete om lönebildning och löneskillnader i ett könsperspektiv. Riksdagen beslutade också att det på varje länsstyrelse skulle inrättas en funktion som expert för jämställdhetsfrågor i syfte att föra ut den nationella politiken på området till lokal och regional nivå.
3. Jämställdhetsarbete i EU
Inom EU som organisation har i alla år bedrivits en aktiv jämställdhetspolitik. Till grund för detta ligger artikel 119 i Romfördraget, där man slår fast principen att kvinnor och män skall ha lika lön för lika arbete.
FN:s internationella kvinnoår ledde till att jämställdhetsarbetet inom EU intensifierades. Sedan 1975 har EU beslutat om fem jämställdhetsdirektiv samt ytterligare två direktiv som tar sikte på kvinnors arbetsmarknad. Utöver direktiven har ministerrådet antagit ett antal rekommendationer, yttranden och resolutioner.
Ett viktigt inslag i EU:s jämställdhetsarbete är de tre handlingsprogram som kommissionen utarbetat. Det senaste av dessa omfattar åren 1991--1995 och lägger tonvikten på att utveckla lagstiftningen på jämställdhetsområdet, att förbättra kvinnornas villkor i arbetslivet och att öka deras inflytande i beslutande församlingar.
EU:s jämställdhetslagstiftning utgör minimiregler. Enskilda länder kan alltså hålla en högre ambitionsnivå än vad EU föreskriver. För samtliga medlemsländer har EU dock bidragit till att kvinnornas juridiska ställning har förbättrats. Detta gäller också för Sverige redan som en följd av EES-avtalet.
Av särskild betydelse är att EU-domstolen har utvecklat en omfattande praxis när det gäller likabehandling av kvinnor och män, särskilt i fråga om lika lön för lika arbete. Härigenom har Romfördragets princip om lika lön fått direkt effekt i medlemsländerna. Att märka är att artikel 119 inte bara grundar rättigheter och skyldigheter för EU:s stater utan också ger rättigheter till enskilda individer, som kan åberopa bestämmelsen direkt inför en nationell domstol.
4. Familjen, ekonomin och samhället
Samhället skall byggas nedifrån med utgångspunkt från individernas och familjernas behov i stället för uppifrån med utgångspunkt i en abstrakt politisk doktrin. Familjen är samhällets grund. Vi vill redan här framhålla att vi, när vi talar om familjen, åsyftar ett vidare begrepp än den klassiska kärnfamiljen. En ensamstående förälder med barn är naturligtvis också en familj, liksom vi anser att det finns goda skäl att se t ex mor- och farföräldrar som en viktig del av familjen.
Statens uppgift är att stödja familjernas och individernas möjlighet att fungera på det sätt som de själva anser rätt och riktigt. Statens och de statliga strukturernas uppgift blir med detta sätt att se sekundär. Uppgiften blir att ge individerna och familjerna förutsättningarna för ett självständigt liv och ge stöd på de områden där de inte klarar av detta själva.
Med denna princip om en rågång mellan det enskilda och det offentliga är det självklart att politiker skall avhålla sig från att försöka styra hur den enskilda familjen organiserar sitt liv. I stället bör man sträva efter en politik som ger var och en möjlighet att hitta lösningar som passar i hans eller hennes vardag. Ett friare och öppnare samhälle gynnar jämställdheten.
På senare tid har jämställdhetsfrågorna i Sverige tyvärr allt mer tenderat att bli ett vänsterprojekt. Att låta de socialistiskt färgade feministerna få behålla problemformuleringsprivilegiet är förmodligen kontraproduktivt eftersom många kvinnor inte känner någon samhörighet med, eller rent av tar avstånd från, den kollektivistiska och militanta samhällssyn som dessa personer företräder. Ytterligheter, som drar ett löjets skimmer över hela frågan, gagnar inte jämställdheten. Det behövs en bredare debatt som inte alltid får ha socialistiska förtecken.
