Enligt jämställdhetslagen § 10 behöver inte upprättas någon jämställdhetsplan på arbetsplatser med färre anställda än 10. Detta innebär att ett mycket stort antal arbetsplatser inte behöver göra någon jämställdhetsplan.
Enligt vår mening måste det övergripande målet vara att jämställdhetslagen och dess olika instrument skall omfatta samtliga arbetsplatser på arbetsmarknaden.
Kvinnor upplever ofta att de saknar inflytande och befogenheter inte minst på små arbetsplatser där man ofta står i en direkt beroendeställning till chefen eller ledningen för verksamheten. Det måste därför vara lika angeläget för dessa arbetsplatser att en plan innehållande kompetensutvecklingsambitioner, lönejämförelser, föräldraledighetspolicy och regler för organisationsförändringar m.m. finns som för större arbetsplatser.
Det kan inte vara svårare att göra en plan för att det är färre anställda. För att förstå vidden av hur många arbetsplatser som har färre anställda än 10 kan nämnas, att av landets c:a 870 apotek har c:a 500 färre än 10 anställda.
Vad som framförts i motionen bör beaktas i samband med den av regeringen förutskickade propositionen om jämställdhet 1996.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i jämställdhetslagen.
Stockholm den 24 januari 1995 Anders Nilsson (s) Marianne Carlström (s) Kaj Larsson (s)