Med en aningslöshet som gränsar till omdömeslöshet har utbildningsministern och vice statsministern knäsatt den rådande fundamentalistiska feminismen, upphöjt den till statsfeminism och låtit dess verklighetsbeskrivning bli allmän dogm. En dogm som varken kan eller bör ifrågasättas. Åtminstone tycks ingen göra det. Kvinnoforskningsinstitut, könskvoterade professurer, jämställdhetsstab, kvinnomaktutredning (som till feministernas stora ilska skulle ledas av en man) är exempel på denna skrämmande opportuna anpasslighet till det som i dag betraktas som ''politiskt korrekt'' (Fil dr Anita Ankarcrona, SvD 941218)
Citatet ovan beskriver också det dilemma som socialdemokraterna nu har hamnat i bl.a. när det gäller familje- och jämställdhetspolitiken. De drivs av ett behov av att visa politisk handlingskraft för att skyla över att de saknar visioner för den verklighet som råder nu och framöver. De är kvar i den sociala ingenjörskonstens tankegods från 30- talet. De tilltror inte heller individen förmågan att själv förstå sitt eget bästa utan vill uppifrån styra människornas liv utifrån vad en liten elitistisk grupp för närvarande anser vara ''politiskt korrekt''.
Sverige har en kvinnlig förvärvsfrekvens som ligger högst bland alla OECD-länder. Framför allt småbarnsmammornas förvärvsintensitet är hos oss mycket hög i ett internationellt perspektiv.
Kvinnligt förvärvsarbete har en lång tradition i vårt land. Redan i och med att skråväsendet avskaffades började ett antal starka, driftiga kvinnor att bedriva näringsverksamhet. Detta blev måhända tidigare socialt accepterat i Sverige än i andra länder. Härigenom kom även kvinnorna att lämna ett väsentligt bidrag till Sveriges unika välståndsökning under åren 1870--1970.
Det förhållandet att även småbarnsmammor har en hög förvärvsfrekvens i Sverige är naturligtvis till en del ett resultat av kvinnornas eget val. Det finns en sådan tradition i vårt land, och i takt med att kvinnorna blivit allt mer välutbildade faller det sig naturligt för dem att vilja försöka förena föräldraskapet med ett yrkesliv.
Till betydande del är den höga förvärvsfrekvensen också ett resultat av målmedveten politisk styrning. En SCB- undersökning visar att 30 procent av alla småbarnsföräldrar om det vore möjligt skulle vilja vara hemma med sina barn när de är små. Det är emellertid en ekonomisk omöjlighet för de allra flesta. Skatte- och bidragssystemen har byggts upp på ett sådant sätt att även föräldrarna till små barn tvingas förvärvsarbeta för att familjens ekonomi skall gå ihop.
Kvinnornas höga förvärvsfrekvens och stigande utbildningsnivå har på ett avgörande sätt bidragit till att Sverige har kommit jämförelsevis långt mot målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Egna inkomster ger ett större oberoende. Det visar sig också att välutbildade kvinnor med kvalificerade arbetsuppgifter ställer betydligt större krav på sina män att de skall ta sin andel av ansvaret för barnen och hemmet än vad lågutbildade kvinnor gör.
Samtidigt ger alla undersökningar vid handen att det fortfarande i de flesta familjer är kvinnan som bär huvudansvaret för det praktiska arbetet med hem och barn. Kvinnor arbetar därför i genomsnitt betydligt fler timmar per vecka än män. Något paradoxalt blir resultatet att samtidigt som 600.000 personer går arbetslösa är det många, särskilt kvinnor, som dignar under dubbelarbete.
Medaljen har alltså även en baksida. Alarmerande rapporter börjar dyka upp om kvinnors hälsa. Skilsmässofrekvensen är också vid en internationell jämförelse hög i Sverige. Det finns en rad orsaker till detta, men en orsak är de påfrestningar på familjelivet som det innebär att slitas mellan hemmet och förvärvsarbetet.
Barnens behov av och rätt till båda sina föräldrar är något som man tenderar att förtränga i jämställdhetsdebatten. Ändå är flertalet forskare nu överens om föräldrarnas betydelse för att ge en god och trygg start i livet, liksom för överföringen av kunskap om grundläggande samlevnadsregler. Om föräldrarna inte klarar att överföra goda förhållningsregler till barnen, bäddar det för sociala svårigheter senare i livet. Våldskommissionen framhåller i sitt betänkande ''Våld och brottsoffer'' från hösten 1990 att det finns en tydlig korrelation mellan det ökande ungdomsvåldet och den ökande ''professionaliseringen'' av barntillsynen i Sverige. Detta står i bjärt kontrast mot den sociala ingenjörskonstens idéer, enligt vilka barnuppfostran är en alltför svår och viktig uppgift för att kunna anförtros åt föräldrarna.
Till en betydande del ser vi svårigheten att nå reell jämställdhet mellan könen och kvinnors nuvarande problem som någonting som det socialistiska samhället har skapat. Ett system som ser kvinnor och män endast som delar av ett kollektiv, underordnade den traditionella produktionens krav, binder människor och hindrar dem från utveckla sina idéer. Ett sådant system är i grunden omänskligt.
Vi anser att politikernas roll måste vara att inspirera, inte att dirigera. Vi anser också att familjepolitiken skall läggas om så att den skapar förutsättningar för enskilda individer och för familjer att bli fria och oberoende och att hitta sina egna lösningar. Familjepolitikens roll är inte att vara styrande. Det skall finnas valfrihet.
Vårdnadsbidraget som infördes av den borgerliga regeringen och som socialdemokraterna nu avskaffat var ett steg på vägen mot valfrihet. Det innebar större rättvisa i och med att åtminstone något offentligt bidrag till barnomsorg utgick till alla barn oavsett barnomsorgsform. Det öppnade möjligheter för föräldrarna att anordna sin barnomsorg i andra former än dem, som den kommunala barnomsorgen erbjuder. Det gav också större möjlighet för den som så ville att själv vara hemma och ta hand om sina egna barn. Då en kommunal daghemsplats är den i särklass dyraste tillsynsform som tänkas kan hade vårdnadsbidraget på litet sikt också blivit samhällsekonomiskt lönsamt.
Vi anser att vårdnadsbidraget bör återinföras.
Möjligheterna till alternativ i barnomsorgen är en förutsättning för jämställdheten. Om kvinnor skall kunna bli fullt ut konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden krävs både individuella, flexibla arbetstider och flexibla barnomsorgstider. Den kvinna som alltid måste springa från arbetet i sådan tid att hon hinner till daghemmet före kl 18.00, då det stänger, får problem att avancera i jobbet.
De individuella lösningarna kommer att krävas i det framtida arbetslivet, som vi beskriver i den moderata partimotionen ''Förutsättningar för nya arbeten''. Det måste ges ett större utrymme för att olika individer har olika behov och prioriteringar, liksom till att en och samma person kan ha olika önskemål under olika skeden i livet.
Vi anser att det är dags för föräldrarna att ta tillbaka makten över familjen.
5. Skolans betydelse för jämställdheten
Skolan utbildar morgondagens kvinnor och män. Det är ett viktigt samhällsuppdrag. Vad behöver dagens flickor och pojkar med sig i bagaget för att de på bästa möjliga sätt skall fungera i sina framtida livsroller -- som partner, som förälder, som yrkesarbetande och som samhällsmedborgare? Vilken kompetens kommer att behövas och efterfrågas? Svarar dagens skola mot de krav som ett framtida samhälle ställer?
Skolan måste fungera flexibelt och kunna möta olika krav för att flickor och pojkar skall kunna bygga upp sin kompetens. Varje enskild flickas och pojkes kompetensutveckling är beroende av deras intresse och motivation att lära. Skolan skall ge den bas som ger möjlighet till ett livslångt och självständigt lärande, såväl i arbetet som på fritiden -- det som i forskningen kallas mottagarkompetens.
Att verka för jämställdhet har också lyfts fram som en central uppgift för skolan. Enligt 1 kap 2 § skollagen skall alla barn och ungdomar, oberoende av kön, geografiskt hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet. Läroplanerna för skolan bygger på följande värdegrund: ''Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla.''
Av rapporten (Ds 1994:98) ''Vi är alla olika'', som arbetsgruppen Kvinnligt och manligt i skolan framlade sommaren 1994, framgår att det fortfarande råder ojämlika förhållanden i skolan för flickor och pojkar. Detta leder till att deras personliga utveckling, deras prestationer och resultat påverkas i hög grad av könstillhörigheten, som snävar in och begränsar inte bara valet av ämnen, kurser, utbildningar och yrken utan också erfarenheter, kunskaper och härtill knuten kompetens.
Arbetsgruppen framhåller att skollagens ''oberoende av kön'' allmänt tolkas som att skolan skall bortse ifrån kön. Det förhållandet att skolan förhåller sig könsneutral får negativa konsekvenser för båda könen och sägs vara en av förklaringarna till att jämställdhetsarbetet i skolan ännu inte avsatt mer påtagliga resultat.
En modern jämställdhetspolitik försöker inte förneka eller utplåna de könsskillnader som kan finnas mellan flickor och pojkar vid olika åldrar, utan frågar i stället hur skolan skall kunna ta hänsyn till dem för att därigenom ge varje individ möjlighet att utveckla sin fulla potential. Därmed kommer en modern jämställdhetspolitik för skolan att inte bara intressera sig för den procentuella fördelningen mellan könen i olika yrken och utbildningsvägar, utan också för hur undervisningen går till, hur skolan arbetar, när olika ämnen introduceras i tiden och hur arbetsformerna i skolan skall kunna undvika att missgynna ettdera könet.
Vi anser att det måste vara skolans skyldighet att inte bara beakta utan även bejaka de könsskillnader som enligt erfarenhet och modern forskning faktiskt finns. I stället för att se olikheter mellan flickor och pojkar som ett problem bör man se dem som en resurs.
Frågan om flickor och teknik har blivit något av en symbolfråga för jämställdhetsarbetet i skolan. Trots mer än 20 års strävan till jämnare könsfördelning är det fortfarande så att pojkar väljer tekniska och naturvetenskapliga utbildningslinjer i mycket större utsträckning än flickor. Av de flickor som i slutet på 1980-talet valde en yrkesinriktad ''pojklinje'' på gymnasiet avbröt mer än 25 procent sin utbildning redan under det första året.
Vi delar den uppfattning som kommer till uttryck i rapporten ''Vi är alla olika'', nämligen att flickor och teknik i första hand är en pedagogisk fråga. Könssynen på teknik styr våra föreställningar. Flickornas sociala bakgrund har också visat sig ha större betydelse för valet av utbildningslinje än pojkarnas.
Inte minst inom området flickor och teknik är det viktigt att vi kommer ifrån ett slentrianmässigt tänkande kring jämställdhetsfrågorna och fokuseringen på kvantitativa data. Vad som behövs är ett kvalitativt inriktat arbete.
Den nya informationsteknologin i cyberspace-miljön domineras idag av pojkarna. Antalet flickor som utnyttjar denna teknologi växer dock snabbt. Det visar sig att flickorna i högre grad lockas av de socialt inriktade tjänsterna, typ MUD (Multi User Dungeon) och IRC (Internet Relay Chat). Även om relationen användare kanske ligger kring 60 procent pojkar och 40 procent flickor på högskolorna kan relationen uppskattas till 90--10 om man ser till antalet flickor som förstår tekniken i sig.
När vi nu går in i informationstekniksamhället är det viktigt att föräldrarna och skolan är observanta på detta så att flickorna inte halkar efter i utvecklingen. Delvis är detta en generationsfråga. För att underlätta och snabba på generationsskiftet kan det vara lämpligt med riktad information och utbildning till flickor på ett tidigt stadium, redan vid 10--12 års ålder. Lärarna har här en stor pedagogisk uppgift, så stor att särskild vikt bör tillmätas den redan i lärarutbildningen.
Vi anser att flickor skall stimuleras att arbeta med informationsteknologi.
Att stimulera är något helt annat än styrning genom tillfälliga insatser med tonvikt på den matematiska jämställdheten. Nyligen redovisades ett projekt, som startade år 1989 och syftade till att bryta den manliga dominansen inom verkstadsindustrin. 19 kvinnor genomgick en treårig maskinteknisk utbildning. Utvärderingen visar att efter fem år har en av dessa kvinnor anställning inom verkstadsindustrin medan de övriga 18 är antingen arbetslösa eller har inadekvata arbeten i förhållande till sin utbildning.
Det anförda exemplet visar att det finns en risk med att genom tillfälliga projekt locka minoritetskönet till en utbildningsväg utan att samtidigt ta hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut. Om ungdomar känner att de vilseletts att genomgå en utbildning mest för att tillfredsställa de vuxnas statistik, men utan att ha fått ärliga besked om verkligheten på arbetsmarknaden har skolan gjort både dem och det långsiktiga jämställdhetsarbetet en otjänst.
Sentida forskning visar att flickor och pojkar har olika inlärningsfaser och inlärningssätt. Bl a varnar professor Sten Levander för att de biologiska skillnaderna i intelligens förstärks i den svenska skolan. Levander hävdar att denna förstärkning sker till pojkarnas fördel genom att skolan är byggd för en förfluten tid när t ex puberteten inträffade fyra år senare än idag.
Vi anser att skolan måste ta till sig den nya kunskap om biologin som finns idag. Jämställdhetsarbetet måste grundas på kunskap och bli en pedagogisk fråga snarare än en moral- eller attitydfråga. Vi anser också att de nya forskningsrönen bör föranleda att man utnyttjar den möjlighet som finns att bedriva undervisning i enkönade klasser där så synes lämpligt. Mångfalden av skolor måste bestå så att föräldrarna har möjlighet att välja den skola som ger just deras dotter eller son de bästa möjligheterna att utveckla sin unika kompetens.
Det livslånga lärandet innefattar också vidareutbildning -- teoretisk och praktisk.
Inom hotellkedjan Mornington tillämpar man ett system som innebär att de personer som anställs för att utföra lågstatusjobben, som disk och städning, anställs på ett år, under vilket den anställde får genomgå ett konkret utbildningsprogram som trainee. Efter ett år har den anställde kvalificerat sig för att söka sig vidare till nya, bättre betalda arbetsuppgifter med högre status på något annat hotell eller hos samma arbetsgivare. Blir han eller hon kvar hos Mornington är det dags att själv bli handledare för en ny trainee.
Exemplet Mornington finner vi föredömligt. Vi ser inte någon nackdel med att, som i USA, ha en lågproduktiv och lågt betald tjänstesektor om man aktivt strävar efter möjligheter till kompetenshöjning i arbetet så att en och samma individ inte blir inlåst i den utan det blir genomströmning.
Vi anser att traineeutbildning av typ Mornington är ett gott exempel på konkret jämställdhetsarbete som utan att tära på statsbudgeten snabbt ger reella resultat.
Om flickor och teknik har blivit en symbolfråga så är den låga andelen kvinnliga doktorander och professorer en annan.
Sistnämnda problem skall inte förringas men heller inte överdrivas. Och det skall definitivt inte angripas med sådana medel som den nuvarande utbildningsministern har aviserat, som att tillsätta en mängd könskvoterade ''genusprofessurer'' med ett könsperspektiv på nära nog allt. Detta vore att göra kvinnliga akademiker en verklig björntjänst.
Om man skaffar sig gedigen kunskap om vad det är som främjar jämställdheten mellan kvinnor och män så att man förstår orsakssammanhangen, om man reformerar kvinnors förutsättningar att utveckla sin kompetens, självständighet och självförtroende på det sätt som vi föreslår här -- då kommer även den låga andelen kvinnliga professorer snart att vara historia.
Vi avvisar alla former av kvotering, även inom universitetsvärlden. Vi är övertygade om att kvinnor har den inneboende förmågan att göra akademisk karriär av egen kraft, på sina egna meriter.
6. Kvinnors arbetsmarknad
Från början av 1960-talet fram till 1990 ökade antalet förvärvsarbetande personer i Sverige med 900.000. Ökningen beror främst på kvinnornas inträde på arbetsmarknaden. Under denna trettioårsperiod ökade antalet förvärvsarbetande kvinnor från 53 till 86 procent. De senaste decennierna kännetecknas av att delvis andra grupper än tidigare sökt sig ut på arbetsmarknaden, nämligen gifta kvinnor och småbarnsmammor.
Traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter inom vård, omsorg och undervisning är i Sverige tjänster som i huvudsak tillhandahålls av den offentliga sektorn. På grund av de offentliga monopolen har kvinnornas arbetsmarknad kommit att bli mycket begränsad.
57 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna återfinns inom den offentliga sektorn. Många yrken är totalt kvinnodominerade. Vi har alltså fått en starkt könssegregerad arbetsmarknad.
Den centralstyrda lönepolitik som har bedrivits i Sverige bygger på den socialdemokratiska, kollektivistiska synen på människor som likformiga och utbytbara. Den har lett till flera obalanser. Sverige har blivit ett låglöneland för högutbildade och ett höglöneland för lågutbildade. Detta fenomen är särskilt markant inom den offentliga sektorn, där den s k dubbla obalansen länge har diskuterats. Den leder till att staten och kommunerna får allt svårare att rekrytera och behålla kompetens.
Vi vill här hänvisa till det resonemang om sjuksköterskornas lönebild, som vi talar om i det inledande avsnittet i denna motion. Den offentliga sektorns monopolställning har lett till att särskilt kvinnor ofta får en blygsam utdelning på sina investeringar i högre utbildning. Det är oacceptabelt.
Andelen kvinnliga chefer är låg, trots att många anser att kvinnor har de egenskaper som krävs och kommer att krävas i det framtida arbetet -- lyhördhet, samarbetsförmåga och flexibilitet. Enligt SCB-rapporten ''Man är chef'' finns bland totalt 70.000 chefer endast 13.000 kvinnliga sådana. Av naturliga skäl återfinns de flesta kvinnliga cheferna i den offentliga sektorn.
Det finns många förklaringar till denna snedfördelning. Den sammanhänger naturligtvis med gamla traditioner -- näringslivet och förvaltningarna är uppbyggda av män i ett samhälle som såg helt annorlunda ut än den värld vi lever i nu. I det samhället hade kvinnor ännu inte börjat slitas mellan hemarbete och lönearbete.
För att få fler kvinnor i chefsbefattningar måste de gamla strukturerna omprövas. Många kvinnor önskar t.ex. ett flexiblare chefskap, både i tid och innehåll. ''Team Builder'', en modell för roterande chefskap, är en modell som provats på Ericsson Telecom med framgång. Gruppens medlemmar stödjer varandra och har ett kreativt samarbete. Kvinnor som har prövat denna arbetsform beskriver det roterande chefskapet som ett slags ''växthus'' för nya chefer. Man framhåller att alla teorier om den lärande organisationen här har blivit omsatta i praktiskt handlande.
Idag kan vi alltså konstatera att vi inte har lyckats uppnå den jämställdhet på arbetsmarknaden som är önskvärd samt att en del av förklaringen till detta ligger inbyggd i ''den svenska modellen''. En ensidig och begränsad arbetsmarknad har inte haft den flexibilitet som är nödvändig för att fullt ut ta vara på kvinnornas mångsidighet och kompetens och inte heller för att möta dagens arbetslöshetsproblem.
I det nuvarande samhällsekonomiska läget har det också blivit allt mer uppenbart att kvinnornas arbetsmarknad är sårbar. Offentlig expansion är inte längre möjlig. Många kvinnor har helt enkelt blivit beroende av ett system som är på väg att kollapsa.
Det kan just nu te sig som om förutsättningarna för arbete och försörjning skulle vara hotade för alla de kvinnor som arbetar inom vården och omsorgen. I själva verket finns det emellertid goda skäl att anta, att behovet av sådana tjänster i stället är växande. Uppgiften blir alltså att finna nya former för organisationen och finansieringen av arbetet.
Vi anser att de offentliga monopolen måste brytas upp så att kvinnor i lika hög utsträckning som män kan finna alternativa arbetsgivare. Kvinnors arbetsmarknad skall avregleras så att den faktiskt blir det som ligger i ordet marknad. Utrymmet för individuell lönesättning måste vidgas.
7. Öppna hemmet för privata tjänster 600.000 människor går nu arbetslösa samtidigt som många familjer, och särskilt kvinnorna, dignar under dubbel arbetsbörda. En stor del av det som varit traditionella kvinnouppgifter i hemmet har tagits över av den offentliga sektorn och är nu skattefinansierade tjänster. Mycket återstår dock som i form av oavlönat hemarbete måste utföras vid sidan av förvärvsarbetet. Sveriges skattesystem, höga skattetryck och sammanpressade lönestrukturer gör det omöjligt för de allra flesta att själva köpa sådana tjänster som det offentliga inte tillhandahåller. Därför finns officiellt inte heller någon marknad för hemtjänster.
Det är dock bara att konstatera att det finns en svart marknad för hemtjänster. Hur stor denna tjänstesektor är är naturligtvis svårt att uppskatta, men det är ett faktum att åtskilliga familjer tvingas köpa svarta tjänster för att klara förvärvsarbetet. Det är orimligt att behålla strukturer som tvingar den som vill sköta sitt jobb att bli brottsling. Det är samma situation som vi hade på 1970-talet då det rådde brist på kommunal barntillsyn och alternativ inte var tillåtna -- många svenska föräldrar tvingades då att bli skattebrottslingar därför att de inte kunde klara av sin livssituation utan ''svarta'' dagmammor.
Nationalekonomen Anne-Marie Pålsson har i olika sammanhang, bl a i boken ''Finns det en marknad för hemarbete?'' lagt fram förslag som vi finner angeläget att man snarast tar upp till en seriös prövning. Hennes förslag innebär att man upphäver den nuvarande skattemässiga diskrimineringen av hushållen och ger dem rätt till avdrag för utgifter för hjälp i hemmet, exempelvis för barnpassning, städning och trädgårdsarbete. Vi tror lika litet som Anne- Marie Pålsson att Sverige har råd att av ideologiska skäl avstå från att slå in på den väg som i många andra länder har befunnits leda till en minskning av sysselsättningsproblemet och en ökning av effektiviteten i ekonomin.
Jämställdhetsdebatten handlar just nu mycket om det angelägna i att öka andelen kvinnligt ledarskap. Som metoder för detta anvisas i årets budgetproposition kvotering inom den offentliga sektorn. När det gäller den privata sektorn hänvisar man till Näringslivets ledarskapsakademi för kunskapsspridning och opinionsbildning, som riksdagen under våren 1994 anslog medel till. Denna satsning är i och för sig bra och intressant. Vi ifrågasätter emellertid finansieringen av den. Om näringslivet hade ett genuint intresse av denna verksamhet vore det naturligt att den finansierades av näringslivet självt. Som det nu är upplagt ser vi en risk för att detta blir ännu ett i raden av skattefinansierade, treåriga projekt som avsomnar när anslagen tar slut.
I grunden handlar det emellertid om att ge familjen möjlighet att lösa barnomsorg och tjänster i hemmet på andra sätt än vad som idag är politiskt eller ekonomiskt accepterat. Många fler kvinnor skulle satsa på att nå en chefsposition, med allt vad det innebär av uppoffringar, om det vore möjligt att köpa hemtjänster som leder till en avlastning i det privata livet. Konkreta problem fordrar handfasta lösningar. Den ordning vi förordar gör det lättare för kvinnor att konkurrera med män på lika villkor.
Ger vi en privat tjänstesektor möjligheten att växa fram kommer det också att ge upphov till många nya arbetstillfällen, till ett väsentligt bidrag till lösningen på arbetslöshetsproblemet. Inom denna sektor finns också potentialen för ett betydande egenföretagande. Man kan, som Anne-Marie Pålsson, förutse hemkonsultbolag eller kooperativ, bestående av en grupp unga eller äldre som tillsammans erbjuder ett spektrum av hemtjänster. Hushållen tecknar då avtal med hemkonsultbolaget som garanterar att de efterfrågade tjänsterna utförs. De som skall utföra arbetet är dock anställda i bolaget och inte hos uppdragsgivaren.
I tidningen Dagens Industri redovisades nyligen en undersökning, som visar att kvinnorna i USA i mitten av 1970-talet ägde och drev fyra procent av småföretagen. Idag uppgår det kvinnliga småföretagandet där till ca 35 procent, i staterna kring New York ända upp till 50 procent. Vi förutser en liknande utveckling i Sverige om vi bara låter den privata tjänstesektorn få de förutsättningar som krävs.
Det fåtal kvinnor som hittills fått möjlighet att bedriva privat hemvård i Sverige vittnar bl.a. om större inflytande över sin arbetssituation, ny yrkesstolthet och högre arbetsmoral jämfört med när de utförde samma arbete som anställda i den kommunala hemtjänsten. Vad de därmed beskriver är viktiga steg mot ökad jämställdhet.
Vi anser att de ekonomiska förutsättningarna måste ändras så att möjligheten att köpa privata tjänster i hemmet blir tillgänglig för många fler hushåll. En utredning med denna inriktning bör komma till stånd skyndsamt med hänsyn till den stora betydelse reformen skulle få med avseende på sysselsättningen, ekonomins funktionssätt, kvinnors möjlighet att nå chefsbefattningar och jämställdheten mellan kvinnor och män.
8. JämO
Jämställdhetsombudsmannen (JämO) inrättades år 1980.
Enligt instruktionen för JämO har myndigheten till uppgiftatt i första hand genom rådgivning och upplysning, överläggningar med enskilda parter och organisationer eller andra lämpliga åtgärder verka för att jämställdhetslagen frivilligt efterlevs,att i tvister om överträdelse av diskrimineringsförbudet på begäran hjälpa de arbetstagare som inte företräds av någon facklig organisation med de åtgärder som JämO finner motiverade samt att föra talan vid arbetsdomstolen,att efter anmälan eller på eget initiativ ta upp ärenden om underlåtenhet av arbetsgivare, som inte är kollektivavtalsbunden, att följa lagens föreskrifter om aktiva åtgärder för jämställdhet och, om JämO så finner lämpligt, göra framställning om vitesföreläggande hos jämställdhetsnämnden, ochatt informera allmänheten och på lämpligt sätt medverka till att främja jämställdhet i arbetslivet.
Under det fortsatta lagstiftningsarbetet på jämställdhetsområdet har det i flera sammanhang, bl a i prop 1990/91:113, Olika på lika villkor, framhållits att det är mycket svårt att utvärdera vilken betydelse JämO:s verksamhet i realiteten har haft för att nå målet om jämställdhet mellan kvinnor och män.
Det förhåller sig nog så att den kritik som JämO brukar rikta mot arbetsgivarna -- brist på konkreta mål och åtgärder som kan utvärderas -- med visst fog skulle kunna riktas mot JämO själv. Det finns inslag i JämO:s verksamhet -- t.ex. försök att under hot om vite i halvmiljonklassen framtvinga jämställdhetsplaner som kan finna nåd hos JämO:s tjänstemän -- som väcker irritation hos företagen och löje hos gemene man.
Från principiella utgångspunkter måste man ifrågasätta om det i en fri och öppen demokrati kan vara rätt att ha statliga myndigheter och tjänstemän vars uppgift det är att påverka opinionen, dvs. att styra individernas tänkande i en viss, av makthavarna önskad riktning. Det svävar något av George Orwell över detta.
Med tanke på den prioriterade ställning jämställdhetsarbetet har inom EU som organisation och på den praxis som EU-domstolen har utvecklat när det gäller lönediskriminering m.m. är det troligt att JämO:s betydelse kommer att minska och att det därför inom en inte alltför avlägsen framtid kan finnas skäl att se över JämO:s organisation och uppgifter.
Under alla förhållanden är JämO:s roll såsom den i dag är utformad helt oförenlig med det perspektiv för det fortsatta jämställdhetsarbetet som vi anlägger i denna motion -- att attitydpåverkan skall uppnås inte genom politiska beslut utan genom att enskilda individer tar ett personligt, praktiskt och moraliskt ansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvotering,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om valfrihet i familjepolitiken,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av vårdnadsbidraget,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de krav som måste ställas på ett modernt jämställdhetsarbete i skolan,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stimulera flickor att arbeta med informationsteknologi,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet i skolan som en pedagogisk fråga,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgad försöksverksamhet med enkönade klasser,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa den monopolställning som den offentliga sektorn har inom kvinnodominerade sektorer i förvärvslivet,
9. att riksdagen hos regeringen begär utredning om en reformering av skatte- och avgiftssystemet såvitt angår den privata tjänstesektorn i enlighet med vad som anförts i motionen,3
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av Jämställdhetsombudsmannens framtida uppgifter.
Stockholm den 24 januari 1995 Per Unckel (m) Kent Olsson (m) Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m) Anna Åkerhielm (m) Per Bill (m) Olle Lindström (m) Ulf Melin (m) Jan Backman (m) Sonja Rembo (m) Annika Jonsell (m) Gullan Lindblad (m) Fredrik Reinfeldt (m)
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till SoU. 2 Yrkandena 4, 6 och 7 hänvisade till UbU. 3 Yrkande 9 hänvisat till SkU.